pc'stä mediasoitin - kuinka helppokäyttöinen?

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana apinamies, 17.12.2009.

  1. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä odotellessani että Popparin C200 olisi laajemmin saatavilla olen ruvennut harkitsemaan että ostaisi jonkun noista pienistä hdmi-liittimen sisältävistä koneista ja tekisikin siitä mediasoittimen.

    Ongelmana vaan, että sen pitäisi olla lapsille ja vaimolle todella helppokäyttöinen, eli pitäisi pystyä käynnistämään (esim. unitilasta) suoraan valikkoon josta kaukosäätimellä voisi selata leffoja / käyttää kuin perinteistä mediasoitinta. Ei haittaa vaikka alkuun konffaaminen / säätäminen sitten vaatisi enemmänkin panostusta.

    Pikaisesti etsimällä en oikein löytänyt tähän vastausta... Mieluiten käyttäisin Linuxia kun se on tuttu, mutta jos Windowsilla onnistuisi helpommin ei sekään ole suoraan pois suljettu (talossa ei ole ollut Windowsia aika pitkään aikaan).
     
  2. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    XBMC:n Linux-versio ja Nvidian VDPAU-yhteensopiva näytönohjain voisi olla kohtalaisen toimiva ratkaisu. Windowsissa ei ole sen pätevämpiä vaihtoehtoja yleiseen mediatiedostojen toistoon. XBMC:n 9.11-versio on nurkan takana ja sen alle sopii vaikkapa Ubuntu 9.10.

    Fluendon Moovida (entinen Elisa) on myös olla kokeilun arvoinen, mutta siinä ei ole vielä tukea videon rautapurulle.

    Sitten on vielä MythTV, jonka etuina ovat integroitu tuki DVB-vastaanotolle ja client/server-arkkitehtuuri.


    Tuossa Fit-PC2:ssa on GMA 500 (Poulsbo), joka periaatteessa pystyy kyllä purkamaan 1080p H.264- ja VC-1-videota. Valitettavasti sen Linux-ajuri on huono.

    Jeps. Valmiita kokoonpanoja ovat mm. Acer AspireRevo 3610, Asus EeeBox EB1012 ja EB1501 sekä Asrock ION 330.
     
  4. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vastauksesta. Noita Asuksen laitteita olen vähän kahtellut, näin joulun alla on jopa ollut halvennuksessa. Acer ei periaatteessa kiinnosta kun olen turhankin paljon katsellut ihmisten painivan heidän läppärien kanssa... Eihän se tietysti välttämättä suoraan heijastu noihin pikku-koneisiin.

    Kuinka muokattavissa nuo XBMC'n skinit ovat? Heidän sivustollaan näky joku esimerkki joka vaikutti toimivuudeltaan hyvin samantasoiselta kuin mediasoittimet yleisesti. Navigaatio kuitenkin alkaa tasolta "leffat" - "Tv-sarjat" - "musiikki" - "diipadaapa". Itse haluisin samanlaisen käyttöliittymän, mutta niin että navigaation ensimmäinen taso olisi "Lastenohjelmat" - "Vanhempien Elokuvat" - "Tv nauhoitukset" - "muut roippeet" ja sitten viimeisen alta löytyisi kaikki tuo muu höttö jolle en vielä keksi jatkuvaa käyttöä.

    Lisäksi kun selailee tuossa noita leffoja ja sitten valitsee jonkun katsottavaksi se varmaan avaa default soittimen? Ilmeisesti soittimen saa konffattua käynnistymään automagisesti full screen muotoon ja aloittamaan playbackin heti? Minkälainen homma on huolehtia että soittimen sammuttamisen jälkeen se varmasti päätyy takaisin siihen XBMC'n näkymään eikä työpöydälle (varmaan tyhmiä kysymyksiä)?

    Mulla oli vähän aikaa mediasoitin ja vaimolla on joku ihmeellinen kyky saada se (kuten muutkin laitteet) kaatumaan tai olemaan tottelematta. 5v lapsikin tuntuu olevan teknisesti lahjakkaampi kuin tuo aikuinen nainen... En kuitenkaan jaksa vastaanottaa jatkuvia tukipuheluita, vaan haluaisin jotain riittävän vakaata ja intuitiivista jotta perhe saa homman toimimaan soittelematta. :D
     
  5. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    XBMC hoitaa itse kaiken median toistamisen. Mitään ulkoisia playereita tai koodekkeja ei tarvitse käyttää. Käyttöliittymä on suunniteltu siten, että sitä voi käyttää hiirellä, näppiksellä tai kaukosäätimellä.

