Keittiöremontti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Sly, 05.12.2005.

  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kyllä tässäkin induktio vie kaasua aika tavalla jos vaan käytössä on samanlaiset polttimet: induktio on nopeampi kuumenemaan ja tarkempi, jäähtymisessäkin varmaan pieni ero induktio hyväksi, kun induktio kuumenee tasaisemmin. Sivujen lämmitys onnistuu molemmissa jos vaan käytössä on erikoispoltin.
     
  2. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ja sitten päästäänkin hintakysymykseen. 3-polttimisen kaasuhellan saa 149 euroa, kun taas induktiowokki"kuopasta" saanee maksaa varmasti ainakin sen 1500 euroa?
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Saattaisi olla enemmänkin, en oo katsonut.

    Jos haluaa erillisen wokkauspolttimen ja edullisesti, kannattaa ottaa kaasulla tuo ja muuten induktio :)
     
  4. mozo

    mozo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.03.2008
    Viestejä:
    83
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse kokkailen paljon ruokaa ja induktiota suosittelen koska se on ollut paras. Asuin helsingissä vuoden ja kokkailin siellä kaasulla. Kaasua en itse luonnehtisi mitenkään tasaiseksi lämmönlähteeksi. Viime kesänä wokit tehtiin ulkona sijoittamalla muuramen wok-levy suoraan kaasugrillin sisään ja sen parhaimpana puolina voidaan pitää sitä, että tuli myös syötyä pihalla enemmän. Induktiolevynä meillä on Electrolux EHD60020P. Power-teholla se sirisee hieman enemmän mutta se ei häiritse juuri ollenkaan sillä se hukkuu hyvin muuhun kokkausmeluun vaikka meillä on hiljainen huippari+liesituuletin yhdistelmä.
     
  5. Coo

    Coo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2004
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vanha aihe näköjään nostaa päätään. Mielestäni Säätäjän argumentti on aivan liian mustavalkoinen ja suoraviivainen. En tiedä kuinka paljon hän on sitten kaasua keittiössä käyttänyt muodostakseen tämän mielipiteen.

    Kaasussa ja induktiossa on molemmissa hyvät puolensa ja en lähtisi sanomaan suoraan, että toinen on (kaikille) parempi kuin toinen. Itse en kaasussa tunnelmalle anna pisteitä ja silti valitsisin kaasun edelleen induktion edelle, joten jotain muutakin hyvää kaasussa ainakin minulle on ja tämä siis molempia paljon käyttäneenä. Jokainen tekee kuitenkin valintansa omien preferenssien ja parametrien suhteen...mm.

    - Helppohoitoisuus
    - Nopeus
    - Tehokkuus
    - Tehot/euro
    - Reagointi (lämmön nousu/lasku)
    - Monikäyttöisyys
    - Tunne tai vaste (ei siis tunnelma vaan miten levy antaa "palautetta" kokkaajalle)
    - Käytännöllisyys
    - Hinta
    - Turvallisuus
    ...

    Olen tainnut tästä aiemminkin täällä mainita, mutta arvostan kaasussa ehkä eniten sen hyvää vastetta ja tunnetta kokkaukseen. Tämä on esim. audiovisuaalista vastetta (kaasu kertoo äänellä ja liekillä paljon) ja toisaalta levyn joustavuutta mukautua erikokoisiin ja tyyppisiin pannuihin sekä käyttötarkoituksiin (vaikkapa liekitys). Raskasta valurautapannua on huomattavan mukava käyttää valurautaisia kannattimia vasten, kun taas keraamisella tasolla on aina tunne, että joutuu varomaan.

    Kaasussa arvostan myös erityisesti tehoa per käytetyt eurot, mutta kyllä absoluuttiset tehotkin ovat erittäin hyvää tasoa. Wok-kaasu on monipuolinen siinä, että se soveltuu wok-pannuille nimensä mukaisesti, antaa parhaillaan 6KW tehon, mutta yhtälailla sopii myös isoille (>30 cm) paistinpannuille. Tämä hintaan 500-600e. En ole nähnyt mittaustuloksia hyötysuhteista kaasu vs. induktio, jotta voisin sanoa paljonko esim. muutaman tuhat euroa maksavat 3KW:n induktiowokit antavat tehoa vs. 6KW:n kaasu. Olen kuitenkin melko varma, että teho per eurot ovat induktioissa pienemmät, mutta yhtälailla tehot ovat molemmissa varmasti riittävät. Induktio-wok käsittääkseni on kuitenkin huomattavasti vähemmän monikäyttöinen ja sitä ei monella erimuotoisella tai -kokoisella pannulla käytetäkään.

