Löysin kauko-ohjattavia pistorasioita

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana DIAR, 31.12.2003.

  1. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kävisikö tällainen master/slave pistorasia?
     
  2. Vesa

    Vesa Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.02.2000
    Viestejä:
    1 048
    Saadut tykkäykset:
    13
    Mulla on just tämä Geneleccien ja tietsikan kanssa. Hankittu Clas Ohlsonista.
     
  3. Oede

    Oede Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2009
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyyköhän loisteputkivaloille kätevää langatonta himmennintä? 1-10 V tai joku digitaalinen protokolla lienee käypä, mutta järjestelmät tuntuvat olevan hieman järeitä yhden lamppuparin ohjaamiseen. Eli jotakin edullista ja yksinkertaista etsin.
     
  4. janne_k_i

    janne_k_i Guest Guest

    Liittynyt:
    05.06.2009
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Loistelamppujen himmentäminen ei ole yksinkertaista tai halpaa, toisin kuin hehkulamppujen. Sisäisellä liitäntälaitteella varustettujen pienoisloistelamppujen kanssa, ellei niitä ole siihen suunniteltu, täysin mahdotonta.:sick: Mutta näin on EU päättänyt. M.O.T.;)

    t:j
     
  5. Oede

    Oede Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2009
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällä kertaa itse himmennys ei ole ongelma eli voin käyttää himmennykseen sopivaa liitäntälaitetta. Himmennykseen sopiva tieto pitäisi saada vain langattomasti himmennyskytkimeltä liitäntälaitteella ja mieluiten edullisesti. Katselin, että langattomia himmennentäviä liityntälaitteita oli maailmalla, mutta kokomuksia ei taida niistä olla kovinkaan monella.:confused:

    Tarkoitus olisi siis rakentaa valohylly jonka päälle tulee kaksi loisteputkea. Hyllyn luona on valaisinpistorasia, jolle löytyy seinästä luonnollisesti kytkin. Tarkoitus olisi rakentaa putkille himmennys, mutta himmennyssignaalin pitäisi mennä langattomasti liityntälaitteelle - uusia kaapeleita himmennystä varten ei ole mahdollista vetää.
     
  6. Hans Byxor

    Hans Byxor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.11.2008
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos nyt ymmärsin pulman oikein, niin Johdoton.fi voisi olla ratkaisu (samoja kilkkeitä on myös merkillä Nexa, joka on Elexin tuote). Nuo ei ole kauhean kalliita. Nexan lähetin ja vastaanotin yhteensä suunnilleen 30 euroa. Mulla on tuollaiset olohuoneen valojen säätöön.

    Esteeksi voi tosin tulla nuo loisteputket. Ne eivät yleensä ole himmennettäviä. Himmennettäviäkin toki on mutta en tiedä löytyykö ihan joka marketista.
     
  7. Oede

    Oede Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2009
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Johdoton-tuotteita on itsellänikin käytössä, mutta käsittääkseni ne eivät sovellu vaikka olisi himmennykseen pystyvä liitäntälaite (esim. tälläinen http://www.helvar.com/default.asp?path=3386,3400,3462,3497&lan=FI). Nämä syövät joko 1-10 V signaalia tai sitten jonkun sopivan protokollan digitaalisignaalia.
     
  8. Hans Byxor

    Hans Byxor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.11.2008
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, ei taida soveltua tuohon. Vaikuttaa tuo Helvarin tuotepaletti turhan monimutkaiselta tarpeisiisi. Saattaisi olla helpointa korvata loisteputket helpommin ohjattavilla valonlähteillä.
     
  9. snowyboy

    snowyboy Guest Guest

    Liittynyt:
    31.05.2005
    Viestejä:
    75
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ratkaisu on olemassa...

    Eli jos sinulla on valopiste, jolle on olemassa kytkin, niin voit vaihtaa kytkimen painonapiksi ja hommata loisteputkivalaisimen, jossa on switch-dimmer tai sitten vaihtaa normaalin loisteputkivalaisimen liityntälaitteen tilalle switch-dimmer ominaisuudella varustetun. Itse olen hankkinut juurikin valohyllyjä asiakkaille ja vaihtanut niihin liityntälaitteen switchdimmiksi..

