tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 025
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikös sulla ollut kaksi purkkia. Oliko vielä vahvistinkin reteo? Jos oli - ja etenkin, jos on edelleen 2&reteo - et varmaankaan halua summailla, jos kaikattimet kerran samaan reteokolmioon tulevat.

    Se monotus on tässä nyt se summaaminen. Esim. 10k vastusten kautta reteolähteen kanavat yhteen ja siitä y-pisteeltä sitten mennään vahvistimelle (sillä erolla, että tämä on reteolähdön summaaminen eikä vahvistimen sisäänmenon monotus). Käyttäisit, jos pönttöjä olisi yksi ja äänilähde reteo.
     
    Viimeksi muokattu: 03.08.2009
  2. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilaanpas huomenaamuna vielä Partcolta viimeiset liittimet ja romut vahvistimeen. Samaan kuormaan tarvitsisin vielä liitäntäjohdot. Noihin RCA-runkoihin ei taida kovin paksut johdot sopia... samoin virtaliittimiin. Mitenkäs jöötiä johtoa noihin pitäisi juotella? Vahvistimen manuskassa on maininta, teholähde 12v 1A, eli tollaselle virralle pitäisi sitten mitoittaa johdotuksetkin kaiketi. Kuinka ohutta lakua tilaan, anyone? 0,75mm vai 1mm? Kokemuksia mikä sopisi liittimiin jne?

    Olettekos liitelleet vahvarin kotelon sisuksiin ylimääräisiä sulakkeita virtaliittimen taakse? Piirilevyn alapinnalla näyttäisi olevan erittäin pieni komponentti, jonka otaksun olevan jonkinlainen mikrosulake... mutta pitäisikö vielä lisätä toinen virtaliittimen jälkeen? Onkos sulakkeen mitoitukseen jotain karkeaa kaavaa? Minkäkokoisen suulakkeen tohon iskisi jos tarpeen?
     
    Viimeksi muokattu: 03.08.2009
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Johtoa saa kuormittaa 4 ampeerilla per neliömillimetri, tasajännitteellä, siis vaikkapa akusta ottaen. 1 ampeerin virralle siis riittäisi 0,25 neliömilliä, mutta se on mekaanisesti liian hentoa laitteen ulkopuolisiin vetoihin, laitteen sisälle se kyllä sopii.

    Mekaanisesti riittävän kestävä johdin laitteen ulkopuolisiin vetoihin on 230 voltille tarkoitettu litteän tyylinen lamppujohto, jossa on 0,50-neliömilliset piuhat ja siis kahdet muovit päällekkäin. Myös 0,75 mm² johdin kelpaa, se lienee yleisempää tässä maassa.

    Nykyään halvoissa 230 voltin jakorasioissa ja jatkojohdoissa käytetään 1 mm² johdinta, tuplamuovitus siinäkin tietenkin on kun kerran verkkosähköstä on kyse. Sekin kelpaa mainiosti omiin projekteihin. Profiili on pyöreä, ei siis litteä kuten ohuemmissa mainitsemissani lamppujohdoissa. Tätä saa kuormittaa 4 ampeerilla tasavirtaa. 6 ampeeria vaihtovirtaa se kestää hyvien aikojen normien mukaan. Nykyisten akkanormien mukaan jopa 10 ampeeria tähän pusketaan, joka johtaa selkeään lämpenemiseen. EU-pellet ovat päätelleet, että johtimet saavat hieman lämmetä, joten tällaista rimpulapiuhaa nykyään myydään. Ei jumalauta minulla lämpene yksikään piuha, naurettavaa pelleilyä se on piuhoilla kämppäänsä lämmitellä. Siksi minä käytän hautaan asti Wanhan Ajan laskentakaavoja ja vielä kaupanpäälliseksi turvakertoimia.

    1,5 mm² on perinteinen verkkovirtajohtimen paksuus 10 ampeerille vaihtovirtaa. Tämä alkaa olla jo kohtuullisen tönkköä kamaa, ei enää taivu kovin mukavasti.

    2,5 mm² on perinteinen verkkovirtajohtimen paksuus 16 ampeerille vaihtovirtaa. Tämä muistuttaa jo lähes ratakiskoa, taipuu huonosti ja painaa kamalasti.



    Sitten kun poistutaan verkkovirtapiuhoista, mennään yksimuovikuorisiin, johtimen taipuisuus paranee huomattavasti ja kokonaispaksuuskin ohenee. Kaiutinkaapelit etenkin ovat erittäin taipuisaa kamaa, ne rakennetaan erittäin ohuista säikeistä.