    Lisäksi kaasu on mielestäni riittävän tarkka. En ole törmännyt kummankaan kanssa tässä ongelmiin. Kaasusta löytyy hyvin hienojakoinen portaaton säätö ja kokemuksen kanssa tätä oppii käyttämään tarkasti. En ole havainnut onglmia myöskään epätaisessa lämmöntuotossa. Reagointi on todella nopeaa ja en näe induktion kanssa merkittävää eroa. Molemmat tuntuvat nostavan ja laskevan lämmön nopeasti ellei itse pannut varastoi lämpöä. Toki silloin, kun levy on ollut pitkään päällä ja lämpö on johtunut induktiotasoon kaasu laskee lämmön nopeammin, mutta tämäkään ei ole suuri juttu kummankaan kanssa.

    On toki kaasussa heikkoutensa. Kaasua täytyy (yleensä) käydä erikseen ostamassa, kaasu kärsii läpivedosta, mitään palavaa ei kannata säilytellä lähistöällä jne. Itselleni nämä eivät kuitenkaan ole niin suuria asioita, että ne saisivat palaamaan induktioon ja luopumaan toisaalta niistä asioista, joita kaasussa arvostan. Kaasu tuntuu induktioon verrattuna hiukan "rosoiselta ratkaisulta", kuin urheiluauto verrattuna perhefarmariin, mutta antaa paremman vasteen ja tunteen itse tekemiseen, mutta molemmilla homma hoituu.
     
  6. lahkonen

    lahkonen Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.06.2005
    Viestejä:
    648
    Saadut tykkäykset:
    33
    Veikkaanpa, että lähimmäksi ns. totuutta tässä asiassa päästäisiin kysymällä asiaa nilltä, jotka valmistavat ruokaa työkseen. Hämmästyisin, jos selviäisi, että useissa kunnon ravintolassa induktio olisi ajanut kaasun ohi. Toki minulla ei ole tästä asiasta tietoa, joten voin olla väärässä.
     
  7. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Itse en koskaan ole omistanut, kavereita asuu aika suurissa määrin kämpissä, joissa on kaasua ja siten kaasu on tutuksi tullut (vaikka ei kyllä mitään päivittäistä käyttöä)

    Kaasua sanotaan monta kertaa helpoksi sillä perusteella, että valurautaiset telineet lähtevät irti ja on helppo puhdistaa. IMO todellisuus on ihan muuta. Kuuma liekki polttaa kaiken kiinni välittömästi ja raudan puhdistus vaatii jatkuvia huoltavia toimenpiteitä. Kaasuhellaa pitää oikeasti jynssätä puhtaaksi, induktioliesi ei kuumenna itseään ja siten lieteen ei koskaan pala tavara kiinni samalla tavalla kuin kaasun kanssa.

    Induktio taitaa olla nopeapi, jos kysessä hyvä pannu

    Induktio hyötysyhde hyvällä pannulla yli 90%, kaasulla n. 50% tavallisella polttimella.

    Normaaleissa polttimissa tehoa (max) induktiossa reilu 2, hetkellisesti 3 (boostilla). Kaasulla tehokat tehot taitaa max 3.

    Induktiossa kaasulla taitaa olla se 6, induktiolla reilu 3.

    Siten normaaleilla leveyillä taitaa induktio olla tehokkaampi, wokissa teho on about sama.

    Näissä kaasu vie, ainakin toistaiseksi. Normaaleilla tasoilla eroa ei eroa mitenkään hirveästi ole, kun induktiotason saa jo 500e

    Molemmat tekevät heti, kaasu tod näk asteen hitaampi, koska pannun alapinnan ja yläpinnalla välillä on lämpötilaeroa enemmän kuin induktiolla.

    Ainoa mitä kaasulla voi tehdä, mitä induktiolla ei, on liekitys. Ja liekitystä taas ei voi tehdä normaalin liesituulettimen alla, joten taitaa olla 99% käyttäjistä hyödytön ominaisuus.

    Induktiolla taas voi tehdä matalissa lämpötiloissa juttuja, joihin kaasulla tarvii vesihauteen

    Kaasun säädin on analgoinen, induktiossa 9 porrasta. En osaa sanoa, onko kaasun analogisuus enemmän palautetta antava, ehkä joku erottaa suhinasta enemmän kuin 9 taajuutta =)

    Vrt puhdistettavuus

    Normaaleilla tasoilla ero jo suht pieni, wokissa kaasu vie suht tiukasti

    Tässä induktio on parhaimmillaan

    Kokeile joskus laittaa vaikka suklaata sulamaan kaasuliedelle, niin että se ei pala liedelle vaikka olisi siinä vuorokauden. Kaasulla kyllä huomaa liekin epätasaisuuden ja lopulta tarkkuus puuttuu, kun puhutaan pienistä lämpömääristä.

