Tuuletusratkaisu tv-tasoon

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Eeze, 04.09.2009.

  1. Eeze

    Eeze Guest Guest

    Liittynyt:
    06.06.2006
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Semmoinen ongelma tosiaan olisi, että tv-tasossani on tällä hetkellä alhaalla vahvistin ja ylhäällä ps3. Olohuoneeseen tulee ihanan hiljaista kun pistää tv-tason kaapit kiinni (uuden ps3 mölyämisen vuoksi) mutta lämpötila sisällä kipuaa aikamoisen korkeaksi.

    Onko teillä mitään tietoa mistä saisi esim. jonkun fiksun tuulettimen yläriville puhaltamaan vähän viileää ilmaa? Koitin etsiä, mutta en löytänyt kuin tuulettimia tietokoneiden koteloihin.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Jaa että kaapissa on nyt esimerkiksi 500 W erilaisia lämmönlähteitä ja haluat tunkea sinne lisäksi 50 W uuden lämmönlähteen, tuulettimen kierrättämään kaapin kuumaa ilmaa ympäri? Tulipalo on 100% varma, soita palokunta valmiiksi paikalle kun teet näitä kuuman ilman paikallaankierrätyksen testejäsi.

    ÄÄNTÄ LISÄÄMÄTÖN lämmöt pois kaapista siirtävä ratkaisu olisi sellainen, että kaapin (ylä)pintaan porataan reikä, esim. 100 mm kokoinen, johon asennetaan mieluiten akryylimuovinen kirkas putki, 100 mm ulkohalkaisijainen jos sen haluaa liimata reikään kiinni, tai hieman isompi putki, jos se vain seisoo reiän päällä tasoon tukeutuen. Pituutta putkella voisi olla vaikka 50 cm. Tämän savupiipun kautta kuuma ilma poistuu ulos kaapista, ja putken pituutta kasvattamalla melutasokin vähenee ja melu suuntautuu kohti kattoa.

    Kaapin pohjaan tai takaseinän alaosaan lisäksi porataan 100 mm reikä, josta viileä ilma pääsee kotelon sisälle. Jos melu karkaa liikaa huoneeseen tämän reiän kautta, voi reikään asentaa taipuisaa letkua, esim. alumiinihaitariletkua, joka pituutensa ja sopivan suuntauksen avulla vähentää melutasoa.

    Tällainen passiivinen sähköä syömätön äänenvaimennettu ilmanvaihto tosiaan tarvitsee melko avarat röörit, noin 10 cm kanavan.

    JOS halutaan putkista ohuemmat, vaikkpa 4 cm reikäkokoiset (tyyliin pölynimurin letku/putki), silloin kannattaa ilmankiertoa pakkoavustaa tuulettimien avulla, 1-2 kpl tarvitaan. Tuulettimet lisäävät hieman melutasoa ja vaativat joustavan ilmatiiviin asennuksen, mutta ohuempi (ja pidempi) putkisto toisaalta vähentää melua huomattavasti. Lisäksi putket saa sijoittaa ja suunnata vapaammin, koska ilma pakotetaan väkisin menemään putkia pitkin, ei tarvitse noudattaa pystysuoran savupiipun ideologiaa.

    Tuulettimin avustetut putket voivat olla myös piilossa, vaakasuunnassa kaapin takana näkymättömissä. Eli vaikkapa niin, että imuaukko on kaapin takalevyn vasemmassa alanurkassa, ja siitä lähtee vaakasuora imuputki kaapin oikealle. Ja poistoilmareikä on kaapin oikeassa ylätakanurkassa, josta lähtee vaakasuora putki vasemmalle päin. Putket voivat asua kokonaan kaapin sisällä tai ulkona kaapista, ihan sama. Kunhan tietysti putken toinen pää on yhteydessä kaappiin ja saman putken toinen pää huoneilmaan.

