Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

  1. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    OK, eli unohdetaan ledit edelleen. Tarkoitus laittaa keittiöön yläkaappien alapintaan valolistan taa koko matkalle kompaktit valot, mut pitää sitten pitäytyä loisteputkissa. Toivottavasti vaan löytyy kuivauskaapin kohdallekin sopiva malli (suojauksen puolesta).
     
  2. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Valolistan taakse kokonaan piiloon ilmeisesti oli ajatus? Eli ei ylänurkaan näkysälle kuten esim. Massiven Tarragon? Esim. Massiven Myrtle on ~4cm korkea se saattaisi jäädä valolistan taakse piiloon. Muillakin valmistajilla varmasti vastaavia on, "halppismerkkiä" Massivea vain löytyy parhaiten lähilamppukaupoista.

    Joka tapauksessa kuivauskaapin kohta on ongelmallinen, itselläni on tuo Tarragon ja se on avoin päältä, joten aavistuksen kalteva levy päälle kuivauskaapin sisälle oli tarpeen ohjaamaan mahdollisesti valuvat tipat astioista muualle. Itseäni Tarragonissa viehätti saattavilla oleva yhden mukainen ulkoasu pistorasioihin, katkaisijoihin jne.
     
  3. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    Joo toi myrtle on juuri sen tyylinen mikä on mielessä, ja valolistan taa olisi tarkoitus asentaa. Harmi että sekin on vaan IP20-suojattu... Toisaalta vastaavia löytyy halvemmallakin ns. "merkittömänä".
     
  4. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    IP21 eli tippuvan veden suojaus pitäisi tosiaan kuivauskaapin kohdalla olla. Itselläni asian tosiaan hoitaa kuivauskaapissa kalteva levy, joka on silikonilla saumattu kaapin runkoa vasten.
     
  5. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    OTtä edelleen, mutta taidanpa sitten päätyä näihin kuitenkin: http://www.digitarvike.fi/product_details.php?p=41 . Pitää joku suojalevy järjestää kuivauskaapin kohdalle jos sille on tarvetta.
     
  6. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikä välttämättä edes tule tarvetta suojalevylle etureunassa, ehkä jokin tippaura/-lista voisi olla kätevä kaapin alareunassa olevassa kaapin rungon "poikkipuussa". Tuon poikkipuun alle ja valolistan suojaahan tuo valaisin jää.
     
  7. ttv_

    ttv_ Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Farnelilta löytyy nykyään melko lupaavia Brideluxin lediarraytä

    Linkki

    Neutran white voisi olla melko hyvä sisävalaistukseen, RA indeksi 80 pintaan, ja lumenaja lähtee melko ilosesti, hinta lumeni suhde varmaan yksi parhaista... Tuosta 2200lm cool whitesta joku oli kiskonu 4000 lumenia peltierilla jäähdytettynä, sehän alkaa olen auton Xenon polttimon tasoa :)

    Tästä voisi tehdä itselle melko kelpo valoa kotiin, valoteho ja Color Rendering indeksi kohdallaan, ja myös hinta...
     
  8. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    tämä cree mc-e tuottaa ainakin valotehoa enemmän verrattuna kulutuswatteihin mutta vaatii tietysti kolmet tuollaiset jotta pääsee 2000lumenin yli eli noin 72 egen investoinnin kun yhden bridgeluxin saa päälle 44egeen.
    http://www.led-tech.de/en/High-Power-LEDs-Cree/CREE-MC-E-Series-c_120_133.html

    ja harmillista että vaikka pikkuhiljaa valoteho kasvaa niin tehoakin menee myös enemmän joten vaikka itse ledistä/linssistä/heijastimesta saisikin kompaktin niin jäähdytysrivasto itse ledille rupeaa myös koko ajan koon puolesta kasvamaan...
     
  9. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Näinhän se on. Tuollainen 100 watin (4900-7000lm) Edisonin ledimatriisi, kooltaan 30x30 mm, vaatii melkoisen profiilin jäähtyäkseen. Kompakti valolähde, mutta järjettömän jäähdytyksen vaatii.

    50&100W Edistar
     
  10. ttv_

    ttv_ Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin pointti olikin että hinta/lumeni suhde on hyvä, ja tuotetta saa suomesta nuin edullisesti, lisäksi creen RA indeksi oli muistaakseni paljon huonompi, Seoulin P4 taitaa olla parhaita watti/lumeni ledejä(P7 myös parempi ku MC-E ja kirkkaampi), mutta RA indeksi on niin huono etten valaistukseen käyttäs, ainakaan sisällä... Sisä valaistukseen kannattaa uhrata vähän watti/lumeni suhdetta parantaakseen värin toistoa. Itsellä on yksi creen Q5:lla oleva 225 lumenin taskulamppu, kirkas kyllä, mutta ei soveltuisi valaistukseen kun sen verran kylmä ja kapea spektrinen valo...

