KaapeliTV ja HD-lähetykset

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Hobbes, 12.11.2007.

  1. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Itse yleensä kuuntelen äänet kotiteatterivahvistimen kautta optisella johdolla, mutta tulipa kokeiltua, niin ainakin oma BenQ:n kaiuttimilla varustettu 24" full-hd tietokonemonitorikin osaa ottaa HDMI-liitännästä DD5.1-äänestä kuultavan äänen irti, niin eiköhän "varsinaiset" televisiotkin osaa. Ja se HD-kuvanlaatu on kyllä tosiaan aika lailla parempi tuollaisella full-hd-näytöllä vaikka olisi pienempikin, kuten 720p tai 768p-resoluutioisellakin näytöllä. Itse katselen wboxia 768p videotykillä sekä 24" full-hd-näytöllä ja sd-kanavat näyttävät aika onnettomilta HD-kuvaan verrattuna.
     
  2. pesonenm

    pesonenm Guest Guest

    Liittynyt:
    04.11.2004
    Viestejä:
    110
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joillakin kanavilla on mukana myös MPEG 2.0 -ääniraita, ja joillakin on vain DD 5.1 (BBC HD).

    Jos boksi/TV on saanut Cable HD ready -hyväksynnän osaa laite tehdä downmiksauksen 2-kanavaiseksi ja äänet kuuluvat vaikkei olisi kotiteatterilaitteistoja. Jos hyväksyntää ei ole, saattaa laite antaa DD 5.1 bitstreamin ainoastaan optiseen lähtöön (esim. Handan 5800 HD) ja silloin jää äänet kuuulumatta pelkällä TV:llä. Itse en saanut edes kuvaa näkymään ko. esimerkin boksilla HDMI-liitännästä (32" Viewsonic näyttölaittena). Nyt käytössä Viewsonicin kanssa on Kaon KCF-S630HD). Ääniä en ole yrittänyt ottaa ulos HDMIstä koska ei ole vielä vahvistinta joka ottaisi HDMIn sisään. Optisen liitännän kautta kuuntelen äänet.
     
    Viimeksi muokattu: 05.08.2009
  3. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älä nyt usko tuota selitystä. Niin kauan kuin noi humaxin HD-boksit pysyvät härkäpäisesti 499e hintaluokassa vaikka lahden takana niitä myydään jo 350e sulla on varsin kouriintuntuva ketunhäntä nähtävissä kilttien suomalaisten kaapeliperaattorien kainaloissa.

    Käytännössä tässä nitistettiin harmaatuojat ja muut ansaintalogiikan rapauttajat siinä sivussa eli ei tämä HD-ready diili suinkaan ole vastenmielinen alan toimijoille.. Kuin korkeintaan siinä kohdassa kun ne heräävät että myyntiluvut eivät ole ihan sitä mitä piti olla.

    Tallenteiden siirtomahdollisuuksista viis, kyllä kuluttaja ymmärtää oikein hyvin puraisun lompakossaan kun tallentavan digiboksin keskihinnaksi yritetään taas saada 500e.
     
    Viimeksi muokattu: 09.08.2009
  4. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edelleen kaipaisin esimerkkejä tästä selvästi ympäri maailmaa täysin yleisestä käytännöstä, jossa premium HD-contenttia jaellaan suojaamattomana koteihin vapaasti tallennettavaksi ja siirrettäväksi pois tallennuslaitteisiin, koska sitähän tämä esitetty Suomen kaapelioperaattorien ja laitevalmistajien salaliittona toteutettu järjestelmä hintojen korkealla pitämiseksi kuitenkin tarkoittaa, eikö?

    Supisuomalainen hyvävelijärjestelmä, jolla kuluttajaa kustaan silmään ja muulla maailmalla ei ole asian kanssa tekemistä, vaan siellä kaikki on vapaata riistaa ja ihmiset voivat hyvin, kun ei ole suomalaisia ahneita kauppiaita ja kaapelioperaattoreita riesana? Olipa Conax ystävä, kun meni korttilinkityksenkin laatimaan järjestelmiinsä ihan vain näin suomalaisten tarpeeseen.

