Suomen HDTV:n tulevaisuus

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana tomppa1, 17.05.2008.

  1. Spelman

    Spelman Guest Guest

    Liittynyt:
    10.10.2005
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.prosessori.fi/uutiset/uutinen2.asp?id=54024
     
  2. ämpeg4

    ämpeg4 Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2008
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
  3. Gordon

    Gordon Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2004
    Viestejä:
    2 230
    Saadut tykkäykset:
    6
    Tämän päivän Hesarissa: "YLE ei ole hakemassa ohjelmistotoimilupaa ensi vuonna alkaviin teräväpiirtokoelähetyksiin."

    Pieni pettymys, minusta YLEn pitäisi olla etulinjassa Suomen HD-lähetyksissä, maksamme lupamaksua (kohta YLE-veroa) ja haluan rahojani käytettäväksi HD-lähetyksiin. Esimerkiksi HBO-ohjelmat HD:na, käsittääkseeni tekijänoikeusmaksut menevät aika yksi yhteen lähetetäänkö HD:na vai SD:na, joten mieluummin kaikki HD-lähetyksinä.
     
  4. tukker

    tukker Guest Guest

    Liittynyt:
    08.01.2004
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoittaakos tämä tilanne nyt sitä että kalliiden taulutelkkareiden hankkijatkin joutuvat ostamaan HD-boksin. Näin taitaa käydä.

    Olisi ollut hirveän mukavaa jos Suomen standardi olisi julkistettu jo silloin kun digi-tv tuli ja HD-virittimet olisivat olleet siihen sopivia jo vuosia. Näin hankitut laitteet eivät mätänisi käsiin.
     
  5. Borje

    Borje Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2004
    Viestejä:
    2 270
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä, viihde elektroniikka nykyään valitettavasti mätänee käsiin. Yritäpä tarjota jotain digipitoista vaihdossa, ei onnistu.
     
  6. Olavivalo

    Olavivalo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2008
    Viestejä:
    252
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljonkohan on perus viihde-elektroniikan elinkaari lyhentynyt viimeisen 15 vuoden sisällä? kai tuota joku varmaan tutkinutkin on. Tai ainakin pitäisi.
     
  7. terkale

    terkale Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä tuon DVB-T2:n tulo on ollut valmistajien ja myyjien ja toivottavasti asiakkaidenkin tiedossa jo ennen HD-virittimellä varustettujen antennilaitteiden tulemista. Olen seurannut alaa aika tarkasti, enkä muista että ennen vuotta 2006 jolloin DVB-S2 oli olemassa ja DVB-T2:sta alettii puhua olisi ainakaan suomessa ollut myynnissä yhtään antenniverkkoon tarkoitettua HD-vastaanotinta. Tuohon aikaan MPEG4-vastaanottimia oli julkistettuna 3 mallia satelliittivastaanottoon. (Humax PR-HD 1000, Pace DS810KP ja Philips DSR 9005).

    Speksi on olemassa ja englannissa pyörii koelähetyksetkin, silti jotkut yrittävät kaupitella edelleen DVB-T + MPEG4 HD-vastaanottimia vaikka varsinaisesti mikään ei estä rakentamasta DVB-T2 -vastaanottimia.
     
  8. Tommy200rs

    Tommy200rs Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.01.2004
    Viestejä:
    216
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pitäisi rouva ministeriäkin hieman sivistää miten digitekniikan elinkaari menee ja miksi ei kannata odottaa liikaa ns. puhdasta pöytää. Vai pitäisikö ministerin pöytä puhdistaa :D Eikä se (lisäoppi) pahaa tekisi Ylen managereillekkaan.

    Ministerin (ja muiden päättäjien) pitäisi oivaltaa, että Suomi pysyy (/pääsisi?)paremmin tekniikan kärkimaiden joukossa (lue = työllistävä vaikutus), jos mennään keulilla tärkeissä nopeasti kehittyvillä alueilla, kuten mediajakelun digitekniikka.

    Kun päätös investoinneista pitää tehdä rahan perusteella, niin uusi tekniikka nostaa lähettämisen hyötysuhdetta, kun pakkaustiheys nousee. Ja se näppärin asia on, että kanavanipussa voi full HD:n rinnalla edelleen lähettää kuraa :grr: , jos haluaa säästää väärässä paikassa...

