Subbarin säätäminen

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Timpsuli, 21.02.2007.

  1. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos subbarista kuuluu puhetta, suotoa subbalinjaan on saatava kiireesti lisää.

    Helposti sitä saa laittamalla subbarin oman jakosuotimen päälle, KUITENKIN niin että vaimentumaa ei tule pääkaiuttimien ja subbarin jakotaajuusalueelle. Perinteinen ohje "subbarin oma jakari ohitukseen kun av-vahvistin suodattaa" on huono ja pitää kirjoittaa uudelleen.

    Normisubbareitten ja av-vahvareittenkin suotimet ovat yksinään käytettynä järjestään liian loivia, 12-24 dB oktaavia. Esimerkkinä miten subbari pitää suodattaa toimikoon Genelecin 7000 -sarja: alipäästöä on linjassa 36 dB/okt. Vähäisemmillä vehkeillä lähelle referenssin suodatusta siis pääsee yhdistelemällä sopivasti av-vahvin ja subbarin suotimia.

    P.S. Ensimmäisen päällekkäisten suotimien ryhmäviiveistä ulisijan syötän nälkäiselle 7070A:lle.
     
  2. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Aika napakka suodatus, jos jakotaajuus on 100 hertsiä ja miehen äänen taajuus on 120 hertsiä. :)
     
  3. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Höpsis! Tuollainen 36dB/oktaavi on musiikkikäyttöön taas aivan onneton yritelmä. Parempi lopputulos äänellisesti saavutetaan loivemalla suotimella (12dB) ja molemille kanaville omilla subbareilla. Tietenkin tällöin subbarilta vaaditaan muutakin kuin pelkkää liikepoikkeamaa, sen pitää pystyä tuottamaan puhdasta ääntäkin. Siihen kun yhdistetään hyvät suljetut kaiuttimet jatkamaan ylemmäs, nam!

    Tuollaiset jyrkät suotimet aiheuttaa kauheita vaihevirheitä (mm. se ryhmäviiveen) ja niillä yritetään pelastaa suunnittelun huonot puolet, kätkemällä ne. Voiko g:n 7070 olla nälkäinen? Karitsa karitsan vaatteissa :D
     
  4. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, puheäänen spektrin alin jollakin tasolla toistuva taajuus on tuota luokkaa.

    Kunnolla suodatetun subbasen käppyrä sukeltaa alaviistoon jo kovaa vauhtia noilla taajuuksilla, eikä puheäänestä saa kuulua kuin korkeintaan spektrin aivan alimman osan vaimeaa mölähtelyä mitä ei puheeksi tunnista. Ja sekin vain systeemin muut kaiuttimet mykistettynä ja äänenvoimakkuus erittäin suurella.

    Jos alihaukusta kuuluu selkeästi tunnistettavaa retoriikkaa, ovat säädöt pahemman kerran pielessä. Justiinsa tähän tapaan säädetyistä subbareista juontaa niiden huono maine mm. herkimmän stereofonisen sulomusiikin toistannassa.
     
    Viimeksi muokattu: 04.02.2009
  5. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Apua kaivataan säätämiseen!

    Nyt saapui tuo kauan odotettu Monolith :thumbsup:
    Miten kannattaa laittaa vahvistimesta ja subbarista asetukset jotta kuuluisi niin kuin pitääkin? Kaiuttimina ovat:

    Etu: MA RS8 Toistoalue 33-30000Hz
    Keski: MA RS LCR Toistoalue 45-30000Hz
    Taka: MA RS1 Toistoalue 43-30000Hz
    Subwoofer: Monolith

    Vahvistimena on Onkyo 674. Mitkä jakotaajuudet laitan kuhunkin kohtaan?

    Speaker Config
    Subwoofer: Yes
    Front: ? (vaihtoehdot ovat None, Fullband, 40Hz, 50Hz, 60Hz jne. aina 200Hz saakka)
    Center: ?
    Surround: ?
    LPFofLFE: ? (vaihtoehdot 80-200Hz)
    DoubleBass: ?
     
