2 x Coral PRF-400 + T.AMP E800

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana ASA90, 06.05.2009.

  1. ritamaki

    ritamaki Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2005
    Viestejä:
    166
    Saadut tykkäykset:
    0
    En ole vaimennusaineen toimintaan perehtynyt, mutta jollakin tapaa täyteaineen puristuvuuteen näennäisen kotelotilavuuden kasvu käsittääkseni perustuu. Ilmahan ei subwooferkotelossa varsinaisesti liiku mihinkään (paitsi refleksiputkessa). Aallonpituus on niin pitkä koten mittoihin nähden, että kotelon sisällä havaitaan ainoastaan painevaihtelua.

    DVB-G:n analyysin perusteella subbarikotelossa ei kannattaisi käyttää vanua lainkaan, tai vain hyvin vähän? Kohinalla mitattaessa suuret prosentit siis muodostuisi korkeamista taajuuksista, eikä subtaajuuksista.
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Juu, mutta jos on yksi tulitikku seisomassa Hartwall-Areenalla, se ei hidasta mitään (bassot menevät tikun ohi hidastumatta). Ja ultraäänet taas kimpoavat siitä tulitikusta, eivät jaksa kulkea sen ohitse vaimenematta.

    Useamman tulitikun tapauksessa ultraäänille tulee jo enemmän hidastusta eli Areenan koko tuntuu hieman kasvavan, mutta silti edes kilo tulitikkuja ei vielä vaikuta bassoihin tarpeeksi.

    Kun Areenaan ripotellaan 10000 kuutiometriä tulitikkuja, silloin bassotkin alkavat hidastua tikkuröykkiön rakosissa äheltäessään. Bassojen mielestä Areenan tilavuus tuntuu kasvaneen. Ja ultraäänet taas kilpistyvät täydellisesti tikkupaljouteen, kaikki kimpoavat takaisin, Areenan tilavuus tipahti nollaan ultraäänien mielestä.

    Montako tulitikkua on oikea määrä? Eli miten tiheä vanukuitu tai lasikuitu tai vaahtomuovi on oikean tiheä? Sitä ei kukaan voi sanoa. Kaikki riippuu äänen taajuudesta ja kuidun laajakaistaisuudesta, että miten leveällä taajuuskaistalla kuitutyyppi on optimaalisen tehokas.

    Esim. 1 mm paksu samettikangasriekale keskelle koteloa ripustettuna vaikuttaa (luultavasti) vain tiettyihin taajuuksiin ja kapealla kaistalla; vaikutusvaste on piikikäs. Kankaan pinta heijastaa ylimmät diskantit (kotelo "pieneni"), tepsii vaimentavasti johonkin keskiäänitaajuuteen (kotelo "kasvoi"), ja on täysin tehoton bassoilla (kotelon koko ei muuttunut), tässä tapauksessa bassoääni heiluttelee kangspalaa kuin tuuli lippua.

    Ja päinvastaisessa tapauksessa, kun on käytössä laajakaistainen ja vakaa-absorbenttinen materiaali (seinämää kohti tihenevä rakenne), mikään taajuus ei heijastu aineesta, jokainen taajuus imeytyy aineeseen, ja ne bassotkin vaimenevat aineen tiheämmän osuuden ahtauteen.

    Hyvä vaimennusaine luodaan joko kiila/pyramidi/muhkura-tyylisesti homogeenisella mutta profiloidulla materiaalilla, tai laminoimalla päällekkäin eri tiheyden omaavia kerroksia, kukin kerros ottaa vaimennusvastuun tietystä taajuusalueesta. Ilmavat aineet kotelon keskelle ja tiheät seinään kiinni, silloin ylempien taajuuksien käytös ei häiriinny.

    Ainakin laajakaistaelementin tapauksessa on tärkeää, ettei millään taajuudella esiinny odottamattomia peiliheijastuksia tai seisovia aaltoja. Väärä vaimennusaine tai väärä asennustapa (kova puoli kotelon keskelle ja pehmeä seinään kiinni) voi aiheuttaa ongelmia, ja ainakin vaimennusvaste muuttuu aaltoilevaksi.



    Mikä siis on oikea määrä ja oikea laatu vaimennusmateriaalia? AES-raportti toivottavasti kertoo jumalaisen totuuden, mutta sitä odotellessa oma korva ja omat mittaukset olkoon ohjenuorana, jokaisessa kaiutinprojektissa ja jokaisella vaimennusainetyypillä/määrällä erikseen tutkien.