    Sitä en täysin ymmärrä, miten se on niin vaikea uskoa ja hyväksyä, että syylliset löytyvät rapakon takaa? Siksikö, että silloin kitinän merkitys vähenee merkittävästi ja vihaisille sähköposteille perämetsistä vaan nauretaan mediayhtiön kahvitunneilla? Paljon helpompi purkaa kiukkua suomalaisiin operaattoreihin, kauppiaisiin ynnä muihin, kun ovat siinä tavoitettavissa ja löytyy keinoja kilpailuviranomaisista kuluttaja-asiamieheen uhoamisen välineeksi?

    Sisällönsuojaus ja muu vastaava pelleily on typerää kissa- ja hiirileikkiä, jota mediayhtiöt eivät tule ikinä voittamaan, se on fakta. Korttilinkitys ja muu TV-lähetysten suojaaminen on oman aikakautensa tuote, jonka tehoon (valitettavasti) tuottajapuolella uskotaan, kuten on uskottu Macrovisioniin, CD-kopiosuojaukseen, digitaalisen musiikin kopiosuojaukseen ja BluRayn kopiosuojaukseen. Kun aikakausi vaihtuu uuteen, kyseiselle suojausmenetelmälle nauretaan ja siirrytään seuraavaan menetelmään. Mediamaailma ei tunnu oppivan, vaikka musiikin puolella viesti onkin pikkuhiljaa alkanut mennä perille ja suojaamatonta musiikkia on yhä enemmän tarjolla. HD on tällä hetkellä jonkin sortin "uutuustuote", jota halutaan vaalia ja suojella, mutta kyllä sekin aika ohi menee. Valitettavasti se ei tarkoita todennäköisesti suojaustaistelun loppumista, vaan ainoastaan uusia ja taas uusia keinoja hankaloittaa kuluttajan elämää.

    Suurille mediayhtiöille paikallisten tekijöiden syyttäminen sopii tietenkin kuin nyrkki silmään: huomio kääntyy muualle ja todelliset syyt ongelman takana hautaantuvat salaliittoteorioiden alle. Kukaan ei edes oikeasti tiedä, ketkä oikeuden omistajat ovat asian takana ja ketkä vaativat sisältönsä suojaamista, joten nämä yhtiöt ovat oivasti kritiikiltä suojassa. Hyvin hoidettu, mutta ei tämäkään tilanne loputtomasti säily.
     
  5. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ei ole mitään uutta sanottavaa niin se pitää ainakin sanoa mahdollisimman pitkällä tekstiseinällä jotta kaikki tajuavat varmasti mikä on totuus..

    On se tietysti kiva että joku tässä maailmassa uskoo "kaupan" olevan asiakkaan puolella.
     
  6. Okaro

    Okaro Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis mitä lahdesta puhut? Oletko huomannut mitä kruunun kurssille on käynyt.

    Ihme, ettei EU ole puuttunut tällaiseen.

    Eräs ärsyttävä piirre on pienet kovalevyt. Ne taitaa nyt olla 320 gigaa. Tälläkin voidaan säädellä sitä, miten paljon asiakas säästää tallenteita. Kaikenlaisen tallentamisen rajoittamisen voidaan katsoa lisäävän tallenteiden myyntiä.

    Sitten on tämä hyvitysmaksu. Kun bokseissa salauksella on selvästi rajoitettu käyttäjän oikeutta tallentaa, tulisi hyvitysmaksu poistaa niiltä. On kestämöntä, että samaan aikaan voidaan rajoittaa oikeutta ja rahastaa siitä. Myös Blu Ray aihioiden hyvitysmaksusta tulisi luopua, koska niille ei taida olla laillisia keinoja tallentaa ilman tekijöiden suostumusta. Vähintäänkin maksuja tulisi pienentää ottaen huomioon HD materiaalin suurempi tilantarve.
     
