Nokia N900 / RX-51 huhut

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet' , aloittajana hkj, 24.08.2009.

  1. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
  2. Tesno

    Tesno Guest Guest

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mä kuulin huhua tollasesta, mut se tarina päättykin siihen et se puhelin tippu vessanpönttöön sielt taskusta. :hitme:
     
  3. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
  4. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Nokia on tainnut "puolivahingossa" tehdä parhaan laitteensa vähään aikaan - N900:n toimituksia on jouduttu siirtämään suuren kysynnän vuoksi eli ennakkotilaajat saavat laitteensa, mutta muut joutunevat odottelemaan joulukuun 4. asti.

    Nokia tuskin moista kiinnostusta osasi odottaa - lukemani perusteella laite (ja Maemo 5) oli vissiin suunnattu tekniikasta kiinnostuneille sekä kehittäjille ja Maemo 6 olisi ollut varsinainen massamarkkinoille suunnattu alusta. Vielä kun S60:n seuraajan kehitys etenee (laitteita ulos 2011), niin Nokian tilanne myös kosketusnäytöllisten älypuhelimien osalta alkaisi näyttää varsin hyvältä.
     
  5. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kyllä tämä laite oli jo massoille suunnattu, mutta suht pieneen segmenttiin vielä. Pankki on tarkoitus räjäyttää vasta ensi sukupolvessa, mutta saa nyt nähdä... veikkaisin, että tähän sukupolveen on tuotu paljon juttuja, jotka alunperin ajateltiin tehdä vasta seuraavaan versioon.

    Ylipäätään varsin positiivinen tuttavuus, paikkaa n97 puutteita varsin hyvin.
     
  6. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Käsittääkseni ainakin Qt:n porttausta aikaistettiin eli sitä ei kai alunperin pitänyt tulla Maemo 5:lle lainkaan. Maemo 6:ssa se kuitenkin tulee olemaan paljon keskeisemmässä asemassa. Qt lähinnä helpottaa kehittäjien työtä, mutta toki siitä välillisesti on hyötyä myös käyttäjille.
     
  7. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Nokian virallisen blogin ylläpitäjät eivät tainneet oikein ajatella asioita loppuun asti videota tehdessään:

    Naughty Nokia Boasts About Nintendo Games On N900

    Jos ko. videon olisi tehnyt joku yksityinen N900:n omistaja, ongelmaa tuskin olisi, mutta saitin bloggaajat ovat Nokian palveluksessa ja periaatteessa esittelevät miten laittomat Nintendo-pelit pyörivät Nokian laitteessa.
     
  8. rez

    rez Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2002
    Viestejä:
    731
    Saadut tykkäykset:
    8
    Mikä niistä tekee laittomia jos videon tekijä omistaa kyseiset pelit?
     
  9. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kai se riippuu siitä missä maassa kopiot on tehty - USA:ssa kopioiminen omaan käyttöön vissiin on laitonta ja kenties myös Suomessa. Lisäksi Nintendo erityisesti kieltää pelien kopioimisen omaan käyttöön, mutta vaatimus ei välttämättä ole oikeudellisesti sitova.

    Nintendohan julkaisee noita vanhempia pelejä oman pelikauppansa kautta Wiillä pelattavaksi. Tuskin nuo kovin riemastuvat, jos Nokia astelee noinkin avoimesti apajille.
     
  10. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0

    ei se nyt ihan noin mene.

    usassa on fair use doktriini, ja suomessa sitten kirjoitettua lainsäädäntöä. suomessa ei saa ohittaa tehokasta suojausta omaan käyttöön kopioitaessa. vaikeampi on taas siten mikä on tehokas suojaus. suomessa periaatteessa saa ajaa omistamaansa peliä laitteella kuin laittella. jopa reverse engineering on sallitua jos tarkoitus ajaa ohjelmaa eri laittella kuin on tarkoitettu, vaikka lisenssiehdoissa muuta väitettäisiin, eli laki ajaa lupaehtojen ohi.
     
  11. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Arveluni perustui tähän juttuun:

    "The court finds that JS&A's PROM BLASTER does not make a backup copy to protect against "mechanical or electrical failure," as is required by section 117, but instead protects against accidental physical dangers due to the nature of the unerasable and nonreprogrammable ROM inside each cartridge. This danger is no different than accidentally shredding a handwritten literary work, and is thus not protected under section 117. JS&A also argued that since they offered a series of 9 games that they permitted to be copied and sold without restriction, the device had substnatial noninfringing use (the court didn't buy it, given the massive number of other games on the market for the Atari 2600 game console). There being no other substantial noninfringing use, the court grants Atari a preliminary injunction enjoining JS&A from selling the PRO BLASTER. "

    Case: Atari v. JS&A (C) [N.D. Ill.] 1983

    Päätöksen mukaan kopiotarkoitusta varten tehdyt laitteet ovat laittomia, näin ollen myös laitteilla tehdyt kopiot olisivat laittomia. Muutenkin noista ROM-kopioista löytyy aika ristiriitaista tietoa - joidenkin mukaan kopion voi imuroida netistä, jos omistaa alkuperäisen pelin, joidenkin mukaan tämä on kiellettyä. Nintendon oma kanta on selvä (yhtion mukaan jopa emulaattorit olisivat laittomia, mikä ei pidä paikkaansa), mutta kuten jo mainitsit laki viimekädessä sanelee sen, mikä on laitonta ja mikä ei.