    Skinien räätälöintimahdollisuudet ovat erittäin monipuoleiset, mutta muokkaus pitää tehdä xml-tiedostoja editoimalla: http://xbmc.org/wiki/?title=Skinning_XBMC. En ole tarkemmin perehtynyt asiaan, mutta varmaan tuohonkin hommaan löytyy jonkinlainen editori.

    Vakioskineissäkin on jonkin verran muokkausmahdollisuuksia. Asetuksista voi valita mitä vaihtoehtoja home-valikossa näkyy, kuen esim. Videos, Movies, TV Shows, Programs, Scripts, Wheater, Pictures, Music, Trailers, System jne. Esim. Pictures-, Music, -ja Videos-valikon alle voi määrittää vapaasti useita "sourceja" ja ne voi nimetä haluammallaan tavalla. Yksi "source" voi myös sisältää useita eri "media sourceja", mikä on ihan kätevää, jos vaikka elokuvat sattuvat olemaan useammalla eri usb-kovalevyllä.
     
  6. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos, nuo ohjeet vaikuttivat aika selkeiltä. Katson jos saisin jonkun läppärin lainaksi ja voisin testata sillä ennen ostamista.

    Oliko niin että jos haluan äänetkin ulos HDMI väylästä tarvitsen joko rauta-tuen tai sitten jonkun ulkoisen adapterin?
     
  7. tahvaja

    tahvaja Guest Guest

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=75593&page=5

    Sain itselleni helppokäyttöisen ja hyvin toimivan PC-mediasoittimen yllä olevan ketjun avulla. Biosin latautumisen jälkeen valitaan alkuvalikosta (GRUB), halutaanko aloittaa Linuxin vai Windowsin käyttö. Linux-valinnan jälkeen XBMC käynnistyy automaattisesti. Siitä eteenpäin operoidaan loogisesti kaukosäätimellä. Graafista käyttöliittymää tai mitään muutakaan turhaa tauhkaa ei ole asennettu, joten elokuvan päätyttyä palataan automaattisesti kaukosäätimellä toimivaan valikkoon. Tietokone myös sammutetaan XBMC:n kautta joten homma toimii alusta loppuun mahdollisimman helposti.

    En tiedä miten uudemmat versiot XBMC:stä toimivat; saako ne käynnistymään suoraan itsestään ja toimimaan samanlailla itsenäisesti ilman graafista käyttöliittymää kuin tämä minulla oleva versio? En kyllä ole varmaan heti päivittämässäkään omaa media centeriäni, siksi hyvin tämä nykyinen paketti toimii.

    Alkuperäinen ongelma ei täysin ratkennut XBMC:n asentamisenkaan jälkeen; kuva nykii edelleen satunnaisesti elokuvia katseltaessa. Käyttökokemus on kuitenkin muuten niin jouheva, etten anna pienen nykimisen enää häiritä itseäni liikaa.
     
  8. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, Ionin GeForce 9400M:ssä ja muissa nykyisissä Nvidian integroiduissa näytönohjaimissa on rautatuki S/PDIF-äänille ja 7.1-kanavaiselle LPCM:lle (en tiedä, toimiiko jälkimmäinen Linuxissa). Myös nykyisissä HTPC-koneeseen sopivissa erilliskorteissa eli GeForce 210:ssä ja GT 220:ssä on vastaava tuki. Vanhemmissa korteissa äänet piti viedä emolevyn äänipiirin S/PDIF-headeristä erillisellä kaapelilla näytönohjaimelle, eikä niissä ollut tukea LPCM 7.1:lle.
     
  9. rez

    rez Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2002
    Viestejä:
    731
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ainakin 5.1 toimii, kunhan on riittävän tuoreet ajurit. Täällä Asuksen emolevylle integroitu 9300.

    7.1-kanavasta en mene vannomaan, mutta 5.1 toimii ja myös muilla kuin 48kHz näytteenottotaajuuksilla.

    Varsin näppärää, kun voi purkaa Dolby Digitalin mplayerillä ja välttää vahvistimen bugisen dekooderin. Dolby TrueHD ja monikanava-flac toimivat myös.


    edit: aiheesta helppokäyttöisyys - minun ratkaisu on MythTV ja videoiden katseluun mplayer sopivalla skriptillä, joka vaihtaa automaattisesti näytön virkistystaajuuden ja laskee oikean viiveen äänelle sen mukaan
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2009
  10. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo asuksen Eebox 1502 vaikuttaisi houkuttelevalta. Atom 330 prossu ja ION piirisarja, sisältää myös dvd-aseman. Ärsyttävää maksaa Windows lisenssistä, mutta ehkä sillekin joskus käyttöä tulee (saiskohan sen asentaa virtuaaliksi mäkkiin jos eeboksiin laittaa linuxin?).

