Avatar (2009, James Cameron)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Streami, 18.08.2008.

  1. Tinttara

    Tinttara Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2005
    Viestejä:
    354
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tätähän minäkin yritin sanoa, mutta ryöpytys oli täällä kuin suuremmankin pyhäinhäväistyksen tehneelle :p Ihan kiva kuitenkin lukea, että en ollut ainut joka ei tiennyt pitäisikö ns. juonelle ja henkilöhahmoille itkeä vai nauraa. Ehkä mä en olekaan ihan vinksahtanut.

    Mietiskelin sitten, että jos tätä on puuhattu se 15 vuotta niin se selittää jo paljon. Vaikka ideat olisivat olleet 15 vuotta sitten kuinka tuoreita ja uraauurtavia hyvänsä, ne eivät yksinkertaisesti voi olla sitä enää tänäpäivänä. Cameronin olisi varmaan kannattanut tehdä tämä leffa 90-luvulla 2D:nä ja käyttää 3D-läpimurtoonsa jotain tuoreempaa kässäriä.
     
  2. nandroid2

    nandroid2 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.09.2009
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuliko muuten kellekään mieleen Aliens, mulla ainakin hirveät vibat/dejavuut kun Sigourney oli sielä labrassa + väittely komentosillalla.

    Itse leffan,

    -3D OK, välillä jopa hyvä
    -aivan liian pitkä, ilman "sisältöä"

    3,5/5

    Katsottu Vaasassa
     
  3. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    965
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mulle tuli mieleen Sumuisten vuorten gorillat, aika samanlainen konteksti.
     
  4. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Todellakin, samaa roolia veti :)
     
  5. jumase

    jumase Guest Guest

    Liittynyt:
    11.10.2002
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuo on kylläkin myynti. Tuotantoyhtiön tuotosta on vaikea mennä pelkän lipunmyynnin perusteella sanomaan mitään tuntematta tarkemmin sopimuksia, mutta tuskinpa lipunmyyntitulot lyhentämättömänä tuotantoyhtiölle valuvat. Pitää niiden teattereidenkin jollain elää ja maksaa toimintakuluja. Eli vielä saa sama tahti jatkua useitakin viikkoja ennenkuin budjetti on tienattu takaisin.
     
  6. Grin

    Grin Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2008
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joop, kävin eilen katsomassa tennarin kakkossalissa. Pari ajatusta.

    Juoni oli hyvin perinteistä hollywoodia. Kolminäytöksinen sankarin matka missä nollasta kasvaa vaikeuksien kautta sankari. Tanssii susien kanssa, pocahontas yms. tulivat kovasti mieleen, lisäksi oli tietenkin varsin selkeä Irak-allegoria. Kässärissä ei ollut mitään uutta, mutta siinä ei ollut varsinaisesti mitään vikaakaan. Tarina vetää hyvin eteenpäin ja monet asiat esitellään todella hienovaraisesti. Ammattitaitoa, mutta ei mitään uutta.

    Silti leffa oli pirun vaikuttava. 3d oli ihan nättiä ja toimi varsinkin metsän yökohtauksissa hienosti. Trailerissa leffa näytti nätiltä videopeliltä, mutta 3d:nä leffan kuvatusta matskusta cgi:hin siirtyminen oli ainakin tämän vuoden silmillä katsottuna aika saumatonta. Katsotaan uudestaan kuinka kököltä tämä kaikki vaikuttaa kymmenen vuoden kulttua.

    Aika paljon bullshittia oli kyllä Pandoran maailman kanssa. Lentävät vuoret ja jotkut kovin tutut mutta silti ärsyttävästi erilaisiksi tehdyt eläimet ärsyttivät ja Navien kieli (ja wowimaisuus) naurattivat. Ja videoblogi, big brother huhuu...

    Pähkinänkuoressa:
    Pirun tavallinen tarina pirun hyvin tehtynä. Lisäksi vuoristorata yms. huvituksia.
     
  7. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    On avaruusleffoissa ennenkin puhuttu kameralle ihan samaan tyyliin, mutta silloin tekosyynä on ollut se, että lähetetään videoviesti "sähköpostilla" kotiin.

    Minusta tuo videoblogi tuntui ihan hyvältä ja tieteelliset yms intrssit huomioon ottaen uskottavalta idealta.
     
  8. rmake

    rmake Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.11.2007
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa tämä käytyä katsomassa, ilmansuurempia ennakko-odotuksia.
    pitkähän se oli kuin nälkävuosi, ja välillä kyllä tuntui että pikkasen lyhyempikin olisi riittänyt.