    Kaasussa on urheiluauto v12 koneella, jossa teho tulee tilavuudesta. Induktio on sähköurheiluauto, joka sirisee, kun painaa kaasua. Onhan noissa fiiliksissä eroa :)
     
  8. ZaMi

    ZaMi "this is bat country" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.01.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    1
    Induktio ei ole korvaamassa ainakaan lähitulevaisuudessa kaasua. Nyt puhutaan nimenomaan AC-ravintoloista. Suuremman volyymin mestoissa asia on eri. Maalimalla omien kokemusten (Eurooppa, Jenkkilä, Australia) perusteella ei induktio ole noussut esille edes vaihtoehtona, vaan kaasulla mennään niin uuneissa, salamantereissa kuin helloissakin. Ammattikäytössä tosiaankin hyötyjä ja haittoja löytyy molemmista, kuten tässä on jo hyvin esille tullutkin. Totuus tehokkaista induktioista on se, että niillä sattuu huomattavasti enemmän vahinkoja "pohjaanpalamiset, ylikiehumiset yms." kuin vastaavasti kaasulla. Johtuen vain ja ainoastaan siitä, että kun on kyse tulesta, sitä tuppaa seuraamaan extra tarkasti juurikin sitä tuotetta mikä siinä liekillä sattuu olemaan. Induktiossa tämä tahtoo unohtua, sillä tottumus vanhoihin keraamisiin levyihin puskee lävitse.

    Hyviä kommentteja mielenkiintoisesta asiasta aiemmin! :thumbsup:
     
  9. Coo

    Coo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2004
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tiedä kävikö tuo aiemmasta tekstistäni selväksi, mutta tuo ominaisuuslista ei ollut mikään minun prioriteettilista vaan listasin eri ihmisille mahdollisesti tärkeitä ominaisuuksia ylipäätään. Edelleen itselleni se tärkein elementti on levyn antama vaste ja tunne kokkaukseen ylipäätään. Tässä kaasu on toistaiseksi osoittautunut minulle parhaaksi aiemmassa tekstissäni mainituista syistä.

    Useampia vuosia kaasua käyttäneenä voin sanoa, että jatkuvaa huoltoa ei juuri vaadita. Normaali muutaman minuutin siivous on ajanut asian ja kaasuhella on edelleen kuin uuden veroinen. Yleensä en sohlaa ruokaa valuraudalle ja se mitä roiskuu lähtee suhteellisen vaivatta irti. Valurautatasot ovat toki kuumat, mutta eipä niihin kuitenkaan mikään siten pala kiinni että ongelmaksi muodostuisi. Keraamisen tason siivoaminen kaasuhellassa on näin ollen hyvin samanlaista kuin induktionkin. Kaasu ei keraamista tasoa juuri polttavaksi kuumenna.

    Onko tästä jotain tutkimustuloksia joihin voit heittää linkin vai onko oma arvaus? En väitä, että ei olisi totta, mutta olisi mielenkiintoista lukea.

    "Tavallisella kaasullakin" nopeus ja teho on mielestäni aivan riittävä ja en ole käytännössä eroa juuri havainnut näiden välillä, jotta tämä olisi minulle kriteeri suuntaan tai toiseen.

    Ilmeisesti olet tätä muiden kaasuilla testannut, kun itse et kaasua omista. Vaikka kokkaankin todella paljon, teen suhteellisen harvoin asioita, jotka vaativat ylipäätään vesihauteen saati sitten, että pitäisi vuorokauden jotain sulatella. :p Eli tämä ei ole minulle mikään juttu. Suklaata en juuri sulattele, mutta silloin kuin olen sulatellut on tämä onnistunut kaasulla ilman vesihaudetta kyllä. Hiukan epäilen, että vuorokauden jälkeen nestettä suklaasta olisi haihtunut niin paljon, että oli liesi mikä tahnsa suklaa "palaisi" kiinni. Toisaalta sellaiset asiat, jotka vaativat mietoa tasaista lämpöä ovat onnistuneet kaasulla aivan mainiosti. Pienimmän kaasupolttimeni alhaisin teho on todella maltillinen.