  7. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Perustelu kuuluu periaatteisiini. One-linereilla voi saada aikaan nasevia heittoja, mutta ei perusteltua keskustelua. Perustan viestini faktoihin, jotka on mukava tuoda esiin väitteitä esitettäessä. Yhtään faktaa en ole vielä nähnyt, joka tukisi tuota esitettyä Suomen markkinan salaliittoteoriaa. Sen sijaan useat faktat tukevat sitä, että suojaustoimet ovat oikeudenhaltijoiden puolesta säädeltyjä.

    En myöskään "usko" kaupan olevan asiakkaan puolella, vaan tässä nimenomaisessa tapauksessa vain kerron, mistä suojaustoimet ovat lähtöisin, eivätkä ne ole lähtöisin kauppiaiden ja kaapelioperaattorien salaliitosta. Tämä perustuu tietoon, eikä uskoon. Voin vakuuttaa, että tiedän asiasta enemmän, kuin sinä. Ja ei, en ole kauppias, enkä töissä kaapelioperaattorilla.
     
  8. jori@puuvaja.fi

    jori@puuvaja.fi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse uskon näkeväni vielä ajan jolloin nämä tällä hetkellä kopiosuojausta ehdottomasti vaativat tahot tulevat maksamaan tavalla tai toisella että kuluttajat vaivautuvat katsomaan juuri heidän tuottamaansa viihdettä, eivätkä turvautuisi ilmaisiin "omatuotanto" tuotoksiin. Eli näkisin että nykytilanne tulee kääntymään täysin päälaelleen jo lähi vuosina.
    Esim.
    http://www.thehuntforgollum.com/
    ja lisää on tulossa koko ajan... for free.
    Ja ehkä tässä nykytilanteessa on uutta sekin että ensin tuli kuluttajille välineet tehdä itse HD-"elokuvia" ennenkuin tuli mahdolliseksi nähdä valmiiksi tehtyä hd-materiaalia. (hieman kärjistetty mutta aika pitkälti tilanne on näin käytännössä). Aiemmin on ensin näytetty tuotoksia ja sitten on tullut markkinoille laitteistoa joilla kuluttajat voivat itse tehdä tuotoksia "samassa formaatissa".
     
    Viimeksi muokattu: 10.08.2009
  9. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse uskon myös, että mullistuksia on tällä alueella tulossa, mutta skeptinen ihminen sisälläni kertoo, että mediamaailma hankaa vastaan, minkä voi ja tekee kaikkensa kehityksen estämiseksi ja hidastamiseksi. Olen seurannut levy-yhtiöiden hölmöilyä ja kitinää musiikin kopiosuojausasiassa huvittuneena ja miettinyt, onkohan siellä missään vaiheessa laskettu, kuinka paljon rahaa kopiosuojausidiotismiin on käytetty ja kuinka paljon badwilliä sillä on aiheutettu koko teollisuudelle.

    Valitettavasti sama hölmöily jatkuu muissa mediateollisuuden haaroissa, eikä loppua ole näkyvissä. Kuluttajan kannalta tämä on surkuhupaisaa, koska teknologia antaisi mahdollisuuden vaikka mihin, mutta mediateollisuus pilaa oman mahdollisuutensa yrittämällä tukahduttaa teknologian kehityksen tai ainakin yrittämällä vääntää sen vanhan teknologian muottiin. Taistelu ei ehkä ole loputon ja kuten tuossa aiemmin sanoin, mediateollisuus ei voi sitä lopullisesti voittaa, mutta todella paljon hallaa tekniikan kehitykselle ja mahdollisuuksille kyetään tekemään vielä vuosia.

    En ole varsinaisesti sillä kannalla, että kaiken sisällön pitäisi olla ilmaista, maailma ei toimi niin, mutta rahoitusmallien uusjako lienee tulevaisuudessa tulossa ja haasteeseen pitää vastata niiden tahojen, jotka haluavat hengissä tässä leikissä pysyä. Se, että sisällön hinnat jatkuvasti nousevat ja palvelutasoa samalla leikataan, on kestämätön polku. Erittäin ongelmallisella tiellä ollaan myös silloin, kun aletaan sanella kuluttajille heidän maksamansa sisällön käytölle kohtuuttomia, normaalia käyttöä rajoittavia ehtoja.
     