    Psykologia ja ilo silmälle ajaa siihen, että kukaan ei halua katsoa umpi-kuraa ellei ole ihan pakko. Loppukuluttajalle investointi uudesta digiboksista on pieni saatuun silmäniloon nähden.

    2016 :eek: ?
    Pasilan Radio- ja TV -tekniikan museo
    Sisäänpääsy aikuiset 0,50 eur
    ja lapset ilmaiseksi
     
  9. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    DVB-T2 speksi on valmistunut vasta vuosi sitten, ja ensimmäisiä speksin mukaisia laitteita odotetaan markkinoille tämän vuoden loppupuolella. Ensimmäisen sukupolven vastaanotinlaitteiden laatu ja ohjelmistojen toimivuus ei yleensä ole optimaalinen. Vanhemman speksin mukaisia HD-lähetyksiä on ollut ilmoilla puoli vuosikymmentä, ja varsin suuri osa Euroopan maista toteuttaa HD-lähetykset vanhemman speksin mukaisesti. Tämän vuoksi suuressa osasssa telkkareista on vanhemman speksin mukainen HD-viritin. Uudempi speksi tarjoaa vain ja ainoastaan hieman suuremman hyötykuorman vanhempaan järjestelmään verrattuna, itse teräväpiirron tarkkuus yms. tekijät ovat identtisiä. Lähetysten järjestäjälle uudempi speksi on tietysti huokuttelevampi, koska hyötykuorman kasvaessa myös potentiaaliset tulot kasvavat, mutta investointikustannuksissa ei ole oleellista eroa. Loppuasiakkaalle uudempi järjestelmä on merkittävästi kalliimpi, ja tarkoittaa koko digivastaanotinkaluston uusimista. Uudemman järjestelmän käyttöönotto on tietysti teknofiilisesti ja broadcasterin intressejä ajatellen ajatellen järkevää, mutta parin miljoonan vastaanotintalouden kannalta tyhmää, epätaloudellista ja epäekologista. Mainittakoon nyt vielä, että maailman ainoat maat, jotka ovat sitoutuneet DVB-T2 lähetyksiin, ovat Iso-Britannia ja Suomi.
     
  10. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parista miljoonasta taloudesta noin 90 prosentille ei tule laitehankintojen olemaan juuri mitään merkitystä sillä, onko standardi DVB-T2 vai DVB-T, koska laitteet joudutaan kuitenkin uusimaan HD-vastaanottoon. Asialla on merkitystä vain niille maanpäälisen verkon piirissä oleville talouksille, jotka käyttäisivät vain TV:n omaa viritintä lähetysten katseluun, eivätkä olisi hankkimassa esimerkiksi tallentavaa boksia HD-lähetyksille.

    "Merkittävästi kalliimpi" DVB-T2 on suurimmalle osalle kotitalouksista vain, mikäli oletetaan, että T2-laitteet ovat merkittävästi kalliimpia kuin T-laitteet olisivat. Luultavasti ensimmäiset T2-laitteet tosiaan tulevat olemaan huomattavan kalliita, mutta merkittävästi SD-laitteita kalliimpia olisivat myös DVB-T-pohjaiset HD-erillislaitteet. Integroiduissa televisioissa HD-tuen hinta toki on jo laskenut laitteiden yleistymisen myötä, mutta sama tapahtuu kaikelle elektroniikalle ajan myötä. On jokseenkin mahdotonta sanoa nyt, minkälainen laitteiden hintakehitys tulisi olemaan DVB-T- ja DVB-T2-laitteiden tapauksessa, jos puhutaan esimerkiksi SD-maailmassa suht yleisistä tallentavista bokseista, joita varmasti myös HD-markkinaan on tulossa. On mahdollista, että DVB-T-pohjaiset laitteet halpenisivat ylihinnoiteltujen ensimmäisten mallien jälkeen nopeammin kuin T2-laitteet tulevat halpenemaan, mutta mahdotonta sitä on varmuudella sanoa.
     
  11. peergunt

    peergunt Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2007
    Viestejä:
    688
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ei heitetä vielä kirvestä kaivoon.

