2x12" 2x400w

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana smöög, 20.09.2009.

  1. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotiteatteri kaipaisi subbaria ja mitä enemmän olen subbaria etsinyt ja foorumeja tonkinut, sitä enemmän DIY subi on alkanut kiinnostaa. Laitetta käytettäisiin hyvin aktiivisesti ja melkeinpä 50/50 elokuvat/musiikki. Äänenpainetta pitäisi löytyä, mutta musiikin toistossa korkeammilla taajuuksilla kuin elokuvissa.

    Niimpä sain idean, jonka toimivuudesta käytännössä en tiedä lainkaan, siksipä tänne kirjoittelen. Rakentaisin laatikon, johon sijoittaisin 2 elementtiä, joista toisen suljettuun ja toisen refleksi laatikkoon. Myös laatikoiden taajuudet virittäisin erilaisiksi, refleksi suljettua alemmaksi. Näin siis periaatteessa tuo refleksi subi toistaisi toivotun matalalle elokuvia toistettaessa ja musiikki käytössä tuo suljettu hakkaisi äänenpainetta hieman korkeammillakin taajuuksilla. Toimisiko näin käytännössä, vai puuroutuisiko toisto? Tässä pari luonnosta (paintilla), joista toivoisin mielipiteitä!

    [​IMG]
    [​IMG]

    Koska suljettu kotelo olisi refleksiä pienempi, saisin sen yläpuolella laatikon, joka olisi edestä ja takaa avonainen, jonne voisin sijoittaa vahvistimen. Bandpass olisi toinen vaihtoehto refleksikotelolle, mutta en oikein tunne kotelotyyppiä. Kummalla toisto matalammalle onnistuisi paremmin, kotelojen tilavuuksien ollessa samankokoiset? Elementit suuntaisin alaspäin, joten pohjaan tekisin tietysti myös pienet jalat.

    Elementtejä tai vahvistinta ei vielä ole, tämä on vasta suunnittelua. Kommentteja saa siis antaa ja vinkkejä toivotaan. Mutta rakentavaa, hyödyllistä ja fiksua palautetta, olen melko ensikertalainen ja tämä on vain idea.

    Budjetti olisi tarkoitus pitää alle 500e. Esim. jo yksi Peerless XXLS-12 Aluminium elementti maksaa 200e, joten käytettyjä etsitään. Vahvistimeksi suunnittelin T.amp E-800, syynä edullinen hinta ja löytyvyys käytettynä. Itse kotelon rakentaminenkin nielee rahaa.

    Mutta nyt mielipiteitä ja palautetta vai onko täysin susi idea? :)
     
  2. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päästä voisin vielä heittää ulkomitoiksi noin 120cm pitkä x 45cm leveä x 50cm korkea. Joka suuntaan pystyy laajentamaan noin 10cm ennen kuin huoneesta loppuu tila kesken.

    Kuinkas yksilöllisiä nuo elementit ovat kotelotilavuuksiensa suhteen? Eli jos rakentaisin kotelon jo valmiiski, sillä se vie aikaa ja hankkisin elementit käytettynä sitten kun sellaisia myyntiin tulee. Mutta näin en aivan tarkkaan tietäisi millaiset elementit tulen saamaan, varsinkaan jos saan kotelon jo valmiiksi ja kuume ja kiire saada elementit kasvaa. Toimivatko kaikki jossain yleispätevässä kotelotilavuudessa, vai ovatko erot suuriakin? Puhuttaessa siis samankokoisista elementeistä
     
  3. amph1on

    amph1on Uusi jäsen

    Liittynyt:
    01.03.2009
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielelläni itsekin odottelen palstan gurujen vastauksia tähän ketjuun, sen verran mielenkiintoinen heitto tuli. Itselläni on Tempest-X LLT viritettynä johonkin 18Hz hujakoille ja välillä miettinyt, miltäköhän tuo kuulostaisi suljetussa. Elokuvia katsellessa hoitaa hommansa mukavasti (toinenkin kelpaisi), mutta haluaisin ainakin kuunnella erilaisia subeja musiikilla. Suljettu ehkä luultavasti parempi, mutta olisi hauska kuulla itse. Tosin kahta isoa möhkälettä olisi melko vaikea sijoitella huoneeseen ja olisihan se pakko olla eri elementitkin, jotta homma olisi nopsasti vaihdettavissa tarpeen mukaan.
     