    Piiloputkista saa tehtyä jopa todelliset viralliset äänenvaimentimet, absorbenttiä putken sisäpinnoille tuuman paksulti. Mutta huoneeseen näkyväksi jäävä savupiippu on kaikista siistein jos se on läpinäkyvää akryyliä, se ei silloin vaikuta raskaalta tai häiritsevän kookkaalta.

    Ja kun melutaso halutaan pudottaa alle huoneen pohjamelun, tarvitaan radikaalimpia toimia. Kaksiseinäisiä kaappeja (kova+pehmeä+kova), labyrinttitiivisteitä oviluukkuihin, lisää betonia, lisää laminoitua lasia, paljon huopaa ja rouhevaahtomuovia. Myös kaapeliläpiviennit pitää tehdä hermeettisiksi, tai ainakin akustisilta tajuuksiltaan äänettömiksi. Eniweis, myös pölynimuri on siis mahdollista muuttaa äänettömäksi (huoneen taustamelua hiljaisemmaksi), vaikka imuri synnyttää 2000 wattia hukkalämpöä. Onneksi imuri itsessään jo toimii tuulettimena, eli on tarve lähinnä parantaa äänenvaimennuskanavistoa ja kotelointia.
     
    Viimeksi muokattu: 04.09.2009
  3. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    PS3:lle voisi järjestää piippuhyllylle oman ilman kierron eli yksi "tietokone" tuuletin (esim. 5cm:n) imemään ilmaa toisesta reunasta ja toinen puhaltamaan toisesta reunasta ulos. Aktiivihubi jos on PS3:lle olemassa tai tulollaan, niin sillä varmastikin saisi otettua sähköt pienille tietokonetuulettimille. Jos on oikein pienikulutuksiset tuulettimet, niin virran voisi ottaa suoraan PS3:sta. Silloin tuulettimet menisivät päälle vain silloin kun PS3 on päällä. Tuulettimien tulee vain sitten pyöriä USBin 5Voltilla ...

    Melun puolesta isompi on parempi eli jos pystyy 10cm:n tuulettimet laittamaan, niin ilma liikkuu jo pienemmilläkin kierroksilla, tosin silloin ei voi kyllä PS3:n omaa USBia käyttää virtaistamiseen. Myös 5Voltilla pyörivät voivat olla hakusessa tuossa kokoluokassa.

    Rakennusohjeet esim.:http://www.bjorn3d.com/forum/showthread.php?t=23311

    Ja löytyy noita valmiinakin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2009
  4. Eeze

    Eeze Guest Guest

    Liittynyt:
    06.06.2006
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset vastauksista.
    Tarkoitus on tosiaan tehdä reikä takaseinään, siellä on jo yksi reikä, halkaisijaltaan n. 10cm. Jos vielä toisen tekisi, johon pistäisi tuulettimen.
    Tuota hubia mietin, eikö tämmöinen kelpaisi? http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=32331

    Mutta kaikki tuulettimet vaikuttavat tosiaan olevan 12v jännittellä, miten voin muuttaa jännitettä jos haluan tökätä tuulettimen usb liittimeen?
     
  5. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Onko vahvistin aina päällä, kun käytät PS3:sta? Jos on, ja vahvistimesta löytyy AC outlet-output, niin hommaa siihen 12V muuntaja, josta otat käyttöjännitteen hiljaiselle 120mm tuulettimelle? Silloin tuuletin pyörii aina, kun vahvistin on päällä. Ja jos hommaat säädettävän muuntajan, niin voit sovittaa tuulettimen pyörimisnopeden lämpötilan ja melun mukaan.
     
  6. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Säädettävä muuntaja ja vahvistimen ac-outlet ois kyllä parempi ratkaisu, jos ja kun haluaa jännitteitä säädellä.

