Kaiutinkaapelit

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana ElvisThePelvis, 10.11.2004.

  1. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    10 metriä 0,75 mm2:sta on kaapelin resistanssina 0,45 ohmia. 1 mm2:een vaihtaminen ei pudota kaiuttimen tielle tulevaa sarjaresistanssia kuin 0,37 ohmiin.
    Kymmenen metriä on senverran pitkä veto että laittaisin sinuna tulevan mielenrauhan turvaamiseksi 1,5 mm2:sta mikäli listan taakse suinkin mahtuu. Se pudottaa takaletkujen resistanssin 0,22 ohmiin.
     
  2. ja56517

    ja56517 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2000
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaapelikeskusteluun liittyen: vanhassa viritinvahvistimiessa on kaksinapaiset din-audio kaiutinliittimet. Voiko vanhat kaiutinkaapelit vain katkaista ja liittää din-audioliittimestä lähteviin ohuisiin kaapeleihin normaalin kaiutinkaapelin uusiin kaiuttimiin kytkettäväksi? Muutkin ratkaisut ovat tervetulleita.
     
  3. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Et todennäköisesti huomaa eroa, vedätkö takakaiuttimille 0.75 vai 2.5 neliön piuhat. Voit kokeilla nykyisillä 0.75 neliöisillä, huomaatko eron jos lisäät siihen 0.33 ohmia lisää sarjavastusta. jos et kauhean lujalla kokeile, laitat joka kaiutinjohtoon rinnan 3 kpl 1 ohmin, 0.5-0.6 watin metallikalvovastusta rinnan (ei siis induktanssisia tehovastuksia) ja niiden ohitusta varten kytkimen. Sitten kokeilet, huomaatko eron vastusten ja ilman vastusta kanssa. Pyydät vaikka kaverin vaihtamaan kytkimien asentoa. Jos tulet siihen tulokseen, että ilman vastuksia kuulostaa paremmalle ja huomaat eron 90 prossan varmuudella, niin sitten kipinkapin ostamaan paksua happivapaata suuntanuolella varustettua piuhaa ja vaikkapa vielä tammikannattimien varaan.

    Tarkoitan siis sitä, että tuollaista 0.5 deban vaikutusta ei helpolla äänessä huomaa...
     
  4. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Miksi pitäisi simuloida induktanssin omaavia kaiutinkaapeleita induktanssivapailla vastuksilla? Epäreilua.

    Päinvastoin, aina kannattaa aluksi kärjistää simulaatiota tai kokeilua, jotta ero toiseen vaihtoehtoon olisi mahdollisimman selvä.

    Jos kärjistetty testiviritys, kaapeliemulointi (esim. 1 ohmi 1 millihenry 100 nanofaradia) ei tuota omin korvin kuultavia haittavaikutuksia, silloin se käyttöön otettava reaalikaapeli (0,1 ohmia 0,1 millihenryä 10 nanofaradia tms.) taatusti kelpaa.

    Mutta sitten jos kärjistetty koe aiheuttikin kuultavia heikennyksiä äänenlaadussa, silloin pitää "parantaa" testiviritystä, pienentää sarjavastusarvoa ja sarjainduktanssia ja rinnakkaiskapasitanssia, kunnes korva on jälleen tyytyväinen. Ja lopuksi ostetaan/rakennetaan sellainen kaapeli, joka on vielä pykälän verran parempi kuin viimeisin hyväksytty testiversio.



    Muistetaan nyt kuitenkin ne ongelmien mittasuhteet. Että kaapelin aiheuttama laadunheikennys on aina toisarvoinen ongelma. Jos vaikka kuuntelee emolevylle integroitua äänikorttia, sen äänenlaatu on aina merkittävästi huonompi kuin minkään rautalankahenkarin tai lamppujohdon tuottamat virheet.