  4. RedStar

    RedStar Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    820
    Saadut tykkäykset:
    0
    Veikkaampa, että idea on ihan susi. Ai miksikö? koska jos kaksi kajarit toistaa samaa taajuutta on kajareiden käsittääkseni oltava identtisiä, jotta päädytään hifilaatuiseen ratkaisuun. Vaikka saisikin toimimaan niin säätäminen on äärimmäisen vaikeaa ja vaatisi kaksi vahvistinta ja kaksi jakaria. Helpommalla pääsee ko tekee riittävän ison suljetun jossa riittää puhtia alas asti.
     
  5. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tähän jatkaisin sen verran, että jos siitä subista tekisi kaksitien niin homma olisi eri. Siis vaikka bandbass 15-30hz ja suljettu 30 - 100hz. Mutta jos budjetista puhutaan, niin silloin pitäisi olla varaa jo sijoittaa BEHRINGER DCX2496 - jakosuotimeen.
     
    Viimeksi muokattu: 21.09.2009
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuo suljetun ja refleksin vaihekäyttäytyminen on niin erilainen, että kumoavat toisiaan, joten ei hyvä. Mutta mitä jos laitat refleksiin ne kaksi ja tarvittessa tukit refleksiputket, jotta saat suljetun kotelon?
     
  7. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    No kyllähän 2 refleksiäkin sopii. Mutta pistänkö nuo yhteen samaan laatikkoon vai jaanko tuon kotelon kahtia (laitan keskelle paksun seinämän mdf:ää) ? Ja pitääkö tällöin molempien koteloiden olla yhtä suuret, 2 täsmälleen samaa elementtiä ja kotelot viritettyinä samalle taajuudelle?
     
  8. breez

    breez Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mieluummin kaksi erillistä koteloa, koska niitä voi sitten pitää joko vierekkäin/päällekkäin eli sama kuin yhdellä kotelolla tai ihan eri puolella huonetta tasaisempaa bassoa hakien.
     
  9. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lyhyemmin sanottuna identtiset. Kyllä pitää.
     
  10. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvä.. No tuossa taas mittailin huonettani, piirtelin käyriä ja lopuksi käytin painttia. Kaksi vaihtoehtoa, ehdottakaa kumpi parempi?

    1. noin 190L kotelo (kun ei oteta huomioon elementtien ja refleksiputkien tilavuutta, eikä noita tukiseinämiä kotelon sisällä - ajattelin että vaimennusvillan käyttö toisi osan tuosta tilavuudesta takaisin), jossa 2kpl 12" Peerlessejä ja viritys 17Hz.

    [​IMG][​IMG]

    2. yksi kotelo, joka on jaettu väliseinällä kahtia kahdeksi noin 95L koteloksi, joissa kummassakin yksi 12" Peerless ja viritys 17Hz.

    [​IMG][​IMG]

    Tilavuudet ovat todellisuudessa rutkasti pienemmät ja nuo katkoviivoilla piirretyt nelikulmiot koteloiden sisällä tarkoittavat levyjä, jotka aion lisätä koteloon sitä tukevoittaan. Käyrä 1. on laskettu 880w teholla, jonka t.amp e-800 antaa 2 elementille ja käyrä 2. 440w teholla, jonka vahvistin antaa yhdelle elementille. Käyrä siis esittää yhtä pienempää koteloa (½koteloa).

    En tiedä onko tuo 17Hz kuinka toimiva taajuus. Pääkaiuttimina toimii GLN Artech 8, joiden pitäisi toistaa 28Hz:iin saakka, joten subbarilla pitäisi päästä tuon alle runsailla äänenpaineilla ja pienellä budjetilla.

