TV lupamaksu / YLE Mediamaksu / Yle-vero

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana kimzzi, 26.02.2006.

  1. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 014
    Saadut tykkäykset:
    150
    Miten opiskelijat ja muut ahdingossa elävät saa tuon turvakiellon?
     
  2. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    ....ja siihen koko "hiano" korttiajatus sitten kaatuukin, kaikilla! Ei riitä mielikuvitus sinkun yhden laitteen taloutta pidemmälle? Siitä huolimatta se kortti putkahtaa esiin eri sivuilla, kun uudet kirjoittajat eivät jaksa kahlata muutamaa sivua taaksenpäin, jossa ongelman "laajuus" selviää käytännön esimerkein jopa.

    Nykyinen antennisysteemi ilman kortteja on teknisesti äärimmäisen yksinkertainen ja toimiva systeemi ja edullinen! Repikää siitä.

    Pitkällä tähtäimellä pitää jonkun esim. sitten kehittää yhden-kortin-lukija-systeemin-per-talous, vaikka laite antennijakajan ja antennin väliin. Kun sen lataat, niin muita et tarvitse. Yksi lukijalaite, yksi kortti = yksi hankinta, ei muutoksia huoneissa oleviin telkkareihin, eikä tallentimiin ja kaikki kanavat näkyvät niinkuin nyt.

    Onko sellaisia? Noh, ei ole!

    Ai? Ja tuoko sitten pakottaa nytkin maksukanavat täyttämään ohjelmistonsa pelkällä laadullako? Ziljoona satelliitti/kaapelikanavaa maksukortin takana ja kaikista pelkkää "parempaa sisältöä"? Salli mun :D


    Makuasioita, sanoi kissa persettä nuollessaan...
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2009
  3. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitään teknistä estettä ei ole maksukorttijärjestelmään siirtymiseen. Se voidaan toteuttaa talouskohtaisella kortilla, jolloin jako useampiin vastaanottimiin tehdään langattomalla kortinjakajalla. Toisena vaihtoehtona on käyttää rinnakkaiskortteja, jolloin kukin talous saa tarvitsemansa määrän maksukortteja vastaanottimiinsa. Jälkimmäinen vaihtoehto lisää väärinkäytösten mahdollisuutta. Muutaman miljoonan tilaajan järjestelmä ei ole kovinkaan kummoinen juttu teknisessä mielessä.

    Mainitsemasi "yhden-kortin-lukija-systeemin-per-talous, vaikka laite antennijakajan ja antennin väliin"-järjestelmä on myös olemassa, puhutaan keskusdigiboksista, jolla digikanavat muutetaan analogiseksi sisäverkossa jakoa varten. Tällainen järjestelmä ei ole erityisen kustannustehokas.

    Ja mitä tulee "vapaamatkustajiin" - niin niitä tulee olemaan aina. Millään ratkaisulla ei saada 100% maksupakkoa aikaiseksi. Ainoa sitä lähelle pääsevä ratkaisu on verotus. Tosin verotuksenkin voi väistää, jos on kirjoilla ulkomailla, esim. Virossa. Ehdotettuun mediamaksuun sisältyy useita porsaanreikiä, jotka liittyvät väestörekisterijärjestelmään. Nykyinen tvmaksujärjestelmä ei ole aukoton, kuten kaikki tiedämme. Myös maksukorttijärjestelmä on varsin haavoittuvainen, piraattikortteja on ollut markkinoilla niin pitkään kuin maksukorttejakin.
     
  4. cxt2

    cxt2 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.03.2007
    Viestejä:
    699
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt ei puhuta "teknisistä esteistä" Työryhmälle asetettujen tavoitteiden mukaan(tietenkin suomenlaki mukaanluettuna) on sen mukaista,että YLEN toiminta turvataan.Voitashan sitä asentaa joku siru joka ihmiselle ja vaatia vehkeet sen mukaan?Tämä on varmasti halvin vaihtoehto kansalaiselle.Toisin kuin fortumissa homma etenee vielä maltilla:D
     
  5. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei niin varma kuin "langallinen". Ylipäätään kaikki ylimääräinen tekniikanhankinta ja säätämiset niiden kanssa on kikka5:sta verrattuna nykyiseen antennijärjestelmään, se kun on pieni ihme yksinkertaisuudessaan!

    Aivvan!

