KaapeliTV ja HD-lähetykset

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Hobbes, 12.11.2007.

  1. Mikis

    Mikis HD all the way Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    16.09.2002
    Viestejä:
    701
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joku mainitsi aikaisemmin ettei Canalin HD-kanavat näy ei Cable HD Ready laitteella, joten onko linkitys kuitenkin käytössä Canalin kanavien osalta?
     
  2. ArmyMan

    ArmyMan Guest Guest

    Liittynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä juju siinä on että moduulin pitää kaikissa tapauksissa olla vuokrattu? Ei ole vielä valjennut tähän päivään mennessä.
     
  3. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Eiköhän kyse ole vain siitä, että moduulin vuokraus on näin alkuvaiheessa helpompi myydä hintatietoiselle perusasiakkaalle kuin omistusmoduuli. Tulee varmasti jossain vaiheessa myös yleiseen myyntiin.
     
  4. mikita

    mikita Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2008
    Viestejä:
    233
    Saadut tykkäykset:
    12
    Veikkaan että turvaavat selustaansa koska tekniikkaa tullaan varmaankin päivittämään. Tallentavissa cablehd-ready boxeissa on jo nyt tukittu mahdollisuus siirtää tallenteita tietokoneelle. No mutta entäs jos joku kokeilee laittaa vuokraamansa kortinlukijan televisionsa sijaan vaikkapa dreamboxiin? Tai tietokoneeseen liitettävään dvb-ratkaisuun? En pääse tätä itse kokeilemaan mutta on vahva epäily että silloin saapi tallennettua hd-ohjelmansa ns. kuluttajaystävälliseen muotoon.

    Kunhan myös kortinlukijan ja katselulaitteen paritus saadaan speksattua niin saavat kaikki pihtiputaan mummoa myöten käydä sitten vaihtamassa kortinlukijansa "ilmaiseksi" uuteen.
     
  5. mikita

    mikita Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.03.2008
    Viestejä:
    233
    Saadut tykkäykset:
    12
    Kyllä ne tarjoavat. Eivät ehkä kovin suureen ääneen kun myyvät mieluummin boxeja. Vuokrasin kk sitten kortin+hd-paketin ranskan ympäriajoja varten.
     
  6. terpaa

    terpaa Guest Guest

    Liittynyt:
    27.07.2005
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt löytyy elisan verkosta canali fim ja sport hd kanavat. Kuvaa ei vaan ainakaan minulla näy.
     
  7. terpaa

    terpaa Guest Guest

    Liittynyt:
    27.07.2005
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viime viikonloppuna kun kaverin luona koitin näkyi welhon verkossa dm800 boksilla ja ELISAn canal+ kortilla(samalla kortilla myös elisa L paketti jos vaikuttaa) ainakin canal+ film hd. Vähän kyllä ihmetytti.
     
  8. paha80

    paha80 Guest Guest

    Liittynyt:
    03.09.2007
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisi ilmeisesti alkaa näkyä tuo Canal+ Film HD -kanava Canal+ Totalin tilaajille elokuun aikana. Tuo Sport HD maksaa sitten muistaakseni 5,90 eur/kk sen Totalin päälle. Siellä Infokanavalla on tietoa tuosta.
     
  9. h-p

    h-p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2007
    Viestejä:
    863
    Saadut tykkäykset:
    0
    PPO:n sivuilta uutinen. Toivottavasti koskee KPO:takin.
     
  10. terpaa

    terpaa Guest Guest

    Liittynyt:
    27.07.2005
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt tuli elisalta kirje postissa, että elisa hd paketin tilaus ja vuokralaitteen laskutus päättyy minulla elokuun loppuun. Vanhoja laitteita ei tarvitse palauttaa.
    Jos haluan voin tilata uudet linkitetyt laitteet ja samalla kortti vaihdetaan tarvitessa uuteen.
     