  10. jupa3

    jupa3 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2005
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä operaattorit ovat asiakkaan puolella, siksi conax-lukijastakin otetaan vuokraa vain 5,9€/kk... :D Siinä olet oikeassa, että itse conax-linkitys on elokuvayhtiöiden vaatimus, antaa vain samalla operaattorille kivan lisätienestin eri laitteiden "monopolivuokrauksen" avulla...

    Onneksi Microsoft on aloittamassa suomessa xboxin videovuokrauspalvelua ja toivottavasi Sony myös omaansa...
     
  11. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ottaako joku noin paljon? 3,90€ / kk oli muistaakseni Welholla.

    Enhän minä täällä ole väittämässä, etteikö mikä tahansa liikeyritys pyrkisi voittoa tuottamaan, eivät ne mitään hyväntekeväisyyslaitoksia tietenkään ole. Tuo moduulin vuokraaminen ei kylläkään varmaan mikään rahasampo operaattoreille tule ikinä olemaan ottaen huomioon moduuleiden hankkimis- ja huoltokulut sekä järjestelmän hallinnointikulut, mutta noin ylipäätänsä liikeyritykset tietenkin pyrkivät tekemään voittoa.

    Kysymys nyt on lähinnä siitä, että tätä kaapelioperaattoreiden ja kauppiaiden ahneutta esitetään syyksi korttilinkityksen ja Cable Ready HD-testauksen olemassaoloon ja vieläpä siinä valossa, että tämä olisi jotenkin maailman tasolla ainutlaatuinen järjestelmä ja muualla kaikki on kovin ruusuisesti. Tämähän nyt ei kuitenkaan pidä paikkaansa ja on silkkaa salaliittoteorioiden kehittelyä ja vihan lietsomista täysin vääriä kohteita kohtaan. Sitä en lähde arvuuttelemaan, mitä mieltä operaattorit linkitysjärjestelmästä kokonaisuutena ovat, mutta sen tiedän, että se maksaa myös operaattoreille ylimääräistä monessa muodossa, joten tuskin siellä pelkästään hurraa-huutoja huudellaan.
     
  12. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Yhteiskustannus HD-paketille on joka tapauksessa lähes 30 euro/kk, joka on aika sikana ohjelmatarjonta huomioiden. Kyllä tuosta laihasta tarjonnastakin voisi maksaakin, mutta ei näin paljon.
     
  13. matias

    matias Guest Guest

    Liittynyt:
    27.01.2004
    Viestejä:
    895
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lisäksi varsin monella HD kanavalla kuvalaatua ei pahemmin erota siitä SD versiosta. Jos ei kanavalogoia näkisi niin olisi vaikea erottaa katsooko SD vai HD kanavaa. Joillakin HD kanavilla kuva on loistava mutta ei tule mitään katsottavaa, esim. VoomHD.

     
  14. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tuossa asiassa lienee jotain vikaa näyttölaitteessa...

    Minulla on sekä hd-ready-tasoinen lcd-projektori, että full-hd lcd-paneelinäyttö ja molemmilla katsottaessa sd:n ja hd:n välinen ero on merkittävä ja huomattava. Myös tuosta Voom HD:n (joka on mahdollisesti loppumassa Suomesta) ohjelmatarjonnasta voin olla vähän eri mieltä, sieltä kun on tullut mm. erittäin hyvää Klassikot radalla-sarjaa, mainiota Artland-sarjaa ja monta muutakin hyvää sarjaa huippukuvalla.

    Ja joskus HD-kanavat (kuten Eurosport HD) lähettääkin SD-materiaalia, siellä lukee alanurkassa "Native HD" silloin kun lähetys on oikeasti HD-materiaalia.
     
  15. h-p

    h-p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oho, KPO osoittaa kiitettävää epäahneutta, Ylen HD-lähetykset näkee ilmaiseksi, ilman kaapelikorttia.
     
  16. Axa

    Axa Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    334
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienoa, Tampereella tarvii kaapelikortin..
     
  17. mikita

    mikita Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2008
    Viestejä:
    233
    Saadut tykkäykset:
    12
    Just näin, eipä sisältö ja hinta vielä oikein kohtaa toisiaan. Itse näkisin järkevänä vaihtoehtona sen että voisin tietyllä hinnalla (n. 5e/kk) päivittää jo hankkimani kanavapaketin hd-laadulle. Ketä kiinnostaa tuollaiset täysin keinotekoisesti kootut mössöt jonka ainoa yhdistävä tekijä on se että ne ovat ainoat hd-kanavat jotka operaattori saa halvalla hankittua.
     
  18. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tyhjästä on paha nyhjäistä. Ei kaapelioperaattori voi taikoa mistään HD-versioita kanavista, joista sellaisia ei ole. Canalilla on kaksi HD-kanavaa, mutta kumpikaan ei ole "HD-versio" mistään Canalin paketin SD-kanavasta, vaan oman ohjelmistonsa omaavia erillisiä kanavia, eikä monista muistakaan kanavista ole edes HD-kanavaa olemassa, saati helposti jakeluun saatavissa.

    Jos ajatus oli teoreettinen, tasolla "jos tuollaisia kanavia ylipäätänsä olisi ja siinä Suomeen jaeltaisiin", niin toki siinä mielessä kannatettava, mutta tuskin tulee ikinä toteutumaan. Ennemmin SD-kanavia ajetaan jossain vaiheessa alas ja tilalle tulee uusia HD-kanavia, kunhan laitekanta hieman kasvaa.
     
  19. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, kotimaisista kanavista Nelonen on ainoa, joka tarjoaa teräväpiirtokanavan. Ohjelma on ymmärtääkseni 99-100%:sti konvertoitua SD-kamaa.

    Euroopan HD yleiskanavia: SVT (SWE), TV4 (SWE), BBC (GB), Kanal 5 (DK), TV Norge, ORF (AT), TF1 (FR), France2, Das Erste (DE), ZDF (DE), arte (DE). Erikoiskanavia HD: Canal + film, Canal + sport, Eurosport, Discovery, History channel, Animal Planet, National geographic, Music tv, TV1000, Viasat Sport. Lisäksi ns. roskakanavat Voom, LuxeTV, Fashion TV, Anixe etc. Nämä esimerkit satelliittipuolelta.

    HD-tarjonta kaapelissa tulee kasvamaan rajusti seuraavan parin vuoden aikana. Suuri (suurin?) osa uusista telkkareista on varustettu HD-virittimillä, joten potentiaalisia HD-asiakkaita kaapeliverkossa tulee olemaan paljon. Tilaajakanta kasvaisia vauhdilla, jos näistä Conax-pairing sotkuista päästäisiin eroon.

    Suomalaisten yleiskanavien HD-siirtymää hidastavat tyhmät valinnat antenniverkon HD-lähetyksissä. Käyttöön valittu standardi vaikuttaa jäävän harvinaiseksi ja on epäyhteensopiva nykyisten teräväpiirtovirittimien kanssa. Antenniverkon HD-lähetyksistä ei tule yleistä kansanhuvia ainakaan seuraavan 5 vuoden aikajänteellä, mikä todennäköisesti tarkoittaa HD-lähetysten lykkääntymistä hamaan tulevaisuuteen YLE:n ja MTV3:n osalta.
     