    Wok-kaasusta löytyy paljon enemmän "asentoja" kuin yhdeksän. Pelkästään jo se että kaikki polttimet eivät ole samaan aikaan päällä on antaa yhden "perusasteikon" saati sitten polttimien vapaasti säädettävät eri tehot. Se, että onko tällä suurta merkitystä on toinen juttu. Ei mielestäni. Pointti on siinä, että vasteen tuntee, vaikka siihen ei kiinnittäisi mitään huomiota.

    Mikäli liekki on kaasussa hyvin epätasainen sanoisin, että joko polttimessa on vikaa tai likaa tai poltin on alunalkujaan huono.
     
  10. ZaMi

    ZaMi "this is bat country" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.01.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    1
    Juurikin näin, ihmettelenkin miten keskellä se peukalo voi olla, että tähän ei pystyisi.. Laakea metalliastia kun jakaa sen liekistä saaadun lämmön niin mukavan tasaisesti. Olkoon sitten vaikka töhö, millä sitä kippoa kuumentaa :D
     
  11. GonD

    GonD Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    247
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaasulla voi käyttää kupari- ja alumiinipannuja, joiden lämmönjohtavuus on parempi kuin teräksen/raudan.
     
  12. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kaikille, jotka ei ymmärrä suklaan sulatuksen vaatimuksia, asiallinen linkki luettavaksi:

    http://www.kinuskikissa.fi/?p=2413

    Homma on lievästi sanottuna tarkkaa ja liian korkea lämpötila pilaa koko homman
     
  13. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ja kaasulla toimii myös hyvin se mummon vanha valurautapata+pannu joiden pohjat eivät ole tasaiset.
     
  14. Coo

    Coo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2004
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa jutussa taidetiin puhua enemmän suklaan temperoinnista kuin pelkästä sulatuksesta ja temperoinnin tarve tietenkin riippuu suklaan käyttötarkoituksesta.

    Niin tai näin, itselleni tämä asia ylipäätään on pikkujuttu. Suklaan sulatus omassa kokkauksessani ei todellakaan ole tärkeimpiä juttuja. Toisaalta oli liesivalinta mikä tahansa en myöskään näe satunnaista tarvetta käyttää vesihaudetta minään ongelmana.

    Uskoisin ettei tämä myöskään ole suurimmalle osalla keittiöremontin suunnittelijoista mikään kynnyskysmys valittaessa liesityyppiä, mutta tässähän sitä on nyt ihmisille, jotka asiaa pähkäilevät lisää näkemyksiä ja kokemuksia mm. kaasun ja induktion välille tehtävään valintaan. Yksiselitteistä vastausta paremmuuteen kun ei ole.
     
  15. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    On. Kaasu on ylivertainen.
     
  16. Mr.X

    Mr.X Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.04.2002
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan vaan tulin kertomaan ku näin että täällä puhuttiin induktiotasoista jotain. Itellä meni jouluna induktiokeittotaso rikki ku maustepurkki tippui ylähyllyltä, että olkaapa varovaisia :) En tiedä onko keraamisissa tasoissa yhtä huono kestävyys. Onneks kotivakuutus korvas ja saatiin pikkasen parempi tilalle.
     
  17. memahyv

    memahyv Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2001
    Viestejä:
    272
    Saadut tykkäykset:
    0
    OT/
    Maustehylly lieden yläpuolella on niin väärä paikka kuin olla ja voi (vaikka näin lienee 95% asunnoista).
    /OT
     
  18. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Toimii myös induktiolla, induktio idea kun on lämmittää sitä pannua, ei sen pannun alla olevaa vastusta

    Noin muuten täytyy mainostaa uudessa keittössä olevaan automaattisesti itsesäätyvää kokoa uudessa induktiotasossa. Ollaan nyt kokkailtu aika tavalla ja 70cm leveys + aina oikean kokoinen levy alla on aika kunkku yhdistelmä :)
     
  19. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Toi lähinnä oli esimerkki siitä, miten induktion tasaisuus pienistä lämmöistä asti on aika ainutlaatuinen ominaisuus kaasuun verrattuna. Osa tätä tarvitsee, osa ei.
     
  20. joonak

    joonak Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.02.2006
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarvitsin keittiöön 3,6 metriä pitkän tason ja materiaaliksi haluaisin laminaatin. No muutenhan tässä ei ole ongelmaa mutta haluaisin tehdä tasosta saumattoman joten pitäisi löytää pitkä pätkä laminaattia. Myyjiltä tuntuu löytyvän vain 2,5 tai 3,0 metristä pätkää maksimissaan. Apuja? Värinä olisi ykkösvaihtoehtona joku tumma/musta, ehkäpä musta kivi.