  11. lahtito

    lahtito Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2005
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko Welholla nyt tullut käyttöön korttilinkitys?
    Otin tänään Viasat Kulta paketin, niin eipä ole pääsyä Sport HD eikä TV1000HD kanaville.
    Keväällä vielä kun oli Canal + Total paketti, niin sen HD kanavat näkyivät ongelmitta.
     
  12. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Linkitykset on olleet kaikkien kaapeliyhtiöiden käytössä huhtikuusta alkaen. Jotain vanhoja sopimuksia voi olla jäljellä, jotka vielä toimivat ilmankin, mutta uudet vaatii linkityksen.
     
  13. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole. Linkityksen piti kyllä tulla keväällä käyttöön, mutta erinäisistä syistä johtuen on lykkääntynyt kesän yli. Ilmeisesti nyt alkaa pikkuhiljaa tippua käyttöön eri verkoissa.
     
  14. sippmuh

    sippmuh Guest Guest

    Liittynyt:
    21.10.2007
    Viestejä:
    102
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo korttilinkitys ja HD-kanavien DRM-sotku on kyllä ihmeellisintä p***aa maksavan asiakkaan silmille pitkään aikaan.

    Welholle soittelin asiasta ja kyselin että miten se menee. Menee asiakaspalvelun mukaan kuulemma näin:

    1. HD-kanavat ei näy ollenkaan, vaikka olisi mikä kanavapaketti, jos ei vuokraa welholta ainakin jotain tiettyä CAM-moduulia.

    2. Kortti voidaan linkittää yhtä aikaa kolmeen eri (erikseen cable ready-hyväksyttyyn) laitteeseen kun soittaa sinne asiakaspalveluun ja kertoo laitteen tarkan mallin ja sarjanumeron. Toimii sitten kun ehtivät lisätä sen sinne kortin tietoihin mikäli laite on tosiaan hyväksytty. Ja myönsivät myös että nuo tulee vielä muuttumaan, joten ei ole yhtään varmaa toimiiko nyt ostettu hd-virittimellä varustettu laite enää vuoden päästä vaikka olisi nyt miten cable-super-hyped-hd-piirto-ready-valmis hyvänsä.

    Tai sitten haluavat vaan periä hirveitä vuokria laitteista.

    Eli pähkinänkuoressa: Lähetystekniikka menee eteenpäin, mutta kaikki muu siirtyy takaisin kivikaudelle, ja rahojensa vastineeksi saa pelkästään v***uilua.

    En todellakaan tule ostamaan/vuokraamaan yhtään hdtv-vehjettä niin kauan kuin tuo DRM/tekijänoikeussonta on nykyisellä tasolla. Ja mikäli asiaan halutaan muutosta, niin monen muunkin pitäisi äänestää lompakollaan. Maksettuja ohjelmia voi tallentaa ainoastaan kryptattuna, kortit ei toimi laitteissa, jne, jne..

    MP3-musiikin verkkokaupassa on jo nähty huomattavaa DRM:n löysentymistä/häviämistä kun huomasivat ettei se ostaja ihan kaikkea niele.
     
    Viimeksi muokattu: 01.08.2009
  15. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei toki tarvitse vuokrata mitään, jos ostaa boksin, jossa on integroitu kortinlukija. CAM pitää vuokrata ainoastaan, mikäli katselulaitteessa on vain CI-paikka, eikä kortinlukijaa.

    CI+ on tosiaan tulossa ja se muuttaa hieman systeemejä noiden moduulien osalta. Jos nyt ostaisi CAM-moduulin, niin se ei välttämättä enää vuoden päästä toimisi HD-kanavien kanssa, tuo lienee yksi syy, miksi niitä vain vuokrataan, eikä myydä.

    Edelleen, kortinlukijalla varustettujen boksien kanssa mikään systeemi ei ole muuttumassa. Nämä laitteet toimivat myös vuoden päästä ja tulevaisuudessa. En tiedä, mitä aspa on aiheesta sanonut, mutta mahdolliset muutokset koskevat vain integroituja TV:itä, joissa ei ole integroitua kortinlukijaa.