    Itse 3D oli kyllä jonkinasteinen pettymys, en nyt oikeastaan ennakolta odottanut mitään ihmeitä, toivoin kyllä jotain parempaa.
    Ehkä täälläkin kerrotut "sumuisuus" nopeissa liikkeissä pisti silmään, ja muutenkin vaihtelu efekteissä oli suurta. ilmassa leijuva tavara oli ok, maisemat oli ok, mutta sitten muut jätti vähän kylmäksi.
    Lisäksi heti alussa alkoi tuntua silmien takana pientä jomotusta, jota kestikin sitten koko illan, emäntä valitti samaa.
    Samoin lasit painoi kokoajan, vaikka niitä yritti nenällä siirrellä edestakaisin.
    Ehkä elokuvan tulevaisuus on 3D, mutta ei mielestäni vielä, jos taso on tämä.

    Elokuvasta itsestään voisi sanoa, että jos tällaista leffaa menee katsomaan, niin eikö tarkoitus ole laittaa aivot pois päältä ja nauttia elokuvasta.
    Miksi pitää valittaa jos jokin asia ei ole just looginen, tai jos pahis on steroidilihapää, tai elokuva muistuttaa jotain toista leffaa tms. :confused:
    Eikö ne taide-elokuvat ole hieman toisenlaisia, ja näitä mennään katsomaan ja nollaamaan aivot sekä syömään:naminami:

    Jotenkin tuntuu että ollaan väärässä paikassa jos tämäntyylisestä leffasta pitää etsiä kaikki virheet yms. :hitme:
     
  9. JaniH

    JaniH Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.08.2000
    Viestejä:
    6 723
    Saadut tykkäykset:
    15
    Aikalailla nollaetukäteistiedoilla tuli käytyä katsomassa. Kuten todettu jo sataan kertaan, juoni ei sinällään tarjonnut mitään uutta. Toteutus oli kuitenkin mallikas ja vaikka pituutta olikin reilusti, koko ajan mentiin tahdikkaasti eteenpäin. Visuaalisesti ehkä hienoin elokuva ikinä. Näillä eväillä arvosanaksi 4/5.

    Tämä oli toinen teatterissa katsomani 3D-pätkä, enkä oikein pysty ylistämään kokemusta. Joissakin kohtauksissa tuli kyllä fiilis, että tuoltahan syvyysvaikutelman pitääkin näyttää. Kuvan himmeys ja poskellaan olevat värit sekä silmälasien kanssa nenää ja korvia painavat 3D-lasit eivät miellyttäneet. Ehkäpä olen sen verran vanhanaikainen, että hyvä 2D-digikuva vaan antaa parhaan katselukokemuksen nykyajan vaihtoehdoista.
     
  10. phanatic

    phanatic Guest Guest

    Liittynyt:
    27.01.2006
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ilmeisesti suurin osa kohdeyleisöstä on alistunut siihen, ettei näyttävää jytinää ja hyvää kässäriä kannata odottaa kokevansa samassa elokuvassa. Mm. Terminator 2 kuitenkin todistaa, että toimintaleffa voi olla myös hyvin kirjoitettu ja siinä voi olla kiinnostavia henkilöitä. Apocalypse Now sisältää myös hemmetin hienoja toimintakohtauksia JA loistavan kässärin. Miksi vain "taideleffalta" on lupa odottaa laatua?
     
  11. rmake

    rmake Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.11.2007
    Viestejä:
    72
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin tässähän se ero varmaan tulee, että mitä leffalta hakee. Itse menen leffaan viihtymään enkä miettimään syvällisiä.
    Toki jos leffa on oikeasti ihan roskaa, niin ei sitä kyllä silloin viitsi katsoa, mutta mielestäni esim avatar oli kaikkine kliseineen ihan viihdyttävä paketti, ylipitkä tosin kuten tuli jo mainittua.
     
  12. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    No jos leffan valmistaminen on maksanut melkein kvadriljoonan niin on aivan selvää että se täytyy suunnata niin laajalle yleisölle kuin ikinä mahdollista, ja niinhän tässä on juuri tehty. Kyseessähän oli selvästi herttainen love story(niisk) johon oli lisätty kaikille jotain, pojille isoja pyssyjä/avaruusaluksia ja tytöille romantiikkaa sekä kaikille tasapuolisesti tuo kovasti hypetetty 3D. Ei olisi eilen illallakaan sali ollut puolillaan naisen alkuja jos leffa olisi tehty tyyliin Teminator, right?

    Omalla kohdalla 3D ominaisuudet toimivat kohtuu hyvin, välillä jopa yllättävän hyvin ensimmäiseksi 3D kokemukseksi. Juoni nyt oli mitä oli, uppoaa varmaan 15v yleisöön ihan kybällä mutta kyllä sen tälläinen ikäloppukin kesti loppuun asti pahemmin irvistelemättä.

