Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. maxboom

    maxboom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.09.2007
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    ittellä oli toi b-1 ennemmin mut siinä noi säädöt ei pidä paikkaansa.. eli mittarilla paras tulos.. mutta kummallakin suotimella ei kumpikaan monoista oo pohjannu..:naminami:
     
  2. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja ainakaan itsellä ei pidä S-1 mallissa subsonic paikkaansa. Alin 10hz asento ei ole läheskään tuota, vaan vaste alkaa tippua jo 25hz paikkeilta siten että -6db on ~20hz. Suojaksi tuosta on kyllä jo taatusti Monolithillekkin, mutta ihan alimmasta nuotista voi jo joutua tinkimään.
     
  3. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, täytyy tehdä säädöt rew:llä sitten huomenna. Mukava kuitenkin olla subsonic-suodin ylipäätään, vaikka olisikin hieman epätarkka. Elementti elää jossain pelien taustahuminoissa joskus aivan omaa elämäänsä, varsinkin jos pitää Audysseun dynaamista eq:ta päällä kuten välillä räiskiessä on mukavaa.

    Kunhan alin asetus ei ole yli 25 hertsiä, niin kaikki on hyvin.
     
    Viimeksi muokattu: 17.11.2009
  4. maxboom

    maxboom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.09.2007
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
    jusky: ootko mitannu ton jollakin!?!? itte en oo mitannu millään ja säätö on lähellä 20hz ja jos noin on niin tiputan alaspäin.. tolla säädöllä ei oo ainakaan pohjannu mutta toisaalta on tuntunu että jotain puuttuu ehkä vaan luuloo mut ...
     
  5. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen REW:llä mitannut. Ei ole nyt heittää tähän hätään sitä mittausdataa. Harmi tuo sinänsä on varsikin isoimpien subbareiden omistajille. Muutoin ihan hyvin toimiva suodin. Luulen muutenkin että noissa Reckhorneissa on kohtuu isoja yksilöllisiä eroja. Halpa hinta selittynee osittain halvoilla ison toleranssin omaavilla komponenteilla.
     
  6. irpejoo

    irpejoo Guest Guest

    Liittynyt:
    08.08.2006
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei, olen ostamassa joko xls300 tai monolithia (ehkä xxls400) ja olen miettinyt onko monolith sitten liias iso tai toimiiko se odotetulla tavalla noin 4x4m(6m jos sänky lasketaan alkovissa) ja muutenkin huone on täytetty isolla sohvalla ja hyllyköilla. Huone on kerrostalosa ja tarkoitus hakea matalia ääniä pienemmällä volyymillä naapureiden pelastukseksi. Seinät ovat suurimmaksi osaksi betonia kyseisessä tilassa, loput kipsilevyä.
    Ja toimiko monolithilla musiikki tarpeeksi napakasti vai onko se enemmänkin xls300 heiniä. Laite tulisi 30% musiikille 70% leffoille. Hintaero ei haittaa eli ei ole siitä kiinni. kiitos etukäteen asiantuntevista kommenteista.
     
  7. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Monolith on napakka refleksisubi(ksi), signaalin vaimentuminen on hyvää läpi skaalan, tosin ei parasta huippua aivan matalimmilla taajuuksilla. Toimii joka tapauksessa hyvin sekä musiikilla että elokuvilla.

    Monon voi tarvittaessa myös tulpata, jolloin bassojen vaimentuminen nopeutunee ja bassosta tulee vielä napakampi (mittausdatoja suljetusta Monosta ei ole testiosiolla, joten on vaikea sanoa miten radikaalista erosta puhutaan). Suljetuilla subeilla on vaan se ongelma, että paine jää tuntumatta samalla tavalla, vaikka äänenpaine olisi sama. Tämän huomaa myös suljetun ja avoimen Monon välillä vaikka taajuusvasteet olisi muuten säädetty identtisiksi. Refleksi soi vapautuneemmin ja isommalla dynamiikalla.

    Totuus on vielä se, että ilman Bfd:tä (Behringer feedback destroyer), ja mittamikrofonia + mikkietusta et saa mitään subia kuulostamaan ultranapakalta pienessä betonihuoneessa, ellei sinulla sitten ole mahdollista pitää subia aivan missä kohdassa kuunteluhuonetta tahansa. Suosittelen joka tapauksessa em. kombon ostoa samassa yhteydessä.
     