    Kauppalehti: YLE: YLE tarjoaa vuosien 2009 ja 2010 suuret urheilutapahtumat teräväpiirtomuodossa
     
  12. Gordon

    Gordon Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2004
    Viestejä:
    2 230
    Saadut tykkäykset:
    6
    Tuossa jutussa: Yle antaa saman
    sisällön teräväpiirtomuodossa kolmen eri jakeluyhtiön käyttöön eli
    luovuttaa signaalinsa niille HD-muodossa. Jakeluyhtiöt ovat Canal Digital,
    DNA ja Elisa. Ne lähettävät YLEn lähetyssignaalin HD-muodossa
    samanaikaisesti YLEn lähetyksen kanssa.
    Minun käsittääksen, kun DNA aloittaa ensi vuonna HD-koelähetykset maanpäällisessä verkossa, YLE antaa signaalinsa ilmaiseksi muiden lähetettäväksi, muitta ei osta DNA:lta lähetysaikaa DNA:n HD-koelähetyksiin ja säästää siten.

    Katsojalle tilanne on siten sama, näemme suuret urheilutapahtumat joka tapauksessa HD tasoisena.

    EDIT: Jatketaanpa vähän juttua, esimerkiksi Tampereella TTV (Elisa) ei ole lähettänyt suuria urheilutapahtumia ilmaisen YLE-HD:n välityksellä, vaan myy omaa maksullista Eurosport HD kanavaa. Must carry sääntö ei luonnollisesti päde tässä tapauksessa, eikä se varmaankaan päde myöskään ensi vuoden HD-koelähetyksiin.
     
    Viimeksi muokattu: 03.07.2009
  13. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seliseli. Jos juuri ostetussa telkkarissa on valmiina vanhan speksin HD-viritin, niin kyllä sen 300 euron DVB-T2 perus-HD-digiboksin ostaminen on aika suuri ja turha kuluerä. Tallentavat laitteet ovat alk. 700 euroa. Telkkarin oman digivirittimen käyttö on ainakin omasta mielestäni paljon kätevämpää kuin erillisen boksin kanssa takkuaminen. Mutta toivon mukaan te T2-fanboyt olette onnellisia. Antenniverkon HD-häröily tulee olemaan hyvin marginaalisen porukan pelehtimistä T2-speksin takia, mutta tämä lienee taustavaikuttajan (=YLE) tarkoituskin.
     
  14. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, enkö niin sanonutkin? Tottakai tästä ratkaisusta jotkut kärsivät eli tuo aiemmin mainitsemani joukko. Kuitenkaan ei puhuta sellaisesta määrästä kuluttajia, kuin noita HD-virittimellisiä televisioita on kokonaisuudessaan myyty, koska niistä suurta osaa käytetään kaapeliverkossa ja moni olisi lisäksi joka tapauksessa hankkimassa HD-käyttöönkin tallentavan boksin. Boksi kun pitäisi uusia joka tapauksessa HD:ta varten, oli teknologiana DVB-T tai T2. Varmasti tämä DNA:n (Huom! ei Ylen, ei viestintäviraston) modulaatioratkaisu on näille ihmisille kovakin henkilökohtainen tragedia, mutta aika moni asiantuntija on kuitenkin ollut sitä mieltä, että T2 on tässä vaiheessa järkevä valinta. Kaikki verkkotoimiluvan hakijat, mukaanlukien ranskalaisomisteinen Telemast Nordic, halusivat omasta halustaan lähteä liikkeelle T2:lla, vaikka tätä ei edellytetty verkkotoimiluvan saamiseen.

    Kyllä, muissa maissa on päädytty toiseen tulokseen, mutta pitää ottaa huomioon, että muiden maiden ratkaisut on pääosin tehty viime vuoden puolella tai aiemmin, jolloin DVB-T oli looginen ratkaisu, koska T2:n tarkka kehitysvauhti ei ollut vielä tiedossa. Vasta tämän kevään aikana on selvinnyt, että T2:n kehitys onkin ehkä odotettua nopeampaa, pääosin brittien onnistuneiden testien johdosta ja on hyvin mahdollista, että moni maa päätyisi erilaiseen ratkaisuun, jos modulaatiosta tehtäisiin nyt ratkaisuita. En voi väittää tietäväni, että varmasti päätyisivät erilaiseen ratkaisuun, mutta T2:n tulevaisuus ja kehitysnäkymät ovat tällä hetkellä joka tapauksessa merkittävästi selkeämmät kuin vaikkapa vuosi sitten.

