Gomorra (Gomorrah) (2008)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 27.11.2008.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Valta, raha ja painostus hallitsevat Napolissa, Italian tiheimmässä mafiakeskittymässä, jossa Camorran säännöt ja lait ohjaavat asukkaiden elämää. Gomorra kuvaa viittä mafian ytimessä tai sen välittömässä läheisyydessä vaikuttavaa ihmiskohtaloa. Se on väkivaltainen ja kauhistuttava tarina kaupungista, jossa sekä rikollisten että uhrien on turha paeta kohtaloaan.

    Gomorra palkittiin keväällä 2008 Cannesin juryn palkinnolla. Se perustuu Roberto Savianon samannimiseen bestseller-kirjaan ja on Italian Oscar ehdokas 2009.

    Ensi-ilta Suomessa 06.02.2009 (USA:ssa 13.02.2009)
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2009
  2. Caporegime

    Caporegime Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.04.2004
    Viestejä:
    1 587
    Saadut tykkäykset:
    3
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 07.01.2009
  3. a9801259

    a9801259 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.06.2006
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä oli iloinen yllätys! Tykkäsin ja varmasti tulee moni muukin tykkäämään.

    Arvio 4/5.
     
  4. Mastema

    Mastema Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.11.2006
    Viestejä:
    1 230
    Saadut tykkäykset:
    21
  5. flippo

    flippo Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2006
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon kirjan lukeneena odotan paljon leffalta. Toivottavasti ei tule pettymystä.
     
  6. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli eilen tsekattua ennakkonäytös ja aika sanattomaksi veti. Loistava elokuva, lähdes dokumentaarinen kuvaus Napolin ja lähiseudun mafiasta, Camorrasta. Rankkaa tarinaa, josta on gloria ja kunnia sekä muu jenkkimafialeffoille tyypillinen romantisointi kaukana. Paras elokuva vähään aikaan, herätti todella ajatuksia.

    Nyt-liitteessä varsin osuva arvio tänään. Suosittelen.

    ****+/*****
     
    Viimeksi muokattu: 07.02.2009
  7. ja[ffons

    ja[ffons Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    457
    Saadut tykkäykset:
    0
    gomorra, comorra, camorra, gomorrah. helvettiäkö ei voi keksiä yhtä nimeä..

    ps. aika rajua repii kalasnikovilla kalsarit jalassa
     
  8. Spede

    Spede Guest Guest

    Liittynyt:
    15.05.2004
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen leffa. Ei tosin avautunut minulle täysin näin ensimmäisellä katsomiskerralla. Elokuvassa oli monta tarinaa ja yhtenäistä puanaista lankaa oli hankala löytää. Olikohan se tosin tarkoituskaan? Tästä joka tapauksessa pientä miinusta.

    Arvosanaksi antaisin varovasti 3/5.
     
  9. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielestäni oli positiivista, että tarinoita ei kytketty yhteen. Nämä yhteenkytkemiset ovat välillä vähän teennäisiä. Eikä punaiseksi langaksi riitä Camorran vaikutusvalta joka sektorilla?
     
  10. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Häh, yksi nimihän tuolla elokuvalla on Gomorra (suom) ja englanniksi se on Gomorrah. Gomorra on näppärä väännös Camorra-mafiasta, josta elokuvassa kerrotaan. Jos elokuva-arvosteluissa sotketaan nimiä tai ei osata kirjoittaa niitä, niin ei se ole elokuvan vika (olen kyllä itsekin nähnyt arvoisteluissa puhuttavan gomorra-mafiasta).
     
  11. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Romantisointi on jäänyt kauas pois tästä mafiakuvauksesta. Viiden eri ikäluokan mieskohtaloita seurataan toteavan dokumentaarinomaisesti. Hahmokehittelyihin tai juonen yhtenäisyyteen ei satsata kaikkea, vaan osasten työksi jää luoda karua kuvaansa laajemmasta kokonaisuudesta.

    Seuratuista säikeistä eniten miellytti räätälin tarina. Lieneekö johtunut sitten siitä, että siinä oli kontrastina muuhun edes häivähdys lämpöä ja toivoa.

    Erityismaininta vielä trailerissa ja elokuvan lopuksi soivalle Massive Attackin Herculaneumille, joka on kyllä kovimpaan iskeneitä elokuvabiisejä pitkään aikaan.

