tee-se-itse ghettoblasta?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana DerAlte, 21.06.2006.

  1. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Nuo pietsojen vasteet on sellaista 20 dB huipusta huippuun vuoristoa. Lähinnä melun tuottajiksi tarkoitettu... Ei se vastus siitä sulosointuja ulos saa, rakenne on mitä on.

    Ei noita herkkyyksiä kannatta tuijottaa, mitä tuollaisille parinkympin elementeille luvataan, jos "datoissa" mainitaan 98, se voi olla ihan todellisuudessa 88. Halpa elementti, suuremmat toleranssi magneettirakenteessa ja sitä kautta huono hyötysuhde.

    Ilmeisesti torvidiskantti, jonka yläpään vastetta koitetaan parantaa pietsokihisijöillä.
     
  2. S.W.A.T

    S.W.A.T Guest Guest

    Liittynyt:
    25.11.2007
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kumpi on ghettoblaster -käytössä parempi koteloratkaisu, suljettu vai refleksi? Kaiutinelementteinä ovat (edulliset) 6,5" coaxial autokaiuttimet ja vahvistimena D-luokkainen 2*15w. N. 70-80Hz virityksellä luulisi saavan hieman lisää herkyyttä bassopäähän suljettuun verrattuna, mutta miten mahtaa olla äänenlaadun laita?

    Tokihan refleksiputket voi aina tukkia jos tulos ei miellytä... Varmaan joillakin plazalaisilla on kokemusta autokaiuttimien käytöstä?
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Suljettuna taajuusvasteesta tulee onneton, koska kotelosta ei tehdä tarpeeksi isoa vaan tyydytään liian pieneen.

    Refleksinä kotelon koolla ei ole niin paljon väliä, koska viritystaajuuden avulla vaste voidaan oikaista halutunkaltaiseksi, vaikka kotelo olisikin liian pieni. Suosittelen siis refleksiä. Samalla saa suunnilleen tuplasti bassoääntä verrattuna suljettuun, eli säästää puolet vahvistintehosta. Jos refleksinä toisto ulottuu vaikka 30 hertsiin 10 watilla ja tietyllä äänenpaineella, niin suljettu vaatisi ainakin 20 wattia tehoa päästäkseen samaan 30 Hz taajuuteen samalla äänenpaineella.

    Lisäksi sekin lisäpulma vielä, että suljettu kotelo tarvitsee avukseen sähköistä korjailua, koska vasteen muoto väärästä kotelokoosta johtuen on joko bassoköyhä tai yksinuottinen jumputtaja yläbassoilla.



    Jos siis rakentaa samankokoiset ja samalla vahvistimella varustetut kaiuttimet, toinen niistä suljetuksi ja toinen refleksiksi, niin äänten eroa voisi luonnehtia suunnilleen näin (ilman sähköistä vastekorjailua):

    Suljettu: bassoa ei tule tarpeeksi, ponneton kuiva ääni, matkaradiotyyppinen. Tai jos bassoa tulee, se kuulostaa honottavalta tai jumputtavalta, eikä korostustaajuuden alapuolisia taajuuksia kuule ollenkaan, eli alabassottomuus edelleen vaivaa, vaikka rakkine jumputtaisi sitä yhtä nuottiaan kovaakin. Kuuntelija alkaa ärsyyntyä jumputukseen tai bassojen puutteeseen.

    Refleksi: bassoa tulee tasapainoisen oloisesti, yhtä paljon joka taajuutta tiettyyn alimpaan nuottiin asti. Sitä alarajanuottia matalammat bassot luonnollisesti puuttuvat kokonaan, mutta ne bassot mitä kuulee, tulevat kauniin ja selkeän oloisesti. Kuuntelija ei ärsyynny, jaksaa kuunnella kauan. Jopa oktaavin verran alempia taajuuksia refleksistä saa kuuluville, ainakin pari terssiä nyt kuitenkin, eli bassot ovat muhkeampia, aivan kuin ääni tulisi jostain isommasta kaiuttimesta.



    JOS rakentaa elementille optimaalisen ison kotelon, silloin äänestä saa puhtaan kaikilla kotelotyypeillä, mutta kuka nyt viitsii katsella jotain 100-1000 litran kokoista koteloa fillarinsa tavaratelineellä tai edes auton kattotelineellä. Katsella kyllä jaksaa, mutta eipä jaksa polkea fillaria sileällä tai ylämäkeen. Alamäkeen onneksi mennään lujaa, koska fillarin jarrut eivät kykene pysäyttämään tuhat kiloa painavaa betonisubbaria, eli kolera-altaassa tavataan, molskis. Nähdään pitääkö subi vettä. Refleksisubi luultavasti hörppää vedet sisäänsä refleksiaukon kautta ja uppoaa, joten rakentakaa sitten mieluummin se yhden litran kokoinen suljettu inisijä mehupulloon, se kelluu. Ja piipittää.
     