    Ja koska en ollut varma, käytin sanaa "kenties". Miten asiaan vaikuttaa se, että kyseessa olevan videon on tehnyt Nokian työntekijä Nokian viralliseen blogiin? Pitäisikö alkuperäisen pelin omistusoikeuden näin ollen kuulua Nokialle, ei työntekijälle? Videolla kuitenkin mainostetaan Nokian laitteen ominaisuuksia. Nintendo puolestaan myy ko. vanhoja pelejä Wii-konsolille kauppapaikkansa kautta, mikä taitaakin olla nykyisin miltei ainoa keino laillisesti hankkia ko. pelejä.
     
  12. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Asia näyttää etenevän - Nokia on poistanut videon blogistaan. Video löytyi aikaisemmin täältä. Ilmeisesti myös Nintendolla asiaa tutkitaan:
    Nintendo's new piracy tsar takes on Nokia

    ----
    edit:

    Vaikka on yleistä tietoa, että emulaattoreita löytyy miltei kaikille alustoille, Nokian virhe (tai pikemminkin ko. bloggaajan virhe) oli mainostaa asiaa yhtiön virallisilla sivuilla. Itse uskon, ettei tuo ollut osa Nokian virallista strategiaa, vaan johtui bloggaajan ajattelemattomuudesta ja suoranaisesta typeryydestä.

    Vaikka video onkin poistettu Nokian sivuilta, löytyy se netistä conversations.nokia.com-vesileimalla varustettuna.
     
    Viimeksi muokattu: 27.11.2009
  13. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    jenkkilainsäädäntö on iihan oma maailmansa, eikä yksittäisten casejen perusteella pidä vetää liika johtopäätöksia.

    ykköskohta tuossa on että ovat katsoneet että laitteen pääasiallinen tarkoitus on laiton.

    N900:aa ei ole tehty pyörittämään nintendo:n vanhoja pelejä. käyttikselle vaan lienee helppo noita emulaattoreita tehdä.

    romien status onkin sitten mielenkiintoinen asia, kun ne on ongittu pelikapselien sisältä.

    nokian ollessa kyseessä, firman perustuessa vahvasti erilaisiin teollisoikeuksiin, nokia ei yrityksenä halua mennä harmaalle alueelle. tämän perusteella on selvää, että jos sille on jouduttu, blogi siivotaan nopeasti.

    ? does not compute.. mitä haluat kysyä/sanoa?

    en ole vakuuttunut ettei minun pelikasetista onkima rom olisi minun lailisessa käytössä kasetin ulkopuolellakin. kuten sanoin en nyt puhu jenkeistä.

    voihan noita ominaisuuksia "myydä" geneerisemmin.
     
  14. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Emulaattorit ovat laillisia. ROMeista olen tässä lähinnä jutustellut.


    Video on jo poistettu, mutta se kiertää vielä eri sivustoilla.


    Tuossa aikaisemmin erez postasi näin:
    Videon tekijä tässä tapauksessa on Nokia.

    Lähinnä siis mietin sitä, että jos yksityinen henkilö esittelee emulaattoria millä tahansa alustalla ja omistaa alkuperäiset pelit, ongelmaa tuskin syntyy. Nyt kuitenkin Nokian työntekijä kuvasi videon promotessaan laitetta. Vaikka kyseinen työntekijä henkilökohtaisesti omistaisikin alkuperäiset pelit (mitä hieman epäilen), on tilanne lähtökohtaisesti aivan toinen - mitä tahansa materiaalia mainoksissa käytettäessä oli se sitten musiikkia tai jotain muuta mediaa, lupa käyttöön pyydetään copyrightien omistajalta (tässä tapauksessa Nintendo). Näin ei tehty. Toisin sanoen Nokia voi olla oikeudellissa vastuussa jo pelkästään sen vuoksi, että sen mainokseen rinnastettavassa videossa näytettiin Nintendolle kuuluvaa materiaalia ilman lupaa.

    Bloggaajan virhe oli siinä, että hän teki videon Nokian nimiin ja Nokian työntekijän ominaisuudessa.
     
  15. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jos tarkkoja ollaan, niin tuokin on emulaattori kohtaista. Itse ohjelma tietysti on, mutta esim. UAE (Amiga emu) vaatii Kickstartin amigasta eli käytännössä orkkis amiga pitäisi löytyä kotoa.
     
  16. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tuossakin tapauksessa itse emulaattorisofta ei ole laiton. Kickstart puolestaan voi olla.

    Maemo.org:sta on näemmä poistettu suurin osa emulaattoreista. Vielä siellä näyttää kuitenkin olevan VGB (Gameboy & Gameboy color) emulaattori.
    http://maemo.org/downloads/Maemo5/games/

    Liekö epähuomiossa jäänyt poistamatta.
     
  17. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Voiko toimimatonta emulaattoria kutsua emulaattoriksi :)
     
  18. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
  19. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4