Sauna - Wash Your Sins

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Alysoni, 14.02.2008.

  1. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Tuli katsottua lauantaina Sauna. Elokuva oli virkistävä poikkeus siihen skeidaan mitä normaalisti suomalainen tuotanto on edustanut. Ajankohta, johon elokuva sijoittui, oli valittu varsin onnistuneesti. Rautamiekkojen ja nahkahaarniskoiden viimeiset hetket pitkän Ruotsin ja Venäjän välisen sodan jälkimainingeissa. Suomalainen korpimetsä ja suo, joissa varjojen lomassa vaeltaa jotain muutakin... :eek: Sauna - ikoni, joka ehkä parhaiten kuvaa suomalaista mentaliteettiia. Sinne mennään hikoilemaan ja kärsimään, mutta ulos tullaan puhtaina, jos tullaan ollenkaan... Elokuvan juoni oli tietyllä tapaa kopio viimeaikojen kauhuelokuvista, mutta sovitus suomalaiseen ympäristöön oli mielestäni tehty taiten. Muutama kunnon sätkähdys tuli ja painostava tunnelma oli hyvin rakennettua. Näyttelijätyössä näkyi kyllä pariin otteeseen tiettyä ontuilu, mutta ei nyt kovin häiritsevästi. Pääosa oli oikein hyvin näytelty ja se pelastaa aina paljon. 3/5
     
  2. Loobus

    Loobus Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu, paljon jäi selvittämättömiä asioita elokuvassa, joka voi olla toisista huono ja toisista hyväkin asia. Olen sitä mieltä, että se on hyvä asia. Mutta muutamaan juttuun olisin kaivannut edes pientä selittävää selvennystä:
    Mitä syntiä se koira eläin on tehnyt, kun siltä silmät on viety? Miksi pikkutyttö tapettiin lopussa, mitä syntiä hän oli tehnyt? Esiintynyt poikana?

    Tämä vaatii kyllä uusintakatseluita varmaan pari kertaa ennen kuin lähtee aukeamaan. Huono elokuva ei lain ja visuaalisesti näyttävä suomalainen elokuva. Tällaista laatua vähän lisää, kiitos.

    Arvosana: 3/5
     
  3. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Päähenkilöllä oli 73 tappoa syntinään ja kylässä oli 73 "henkilöä". Se kellariin jätetty tyttö ei hänen mukaansa ollut edes viattomin uhri, jonka on tappanut = viittaus lapsetappoon. -> Minä tulkitsin tuon kylän hänen henkilökohtaiseksi helvetikseen, jossa joutuu kohtaamaan omat syntinsä. Kukaan kyläläinen ei mielestäni ollut todellinen, ja siten he eivät kylästä "elossa" voineet poistua. Retkikunnan muut jäsenet vain sattuivat hieman väärään paikkaan, hieman väärään aikaan... Voin toki olla väärässäkin. :)
     
  4. Loobus

    Loobus Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sellainen mielikuva minullekin tuli, että kylän ihmiset olisivat henkiolentoja. Hehän katoavat jossain vaiheessa.
     
  5. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ongelmia kyllä oli niinkuin arvosteluiden perusteella sai odottaa. Siitäkin huolimatta uskaltaisin väittää tätä yhdeksi kaikkien aikojen parhaista kauhuleffoista. Omalla kohdallani tämä ei tietysti paljoa vaadi kun ei vaan noi Sawit, teinisäikyttelyt tai splatterit innosta yhtään. Hämmentävä, metaforinen ja hitaasti avautuva horror-pätkä oli haasteellinen, mutta kuitenkin miellyttävä katselukokemus.
    Kyllä se Annila ohjata osaa. Tyyli on viimeisen päälle hiottua ja kuvaus on uskomattoman upeaa. Tämä alkaa jo nykyään olemaan ihan tavaramerkki suomalaisessa elokuvassa, kyllä kelpaa. Tunnelma oli tehokas, painostava ja välillä tosiaan ihan pelottavakin.
    Virtasen Villen suorituskin oli tällä kertaa allekirjoittaneen mieleen, en ole aikaisemmin pahemmin perustanut kaverin näyttelystä. Klimenko veti silti kaikista pisimmän korren esittämällä osansa erittäin luontevasti.
    Tarinaan ne probleemat sitten liittyvätkin. Jotain puuttuu, enkä nyt todellakaan tarkoita mitään kaiken selittävää epilogia. Vähän ontto käsikirjoitus, ja rytmitys pielessä. Jännitteitä rakennettiin mallikkaasti mutta suvantokohdat vesittivät niitä ajoittain. Kubrick/Tarkovski -tyylinen kerronta on haastavaa hommaa, eikä sille tasolle päästä pelkästään ulkoisella tyylillä.
    Sauna ei siis ollut ihan niin järisyttävä kokemus kuin mitä odotin, mutta silti enimmäkseen onnistunut ja merkittävä tekele. Ei vastaavia leffoja Suomessa ennen ole tehty?

