tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. Jumatuse

    Jumatuse Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomasin ainakin, että osa pintaliitoskomponenteista on väärinpäin. Korjaan ne ja katsotaan sitten. Nuo diodit on kyl vähän mysteeriset. :D
     
  2. olpp

    olpp Guest Guest

    Liittynyt:
    02.05.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    En osaa sanoa paljonko elementit painaa, varmaan löytyy jostain netistä. Veikkaisin että lähemmäs kaksi kiloa. Magneettisuojaus ainakin näytti aika kiinteältä, kertokaa jos joku on sen irroittanut. Tilaamani bt-palikka on tämä. Dealextremestä tilasin akut ja laturin.

    Kansi pitäisi tosiaan vielä viimeistellä, lähinnä ajattelin hioa sen karkealla paperilla yhdensuuntaisesti, niin saadaan ns. harjattu alumiini -look. Laitoin vielä tänään siihen ledin ilmaisemaan onko laite päällä. Tuo tappi-idea on kyllä hyvä, siihenhän voisi käyttää esim. sähkökitaran hihnan, niin saisi olkahihnan.

    Äsken kokeilin hieman luukuttaa bassovoittoista musiikkia, niin kannen liittimet selvästi kaipaa hieman tiivistystä, puhisevat siihen malliin.
     
  3. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Vastukset olisi kannattanut selvittää värikoodin avulla/mittaamalla ennen kolvailua. Värikoodikin voi olla ilmoitettu eri desimaalimäärällä, jolloin kerroinrengas erivärinen. Diodi D10 ainakin väärinpäin, muista ei tiedä, toivottavasti piiri ei ole hajonnut, kun lähtö diodilla oikosuljettu maihin.

    Juotokset kannattaa tarkistaa, että tina tarttunut levyyn kunnolla ja "noussut" levyn läpi toiselle puolen.
     
  4. whelibob

    whelibob Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2007
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on nytten 80hz tajuuteen viritetty 20litran kotelo. Kaiuttimena on HP-10W. Vähän sellaisen kuvan sain että on liian korkea viritystaajuus tuon kokoiselle kotelolle ja elementille? Kun "olpp":kin viritti 6.7litran kotelon 70hziin. Taas DIY-audion foorumeilla porukat taas kehottivat virittämään 80hz:iin, kuulemma ulkoilmoissa ei ole realistista tämän kokoisilla laitteilla toistaa alemmas. Ääni kyllä kuulostaa ihan hyvältä omaan makuuni, mutta vielä tässä vaiheessa kun laitetta on helppo muuttaa, niin aattelin jos parantaisin sitä hieman. Houkutus muuttamiseen heräsi kun vertailin 80hz ja 60hz koteloiden taajuusvasteita.
    80hz:illa on aika kova piikki 117hz kohdalla.

    Mitä mieltä asiantuntevammat ovat? Onko ihan päin persettä viritetty? Olisiko 60hz viritystaajuus parempi, tai mahdollisesti jokin muu? Entä kotelon vaimennus, olen saanut sellaisen käsityksen, että vaimennusmateriaalin tilavuus ei vähennä kotelon tilavuutta?
     
  5. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kyllä varmaan voisi laske viritystaajuutta, kannattaa varmaan kokeilla, miltä sointi kuulostaa alhaisemmalla virityksellä. Ja vaimennusainetta kannattaa lisätä, vaimennusaineen lisäys vaikuttaa kotelon tilavuutta kasvattaen, eli jos lisäät vaimennusta, viritystaajuus laskee.
     
  6. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa ehdottomasti kokeilla tuota 60hz viritystä. Kannattaa myös laittaa koteloon niin paljon vaimennusainetta kuin sinne sopii niin, että putken pää jää vapaaksi ja elementin taakse pari senttiä ilmatilaa. Tuolle elementille kannattaa ottaa kaikki litrat kotelosta irti, toisto ulottuu näin matalammalle. Pieni kotelo ja liian alhainen viritystaajuus tekee toistosta äkkiä ponnettoman/ohuen, varsinkin ulkokäyttöä ajatellen. Vaimennusaineesta voisi saada ~15% lisää tehollista tilavuutta (23L). Tuo 23L ja 60hz viritys näyttää melko hyvälle, ei ole niin mieletöntä korostusta tuolla 100-120hz taajuudella ja toisto ulottuukin jo ihan kivasti tuonne 60hz paikkeille.
     