    Tällä hetkellä suunnittelin kokoavani kotelon 25mm MDF levystä + pohjaan vielä toinen levy. Vahvistinta en tule kiinnittämään koteloon "kiinteästi". Ja vain yhden ison laatikon rakennan.

    Asiallista palautetta kaivataan jälleen. Sitä on jo tullut, kiitos siitä. Subwoofer tulee nyt siis pääsääntöisesti toistamaan elokuvien efektit.
     
  11. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuota WinISD:täkin käytän nyt oikeastaan ekaa kertaa, joten saattaa olla väärin.. Korjatkaa toki, että vältän turhat virheet :thumbsup:
     
  12. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ketään muu ei tänne kirjoittele, mutta eipä se mua haittaa :) jatketaan:

    Kotelosta tulee tällainen:

    [​IMG]

    Ulkomitat 110x50x60 cm. Pohjaan 2kpl 12" elementtejä, 1kpl ~8cm viemäriputkea refleksiputkeksi, kaiutinterminaali ja noin 5cm korkeat jalat. Viritys jonnekin 17-20Hz:iin, päättää sen siinä vaiheessa kun laittaa refleksiputken paikoilleen.

    Kotelon teetätän puusepällä, joka valmistaa tuon 16mm MDF-levystä. Pohjaan paksumpi, sillä elementeille jyrsitään upotukset. Toiset saattaa pitää levyä melko ohuena, mutta kotelon sisään tulee poikkilevyjä tukemaan sitä ja kun ammattimies sen tekee niin kyllä siitä hyvä tulee. Toki kotelon pitää kestää kovia äänenpaineita, mutta todennäköisesti olohuoneen ikkunat romahtavat ennen koteloa.

    Seuraavaksi edessä on elementtien valinta. Toiston pitää siis ulottua melko alas, äänenpainetta pitää lähteä, musiikkiakin pitää toistaa eikä saa maksaa liikaa. Mitä suosittelette?

    Peerlessin elementtejä olen katsellut ja erityisesti Peerless XXLS-12 Aluminium kiinnostaa. Olisin tuollaiset jo tilannut, jos niitä puoleen hintaan saisi. Hinta on melko suuri, varsinkin kun 2kpl olen hankkimassa. Löytyykö XLS-12 elementtejä vielä jostain myynnistä? Hinta? Entä millaisia Peerless SLS 12 ja Peerless Resolution R12 ovat?

    Tuota XXLS-12 en WinISD:sta löydä, enkä itse osaa tietoja syöttää, mutta noilla muilla piirsin kuvaajat. Tosin SLS saattaa olla väärä elementti.

    [​IMG]

    Mitähän tästä pitäisi päätellä?

    Vahvistimeksi tulee t.amp e-800. Mitä muuta elementtiä suosittelisitte?

    Hankalaa :confused:
     
  13. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Varmaan ekaksi kannattaa opetella syöttämään ne parametrit WinISD:n, järjestyksessä naputtelee ne. Jossain oli ohjeetkin siihen, mutta syötettävät minimi on Qes, Qms, Fs, Vas muistaakseni. Lisäksi Mms, Re, Le, (Sd??), Xmax ja Pe jolloin liikepoikkeamasimuloinnit onnistuu paremmin.

    Laita väliseinä koteloon, tukee huomattavsti ja elementtien pienet heitot parametreissä ei vaikuta toiseen elementtiin. Ja kaksi elementtiä ei tule toimeen yhdellä 8 sentin putkella. Vähintään 2, jolloin niiden pituuskin valitettavasti kasvaa. Mutta kun jaat kotelon kahteen osaan ja sijoittelet sinne 10 senttistä putkea vajaan metrin (arvio) niin ei varmaankaan ahdista.

    Ja jos epäilee simulointitaitojaan, kannattaa katsoa esim Hifitalon rakennussarjoista kotelon tilavuus- ja viritajuusmallia, ettei ihan menemetsään.

    PS. Et kai tosissaan luule, että ne ljudian pöntot toistaa 28 hertsiin? Ehkä -20 tai -30 dB:n vaimuntumalla...
     