    :):):):)+
     
  12. jleinonen

    jleinonen Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.08.2001
    Viestejä:
    627
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tätä kyllä pitää katsoa ensimmäisellä katselukerralla silmä kovana että ymmärtää mitä ne hemmot siellä duunaa, varsinkaan kun mitään yhtenäistämissä ei hirveästi tarinoilla tapahdu. Valitettavasti jää kyllä tähän yhteen kertaan tämänkin elokuvan katsominen :(

    1/5 tähtee.
     
  13. Iso-Mies

    Iso-Mies Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätä leffaa on kyllä vaikea arvostella.

    Armottoman realistinen ja karu kuvaus Camorrasta.

    Edelliseen postiin viitaten, itsekin olin suurimman osan ajasta aika pihalla, mutta epäilen että ohjaajan tarkoituskin on ollut poukkoilla paljon paikasta toiseen yhtään syventämättä henkilöhahmoja. Tavallaan dokumentaarinen kuvaus ilman kertojan ääntä mitä meistä moni olisi varmaan kaivannut(noin kuvainnollisesti).

    Tosiaan Kummisedän ja Sopranosin glamouria tästä on turha hakea ja elokuvateatterissa oli lähipenkeillä useampikin muminasta päätellen yllättynyt elokuvaan ja tapaan miten se oli tehty. Oikeastaan vasta lopun tekstit summaavat vähän tapahtumia.

    Savianon kirja minkä pohjalta tämä on tehty on luonnollisesti kattavampi kertomus Napolin Camorran toiminnasta, olisikohan tämä vähän tarkoitettukin kirjan lukeneille jokinlaisena "elävänäkuvana" kirjan tapahtumapaikoilta.
    Taidan lukea kirjan kunhan ehdin, ainakin Savianon saamien tappouhkauksien johdosta taitaa olla aika mehukkaita paljastuksia Napolin alamaailmasta.

    Tietyllä tapaa tuli mieleen loistava viiden tähden elokuva City Of God. Samanlaiseen kertomukseen olisi ollut ainesta, mutta elokuvan jättäminen hiukan sekavaksi vähentää yhden tähden.

    :):):):)


    Iso

    ps. erikoismaininta täältäkin Massive Attackin Herculaneumille, huikea biisi.
    Tässä maistiaisia leffasta kyseisellä biisillä höystettynä: http://www.youtube.com/watch?v=nh9CsxUhOfQ
     
  14. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos genre kiinnostaa, niin kannattaa katsoa myös DVD:nä saatava Corleone, joka kertoo Salvatore "Toto" Riinan tarinan siihen asti, kun hän jäi kiinni 1993. Kyseessähän ei ole ihan pikkutekijä, sillä heppu järjesti mm. mafiasyyttäjien Paolo Borselinon murhan ja Giovanni Falconen maata kiertävälle radalle.

    Leffa/6 osaan tehty DVD on saanut huippuarvostelut. Ja mikä parasta, Italiaksi/sisilian murteella tehty. Suosittelen :thumbsup:

    P.S. Tällä ei ole mitään tekemistä fiktiivisen Vito Corleonen kanssa.
     
  15. big j

    big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.02.2002
    Viestejä:
    3 420
    Saadut tykkäykset:
    137
    Varsin raadollista todellisten mafiaolosuhteiden kurkisteluahan tämä tarjosi, tosin aika yllätyksetöntä sellaista, koska mitään suuren suuria paljastuksia ei näistä kuvioista enää tänäpänä saada irti. Noinhan se menee ja aina tulee menemään ihan ajanlaskun loppuun asti. Likaista ja stressaavaa puuhastelua, jossa palkinnot on varsinkin alatasoilla luokkaa magee teepaita (juu ei Armani-pukuja näille junnupyrkyreille... vrt. Mafiaveljet).

    Napolinmatkaan tämä nyt ei ainakaan heti innostanut, sillä olipas tosiaan karunnäköisiä kulmia tarjolla ja reippaasti. Tarkoittaako tuo nyt sitten sitä, että ne tuotantoarvot olivat tässä siis todellakin kohdillaan, eli pakkohan tälle on lätkäistävä vähintäänkin...

    :):):)½


    Shout-out vielä elokuvassa oivallista duunia tehneille amatöörinäyttelijöille!
     
  16. Grin

    Grin Guest Guest

    Liittynyt:
    06.08.2008
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    En tykännyt.

    Oli tosiaan raadollinen, kenties jopa realistinen kuvaus Camorra/Gomorra tms. mafiasta. Mutta ei se hyvä elokuva ollut.