    Viimeksi muokattu: 09.07.2009
  7. Jumatuse

    Jumatuse Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on kaikki pintaliitoskomponentit oikein päin, mutta ei worki. :s Mites selvitän noi vastukset? Vittu sinne meni 41€ ja yli 5h hukkaan. -__-
     
    Viimeksi muokattu: 09.07.2009
  8. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuolla on ainakin joku vastusten värikoodien selvittelyyn:

    Vastusten värikoodit

    Valitit, ettei ohjeita ollut, mutta eikös ne löydy, kun kirjautuu 41hz-sivustolle? Olen käsittänyt, että sarjan osataja saa tunnukset, joilla sinne voi kirjautua. Netistä löytyy googlettamalla tuollainen ohje:

    AMP6.pdf

    Jos siellä on ollut niitä suojadiodeja väärinpäin, sulake on voinut poistua, oletko tarkistanut. Yleismittari olisi myös hyvä, jotta voisi jännitteitä ja virrankulutusta mittailla. Mitään päälle/pois kytkentää tuossa sarjassa ei tainnut olla?
     
    Viimeksi muokattu: 10.07.2009
  9. heebis81

    heebis81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itellä jäi ainakin 2kpl vastuksia yli joilla olisi voinut säätää sisääntulon tasoa haluamakseen (mainittiin ohjeissa) yhtään diodia ei kyllä jäänyt yli.

    Ensimmäisessä kuvassa näyttäisi olevan Mute jumpperi paikallaan, kai olet koittanut ilman sitä? Omassa waffissa äänettömyyden syyksi paljastui huonosti juotettu D1, huomasin sen kun jännite oli sen jälkeen 0V. Pikkasen lisää tinaa ja lähti toimimaan.

    Ohjeet tosiaan sai 41hz sivuilta, tosin ne oli vanhemmalle revisiolle mutta kyllä niillä vehkeen sai toimimaan.
     
  10. Jumatuse

    Jumatuse Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo siis vastuksia jäi yli ei diodeita. Eli se homma on selvä. Miten noi jumpperit kuuluu olla? Tarvitsee etsiä jostain yleismittari, niin pääsee noita voltteja katsomaan. Joo kyllä mä niitä ohjeita käytin.
     
    Viimeksi muokattu: 10.07.2009
  11. mikemon

    mikemon Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2005
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jumpperit on ihan oikein. eli ne pitää olla paikallaan. Onhan kaikki diodit nyt varmasti oikein päin? Laita kuva korjatusta vahvistimesta. Ja putsaa ennen kuvan ottoo vaikka viinalla tuo fluksi, niin saa selvää.
     
  12. TopiOkone

    TopiOkone Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mulla on 7,2L kotelo. Kaksi Bilteman 6,5" elementtiä vierekkäisillä syrjillä. Kotelo on suljettu.

    Nyt oon tavannut täältä, että kotelo kannattaisi olla refleksi. Mitenkäs lasken sopivan putken tuolle boksille, kun ei ole näiden elementtien ominaisuuksista mitään tietoa? Vai kannattaako suosiolla pitää suljettuna?
     
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tietämättä elementeistä mitään, tasan varmasti kotelo on liian pieni, jopa liian pieni yhdellekin elementille. 10-15 litraa olisi parempi tilavuus 6,5 tuuman kartiolle eli kahdelle kartiolle tarvittaisiin 20-30 litraa.

    Jos ei muutoksia tilavuuteen/elementtiasetelmaan haluta tehdä, täytyy edes yrittää minimoida järkyttävän kuvottavaa katastrofia, parantaa se edes järkyttävän katastrofin asteelle.

    Noin 50 Hz refleksiviritystaajuus voisi toimia, silloin saadaan yli 100 Hz taajuudet edes toistumaan jotenkuten kiikunkaakun nipinnapin ja hädintuskin.



    Jos asentaisi elementit samaan reikään naamat vastakkain eli Compound-menetelmällä, saisi vasteen lähes hifimäisen kauniiksi, pääsisi kuuntelemaan yli 40 Hz taajuudet siististi (40 Hz viritystaajuudella, tarkempi taajuus pitäisi määrittää sitten kun elementti tunnetaan tarkemmin).