    Ei siis kannata panna 1000 euroa kaiutinkaapeliin, jos kuuntelee "5 euron äänikortilla". Ensin pitää sijoittaa 150 euroa äänikorttiin, vasta sen jälkeen kannattaa käyttää 15...150 euroa kaapeliin.

    Tuli vaan asia mieleen, koska itse juuri kärsin emolevy-äänikortin paskasta äänestä. Äänessä on jotain mystisesti väärin, pielessä. En osaa sanoa missä kusee, mutta äänikorttia veikkaan heikoimmaksi lenkiksi.

    _______________________________________________


    0,5 dB tasoero ON kuultavissa jos tasoero vallitsee laajalla taajuuskaistalla, oktaavin tai useamman levyisenä. Terssin levyinen tasoero ei välttämättä haittaa, tai ole kuultavissa, mutta laaja-alainen tasoero tasan varmasti kuuluu.

    Jokainen voi piruuttaan korostaa asiaa ja testata itse, tietokoneella helpoiten. Säädetään vasempaan kanavaan 0,5 dB tason alentuma taajuuksille 0-500 Hz ja oikeaan kanavaan 0,5 dB tason alentuma taajuuksille 500-100000 Hz. Lisäksi voisi pistää vasempaan kanavaan 0,5 dB tason kasvatusta taajuuksille 500-100000 Hz ja oikeaan kanavaan 0,5 dB tason kasvatusta taajuuksille 0-500 Hz. Mittari kertoo, että kanavien antotaso on pysynyt samana, mitään pulmaa ei muka ole.

    Kanavabalanssi on pysynyt periaatteessa muuttumattomana, mutta taajuusbalanssi kanavien välillä ei. Vasen kanava on diskantti-ylikireä ja oikea kanava on basso-ylipullea.

    "Virhe" siis oli vain 0,5 dB suuruinen, mutta koska se on laaja-alainen ja vieläpä eri kanavissa vastakkaistyyppinen (efektiivinen kokonaisvaikutus 1,0 dB), eron kuulee jokainen, joka itseään hifistiksi kehtaa kutsua.

    Miltä tällainen heikennys kuulostaa?
    Äänitteessä tasan keskelle monoksi miksatut bassolaulaja ja sopraanolaulajatar ovatkin siirtyneet seisomaan vierekkäin; bassoukkeli murisee oikealla ja sopraano-narttu rääkyy vasemmalla. Ja mikäli kaiutinkaapeli on syypää tällaiseen stereokuvan tuhoutumiseen, pitää ampua säleiksi se huijari, joka suositteli näin huonoja kaiutinkaapeleita. Se, joka väitti, ettei 0,5 dB eroilla muka ole merkitystä. On. ON. Perkele, kyllä on.
     
  5. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Voit katkoa vanhan kaiutinkaapelin ja juottaa väliin paremman paksumman uuden kaapelin. Nimenomaan juottaa, pelkkä sormilla piuhojen yhteen kiertäminen ei riitä.

    Ellet voi juottaa, käytä Abiko-johdonjatko-liittimiä, joissa johtimien päät puristetaan Abiko-pihdillä liitinholkin vastakkaisiin päihin.

    Pykälän verran parempi (mutta rumemman näköinen) liitos syntyy kun ensin kierretään uuden ja vanhan piuhan päät toisiinsa ja sen jälkeen puristetaan ne minkä tahansa kookkaan Abikoliittimen kaapelireikään. Abikoliittimen varsinaisen liitinpään (O-rengas, Y-haarukka, piikki, putki, tms.) voi leikata pois, sitä ei tarvita, tarvittiin vain se johdon litistämisen alue.

    Siistimpää olisi kuitenkin ostaa uudet DIN-kaiutinpistokkeet, niitäkin myydään, jopa kullattuina (autohifitarvikkeina).