    En ole ihan varma miten nuo aktiiviset hubit toimii, mutta jos ne lähtevät "käyntiin" vasta sitten kun usb-masterissa näkyy eloa, niin juuri tuollainen Verkkokaupan linkin takainen hub kävisi mainiosti. Silloin tuulettimet ovat päällä kun PS3:kin on päällä. Mutta jännite on sitten tosiaan sen 5Volttia, säädettävyyttä ainakaan alaspäin tuskin tarvitsee. Monet pyörivät juo tuollakin jännitteellä, varsinkin pienemmät tuulettimet, mutta 12cm:n tuuletin voi olla jo ongelmallisempi.

    Ja jos tuulettimet saavat huutaa täysillä, niin onhan noita 230VAC lettejäkin olemassa, niin johan ilma vaihtuu: http://www.vekoy.com/advanced_search_result.php?keywords=ac+fan+230vac&x=0&y=0 :D
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2009
  7. Eeze

    Eeze Guest Guest

    Liittynyt:
    06.06.2006
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Harmittavasti ei tuota ac-outlettia löydy vahvaristani. Eli onko nyt fiksuin vaihtoehto käydä ostamassa tuo usb hubi ja modata siihen toimimaan 1-2 80mm tietokoneen tuuletinta?
     
  8. ajej

    ajej Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voithan ottaa muuntajalle virran myös kauko-ohjattavan pistorasian takaa, jolloin voit itse napsaista tuulettimille virrat päälle. Yleensä näistä ~20e paketeista löytyy 2-4kpl pistorasioita ja kaukosäädin.

    Toinen vaihtoehto on master/slave -jatkojohto, joka asettaa slave -pistorasiat päälle kun master -laite on päällä. Masteriin vahvistin ja slaveen tuulettimien muuntaja ja ehkä jotain muutakin.

    Itsellä on kauko-ohjattavat pistorasiat valoille ja master /slave -pistorasia aktiivikaiuttimille. Hyvin toimii. :thumbsup:
     
  9. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Fiksuin vaihtoehto, totally IMO, tai mitä itse tekisin olisi seuraava:

    Hankkisin tällaiset aktiivisen USBi hubin kavereiksi: http://www.amazon.com/Thermaltake-Mobile-Fan-External-Cooling/dp/B00080G0BK
    Toivottavasti on riittävä hiljainen ...

    Tai sitten pitäisi rakentaa tällainen: http://www.circuit-projects.com/con...to-12v-dc-dc-step-up-converter-by-lt1618.html
    tai vastaavan. FeedBackiin ed. esim. R1:n tilalle ~300kOhmin vastus ja 0-500kOhmin potikka, jolla pystyy säätelemään jännitettä 5Voltista lähes 12Volttiin asti. Tuolla pystyisi käyttämään tuulettimia, jotka ovat krantumpia käyttöjännitteelle ja myös tarvittavaa tuuletustehoa voisi säätää sopivaksi.


    Sellainen nyt tuli vielä mieleen, enkä pahus muistanut tätä kotona tarkistaakaan, mutta PS3:n USBista taitaa tulla virtaa aina?? Jos näin on, niin silloin joutui rakentamaan vielä katkaisijankin ... ja näinollen halvemmaksi USB vaihtoehdon sijaan tulee hankinta muuntajan virtalähteeksi tuulettimille. Koska katkaisijan joutuisi järjestämään joka tapauksessa. :(
     
    Viimeksi muokattu: 08.09.2009
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Termostaattikytkin tuulettimen johtoon. Romuttamolta käy repimässä vanhan lieden uunin termostaattisäätimen, niin voi portaattomasti säätää miten kuumaksi kaapin poistoilman sallitaan nousta. Anturi siis liitetään poistoilmakanavaan tai kaapin sisäkattoon. 300 asteen asentoa en suosittele, mutta joku 40-50 asteen alue voisi toimia, silloin kesähelteelläkään tuuletin ei pyöri turhaan itsekseen, vaan ainoastaan kun laitteet tuottavat hukkalämpöä. Jos säädin asetetaan 20 asteeseen, tuuletin pyörii aina.

    Kiinteäasentoisia termostaattikytkimiäkin voi käyttää, esim. Klixon 1NT -sarja. Pitää ostaa sellainen, joka kytkee kontaktinsa yhteen lämpötilan noustessa määrättyyn raja-arvoon (esim. 35 asteen tyyppi) ja irrottaa kontaktit automaattisesti lämpötilan alennuttua riittävän paljon (26 asteeseen). Klixonit sietävät myös verkkojännitettä ja useita ampeereja virtaa.

    http://www.swoy.fi/?l%E4mp%F6kytkin+oem+.1;2;9000;200.5800.9000.html
    pdf: http://www.t-stenbacka.fi/dokumentit/F03a.Klixon_kaamisuojat_.pdf
    http://www.t-stenbacka.fi/page172.phtml
     
  11. Eeze

    Eeze Guest Guest

    Liittynyt:
    06.06.2006
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitäs jos tilaisin tämän http://www.amazon.com/Thermaltake-Mobile-Fan-External-Cooling/dp/B00080G0BK

    Ja siihen kaveriksi vaikka jonkun aktiivisen usb hubin, johon tuon liittäisin. Ja sitten liittäisin tuon usb hubin tähän slave kohtaan ja vaikka vahvari tuohon master kohtaan? http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=46509562

    Tosiaan jos liittäisin tuon thermartaken tuulettimen suoraan pleikkariin, niin tuuletin jatkaisi huutamista vielä laitteen ollessa sammutettuna, mutta mites aktiivisen hubin kanssa? Sammuisiko tuuletin jos pistän vahvarin kiinni? Vai meneekö homma jo liian monimutkaiseksi?
     
  12. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
  13. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
  14. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vissiin pitäis olla 40 astetta ja sulkeutuva :)

    Edit: Siis tämä yksilö ainakin huono
    Avautumislämpötila: +40 ˚C (±3 ˚C)
    Sulkeutumislämpötila: +25 ˚C (±4 ˚C
     
  15. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu siis tuota mietin itsekkin, miten päin sen pitää mennä. Tuossa noita sulkeutuvia vaihtoehtoja. +30C, +40C ja +50C.
     
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Releellä (yliheittävä malli) voi kääntää logiikan päinvastaiseksi, jos ei löydy sopivan lämpötilan/hystereesin omaavaa sulkevaa tai avautuvaa lämpökytkintä. Samalla virtakestoa saa kasvatettua, eli jos vaikka haluaa kytkeä päälle/sammuttaa 2,4 kilowatin antotehon subbaripäätteita, järeällä releellä/kontaktorilla sekin onnistuu, vaikka lämpökytkimen virtakesto olisi 10 milliampeeria. Riittää kun lämpökytkin jaksaa releen käämin virroittaa.

    Suuressa lämpötilassa (50-60 astetta) päävirrat katkaiseva lämpörele on "viimeinen turvalaite", joka sammuttaa laitteiston siinä tapauksessa, että tuuletin rikkoutuu/jumiutuu ja lämpötila jatkaa kohoamistaan.

    Suosittelen siis asentamaan kaksinkertaisen varmistuksen; ensin tietyssä lämpötilassa päälle kytkeytyvä tuuletin (kytkevä lämpökytkin) yrittää viilentää kaappia, ja ellei sekään auta, muutaman asteen kuumuuden lisääntyminen sammuttaa virrat kaikilta järeiltä laitteilta (katkaiseva lämpökytkin).