    Oli elementtityyppi/kappalemäärä/asennustapa mikä hyvänsä, noin 55 Hz viritystaajuus olisi 7,2 litran kotelolle sopiva lähtökohta kokeiluille. Siinä toimii 2 rinnakkaista elementtiä (vain yli 100 Hz taajuuksia kuulee) siinä missä 2 elementtiä Compoundinakin (hifiä jopa 50 Hz taajuuteen saakka).

    Refleksiputki on tällöin eri paksuisena näin pitkä:
    30 mm 7,6 cm pitkä, noin 10 watin tehotasolle riittävä.
    35 mm 10,8 cm pitkä, noin 15 watin tehotasolle riittävä.
    40 mm 14,5 cm pitkä, noin 20 watin tehotasolle riittävä.
    45 mm 18,8 cm pitkä, noin 30 watin tehotasolle riittävä.

    Tuntematta elementtiä ja määrää ja asennustapaa ei tarkkaa putken sallimaa tehotasoa voi määritellä, mutta simuloin nuo putket käyttäen elementtinä 2 kpl Seas T17RE. Siinä on 6 mm Xmax.
     
    Viimeksi muokattu: 11.07.2009
  14. whelibob

    whelibob Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2007
    Viestejä:
    87
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on oma ghettoblasterin refleksiputken aukko viritetty 60hz:iin, vaikea vielä sanoa paraniko ääni 80hziin verrattuna kun kotelo vuotaa keskeneräisenä niin paljon. Mistäs kannattaisi vaahtomuovia hankkia pk-seudulla? Tähän mennessä mennyt jo niin paljon blasterin valmistamiseen rahaa, että kovin mieluisesti en vaahtomuovista maksaisi kun sitä on saatavilla ilmatteeksikin.
     
  15. TopiOkone

    TopiOkone Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.04.2008
    Viestejä:
    33
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse raiskasin vanhan tyynyn. Joissain tyynyissä on hyvinkin samankaltaista täytettä, kuin myytävät kaiutinvillat. (olettaen siis, että vaahtomuovi tulee vaimennukseksi...)
     
  16. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    4" Tang Bandit tilasin nyt itsekin. Elementit tosiaan ovat melko painavat käsittääkseni (en vielä saanut niitä käsiini). Onko kellään kokemusta magneettisuojauksen poistosta? Jos karusti ottaisi rälläkän kauniiseen käteen ja sivaltaisi rautamötikän kahtia? :D Toki ensin pitäisi hyvin tarkasti suojata koko elementti, ettei rautapölyä pääsisi sisuksiin jne. Onnistuisikohan moinen mitenkään? Kaikkea hullua ja typerää on kiva yrittää, niin sitten voi todeta ettei toiminut ja ostaa uudet vehkeet :D
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Mikset osta magneettisuojaamattomia malleja, tai neodyymimagneettisia malleja, jopa muovirunkoisia, ne ovat keveitä? Minulla on jotain elementtiä magneettisuojattuna sekä suojaamattomana. Suojaamaton on myös helpompi asentaa, koska suojattu paksuine magneettisuojineen vaatii käytännössä etulevyn taakse asennuksen, muuten tulee liian ahtaat paikat äänen levitä elementin taakse elementtireiän ahtaasta rakosesta.
     
    Viimeksi muokattu: 15.07.2009
  18. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm, ostin elementit joltain rakentelijalta. Käyttämättömät ovat kuulemma. Täytynee vielä huomenna tiedustella tarkemmin, josko ne ovat magneettisuojatut vaiko eikö. Jos ovat, niin tuskin hän niitä vielä ehti postittaa.

    100e (sis. postit) pyysi 2 x elementistä (TB W4 - 657S) ja Tripat 2020 chipeillä kasatusta tehdastekoisesta vahvistimesta ja lupasi laittaa kaikki tarvittavat liittimet kullattuina mukaan. Ei sinänsä ryöstöhinta minusta.
     
  19. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    S Tang Band -elementin tyyppikoodin perässä viittaa suojaukseen, suojaamattomat taisivat olla A-kirjain perässä, tai jotain, en muista.