    Leffa alkaa todella lupaavasti. Hyvä alkusysäykseltä vaikuttava kohtaus jossa muutama mafioso tappaa toisia, jonka jälkeen hyvää musiikkia ja todella vakuuttava nimiteksti. Mutta siihen hyvät jutut loppuvatkin.

    Hahmoja on todella, todella paljon. Kun hahmoja on tullut vastaan ämpärillinen alkaa pikkuhiljaa toivomaan että kaikki oltaisiin saatu esiteltyä ja päästäisiin tarinan pariin. Perse puutuu ja katson (leffateatterissa) kännykästä kelloa, leffaa on mennyt 40 minuuttia ja uusia hahmoja tulee vielä. Takanani joku neljästä muusta katsojasta huokaa ja korjaa asentoaan.

    Osa hahmoista on sympaattisia, osa ei. Joillain on selkeä tarina, toisilla vähemmän. Porukkaa lakoaa leffassa jatkuvasti, suurimman osan ajasta ainakaan minulla ei ollut mitään käsitystä kuka tappaja tai kuoleva oli, enkä ollut kiinnostunut miksi niin tapahtui.

    Jossain vaiheessa tajuan etten tiennyt kuinka pitkää elokuvaa olin mennyt katsomaan. Elokuva itse ei anna asiasta mitään vihjeitä, siitä puuttuu se klassinen draaman kaari. Viimeiset 30 minuuttia (ainakin) istun vain perse kipeänä ja toivon että leffa loppuu. Elokuvan viimeisen tarinan loppu on alusta asti selvä, ja kun se tulee tekee mieli tuulettaa "jes ja nyt helvettiin täältä"

    On myös sääli että elokuvan näyttelijät hoitavat hommansa hienosti, kuvaus on hyvää ja taitoa kertoa juttuja elokuvallisesti on. Tarina itsessään ontuu käsitämättömän paljon. Kuvaavaa on, että lopun tekstit ovat mielenkiintoisemmat kuin itse elokuva. Ne antavat fiiliksen että elokuvan tekijöillä on ollut joku pointti, mutta toteutus vastaa äärimmäisen huonosti kirjoitettua ja pitkää wikipedia-artikkelia.

    */*****
     
  17. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Tätä on nyt näytetty MTV3:lla muutama jakso. Ei hyvältä näytä. Huonosti tehty jälkiäänitys. Epookkikuvaus on hyvää. Kaikki muu on sitten vastaavaa kuin Timo Koivusalon tuotokset. Pökkelöa näyttelemistä ja puisevaa kesäteatteri-ilmaisua.
     
  18. Pvt Joker

    Pvt Joker Guest Guest

    Liittynyt:
    11.08.2009
    Viestejä:
    244
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tietysti kesäteattereita on ammattinäyttelijöilläkin, joten siinä mielessä olet oikeassa. Muussa mielessä en oikein voi ymmärtää valitustasi näyttelijätyöstä tuossa sarjassa. Eiväthän ne mitään maailman huippulaatua ole, mutta rooleihinsa soveltuvat hyvinkin. Tosin en kaikkia Koivusalon elokuviakaan pidä mitenkään mahdottoman huonoina, varsinkaan näyttelijäsuoritusten osalta.
     
  19. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 029
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli kyseinen leffa illalla katsottua ja johan olikin rumaa ja maanläheistä tarinaa :thumbsup: ei todellakaan mikään "hyvänfiiliksen leffa".. Hieman häiritsi jo edellä mainittu punaisen langan puuttuminen mutta aika hyvin leffan paletti silti pysyi kasassa vaikkei eri tarinoita millään juonenkäänteellä tjsp. yhteen sidottukaan.

    4/5
     
  20. SamSon

    SamSon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.06.2005
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, vähän samat fiilikset. Dokumenttimainen ote kuvauksessa (käsivara, fokus aina ties missä, ylivalotusta jnejne) sopi erittäin hyvin tähän. Reilu tunti mentiin niin, ettei juonesta ollut mitään hajua, mutta loppua kohti eri tarinat rakennettiin kuitenkin melko hyvin. Ainut asia, joka jäi hämärän peittoon on
    miksi se pappa jakeli niitä rahoja ihmisille :confused:

    Leffan aikana tai heti leffan jälkeen olisin antanut 3/5, mutta näin muutaman päivän jälkeen siitä on jäänyt kyllä hyvinkin positiivinen tuntuma.

    Tuomio 4/5