    Kaikenlainen DRM on luonnollisesti pelkkää kuluttajien aseman heikentämistä, eikä estä todellista piratismiongelmaa juuri ollenkaan. Korttilinkityksellä toki pyritään estämään card sharingia yms. asioita myös, siihen tuo lienee suht tehokas keino.

    Kylmä fakta kuitenkin on, että toisin kuin musiikin kopiosuojaus, ei korttilinkitys ja sisällön suojaaminen PVR-laitteissa tule juurikaan vaikuttamaan monien ihmisten käyttökokemukseen. Tallenteita boksista pois siirtävien joukko on varsin suppea, eikä pesukonekaupasta HD-boksinsa ostava kansanosa tule huomaamaan käytössään mitään muuta eroa, kuin sen, että maksukanavia ostettaessa aspa kyselee myös laitteen linkitysnumeroa.

    Tämän(kin) järjestelmän kärsijät ovat heavy userit, harrastajat ja "teknisesti valistuneempi" kansanosa, jonka käyttöön tulee SD-aikaan nähden merkittäviä rajoituksia. Valitettavasti tämä osa kansasta ei liene tarpeeksi iso, jotta se voisi lompakollaan äänestämällä saada aikaan muutosta maailmanlaajuiseen järjestelmään eli HD-contentin vahvaan sisällönsuojaukseen. Ympäri maailmaanhan tätä sisällönsuojausta kuitenkin eri muodoissa harrastetaan, Suomen markkina vain on siinä mielessä erilainen, kuin monissa maissa, että täällä kaapeliverkkojen laitteet ostetaan vähittäiskaupasta, eikä saada / hankita pelkästään kaapelioperaattorin valikoimista.

    Esimerkiksi jenkeissä järjestelmä on vielä paljon, paljon suljetumpi, laitteet tulevat aina kaapelioperaattorilta ja jossain päin maata taidetaan jopa vaatia, että asentaja käy laitteet asentamassa kotiin. Lähes kaikissa, ellei kaikissa verkoissa kaapelilaite ei inahdakaan, ennenkuin se on erikseen valtuutettu operaattorin head endistä ja tarvittaessa operaattori kykenee sulkemaan laitteen kokonaan etäyhteydellä, sekä erikseen kontrolloimaan esimerkiksi käyttäjän omien tallenteiden katselua. Tämä ei tietenkään tarkoita, että koska muualla asiat ovat vielä huonommin, niin linkitys / DRM olisi mielestäni ok, kunhan hieman taustoitin, mistä tämä juontaa juurensa.
     
  16. yzx

    yzx Guest Guest

    Liittynyt:
    08.11.2006
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lähetetäänkö HD-kanavilla 5.1 ääniraidan lisäksi myös ei-monikanavaääntä, aina ja kanavasta riippumatta?

    Eli itselläni on HD-ready telkku ja olen nyt suunnitellut esim. wbox-hd digiboksin hankintaa, mutta minkäänlaista kotiteatterilaitteistoa ei ole. Jos tuon boksin nyt liitän telkkuun niin olisi jotain ääniäkin kiva kuulla, tässä vaiheessa ei nyt niin paljon haittaa vaikken noista 5.1 äänistä vielä pääsekään nauttimaan. Parempi kuvanlaatu olisi jo jotain.

    Tyhmä kysymys, mutta kysynpä kuitenkin. Eli mitenkäs nuo äänet HD-kanavilla pelaa?
     