    Taipuisuuden huonona puolena tulee rumuus, kaapelin ohetessa se alkaa mennä helposti "rypyille", mutkittelee kuin känninen kastemato, joka on jäänyt muutamasta kohdasta oven väliin. Ryppyjä ei saa kotikonstein millään oiottua. Siispä ulkonäkösyistä kaapelin pitää olla mieluiten hieman liian paksua ja liian jäykkää kuin mitä sähköinen tarve olisi.

    0,5 mm² on ohuin yksimuovikuorijohdin, jota minä uskallan käyttää, mekaanisen kestokykynsä vuoksi. On vaarallista jos johdin venytettäessä katkeaa tai menee oikosulkuun pienestä kolhaisusta/viillosta. Esimerkiksi tietotekniikan lattakaapeleiden 0,15 mm² piuhat ovat hengenvaarallisen hentoja kapineita, esim. PATA-levyaseman lattakaapeli. Vain laitteiden sisällä niitä uskaltaa käytellä.
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Sulake on johdonsuojaelin. Sillä suojataan sulakkeesta eteenpäin meneviä johtimia ylivirralta. Eli jos jossain käytetään 1 neliömillin kaapelivetoja (akusta vahvistimeen), silloin pitäisi 4 ampeerin hitaalla sulakkeella (sulake heti akun viereen) suojella kaapelia. Jos kaapeli vaikka jää oven väliin ja menee oikosulkuun, silloin virta kaapelissa kasvaa yli 4 ampeeriksi ja sulake palaa. Ennen kuin kaapeli syttyy tuleen tai akku ehtii räjähtää.

    Ja korostan erikseen: sulake pitää panna heti sinne, josta teho on lähtöisin. Jos sulake on esimerkiksi vahvistimen vieressä, ja kaapeli jää puolesta välistään oven väliin, silloin oikosulkukohta on ennen sulaketta, akku puskee ääretöntä virtaa kaapeliin ja se syttyy palamaan tai akku räjähtää; sulake oli täysin hyödytön koska se oli sijoitettu väärään paikkaan!



    Minä käyttäisin sulakkeen arvon määrittämisessä 4 ampeeria neliömillin tasavirtajohtimelle (akusta vahvistimeen) ja 6 ampeeria neliömillin vaihtovirtajohtimelle (vahvistimesta kaiuttimeen, jos joku nyt haluaa kaiuttimia sulakkeella suojata).

    Ja siis hitaita sulakkeita käytetään. Nopeat sulakkeet ovat puolijohteita ja muita herkkiä osia suojelemaan tarkoitettuja, "nopeasti kuumenevia" osia varten. Hidas sulake on parempi silloin kun kohde saa jonkin aikaa lämmetä rikkoutumatta, esim. kaapeli tai sähkömoottori tai muuntaja tai lämmitysvastus, ne kestävät jonkun aikaa liikaa ylivirtaa ja lämpenemistä.
     
    Viimeksi muokattu: 04.08.2009
  5. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jälleen kerran suuri kiitos DVB-G:lle tietoiskusta. Partcolle mars!
     
  6. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hainpas nyt sitten Partcolta kyseisen litium-akkulaturin:
    http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2092_1114_1475&products_id=9846

    Ja varmuuden välttämiseksi ajattelin vielä esittää tyhmän kysymyksen..

    Itse akkujahan minulla ei vielä ole käsissäni, mutta voinko siis käyttää kyseistä laturia poweroimaan vahvistimeni, vaikkei akkuja olisikaan vielä kytketty systeemiin? Eli toimiiko laturi normaalisti myös virtalähteenä?

    Sitten, kun vihdoin saan myös akut niin oletan, että ne täytyy kytkeä sarjaan ja laturi vaan sitten koko akkupaketin päihin, koska laturin latausjännite on tuon 12,6V.

    :hitme: Hit me, I deserve it!
     
    Viimeksi muokattu: 05.08.2009
  7. woogie

    woogie Guest Guest

    Liittynyt:
    14.07.2006
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jumatuse: Laitoin yv:tä.
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Litium-akkulaturi ei toimi teholähteenä, laturi menee nukkumaan koska se ei tunnista oikeanlaista kuormitusta ja jännitetasoa piuhojensa päässä. Voit toki kokeilla, mutta varo kaiuttimia, koska laturi ehkä yrittää erilaisilla jännitteillä herätellä olematonta akkua eloon, eli kaiuttimista voi kuulua paukahtelua kun käyttöjännite pomppii nollan ja 12,6 voltin välillä eri jännitetasoissa. Lopuksi laturi luovuttaa ja alkaa vilkuttaa "akku on rikki"-valoa, jos sellainen laturissa on.
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kyllä. Ja vieläpä niin, että kaikki akut ovat "samoin päin", eli akun plussa koskettaa seuraavan akun miinukseen.

