Bassojalustat

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Jipa, 21.09.2009.

  1. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elikkä kuvio on se, että huomasin tarvitsevani jalustat etukaiuttimille (Helium 2). Tällä hetkellä subbarina toimii combo T.amp E-400 + XLS 10" (22,5 l suljettu, Linkwitz-korjaus). XLS:n kotelon on joku tuntematon tunari alunperin liimaillut vähän sinne päin, eli tuo on käytännössä todella rujon näkönen ja nyt rupesinkin ajattelemaan että jos sais molemmat epäkohdat korjattua kerralla.

    Ja sitte varsinaiseen kysymykseen, eli onko mitään toivoa saada tommosta siroa pilaribassoa soimaan hyvin? Verrokkina siis tuo 10" XLS, ääntä ei tarvi lähteä yhtä paljoa, kunhan menis kerrostalokäytössä "riittävän alas" ja tarpeeksi kovaa. Musiikilla en varmaan subbaria osais kaivata vaikka XLS:n parvekkeelta heittäisinkin, mutta leffoilla jää auttamatta jotain puuttumaan. Elementtivaihtoehtoina on omissa spekuloinneissa ollu 6,5" ja 8" SLS:t, sekä Tangbandin 8" elementti. Näitä tulis siis yhteensä se 2 kpl ja vahvarina säilyis tuo samainen Tampio.

    [​IMG]

    Sitte piirtelin vielä parit havaintokuvat ettei menis heti alusta threadi kamalan tylsäksi. Vähän kyrsii kun heliumi on sen kymmenen milliä liian kapea tolle 6,5 SLS:lle... Jotain levikkeitä tohon ny on hahmoteltuna, mutta pitää spekuloida lisää jos tuo päätyy elementtivalinnaksi. Kuvan koteloiden korkeus on 70 senttiä sisätilavuus noin 20 litraa.

    Ja jos vielä vähän pidemmälle suunnitellaan nii viimeistelyideaksi vois lainata vaikkapa tämmöstä: https://www.dvdplaza.fi/galleria/data/998/0088.jpg Heliumit on mallia insinöörinharmaa, eli mikään viilu tuskin sopii kamalan hyvin.

    (ja joo, koitin käyttää hakua ja pahoittelen jos aamutuimaan jäi jotain tajuamatta :OI)
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2009
  2. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaiuttimen jalusta on mahdollisimman täysin väärä paikka sijoittaa lisäbassokaiutin.

    Bassojalustinidean keksijän/henkisen isän toimilupa tulisi välittömästi peruuttaa ja asettaa pysyvään kaiutinsuunnittelukieltoon.
     
  3. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei siltä sen huonompaa voi odottaa kuin miltä tahansa muultakaan huoneesta arvotulta paikalta. Voi myös säkällä olla paras mahdollinen paikka. Ainoa huono puoli on, että huonon tuurin sattuessa et voi vaihtaa niitä parempiin paikkoihin.

    Oikeanlaisessa huoneessa bassojalusta on juuri se oikea paikka sijoittaa bassoa toistava osa. Musiikilla stereona toimii kuten iso lattiakaiutin. Leffoilla LFE-signaali tuplasubeista kaiutinjalustoissa voi jopa poistaa huonemoodeja.
     
  4. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt ois kyllä kiva kuulla jotain perusteluja tälle :confused: Miten voi olla niin sysipaska? Tiedossa on kyllä että paras paikka se ei automaattisesti ole ja liikuttelu on kovin vaikeaa, mutta että käyttökelvoton ja sysipaska? Sijoitteluaki helpottaa helläsärön puute, järjen rajoissa parhaan paikan voin kyllä hakea ihan huoletta.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2009
  5. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Perustelu tulikin jo kerrotuksi Lobotomyn taholta. Varmaa cancellation -vekkiä takaseinästä on luvassa vasteeseen; bassosäteilijän paikka on seinässä kiinni.

    Lattiakaiutin on lattiakaiutin ja syytön omaan huonouteensa. Mutta lisäbassokaiuttimen tekeminen tämän kuvaksi on pelkästään suunnitteluvirhe.