    Pelkkä suljetun kotelon + elementin resonanssitaajuuden nousu (tai lasku) verrattuna tyhjään koteloon ei kerro totuutta. Kannattaa tutkia myös vasteiden MUOTOA. Että aaltoileeko esim. taajuusvaste resonanssitaajuuden ala- ja yläpuolella omituisesti. Ja onko ryhmäviive ja impedanssikäyrä siisti vai tuliko niihin outoja nytkähdyksiä. Vaikka vaimennusaine X ja vaimennusaine Y tuottaisivat identtisen resonanssitaajuuden, eli kotelon efektiivinen tilavuus olisi nimellisesti identtinen, voi silti vasteiden muodoissa olla selviä eroja. Äänenlaadussa eroja.
     
  3. AHeikkila

    AHeikkila Guest Guest

    Liittynyt:
    24.09.2007
    Viestejä:
    129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaikenlaista joutavaa melkein projektiin liittyvää :D

    Hyvin toimii ainakin meikäläisen teatterissa 2x R15 (PRF400) + E800 tamppi.
    Tosin kotelot on 170 litran kokoset tuubit refleksinä. Näistä on tuolla Coralin elementtiketjussa juttua enempi.

    Kattelin noita simulointeja, oletko simuloinut 200l kotelossa? Ja teet kuitenkin 100l kotelot? Vaikuttanee simulointiin melko tavalla tommonen tilavuusero.

    Jos ymmärsin väärin niin homma kunnosa, muuten kannattaa ehkä vielä simuloinnit tarkistaa kertaalleen. Samoin refleksimitoitukset.
     
  4. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Siis tuossa simuloinnissa missä on 200 litraa tilavuus, on 2 kappaletta elementtejä ja 4 kappaletta noita refleksikäytäviä.
     
  5. Antti_R

    Antti_R Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    179
    Saadut tykkäykset:
    0
    Simuloipas vielä 200 l kotelo yhdellä elementillä. Tuosta toisesta kun ei näyttäisi olevan kamalasta apua jos ne tunkee noin pieneen koteloon.
     
  6. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Oletkohan nyt lukenut ensimmäisen viestin ? Minulla on tällä hetkellä yksi kappale 200 litran kotelossa, ja äänenpaine varat loppuvat vain kesken. Nyt rakenteilla oleva projekti antaa 30 hz ja sitä korkeammilla taajuuksilla yli 6 db enemmän painetta, ja esim. 20 hertzillä 4 desibeliä enemmän.

    Mutta takaisin projektiin. Tänään tuli puristettua kehikot kasaan vannepuristimilla ja laitoin siinä samalla sisälle ristitukikehikon. Tuli myös leikattua sekä etu-että takalevyt molemmille koteloille siinä samalla kun kehikot olivat puristuksissa. Myös sisemmät levyt tulivat mittoihinsa tänään, huomenna onkin refleksiaukon ulostulon sahaaminen sekä etulevyn reikien sahaaminen / kiinnittäminen edessä, tästä vaiheesta tuleekin sitten kuvia, kun en tänään kameraa muistanut mukaan ottaa.

    T:Aleksi
     
    Viimeksi muokattu: 11.05.2009
  7. Antti_R

    Antti_R Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    179
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm... Oma WinISD näyttää @30Hz +4 db ja 20Hz +1db Itse kun kyselin vastaavaan settiin apuja täältä niin 250 l koteloa pidettiin liian pienenä kahdelle elementille. Alimmat taajuudethan tuossa siis käytännössä vaimentuu kun korkeat vahvistuvat suhteessa enemmän.
     
  8. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Oletkohan nyt huomioinut sen että yhden elementin viritelmässä iskunpituus loppuu huomattavasti aikaisemmin matalemman virityksen ja suuremman tilavuuden takia, tämän vuoksi varmaan saat erilaisia tuloksia. Tai sitten sinulla on jotkut aivan toisenlaiset arvot ko. elementille. Eli siis sille 200 litran kaapille joka on viritetty 18 hertziin voi syöttää 400 wattia ja 2 elementin viritelmään voi syöttää nuo E-800 mallinkin tarjoamat 800-900 wattia aivan huoletta.

    T:Aleksi
     
  9. Antti_R

    Antti_R Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    179
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees, eli vähän eri asioista puhuttiin: Minä laskin molemmat 22Hz:n virityksellä. Ei tuo varmaan huono olen jos ei alimpia taajuuksia tarvitse kuulua. 2x200l antaa mielestäni tasaisemman vasteen n.20Hz:n asti
     
  10. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Voipi olla että vasteen saa tasaisemman näköiseksi, mutta toisaalta, yhtä lailla vasteen saa BFD:llä tai vastaavalla korjattua, joka varmaan tulee sekin hommattua mukaan jossain vaiheessa.
     