  8. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    XLS400 ei mitään omaa kokemusta. Monolith toistaa näistä kolmesta kaikista voimakkaimmin alimman basson, toisaalta XLS300 on ehkä musiikilla hiukan napakampi, mutta häviää saatavassa äänenpaineessa Monolithille (varsinkin alimmilla bassoilla). XLS300:ssa vaikuttaa myös jakotaajuuden asento toiston ulottuvuuteen. Monolith toistaa aina voimalla 20hz asti jakotaajuusnupikan asennosta riippuen. Monolith on noin 3x isompi kuin XLS300 (30L vs 95L). XLS400:n koko on näiden välistä, muistaakseni ~50L. Pyydä Marekilta nämä kaikki kolme subbaria kuunteluun, sillähän se selviää. Varovaisesti voisin jopa suositella tuota XLS300 subbaria. Se on mukavan kokoinen ja ääni on napakkaa koko toistoalueella. Jos pääkaiuttimet toistavat edes 50hz asti, voi jakotaajuuden pitää "riittävän" alhaisena, jolloin toiston alarajakaan ei ole ongelma. Saatava äänenpaine kyllä riittää hillittyyn kerrostalokuunteluun. Puntit eivät lepata, mutta kyllä tollakin leffoista vavahduksia ainakin kutitellaan. Mutta kuten jo sanoin, jokaisella on omat korvansa. Ota laitteet kuunteluun.

    Mulla on itellä DIY:nä periaatteessa toi XLS300 subbari. Olen ollut tyytyväinen. Tämä jauhaa 18m2 kerrostalon olohuoneessa. Minulla oli ~2v Monolith samoisessa huoneessa, jonka myin kuitenkin pois. Liian iso omaan käyttöön. Dynamiikkaa ja napakkuuttakin on hyvin isoksi refleksiksi, mutta äänenpaineet ja ominaisuudet jäivät 80% käyttämättä kerrostalokuuntelulla.
     
    Viimeksi muokattu: 24.11.2009
  9. Penetrator

    Penetrator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.11.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse tällä viikolla omani ostin ja jotain vikaavikaa tuossa tuntuis olevan. Subbarista kuuluu välillä(0-3xtunti) sellainen napsahdus kun jonkun wanhemman vehkeen ilman anti thumppia pistäisi päälle. Vielä kummalisempaa tuossa on se että se tekee sitä silloinkin kun äänilähteet on pois päältä. Nyt on testissä ilman rca-piuhaa että josko tekee tuolloinkin sitä.

    Pitäisikös Monolith-DF olla auto on/off ? Omani pysyy päällä jatkuvasti jos vain virtakytkimestä päälle sen napsauttaa. Ilman signaaliakin parin tunnin päästä päällä ja kädellä kokeiltaessa jäähdytyssiilet havaittavasti huoneenlämpöä lämpöisemmät.
     
  10. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkälainen talo ja kuinka vanhat sähköasennukset? Onko oikeita suojamaita vai nollajohtomaadoitukset? Onko vahvistimessa suojamaapistoke?
    Jos on vaikka rintamamiestalo sähköpattereilla niin voi olla että subin sähköt on ryöstetty lämpöpatterin vedosta tms.
     
  11. iku-tursas

    iku-tursas Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2004
    Viestejä:
    349
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oma monoliitti teki tuota kun sen virtajohto kulki 20 cm jääkaapin kompressorista. Napsunta katosi kun siirsin johdon kulkemaan 2 metrin päästä kompressorista.
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Eipä tuossa ihmeellistä, jos signaalia syöttävä laite poispäältä, lähtöimpedanssi suuri, häiriö kytkeytyy voimakkaampana subbarinpiuhaan. Joku valokatkaisija, jääkaappi tai muu laite aiheuttaa sen häiriön.

    Eipä siinä tainnut olla auto-off modea, jos oikein muistan.
     
  13. Penetrator

    Penetrator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.11.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kerrostalo -71. Nollajohtomaadotukset ja kaikki laitteet samassa jatkoroikassa. Vahvarilla on suojamaapistoke piuha. Aluksi oli subi omassa pistokkeessa mutta siirsin samaan settiin missä muutkin laitteet häiriön poistumisen toivossa.

    Jatkoroikan vierestä menee antennijohdot(tv+radio), subbarin rca ja kaiutinkaapeleita läjä. Laitteisto on tuossa jatkoroikassa: LCD-tv, PS3, DVD/SACD-soitin, Pioneer VSX-1014 vaffi, Topfield -digiboxi.

    Pitänee testata vetää subbarille sähköt vaikka toiselta puolelta huonetta. Tosin tuolloinkin tulee kulkemaan subbarin virtajohto antennikaapeleiden, rca piuhan ja kaiutinpiuhojen vierestä. Samoin pitää vielä irroittaa rca -johto kun ei kerennyt tarpeeksi kauaa testata aikasemmin tuollalailla häipyykö mystinen napsunta..

    Toinen asia minkä huomasin oli että 20-30Hz testiäänillä elementistä tuntuisi tulevan jotain ylimäärästä ääntä. 31-> tuo pieni rutina/särinä häviää samantien. Kuunteluvoimakkuudet ovat olleet vähintäänkin maltilliset kerrostaloasumisesta johtuen. Subin gaini 1/4-1/3 ollut 'kovimmillaan' joten mitään ylilyöntiä ei tuonkan suhteen olisi pitänyt tapahtua.