  17. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelmana Suomessa on liiallinen kiltteys ja tottelevaisuus. Amerikkalaiset viihdejätit esittävät vaatimuksensa, jotka suomalaiset nielevät koukkuineen päivineen. Ei muualla Euroopassa näin toimita, eikä pitäisi Suomessakaan toimia. Jos viihdejätit eivät halua toimittaa sisältöä eurooppalaisilla HD-ehdoilla, niin pitäkööt huttunsa. Sillä sipuli. On selvää, että näihin DRM-rajoituksiin ei tule ikinä loppua, jos vaatijaosapuolelle ei lyödä välillä luuta kurkkuun. Jos esim. Disney ei suostu eurooppalaisiin ehtoihin, niin heidän tuotteensa esitetään sitten HD-kanavalla SD-materiaalista skaalattuna. Yksinkertaisempaa ja edullisempaa meille.

    Jenkkien nykytörttöilyjä ei kannata muutenkaan ottaa esikuvaksi, koska siellä kuluttajat ovat vain suurten megacorporaatioiden orjia ja lypsylehmiä. Bushien aikakausien anarkia-markkinatalouden helmistä tässä muutenkin on saanut viime aikoina nauttia mm. laman muodossa.
     
  18. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Höpöhöpöä. Useissa Euroopan maassa on käytössä suljetut kaapelijärjestelmät ja laitteet jaetaan operaattorien toimesta. Kaapelilaitteiden massamarkkina on harvinaisuus koko Euroopan tasolla. Korttilinkitys toki on käytössä vain niissä verkoissa, joissa massamarkkina on olemassa, sen takia ko. suojaustavan voi sanoa olevan "harvinaisuus" Euroopan tasolla, mutta muissa markkinoissa HD-contentin suojaus on järjestetty muulla tavalla (=jakamalla laitteet, joilla sisältöä voi katsoa ja niillä laitteilla suojaus on automaattisesti selviö).

    Itselläni ei ainakaan ole tiedossa Eurooppalaista kaapelimarkkinaa, jossa premium HD-sisältöä jaetaan suojaamattomana kuluttajien itsensä hankkimilla laitteilla katsottavaksi. Satelliittimarkkina ei ole yhtälailla tuttu, mutta tiedän, että sielläkin harrastetaan erilaisia sisällönsuojauksen muotoja, myös korttilinkitystä. Norjassa linkitys on käytössä myös DVB-T-verkossa, kuten tulee olemaan muissakin maissa siinä vaiheessa kun tuota Premium HD-kontenttia aletaan jakamaan.

    Kannattaa myös muistaa, että nyt puhutaan nimenomaan premium-contentin suojaamisesta, ei siis kaikesta HD-sisällöstä. Euroopassa on varmasti vapaita HD-kanavia ja salattuja, mutta linkittämättömiä/suojaamattomia HD-kanavia ja niin tulee olemaan Suomessakin. Linkitysvaatimus koskee vain tiettyä osaa sisällöstä, mutta samat suojausvaatimukset koskevat kyllä varmasti koko Eurooppaa ja maailmaa, ei Suomi ole mikään erityistapaus tässä asiassa.
     
  19. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Televisiot osaavat lähes poikkeuksetta (sanon lähes, koska en toki voi mennä takuuseen kaikista televisioista) muuntaa monikanavaäänen television kaiuttimista kuuluvaksi stereoääneksi. Ääniraitojen lähetys on kovin kanavakohtaista, eikä mitään yleispätevää sääntöä kai voi sanoa, mutta aika harvinaisia lienevät tapaukset, joissa mitään ääntä ei laitteesta kuuluisi.
     
  20. Thorne

    Thorne Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2008
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Perjantaina hain Welhon storesta linkittävän moduulin + maksukortin TV:n sarjanumeron kanssa. Maanantaina kävin vaihtamassa molemmat kun ei tunnu mikään kanava aukeavan. Sama juttu uusilla vehkeillä. TV:kin on parin viikon ikäinen, uusi Philips millä normikanavat + Nelonen HD näkyy moitteetta.

    Eipä nämä systeemit taida vieläkään toimia.. On tää digi-digi kylllä yhtä sotkua. :sick: