Suomen HDTV:n tulevaisuus

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana tomppa1, 17.05.2008.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Lisäksi ne maat jotka vasta nyt tai tulevaisuudessa alkavat tekemään valintojaan päätyvät todennäköisesti T2:seen. Sitä todennäköisemmin mitä myöhemmin päätökset tehdään.
     
  2. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos tämä on "totuus", niin varmasti siitä on olemassa kirjallista ja julkista faktaa sitä tukemaan, ei muuta kuin kehiin vain. Muussa tapauksessa tuo on ainoastaan päässä keksitty salaliittoteoria, josta on muodostunut totuus, koska oman television yhdestä virittimestä tuli HD-lähetysten katselussa hyödytön.

    Totta on se, että Yleisradio on kannattanut suoraan T2-tekniikan käyttöönottoa siltä pyydetyssä lausunnossa viestintäministeriölle. Silloin perusteluna esitettiin, että T-tekniikan käyttöönotto tekisi turhan välivaiheen, josta syystä ihmiset joutuisivat päivittämään laitteita kaksi kertaa teräväpiirtoa varten, ensin DVB-T HD:hen ja sen jälkeen DVB-T2:n.

    Sen sijaan ainakaan minä en ole nähnyt minkäänlaista faktaa siitä, että viestintävirasto olisi missään tilanteessa ilmoittanut T2-hakemusten olevan etusijalla, suora lainaus LVM:n lupahakuilmoituksesta:

    "Verkkotoimiluvan haltija voi valita, käyttääkö se televisiolähetyksissä nykyistä DVB-T-tekniikkaa vai uudempaa DVB-T2-tekniikkaa. Toimilupaviranomaisen tavoitteena on, että maanpäällisissä teräväpiirtolähetyksissä käytetään viimeistään vuodesta 2017 DVB-T2 jakelutekniikkaa."

    http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?folderId=191454&name=DLFE-6935.pdf

    Koska nämä toimiluvat olivat voimassa vain vuoteen 2016, ei ole olemassa mitään merkkiä siitä, että T2:n käyttöönotto olisi ollut millään tavalla etusijalla tässä nimenomaisessa hakemuksessa. Siitä huolimatta muun muassa Digita käänsi kelkkansa kevään aikana ja aiemmin tuettuaan DVB-T:llä aloittamista kertoikin T2:n edenneen odotettua nopeammin ja oman halunsa siirtyä käyttämään suoraan T2-tekniikkaa.

    Voi tietenkin jälleen kehitellä salaliittoteorioita ja olla sitä mieltä, että Yle painosti myös ranskalaisomisteisen Digitan vaihtamaan kantaansa ja keksimään olemattomia perusteita. Jotain faktaa olisi kuitenkin nyt saatava tällaisten väitteiden tueksi, muuten olen taipuvainen uskomaan, että DVB-teknologioiden tilanteesta tarkkaan perillä oleva Digita teki ratkaisunsa aidosti teknologioita tuntevana ja niiden kehityksessä mukana olevana instanssina ja sen pohjalta, että se näki teknologioiden kehityksen puoltavan tätä ratkaisua. Jos mitään faktaa ei muusta ole esittää, niin minun on vain uskottava, että alan ammattilaiset tietävät sittenkin paremmin, kuin foorumin keskustelijat, joilla on asiassa oma lehmä ojassa.

    Kannattaa olla melko lailla varovainen myös noiden tulevaisuuden "tietojen" kanssa, etteivät tule potkimaan takamukselle jälkeenpäin. Minä en ainakaan lähde varmana julistamaan, että T2 on tulevaisuuden selkeä voittajateknologia. Voi hyvin olla, että markkina jakautuu esimerkiksi suurinpiirtein puoliksi siinä vaiheessa kun suurinpiirtein koko Eurooppa on teräväpiirtolähetyksiin lähtenyt, tai että T-verkkoja on enemmänkin. Siihen en ollenkaan usko, että varsinaisten teräväpiirtolähetysten alkaessa T2-teknologia ei olisi käytössä muualla kuin Suomessa ja Britanniassa, mutta aika näyttää senkin.
     
  3. Naukkis

    Naukkis Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2003
    Viestejä:
    311
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaatineeko tuota YLE mutta kuka aloittaisi lähetyksiä vanhentuvalla tekniikalla? Harva operaattori teki niin satelliiteissakaan, Canal Digitalilla taisi olla, tai lieneekö vieläkin(ei kai, en jaksa kaivaa tietoa kun en tilaa) muutama kanava MPEG2 + DVB-S mutta nyt suunnilleen kaikki käyttävät MPEG4:ää ja DVB-S2:sta.

    Joka tapauksessa boksit menevät uusiksi koska ne maksutelevisiotoimijat jotka Suomessa haluavat välittää kanavansa HD-tasoisena haluavat myös käyttää Terrestrial Ready -viritystään (jotkut väittävät että tekijänoikeuksien haltijat vaativat toimimaan niin, uskoo ken tahtoo). Kuluttaja voi aina tehdä valinnan ja jättää uudet purkit ostamatta - ja äänestää sillä tavoin mitä mieltä on esimerkiksi Terrestrial Ready:sta.

    Digitan intresseistä voi olla montaa mieltä. Julkisuuden perusteella ne ainakin osaavat lypsää.
     
    Viimeksi muokattu: 06.07.2009
  4. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sori jos käsittelen asiaa insinöörilogiikalla, mutta kuvittelen ettei T -> T2 muutos ole mitenkään maatamullistava boksien osalta. Demodulaattoripalikka vaihtuu mutta softa pitäisi olla 95% sama T ja T2 purkeissa. Ja se paska softahan tässä niitä ongelmia on koko ajan aiheuttanut..
     
  5. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olet täsmälleen oikeassa, insinöörilogiikka on nimenomaan se, mitä tässä asiassa tarvitaan :thumbsup:

    Turhan monilla on se kuvitelma, että DVB-T2 on jotenkin niin mullistava uudistus, että T2-laitteiden voidaan ajatella olevan suurinpiirtein samalla tavalla täysin uusia laitteita, kuin digiboksien analogiajan jälkeen. Insinööri taas ymmärtää, että laitteesta vaihtuu vain hyvin pieni osa, eikä pyörää tarvitse sen takia uudelleen keksiä. Kuten aiemmin tuossa sanoinkin, niin paljon isompia nuo HD-ajan muut vaaditut muutokset ovat (useiden resoluutioiden tuki, MPEG-4 purku jne.)
     
  6. terpaa

    terpaa Guest Guest

    Liittynyt:
    27.07.2005
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen aika varma että nämä ensi vuonna tulevat dvb-t2 digiboxit menee taas kohta vanhoiks kun videon pakkaus kehittyy.
    Edelleen minusta suuri virhe mennä näin raakiletekniikkaan. Oltas ees yks laitteiden vaihtokierros vältetty kun oltas menty siirtymä toimivaks todetulla dvb-t+mpeg4 joka on käytössä monessa maassa ja laitteilla hyvä saatavuus.
     
  7. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Öö, sori, mutta logiikka ei aukene. Jos nyt mentäisiin DVB-T + MPEG4-yhdistelmään, niin tulisi laitteiden vaihtokierros, jossa ihmiset vaihtavat näihin laitteisiin. Sitten tulee toinen, jos tulee uusia pakkaustekniikoita tai muuta, mitkä vaativat laitteiston vaihdon. Nyt kun mennään DVB-T2:lla ja MPEG4:llä, tulee laitteiden vaihtokierros siitä ja sitten joskus tulevaisuudessa, jos pakkaustekniikat kehittyvät, siis missä on ero?

    Tällä ratkaisulla sen sijaan saatetaan välttää yksi laitteidenvaihtokierros, joka voisi tulla jos ensin otettaisiin DVB-T, sitten olisi pakko vaihtaa DVB-T2, kun muksien tila vain loppuu siinä vaiheessa kun kaikki kanavat siirtyvät HD-lähetyksiin ja tekniikka vanhenee muutenkin käsiin ja sen päälle sitten vielä mahdollinen teknologiapäivitys pakkaustekniikoiden kannalta, mikäli tekniikka ei vielä ole "valmista" sen osalta.
     
  8. janilxx

    janilxx Guest Guest

    Älkääpä hötkyilkö, Lindénin mukaan antenniverkon SD-kanavat tulevat näkymään ehkä vuoteen 2020 asti.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 03.09.2009
  9. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, no eipä tuolla sinänsä väliä ole tuolla vuosiluvulla niinkään. Se tuli jo aikanaan Jungnerin 2016-lausuntojen myötä suht selville, että siirtymä tullaan todennäköisesti toteuttamaan liukuvasti ja sen mukaan, miten laitekanta kehittyy, eikä kertarysäyksellä. Tuo vuosiluku tuossa viitannee lähinnä siihen, että 2016 ei nyt Suvin näkemyksen mukaan (tai siis näin ovat hänelle avustajat ja virkamiehet kertoneet) vielä kaikki laitteet ole luontevasti vaihtuneet HD-laitteiksi ja SD-lähetyksiä jatketaan pidemmälle. Siitä en pistäisi päätäni pantiksi, että kaikki nykyiset SD-muksit jatkavat SD:nä 2016 jälkeen, mutta varmasti peruskanavat lähetetään SD:nä ja DVB-T:llä vielä suht pitkään.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 03.09.2009
  10. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ero on siinä, että DVB-T + AVC4.0 tekniikka on kypsempää, yleisempää ja HALVEMPAA.

    Uusi laitteenvaihtokierros on joka tapauksessa tiedossa, koska T2:n pakkaustekniikka AVC4.0 ei pitkälle kanna.

    Veikkaisin, että DVB-T SD-kanavat tulevat näkymään yhden tai kahden muksin voimin pitkälle 2020-luvulle.
     
  11. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikähän noista nykyisistä bokseista kestäisi muka seuraavat 10 vuotta :) Maailma on 2016 jo niin eri näköinen, että on aivan sama mitä sitä nyt vuonna 2009 ennustelee, 2020 tilanteen ennustaminen taas on jo aivan hullun horinaa.
     
  12. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se ero ei vain vie yhtä laitteidenvaihtokierrosta välistä, kuten siinä viestissä väitettiin, johon vastasin. Aika näyttää, mikä on loppujen lopuksi halpaa ja mikä ei ja missä maassa uusitaan laitteita ja kuinka monta kertaa, mutta pointtini kommentissa oli kuitenkin se, että T-tekniikan käyttöönotolla ei yhtään laitteidenvaihtokierrosta vähennettäisi.
     
  13. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0

    mulla vaan oli sellanen fiilis että yle ei toimilupaa tarvitse...

    ja tarkistin

    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980744

    katsoppa 1 luvun 7 a § eli toimiluvatta saa toimia. Yle siis harjoittaa taajuussunnitelman mukaisesti toimintaa.

    aika jännää on että valtioneuvosto velvoitetaan varmistamaan että yle saa käyttöönsä "tarvitsemansa määrän kapasiteettia".

    tuossa viitatussa
    Laki radiotaajuuksista ja telelaitteista

    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20011015
    6 § 2 mom ja muut kohdat taas viitataan toimiluvan haltijoihin ja YLE on jääny pois!

    aika moka

    loppujen lopuksi kuitenkin harkinta on erilaista:

    toimiluvat ovat valtioneuvoston harkinnassa, mutta valtioneuvostolla on velvollisuus järjestää YLElle kapasiteettia
     
  14. Baroni

    Baroni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.03.2007
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli periaatteessa kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta eräät ovat vain tasa-arvoisempia kuin toiset.
     
  15. odzmo

    odzmo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja käsittääkseni T2-laitteillakin voi katsella tuota SD:tä.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 03.09.2009
  16. odzmo

    odzmo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi jättäytyä vanhan tekniikan (T) kelkkaan, kun kerran uudempi (T2) on saatavilla? Laitteista vielä: onhan tuo kyllä niin, että tällä hetkellä T2-laitteita on 0 % talouksista, mikä on "äärettömän monta kertaa vähemmän" kuin T+AVC4.0 -laitteita. Tosin näitäkään ei taida monella prosentilla talouksista vielä olla?

    Veikkauksestasi olen samaa mieltä.
     
  17. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi suuri osa yrityksistä ja kuluttajista on jäänyt Windows vitosen (XP) käyttäjiksi, vaikka Windows kuusi (Vista) olisi tarjolla? Mutta turha tässä on tuulimyllyjä vastaan taistella. T2 is the king.. until T3 comes.
     
  18. Biini

    Biini Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.02.2003
    Viestejä:
    581
    Saadut tykkäykset:
    8
    Laitteilla ei ole niinkään väliä, kunhan vaan tallenteet olisivat toistettavassa muodossa vaikkei alkuperäistä laitetta olisikaan enää toimintakuntoisena.
     
  19. Digiman

    Digiman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.03.2004
    Viestejä:
    907
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sumsurrarum tjsp. Itse vedättelen nykyisillä boxeilla niin pitkään kun kestävät. Sitten kun ensimmäiset tallentavat HD -boxit tulevat kiertoon, nin n.6kk kuluttua siitä voisin harkita siirtyväni HD -aikaan.....:rolleyes:
     
  20. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo.....

    ...vähän niinku autossaki tarttis vaihtaa vaan moottori - eihän sitä koskaan edes näe niitten muovikuorien alta - taitaa olla melkein tarpeeton hyvin pieni osa - kaikki muut osat kyllä toimii hienosti vanhasta autosta otettuna...

    ...Insinörtit rules ! :hitme:
     
    Viimeksi muokattu: 13.07.2009