  4. toiminto

    toiminto Guest Guest

    Liittynyt:
    18.09.2008
    Viestejä:
    242
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvistimeksi ghettoblasteriin olen suunnitellut hyväksi todettua Amp6 Basiccia. Sitten pitäisi valita elementit.

    Olisipas nurkissa ylimääräiset uudet DLS MS6 autoelementit. Olisikohan kyseiset elementit soveltuvat maltillisen kokoiseen mutta hyvä soundiseen ghettoblasteriin? Olisiko kellään kokemusta? Millainen diskantti sopisi käytettäväksi kyseisen elementin kanssa? Entä jos käyttäisinkin vain 1kpl MS6 bassoja ja lisäisin sen rinnalle jonkun diskantin, kotelotilavuuden saisi pidettyä pienempänä... olisiko silloin järkevämpää käyttää jotakin muuta vahvistinta?

    Tässä olisi specsit DLS:lle:
    http://autoper.iespana.es/specms6a.pdf

    Toinen vaihtoehto olisi ostaa vaikkapa tällaiset: Tangband W4-657sc
    http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=472

    Minkähän kokoisen kotelon mainitsemani eri vaihtoehdot vaatisivat, että saisi myös bassoa ulos laatikosta? Mites Tangbandin kanssa, toimisikohan ihan yhdellä elementillä vai kannattaisiko iskeä 2kpl rinnan, jotta impedanssin saisi pienemmäksi?

    Lupaan hienon tuotoksen, jos joku viitsisi ensin avustaa "sähköosien" valinnassa. Kokemusta kaikenlaisesta rakentelusta on jo pitkältä ajalta. Kaikenlaiset rakentavat vinkit ja ideat ovat tervetulleita :thumbsup:
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2009
  6. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Jos ulkona aiot saada bassoa ulos, niin noilla se ei onnistu. Noiden TB:n ongelma on alhainen herkkyys, kaksi elementtiä kannattaa käyttää, niin saa hieman enemmän tehoa käyttöön, kun kerran kaksi kanavainen vahvistinkin on, jota ei pysty siltakytkemään. Tietenkin jos neljää elementtiä (8-ohmista)käyttää, 2 molempiin kanaviin rinnan ja herkyyden nousemaan ja muutaman watin enemmän vahvistimesta ulos.

    Basson tuottamiseen pari 10 tuumasta minimi, niillä voi päästä 50 hertsiin nippanappa jonkinlaisella äänenpaineella, noilla pikkuelementeillä kannattaa käyttää refleksikoteloa ja virittää se niin ylös, että vaste on suora viritystaajuuteen asti ja sen alapuoliset taajuudet leikata pois ennen vahvistinta kuormittamasta vahvistinta ja elementtiä.
     
  7. Jumatuse

    Jumatuse Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    AMP6-Basic tuli! :) Noin viikko meni. Nyt kokoomaan!

    E: Hmm hankalaa, kun osa osista on erivärisiä kuin noissa ohjeissa noitten kotisivuilla. Ja mukana ei tullut mitään paperilappua. Piirilevykin on erilainen ja osia enemmän kuin noissa ohjeissa. :|
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2009
  8. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 208
    Saadut tykkäykset:
    46
    Arghh! Kohta lähtee järki kun en keksi mitään järkeviä kaiuttimia blasteriin :OI

    Olisiko teillä ehdotuksia, jos tuo piezo on niin kamalan kuuloinen :rolleyes:

    Kaiuttimien pitäisi mahtua 100€:n budjettiin. Vahvistin on 2x20w ja täydellä teholla pitäisi saada väh. 110db n. 80-100Hz -> 20kHz
     
  9. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ajatellut, että kaiuttimen tarvitsisi ulkona toistaakaan läheskään 50hz. Haluaisin nimittäin pitää boxin koon mahd pienenä. Joku 10-15 litraa sais olla maksimissaan.

    Tällaista esim. kävin katsomassa ja jos saisi vastaavan laatuisen (tai tietty pikkuisen paremman :cool: ) rakennettua halvemmalla, ja se soisi kutakuinkin yhtä lujaa kuulostamatta kamalalta, niin olisin enemmän kuin tyytyväinen.

    http://www.bose.com/controller?url=/shop_online/sounddock_systems/sounddock_portable/index.jsp

    Tosta masiinasta irtosi kannettavaksi kaiuttimeksi bassoja mun tarpeisiin aivan riittävästi.