    ***/*****
     
  6. SpiderJerusalem

    SpiderJerusalem Guest Guest

    Liittynyt:
    17.01.2008
    Viestejä:
    1 017
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täh? :hitme:
     
  7. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep. Esim The Birds ja The Shining ovat loistavia, mutta muuten kauhuleffat tuppaavat yleensä lähinnä naurattamaan.
     
  8. Kupletti

    Kupletti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.11.2004
    Viestejä:
    713
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tiivistettynä: viimeiset kaksi minuuttia olivat rautaa ;)
     
  9. duderino

    duderino Guest Guest

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    48
    Saadut tykkäykset:
    0
    Postiiivista:

    Hyvä casting, kuvaus ja tunnelma.

    Negatiivista:

    Loppua kohden pakka hieman hajosi.

    Pisteet 4/5
     
  10. viinikellari

    viinikellari Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2004
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieno kuva, ääni, lavastus ja näyttely.

    Mutta tässä elokuvassa ei vain ole oikein logiikkaa. Ei edes elokuvan sisäistä logiikkaa.

    Toivottavasti AJ Annila saisi seuraavalla kerralla aikaiseksi jotain missä olisi muutakin kuin pinta.
     
  11. Loobus

    Loobus Guest Guest

    Liittynyt:
    18.11.2006
    Viestejä:
    282
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh, saduissa ei aina ole välttämättä logiikkaa. :)
     
  12. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Täälläkin tykättiin pätkästä, ja ohjaaja pisti ehkäpä Jadesoturiansa paremmaksi. Pohjoiset maisemat sopivat upeasti kauhuelokuvan pohjaksi ja tätä tukivat pääosin onnistuneet roolivalinnat, tosin Myllyrinnettä en edelleenkään tahdo vakavana pystyä katsomaan:) Tarinassa oli yksinkertaisuudestaan huolimatta riittävää imua, ja erityisesti miellytti tarinaan jätetyt "aukot" joita sitten kukin voipi ajatustella haluamallansa tavalla. Böö-kohtaukset toimivat kun niitä ei ollut liikaa, ja sauna itsessään oli toimivaksi ja varsin pelottavaksi miljööksi luotu. Loppu oli muuten toimiva, mutta tuntui siltä että nauha olisi loppunut kesken.

    Yhdyn LaRe:n ja marcoolion näkemyksiin leffan oleellisimmista kohtauksista tosin
    mielessä kävi, että nämä kyseiset 73 henkilöä Erik olisi aiemmin tappanut. Tältä vaan pohjan vie se, että olisihan hän varmaan niistä edes jonkun tunnistanut. Ja niistä venäjän munkeista olisi enemmänkin voinut sepustella.

    4/5
     
  13. Sleep0

    Sleep0 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.09.2007
    Viestejä:
    343
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samoilla linjoilla. Hienoa kuvaa, ääntä jne. Tunne puuttui. Mikäli elokuva ei pahemmin herätä tunteita, on se epäonnistunut.

    2 / 5
     
  14. paha_kuukkeli

    paha_kuukkeli Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2007
    Viestejä:
    401
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aloitan tavoistani poiketen elokuvan hyvillä puolilla. Saunan jälkeen yksikään Suomalainen elokuva ei voi perustella tökeröä visuaalista ilmettään budjetilla - Sauna näytti kaikin puolin erittäin hyvältä. Tommi Erosta lukuun ottamatta näyttelijät onnistuivat työssään ja dialogi oli pääosin toimivaa (toisinaan liian kankea teatraalinen kirjakieli pisti kuitenkiin korviin). Ne vähät efektit, joita elokuvassa oli, olivat onnistuneita (varsinkin loppukohtaus joella oli upea). Ja ehkä suurimpana plussana se, että Sauna on vihdoinkin suomalainen kauhuelokuva, joka on tehty tosissaan.