    30 lämpöasteen malli on 100% hyödytön kotona, rahantuhlausta, pelleilyä, ei ikinä palauta kerran kytkeydyttyään, ennen kuin se viedään jääkaappiin.
    40 asteen malli kelpaa tuulettimen ohjaukseen.
    50 asteen malli toimii loppukatkaisijana jos tuuletin epäonnistuu tehtävässään.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 09.09.2009
  17. Prot

    Prot Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2004
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli tätäkin testattua, tähtäimessä oli suht minimalistinen tv-taso, jossa kaikki laitteet olisivat tason sisässä ovien takana. Tasoksi tuli Muuramen Muppi, jossa oli valmiina n. 2x80mm johtoreiät, sitten sisään Asrock 330, ulkoinen kovalevy + molempien muuntajat ja viimeisimpänä se varsinainen haaste, Onkyo "kiuas" TX-SR507 :cool:

    Asrock saapui ensimmäisenä, se ei yksin pahemmin lämmittänyt ilmaa lämmittänyt. Koneen tuuletin puhalsi vielä kohtuullisen suoraan johtoreiästä ulos, joten tuo olisi yksinään pärjännyt tason sisässä noinkin. Tuon Onkyon tiesin jo etukäteen ongelmaksi, joten olin varautunut 80mm Nexuksen tuulettimella kun laite saapui. Alkuperäinen suunnitelma oli pistää tuuletin johtoreikään ja ottaa pc:n usb:stä virtaa, mutta tuo hiljainen tuuletin alivolteilla liikutti niin vähän ilmaa ettei sillä saatu Onkyon kuumentamaa ilmaa ulos. Aluksi suunnittelin vaihtavani nopeamman tuulettimen tilalle, mutta jokainen tietokonepulju tuntuu nykyään myyvän vain "super silent" tuulettimia, jotka 5 voltilla eivät pahemmin mitään tee. Biltemasta löytyi ratkaisu: muutamalla eurolla muuntaja, jossa vielä sai vaihdettua jännitettä 3-12v eli tuulettimen nopeutta saa säädettyä ilman erillisiä säätimiä.

    Illan testailujen jälkeen ratkaisu tuntuu aika toimivalta, Nexus on edelleen riittävän hiljainen nopeammillakin nopeuksilla ja ilma tason sisässä ei tunnu juurikaan huoneilmaa kuumemmalta vaikka kaikki kolme laitetta olisivat yhtä aikaa päällä.
     
  18. -Futuh-

    -Futuh- Guest Guest

    Liittynyt:
    06.12.2008
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostetaanpas aihetta kun itse tuli ostettua myös uusi tv-taso jossa lasiovet, ovien kiinni ollessa lämpö about 44 astetta, onko liikaa? Paljonko saa vielä tuosta lämmetä? Tv-tasossa dvd-soitin, vahvistin, topfield ja wii..
     
  19. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nostampa itsekin tätä samaista.

    Jos laitteen toimintalämpötila on 0-45C, niin eikös tämä käytännössä tarkoita sitä että laitteen voi sijoittaa tilaan, jossa lämpötila pysyy noissa lukemissa, oli ilmanvaihto minkälainen vain?

    Onko ongelma, jos itse laite lämpenee suht. tuntuvasti, mutta ympäröivä ilma pysyy tyyliin n. 30 asteisena?
     
    Viimeksi muokattu: 11.01.2010
  20. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Riippuu mitä tarkoittaa "ympäröivä". 45 asteen ympäristölämpötilan kestävä laite kestää, jos laitteen läpi puhalletaan 45-asteista ilmaa väkisin eli ilma oikeasti vaihtuu laitteen sisällä. Mutta laite silti hajoaa, jos se pannaan ahtaaseen umpikaappiin, jossa vallitsee "30 asteen lämpötila", eikä ilma pääse kiertämään lainkaan laitteen läpi. Esim. jos laite ilkeästi kääritään elmukelmun sisälle ja tungetaan umpikaappiin.

    Kaapissa seisovan ilmapatjan lämpötila ei kerro laitteen paikallisten komponenttien terveydestä mitään. Esim. tietokone sekoaa jos siltä poistetaan siihen asennetut tuulettimet, vaikka itse umpikaapin lämpötila ei edes ehtisi nousta 30 asteeseen. Ilman pitää päästä kiertämään vapaasti, jotta se läpäisee laitteen sisuskalut suunnitellulla tavalla.

