Kotiteatteri + maadoittamattomat pistorasiat

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana miika_p, 11.12.2009.

  1. miika_p

    miika_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.03.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    4
    Muutimme rivitaloon, josta löytyy maadoitetut pistorasiat vain keittiöstä ja kosteista tiloista. Tarkoitus on pyhittää yksi huone kotiteatterille. Huoneessa siis maadoittamattomat rasiat. Yritin etsiä mutta kaikkiin kysymyksiin en löytänyt vastauksia. Tässä muutama mieleen tullut kysymys sähkökytkennöistä:

    1. Olen ymmärtänyt että kaikki laitteet kannattaa kytkeä maadoitetun jatkojohdon kautta samaan potentiaaliin. Voiko esimerkiksi dvd soittimen kanssa tulla ongelmia, kun soittimessa ei ole maadoitettua pistoketta? HDMI-liittimen kauttahan tuo maadoittuu vahvistimeen.

    2. Järjestelmään tulee myös digiboksi, johon luonnollisesti antenniliitin. Tuota kautta koko järjestelmä tulee maadoitettua ulkomaailmaan. Tuottaako millaisia ongelmia?

    3. Olisiko maadoitetusta pistorasiasta tällaisessa järjestelmässä jotain hyötyä?

    4. 10 metrin jatkojohdon vetäminen maadoitetusta rasiasta ei varmasti ole suotavaa?

    5. Maadoittamattomaan rasiaan kytketyn alu-iMacin pinnasta huomaa kuoren "sähköistyneen". Lisäksi konetta liitettäessä verkkoon tulee aina pieni kipinä, voiko se rikkoa koneen? Onko liittäminen maadoittamattomaan rasiaan vaarallista? Kun teatteri on valmis kannattaa varmasti myöskin tietokone liittää samaan maadoitettuun jatkojohtoon muiden laitteiden seuraksi? Koneelta saatetaan joskus viedä kuvaa tykille.

    6. Onko antenniliittimen maa sama maa kuin maadoitetuissa pistorasioissa? Voiko sähkömies tästä napata maadoituksen pistorasiaan mikäli tarvetta? Lähinnä mietin miten iso urakka tuo maadoittaminen olisi..

    7. Onko ylijännitesuojasta hyötyä maadoittamattoman rasian kanssa?

    Kiitos vastauksista jo etukäteen. Lisäilen kysymyksiä jos tulee uusia mieleen.
     
    Viimeksi muokattu: 11.12.2009
  2. Jussi.Mielonen

    Jussi.Mielonen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.07.2007
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    7. Ei ole hyötyä.


    Ei kannata vaivata päätä maadoituksilla, jos niitä ei ole niin silloin niitä ei ole.
    Kiinni vain.
     
  3. bujahasa

    bujahasa Guest Guest

    Liittynyt:
    29.12.2007
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisihan ainakin nuo laitteiden signaalitasot hyvä saada samaan potentiaaliin kaikki, eli kohta 1.

    Eli esim. jonkimoista paksumpaa monisäikeistä piuhaa laiteiden väliin, koska aika ohut on yleensä esim. EMC mielessä on tuo HDMI liittimen maadoitusjohdin.

    2. Voi tuottaa, jos tuo anteenipiiri ei jostain syystä maadoitukkaan samaan potentiaaliin / muut laitteet eivät olekkaan samassa maapotentiaalissa kuin anteeni.

    3. Ei pelkkä pistorasia auta (nollaamista ei enään nykyään suositella), mutta jos sinne myös vedetään maadoitus kevi, niin silloin auttaa.

    4. Riippuu vähän että minkälainen jatkojohto, mutta tilasta toiseen (tila missä on maadoitettuja rasioita -> tilaan missä ei ole maadoitettuja) vetäminen ei ole sallitua -> sähköiskun vaara jos mettallikuorinen laite samssa huoneessa otettu taas maadoittamattomasta pistorasiasta ja laitteen eritys pettää.

    5. Voi rikkoa. Vaarallisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta näinhän näitä sähköjä tehtiin entisaikoina aina.

    6. On sama tai ainakin pitäsis olla. Ei saa ottaa maadoitusta anteenirasiasta, koska maadoituksen pitää tulla sieltä mistä syötönkin (samassa piuhassa/putkessa) muutenkin kotiteatteri sähköissä kannattaa vältää kaikenmoista kevien ketjuttamista. Jos haluaa tehdä kunnolla, niin vetää keskuselta asti aina oman kevin pistorasialle (ns. tähtipistemaadoitus).