  11. breez

    breez Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    1
    Aivan totta. Ekvalisaattoreiden aikakautena en kiinnittäisi hirveästi huomiota kivaan simuloituun vasteen muotoon vaan tekisin viritykset ja suunnitelmat maksimiäänenpaineita silmälläpitäen.
     
  12. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Nyt on taas edetty aimo harppaus projektissa eteenpäin. Refleksikäytävät kasasin eilen ja tänään vein ne kiinnitettäväksi koteloihin. Mutta ennen refleksi-hässäköitten kiinnitystä piti tietenkin karauttaa niille ulostulo-aukotkin. Jätin aukot tahallaan liian pieneksi tässä vaiheessa että niihinkin voi jyrsiä / hioa myöhemmin pyöristyksiä paremmin.
    http://img383.imageshack.us/img383/7755/reit.jpg
    http://img139.imageshack.us/img139/3904/aukot.jpg

    Tämän jälkeen liimattiin takalevyt paikalleen. Eli siis tuossa on nyt 12 mm lastulevy ja noin 16 millin liimalevy ulkopuolella.
    http://img9.imageshack.us/img9/9523/liimaus.jpg
    http://img24.imageshack.us/img24/8189/tiivistys.jpg

    Tämän jälkeen olikin refleksikäytävien kiinnitys. Tämä tapahtui pääasiassa Sikaflexin voimin. :p ( Tämä kuva on juuri ennen liimausta. )
    http://img24.imageshack.us/img24/2033/eestb.jpg

    Tuossa vielä mittasuhdetta, eli tuossa on normaalin kokoinen vasara.
    http://img17.imageshack.us/img17/4936/mittasuhde.jpg

    Sitten olikin parin yhteispotretin aika:
    http://img17.imageshack.us/img17/3334/yhteispotretti.jpg
    http://img9.imageshack.us/img9/6108/yhteispotretti2.jpg
    http://img140.imageshack.us/img140/7892/yhteispotretti3.jpg

    Kerkesin myös sahata etulevyihin reiät ( 22 millin lastulevy + noin 16 millin liimalevy ), tälläistä jälkeä syntyi ( ei ole vielä hiottu tasaiseksi, reunoilla on vähän pelivaraa sitä varten. )
    http://img17.imageshack.us/img17/5922/etulevy.jpg
    http://img139.imageshack.us/img139/520/sommittelu3.jpg

    T:Aleksi
     
    Viimeksi muokattu: 12.05.2009
  13. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Nyt taas on projekti edennyt. Tällä kertaa tuli tämmöistä jälkeä:

    Ulkopäitten pyöristys "raspi-roopella", tuossakin vierähti yllättävän kauan ennenkuin tuohon kuntoon sai kaikki 4 päätä, välillä refleksiaukot toimivat hyvin myös savupiippuina sulavan liiman ja sikaflexin takia :D :
    http://img172.imageshack.us/img172/8244/ulkopyristys.jpg
    http://img228.imageshack.us/img228/3296/ulkopyristys2.jpg

    Tämän jälkeen tulikin siirryttyä etulevyjen sommitteluun, tämä olikin suht tarkkaa puuhaa ja tämän takia tulikin otettua yksi elementti mukaan ( tuo elementti onkin sitten hajalla, tuota ei tulla lopullisessa tuotteessa hyödyntämään ):
    http://img156.imageshack.us/img156/8750/sommittelua.jpg
    http://img266.imageshack.us/img266/1772/sommittelua2.jpg

    Tässä sattui pieni mittavirhe mutta tuonhan paikkaa sikaflexillä / puru-seoksella:
    http://img2.imageshack.us/img2/6224/sommittelua3.jpg
    http://img178.imageshack.us/img178/9523/liimaus.jpg

    Tuon näköinen on etulevy ilman elementtiä:
    http://img379.imageshack.us/img379/2241/yleiskuva2.jpg

    Tuossa taas mallinnusta elementin kanssa, huom. reunat eivät tässä olleet niin tasassa kuin ne tulevat olemaan:
    http://img133.imageshack.us/img133/2797/sommittelu4.jpg

    Ja tämän päivän huhkiminen päättyikin sitten etulevyn liimaukseen kiinni:
    http://img2.imageshack.us/img2/9288/puristus.jpg
    http://img172.imageshack.us/img172/6156/puristus2.jpg

    Tämmöistä jälkeä tänään, huomenna suunnitelmissa liimata toiseenkin koteloon etulevy-hässäkkä kiinni ja ruveta hiomaan karkeasti koteloa, jonka jälkeen voikin ruveta yläjyrsimellä reunoja työstämään. Tämän jälkeen onkin enää loppuhionta, lakka päälle, vanut sisään ja valmista on. :king:

    T:Aleksi
     
  14. sepi

    sepi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    420
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äijällä on kadehdittavan hyvä höyläpenkki :thumbsup: hyvät noista tulee.
     