    Mitä huonommin ilma pääsee kiertämään laitteen läpi (eli mitä kuumempi ilma laitteen päällä seisoo ja estää ilman vaihtumista), sitä viileämpää itse ilman täytyy olla. Elmukelmutettu laite pärjää nollailmanvaihdolla jos se upotetaan nestetyppeen, tällöin kelmun ulkopuolella vallitsee riittävä kylmyys.



    Kaapissa vallitseva ilmalämpötila kertoo lähinnä vain sen, paljonko lämpöenergiaa aikayksikössä kaappiin sisään tungetaan, ja paljonko kaappi seinämiensä läpi lämpöä ulos läpäisee. Kunhan tiedetään kaapin materiaalit ja pinta-alat, eli hankalaksi laskeminen menee. Alumiinipeltinen umpikaappi viilenee sisältä helpommin kuin vuorivillasta rakennettu umpikaappi.

    Kun kaapissa on tuulettimin pakotettu ilmanvaihto, silloin voi tarkkailla sisäänmenevän ja ulostulevan ilman lämpötilaa. Lämpöerosta ja ilmamäärästä voi päätellä paljonko lämpötehoa kaapin sisällä syntyy. Riippumatta kaapin materiaaleista ja mitoista.



    Laitekotelon sisällä vallitsevasta lämpötilasta kaapin ilman lämpötila ei vielä kerro yhtään mitään. Esim. jos panee juotosaseman umpikaappiin, kaappi pysyy viileänä, koska kaapin sisään lisätään vain muutaman watin jatkuva teho. Silti juottimen järjessä vallitsee jatkuvasti 300 asteen lämpötila. Onneksi juotin on tehty kestämään tällaiset lämpötilat, se ei tarvitse tuulettimia.



    On vaikea sanoa miten vahvistimen lämpötilaa pitäisi mitata, että milloin se viihtyy ja milloin kärventyy. Tietokoneissa mittaaminen on helppoa. On tiedossa jokaisen komponentin (kiintolevy, piirisarja, prossu, näytönohjain jne.) turvalliset toimintalämpötilat ja koneessa on useita lämpöantureita. Lisäksi kone sekoaa jos se ylikuumenee, tämä varoittaa ylikuumuudesta ennen pysyvän vaurion syntymistä.

    Vahvistinkin onneksi meneen nukkumaan jos se ylikuumenee, joten ei auta muu kuin kokeilla asiaa käytännössä. Jos vahvistin nukahtaa kesken äänen kuuntelun, silloin kaapin ilmanvaihto ei ole riittävä. Kannattaa tehdä testit kovaa luukuttaen että vahvistin lämpenisi mahdollisimman nopeasti mahdollisimman kuumaksi. Silloin saa nopeasti tietää onko kaapin ilmanvaihto riittävä, ja imanvaihtoa sitten parannellaan niin kauan kunnes vahvistin pysyy hereillä ja kestää luukutusta.

    Jos "kuumennustestiä" ei koskaan tehdä, jos kuunnellaan aina vain 1 watin teholla ja ilmanvaihtoa ei ole, silloin vahvistin saattaa elää elämänsä liian kuumassa, jolloin sen elinkaari lyhenee. Mutta kun ilmanvaihto tehdään luukutusta juuri ja juuri sietäväksi, silloin tavallinen normaalikäyttö pitää laitteen terveenä, riittävän viileänä.

    Tietokoneiden viilennyskin pitää säätää testiohjelmilla riittäväksi, esim. "Prime95-vakaaksi", siis maksimaalista kuormitusta sietäväksi, silloin normaalikäyttö ei aiheuta ongelmia, laite pysyy viileänä. Muutkin laitteet kannattaa viilentää sietämään maksimikuumennusta, jotta normaalikäytössä oltaisiin viileänä ja elinkaari pitkä. 20-30 vuotta vahvistin voi kestää jos se pidetään viileänä. 3-5 vuotta jos se elää jatkuvassa ylikuumuudessa.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 13.01.2010