    Sittenhän jos valosta tykkää, niin pihavaloksihan voi talvella nakata jonku monimetallilampun, Osramilla muistaakseni oli 1000W monimetalleja joissa oli jotain 110Lumenia/W vai oliko jopa enemmän, jokatapauksessa parempi hyötysuhde ku millään markkinoilla olevalla ledillä, tulee päivä talven keskelle tuollasella yhdellä toistasataatuhatta lumenia puskevalla valolla...

    ps. nyt en tosin muista myykö farnell yksityisille suomessa? ainakin aikoinaan ei myyny...
     
  11. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei myy vieläkään. Sivuilla lista yrityksistä, joiden kautta pystyy tilailemaan:

    Voiko yksityiset...
     
  12. Gorak

    Gorak Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2009
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suunnittelun alla on toteuttaa mökille valaistus ledeillä. Mökillä on saatavilla 12v virtaa akusta. Olen tässä sitten ajatellut, että nämä ledit varmasti riittäisivät meidän valaistukseen: http://www.led1.de/shop/product_inf...1&cName=luxeon-power-leds-luxeon-k2-c-111_206 (edittiä: brittimoodissa sivuille siis, kiitos DVB-G:n huomautuksen, linkki johtaa muuten jonnekkin ihan väärään siis :p)
    Ongelmaa on tuon ledin jäähdytyksessä. Jokin tämän tyylinen kotelo olisi varmaankin hyvä: http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2064_1516_1514&products_id=9281, mutta onko ideoita miten tuossa toteuttaisi ledin jäähdytyksen? Ledin takaa jokin metallitangon palanen laatikon reunalle, josta se olisi siiliin(joku tälläne? http://www.led1.de/shop/product_inf...size-3-p-488&cName=power-led-accessoires-c-76) yhteydessä?
     
    Viimeksi muokattu: 13.04.2009
  13. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Aprillipäivä meni jo. 20 mA UV-ledi valaisee myös kovin huonosti. Jos maalaat kaikki pinnat loisteaineella, joka muuttaa UV-valoa näkyväksi, sitten ehkä. Mutta noita ledejä tarvitaan silti noin 1000 kpl, että edes himmeästi alkaisi näkyvä valo huoneessa kajastaa.

    Kunhan selaimessa vaihtaa Brittilippumoodin päälle ja klikkaa uudelleen samaa ylintä linkkiäsi, tuleekin toinen ledi esille. 140 lumenin Luxeon. Se tosiaan vaatii 1,5 A virralla reilun jäähdytyksen. Jos tyytyy noin ampeerin virtaan, jäähdytys voi olla simppelimpi, minulla on 5 x 5 x 2 cm kokoinen alumiiniprofiili, jonka keskelle ledi on liimattu. Luxeon kiinni 5 voltin verkkolaitteeseen, väliin 1,5 ohmin tehovastus ja ledi ottaa 1,07 A noin 3,4 voltilla, eli tehoa lediin menee noin 3,6 wattia.

    Mitään muovikoteloita ei kylläkään tarvita, kiinnitys ja piuhojen vedonpoisto voidaan tehdä alumiiniprofiiliin, hintelä muovikotelo olisi muutenkin epäluotettava, koska se sulaa nestemäiseksi jos jäähdytys pettää, eli silloin pettää myös vedonpoisto ja kiinnityskin, sula muovi ja tulikuma ledi valuu lattialle tai muualle ja polttaa koko mökin. Siis: kiinnitykset METALLEIHIN, ei muovin varaan koskaan! 5 watin lämpöteho on jo niin kuuma, että palovaara on olemassa. Etenkin jos asentaa useampia ledejä lähekkäin.

    Viimeisen linkin alumiinisiili on riittävä yhdelle 5 W ledille.



    1 kpl 5 W ledi ilman mitään heijastimia ei oikein riitä kaduntallaajan tarpeisiin. Minä väkersin alumiinifoliosta röpelöisen heijastimen, joka kokoaa sivuille lähteneen valon etusuuntaan, silloin ledi alkaa jo valaista kohtuullisen mukavasti. Katon kautta minulla siis. Tee-itse-keittiöfolioheijastimen valokuvio on niin epätasainen, ettei se kelpaa suoraan valaisuun.

    Siispä minä panisin mieluummin 2 kpl 5 W ledejä samaan alumiiniprofiiliin, 2...5 sentin päähän toisistaan. Silloin ei tarvita heijastimia. Ja kun ledejä on useampi sarjassa, jännitelähteen löytäminen / sarjavastuksen hukkatehokin helpottuu.

    1,5 A virtaa antava piliteema-muuntaja, reguloitu, eri jännitearvoja antava, sopii teholähteeksi jos 230 V on tarjolla. Ne eri jänniteaskelmat toimivat himmentimenä, valon määrää voi naksutella himmeämmäksi.

    12 V akkukäytön tapauksessa tarvitaan hakkuripoweri, joka muuttaa akun noin 12 volttia pienemmäksi jännitteeksi, jopa vakiovirraksi. Jos haluaa pärjätä sarjavastuksen kanssa, kannattaa ledejä olla sarjassa 3 kpl, ne ottavat silloin noin 10,5 volttia itselleen, vastukselle annetaan loput jännitteet. Tai 11,5 V ledit ehkä ottavat 1,5 A virralla, asia pitää itse tutkia, ledeissä on yksilöeroja.

    Jos akun jännite on 14,5 V latauksen aikana, vastuksen mitoitukset tehdään sen perusteella (ei siis 12 voltin mukaan): 14,5 V - 10,5 V = 4 V ; 1,5 A * 4 V = 6 W ; 4 V / 1,5 A = 2,666 Ω eli ostetaan 2,7 Ω 6 W kestävä vastus, mieluummin 10 W kestävä varmuuden vuoksi.

    Ledeille 1,5 A virtaa menköön akun huippujännitteen aikana. 1,6 A myös onnistuu jos ledeillä on puhallintuuletus siilin lisäksi. Jopa 2,0 A voi tilapäisesti lediin puskea turbohyvän jäähdytyksen avulla. Ledin elinikä tosin huononee, mutta liian pitkään ledit jo nykyään elävät, tekniikka kehittyy "liian paljon" ledin eliniän aikana, kannattaa uusia ledit aiottua useammin.
     
    Viimeksi muokattu: 13.04.2009
  14. Gorak

    Gorak Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2009
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ideana olisi ollut että tosta muovirasiasta olisi tehnyt laatikon, johon olisin kiinnittänyt palan etsattua lasia "ikkunaksi" hajoittamaan valokuviota tasaisemmaksi. Tuo paloturvallisuus asia oli hyvä huomio, en sitä ajatellut.
    Mökillä on tosiaan tarjolla vain 12v iso akku, jota ladataan aurinkopaneelilla, eli jännite siinä heittelee.
    Voisinko käyttää joitain tälläisiä hyväksi? http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1885 Eli ymmärsinkö oikein, että tuo säätäisi virran ja jännitteen(?) kohdalleen? Noita jos laittaisin 1 per ledi ja kolme tälläistä ledi+regulaattori systeemiä sarjaan, niin eikö se menisi tuohon "Recommended input voltage range: 3.6V~4.5V" arvoon sopivasti?
    Tai vastaavasti tälläisiä 1 per ledi ja ledi+regulaattori systeemejä kaksi sarjaan http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7425 "Voltage: 3.6-8.4V" En kyllä tiedä miten noita eri modeja säädettäisiin, mutta ei niillä ole merkitystä(kai). (kentis virtakytkimellä jotenkin?)
     
    Viimeksi muokattu: 13.04.2009
  15. feelgood

    feelgood Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.05.2001
    Viestejä:
    143
    Saadut tykkäykset:
    0
  16. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Et voi. Nuo virtalähteet on tarkoitettu:
    - yhdelle, sekä
    - 1 tai 2 litium-kennolle.
    Ne hajoavat välittömästi jos ne liittää 12 voltin akkuun, jo 6 voltin akkukin rikkoo ensinmainitun.

    Edes kahden LED-virtalähteen sarjaan paneminenkaan (se teoriassa puolittaisi kummankin virtalähteen näkemän ottojännitteen) ei kelpaa, koska vehkeitä ei saa absoluuttiseen synkroniin keskenään, eli kuitenkin tietyn nanosekunnin aikana toinen virtalähteistä saa kaikki akun 12...15 volttia naamalleen, koska toinen virtalähde ei ole vielä käynnistynyt samaan vaiheeseen missä toinen jo on.

    Edes 12 volttia kestäväkään LED-powerikapine ei auta, sen pitäisi sietää 16 volttia, mikäli 12 voltin akulla on normaali laturi. Jos laturi on tyhmä reguloimaton, eikä osaa rajata antojännitettään laillisiin lukemiin (laillinen latausjännite on akkuteknologiasta riippuen 13,8...14,5 V), ledipowerin pitää kestää mieluiten 24 volttia. Tuskin löydät sopivia ledipowereita DX-puljusta. Muualta kyllä löytyy sikahinnalla, noin 30 euroa kappale eurooppalaista tuotantoa.
     
    Viimeksi muokattu: 14.04.2009
  17. Gorak

    Gorak Guest Guest

    Liittynyt:
    09.02.2009
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    No voihan perskule. Ehdin jo innostua, että pääsempä helpolla ku tollasia valmiita laitoksia on olemassa.

    Tuohon jännitteen tasaamiseksi voisin ilmeisesti käyttää LM317 regulaattoria? Kun se näyttäisi antavan maksimissaan tuon 1,5A(wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/LM317) niin virta ei ainakaan rikkoisi lediä. Vai rupeaakohan tämä vaikuttamaan siltä, että mun elektroniikan taidoilla projektin saa unohtaa :D

    Kertaan vielä projektin. Tarkoitus olisi saada toteutettua mökin valaistus luultavastikkin 6 kpl ledi-valaisimia. Valaisimeen tulisi 1x http://www.led1.de/shop/product_inf...1&cName=luxeon-power-leds-luxeon-k2-c-111_206 (brittimoodi pitää olla päällä) ledi. Ledeille virta tulisi 12v isosta akusta jota ladataan aurinkopaneelilla, eli jännite heittelee. Sitten akun luokse tulisi erillinen ohjausyksikkö, jossa olisi kytkimet jokaiselle 6 valaisimelle ja yksi "master"-kytkin.
     
    Viimeksi muokattu: 14.04.2009
  18. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    317 regulle on luvattu tuo 1.5A:n virransyöttökyky, mutta virranrajoitus alkaa toimimaan jossain 2-3:n A:n välillä. Mutta tuolla regulla pystyy tekemään vakiovirtageniksen, vastus output ja adj nastojen väliin (adj nastan päästä kuormalle). R=U/I, jossa U on 1.25V ja I on haluttu virta. Mutta jos yhtä lediä (alle 4V) ruokit 1.5A:lla, vastukseen (0.83R) jää 3 wattia ja reguun 13 wattia. Ei kovin kannattavaa haaskata lämmöksi 75% akkusähköä.

    Joten hakkuripohjainen ratkaisu olisi ainoa toimiva, esim. Natikan LM3406:lla toteutettu ratkaisu, joilla pääsee yli 90% hyötysuhteeseen.

    PS. 4 kappaletta yhteen mökkivalaistukseen tehtyjä ledihakkureita jäljellä, 10-20 volttia sisään, 1.5A ulos (eli 2 lediä sarjaan), hyötysuhde 90-94%.

    Edit: Ja jos lm317 käyttää vakiovirtageniksenä, niin syöttöjännitteen pitää olla noin 3.5-4 volttia korkeampi kuin kuin kuorman yli oleva jännite maksimissaan. n 2.5 volttia reguun ja 1.25 volttia virransäätövastuksen yli.
     
    Viimeksi muokattu: 14.04.2009
  19. Oede

    Oede Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2009
    Viestejä:
    13
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitoin omaan keittiööni Massiven Myrtlet kaappien etureunaan valolistan taakse. Kuivauskaapin suojauksen hoidin muovilistalla, joka estää veden tippumisen valaisinten päälle. Siroja paremmin suojattuja ja kohtuuhintaisia valoja ei ainakaan kovin helposti löytänyt.

    Pistorasiat laitoin kulmamalliset, jolloin ne ovat poissa silmistä mutta silti vielä helppo käyttää. Valojen sytyttäminen hoituu langattomalla kytkimellä, joka on tuotu seinään sopivalle paikalle.

    Tämä ratkaisu korvasi vanhat kulmaan asennetut pistorasia/valaisin-yhdistelmät. Valoteho parani huomattavasti, häikäisy olohuoneeseen hävisi ja käytettävyys parani uusien kytkiemien ansiosta huomattavasti.
     
  20. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    öh... eikö helpointa olisi ostaa esim tälläisiä ??
    http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=72763558
    valoteho on tietysti mitä on (laittaa useamman riittävän valaistuksen saamiseksi ?) mutta ei vaadi yhtään mitään kikkailua/kolvaamisia tms vaan toimii suoraan 12voltilla...

    tuossa lisää...
    http://www.clasohlson.fi/Product/Category.aspx?id=251538&_path=251882;251433;251138;251538

    ja tuossa lisää (listan alimpana) pelkkiä lamppuja ->
    http://www.clasohlson.fi/Product/Category.aspx?id=251796&_path=251882;251433;251138;251705;251796
    noissa kun on kaikki tarvittava jäähdytys rivastot yms virranregulointi samassa paketissa niin kytket nuo vaan kiinni ja se on siinä :)
    tietysti parempi teho/valosuhde saadaan kun ostaa erikseen noita ledejä , niille sopivat regut , heijastimet , rivastot yms ja kolvailee kaiken kasaan mutta hintakin kasvaa paljon suuremmaksi kuin tuollaisella valmis 12v kytkettävällä gu10 kantaisella ledilampulla :)
     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2009