  15. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kuten jo jossain viestissäni sanoin, teen kotelot pääosin paikallisessa koulussa, eli nämä sadan neliön tilat eivät ole minun vapaa-ajan harrastustilat. :D

    Mutta onhan tuolla tosiaan aika hyvät laitteet ja vempeleet, riittävät aika monenlaiseen askarteluun.

    Pari vuotta tehdyt kaiuttimetkin tuli tuolla tehtyä, en olekaan aikaisemmin niistä kehdannut kuvaa laittaa mutta nyt voisi kun ne eivät enää ole käytössä. :p
    http://img19.imageshack.us/img19/1118/kajari.jpg
    Eli nuita tuli tosiaan tehtyä aikoinaan 5 kappaletta, tosin ovat jo nyt eläkkeellä.

    T:Aleksi
     
    Viimeksi muokattu: 14.05.2009
  16. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ja projekti etenee. Tällä kertaa ei tullut sinänsä paljoa edettyä, mutta huomenna kuitenkin saan kaksoset kotiinpäin. Jippii! Eli tänään tuli "vain" liimattua toinenkin kotelo hiomisvalmiiksi ja tällä välin hioin toista koteloa. Yhteensä noiden hiomiseen kului noin kaksi tuntia, kylläpäs pöly lensi ja kone oli aivan helvetin kuuma tuon rupeaman jälkeen mutta kyllä aika hyvää jälkeäkin tuli.
    Pari kuvaa hiomisurakan jälkeen.
    http://img25.imageshack.us/img25/3141/potretti.jpg
    http://img26.imageshack.us/img26/6862/potretti2.jpg

    Huomenna vain jyrsimään, jossa ei aikaa kulu kuin maksimissaan tunti, ja tämän jälkeen pienokaiset kotiin loppuhiottavaksi ja lakattavaksi, täytyykin pistäytyä joku päivä paikallisessa rättikaupassa ja ostaa 2,5 kiloa vanua, itselläni on jemmassa jo puoli kiloa vanhoista projekteista ylijäämänä. Onneksi on vanhaa biltemankin aaltoilevaa vanua / mitä lie, tämä estää muun vanun heilumisen paikasta toiseen.

    T:Aleksi
     
  17. Antti_R

    Antti_R Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    179
    Saadut tykkäykset:
    0
    No sata litraa liian pieni kotelo ei ei ehkä ole äänenpaineita ajatellen paras vaikka kuinka equttais. Tässä tapauksessa tarvitaan lähes tuplamäärä tehoa ja tuplamäärä elementtejä että saa samat desibelit @ 20Hz. Vai olitko sarkastinen ? Mutta onhan nuo kompaktit jos ei niitä matalimpia kaipaa.
     
  18. Antti_R

    Antti_R Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    179
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saikohan noita lakattua sisältäkin niin ei olisi kosteuselämistä ?
     
  19. ASA90

    ASA90 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.01.2007
    Viestejä:
    212
    Saadut tykkäykset:
    3
    Enpä ole missään projektissani noin vielä tehnyt ja kaikki ovat vielä täysin ehjiä / kuin uusia, mitäköhän käytännön hyötyä tästä saavutettasiin ? :rolleyes:

    Ja vielä tuosta kotelokoosta / matalista. Täysin samat paineet saavutetaan myös tällä 100 litran kotelolla mitä 200 litran kotelolla. Eikä tarvitse yhtään uusia elementtejä, vain T.Amp 2400 tarvitsisi ja olisi täysin identtinen SPL kuvaaja saatavilla tuon 200 litran pömpelin kanssa. Toki hieman sähköistä korjausta vaatisi, mutta kuitenkin.

    T:Aleksi
     
  20. Antti_R

    Antti_R Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    179
    Saadut tykkäykset:
    0
    No se estäisi sen kosteuselämisen, varmaan nuo kyllä kestää mutta jos puu on suojattu molemmin puolin niin ei haittaa kylmäsäilytyskään. 2xcoral@200l vaatii 2800W että on samat desibelit @22 Hz verrattuna 2xcoral@400l@900w