    Mikäli ongelmana on kiinteä kaapeli esim. kaiutinkotelon seinässä, se pitää ratkaista erikseen. Minä poraisin kaiuttimen johonkin seinään 2 kpl 4,2 mm reikiä vaikka tuuman päähän toisistaan. Ja seinämän eli kotelon sisäpuolelle poraisin avarruksen, niiden 4,2 mm reikien kohdille, runsaan sentin kokoisella terällä (avarrusterän koko riippuu banaanirunkoliittimen tyypistä). Avarrus ulotetaan 0,5...1,0 mm päähän seinän ulkopinnasta, melkein puhki seinästä poraten, mutta ei ihan. Avarruskuoppaan valaisin epoksilla banaanirunkoliittimen tai naparuuvin keskiosan eli banaanireiän. Kotelon ulkopintaan siis ilmestyy vain 2 pientä reikää, joihin saa tökättyä banaanipistokkeet. Epoksi varmistaa painetiiviyden ja vedonpoiston. 40 ampeeria 400 volttia eli 16000 wattia kulkee tehoa moitteetta, jos runkoliitin on laadukas. Ja toistan: 2 kpl huomaamattomia reikiä vain ilmestyy kotelon ulkopintaan, kotelon jälleenmyyntiarvo ei merkittävästi heikkene. Vaikka siihen implantoitiin piiloon 16 kilowatin Miesten Liittimet™. Vanha kiinteä kaiutinkaapelikin saa jäädä paikalleen, jotta seuraava ostaja luulisi kaiuttimen olevan vakiokuntoinen. Banaanireikien peitoksi voi panna hintalapun tai muun tarran, jotta ostaja ei pelästy 16 kilowatin tee-itse-liitäntää. Hänhän on ostamassa 0,5 neliömillin rimpulakaapelin omaavaa tavallista kottaraispönttöä. Sellaiset ostajahyypiöt yleensä pelästyvät pyörryksiin jos näkevät Miesten Komponentteja™.
     
    Viimeksi muokattu: 07.04.2009
  6. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Onkos kyseessä tuollaiset siis http://www.elektrolinna.fi/kauppa/index.php?ryhma=C0003C401&infosivukoodi=KPR

    Nuohan pitäisi saada avattua jolloin voit ottaa sen vanhan ja ohuen kaapelin sieltä pois ja laittaa uuden kaapelin tilalle.
     
  7. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ja, se, joka ei osaa lukea kysymystä, on tyhmä! P..ele, kyllä on!

    Kysymys oli takakilkattimien johdoista, jotka ilmeisesti erisarjaa kuin etupään kaiuttimet, joten kuvaamasi tilanne ei ole kysymyksessä.

    Voisitkos nyt jonkun kaverisi (jos sulla on?) kanssa kokeilla, kuuletko soinnista, jos perus kasiohmisen kaiuttimen piuhaan lisätään puolen ohmin sarjavastus? Jos tiedät 90% varmuudella, koska vastus on sarjassa, ala sitten vasta haukkumaan ihmisiä huijareiksi!
     
  8. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Miten basso ja sopraano voivat laulaa kummatkin aivan keskellä? Vuorotellen? Duetot eivät siis ainakaan onnistu vai ovatko laulajat jotain eri tavalla "polarisoitunutta" materiaalia jotta voivat varata samat aika-avaruuden koordinaatit? :D

    Eiköhän se vierekkäin lauleskelu ole luonnollisempaa ja siten parempi juttu äänikuvallisesti.
     
  9. mnederst

    mnederst Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2002
    Viestejä:
    162
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aivan samalla tavalla kuin Beatlesin vanhoissa levyissä John, Paul, Ringo ja George varasivat samat koordinaatit. Jos äänite on mono, niin kyllä sen monolta pitää kuulostaakin.

    Eikä tuo DVB-G:n esimerkki ollut muutenkaan kovin kaukaa haettu. Pienilläkin taajuusvasteen eroilla L-R-suunnassa saadaan stereokuva ikävästi vaeltamaan.
     
  10. Tomsson

    Tomsson Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2008
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    No hain sitten 1,5mm2 letkua taaksekin ja toivoin parasta asennuksen suhteen.
    Aika viipaleen saa höylätä pois, että 4 piuhaa saa menemään tuossa etuseinällä listan takana :) (1 kajari on niin lähellä vahvistinta, että tuskin sen johtoa alan tuonne enää tunkemaan. Katsoo nyt.)
    Huomenna käyn tuon isomman johtonivaskan kimppuun. Takaseinä oli simppeli.
    Joutu hieman turhan isot reiät poraamaan, että sai johdon eristeenkin mahtumaan reikään, kun liitin on sen verran lyhyt, ettei mene ihan "läpi" asti. Ja muutenkin olisi turhan hankala. Noh, täytän noi rumat reunat vaikka silikonilla lopuksi, jahka olen liittimet liimannut puuhun tipalla epoksia.
     

    Liitetyt tiedostot:

  11. Sanbaa

    Sanbaa Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2009
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö ois ollu helpompi käyttää kaapelilistaa siinä lattialistan tilalla?

    http://www.verkkokauppa.com/productimages/orig/82974_01.jpg

    Maksaahan se vähän normilistaa enemmän, mutta eihän sitä kovin paljoa mene jos laittaa sitä vain tuonne kuunteluhuoneeseen.
     
  12. Tomsson

    Tomsson Guest Guest

    Liittynyt:
    04.07.2008
    Viestejä:
    109
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaapelilista oli aluksi mielessä, mutta näyttivät niin ikäviltä ja olisi siinäkin ollut miettimistä, miten siitä listasta vetää nätisti johdot pihalle tai liittää liittimet. Jos muut listat olisi sileää muovikalvo mdf:ää, niin ei tuollainen muovilista juuri poikkeasi, mutta puisten listojen seurana ne poikkeavat turhan paljon.
    No, eipä tuo nyt niin hankala operaatio ollut, mutta kun olis niin paljon muutakin "fiksua" tekemistä vielä raksalla, niin tuntuu muutama tunti tuhlattunua johdopiilotteluun kamalalta rikokselta :p

    Toteutustekniikka kyllä loppui, kun olisi pitänyt laittaa viisi paria banaaneja mahdollisimman pienen matkan sisälle vahvarin päässä. Johdot kun eivät mahtuneet listan takana yhtään menemään lyttyyn, niin päätin sitten vetää vaan jokaisen johton listan päältä reiästä pihalle. Johdot heti listan päältä poikki ja Deans ultra plugit päihin. Vähän antiesteettinen, mutta ihan siisti rivi liittimiä listan päällä, jotka jäävät piiloon laitetason taakse.
    Ja jos alkaa joskus liitinmokkulat ahdistamaan, niin tinaliitoksillakin johtojen päästä voi jatkaa vahvariin määrämittaiset piuhat. Tiedä sitten onko tämä liitintouhu pahempi paha kuin se, jos olisi laittanut takakajareille 0,75mm2 kaapelia :) Nyt on kaikki kuitenkin 1,5mm2
     

    Liitetyt tiedostot:

    • deans.jpg
      Tiedostokoko:
      38,2 KB
      Katsottu:
      320
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Noston paikka:
    PROBURN Cable Burn-in :hitme:
    Montako laitetaan?

    Tiedossa on, että kyseinen laite on mainittu täällä jo aiemminkin, mutta ei kai se estä naureksimasta sille vielä uudemmankin kerran.
     
  14. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Hyvä laite. Minä sisäänajoin sillä WLAN-modeemini antennikaapelin, sellaisen noin millin paksun koaksiaalin, ja nyt WLAN-antennilla kuulee jopa kiinalaisia radiokanavia ja kännykkä pystyy lataamaan WLAN-lähiverkon kautta söpöjen lampaiden alastonkuvia kolminkertaisella nopeudella aiempaan verrattuna. Etenkin valkoturkkiset lampaat latautuvat huomattavasti entistä nopeammin. Pitääkin mennä avaamaan heti uusi vaseliinipurkki kun tuli puhuttua liikaa niistä kauniista lampaista.