    En itse asiassa puhu keskusdigiboksista, vaan keskuslukijasta! Se ei päästäisi nykyistä antennisignaalia läpi, ilman että kortti on aktivoitu. Ei muita hankintoja huoneissa oleviin laitteisiin!

    Oletkos nähnyt sellaista vielä? Se se olisi kuule hyvä keksintö enkä keksi "teknisiä esteitä" sille! Vain sen keksin, ettei sitä ole keksitty, tietääkseni. Ja olisi muuten kustannustehokas: yksi kortti, 1 lukija per talous, johon sitten voi ostella kaapelikanavia ja taivasta, jos haluaa lisäksi.

    YLE:n osalta kansalaisten vapaamatkustus loppuu kyllä mihin vain verotukselliseen malliin, viimeistään siihen kuin toiminta budjetoitaisiin ja näkyisi esim. progressiossa fingerporillisen pohjan verran.

    Aika kahjolta tuntuisi, että alat "veropakolaiseksi" moisen takia siinä vaiheessa ainakin. Niinku ne keillä ei ole varaa maksaa, vai? Eiköhän pysyttäydytä ihan järjellisissä perusteluissa kuitenkin?
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2009
  6. Kari Häkkinen

    Kari Häkkinen Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.08.2008
    Viestejä:
    1 950
    Saadut tykkäykset:
    9
    Näin ulkopuolisena sivustakatsojana toteaisin, että tämä YLE:n rahoitusasia olisi pitänyt miettiä valmiiksi ennen siirtymistä digiaikaan. Kun yli 20 000 taloutta jätti jo tikipoksin hankkimatta, niin kuinka moni on valmis päivittämään laitteistoaan taas, nyt maksukorttivalmiuteen?

    http://www.adressit.com/mediamaksu
     
  7. tomppa1

    tomppa1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2003
    Viestejä:
    781
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tämä nykyjärjestelmä (DVB-T) mikään yksinkertaisen ja toimivan teknikaan riemuvoitto ole. Esim. YLE:n käyttämä tekstitysmenetelmä on sinänsä huomattavasti häiriöherkempi kuin maksukorttijärjestelmä.

    En oikein ymmärrä mitä yrität kommentoida tuosta keskusdigiboksi-asiasta, mutta tuskimpa on tarpeenkaan.

    YLE:n rahoituksen vaatima ~puoli miljardia euroa on melko suuri menoerä, valtion budjetti vuodelle 2009 on n. 46 miljardia euroa. Ihan fingerporillisesta ei ole kyse. Toisaalta kuinka monta "fingerporillista" veroihin pitää vielä ladata näitä "pikkumenoja", että muutkin kuin kimiräikköset alkavat siirtää kirjojaan järjellisemmän verotuksen maihin.
     
  8. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse itseäni lainaten edellisestä, jälkeenpäin muokatusta vastineesta (sori hämäämiseni):

    En itse asiassa puhu keskusdigiboksista, vaan keskuslukijasta! Se ei päästäisi nykyistä antennisignaalia läpi, ilman että kortti on aktivoitu. Ei muita hankintoja huoneissa oleviin laitteisiin!

    Oletkos nähnyt sellaista vielä? Se se olisi kuule hyvä keksintö enkä keksi "teknisiä esteitä" sille! Vain sen keksin, ettei sitä ole keksitty, tietääkseni. Ja olisi muuten kustannustehokas


    Eli antennipiuhan väliin laitetaan korttilukijan muodossa oleva "virtakytkin", tai "katkaisija", juuri ennen antennijakajaa, josta lähtee piuhat huoneisiin. Ihan liian yksinkertainen ratkaisu, vai mitä? Mutta tekninen sekin...

    Mediamaksu, budjetti verovaroista tms. ovat tekniikkavapaita ratkaisuja, eikä mökinmummonkaan tarvitse enää hankkia mitään ja kaikki toimisi kuten ennenkin/nytkin.

    joo, tottamooses hei: kimiräikköset, mummot/vaarit, työttömät, opiskelijat ja muut vähävaraisetko massamuuttaisivat maasta? Valtion budjetissa on nytkin liikkumavaraa jos ei miljardeja, niin x-numeroisia miljoonia! Ne on sinultakin kerätty nytkin "turhaan" kannaltasi.
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2009
  9. cxt2

    cxt2 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.03.2007
    Viestejä:
    699
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kustannukset olisivat massiiviset,saavutettavaan hyötyyn nähden?Vrt näitä nykyisiä saanko tulla kotiisi..."no et v*** saa,ULOS" hemmoja(kustannuksia siis) Ja sanottakoon vielä,että minulle sopii tuo maksu,samalla rahalla saa yhtä hyvää ohjelmaa,kuin nykyisillä maksukanavilla ja vielä takaisivat sen!Tai eikai siinä mitään velvotteita tulis HEH
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2009
  10. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kenelle vastaat?
     