    Eli suht iso urakka luvassa jos oikein lakin mukaan tehdään, koska jos keskuksesta asti joudutaan tekemään muutoksia, pitäisi muutokset silloin tehdä nykysäännösten mukaan.

    7. Taitaa olla kunnollinen UPS parempi suojalaite, kuin ylijännitesuoja.
     
  4. miika_p

    miika_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.03.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kiitos vastauksista. Mitä syitä voi olla että muut laitteet eivät tuon antennikaapelin kautta maadoitu samaan potentiaaliin?

    Lisäksi. Kun tietokone on liitetty maadoittamattomaan rasiaan, onko mahdollista että jo kuulokkeiden tai jonkin usb laitteen yhdistäminen koneeseen rikkoisi jotain? iMacin käyttöohjeessa näyttäisi lukevan näin, korvaakohan kotivakuutuskaan mikäli tuosta jotain menee rikki?

    Voinko huoletta liittää samaan jatkoroikkaan tietokoneen, vahvistimen, dvdsoittimen, pelikonsoleita, subbarin, tykin... Pamahtaako sulake? Riippuu tietysti luukutuksesta ja sulakkeesta mutta onko tähän olemassa mitään hyvää nyrkkisääntöä. Vaikka saman sulakkeen takana ne ovat varmaan kaikki kyseisen huoneen pistorasiat...?
     
    Viimeksi muokattu: 11.12.2009
  5. miika_p

    miika_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.03.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    4
    Ja vielä tästä. Kannattaisiko antenniliittimeen laittaa galvaaninen erotin, poistaisiko tämä mahdolliset ongelmat?
     
  6. Hans Byxor

    Hans Byxor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.11.2008
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei noita pistorasioita kannata noin paljon miettiä. Laitat ne vehkeet kiinni sellaisiin rasioihin kuin huoneesta löytyy.
     
  7. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    galvaaninen eroitin on oikea ratkaisu. se poistaa maalenkin silloin kun maadoitusta ei pysty tekemään ja laitteet hurisevat.
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Maadoitetut pistokkeet tulee yleensä kytkeä vain maadoitettuun pistorasiaan. Tämän voi tarkistaa valmistajan ohjeista. Suojamaadoitetut pistokkeet voi kytkeä maadoitettuun tai maadoittamattomaan rasiaan. Kaikki laitteet kannattaa tosiaan kytkeä samaan jatkojohtoon, jonka tulisi olla maadoitettu jos yksikin liitettävistä laitteista tarvitsee maadoitusta.

    Laitteiden välillä kulkevien signaalijohtojen maajohdin ei ole sähköturvallisuusmielessä riittävä maadoitus.

    Maadoittamattoman sähkösyötön kanssa ongelmia ei tule, mutta maadoitetun kanssa voi tulla koska kahden maadoituspisteen välillä voi olla potentiaaliero. Antenniliitäntään kannattaa laittaa vaippavirranerotin.

    Mikäli jokin laitteistasi vaatii maadoituksen toimiakseen valmistajan tarkoittamalla tavalla turvallisesti, niin onhan siitä hyötyä terveydellesi.

    Ei jatkojohtoja huoneesta toiseen ja samassa tilassa vain maadoitettuja tai maadoittamattomia rasioita.

    Katso valmistajan ohjeet.

    Maa on sama mutta rasiaan täytyy maadoitus vetää keskukselta asti. Ei se mikään mahdottoman iso urakka ole. Pyydä sähkömieheltä tarjous.

    Rasiaan kytkettävästä ylijännitesuojasta ei ole hyötyä, mutta keskukseen kytkettävästä on (vaatii sähkömiehen).

    Onko sinulla jokin syy olla uskomatta laitteen valmistajaa? Paremman tiedon saaminen vaatisi aika paljon selvittelyä. Vakuutusyhtiössä luultavasti eivät kovin tarkkaan kysyle noita kytkentöjä pikku vahinkojen kohdalla, mutta jos jotain isompaa sattuu niin tilanne on toinen.