    Valaisimelle viedään suora sähkö ja ohjaukseen käytetään nollajohdinta, jonka siis käytät painonapin kautta. Lyhyt painallus sytyttää valot ja pitkään pohjassa kirkkaus säätyy.. Liityntälaitteen vaihto ja painonapin kytkentä saattaa olla viisasta teettää alan immeisellä.

    hups. Ymmärsinköhän väärin.. saatoitkin olla jo tietoinen switchdimmistä? Tarvitsisit siis suoran vaiheen, nollan sekä suojamaadoituksen, ja näiden lisäksi vielä ohjatun nollan. Riittääkö langat?
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2009
  10. Oede

    Oede Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2009
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Switchdim on varmasti lähinnä sitä mitä etsin. Piuhat ei suoraan riitä ohjatulle nollalle, saisin ylimääräisen piuhan vedettyä, mutta silloin pitäisi kikkailla aika paljon (käyttää toisen valaisinrasian johdotusta hyväksi).

    Olen päätynyt kokeilemaan aluksi ilman himmennystä ja lisään himmennyksen jollakin keinolla myöhemmin jos tuntuu tarpeelliselta.
     
  11. Codename

    Codename Guest Guest

    Liittynyt:
    01.09.2002
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    0

    ehkäpä homma onnistuisi jos valaisin varustettaisiin switchdim liitäntälaitteella ja langaton ohjaus toteutettais "johdoton" tuotteen on/off katkaisijalla.nykyinen seinäkatkaisija pidettäisiin aina päällä jolloin linkissä olevan kuvan kova sähkö on aina valaisimella ja toi ohjausnappi siis korvataan johdoton tuotteella joka siis joudutaan asentamaan valaisimen yhteyteen

    valaisimen kytkentä:
    http://www.glamox.fi/glx/ArticleAdmin/showImage.aspx?tblType=DataSheet&Type=ImagesHighResolution&ImageId=82284
     
  12. markuskk

    markuskk Guest Guest

    Liittynyt:
    10.08.2009
    Viestejä:
    7
    Saadut tykkäykset:
    0
    Milläs eri yhdistelmillä porukka on saanut ohjattua IR-laitteita ja valoja? Itse kokeilin PowerMidiä, Clas Ohlsonin kaukokytkinsarjaa ja Kungen-yleiskaukosäädintä eikä ainakaan näillä toiminut. Seuraavaksi pitäisi varmaankin kokeilla Wavemania, onko kokemuksia näistä ja PowerMid-halpiskake-yhdistelmistä? Vai pitääkö suosiolla hankkia joku Harmony/Pronto-laatulaite?

    Päivitystä:
    1. Wavemania tuli kokeiltua eikä vieläkään toimi. Vaikuttais siltä että toi Kunkku ei taivu noihin RF-IR-muunnettuihin singnaaleihin. Ilmeisesti pitää laittaa joku notkeempi kapula kehiin.

    2. Tuli Kungenin tilalle Harmony 525 mutta eipä homma lähde tälläkään skulaa, koska Logitech suuressa ystävällisyydessään ("liiketaloudellisista syistä"?) on ilmeisesti poistanut kaikki RF-koodit tietokannastaan, joten laitteita lisättäessä toiminnoilta puuttuu koodit. Tukisivuilla nämä RF-laitteet kuitenkin vielä listataan tuettuihin laitteisiin. Hieno homma, Logitech!!
     
    Viimeksi muokattu: 08.02.2010
  13. jukkas

    jukkas Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    138
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lidlissä tarjouksessa huomisesta alkaen näitä.
     
  14. von Atsaloom

    von Atsaloom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2005
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni lähtee näinä päivinä tilaukseen päivitys nykyiseen työpöytää valaisevaan loisteputkivalaisimeen (kuva alla). Tällä hetkellä käytössä on noin metrin mittainen keskipitkä Osramin loisteputkivalaisin 36W putkella. Ostoslistalla on Osramin täyspitkä (n. 1,5m) Softlite DIM 80W, siihen elektroninen himmennyksenohjain, portaaton himmenninsäädin ja lisäksi 4000K (tulee valaisimen mukana) ja 3000K värisävyjen 80W loisteputket, jotka tarjoaa melko huimat 7000 lumenia. Nykyisen valovirta on noin 3000 lumenia. Olen jatkuvasti kaivannut opiskellessa työpöydälle enemmän valoa, vaikka nyt olen käyttänyt tuota loisteputkivalaisinta yhdessä 23W E14-kantaisella energiansäästölampulla varustetun jalkalampun kanssa. Tuolla valaisinpäivityksellä toivon, että pääsen toisen valaisimen tarpeesta eroon ja valoa olisi mielummin vaikka vähän yli tarpeen kuin liian niukasti. Ainakin Osramilta tuo näyttää olevan kaikken suurivalovirtaisin loisteputkiratkaisu, kukaties kaikkein tehokkain saatavilla oleva malli yleisesti.

    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/IMG_0127.jpg

    Hintaa mainitulle paketille tulisi EU:n sisältä tilattuna jokuset reilu 200€, Suomesta samat tuotteet ainakin 400e, mahdollisesti paljonkin yli, jos edes saakaan. Alla PDF-linkki tuon Softlite DIM:in tuotelehtiseen.

    http://www.osram.fi/_global/pdf/Consumer/Luminaires/softlitedim.pdf
     
    Viimeksi muokattu: 12.03.2012
  15. von Atsaloom

    von Atsaloom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2005
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jouduin luopumaan himmennysominaisuudesta ja tilasin mainitsemani Softlite-valaisimen, mutta malliversion ilman DIM-lisänimeä. Eräs portugalilainen valaisintukkuri, pitkällisten tiedusteluyritysten ja yhden puhelinsoiton jälkeen, lopulta vastasi, ettei toimita Suomeen. Sen jälkeen Osramilta tiedustellessa selvisi yleensä ottaenkin tuon himmennettävän mallin heikon saatavuuden syy kaikkialla, sillä mallin valmistus oli lopetettu. Päädyin sitten ei himmennettävään versioon, mutta toisaalta sain tehtyä ostoksen kotimaasta ja säästän aikaa ja vaivaa (etenkin asennuksessa), ja sata-, parisataa euroa rahaa. Jos muistan pistäytyä tässä ketjussa vielä uudelleen, niin laitan kuvat valmiista asennuksesta - kunhan nyt ensin varmistuu, että edes tätä tavallista versiota ihan oikeasti voidaan vielä toimittaa, ettei nimittäin ollut jäänyt roikkumaan tuotelistoille e-kauppaan, josta ostin.
     
  16. von Atsaloom

    von Atsaloom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2005
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valaisinpaketti saapui tänään postiin noutoon. Muutama tunti meni asentaessa ja nyt näyttää tältä:

    [​IMG]

    Valovirtaa tulee nyt siis noin 7000 lumenia yksin tästä valaisimesta. Kuvissa valaisimeen on kiinnitettynä värisävyltään 3000 kelvinin loisteputki (Osram Lumilux T5 HO 80W/830 Constant), minkä tilasin mukana tulevan 4000K lampun lisäksi, vaikka valon värisävyn mainitsemisella tässä yhteydessä tuskin on merkitystä digipokkarini rajoitukset huomioon ottaen. Kuvat eivät tee millään oikeutta valaisimen valovoimalle ja kirkkaudelle. Kuvat on otettu salamalla, koska valotusdynamiikka pokkarissani on sen verran onneton, että ilman sitä ei kunnon kuvia käytännössä saa. Hintaa hankinnalle tuli 177€ Sahkotuote.fi:stä postikuluineen, plus rutosti aikaa ja vaivaa asiaan perehtymiseen ja hankinnan suunnittelemiseen, osin epäkiitos sen, että Osramilta vastailtiin hyvin nihkeästi ja valikoiden teknisiin tiedusteluihin yms. kysymyksiin. Mukaan hintaan tulee tietty lisäksi laskea välttämätön sähköjohto, joka asennetaan laitteen sisälle kiinteästi. Hain Clasulta 10 metrin 1,5mm2 kolmikarvaisen jatkojohdon maajohdolla 11,95€ hintaan, josta poistin naarasliitinpään, valaisimessa kun kerran oli maaliitin - samasta liikkeestä lisäksi mukaan valkoista sälekaihtimien narua pieni pussi ripustusasennusta varten. Alla lisää kuvia.

