Moon (2009) (Sam Rockwell)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 30.07.2009.

  1. juhi81

    juhi81 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2008
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulihan tuo katsottua viikonloppuna vihdoin. Vanhan "kunnon" scifin ystävänä pidin tästä kyllä suuresti. Myös muutamat 2001 häivähdykset (esim. laskeutuminen tikkaita samanlainen sininen puku päällä kuin bowmannilla) nostivat hymyn korville.

    Tämä oli mielestäni (jälleen) hieno esimerkki miten kunnon scifi elokuvia kuuluu tehdä. Hyvällä tarinalla ja ennenkaikkea tunnelmalla saadaan ihmeitä aikaan nykyajan erikoistehosteryöpytykseen verrattuna.

    Nostan tämän ehdottomasti 2001, Andromeda Strain, Alien ym. klassikoiden joukkoon.

    Näitä tarvitaan ehdottomasti lisää nykyajan transformers 2 ym. roskan tilalle... edes muutama! :thumbsup:

    4.5/5
     
  2. Kristian

    Kristian Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 740
    Saadut tykkäykset:
    105
    Täytyy yhtyä edelliseen puhujaan - itsekin katsoin leffan viimein tässä menneellä viikolla ja ihastuin leffan pienimuotoiseen ihmisläheiseen tarinaan. Kuitenkaan en nosta tätä ihan SF-klassikoiden 2001 ja Gattacan tasolle, mutta kyllä tällä aina se sci-fi-roskaryöpytys pestään mennen tullen.
     
  3. paha_kuukkeli

    paha_kuukkeli Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2007
    Viestejä:
    401
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kehujen innostamana katsoin ja olihan tämä pienoinen pettymys. Ei missään nimessä huono, mutta ei myöskään lunastanut odotuksia.

    Monista aiemmista arvioista poiketen en pitänyt elokuvan rytmitystä ja tarinankuljetusta onnistuneena. Juonen ideaa pantattiin turhan pitkään, koska se oli katsojalle ilmiselvä jo paljon aikaisemmin. Lisäksi koko Samien keskinäinen suhde jäi jotenkin kylmäksi ja etäiseksi.

    Ajoittain pitkäveteinen, mutta yrityksestä tehdä vakavaa scifiä plussaa. 3/5
     
  4. ColdAsIce

    ColdAsIce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    771
    Saadut tykkäykset:
    3
    Juu tässä kyllä oli aineksia moderniksi mestariteokseksi, mutta loppujen lopuksi jäätiin sellaiselle "ihan kiva" tasolle.

    Hieman surumieliset ja aavemaiset musiikit jäivät elokuvasta päällimäisenä mieleen. Sam Rockwell oli hyvä. Plussaa siitä, että elokuva todellakin pitäytyi koko kestonsa ajan yhdessä näyttelijässä. Joskus tällaiset "yhden miehen show't" vesitetään sillä, että puolivälin jälkeen aletaan esittelemään uusia henkilöhahmoja. Mutta Moon uskalsi nojata rohkeasti vain ja ainoastaan Rockwellin suoritukseen ja riskinotto kannatti.

    Tyydyttävä katselukokemus ja onneksi leffa tajuttiin pistää pakettiin hyvissä ajoin. Tällaisenaan Moon ei olisi kestänyt pientäkään lisäpituutta.

    Sitten olisi ollut eri asia, jos Samin mökkihöperyyteen sekä hänen ja Gertyn ja hänen ja kloonin välisiin suhteisiin olisi ryhdytty panostamaan enemmän.

    Jos käsikirjoitus olisi "uskallettu" viedä askeleen pidemmälle, niin siinä tapauksessa leffa olisi saattanut ansaita roimasti lisäpituutta. Mutta hyvä näin.

    * * * 1/2
     
  5. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 313
    Saadut tykkäykset:
    602
    Joo, ihan kiva ja tunnelmallinen leffahan tää oli vaikkei hypen arvoinen ollutkaan. Eniten häiritsi näiden
    kloonien
    vuorovaikutus toisiinsa. Ihan kuin ne olisi käyttäytynyt oudosti ihan vaan sen takia, että katsojalla olisi enemmän pohdittavaa. Lopetus oli heikko. Joku ihmeen radioäänipätkä ja sitten loppui. Olisin kyllä mielelläni nähnyt tyypin seikkailemassa vielä Maassakin tai sitten oltaisiin vaan jätetty homma täysin auki. Jäi vähän myös epäselväksi, että millä ihmeen aluksella tyyppi sieltä kuusta edes lähti. Huonoa oli myös suurin osa efekteistä vaikka muuten leffa näyttikin varsin tyylikkäältä.

    Moon jää kuitenkin selvästi plussan puolelle loistavan Sam Rockwellin roolisuorituksien ja Clint Mansellin kaihoisten sävelten. Myös robotti oli hauska hymy ja mutrunaamoineen. Tosin ehkä äänenä olisi voinut olla joku muukin kuin Kevin Spacey. Oli vähän liian tutun oloinen.

    Olisin kyllä halunnut pitää enemmänkin tästä, mutta pistetään nyt osa pettymyksestä pienoisen väsymyksenkin piikkiin.

    ***½
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2009
  6. Euso

    Euso Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2006
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm. Tässä olisi ollut aineksia paljon parempaankin, nyt jäätiin vähän kaikessa puolitiehen. Efektit olivat tosiaan yllättävän kökköjä paikoitellen, kuussa ajelu näytti ihan joltain videopeliltä, mikä ei nyt oikein nostanut efektien uskottavuutta.

    Lisäksi itseäni häiritsi
    kloonien välinen interaktio. Vaikka tekniikka kuinka olisi kehittynyt, niin liian selvästi joissain kohdissa näkyi, että Sam Rockwell puhui seinille käydessään "keskustelua" klooninsa kanssa.

    Loppu oli myös lievähkö pettymys.

    Mutta annetaan nyt 3/5, ihan viihdyttävä leffa tuo kuitenkin oli.
     
  7. h3mb3

    h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    1 889
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tarkoitit, että kohtauksessa olisi käytetty esim. blue screenia, niin taidat olla väärässä:
    katsopa IMDb:n roolijaosta minkä nimistä hahmoa herra nimeltä Robin Chalk esittää elokuvassa.
     
  8. Euso

    Euso Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2006
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän tuo kaveri ole näytellyt ne kohtaukset, joissa Sam bell on kuvattu takaapäin tai muuten niin, ettei naama näy hyvin/kokonaisuudessaan.
     
  9. AntZ

    AntZ Guest Guest

    Liittynyt:
    22.06.2001
    Viestejä:
    412
    Saadut tykkäykset:
    0
    Alus oli mineraalien maahan kuskaukseen tarkoitettu, muistaakseni päähenkilö tätä elokuvan alkupuolella käytteli..
     
  10. winterland

    winterland Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    5 248
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kuulin paljon ennakkohehkutuksia ja olihan tämä onneksi niiden arvoinen. En jaksa alkaa väsäämään sen suurempaa tarinaa, koska kaikki oleellinen on jo sanottu. Rockwellin show tämä tietysti oli ja hän onnistui kannattelemaan leffaa hienosti. Clint Mansellin tunnisti heti musiikeista ja hän onkin yksi lempisäveltäjistäni. Ehdottomasti katsomisen arvoinen.
     
  11. beddis

    beddis Guest Guest

    Liittynyt:
    08.12.2005
    Viestejä:
    387
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moon

    Vihdoin tuli tämäkin katsastettua. Luulin ennalta, että tarina on jonkinlainen isompikin mindfuck, mutta tältä osin elokuva yllättikin täysin. Itse asiassa
    juonen pystyi päättelemään jo trailerin tai kansitekstin perusteella. Mutta tämä twistittömyys muuttuikin ensipettymyksestä lopulta voimavaraksi.
    Pääosassa onkin Rockwellin näyttelysuoritus ja surumielinen tunnelma. Tulee katsottua varmasti toistekin.

    Eniten häiritsi kohta, jossa
    kloonit näkivät toisensa. Jotenkin suhtautuivat asiaan luonnottoman rauhallisesti ja pieneksi hetkeksi ote tästä syystä herpaantui.
     