    Kenties olen "fanboy", koska uusimman teknologian valitsemisen puolesta liputan, mutta en näe järkeä siinä, että kun laitteistoa joka tapauksessa joudutaan HD:ta varten uusimaan, niin sitouduttaisiin teknisesti heikompaan teknologiaan vain sen vuoksi, että muutama sopivan laitteen omistaja pääsisi laitettaan täysipainoisesti käyttämään. Ymmärrän tietenkin sen, että näiden laitteiden omistajat näkevät siinä paljonkin järkeä, mutta voi aina myös pohtia sitä, mitä mieltä asiasta olisi, jos ratkaisulla ei olisi henkilökohtaista merkitystä.
     
    Viimeksi muokattu: 04.07.2009
  15. terkale

    terkale Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Turha kuluerä on kylläkin ollut se television DVB-T / MPEG4 -viritin jolla ei tee mitään.

    Muutaman typeryksen vuoksi ei kannata jättäytyä heikompaan lähetysstandardiin.
     
  16. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Typeryksiä tuntuu Euroopassa riittävän enemmän kuin näitä "viisaita".
     
  17. ArmyMan

    ArmyMan Guest Guest

    Liittynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitää melkein kysyä, että onko tämä boksi aika jäänyt jäädäkseen vai onko kyseessä joku siirtymäkauden paise. Digiboksit toimi vanhoille televisioille vastaanottimena ja HD boksit tulee toimimaan nykyisille haitek HD-viritin telkkareille vastaanottimena.

    Terveintä olisi myydä modulaarisia televisioita, missä näyttölaitteeseen saataisiin integroitua moduuleilla halutut vastaanottoedellytykset. Näin ne ominaisuudet pysyisivät televisiossa, eikä rönsyilisi kaapeleiden ja eri kaukosäädinten päässä.

    Saisi tuohonkin tehtyä versioita ja kaikenlaista kaupallisuutta luotua, että ei liian huonoksi menisi bisnes.
     
  18. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Johtuu siitä että silloin kuin he tekivät valinnan siitä ovatko typeryksiä vai viisaista, ainoa vaihtoehto oli typerys. Kyllä hekin sieltä T2-leiriin ajan kanssa tulevat.
     
  19. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ettei nyt totuus jäisi sanasalaatin taakse piiloon, niin kyllä standardin valintaprosessi meni tähän tapaan: YLE *vaati* että HD-lähetykset aloitetaan DVB-T2 speksin laitteilla (ala BBC) -> Viestintävirasto ilmoittaa haun alkaessa, että T2:lla lähettävät ovat etusijalla valintaa tehtäessä -> kaikki hakijat ilmoittavat aloittavansa T2:lla -> T2 valitaan. Sitten YLE ilmoittaa, ettei sitä kiinnosta HD-lähetykset ensinkään (vuosi sitten kyllä vaadittiin kaistaa).

    Mutta.. eipä siinä mitään. T2:lla mennään. Markkinapenetraatio tulee jäämään ohueksi ja sisältö sen mukaiseksi. Veikkaisin että suurin osa T2 bokseista myydään kytkynä Canal Digitalin kautta. Boksit ovat comboja ja siten vain täydentävät satelliittitarjontaa. Kaikki kanavat ovat luonnollisesti salattuja. Kyllä on niin edistyksellistä, juu..
     
  20. terkale

    terkale Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    250
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja jos taas olisi valittu DVB-T + MPEG4 niin aurinko paistaisi läpi vuden ja lapset hymyilisivät onnellisina, saavathan he kohta tuoretta kahvia!

    Ensinnäkin noita HD-virittimiä ei vielä ole uusissakaan televisioissa kuin joissakin harvoissa malleissa, ja toisekseen britit pitää huolen että DVB-T2:lla riittää markkinaa - väkeä on 60 miljoonaa eli oikeasti suomen ratkaisut ei tunnu missään. Suomen HD-markkina on kyllä kiinni ihan jostain muusta kuin siitä onko tekniikka T vai T2.