    3,5/5
     
  13. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    965
    Saadut tykkäykset:
    3
    Et osaa viihtyä leffassa aivot on-asennossa, vaan niiden pitää olla "narikassa", sitäkö yrität sanoa? Good for you. Hollywood kiittää. :rolleyes:
     
  14. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Viihde-elokuva paremmasta päästä. Cameronilla ohjaajantaidot ovat pitkällä tauollakin pysytelleet yhä hyppysissä, sillä elokuva eteni pituuteensa nähden harvinaisenkin sulavasti ilman turhanoloisia suvantovaiheita tai toistoja. Toimintapuolella monella nyky-yrittäjällä olisi tästä myös siinä suhteessa opittavaa, että joskus vähemmän on enemmän - rymistelyllä ei oltu kyllästetty aivan koko elokuvaa, jolloin toimintakohtauksetkin toimivat paremmin.

    Tarina oli perinteinen, mutta olipahan mukaan saatu loihdittua sitä kuuluisaa "henkeä", jolloin kiinnostus pysyi yllä. Hahmoista ylitse muiden nousi Stephen Langin erinomaisen överisti vedetty eversti, joka kyllä pääsi suorituksellaan militanttipahisten klassikkokaartiin. Ulkoisesti puitteet olivat odotetunlaisesti kunnossa, yksityiskohtien määrä pisti moneen otteeseen silmään ja cgi:n saralla tämä edustanee tämän hetken huippua.

    3D toimi ensikertalaisen silmin ihan mukavasti ja sen tarjoamilla tehokeinoilla ei herkuteltu häiritsevissä määrin liiaksi. Minään elokuvataiteen tulevaisuutena tai nykyisyytenä ei tätä stereokuvan käyttöä kyllä voi pitää, mitä nyt vain on uusvanha kiva kikka, joka tällaisissa viihdepläjäyksissä ja animaatioissa tuo vähän uutta silmäkarkkia (ja leffateattereille kaivattua lisäarvoa).

    Avatar on Cameronilta tauon jälkeen juuri sellainen elokuva, jota tekijältään sopikin odottaa. Sujuvan viihdyttävää visuaalista iloittelua.

    :):):)½
     
  15. pasala

    pasala Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2005
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kylläpäs tässä nyt lytätään Avataria. Itse sain aikaiseksi katsoa tämän 2D:nä (3D odottaa Helsingin reissua) ja kaikkialla niin kriitikoiden kuin tuttavienkin ylistämä fantasiaseikkailu osoittautui varsin upeaksi kokemukseksi. Kaikki hypetys tosin aiheutti pienen pettymyksen, mutta Tarantinon Paskiaiset petti huomattavasti pahemmin.

    Yleensä en fantasialeffoista perusta, mutta Avatar kaappasi mukaan maailmaansa ja kolme tuntia kului täysin huomaamatta. Karikatyyrimäisiä ihmishahmoja olisi voinut hieman tasoitella ja tuoda lähemmäs todellisuutta, mutta muutoin ei valittamista löydy. Klassinen Disney-tarina fotorealistisessa puolianimaatiossa toimi vallan mainiosti, ehkäpä vain ja ainoastaan visuaalisuutensa ansiosta. Pelkkä tarina on nähty ja kuultu jo monia kertoja mutta Cameronin mielikuvituksellinen planeetta tarjoaa sille ennennäkemättömät puitteet.

    Na'vien maailma on kaikessa väriloistossaan ja positiivisuudessaan mukavaa vaihtelua nykyajan kylmille ja synkille toimintaelokuville. Ensimmäistä kertaa sitten Jurassic Parkin CGI toimi hyvin elokuvassa. Alun avatarit ja tukikohdan vieressä ollut pihamaa särähtivät hieman silmään mutta kun päästiin metsään, CGI oli ainoastaan nättiä katsottavaa ja pelasi täysin yhteen oikean materiaalin kanssa. Lisäksi CGI oli tarinankerronnan väline, ei pelkkä täyte.

    Avatar on kokonaisuutena kaunis, vaikuttava ja hyvin pitkälti visuaalisuuteensa luottava keskinkertainen Disney-tarina. Loppuvaikutelma: Cameronin paras elokuva.