    Jokainen taskulampun (moniparistoisen pitkän patukkamallisen) nähnyt varmaan tietää jo mistä on kyse sarjaankytkemisessä. Jos yksikin kenno menee väärin päin, homma ei toimi.

    Korostan taas: SUOJATTUJA litiumkennoja kannattaa ehdottomasti aina ostaa, ellei ole akkuguru joka tietää mitä on tekemässä. Jos suojaamattoman akun vahingossa asentaa väärin päin, kannattaa juosta äkkiä kauas ennen kuin tömähtää. Akkujen plus-päät ottavat kontaktin toisiinsa, mutta onneksi akkujen miinuspäät eivät osu toisiinsa, uusilla akuilla ainakaan, koska akkua peittävä kutistemuovikerros on ehjä. Mutta jos akku joutuu alttiiksi tärinälle tai akun pintamuovi on kulunut tai akkujen miinusnapojen välissä on metallinen roska, myös miinuspäät akuista osuvat toisiinsa ja silloin suojaamattomat kennot lentävät taivaalle tai ainakin palavat komealla liekillä. Ainakin se väärin päin oleva kenno nyt aluksi, mutta kun se alkaa palaa, muutkin kennot yhtyvät roihuun.
     
  10. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hahaa! Ei tuo 2240 mikään litium-akkulaturi vaan lyijyakuille tarkoitettu:

    Mascot 2240
     
    Viimeksi muokattu: 05.08.2009
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Lyijylaturin 13,7 voltin standby-jännite tekee namia litiumille... kukin kenno saa 4,56666 volttia. Lataus käyntiin ja suojalasin taakse katsomaan mitä tapahtuu, kuulosuojaimet suotavia.

    Suojattuja kennoja liika jännite ei haittaa, kennon oma suojaus lopettaa latauksen ennen vaaran syntymistä jossain 4,25 voltin kohdalla, mutta suojaamattomat kennot kyllä alkavat kuumentua. Vaikkei kenno vielä kämppää polttaisikaan, se kuitenkin tuhoutuu sisäisesti, eli lyijylaturi siis pilaa suojaamattomat kennot.



    Onkohan tässä nyt joku väärinkäsitys myyjällä? Vaarallinen väärinkäsitys.

    Minä veikkaan, että 2240-laturimallia myydään eri jännitteeseen säädettynä eri akkutyypeille, eli litiumlaturiksi myytävänä se on säädetty 12,6 V ylläpitojännitteelle kun taas lyijylaturina myytävä malli on säädetty 13,7 volttiin.
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Taitaa olla Partcon sivuilla linkitetty väärän laturin datalehteen, 2240:n eikä 2240 LI-version. Oikeaa 2240 LI-tuotetta taitavat kyllä myydä, luettelon mukaan ainakin.
     
  13. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, väärin on linkitetty. Kyllä laturi on ihan 12.6v Litiumille tarkoitettu malli.

    Kytkin laturin vahvistimeen kiinni ilman akkuja ihan testimielessä, pari kertaa rele napsahtelee mutta lähtee normisti päälle ja poweroi vahvistimen aivan kuten mikä tahansa muukin virtalähde. Eli näyttää toimivan moitteetta tämä Partcon litium laturi myös virtalähteenä.

    Vahvistim toimii moitteetta ja ääni on erinomainen. Käyttämäni vahvistinmalli on siis tällainen valmiiksi koottu boardi:
    http://cgi.ebay.co.uk/Sigtone-T-Amp...iers?hash=item35a2c2950c&_trksid=p3911.c0.m14

    Ainot pieni miinus tälle boardille on, että hz41.comin kauppaamat rakennussarjat ovat aika paljon pienenpiä fyysisesti. Sattui nyt tollanen kohdalle, niin tuli hankittua...

    Yllättävän lujaa sillä soittaa 4" Tangbandeja n.5,2 litran erillisissä kotelossa, viritys ~65hz. (Kuvia postasin aikaisemmin, tosin pinnan viimeistely vielä puuttuu)

    Postaan kuvan vahvistimesta myöhemmin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2009
  14. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osaisikos joku sanoa, mistä Helsingin leveyksillä saisi kannattaisi kysellä suojaritilöitä Tangbandin 4" elementeille? Ulkokäyttöä ajatellen tosin voisi olla peliliike laittaa elementin suojaksi vaikkapa ihan kangaskin, koska elementissä on keskikartio, joten puhekelaan on "avoin tie ulkoa" ja väliin saa helposti pölyä, hiekkaa tai jotain muuta scheissee.
     