    Mutta kuten genressä usein on tapana, tarina ja kirjoitus tökkivät pahasti. Sisäinen logiikka oli usein hakusessa ja tarinan rytmitys ei vain toiminut. Joku voisi kertoa käsikirjoittajalle, että tarinasta ei tule syvällistä vain tekemällä siitä epäjohdonmukainen.

    Jos kyläläiset olivat Eerikin surmaamat 73 ihmistä, miksi uhka ja väkivalta yliluonnolliselta taholta kohdistui heihin? Entä miksi "kummitus" oli pelotellut koiraa? Miksi koko kylä tai edes itse sauna jos "kummitus" oli Eerikin (ja ennen kaikkea Knutin) perässä jo suon laidalta? Jos kaikki oli Eerikin henkilökohtaista helvettiä, miksi venäläissotilaat kuolivat? Miksi tytön kuolema käynnisti näin laajamittaisen "operaation" Eerikiä kohtaan? Elokuvassa on paljon avoimia kysymyksiä lähinnä siksi, että sen tarinassa ei ole päätä eikä häntää

    2½/5 (mukana extraa visuaalisuudesta ja tosikkomaisuudesta suomalaisessa elokuvassa)
     
  15. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    pakko nyt laittaa tännekkin arvostelu kun leffan varta vasten vuokrasin..

    huoh mitä tuubaa... koko leffa oli niin tylsää dialogia yms että kaverini torkkui loppuratkaisuun saakka ja itsekkin väkipakolla katsoin loppuun...
    näyttelijät sinänsä olivat hyviä ja hahmot uskottavia.
    jos leffa olisi loppunut vähän ennen loppuhuipennusta olisin antanut nolla tähteä mutta vaikka tässä leffassa ei ollut sitä kauhua missään niin loppuratkaisu/huipennus pelasti leffan..

    siispä kolme tähteä ja vain koska loppuratkaisu pelasti.
     
  16. pilkkakirves

    pilkkakirves Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2004
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko muuten mitään tietoa tämän leffan dvd/bluray julkaisuajankohdasta?
     
  17. Crockett

    Crockett Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    01.03.2005
    Viestejä:
    1 073
    Saadut tykkäykset:
    123
    Mahtaa olla sitten tosi hyvä loppuratkaisu jos se muuttaa tuuban kolmen tähden leffaksi. :rolleyes:
     
  18. Suvanto

    Suvanto Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2008
    Viestejä:
    73
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joopasen joo, sanon minä. Oli kyllä varsinaista huttua, mutta kyllä tuon nyt kerran katsoi läpi. Hyvää elokuvassa oli viilattu tyyli ja kuvaus, mutta muutamat näyttelijäsuoritukset (varsinkin kylän pikkutytön) olivat onnettomia ja tuottivat lähinnä myötähäpeän tunteen. Lisäksi juoni oli todella köyhä ja elokuvassa oli muutamia kohtia, joilla ei tuntunut olevan minkäänlaista tarkoitusperää elokuvan juonen kannalta.

    Päälimmäiseksi leffasta jäi fiilis, että se oli toteutettu köyhänä putkena, jossa kauhua pyrittiin luomaan kohdilla, joissa katsoja pyrittiin saamaan säpsähtämään. Tosin nämäkin kohdat tiesi lähes poikkeuksetta jo etukäteen, kun volkat nousi ja subbari alkoi huutaa.
     
  19. Arpa

    Arpa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.12.2006
    Viestejä:
    808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästä hyvä argumentti Dark knight ja elokuvien arvosteluperusteet ketjuihin...
     
  20. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 300
    Saadut tykkäykset:
    594
    Helvetin hyvä leffa suomalaiseksi vaikken mitään ymmärtänytkään... :p

    ****

    IMDb:stä löytyi ketju, missä selvitellään hyvin elokuvan tapahtumia.

    http://www.imdb.com/title/tt1124394/board/nest/136317623

    Olikos tämä jo julkaistu Blu-rayna? Vois katsoa joskus kotona rauhassa mietintämyssy päässä.