    Mites tuo XBMC toimii dvd-imagejen kanssa? Mounttaa automaagisesti ja käynnistää?
     
  11. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    OEM-lisenssi ei varsinaisesti taida sallia tätä, koska se on konekohtainen. Aktivointi onnistunee silti tarvittaessa -- tai onnistui ainakin XP:n aikaan. En tiedä Vistasta ja 7:stä.

    Kyllä.
     
  12. hatih

    hatih Guest Guest

    Liittynyt:
    01.01.2007
    Viestejä:
    170
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se Windowsin lisenssi pitää sisällään Media Centerin, joka on monien mielestä hyvä ja helppokäyttöinen kodin mediakeskus. Vanhemmissa versioissa taisi ongelmana olla se että ne eivät tue kaikkia erikoisia videokodekkeja mutta Seiskasta en tiedä että onko tilanne parantunut.
     
  13. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Windows 7:n Media Centerissä ja Media Playerissä on ongelmana Microsoftin omien Media Foundation -dekooderien suosiminen, jolloin esimerkiksi H.264:n rautapurku ei onnistu ainakaan suoraan. Joillekin tiedostomuodoille (esim. MKV:lle) soittimet käyttävät DirectShow-splittereitä, jolloin Microsoftin dekooderit voi vaihtaa joksikin muuksi vaikkapa tällä työkalulla: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=146910

    Microsoftin tukemat tiedostomuodot, kuten MP4 ja M2TS toistuvat kokonaan Media Foundationin kautta, enkä tiedä, onko sen ohittamiseen keksitty vielä kunnollista ratkaisua. Minä kiertäisin WMC:n ja WMP:n kaukaa, jos HD-videotiedostojen toisto on tärkeää.
     
  14. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Testailin tänään päivällä XBMC'tä tänään töissä mäkillä ja mielestäni pienellä konffaamisella päästiin parempaan käytettävyyteen kuin tuolla jo myymälläni Playon!HD'lla. Vakuutuin siis siitä että tämä voisi toimia, ja kun sain vielä Verkkokaupan tiputtamaan Asus EB1501'n hinnan kilpailukykyiselle tasolle tilasin moisen.

    Huomasin että nyt onkin tulossa jo ulos terasia läppärinlevyjä joten päätin että alkuun mennään alkuperäisellä levyllä, ja kunhan nuo tulevat ulos ja uutuuslisät häviävät hinnasta teen samasta laitteesta myös pienimuotoisen verkkolevyn (tera sisäistä levyä + jo olemassa oleva ulkoinen levy e-sata liittimellä varmistuksiin).

    Teen sitten uuden ketjun kun ensikokemukset ovat kertyneet.

    Kiitoksia kaikille avusta.

    edit:

    kuitenkin vielä alkuperäiseen aiheeseen, nyt lukiessani tätä ketjua uudestaan kiinnostuin tuosta myth-tv'stä. Mulla on muutama ylimääräinen usb-digitv tikku, ilmeisesti saisin tuohon linuxiin siis myös digi-tv nauhoituksen? Mites toimii ylen tekstitysten kanssa (ja erityisesti XBMC toistossa)?
     
    Viimeksi muokattu: 29.12.2009
  15. svass

    svass Guest Guest

    Liittynyt:
    13.01.2006
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    Linux ympäristössä kannattaa perehtyä MythTV ja VDR vaihtoehtoihin. Itselläni on ollut VDR useamman vuoden talouden ainoana digivastaanottimena ja DVB-tekstitykset toimivat out-of-the-box 1.6.0 versioista alkaen (1.6.0 viimeisin vakaa ja 1.7.10 kehitysversio), teletxt-subit sitten vaativat erillisen pluginin. XBMC:tä en itse ole käyttänyt frontendinä muutenkuin kertaalleen pikaisesti testaten.
    www.linuxtv.fi foorumiin kannattaa tutustua (jostain syystä ollut Joulun aikaan nurin, kuten nytkin), mutta tuolla on laajat keskustelut VDRstä ja "Vaihtoehtoisten ohjelmistojen" alla MythTVstä.
     