    Kuinkahan DLS MS6:set pärjäisivät Boselle? Veikkauksia?
     
  10. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7

    Olihan tuolla linkki DLS:n datoihin...
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2009
  11. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sit olis tarjolla myös autokäyttöön tarkoitetut 6,5" koaksiaalit: Infinity Kappa 652.9i:t. Ne on tosin vain 2 ohmiset. Olisikohan niistä mihinkään jos vaihtaisi jonkun toisen vahvarin (amp6 basicin tilalle), joka kestäisi 2 ohmin kuormaa? Tai voisiko noita kuvitella kytkevänsä sarjaan impedanssin nostamiseksi? Silloin vahvistimeksi pitäisi myös valita joku toinen vaihtoehto. Edelleen koitan vertailla noihin jo nurkissa pyöriviin DLS MS6:siin. Ideoita? Anyone? :naminami:

    Infinityjen specsit täällä:
    http://manuals.harman.com/INF/CAR/Owner's Manual/om_kappa_42.9i_682.9cf_multi language.pdf

    652.9i
    BL (T-m) 4.07
    DCR (ohms) 2.26
    Mms (g) 12.50
    Sd (sq cm) 141.0
    Cms (µm/N) 338
    Vas (l) 9.44
    Fs (Hz) 77.4
    Qes 0.83
    Qms 6.89
    Qt 0.74
    SPL 2.83V 94.6

    Tollasia olis parametrit
     
  12. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuon Infinityn DC-resistanssi kuitenkin 2.26 ohmia, DLS 3.2. Refleksissä minimi viritystaajuudella, joten kyllä vahvistin saattaisi ajaa sitä. Joku ystävällinen AMP6 vahvistimen omistaja voisi kokeilla 2ohmin kuorman sietoa. Se on kiinni hieman vahvistimen lähdön komponenteista ja hyvä jäähdytys (alhaisempi lämpötila) taitaa pitää virranrajoituksen rajan isompana.

    Eiköhän noista molemmista ääntä lähde, joku 10 litraa per elementti 60-70 hertsin virityksellä. Refleksi tuo kuitenkin 50-150 hertsiä välille muutaman dB:n lisää. Vaste on ruma, mutta ajanee asiansa.
     
  13. olpp

    olpp Guest Guest

    Liittynyt:
    02.05.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt olisi oma projekti viittä vaille valmis. Jaan nyt kokemukseni siitäkin huolimatta etten tässä threadissa saanut yhtäkään vastausta kun pyytelin neuvoa laitteen suunnittelussa.

    Kuvia löytyy täältä: kokonaisuus, elementti, kansi, elektroniikka, akku, tulppa.

    Lähtökohtana oli tehdä kannettava soitin hyvällä äänenlaadulla. Elementteinä olen käyttänyt 2 kpl Tangband W4-657SC, kumpikin kytkettynä omiin kanaviinsa AMP32 -vahvistimessa. Vahvistimen sisäänmeno on monotettu. Kotelo on 6,7 litrainen ja tehty 18 mm mäntyliimalevystä. Se on refleksiviritteinen, viritystaajuus noin 70 Hz ja putki tehty Uponorin 50 mm paskaputkesta.

    Sekä virta- että ohjelmalähteitä on kaksi. Virran voi ottaa joko ulkoisesta lähteestä kannessa olevan dc-plugin kautta tai sitten sisäänrakennetuista 3 kappaleesta 18650 li-ion kennoja. Joku tässä threadissa suunnitteli laittavansa 4 kpl kyseisiä akkuja, mutta siinä pitää muistaa että silloin täyteen ladattujen akkujen jännite on yhteensä 16,8 V, joka on liikaa amp3:lle ja vastaaville vahvistimille. Akut olen sijoittanut sähköputkeen ja ne on vaihdettavissa kannessa olevan tulpan kautta. Ohjelmalähteenä toimii joko kannessa olevan 3,5 mm plugi tai sitten sisäänrakennettu stereo-bluetooth-vastaanotin (jahka se nyt saapuu Dealextremestä), jolla voi soittaa musiikkia langattomasti vaikkapa kännykästä.

    Vielä pitäisi vetää kotelon pintaan petsi ja lakka, asentaa kanteen uppokantaiset ruuvit ja löytää jostain sopiva kantokahva/-hihna.