    Napakymppiin sattuvia säkäsijoituksia ja oikeanlaisia huoneita ei esiinny kylmässä tosimaailmassa; on vain takaseinävekkiä ja v*tutusta. Tämän varaan laskeminen on vähän niinkuin lottokupongin täyttäminen varmana voitostaan.
     
  6. Jarlaxle

    Jarlaxle Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2009
    Viestejä:
    23
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm.. itselläkin ollut stereosubbarien tekoajatuksia.. Eli jalustamallisena mennään todella helposti metsään?? Ajatuksena stereosubbarilla itsellä olikin se että se vähentäisi huonemoodeja..

    Onko tosiaan järkevintä tehdä "normaali" subbarit ja yrittää löytää niille sijoituspaikan täysin erikseen? Eikö stereosubberienkin tulisi olla symmetrisesti pääkaiuttimiin nähden?
     
  7. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seinäsijoituksesta seuraa mahdollisimman suuri huonemoodin herätys. Paras paikka bassojen osalta on kultaisessa leikkauksessa huoneen mittoihin nähden, eli 38% seinävälin etäisyydestä pituuden, leveyden ja korkeuden suhteen.

    Ne bassotaajuudet, joista nyt on kyse, ei kärsi normaalikokoisessa huoneessa ollenkaan etuseinäheijastuksesta johtuvasta nollautumisesta. 100Hz taajuudelle tarvittasiin etäisyyttä kaiuttimesta etuseinään 0,86m vaimentuman aiheuttamiseen, 50Hz taajuudella 1,72m. Jos kaiutin saadaan vaikka maksimissaan 1m irti seinästä, tulee nollautumistaajuudeksi 86Hz, joka jää vielä selvästi pääkaiuttimien toistokaistalle. Jos bassojalustoja käytetään kaiuttimien toistokaistan kasvattamiseen alemmille taajuuksille, eli noin 40Hz taajuuksista alaspäin, on bassojalusta etuseinäheijastuksia ajatellen kiinni seinässä vielä 1m päässä ollessaan.

    Mitä sitten subbarin sijoittamisesta seinän viereen seuraa. Ei vaimentumaa heijastusten takia, ulottuvuutta lisää huonekorostuksen takia sekä jopa 15dB korostuma huonemooditaajuudelle, joka saa kaiken basson kuulostamaan yksinuottiselta, kumisevalta ja löysältä.

    maverick: En tosiaankaan tiedä, miten kierosti ajatellen sait tuosta minun aikaisemmasta viestistä aikaiseksi sinun näkemystä kannattavan viestin. Vistini tarkoitus oli olla erimieltä sinun bassojalusta ennakkoluulon kanssa.
     
  8. breez

    breez Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    1
    Taisi ne avainsanat olla "säkä" ja "oikeanlaisessa huoneessa". Ei kannata rajoittaa bassokaiuttimien sijoittelua tekemällä niistä jalustat pääkaiuttimille. Paikka voi olla todella kelvoton bassoille eikä sille voi sitten mitään.

    Useamman kuin yhden bassokaiuttimen käyttäminen on suositeltavaa oli sitten stereosubbarina tai muuna konfiguraationa. Stereosubbareina (esim sopivasti sivuseinämillä) voi kokeilla korkeampia jakotaajuksiakin.
     
  9. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tätä asiaa voi ajatella pelkkien moodien kannalta. Heijastukset pitää ottaa myös huomioon. Kultainen streikkaus on moodien kannalta edullinen mutta muunlaista cancelia paukkaa etuseinästä samaan malliin mutta vain matalammilla taajuuksilla.

    Jaa että canceli ei olevinaan haittaa jos se jää pääkaiuttimen toistokaistalle l. tulee pääkaiuttimesta eikä lisäjalustinpassosta? NO KYLLÄ SE NYT VAIN HAITTAA. Ihan sama mistä se vaimentuma on tullakseen, sitä ei saa tulla! Pääkaiutin on tietysti suodatettava pois ylempää kuin etuseinädippi. In Finland we call that Bass Management.