    Kysynpä vaan, että kumpi on mielisairaampi: myyjä, joka uskoo omia mainospuheitaan tuollaisten laitteiden ominaisuuksista, vaiko ostaja, joka uskoo ne puheet? Vastaus: kumpikin on täsmälleen yhtä sairas (kokonaan vailla täyttä ymmärrystä) ja pakkohoitoon heti ensitilassa pitäisi vyöttää. On itselleen ja ympäristölleen vaaraksi jos hylkää fysiikan lait ja kuvittelee tuollaisia harhoja ja alkaa toimia "harhojen opastamana" tyyliin: kaiutinkaapelit supisivat minulle, että mene kuristamaan presidentti ja pakkohan oli mennä kuristamaan presidentti.

    Eikös joku laki kiellä mainoksia valehtelemasta? Tehkää nyt sentään ilmianto sairaasta huijarimyyjästä, joka julkaisee perättömiä väitteitä myyntinsä edistämiseksi. Tieteellisesti pitää todistaa puolueettomin tutkimuksin jos vaikka mainoksessa väitetään pillerin Z parantavan sydäntautia tai maksavaivoja. Jos kaapelin sähkönjohto-ominaisuudet muuttuvat laitteen X käsittelyn vaikutuksesta, siitä pitää esittää useita puolueettomia tutkimuksia. Tutkimuksiksi eivät kelpaa mielisairaiden omakohtaiset harhakokemukset eli joukkohallusinaatiot, vaan pitää olla laboratoriossa tehdyt tieteellisen havainnot.
     
  15. Staafe

    Staafe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2009
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olis kiva nähdä mitä toi burneri pitää sisällään vai onko pelkkä laatikko :hitme:
     
  16. vermu

    vermu Guest Guest

    Liittynyt:
    05.01.2007
    Viestejä:
    244
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kannattaa niihin kaiutinpiuhoihin satsata hitusen. Itse ihmettelin oman aikoinaan omien kajareiden latteaa soundia, kun kuuntelin samoja kajareita liikkeessä. Itsellä oli tuolloin marketista ostettua ohutta kaapelia. Ostin sitten testiksi black rhodiumin edulliset piuhat. Ero on todella iso verrattuna tähän ohueen marketin piuhaan. Mutta tuon enempää en ole valmis piuhoihin laittamaan. Eli perusasiat kuntoon. Oma laitteisto ei siedä johtoja, missä on hopeaa. Diskantit menee korviariipiviksi. Tai pitäisi varmaan sanoa, että akustointi ei kestä sitä diskantin kireyttä.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    hintalapussa?
     
  18. vermu

    vermu Guest Guest

    Liittynyt:
    05.01.2007
    Viestejä:
    244
    Saadut tykkäykset:
    0
    120 euroo 2 kpl 3 metrin johtoo. Tietty tuossa oma hintansa pelkästään banaani plugeilla. Sillä marketin ohuella piuhalla tuntu, että ääni ei tule kaiuttimesta ulos kunnolla vaan jää jonnekkin sinne syvälle. Nykyisellä piuhalla tätä syvälle jäämisen tunnetta ei ole.
     
    Viimeksi muokattu: 31.07.2013
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Olettaen, että se marketin piuha ei ollut viallinen, niin kärsit aistiharhoista.
     
  20. vermu

    vermu Guest Guest

    Liittynyt:
    05.01.2007
    Viestejä:
    244
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liekkö sitten ollut viallinen. Onhan sekin mahdollista. Mutta onpahan ainakin nautittava aistiharha. Siihen huonompaan aistiharhaan ei olisi enää paluuta.