    Kokonaisuuteen olen erittäin tyytyväinen. Äänenlaatu pesee markettisoittimet 5-0 ja bassoakin löytyy omiin tarpeisiin varsin mukavasti. Ja vaikka elementit hieman epäherkkiä onkin, ääntä lähtee alle watin tehollakin jo niin kovaa ettei sisätiloissa enempää tarvitse. Loput 15 wattia voi sitten valjastaa ulkoilmassa. Elementtien ainut huono puoli on niiden paino, joka ilmeisesti johtuu magneettisuojauksesta.
     
  14. Slobodan

    Slobodan Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2009
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Komea peli, eikun viimeistely pintaan ja puistoon!

    Näkyykö tuossa kannessa siis nyt tuo mainittu DC-liitin ja 3.5mm inputti?
    Entä mitä mieltä olet laajakaistasta ulkoilmassa, soiko nätisti?

    edit. Laita sormiruuvit noihin kannen kulmiin, pääset sisään ilman työkaluja!
     
    Viimeksi muokattu: 09.07.2009
  15. olpp

    olpp Guest Guest

    Liittynyt:
    02.05.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, kannessa on dc-liitin, 3,5mm input, akkuluukku ja kytkin josta valitaan virtalähde (akku - off - ulkoinen). Ulkoilmassa en ole ehtinyt vielä kuuntelemaan, kokemuksia tulee ehkä viikonlopun jälkeen.
     
  16. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Todela hieno vehje. Tollaista suunnittelin itsekin aluksi mutta Tang Bandit eivät oikein saaneet kannatusta. Jos jossain vaiheessa ennätät koekäyttää akkuja ja tiedät suurinpiirtein kuinka pitkään ne kestävät normaali volumella, olisin kiitollinen tiedosta. Mahtavaa työtä ja upea toteutus! Iso käsi sinulle!

    :thumbsup::thumbsup:
     
  17. olpp

    olpp Guest Guest

    Liittynyt:
    02.05.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia :) Akut on 2500 mAh, ja jos oletetaan että keskinmäärin soitettaisiin watin teholla, mikä on aika kovaa, niin laskennallinen akkujen kesto on 25 h. Eli ei huono ollenkaan. Akkujen alijännitesuojaus kytkeytyy päälle 2,75 voltissa, eli yhteensä 8,25 V. Vahvistinhan pystyy toimimaan vielä 8 voltin jännitteellä, eli akkujen koko kapasiteetti saadaan käyttöön.
     
  18. Jumatuse

    Jumatuse Guest Guest

    Liittynyt:
    04.06.2009
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
  19. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees jees, sehän on sitten laskujen perusteella enemmän kuin riittävästi.

    Mitä noi Tang Bandit muuten painaa kappale? Eikös sen magneettisuojauksen voisi rikkoa ja näin saada ylimääräistä painoa pois?

    Tilasitko Jabran BT modulin? Mun olis parikin modulia tarkoitus saada Jenkeistä, jahka kaveri tulee Suomeen taas kuun lopulla tai ensi kuussa. Osaisi vaan valita minkälaisia tilaisi, kun ei ole ainakaan itsellä minkäänlaisia kokemuksia moisista... mutta varsin käteviltä kyllä vaikuttavat. Pääsee eroon letkuhelvetistä. Samalla voisi tilata kasan noita 18650 kennoja. Ovat ainakin Dealextremellä varsin sopuhintaisia. Ostitko itse akut Suomesta vai tilasitko maailmalta?

    Postaa vielä kuvaa, kun saat laatikon viimeisteltyä. Ton alumiinikannenhan voisi vielä hioa peiliksi? ;)

    Kantokahvoiksi mietin itse, että sorvaisi sopivat tapit/korvakkeet, jotka ruuvaisi laatikon molempiin kylkiin ja päälle. Sitten tekisi vähän kuin repun olkaimet jotka saisi klipseillä napsautettua tappeihin. Siten saisi boxin selkään esim. rannalle menoa varten ja taas pysähtyessä valjaat irti rumentamasta ja häiritsemästä virityksiä.
     
  20. Builderman

    Builderman Guest Guest

    Liittynyt:
    08.07.2009
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö pääte pelitä vai? Oletkos katsellut jo mittarilla komponentteja läpi? Osa juotoksista on myös ehkä hieman "epäilyttävän" näköisiä, varovainen uudelleensulattelukaan ei liene poissuljettu vaihtoehto jos vikaa ei tunnu löytyvän muuten? Ja muuten mites ne diodit jäi yli?