    Normaalitoistossa musa, leffat ja pelit subi toimii kuten pitääkin silti. Tuolloin ei mitään huomattavaa sivuääntä osaa itse ainakaan erottaa toistosta. Napsuntaa esiintyy kuitenkin normaalikäytössä. Tossa esim. vajaa 2h Rock Bandin paukuttamista ja subi napsahti kerran vaimeammin ja pari kertaa hieman voimakkaammin vaikka volumet olivat taas kertaalleen aikalailla nusut..
     
    Viimeksi muokattu: 20.12.2009
  14. k4mmo

    k4mmo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2009
    Viestejä:
    197
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko sulla Pioneerissa kiinni radion antennijohto? Pitävätkö pääkanavat hurinaa? Antennijohdon häiriönsuodatus (galvaaninen erotin?) poisti hurinat porukoiden Yamahasta, joskaan jammussa ei subbaria ole kiinni.
     
  15. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jääkaapin suuntaanhan nuo arvaukset menevät noilla tiedoilla. Kerrostaloasunnossa sähkönkäyttö on yleensä vähäistä ja tuon ikäisessä talossa voi olla että sulaketaulusta löytyy ylipäätään vain 2...5 sulaketta.
    ==>
    Ruuvailet taulusta sulakkeita irti ja tsekkaat että mitkä laitteet pimenevät yhtä aikaa AV-laitteiden kanssa. Kannattaa aloittaa noista kylmälaitteista, liesi/uuni on myös jonkinlainen kandidaatti joskin epätodennäköisempi. Sitten mahdollisuuksien mukaan yrität löytää vehkeille semmoisen sähkönsyötön mikä ei jaa sulaketta kylmälaitteiden (tai muun häiriölähteen, mikä onkaan) kanssa.
     
  16. Penetrator

    Penetrator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.11.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    On kyllä antennijohto Pioneerissa mutta mitään hurinaongelmia ei ole. Vaikuttaisi että nyt kun rca-johto subbarista on irti niin aika odotetusti napsuntaa ei esiinny. Kolmella eri piuhalla kaikilla tuota esiintyy. Pitääpä testailla tuo antennijohdon poistaminen ja sitten nuo sulakehommat.

    Olohuoneessa on kolmessa eri paikassa sähköä tarjolla joten aika oletettavaa on että ne ovat saman sulakkeen perässä. Ja eipä noista ole kuin kahdesta mahdollista järkevästi laitteet saada henkiin. Keittiössä asustelee jääkaappi ja arkkupakastin. Valitettavasti niiden sammuttaminen ei vaan tähän aikaan vuodesta oikein onnistu.
     
  17. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jospa vika onkin vahvistimessa. Onko mahdollisuus kokeilla toisella vahvistimella?
     
  18. Penetrator

    Penetrator Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.11.2004
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän se taisi pakastin/jääkaappi/naapuri/joku muu olla mikä tuota napsahtelua aiheutti. Olohuoneesta kaikista pistokkeista tuota napsuntaa tuli(vain subbaria testattu eri pistokkeissa). Nyt subbarille sähköt 10m päästä parilla jatkoroikalla väliaikaisesti. Joutuu aikalailla työstämään että saapi oven alta piuhan tuolle vedettyä viereisestä huoneesta. Tosin samaisesta huoneesta on tarkoitus vetää verkkopiuha pleikkarille niin samallahan tuosta listasta jyrsii hieman isomman siivun sitten kait :confused:.

    Sivuäänet tosin jatkuu aivan matalimmissa äänissä. Tuon siis havaitsee todella alhaisillakin voimakkuuksilla kun menee subin viereen ja 'normaalitasolla' sen osaa nyt erottaa matalimmissa kohdissa musiikilla ja eritoten leffoissa :weep:.
     
  19. T0MP3

    T0MP3 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2009
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Porakoneella reikä seinän nurkkaan ja piuha sieltä?? Näin minä ainakin toteutin nettipiuhan makkariin :rolleyes:
     
  20. Pekka T K

    Pekka T K Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2008
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuvatunkaltaiset "sivuäänet" kertovat tuotteen heikosta EMC-suunnittelusta. Verkkojännitettä kytkevässä kytkimessä esiintyy valokaari kytkentähetkellä. Valokaaresta aiheutuu suuritasoisten transienttien sarjoja ns. fast transientteja. Taso voi olla 230VAC kytkimen kyseensä ollen jopa 2kV. Transientien nousuaika vastaa 100MHz:n taajuutta. Häiriö kytkeytyy audiovahvistimeen johtumalla AC-inputin kautta tai säteilemällä signaalikaapeleiden kautta. Hyvin EMC-suunniteltu audiovahvistin, ts. oikein tehty AC- ja signaali-inputtien rf-suodatus, ei häiriinny em. transienteista varsinkin, jos jääkaappi tai muu kipinöivä kytkin on edes muutaman metrin etäisyydellä.