  11. cxt2

    cxt2 Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.03.2007
    Viestejä:
    699
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sori,sulle
     
  12. kurg

    kurg Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.07.2002
    Viestejä:
    1 082
    Saadut tykkäykset:
    1
    Meinaako joku ihan tosissaan, että maksukortti olisi missään mielessä ratkaisu? Mitenkäs se maksukortti laitetaan kännykkään? Entä muihin nettiin liitettyihin medialaitteiisin? Entä tietokoneet? Jokaiseen tietokoneeseen kortinlukija ja kortti? Autojen DVB-T-virittimillä varustettuihin GPS:iin kortinlukija? Mökille ja matkailuautoihin/asuntovaunuihin kanssa? Kortinlukija kaikkiin radioihin? Analogiset radiolähetykset lopetetaan täysin, jotta saadaan digitaalinen salaus käyttöön? Kaikki mahdolliset YLE:n uutispalvelut kortin taakse? Myös sanomalehdissä olevat YLE:n uutistoimiston levittämät uutiset?

    Jos edes teoriassa leikkisi tällaisella ajatuksella, niin tuosta tulisi järkyttävät kulut YLE:lle. YLE:n pitäisi perustaa yksi iso palvelutalo haarakonttoreineen pelkästään setvimään korttijuttuja. Lisäksi jos jos jokaiseen talouteen jaetaan kourallinen Conax-kortteja, niin niiden lisenssimaksut ovat jo yksistään merkittävät (vai oliko ajatus se, että YLE kehittää täysin oman lisenssivapaan salauksen ja laitetaan kaikki nykyiset, myös kortilukijalla varustetutut laitteet, uusiksi?). Luultavasti TV-lupatarkastajatkin ovat tulleet aikaisemmin halvemmiksi.

    Siis haloo...

    Edit:
    Ja jos jokaiseen suomalaiseen talouteen tulisi kourallinen noita kortteja erilaisiin laitteisiin, voi vaan arvata, kauan menee, että kyseinen salaus hakkeroidaan tavalla tai toisella (yleensä salauksen käytön yleisyys on melko suorassa suhteessa siihen, kuinka nopeasti se murretaan (vrt. esim. blu-ray ja hd-dvd)). Nyt jo yksittäinen aito maksukortti voidaan jakaa netin välityksellä lähes rajattoman monelle, joten en ihmettelisi, vaikka maksukorttisysteemi vain lisäisi "vapaamatkustajien" määrää nykyisestä (vaikka mitään salauksen "lisämurtokeinoja" ei onnistuttaisi kehittämäänkään).

    Edit2:
    Ja miten ihmeessä jokin keskuslukija ratkaisee nämä ongelmat edes television osalta? Hei, mulla on idea... YLE hankkii yhden keskuslukijan, josta se jakaa sitten eteenpäin puretun datan. Kaikki sitten maksaa YLE:lle tästä keskuslukijan maksukortista oman osuutensa. Ei tartte jokaisen asunnon/taloyhtiön/tms. sitten asennella ja ylläpitää omia laitteitaan :D.
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2009
  13. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensinnäkin: korttiratkaisut ovat ylipäätään minusta kuollut ajatus. Jos sellaiseen on jotenkin jonkun mielestä siirryttävä, niin se keskuslukija on keksimäni ja hyväksymäni ainoa versio korttimallin toteuttamiseksi. Helppoa omakotitalossa, entäs kerrostalossa?

    Ja kuten edellä toteat (ja minä aiemmilla sivuilla): "entäs jääkapin ovessa, tietokoneella, auton niskatuessa" jne. Kaikki tarkoittaa ylimääräistä tekniikan hankkimista, joka on täysin turhaa (eikä ihan edullista) kun on olemassa toimiva antennisysteemi. Tekniikan yksinkertainen ihmehelpotus kotitalouksiin. :)

    Samoilla linjoilla ollaan siis.