  12. National

    National Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2009
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei kaikille,

    Mitä mieltä olette siitä, että tilaisin Moon (Kuu) BD-version - DVD-version sijaan? Eipäilen nyt vahvasti ettei Suomessa tulla ikinä näkemään omaa BD -julkaisua.

    Esim. Play.com Moon 17€ (ilmainen kuljetus). Okei en saa suomitekstejä, mutta minusta BD-kuva on nykyään jo välttämätön pelkkien yksityiskohtien vuoksi. Kun vertaan esim. District 9 DVD/BD, niin kysehän on lähes eri elokuvista... no joo Moon DVD Suomessa vielä 13€, että kai minun on sitten englanninkieltä alettava kunnolla harjoittelemaan ja toivottava, että ymmärrän kuun kieltä.

    - ovatko suomitekstit pakollisia?
    - onko BD nykyään välttämättömyys?
    - eikö moon ole visuaalisesti komea?
     
  13. h3mb3

    h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    1 889
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikka en Blu-ray-vermeitä itse omistakaan, suosittelen lämpimästi tuota Britti-BD:tä jo oikean kuvasuhteen takia - finska-DVD:ssä on reunoilta raiskattu panscan-versio. Asiasta höpötystä täällä, josta voit myös silmäillä nimim. marlanin postaamaa kuvakaappausta Blu-ray-painoksesta.
     
  14. National

    National Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2009
    Viestejä:
    114
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos erittäin paljon tiedosta!! Ehdottomasti sitten BD ostamaan, kiitos lämpimästi.
     
  15. Mule

    Mule Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2005
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipahan tämäkin katsottua. Ikävä kyllä vain DVD versiona koska sellainen nyt vain sattui käsiin.

    Elokuva ottaa vaikutteita perinteisistä 70 luvun TV sarjoista ja scifileffoista, varsinkin Silent running. Erikoisefektit ihan toimivat, pitkälti tyyliltään ja tasoltaan jostain 70 luvun vaihteesta. Osittain tuo lienee myös nostalgiaa herättävä tyylikeino, joka näkyy myös mm. melko primitiivisissä tietokonenäytöissä.

    Yksi iso miinus siitä, ettei tähtitaivaan realistisuuteen oltu viitsitty pistää eforttia. Kameran (tai silmän) hämäräadaptoitumisen takia tähtien pitäisi häipyä näkyvista kun Aurinko tulee kuvaan ja kirkastua kun kuvataan hämärässä, eli täsmälleen päinvastoin kuin elokuvassa tapahtuu. Retroyyylikeinot sikseen,tuo nyt vain näyttää niin typerältä.

    Juoni sisällään oli mukava, mutta kehittyy melkolailla ennalta-arvattavavasti. Hieman oli pettymys ennakko-odotuksiin nähden, olin juuri juonelta odottanut jotain enemmän. Pisteisiin ehkä myöhemmin, jos tulee BD levy hankittua, mutta neljään tähteen tällä on vielä kurottavaa.
     
  16. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ok, tämäkin viime vuoden kehuttu leffa tuli katseltua.

    Aika pienimuotoinen elokuva, joka perustuu pitkälti ellei täysin perusideaansa. Joten sikäli hyvin ymmärrettävissä, että meni dvd:lle.
    Ei tässä juurikaan uusia elementtejä ollut, vaan hyvin tuttuja juttuja aiemmista vastaavista: tämä leffa oli velkaa paljon vaikutteillensa kuten hieman Avaruusseikkailu 2001 ja ennenkaikkea Solarikselle. Pieni yllätys oli se että tämä oli ihmiskloonauksen vastainen elokuva, ja oikeastaan sitten vähemmän avaruusscifiä vaikka kuu tapahtumapaikkana on toki täysin relevantti tässä.
    Sam Rockwell oli kyllä mukava täysin uusi tuttavuus, mieshän on
    ilmetty Edward Nortonin ja Christian Bale:n yhteisklooni! Varsin hauska gägi!
    Toivottavasti ja varmasti häntä näkee jatkossakin isoissa rooleissa.