    Maksimaalinen moodiherätys tarvitaan tietenkin siksi että ne päästään ekvalisaattorilla vaimentamaan pois. Pääasia on että mitään cancel-monttuja ei jää, ne eivät oikene equlla eivätkä oikein mitenkään muutenkaan.
    Sähköisesti vaimennettujen moodien pitkiä jälkisointiaikoja ei suurista puheista huolimatta juurikaan kukaan pysty käytännössä kuulemaan.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2009
  10. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kuten ylempänä sanoin nii kaikkea muuta sijoittelussa voin kyllä muuttaa, paitsi elementin korkeutta... Tosin sitäki kyllä jos teen symmetriset eli mööpelin voi kääntää ne tarpeenmukaan katolleen.

    Ja mitään erityistä beisss mänäkementtiä tahikka equa mulla ei ainakaan tietääkseni ole, eli mokomat voi unohtaa suorilta. Kajauttimien siirtely taas ei maksa mitään, niiden kans on kyllä aikaa rukata jos kuulostaa paskalta.

    Eli jos vaikka palailtais siihen aiheeseen, eli koteloiden kokoon, suljettu/refleksi-tinkaamiseen, sekä ehkä jopa mutuiltuihin taajuusvasteeseen ynnä yleissaundiin.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2009
  11. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa joskus SLS-6,5 elementtien ilmestyessä pohdiskelin bassojalustoja erilaisissa koteloissa.

    Tuossa joku juuri rakenteli SLS-6,5 ja passiivisäteilijästä minisubeja ja tykkäsi lopputuloksesta. Kannattaa lukaista ketju läpi.

    Itse en osaa soundista sanoa mitään, niikuin ei moni muukaan täällä. SLS-12 elementtejä ole kuullut omassa H-baffle kokeilussa, mutta en ole siitä vielä lopullista saanut aikaseksi. Jos elementtejä voit ostaa useamman, niin suosittelisin suljettuna paria per jalusta. En oikein usko napakkaan bassoon refleksikotelossa.


    Ja palaten väittelyyn.
    Pointti oli että säkällä bassojalustan sijoitus on paras paikka subille. Vielä suuremmalla säkällä se seinässä kiinni oleva paikka kirjahyllyn ja sohvan välissä on se paras. Harvemmin kukaan kuitenkaan rupeaa muuttamaan huonejärjestystä, kunnes se subille sopivin kokonaisuus löytyy. Pääkaiuttimille voi sentään vähän paikkaa hakea.

    Equttaminen harvoin onnistuu pääkaiuttimille. Jos vaimeneva taajuus osuu niiden kaistalle, sille voi harvoin tehdä yhtään mitään panostamatta kiloeuroja laitteisiin. Equttaminen muutenkin tehdään aina luonnollisuuden kustannuksella. Equttamisen illuusio voi säilyä niin kauan kun ei erehdy puhumaan ääneen huoneessa. Kyllä ihmisaivot tunnistaa akustiikan esimerkiksi oman puheen kaiusta ja sitten kun siitä toistosta puuttuu se 15dB korostus minkä puhumalla saa aikaan niin tietää equtuksen olemassaolon. Ja vaikka se equtuksen illuusio olisikin päällä, jää se jälkisointi edelleen huoneeseen ja yksinuottisuus bassossa pysyy, vaikka vaste suora olisikin.
     
  12. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oho kiitos, nuo käppyrät näyttää jo ihan kivalta, en käsitä mitä ite teen väärin ku kaikki käppyrät näyttää winisdissä lähinnä hirveiltä. Syötinköhän lie jonkun speksin väärin tolle kuuspuolikkaalle. :rolleyes:

    Niinku noista alkuperäisistä elementtiehdotuksista voi ehkä jo aistia nii aika budjetilla ois tarkotus saada jotain kasaan. Tuo passiivisetti vaikutti lupaavalta, mutta jotenki ei vaan sovi omaan päähän että passiivi maksaa 2* enempi ku varsinainen elementti... Vois olla vielä ihan pätevä vaihtoehto jos oikeasti koittais tehdä mahdollisimman pienen, yksittäisen supparin.
     
  13. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo XLS passiivi on tosiaan suolaisen hintainen. Täältä sää halpoja Daytonin passiiveja, jotka on kuuleman mukaan ihan toimivia. http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7113


    Jos tekee tuollaiset minisubit niin kannattaa laittaa kaksi passiivia vastakkaisille puolille, tai muuten kotelo alkaa vatkata passiivin mukana. Muuten tuosta SLS6.5" voi saada oikein mukavat bassojalustat. 15L ja viritys 30hz on aika hyvä lähtökohta.
     