    :thumbsup:
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2009
  14. -Teme-

    -Teme- Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    209
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toi ylen vaatima rahoituksen tarve on käsittämätön, miten ihmeessä mm.nelosen TV ja radio pystyy toimimaan vajaalla 100milj/vuosi liikevaihdolla, kun yleltä menee jo saman verran pelkästään kinteistöihin vuositasolla? voisi kuvitella että yle pakotettaisiin tekemään tarkistuksia näihin asioihin, kuten yritykset tekevät ja ovat tehneet jo jonkin aikaa. Toisaalta, mitäs siinä ihmettelemään kun pitää vaan valjastaa valtio kerämään kansalaisilta ilmaista rahaa käyttöön.
     
  15. Japsu1

    Japsu1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2006
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täällä on jo moneen, moneen otteeseen tyrmäävän selkeästi osoitettu todeksi maksukorttivaihtoehdon mahdottomuus tämän asian ratkaisemiseksi. Jos vielä yksikin kehtaa tuota korttiasiaa täällä ehdottaa niin hänen täytyy olla täysin vieraantunut käytännön elämästä ja siis täysin syyntakeeton. Joten tuon levyn pyörittäminen voisi tosiaan jo loppua. Eli keksikää jotain uutta, kehittävämpää sanottavaa...:OI
     
  16. Simplicitas

    Simplicitas Quod scripsi, scripsi Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    1 163
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jep, korttiajatus on kyllä kuollut jo syntyessään. Mutta edelleen, rahoitus budjetista (verovaroin). Ainoa oikea vaihtoehto. Tuohon voisi vielä yhdistää tulorajan, jota pienemmillä tuloilla tuota osuutta ei kerättäisi / siitä saisi "alennuksen". Tottakai tämä maksu tulisi kerätä myös pääomatuloista... (pääomatulojen verotus on muutenkin suolesta Suomessa. Pienistä pääomatuloista joutuu maksamaan kohtuuttomasti ja suurista kohtuuttoman vähän)
     
  17. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 014
    Saadut tykkäykset:
    150
    Aika kauan meni tämän kortin esiinvetämiseen... Natsi on siis se, jonka mielestä yhteiskunnassa pitää noudattaa sääntöjä...
     
  18. Kicker

    Kicker Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2006
    Viestejä:
    247
    Saadut tykkäykset:
    0
    Edelleenkin, jos nyt YLE:n on pakko kerätä väkisin rahansa niin sen toimintaa on vedettävää minimiin ja kuluille on asetettava raja, sillä muuten tuo maksu 175 e ei todellakaan pysy kauan sellaisenaan, vaan nousee nopeata tahtia.
    Sen sijan, että YLE:llä pähkältäisiin kuinka ne valtavat rahan kerättäisiin väkisin kansalaisilta, voisivat miettiä kuinka ne älyttömät kulut saattaisiin kuriin.
    Nykyinen YLE:n ideologia "jokaiselle jotakin" ei todellakaan toimi.

    Ehdotuksena olisi maksimivuosimaksu 50 e taloutta kohti. Tuolla rahalla YLE sitten lähettäkööt mitä lystää, vaikka se testikuva ympärivuorokautisesti kymmenellä kanavalla ja kohinaa radiosta sillä nykyinen sisältökään ei tuota kauemmas pääse.
    Tällä mallilla päästäisiin siihen, että ne, jotka nyt välttämättä haluaa YLE:lle maksaa pääsevät sen tekemään jatkossakin ja vähävaraisellakin on paremmat mahikset maksusta suoriutua --> kaikki tyytyväisiä, eikä tarvitse enää väitellä.
     
  19. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieno johtopäätös. Olisivatko myös ne yli 90% tyytyväisiä, jotka tällä hetkellä seuraavat Ylen kanavia niiden nykytarjonnalla? Vai vain sinä ja se vähemmistö, jotka eivät Ylen tarjontaa käytä?
     
  20. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niinpä....

    Ehdotan vastavuoroisesti kuluvastaavuutta kickertyyliin satelliitti/kaapelipuolelle: tuolla kk-maksulla ei itseasiassa voisi näyttää kuin pelkkää BB:ia eri maista (speciallähetys Keniasta!) ja amerikkalaista vapaapainia 24/7/365 -periaatteella, tukkuhintaan. Koska mainokset eivät myy halutusti, niin viiden minuutin välein sitten mainostetaan näitä BB:ia ja ameriikanpainia, jotka jatkuvat vuoronperään. Jouluna, pääsiäisenä, juhannuksena ja vappuna Ace Ventura. Nuija ja tosinuija voisi vuorotella joka toinen vuosi.
     
    Viimeksi muokattu: 28.04.2009