  15. olpp

    olpp Guest Guest

    Liittynyt:
    02.05.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällainen menee melkein heittämällä 4" TB:n ruuvien alle. Tosin sen alle pitää laittaa pienet korotuspalat ettei elementti ota kiinni ritilään.
     
  16. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kiitti, tollasia suojaritilöitä juuri lähinnä metsästelinkin. Täytyy käydä naapurissa verkkokauppa.comissa kysyyn jos niiltä löytyisi. Kiitos!
     
  17. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Eikös tämä olisi vastaava? Onko kukaan kokeillut? Ainakin kommenteissa kehutaan toteutuksen olevan nätimpää kuin hinnan perusteella voisi odottaa. 800mAh virralla tosin kestää jonkin aikaa ladata kuutta 18650kennoa, mutta eihän tässä mihinkään ole kiire. Erilliset laturit joka kennolle olisi tietysti nopeampi jne, mutta kuusi erillistä laturia ei vain ole käyttökelpoinen ratkaisu muka kulkevaksi tarkoitettuun laitteeseen..

    E: Siis jännitettä on hakusessa tuon 12.6V, 3 akun nippuja 2kpl.
     
  18. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Voihan noita ostaa 2 kpl ja ladata kolme kennoa per laturi. Akkusarjat kylläkin kannattaa irrottaa toisistaan latauksen ajaksi, eli ylimpien kennojen plussat eivät saa koskettaa toisiaan, alimpien akkujen miinukset luultavasti saavat, vannomaan en mene, vaatisi mittauksia selvittää asia.

    Jos kumpikin laturi virroitetaan ihan omalla erillisellä verkkolaitteellaan, silloin riittää kun akkujonojen ylimpien kennojen plussat otetaan irti toisistaan. Tai alimmat miinukset, jompi kumpi.

    Jos käytetään yhtä ainoaa verkkolaitetta, tai otetaan auton akusta energia näille lataussäätimille (2 tai useampi säädin), silloin ei voi käyttää useampaa lataussäädintä samanaikaisesti, ellei akkujonoja kokonaan oteta irti toisistaan.

    Tämä lataussäädinhän kyllä huolehtii jokaisen kennon henkilökohtaisesta terveydestä, kunhan vedetään joka kennolta "tarkkailupiuha" asianmukaiseen liitinpinniin laturiin, ne valkoiset piikkiliittimet päädyssä.

    Ei kannata väittää tätä lataussäädintä pieneksi tai kevyeksi, koska vaaditaan erillinen verkkolaite käytännössä jokaista lataussäädintä varten, eli jos ostaa 2 säädintä, 2 verkkolaitettakin on ostettava, muuten vaaditaan mittauksia ja taitoa estää oikosulut. Lisäksi tämä säädin verkkolaitteineen paristopitimineen on lähes varmuudella sekä kookkaampi että painavampi kokonaisuus kuin minun kuvassani esitelty ratkaisu kolmen erillislaturin kera. Noin 50 grammaa kukin laturi/paristopidike painaa (ilman verkkojohtoa).

    1000 mA latausvirta lataa kutakin kennoa 500 mA virralla. Noin 5 tuntia menee aikaa minimissään, arviolta 6-7 tuntia käytännössä. Paristopitimet kyllä loppuvat kesken, latureissahan on tilaa vain yhdelle kennolle. Mutta eipä ole paristopitimiä myöskään tässä 800 mA lataussäätimessä.
     
  19. ruupert

    ruupert Guest Guest

    Liittynyt:
    29.08.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaihdoin omaan blasteriin tuon sure electronicsin 2x100w vahvarin. Kytkin nyt kaksi 12v akkua käsittääkseni rinnan eli plussat keskenään yhdessä ja miinukset keskenään. Todella tyhmä kysymys mutta tuleeko tästä nyt volttimääräksi tuo 24 vaiko kenties 6. Ei kai tuo edes kuudella voltilla toimi :D
     
  20. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulee 12V ja Ah määrä on yhteenlaskettuna akkujen kapasiteetit.

    Nyt kun ei olla kaiuttimien impedanssikytkentöjen puolella niin menee noin. Kajareissahan tuo tuottaisi ohmeissa puolet alkuperäisestä 4ohm+4ohm noin antaisi 2ohm ja sarjaan kytkettynä 8.