  14. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olet väärässä. Se onnistuu niille yhtä helposti kuin aliwooferille.


    Kuten jo todettua, vaimentumat ovat myrkkyä ja niitä pitää pyrkiä välttämään viimeiseen asti. Ne eivät ole korjattavissa megaeurojenkaan laitepanostuksilla.


    No eihän sinulla nyt herttinen sentään voi olla minkäänsortin kaiutintoiston luonnollisuuden referenssinä siellä omassa tuning-kaikukammiossa livenä lausuttu oma ääni. :hitme: :sleep:

    Sähköisesti tasoitettujen modaalitaajuuksien pieni jälkisointi sekä yksi- tai moninuottisuus eivät tunnu käytännössä missään tavishuoneitten bassojen kannalta jo ennestään kaikuisissa akustiikoissa. Jälkisointiaika voi olla bassoilla satojen millisekuntien luokkaa jopa studioissa. Siinä eivät pienet jälkisoinnit paljon haittaa saati erotu.
    Basson yksinuottisuus nyt on melko selvästi jokin vähän laajempi ruttu/nivaska ruttuja basso- tai alakeskialueella. Kun taajuusalue on säpäleiksi kuopittunut, on selvää että kraaterilta säästyneet alueet dominoivat toistoa.
     
  15. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaimentumat nyt eivät ole ihan niin kovaa myrkkyä kuin väität. Ja millä korjaat jalustakaiuttimet lattia-/kattovaimentuman kampaa?
     
  16. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kyllä monesti lattiakaiuttimien, eli nyt subbarijalustojen sijainti on parempi kuin sen nurkkaan tungetun subbarin...
     
  17. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nimenomaan ovat, nehän siitä soundista sen yksinuottisen pölisijän tekevät. Eikä niitä voi korjata sähköisesti. Korostuman voi aina equttaa mutta monttua useimmiten ei.

    Lattia- ja kattoheijastus eivät kuulu enää tämän ketjun aihepiiriin mutta niihin nyt ei ole muuta keinoa vaikuttaa kuin huoneen heijastusominaisuuksien raaka manipuloiminen. Mitä myös akustoinniksi kutsutaan.
     
  18. Jipa

    Jipa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2004
    Viestejä:
    122
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jaa tähän asti kaikki on kuulunu aihepiiriin :D Joo-o kyllähän se tais mopo keulia metsään jo kolmannen viestin paikkeilla, mutta ei se väärin oo. Mulle korostukset ja vaimennukset on just ja tasan yhtä hanurista, sillä yhtään mitään en ole equttamassa. Sikäli tuosta on aika turha edes vääntää.

    Nyt näyttää siltä että XLS vaihtaa lähiaikoina kämppää ja sitte pitänee katsella pari leffaa että saa kasaan motivaation ja budjetin SLS:ien tilaamiseen. Vielä olis kiva saada parit koppaehdotukset/suositukset, mutta pitänee googlailla mokomia jostain.
     
  19. Goodguy

    Goodguy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2004
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    1
    Korostuman vaimentaminen vaimentaa myös signaalin sen osan mikä alkaa kuulua ennen huoneen aiheuttaman korostuksen alkamista. Eli equttaminen aiheuttaa tässä tapauksessa vaimentuman transientin alkuosaan. En kyllä osaa sanoa kuinka paha ongelma tämä sitten on.

    Riittävän pystysuuntaava kaiutin toimii myös.
     
  20. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voin tässä tuommoisen vaimentuman omistavana sanoa, että aina se ei läheskään ole niin kuuluva, kuin mitä näkyvä. Korostumat ne tekee bassosta tunkkaisen ja yksinuottisen jyrisevän/kumisevan. Korostumien poistamin EQ:lla napakoittaa aina bassotoistoa tilasta ja laitteistosta riippumatta.

    Tässä kuvassa on jo EQ:ttu 30-35hz alueelta ~14db piikki pois. Samoiten tuota 50hz piikkiä on jo huomattavasti vaimennettu... näyttää myös siksi vuoristoradalta koska viivojen väli on 4db. Tuo 40hz vaimentuma tulee huoneen korkeudesta.
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 22.09.2009