    Kyllähän tää oli ihan perusvarmaa, ja yleistunnelmaltaan (kuumaisuudessa) miellyttävää työtä, joskin tarinallisen kohokohdan
    (kun varmistuu että molemmat Samit ovat klooneja) jälkeen jäi junnaamaan turhan pitkäksi aikaa asetelmiinsa tuoden vasta lopussa uutta mukaan.
    Kevin Spaceykin
    selviytyi kunnialla hm roolistaan. Pidin siitä että robottikone oli tällä kertaa varsin mukava, eli kliseisiin ei tässä sorruttu. Niin ja klooni-ihmisyys kyllä herätti ajatuksia: toisin kuin A.I.:n älyttömässä robotin "tunteiden" sentimentalisoimisessa, tässä henkilöhahmojen kokemukset oikeasti koskettivat: emme ole robotteja, kuten eräskin Sam sen totesi.

    Koska pidin tyylistä ja muutamat asiat leffassa miellyttivät kerrotun lisäksi
    (esim. näyttelijöiden vähyyden rikkaus, olennaisuuksiin pitkälti keskittyminen, hymiöiden yksinkertainen hyödyntäminen ja ironisointikin)
    , annan tälle...

    3,5 / 5 :)

    P.S. Pahoittelut noi spoilertagit näyttää kurjilta mutta...
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2010
  17. Flash Gordon

    Flash Gordon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.06.2008
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jotenkin en saanut otetta tähän elokuvaan ollenkaan. Pääosan esittäjä Sam Rockwell jätti minut kylmäksi, ja minulle oli lopulta aivan sama miten hänen esittämälleen roolihahmolle (tai pitäisikö sanoa hahmoille) kävi. Harvoin tulee vilkuiltua kelloa kotisohvalla, mutta nyt kelloon tuijottelukaan ei auttanut. Jätin elokuvan katsomisen kesken ja katsoin sen loppuun seuraavana päivänä. Lyhyesti sanottuna, Moon on todella pitkäveteinen elokuva, eikä elokuvan lavasteetkaan kestä ihan kirkkainta päivänvaloa. :)

    Miksi sitten Moon on saanut jopa ylistäviä arvosteluja osakseen? Syynä siihen on varmaankin se, että hyviä tieteiselokuvia on nykyään ylipäätänsä niin vähän tarjolla, että keskinkertaisetkin teokset saavat ihmiset hurmion partaalle. :rolleyes:

    1,5/5
     
  18. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nojooh, oli tää vähän semmonen. Periaatteessa aika omalaatuista meininkiä, mutta toisaalta mukana oli liian selkeitä vaikutteita muista leffoista. Rockwell flippaili kyllä vakuuttavasti. Eniten harmitti että
    kloonaus ei ollutkaan ehkä vain päähahmon omaa sekoilua vaan selkeä tosiasia.
    Tämä laski sinänsä ihan hyvän käsikirjoituksen pointseja rankasti.

    ***/*****
     
  19. frownie

    frownie Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.03.2009
    Viestejä:
    38
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa katsottua tämä, ja pidin kyllä - itseäni ei häirinnyt erilaiset yksityiskohdat mitä tässä ainakin parilla viime sivulla on listattu (en lukenut koko ketjua), kuten lavasteiden uskottavuus jne, keskityin itse niin täysin tarinaan ja tunnelmaan, että tuollaiset eivät vaikuta katselukokemukseen (eri asia elokuvat jotka katsotaan niiden lavasteiden ja tehosteiden takia kun käsikirjoitus on susi).

    Rockwell hoiti homman kotiin, tunnelma oli mitä mainioin, musiikit todella onnistuneet. Spacey Gertynä myös meni ok, vaikka hänen äänensä on jo aikalailla kulutettu (sopi kyllä tähän ihan hyvin).

    Neljä tähteä ansaitsee, lisää näitä eikä sitä perusmättöcgi"scifiä" :sick:.
     
  20. Backbone

    Backbone Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.05.2006
    Viestejä:
    369
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selailin tuossa Verkkokauppa.comin suoratoimituksien blu-ray valikoimaa ja kovasti ilahdutti kun sieltä löytyi Moon suomitekstityksillä varustettuna. Tämä tuli täysin puskista, lähtee kyllä tilaukseen ruotsikansista huolimatta :).