  20. ämpeg4

    ämpeg4 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2008
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ylen mahdollistajastrategia tökkii antenniverkkojen kohdalla, mutta suosii kaapeliverkkoja seuraavien lähitulevien urheilukilpailujen kohdalla hd-lähetysten osalta:

    Yleisurheilun MM-kisat, Berliini, 15. – 23.8.2009
    (Naisten jalkapallon EM-kisat, Helsinki 23.8. – 10.10.2009)
    Taitoluistelun EM-kisat, Tallinna 18. - 24.1.2010
    Olympialaiset, Vancouver, 12. – 28.2.2010
    Taitoluistelun MM-kisat, Torino 22. – 28.3.2010
    Jääkiekon MM-kisat, Köln 7. - 23.5.2010
    Jalkapallon MM-kisat, Etelä-Afrikka 11.6. – 11.7.2010
    Yleisurheilun EM-kisat 2010, Barcelona, 26.7. – 1.8.2010

    Yle on tunnetusti luvannut antaa saamansa hd-signaalin näistä kisoista Elisan, DNA:n ja Canal Digitalin käyttöön lähinnä niiden kaapeli-, satelliiitti- ja mahdollisten IPTV-verkkojen kautta.

    Ylen tiedote hd-signaalista: http://yle.fi/yleista/tiedotteet2009_0307.shtml
    Ylen strategia: http://yle.fi/yleista/tiedotteet2009_1202.shtml ja http://yle.fi/yleista/kuvat/YLE_mahdollistajastrategia.pdf

    Nykyään suurista urhelukilpailuista tuotetaan ilmeisesti signaali vain hd-signaalina 1080i kuten tapahtui viime vuonna Pekingin olympialaisissakin. Yle alasskaalaa sen omaan käyttöönsä 576i-signaaliksi. Vastaanottimissa se taulutelevisiosta riippuen skaalataan sitten koko kuva-alan täyttäväksi keinotekoisilla täytejuovilla vastaanottimen tusinaskaalaimella. Digita puolestaan lähetti 720p -signaalia viime vuonna.

    Ruotsissa svt HD lähettää Tuhkolmassa ja sen lähialueella Berliinin kisat antenniverkossa UHF-alueella. Tämä signaali näyttää olevan myös Welhon kaapeliverkossa Eurosport HD:n lisäksi.

    Ruotsin samoin kuin Ranskan antenniverkon hd-lähetykset tapahtuvat edelleen DVB-T –standardilla MPEG-4-tekniikalla UHF-alueella..

    Englannissa vapaasti katsottavat BBC HD –lähetykset ovat toistaiseksi vain Freesat-satelliittilähetyksinä. Uusi antenniverkon lähetysstandardi DVB-T2 otetaan käyttöön ensi jouluna Liverpoolin ja Lontoon alueella.
    Suomessa on jouduttu ikävään tyhjään välivaiheeseen antenniverkon hd-lähetyksissä. Viime vuonna oli vielä Pekingin olympialaiset nähtävinä DVB-T MPEG-4 –lähetyksinä Espoon aseman kautta VHF-alueella. Päätös siirtymisestä uuteen lähetysstandardiin DVB-T2 on tietenkin oikea, mutta uusia vastaanottimia ja digibokseja alkaa tulla kuitenkin vasta vuoden päästä.

    Ylimenokauden ratkaisu olisi ollut, että Digita olisi voinut lähettää Uudenmaan alueen ehkä 20 000 MPEG-4 -vastaanottimeen näitä urheilulähetyksiä. Olisi tarvittu vain Viestintävirastolta tilapäinen lyhytaikainen verkkotoimilupa kuhunkin näistä ja jokin taho maksamaan sähkölasku muutaman kilowatin sähkötehosta.

    Edelleen näkyy mainostettavan taulutelevisioita teräväpiirtolähetysten vastaanottoon antenni- ja kaapeliverkkoon. Ainoastaan Anttilan tavaratalo on mainoksissaan rehellinen ja ajantasalla. Ainoastaan se ilmoittaa teräväpiirtovastaanottimiensa soveltuvan vain kaapelivastaanottoon.

    DNA:n saama hd-antenniverkon koetoiminnan verkkotoimilupa alkaa aikaisintaan 1.9.2009. Oletettavasti käytännön toiminta alkaisi vasta vuoden päästä. Edessä on vielä ohjelmistotoimilupien jako mahdollisille hakijoille. Yle ei toimilupaa tarvitse.