    4,5/5
     
  16. mustis

    mustis Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Komppaan vielä Samppaa tuosta tarinan kerronnan ja rytmityksen erinomaisuudesta sekä Stephen Langin mahtisuorituksesta. Mieleen jäi monta herkullista everstin repliikkiä:
    - hahmon esittely penkkipunnerrusten kautta - oli body double tai ei, mutta kuitenkin
    - "me kyllä huolehdimme omistamme" (Sam Worthingtonille alussa)
    - kiipesi sotilasrobottiin ja heitti pari varjonyrkkeilyiskua
    - katseli pommikoneen ikkunasta navien pommitusta ja joi kahvia
    - kun kuuli "luopioiden" pakoyrityksestä niin ei pannut sotilaita asialle vaan nappasi itse rynkyn kouraan ja ryntäsi ulos ammuskelemaan hengitystä pidätellen - ja osuikin johonkin
    Niinkuin tässä ketjussa on todettu niin tässä olisi täydellinen Duke Nukem :)

    Muuten elokuvassa oli kuitenkin ripaus vähän samaa fiilistä kuin Peter Jacksonin King Kingissa: aihe on ollut tekijälleen liian rakas ja mukaan on jätetty vähän liikaa matskua.
     
  17. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2009/12/could-avatar-hit-1-billion.html

    Tuolla kaavalla laskettuna hieman päälle miljardi dollaria riittää arvioitujen kulujen kattamiseksi. Nykyisellä tahdilla siellä ollaan viimeistään seuraavalla viikolla.
     
  18. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 045
    Saadut tykkäykset:
    97
    Cameron ei ole lempiohjaajani millään mitta-asteikolla ja ohjaajan teoksista voin oikeastaan nimetä vain 2 jotka jaksan katsoa mukisematta (Terminator ja True Lies). Avatar ei ihan tuohon joukkoon yllä.

    Tarina ei käänteissään yllättänyt ketään, mutta silti 2.5h meni melko nopeasti.
    Kerran tunsin vain tylsyyden hiipivän ylle, taisi olla montaasissa jossa niin vekkulisti treenasi sinisten tapoja. Muutenkin tuntui että päähahmo Jake Sulleyn kömpelömäisyys oli kirjoitettu helppojen naurujen toivossa (joihinkin katsomossa oleviin se toimikin).

    Sinisten öttiäisten ulkonäkö ei ollut täysiä mieleeni, mutta siitäkin huolimatta elokuva oli kauniin näköinen. Etenkin metsässä olevat kasvit olivat todella mielikuvituksellisia.

    Henkilöhahmot aiheuttivat hetkellisesti puistatuksia (parit muistuttivat jopa Aliensin vastenmielisiä henkilöhahmoja), mutta onneksi parit stereotyypit (mm. kamala Trudy) olivat vain pienessä sivuosassa.

    No mutta kun oli kuitenkin monta pientä hyvää niin näisät puroista tuli pieni joki ja joesta kalastin ihan kivan elokuvan.
     
  19. mr.hat

    mr.hat Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Melkoista kertakäyttökamaahan tämä oli. Kliseitä ja nolottavia kohtauksia oli mukaan sattunut ihan mukavasti, mutta leffa rullasi eteenpäin kuitenkin suht hyvin. Musa kuulosti Leijonakuninkaasta ylijääneeltä töttörööltä.

    3D jätti kylmäksi, olen nähnyt parempiakin esimerkkejä. Leffan alussa nähty Liisa Ihmemaassa traikkukin toimi paremmin 3D:nä. Muutamassa toimintakohtauksessa kuva meni nopeiden liikkeiden takia tosi pahasti puuroksi.
     
  20. Kylooni

    Kylooni Guest Guest

    Liittynyt:
    26.04.2006
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä tuli tosiaan katsastettua vihdoinkin 30. päivä edellisen vuoden viimeistä kuukautta. En viitsinyt tulla tänne heti hehkuttamaan omia kokemuksiani, vaan ajattelin jos sulattelisin tätä elokuvaa muutaman päivän. Tämähän tosiaan kannatti, koko "WHOA!" -fiilis laskeutui ja näin siitä leffastakin sai paremmin irti. Alunperin menin katsomaan leffaa aika negativiisilla ennakko-odotuksilla. Odotin elämää huonompaa näyttelyä, pastellivärejä ja jotain sinihöppöjä jotka halaa puita.

    Onneksi olin väärässä. Elokuva oli kokonaisuudessaan hyvinkin viihdyttävä pakkaus. Tempo toimi hyvin, missään kohtaa en vilkaissut kelloani. Tietysti suurin osa "juonesta" oli sellaista, minkä oli ennen nähnyt muissa elokuvissa. Haittasiko tämä silti tästä elokuvasta nauttimista? No ei. Viihdearvo oli tässä kumminkin paikallaan. 3D:stä täytyy antaa kunnianmaininta, että sitä ei hierottu suoraan päin naamaa missään kohtaa (vrt. trailerit ennen leffan alkua). Lähinnä tuo 3D toimi hyvin leffassa *luonnollisena* lisänä. Itse kyllä nauttisin, vaikka odotinkin jotain roskaa. Pakko se on myöntää, että Cameronilla on vielä kyky tallella. Seuraavia jatko-osia odotellen. :king: