tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. Slobodan

    Slobodan Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2009
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei yhtä paksua, sen vuoksi paljon taipuisampaa. Ei kestä kovia iskuja. Kestää kulutusta kohtuullisen hyvin, pienet kolhut ei näy ja vesiroiskeet eivät haittaa.

    Taipuisuuden vuoksi myös helpompaa asentaa.
     
  2. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos laitan samaan tilaan kaksi elementtiä, matalille ja korkeille, jakona 200Hz, miten elementit näkevät kotelotilavuuden?
     
  3. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elementit näkee tilavuuden huonosti. Varmaankin jotain joko liian löysää koko kotelon määrän ylittävää tilavuutta tai hieman pienempänä kuin koko kotelo.

    Ongelmana vain on se, että matalien taajuuksien elementti pilaa korkeampien taajuuksien elementin toiston kun tämä pakotetaan toimimaan jossain määrin mitoittamattomana passiivisäteilijänä. Eli tee vain se väliseinä. Pääset helpommalla.
     
  4. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Meinasinkin sen jotenkin sekottavan. Kohtalaisen hankala kyllä tähän on omia koteloita alkaa vääntämään.
    [​IMG]
     
  5. toiminto

    toiminto Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2008
    Viestejä:
    242
    Saadut tykkäykset:
    0
    varmaan ihan hyvä että laitat siihen ihan mitä vaan väliin, vaikka jonku aaltopahvinpalan jesarilla kiinni :p eipä se varmaan toistoa ainakaan haittaa..
     
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Lasikuidusta pikkuinen soikea töttyrä keskiäänisen ympärille. Vaikka tekee laminoimalla pari mattoa levyä ja siitä rakentaa rungon, jonka päälle laminoi hieman lisää paksuutta.
     
  7. Nummisoft

    Nummisoft Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2008
    Viestejä:
    195
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taidan teipata kartongista laatikon tohon päälle ja sen vahvistaa laminoimalla.
     
  8. thevisi

    thevisi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2008
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
  9. aleksiet

    aleksiet Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2006
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla oli muuten suunnitelmissa rakentaa ghettoreppu jossain vaiheessa. Ei mitään neliölaatikkoa sisälle vaan niin että elementit on puurinkuloissa jotka laminoidaan kiinni reppuun. Sit koko reppu laminoidaan jäykäksi mutta niin että se näyttää sellaselta, noh, repulta. Pohjaan varmaan vaatii myös vanerinpalat ja takaseinään luukun mut veikkaan et olis ihan toteutettavissa.
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kannattaa jopa laminoida reppu ryppyisenä, jotta se lopulta näyttää yhä kankaiselta ja pehmeältä.

    1) Kangas aluksi kyllästetään epoksilla sisäpuolelta ja asetellaan niin ryppyiseen muotoon kuin halutaan. Imevä kangas kastuu ulkopinnaltakin, pinta alkaa kiiltää omituisesti. Joten GoreTex-reppu tai muu vettäpitävämpi kangastyyppi on parempi, kankaan ulkopinta ei muuta ulkonäköään vaikka sisäpinta vettyykin epoksista.

    2) Vuorokauden päästä karhennetaan repun sisäpuolen kovettunut epoksipinta ja aletaan laminoida epoksilla repun sisäpintaan vaikka hiilikuitukudosta muutama kerros päällekkäin. Yksi seinämä kerrallaan, jotteivät kuitukerrokset tipahda pois pinnasta. Tai kaikki pinnat kerralla, jos lopuksi reppuun pannaan vaikka jätesäkki johon pumpataan ilmaa sisälle, säkki pullistuu ja painaa kuidut kiinni repun peruskankaaseen.

    2a) Mahdolliset ristikkotukipuut (hiilikuituputkia, keveitä ja kestäviä) samalla kerralla voi kiinnittää repun sisään tekemään rakenteesta kaiutinkotelomaisen jäykkä. Jätesäkkipullistus tukien kera on hankalaa, ristikkotuenta kannattaa hoitaa eri työvaiheenaan myöhemmin.

    2b) Jotta romppeiden kiinni asentelu kotelon sisään/pintaan olisi jatkossa mukavampaa, kannattaa laminoida repun sisään vanerilevyjä/laipioita, niihin on helppo kiinnittää mitä haluaa. Hiilikuituisia ristikkotukia ei tarvita jos vanerilaipioita käytetään. Jätesäkkipullistus taas vaikeutuu, vanerit kannattaa lisätä vasta myöhemmin.

    3) Vuorokauden kovettumisen jälkeen "kotelo" on valmis ja siihen voi alkaa asentaa roinaa kiinni. Sahataan ja porataan "koteloon" reikiä elementeille ja liittimille ja mitä niitä seinämän läpimenoja nyt onkaan.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 24.09.2009
  11. thevisi

    thevisi Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2008
    Viestejä:
    20
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kysytäämpä hieman neuvoja ja mielipiteitä ton isomman salkun kehittämiseen:

    Eli tilanne on nyt tämä: http://thevisi.net/poppisalkku/kuvat/kuitu.jpg
    Salkun tilavuus noin 20 litraa, elementit Blaupunkt GTX-803, vahvistin AMP6-basic 2x25W ja akku 12V/12h. Koko laitoksen paino reilut 13 kiloa. Pian pari vuotta tällä ollaan menty :)

    Nyt tavoitteena on saada enemmän mökää aikaan varsinkin basson puolelle ja samalla saada paino alle kymmeneen kiloon.

    Painonpudotusta varten on jo hankittu uusi akusto eli 12kpl 2400mAh lithium kennoja. Vanha akku painaa 3 kiloa ja nämä uudet yhteensä ~500 grammaa. Uskon, että telineineen niiden painon saa pidettyä helposti alle kilossa. Sitten elementtejä varten 12 millin vesivanerista rakennettu levy on tarkoitus vaihtaa 6 millin vastaavaan, jota vahvistetaan tarvittaessa alumiinisella L-profiililla. Samalla levyn voisi asentaa noin 1,5 cm lähemmäs suojaverkkoa, jolloin saadaan ehkä pari litraa lisää kotelotilavuuttakin.

    Vahvistin vaihtuu todennäkösesti tuollaiseen 2*100W 4Ω TK2050 Class-D jo siitäkin syystä, että tällöin kennoja voidaan kytkeä tarvittaessa monella eri tavalla sarjaan jotta löydetään sopiva käyttöjännite tehoon nähden ja että kennot voidaan käyttää tyhjiksi asti.

    Sitten vaikein osuus onkin valita uudet elementit. Pitäisi olla kevyet ja herkät ja toimia tuollaisessa noin 20 litran kotelossa hyvin. En omaa kovin hyvää tietotaitoa näistä asioista eli jollain ideoita tai suosituksia tähän? Olen löytänyt jotain mikä vastaa ehkä vähän sitä mitä haetaan: Eighteen Sound 8NMB420. 95dB herkkyys ja paino vain 1,7 kg! Vas 33 litraa. Eli yksi kappale tuollaisia. Olisiko tässä ideaa vaikka sopivalla refleksivirityksellä? Ja mikähän tälle sitten kaveriksi toistamaan yläpäätä? Sille kaverille pitäisi sitten varmaan rakentaa oma muutaman litran kotelo joka tietenkin syö tämän midbasson tilavuutta? Mutta kehitysideoita otetaan vastaan ja sanotaan budjetiksi elementeille max. 200e.
     
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    A1) Jos tekee kotelon perinteisin menetelmin eli "liian painavaksi", kokonaisuuden saa kevyemmäksi panemalla bassoelementit compundiksi eli ostetaan 2 bassoa ja pannaan ne samaan reikään. Kotelon tilavuuden voi tällöin puolittaa.

    Esimerkiksi jos jokin elementti haluaa 30 litran tilavuuden itselleen, kotelo on sentin paksuin vanerein tehtynä ulkomitoiltaan noin 33 cm kuutio, painaa noin 5 kiloa. Jos elementti painaa vaikkapa 1,7 kiloa, kaiutin painaa yhteensä 6,7 kiloa.



    A2) Kun asennetaan 2 elementtiä peräkkäin, ne painavat 3,4 kiloa, ja kotelo on 15 litraa, ulkomitoiltaan noin 27 cm kuutio, sentin vanerista, painaen 3,2 kiloa, kokonaisuus painaa 6,6 kiloa. Säästöä kertyy 100 grammaa tähän mennessä.

    Koska pienen kotelon tuenta vie vähemmän materiaalia ja seinämävahvuudenkin voi ohentaa, lisää painoa säästyy:

    Jos kummankin kotelon sisällä on ristikkotukipalikoita 3 kpl, niin kukin puupalikka on 6 cm lyhyempi pienessä kotelossa, eli yhteensä 18 cm pituutta säästetään. Tuuma kertaa tuuma -kepillä painosäästö on noin 90 grammaa.

    Seinämävahvuuden pudotus pikkukotelossa sentistä 8 milliin antaa painoetua 640 grammaa.

    Pikkukotelo kahdella elementillä painaa täten yhteensä 5,87 kg eli 830 grammaa vähemmän kuin isompi kotelo yhdellä bassoelementillä.



    B) Kun kotelon tekee modernein materiaalein ja menetelmin, hiilikuidusta ja/tai hunajakennolevystä, kotelosta itsestään tulee niin kevyt, että ei tarvita kotelon pienennystä eli kahta bassoelementtiä. 30 litran kotelo, ulkomitoiltaan vaikkapa sama 33 cm kuutio, painaa hiilikuitutyyppisenä noin 600 grammaa, eli 1,7 kilon elementin kanssa yhteensä 2,3 kiloa. Joten keventelyn optimointi pitää siirtää elementtiin, kotelon lisäkevennys ei paljon enää auta. Tai jos kotelosta tekee pallon, sen massan voi pudottaa jopa puoleen eli 300 grammaan, mutta silti elementti on yhä painavin otus ja sen keventelyyn pitää keskittyä.



    Neodyymimagneettinen ja muovirunkoinen elementti on kevein, eli jos lempparielementti ei vielä ole sellainen, katseet kannattaa siirtää kohti muovia ja neodyymiä.
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Täällä on erilaisten hunajakennolevyjen neliöpainot havainnollisesti esillä:
    http://www.honeycombpanels.eu/eng/pannelli_sandwich/pannelli_sandwich.php

    Esim. 10 mm paksu alumiiniytiminen kennolevy 0,15 mm lasikuituepoksipinnoilla painaa 1,13 kiloa neliöltä eli 30 litran 33 cm kokoisen kaiutinkuution tarvitsemat 0,6144 neliömetriä levymateriaalia painaa 694 grammaa. Toki ulkopintaan ainakin pitää viilu tai hiilikuitu tai laminaatti liimata, ulkonäön ja kolhunkestävyyden vuoksi. Joten lopullinen kotelo painaa suunnilleen kilon.
    http://www.honeycombpanels.eu/eng/pannelli_sandwich/pannelli_sandwich_alustep300.php

    Valmiiksi vanerilla pinnoitettu alumiiniytiminen kennolevy 14 mm paksuna painaa 3,38 kiloa neliöltä eli 33,8 cm "moderni vanerinen" kaiutinkuutio painaa 2,13 kiloa.
    http://www.honeycombpanels.eu/eng/pannelli_sandwich/pannelli_sandwich_oku_alu.php

    Korkeapainelaminaattipintainen muovikennoytiminen sentin paksu levy painaa 3,5 kiloa neliöltä, 33 cm kaiutinkuutio painaa 2,15 kiloa. Valmis pinta sellaisenaan.
    http://www.honeycombpanels.eu/eng/pannelli_sandwich/pannelli_sandwich_hpl_pp.php

    Rosteri-ulkopintainen muovikennoytiminen 9 mm paksu levy painaa 4,34 kiloa neliöltä, 33 cm "TERÄKSINEN" kaiutinkuutio painaa 2,67 kiloa.
    http://www.honeycombpanels.eu/eng/pannelli_sandwich/pannelli_sandwich_polistep_inox.php



    Jiiriin kaikki hunajakennolevyt kannattaa sahata ja liimata toisiinsa, ei jää näkyviin rumaa kennoydintä.

    Sisäiset tukilaipiot samasta kennolevystä kannattaa tehdä, tai käyttää hiilikuituisia putkia.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 30.09.2009
  14. ideka

    ideka Guest Guest

    Liittynyt:
    31.07.2009
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkälaista jakosuodinta tohon AMP6 tarvii, tai tarviiko siitä ollenkaan jos esim. yhdistän siihen normit irtonaiset radio kaiuttimet. Ja mistä semmoisia kannattaa ostaa

    T. Tietämätön
     
  15. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Mitä maksaa ja montako hehtaaria pitää ostaa kerralla?
    Jos hinta on edes lähelle luokkaa 40-60euroa neliöltä (epäilen kuitenkin ettei irtoa tuohon rahaan), niin tuollaisesta 20-30 millisestä voisi jopa tehdä pieniä suljettuja, 100-150litraisia.. Satasien neliöhintaluokassa ei olekaan sitten varaa kuin juurikin attaseasalkun kokoiseen palaseen, jollaista ei saa kuin alan liikkeistä, ei siis suomesta, läheisillä suhteilla..

    Eli viestin asiasisältö tiivistettynä: Hinta?
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Dont nou. Soita Kevraan tai käy paikanpäällä ja kysele sieltä, saat edes jotain hajua. Ja että mitä malleja he varastoivat tai tuovat maahan tilauksesta. Hiilikuitua ja epoksia minä sieltä olen ostanut. Hunakakennostoakin siellä myydään, mutta netistä en löytänyt minkäänlaisia hintatietoja koskien kennolevyä tai kennostoa. Kaareviin projekteihin siis käytetään pelkkää kennostoa, Nomex-kennostoa vaikkapa, se taipuu haluttuun muotoon ja sen pintoihin pitää itse laminoida mitä haluaa, esim. lasikuitua tai hiilikuitua. Kaarevista esineistä saa lujemmat kuin saman massan omaavista tasomaisista.

    http://www.kevra.fi/yhteystiedot/



    Halvimmat kennostot ovat pahvista tehtyjä. Siis tavallaan kuin aaltopahvia, mutta huomattavasti lujempaa kamaa. Pintalaminaattina niissä on kovalevy tai vaneri tai muu tukeva aine. IKEA:n keveistä huonekaluista valtaosa lienee juuri pahvikennostoilla tehty. Väliovetkin ovat pahvikennoisia, kovalevypintaisia, puureunaisia. Vettä pahvikenno ei kylläkään siedä, siksi en pahvikennostoa itse ole käyttänyt, kun veneitä ja muita vedenpitäviä ajopelejä väsäilen. Mutta kotikäyttöön pahvi on oikein hyvä materiaali, lämmin koskettaa, akustisesti vaimea.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 08.10.2009
  17. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    En nyt tälle ala uutta aihetta tekemään niin kysäisen tässä:

    Miniläppärille pitäisi edelleenkin tehdä se vara-akku..
    2 akun latureita 3kpl ja akkuja 6kpl, onko mahdollista kytkeä siten että saadaan 12V?

    Dvb-g teki temput noilla yhden akun latureilla, ihan vaan johdoilla ja juottamalla akut sarjaan.
    Tokihan sekin olisi mahdollista että ostaa 1akun latureita ja lataa sellaisella kahta akkua,
    mutta sitten pitäisi kehitellä erikseen pidikkeet akuille.

    Nyt siis askarruttaa toimiiko sama noilla tupla latureilla,
    kun pitäisi saada ensin akut sarjaan ja sitten rinnan ne sarjat.
    Miten laitetaan johdot (jos tämä setuppi edes on mahdollinen)?
    Tyhmä kysymys ehkä, mutta ei voi mitään.
     
    Viimeksi muokattu: 31.10.2009
  18. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei toimi. Pitäisi sahata laturit auki ja abortoida latauspiirit erillisiksi olioikseen, ei kannata muutaman euron tuotteen takia alkaa modata 10 tuntia per tuote.

    Tupla-akkulaturista voi toki hyödyntää vain toista puolta, annetaan toisen puolen olla ilman akkua. Eli käytetään tuplalaturia sinkkulaturin tapaan.

    Tuplalatureissa muistaakseni on miinukset yhdessä, eli kummankin akun miinukset koskevat toisiinsa. Jos omistaa akuston, jossa kulkee kaksi akkusarjaa rinnan, silloin kumpaakin sarjaa voi ladata tuplalatureilla, mutta pitää ensin laskeskella asioita ja suunnitella kytkentäkaava ja varmentaa olivatko ne tosiaan miinukset, mitkä laturissa on yhdistetty. Vaivalloista. On helpointa ostaa uusia latureita, yhtä kennoa lataavia. Minäkin jatkossa ostan yksikennolatureita, niiden kanssa on helpompi keksiä uusia väärinkäyttötapoja.

    Se, että MINÄ voin hyödyntää tuplalatureita, johtuu siitä, että suunnittelen akkukennostoni "laturien pohjalle", katkaisen galvaaniset yhteydet akkukennoista sillä hetkellä kun ne tuplalatureihin liitetään. Eli tuplalaturia ei tarvitse sahata auki jos rakentaa ympäröivän laitteiston myötäilemään laturien ongelmia.

    Valmiisiin moniakkutuotteisiin ei voi käyttää kaksiakkulaturia. Ellei pura atomeiksi joko niitä akkuja tai latureita; liian työlästä.
     
  19. paavis

    paavis Guest Guest

    Liittynyt:
    15.07.2009
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt tarvis vähän neuvoja noitten kaiuttimen valintaan, jotka tulisi tähän omaan ghettoblasteriin

    Vahvistimeksi olisi tulossa toi amp6 basic
    Lähtökohtana en tiedä näistä kaiuttimista oikeen mittään, eli kertokaas jotain mitä pitää kattoo kun noita ostaa?
    Jotain mitä on osunut silmään on toi että, jos amp6 antaa 25W niin haittaako jos kaiuttimien RMS tehonkesto on suurempi kun se eli vaikka 35W?
    + pitääkö niitten kaiuttimien olla mahdollisimman herkät

    kelpaisko mikään noista sen amp6 kaveriksi:
    http://www.autostudio.fi/product_info.php?products_id=5171
    http://www.autostudio.fi/product_info.php?products_id=6197

    jos ei niin viitsisikö joku fiksumpi suositella jotain? :D
     
  20. Mike1985

    Mike1985 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2003
    Viestejä:
    61
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli olisi tarkoitus rakentaa DIY "ghettoblasta" kaapissa lojunneista Hifi 2.5/2 komponenteista (keskiäänet, diskantit, jakosuotimet) ja nyt pitäisi valita sopiva vahvistin projektiin...

    Onko kukaan kokeillut tuota Hz41 AMP6:ta 8 ohmin kaiuttimilla, että miten soi? Lähinnä arveluttaa että riittääkö tuo 2x13W@8ohm tehoksi!

    Jos on jotain vahvistin vaihtoehtoja mielessä, niin kuuntelen mielelläni...

    Sitten vielä semmoinen kysymys, että mistä saisi pahvista tehtyä paksua putkea? Halkaisijaltaan noin 100-150mm.