    Tämä riippuu yhtäaikaa päällä olevien laitteiden virrankulutuksesta verrattuna sulakkeen kokoon. Antamistasi tiedoista sitä ei voi tarkkaan laskea, mutta uskoisin jopa 10A sulakkeen riittävän hyvin. Eniten ongelmia sulakkeiden kestävyydessä on tullut kilowattiluokkaa olevien subbarivahvistimien kanssa.
     
  9. miika_p

    miika_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.03.2006
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kiitos hyvistä vastauksista. Ei ole syytä olla uskomatta, täällä vain toiset neuvoo olemaan välittämättä koko asiasta ja lyömään pistokkeet seinään. Halusin vain tietää mitä voin saada aikaan mikäli käytän laitetta maadoittamassa rasiassa ohjeistuksen vastaisesti.
     
  10. HuruTim

    HuruTim Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2008
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samoja kysymyksiä olen itsekin kysellyt tuossa läppäri+virtapiuha-ketjussa. Ei viitsisi rikkoa vahvistinta liittämällä siihen maadoittamatonta tietokonetta.

    Kohta tosin taidan testata, mitä siitä liittämisestä oikeasti seuraa. :hitme:
     
  11. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on 10A sulakkeen takana Tietokone, läppäri, Aktiivikaiutimet, mixeri, T.Amp S-150, Harman/Kardon 970 setti, 32" taulutöllö, T.Amp TA1400 + vielä kaikenlaista kilkettä. Kaikki on ollut samaanaikaan päällä ja hyvin on paukku kestänyt.

    Itse käytän semmosia pistorasioita mitä on saatavilla. Kytken aina samassa systeemissä olevat laitteet samaan jatkoroikkaa, oli siinä sitten maadoitus tai ei.
     
  12. Herring

    Herring Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itte tappelin vähän maadotusten kanssa samassa jatkoroikassa tietokoneen ja subbarin kanssa. Kun hieman tarkemmin aloin tutkiin vaikka subbarissa oli maadotettu töpseli niin sen maata ei ollut kytketty mihinkään sen sisällä.

    Eli se siitä maadotuksesta. :D
     
  13. janne_k_i

    janne_k_i Guest Guest

    Liittynyt:
    05.06.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitteissa käytetään suojamaata kahteen tarkoitukseen:

    1) nimensä mukaisesti suojamaadoitukseen, tällaisen laitteen kytkeminen maadoittamattomaan pistorasiaan ei aiheuta suurta harmia, jos laite on ehjä.

    2) häiriönsuojaukseen (tyypillisesti tietokoneet). Jos tällainen kytketään maadoittamattomaan pistorasiaan, kytkeytyy sen kuoreen puolet verkkojännitteestä häiriönsuotimen kondensaattoreiden kautta.

    Jos tyypi 1) ja 2) laitteita kytketään samaan maadoitettuun jatkojohtoon joka liitetään maadoittamattomaan pistorasiaan, on niiden kaikkien rungossa ¨115 voltin jännite. Ei hyvä. :OI
     
  14. zetter

    zetter Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin aihetta sivuten kun näinkin paljon asiaa tänne kertynyt niin laitetaan vielä yksi asia lisää. Eli jos vaikka kotitetatteri huonetta väsäätte ja tykkyä laittamassa niin kannattaa varmistaa että kuvalähteen (tietokone, dvd..) sekä tykin pistorasia on otettu samasta vaiheesta. Eli esim molemmat L1, koska jos eri vaiheesta niin voi aiheuttaa häiriöitä kuvaan ja sitten on mukava koittaa keksiä missä vika..
     
  15. JoseK

    JoseK Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Asun itsekkin talossa, jossa on maadoitetut pistokkeet vain märkätiloissa(keittiö/kylpyhuone). Itsellä elektronisia laitteita löytyy melko paljon ja suurimmassa osassa on maadoitetut pistokkeet. Tietokoneen+läppäri ja jopa lampun pinassa tuntee sähköväreilyn. Varsinkin näin talvisaikaan kun ilma on kuiva, kotona staattisensähkön määrä lisääntyy väkisin muiden kuin luonnollisten materiaalien takia ja sähkölaitteiden ionisoimalla ilmaan lisää positiivisesti varautuneita hiukkasia. Oikein toteutetuilla maadoitustekniikoilla saataisiin myös huoneilmaa parannettua, jos ei halua sähkölaitteistaan luopua. Maadoituksen yksi tarkoitus on myös suojata/eristää laite erilaisilta sähkökentiltä ja radiotaajuuksilta, joiden terveysvaikutuksia on tutkittu ja osoitettu niiden vaikuttavan ihmisen biologiaan. Ohessa linkki suomalaiseen koottuun teokseen.

