Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Juzna

    Juzna Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsekkin taidan olla kuuro sillä tuntuu että tuo Mono herää henkiin vasta kun gainia kääntää yli 3/4. Ihan kuin siinä kohtaa tulisi ihan mieletön porras vahvistuksessa...? Tilana on ~16m2 betonibunkkeri. Missä teillä on tuo gaini ja millaisessa vahvarissa tuo on kiinni?

    Mahtaakohan tuosta olla jotain oikeasti rikki kun tuntuu että vanha AP:n Sub Focus hönki ääntä ulos vähintään samalla tavalla ja etenkin pienillä gaineilla tuntuu että AP potkii paremmin ja matalammalta :D Tosin vaihdoin vahvaria tuossa välissä ja nyt en oikein tiedä mitä heittäisi parvekkeelta alas :OI. Ideoita?
     
  2. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onko vahvistimesta laitettu subin säädöt miten? Lisää vahvistimen kautta subbarille muutama Db.
     
  3. Juzna

    Juzna Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subin taso vahvistimesta nollassa, kaikki kaiuttimet pieninä ja bassout subiin. Muiden kanavien tasot on säädetty SPL-mittarin kanssa kohdilleen. Tuo muutaman dB:n korostus ei ihmeitä saa aikaan.
     
  4. Juzna

    Juzna Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt nappasin subin irti vahvarista ja suoraan läppäri kiinni. Lähteestä jakosuodin 80Hz. Tuo taso-ongelma taitaa tosiaan tulla tuosta Yamahasta, mutta eipä siinä kaikki! Nyt kun lähempää kuuntelin niin elementistä kuuluu ääni joka ei mielestäni kuulu sinne.

    Yritin epätoivoisesti nauhoittaa E90 tuon elementin ääniä ~20cm päästä. Korostaa tuota epämääräistä piirrettä soinnissa mutta häiritsevästi se korvallakin sieltä kuuluu. Puhekelasta lanka irti...? En ole kyllä vielä kertaakaan saanut tuota soimaan niin kovaa että sillä olisi hajonnut. Mites teillä on takuun kanssa nuo hommat menneet? Aika iso paketti on postiteltavaksi.

    http://www2.juzna.net/misc/monolith-df.wav

    ...pitää varmaan kohta käydä hakemassa se Focus takaisin :hitme:
     
  5. o_O

    o_O Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.11.2004
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minulla on sellainen vanhan mallin Monolith-DF, jossa ei ole ylipäästösuodinta. Olisiko jotain kohtuu hyvää laitetta, jonka voisi laittaa behringer dsp1124p jatkoksi?
     
  6. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko Monolithin elementin suuntaamisella normaalisti/DF väliä toistoon, kukaan testannut tai tietäsi fysiikasta sen verran ilman testausta? Ajattelin, että alaspäin suuntautuva elementti säteilisi ääntä jokapuolelle huonetta ja sillä voisi siten teoriassa olla jokin vaikutus äänen levittymiseen huonessa, ehkä jokin "blind spotteja" loiventava vaikutus? (ainakin jos blind spotit johtuvat sisustuselementeistä, jotka blokkaavaat tietyistä suunnista tulevaa ääntä)

    Itse olen Monolithin (normiversio) onnellinen omistaja jo neljättä vuotta ja ajattelin, että tuon järkäleen voisi kääntään DF:ksi jollain omalla jalustalla. Nykyisessä huoneessani matalien (<50hz) toisto on jyräävä ja keskibassoalueelta (120hz +/-30hz) moni alue/pistetaajuus on vaimentunut. Lisäksi subin toisto "häviää" monessa kohdassa huonetta, joka saattaa osittain johtua kulmadivaanista ja huoneen muusta sisustuksesta. Subille on oikeastaan 2 mahdollista paikkaa, joista paremmassa paikassa se tällä hetkellä on. Tällä hetkellä se on huoneen sivuseisässä kiinni, josta ko. seinän ja viereisen päätyseinän väliseen nurkkaan on n. 1 metri. Toinen mahdollinen paikka on mainittua paikkaa vastapäätä toisella seinällä.

    Voiko DF:ksi kääntäminen vaikuttaa toistoon, kun ääntä tulvisi lattiaheijastuksen kautta jokaiseen ilmansuuntaan? Lattiani on betonia, jossa päällä jonkinlainen muovimatto, tuskin imee soundia itseensä.
     
    Viimeksi muokattu: 27.09.2009
  7. JukkaVaAn

    JukkaVaAn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2007
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toisto muuttuu sen verran mitä elementin absoluuttinen paikka huoneessa muuttuu. Suunnalla ei ole väliä onko se lattiaan vai kattoon vai seinään jos elementti on suunnilleen samassa paikassa huonetta näiden kääntöoperaatioiden ajan. Jotain mittauseroja toki tulee muutaman sentin paikkamuutoksestakin, mutta subbarin ympärisäteilevän luonteen vuoksi suurempaa väliä ei ole miten päin monoliittiäsi pidät.
     
  8. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistä päin kannattaisi lähteä metsästämään high level johtoa monolithille? Ajattelin laittaa stereokuuntelua varten, jotta saisi pure directillä subin mukaan.

    Ilmeisesti sopiva on L/R kaiutinjohdot, joiden toisessa päässä on neutrik speakon liitin? Jos ko. johdot ovat kalliita, niin onko järkeä kolvata itse?

    Jos joku katsoo omistavansa ylimääräisen tai käyttämättömän tällaisen johdon, saa tehdä tarjouksen piuhasta yv:llä.

    Ja kytkennöistä puheen ollen, onko järkeä vetää äänet monolithille vahvistimesta rca --> XLR -kaapelilla. Saako siitä mitään lisähyötyä siinä tapauksessa, että av-vahvstimen etusen lähdöt eivät käsittääkseni ole balansoituja (vai ovatko ne)? Eli onko hyötyä kun ei-balansoitua signaalia syötetään balansoituun tuloon.
     
  9. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Ei mitään muuta hyötyä kuin, se että XLR-lienee parempi liitin kuin RCA, joka ei ole balansoitu. Itsellä tahtoo Monolithin takana oleva RCA-liitin löystyä (ilmeisesti subbarin tärinä aiheuttaa?) ja sitä pitää aika ajoin "hieroa" uudestaan paikalleen, kun basso lakkaa kuulumasta. Käytössä on Monolithin mukana tullut RCA-kaapeli.
     
  10. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Äkkiseltään veikkaisin, ettei tuollaisia ole myytävänä missään. Kannattaa kolvata itse, kunhan selvität karvojen oikean kytkennän jostain (manuaali tms).
     
  11. furnace

    furnace Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2009
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puuh.. ketju kahlattu läpi ja vähän kaksijakoiset tunnelmat. Nyt olisi sellainen tilanne että XLS-200 DF on jäänyt auttamatta pieneksi ja vaihto suurempaan olisi ajankohtainen, mistä päästään valinnan vaikeuteen.

    Kalkkiviivoilla on nyt Monolith ja SVS PC12-plus ..ainakin. Hakusessa on subi niin musiikinkuunteluun kuin leffakäyttöönkin. Tila on isohko, puurakenteisen omakotitalon alakerta, avointa tilaa arviolta n. 40-50 m².

    XLS-200 on hyvin toiminut musiikilla, enkä mielellään sen tarkkuudesta tinkisi.

    Monolithista on täällä paljon kokemusta ja ihan hyvältä se vaikuttaa, mutta voisiko pienellä lisäinvestoinnilla saada parempaa? Onko kellään kokemusta tuosta SVS:n sylinterimallista tämänkaltaisessa tilassa?

    Mitään älytöntä luukutusta ei ole tarkoitus harrastaa, mutta sellaista sopivaa.:D Tietenkään liian pientä ei ole tarkoitus ostaa. Velodynen isommat mallit ovat ehkä liian tyyriitä kuten myös PB13-Ultra.

    Muu äänentoistolaitteisto koostuu viidestä Usher S-520 II:sta ja Antimodesta.

    Lisätään vielä se, että asutaan täällä periferiassa, joten ei ole oikein mahdollista roudata eri subeja kotiin kuunneltavaksi.
     
    Viimeksi muokattu: 22.10.2009
  12. bodyhammer

    bodyhammer Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2009
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osta svs. Miulla on monolith musiikkikäytössä ja svs pb12nsd leffahuoneessa. molemmat tosi hyviä subbareita mutta monolith huollettiin 2kertaa vuoden sisällä. svs on toiminut moitteettomasti tykkään myös enemmän sen soundista. monolith on ehkä hieman sävykkäämpi bassoltaan mutta myös aavistuksen tukkoisempi. molemmissa ihan kohtalaiset äänenpainevarat, mutta omakotitaloon saisi olla vaikka vähän lisää löylyä... Itseäni himottaa ultra niin perkuleesti:rolleyes:
     
  13. pokkus

    pokkus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2006
    Viestejä:
    284
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täältä ääni kanssa ehdottomasti SVS:lle. Toimiva ja hyvä subi kohtuu hintaan. Itsellä siis nyt käytössä SVS PB12-NSD ja maksoi noin 600e. Edellinen subi oli XLS200 DF ja sitä jouduin kerran käyttämään vahvistimen huollossa eikä siltikään hurinaongelmat lopullisesti poistuneet. SVS on toiminut kuin junan vessa oston jälkeen ja painetta riittää! :thumbsup:
    Lisäksi Monosta uupuu tuo elementtiä suojaava ylipäästösuodin, mikä SVS:stä löytyy.
     
  14. furnace

    furnace Guest Guest

    Liittynyt:
    22.10.2009
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset vastauksista. SVS:n puolelle olen kallistunut, mutta kuten usein näitä hankintoja miettiessä, nälkä kasvaa syödessä. Joten nyt pitäisi osata päättää PC12-plussan ja PC13-Ultran väliltä. :D ..menee jo vähän väärään topicciinkin.

    Monolithista ultraan budjetti on jo tuplaantunut, onneks ei tullut päätettyä mitään ehdotonta hintakattoa. :) Tuleeko muuten SVS:n subien mukana nuo audiopuolen kaapelit? Spekseistä huomasin vain virtajohdon.
     
  15. bodyhammer

    bodyhammer Guest Guest

    Liittynyt:
    30.01.2009
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    svs:n mukana tulee vaan virtajohto ja muutama varasulake. Osta aina vähän isompi mitä tarvitset niin ei jää nälkä:)
     
  16. Majestic

    Majestic Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.08.2005
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subsonic-suodin pitäisi löytyä kaikista uusista Monolitheista ainakin viime keväästä/alkukesästä lähtien. Tässä threadissa on maininta asiasta toukokuun lopussa, ja Marek on tämän asian myös vahvistanut.

    Avforums thread toukokuulta:

    http://www.avforums.com/forums/subw...rack-problem-monolith-solved.html#post9485239
     
  17. karik134

    karik134 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.10.2008
    Viestejä:
    2 059
    Saadut tykkäykset:
    30
    Onko xls200:sta tuleva "blop" ääni haitallinen elementille ja miten se speaker protection toimii? Katselin die hard 4.0 (blu-ray) niin siinä se suht alun rymistely ja varsinkin äänenvaimennin konekiväärit sai subin päästämään tuota häiriöääntä. Äänenvoimakkuus ei ollut suuri, tod. alle 80dB.
     
    Viimeksi muokattu: 03.11.2009
  18. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko joku tehnyt Monolithille, josta puuttuu ylipäästö-/subsonic-suodin, itse moista?

    Tarkoitus olisi tehdä itse/ostaa jokin halpa ylipäästösuodatin, joka on tarkoitus laittaa linjaliitäntään monon ja bfg:n väliin. (En viikon bfg:n omistaneena tiedä siitä löytyvän ylipäästösuodinta, tai sen olevan mahdollista suotimia käyttämällä niin, että alle 20hz taajuudet suodatetaan pois.)

    Ylipäästötaajuudeksi ajattelin 17-20 hertsiä ja suodin saisi olla kohtalaisen jyrkkä.

    Osaisiko joku ohjastaa oikeaan suuntaan? Mielummin ostaisin kuin tekisin itse.

    Edit: yli-, ei alipäästö tietenkään.
     
    Viimeksi muokattu: 16.11.2009
  19. maxboom

    maxboom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.09.2007
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. LasseS

    LasseS Guest Guest

    Liittynyt:
    23.07.2005
    Viestejä:
    858
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia vinkistä, lähti tilaukseen saman valmistajan B-1 -suodin. Tuo on poistuva malli ja sain "ohittamattoman" tarjouksen. On vieläpä hyvän näköinen kapistus ja sopii väritykseltään bfg:n päälle oikein mainiosti :). [​IMG]