  14. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotelon jaan välilevyllä kahtia ja lisään toisen refleksiputken. Putken halkaisijan pidän kuitenkin tuossa ~8cm, sillä sen kokoista viemäriputkea konehallista löytyy ja kun paksummalla putkella putken pituus muodostuisi ongelmaksi.. En väitä, ettenkö voisi laittaa putkiin mutkia, mutta pitkät putket täyttäisivät jo melkein koko kotelon, putkien pujottelu tukilevyjen väleistä olisi hankalaa ja kotelon lopullisen tilavuuden ja putken oikean pituuden laskeminen hankaloituisi. Pilkunnussimistahan tuo olisi, mutta mennään nyt siitä mistä aita on matalin :hitme:

    Syötän arvot WinISD:hen paremmalla ajalla. Edelleen ehdotuksia elementeiksi?

    Ja pääkaiuttimista ei valittamista, loistavasti toimineet :love:
     
  15. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mutta jos ekana suunnittelet kotelon ja sitten mietit elementtejä, olet hieman väärässä järjestyksessä liikkeellä...

    Olethan muuten huomannut, että nuo pörrlessit lepattelee noilla tehoillasi jo aikalailla? Kannattaisi varmaan pienentää koteloa ja nostaa viritystaajuutta, jos budjetti ei taivu elementteihin, joilla riittäisi rahkeet toistamaan matalia haluamallasi tavalla. Tuollaiselle 12-tuumaiselle xls:lle on 80 litraa ja 20 hertsiä olisi huomattavasti parempi.

    Yksi vaihtoehto elementiksi: DVC310-88

    Edit: Entäpä jos sen putken korvaat kantikkaalla kanavalla, jos siten saisi enemmän pinta-alaa? Tuo 8-senttinen putki ahdistaa nimittäin ihan kauheasti...
     
  16. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aivan nupit kaakossa tuskin tulen kuuntelemaan, pienehkö huone kyseessä. Myös tuo ehdottamasi elementti vaikutti ainakin ensisilmäykseltä melko pätevältä ja hinnaltaan sopivalta. Tietysti, kun rakennan koteloon sen väliseinän, voisin hankkia ensin vain yhden hieman kalliimman elementin, joka kestäisi paremmin. Sitten taas myöhemmin rahatilanteen antaessa periksi hankkisin toisen samanlaisen tämän kaveriksi.

    Kotelo tuosta hieman pienenee elementin, putken ja tukilevyjen takia. Viritystaajuuden säädän tuolla putken pituudella. Yleensä juuri neuvotaan tekemään mahdollisimman suuri laatikko (tietysti järki käteen), siksi tämä tuli hieman yllätyksenä.

    Pitääkö tuon kantikkaan kanavan olla poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen? Sillä tuohan olisi suhteellisen helppo valmistaa kun laittaisi levyn tuon välilevyn rinnalle jättäen väliin muutaman sentin raon. Tällöinhän tuokin toimisi kotelon tukirakenteena.

    Ja anteeksi typerä kysymys, mutta miten/miksi ohut refleksi putki ahdistaa? Siis millä tavalla tuo ilmenee? Kovat virtausäänet vai rikkooko jotenkin elementin?? :confused:
     
  17. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 224
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liian pieni refleksiputki aiheuttaa sen, että putkessa ilma liikkuu "liian" nopeeta ja putki alkaa tuhisemaan.
     
  18. smöög

    smöög Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Selvä. No hommaan sitten tuollaisen halkaisija ~10cm putken ja pistän sitä 45-55cm pätkät. Silloin viritystaajuus siinä 20Hz:in paikkeilla, mahd. hieman alle. Pituuksiksi tulee sellaiset, että ne ilman mutkia laatikkoon mahtuvat. Putkien päät jätän suoriksi.
     
  19. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ihan vain mielenkiinnosta kysyisin, miksi 2.kpl 12" miksi ei 1X15"
     
  20. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    miksei 2x15" :)