    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite2.jpg

    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite3.jpg

    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite4.jpg

    Ainoa kuva ilman salamaa:
    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite5.jpg

    Kuvia asennuksesta:
    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite6.jpg

    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite7.jpg

    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite8.jpg

    ...ja vasta avatusta paketista sekä elektroniikasta:
    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite9.jpg

    Vaihtamalla alla olevan kuvan elektronisen liitäntälaitteen toiseen, joka tukee himmennystä, saa tästä valaisimesta ilmeisesti käytännössä Softlite DIM:in. Sähkötuotteessa "QTI 1x35-49-80 DIM" -liitäntälaitetta myydään Suomen hintatasoon nähden verraten edulliseen 90,70€ hintaan, joka on ilmeisesti täsmälleen sama analogista 1-10V himmennysohjausta tukeva liitäntälaite, joka tuli lopetetun Softlite DIM-version mukana. Jos haluaa monipuolisemman ja kehittyneemmän universaalin DALI-liitäntälaitteen (Digital Addressable Lighting Interface - valaisinvalmistajien yhdessä sopima standardi), johon saa Osramilta valmiit komponentin kauko-ohjattua himmennystä varten, sellaisen näyttää joutuvan hankkimaan Suomen rajojen ulkopuolelta, sillä Osramin mallille ei näytä löytyvän edes sähkönumeroa. Mutta Saksasta sellaisen (QTi DALI 1x35/49/80/220-240 DIM) näyttäisi saavan 50-60 euroon. Luulen, että tulen jossain vaiheessa ostamaan tuon jälkimmäisen ja siihen päälle Osramin kauko-ohjauksen tarvikkeet.
    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite10.jpg

    Sähköjohdon karvojen kiinnityspala:
    http://i439.photobucket.com/albums/qq114/Atsaloom/OsramSoflite11.jpg
     
  17. KMOK

    KMOK Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 946
    Saadut tykkäykset:
    37
    Ihan mielenkiinnosta pitää kysyä, että miten kirjoittamasi viestit ovat eksyneet kauko-ohjattavien pistorasioiden ketjuun..? Eikö parempi paikka olisi ollut vaikkapa "Kodin valaistussuunnittelua"?

    Sen verran voin ihan ketjun aiheeseenkin kirjoittaa, että vuonna 2005 ostetut Lidlin kauko-ohjattavat töpselit ja himmentimet toimivat edelleen komeasti. :)

    En ole missään törmännyt muihin vastaaviin laitteisiin, jossa olisi kaukosäätimessä erilliset nappulat himmentämiselle ja kirkkauden lisäämiselle. Lieköhän jollain muulla havaintoja sellaisista?
     
  18. von Atsaloom

    von Atsaloom Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2005
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kieltämättä se olisi ollut parempi vaihtoehto - olisi varmaan saanut enemmän näkyvyyttä asiasta kiinnostuneiden kesken. Aiheesta googlaillessa löysin tämän ketjun projektiin liittyen, ja päädyin sattuman kautta postittelemaan tänne.
     
    Viimeksi muokattu: 30.03.2012
  19. Vox

    Vox Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.02.2003
    Viestejä:
    875
    Saadut tykkäykset:
    8

    Itselläni hajosi hiljattain yksi Lidlistä ostettu pistorasia ilman mitään näkyvää syytä, joten saattavat nekin olla lähellä elinkaaren loppua. Tarjolla olevista vaihtoehdoista päädyin ruotsalaisiin Nexan laitteisiin, joiden kaukosäätimistä löytyy myös tuo kaipaamasi himmennysoptio:
    http://www.digishop.fi/catalogsearch/result/?q=nexa+kaukos%C3%A4%C3%A4din&x=0&y=0

    Parasta on kuitenkin, että Nexan laitteiden kanssa ei ole jumissa yhden aikoinaan hankitun sarjan kanssa, vaan laitteisto on keskenään yhteensopivaa ja sopivilla osilla täydennettävissä. Työn jälki vaikuttaa laadukkaalta. Miinuspuolena pistorasioissa ei fyysistä painiketta, jota voisi tarvittaessa operoida ilman kaukosäädintä. Toisaalta kakeja voi hankkia samaan sarjaan useampiakin.
     
  20. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Minulla on tainnut toimia Ikean himmennin/pistorasiayhdistelmät jo 7 vuotta. kerran on tainnut sulake palaa, muuta vikaa ei ole ollut.
    Nuo Nexan'in laitteet vaikuttavat mielenkiintoisilta!