  16. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tämän ohjeen avulla pitäisi onnistua uusimman Ubuntun ja XBMC:n asennus niin, että XBMC käynnistyy automaattisesti ilman graafista ikkunamanageria (Gnomea).

    Uusin XBMC 9.11 toimii ainakin itselläni hyvin HD materiaalilla. Olen katsellut aika paljonkin 23,976 fps HD materiaalia 1920x1080@24Hz näyttötilassa ilman nykimisiä. Äänet menee vahvistimelle digitaalisesti HDMI:tä pitkin. Vielä alkusyksystä XBMC:n kehitysversioissa (svn) oli jonkin verran nykimisongelmia.
     
  17. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    DVB-tekstitykset toimivat hyvin ainakin MythTV:n sisällä. XBMC:n kautta ne voi saada näkymään dvdplayer-soitinkomponentilla, tai käynnistämällä MythFrontendin XBMC:n valikosta. Toinen vaihtoehto on ajaa pelkkää MythTV:tä, jolloin käyttö voi olla loogisempaa muille perheenjäsenille.
     
  18. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Itsellä on XBMC:n rinnalla VDR, jota käytän digitv-ohjelmien katseluun. Olen viritellyt systeemin toimimaan niin, että kaukosäätimen (Harmony 525:n) napeilla voi vaihtaa XBMC:n ja vdr-sxfe:n välillä. VDR on ollut talouden ainoana digiboksina jo vuodesta 2004 alkaen. Itse VDR-ohjelma pyörii toiselle koneella ja sen kuvaa katsotaan vdr-sxfe:n kautta. Ihan hyvin vaimokin on oppinut käyttämään tuota viritystä. Skaalauksen ja lomituksenpoiston hoitaa Asuksen emolle integroitu GeForce 9300. Sen kautta katsottuna digi-tv:n kuvaa voi katsella jopa videotykillä 92" kuvakoolla.

    XBMC:stä on myös olemassa PVR-testing versio, jonka kautta VDR:ää voi käyttää suoraan XBMC:stä -> http://xbmc.org/forum/showpost.php?p=446720&postcount=1. Itse en ole vielä tuota jaksanut kokeilla, koska XBMC ei käytä (ainakaan vielä) VDPAU:ta SD MPEG2-materiaalin purkamiseen ja silloin näytönohjainta ei voi käyttää lomituksenpoistoon.
     
    Viimeksi muokattu: 31.12.2009
  19. apinamies

    apinamies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oho, tulihan taas tietoa. Ollut sen verran hiljaista töissä että olen leikkinyt vähän enemmän XBMC'llä tässä työkoneella. Mukavammalta tuntuu koko ajan, ja tuskin maltan odottaa että kone saapuu. Taidan keskittyä aluksi XBMC'n säätöön sopivaan kuntoon, ja sitten miettiä digitv nauhoituksia myöhemmin. Olisihan se hienoa jos kaiken saisi toimimaan yhdessä...
     
  20. mpukki

    mpukki Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2009
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saa käynnistymään. Jos asennusta meinaa käyttää vain ja ainoastaan XBMC:tä varten, kannattaa asentaa xbmc-live, joka automaattisesti muokkaa käynnistysprosessia niin, että xbmc:n käyttöliittymä latautuu automaattisesti. xbmc-live vain olettaa että käyttäjä xbmc on olemassa. Helpointa on asentaa siten, että jo asennusvaiheessa luo käyttäjän xbmc ja sudoa käyttäen asentaa kys. käyttäjällä xbmc-live paketin. Tällöin vaaditut oikeudetkin asetetaan automaagisesti käyttäjälle. Tämä pätee lähinnä Ubuntulla, mutta eipä tuolla XBMC:llä virallista tukea vielä muille distribuutioille olekaan.

    Edit: enpäs huomannutkaan, että linkki XBMC:n minimaaliseen asennukseen oli jo tarjottu. Mutta siihen pienenä lisänä tosiaan tuo, että kannattaa suorittaa asennusprosessi suoraan xbmc käyttäjänä, niin voi skipata osan tuosta oppaasta. Kun tuosta digi-tv:n ja XBMC:n yhdistämisestä puhutaan, niin unohtaisin hetkeksi myth-tv:n, sekä vdr:n (edes kuriositeetin vuoksi) ja suuntaisin katseen kohti tvheadend -sovellusta. Sille ollaan parhaillaan rakentamassa integraatiota XBMC:tä varten, ellei jopa ole 9.11 version myötä jo valmiina?
     
    Viimeksi muokattu: 31.12.2009