    http://www.sahkoailmassa.fi/:thumbsup:

    http://www.longlifebasics.com.cn/en/SleepDetails.aspx?id=181

    Juuri alkanut lukea ko. kirjaa ja mietin ostavani sähkömagneettikenttä mittaria, jos jostain halvalla löytyisi. Nykyään meillä sammutetaan jakamosta sähköt makuuhuoneen osalta, jottei seinissä ole minkäänlaista jännitettä. :)
     
  16. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Itellä ollut aina laitteisto maadoittamattomissa rasioissa sikinsokin, eikä minkäänlaisia ongelmia. Tai Vaasan asunnolla alkaa suriseen jos virtapiuhassa olevan läppärin lyö RCA:lla vahvistimeen kiinni. Ongelmaa ei ole jos kone ei ole piuhassa..
     
  17. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Läppärin virtalähde kannattaa erottaa muiden laitteiden maasta. Jos seinästä löytyy kaksi (maadoittamatonta) pistoketta samasta rasiasta, kannattaa se läppäri laittaa sihen toiseen ja jatkopistoke sihen toiseen, jossa muut laitteet kiinni. Noi läppäreiden hakkuripowerit on melkosia hurinoiden aiheuttajia juurikin maaliuskojen kautta. Maadoitetuissa rasioissa tämä ei tietenkään auta, koska häiriö leviää sieltä pistorasiasta maan kautta.

    Miksihän noi läppärin powerit on yleensäkään maadoitettuja? muovisia kun ovat niin noissahan on jo suojaeristys, eikä maa kuitenkaan kulje powerista enään itse läppäriin asti.
     
  18. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kirjaa ei voi pitää puolueettoman tieteellisenä julkaisuna. Siinä esitellään aiheeseen liittyvää tutkimusta verrattain yksipuolisesti. Kirja on ilmainen, mutta oheislaitteet maksavat paljon. Ansaintalogiikka on melko ilmeinen.
     
  19. JoseK

    JoseK Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensinnäkään kirja ei kerro aiheeseen liittyvästä YHDESTÄ tutkimuksesta vaan vetää tutkimustuloksia yhteen. Lähdeluettelossa on mainittu yhteensä 19 kirjaa, 51 tutkimusta, 9 muistiota ja 18 erikoislehtiä/päivälehteä. Ansainta logiikasta en tiedä, vaikkakin hinnat tuntuvatkin suuren puoleisille, mutta uskon että niistä tuleva tuotto menee näistä asioista pasaamiseen paksukalloisille suomalaisille, jotka näyttävät aina hiihtävän kaikkia muita perässä kun puhutaan ihmisten hyvinvoinnista. Suomeen rakennetaan huippuvauhtia GSM/LTE/WiMAX-verkkoja, muttei noudateta euroopan unionin "varovaisuusperiaatetta" ja kaikki tutkimukset, jotka osoittavat pientäkään epäilystä terveysvaikutuksista painetaan suuryritysten/valtion ansaitsemispolitiikalla alas TUOTTOJA ajatellen(peruslänsimainen ajattelutapa -> ahneus). Tässäkin voisi ajatella että verkkoja rakentavat yritykset myyvät laitteitaan, jotka voivat olla halpoja, mutta niiden myymät määrät ovatkin sit ihan eriluokkaa kuin näiden mitä sahkoailmassa.fi sivuilla mainitaan. "Ansaintalogiikka on melko ilmeinen".:OI

    Suosittelen ensiksi lukemaan teoksen! Nämä asiat itseasiassa linkittyvät hyvin läheisesti myös hifi-äänentoistoon ja myös siihen että hyvä kuuntelukokemus ei aina riipu kuinka hyvin laitteisto toimii vaan kuinka ihminen kuulemansa äänimaiseman pystyy havaitsemaan.
     
  20. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse asiassa lukaisin kirjan nopeasti läpi ennen kuin kirjoitin. Tutkimuksiin teoksessa viittaillaan kuin ostoskanavalla ikään, ja aivan yhtä yksipuolisesti.