    Viimeksi muokattu: 04.02.2009
  6. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietäös, kerettiläinen: suotoa pitää subbarilinjassa olla.

    Käytännön huonetilanteessa pahoja overlapping -ongelmia pääkaiuttimien kanssa ja puhuvia subbareita on tiedossa loivarisuodatuksilla. Stereofonisuutta älkäämme sotkeko tähän.

    Pääkaiuttimien kanssa reilusti päällekkäistä kaistaa toistava subutin vasta ongelmia aiheuttaakin ja huuto kuuluu Venäjälle asti kun vaste on luokilla l. toisto esterillään (usean samaa ääntä toistavan äänilähteen cancellation- yms. ongelmat). Mitä vähemmän päällekkäistä kaistaa, sen tasaisempi vaste huoneessa.
    Jyrkän suodattamisen vaihekäyttäytyminen tietenkin otetaan suunnittelussa ja/tai systeemin säätövaiheessa huomioon pääkaiuttimien ylipäästöillä ja kompensoivilla ekvalisoinneilla. Jos "kauheita vaihevirheitä" esiintyy, se näkyy kuuntelupaikan taajuusvastemittauksessa sub/pääkaiutin -parin groteskina aaltomuotona. Jos ei näy, mitään ongelmaa ei ole olemassa.
    Ilmiö tunnetaan audiotekniikassa nimellä "WinISD PostSimulation Syndrome" ja sille altistaa liian vähäisten käytännön huonevastemittauksien lisäksi liiallinen kekkuloitsenta simulaattorissa pelkkää subbaria mallintamassa ilman tiedettyä työparia l. pääkaiutinta.

    Parhaimpaan tulokseen vähimmällä säätämisellä päästäänkin kun subbarin ja pääkaiuttimien suotimet on toisilleen jo alunperin suunniteltu.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2009
  7. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7

    Jaa, varmaan suotoa pitää g-miehillä olla, heillä kun ei ole varaa kuin yhteen g:n keskiäänihonottimeen, jota he subbariksi kutsuvat. Mutta jos molemille kanaville on omat ja (huom. laadukkaat) subbarit ja tilaa on kunnolliseen sijoitteluun, ei ole mitään syytä käyttää jyrkkää jakoa. Ei ole mitään ongelmaa loivemmilla jaoilla, kun se on huomioitu kokonaisuutena, ei subbari ja yläpäänpönttö erikseen.

    Kun yritetään tehdä mahdollisimman monikäyttöinen subi, silloin jyrkästä jaosta on hyötyä, samoin jos on vain yksi kpl käytössä. Mutta silloin taas tulee ne jyrkän suotimen aiheuttamat ongelmat, joita g:n höpöttäjissä on.

    Tuo WinISD ja muut simulointisoftat on hyvä apuväline, mutta liikaa siihen ei saa turvautua. Nimim. 20 vuotta sitten ekan subbarin suunnitellut (ei simuloinut :) )
     
  8. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paitsi sen lisääntyneen överiläppäyksen tarjoama kasvualusta epätasaiselle taajuusvasteelle. Lyön mittamikkini pantiksi että jyrkällä suodolla tulee tasaisempi vaste 95 %:ssa käytännön huoneista. Jäljelle jääneissäkin tapauksissa kysymys on ongelmien onnekkaasta kompensoitumisesta sattumalta suotuisan sub/pääkaiutin/huone -interaktion myötä, ei sinällään paremmasta loivarisuodatuksesta.
    Asian merkitys poistuu vasta totaalisen vaimennetussa tilassa mikä ei heijastele/resonoi lainkaan (siis niinQ yhtään). Tällaisia ei vain kasva ihan joka huushollissa/studiossakaan.

    Vaikene, harhaoppinen.
    Mitään käytännön ongelmia G:n suodoissa ei ole. Kalibroi korvasi, kuule totuus ja kirjoita Ikonin nimi tästä lähtien suurin kirjaimin.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2009
  9. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulee tasaisempi vaste, ääni "näkyy" tietokoneen ruudulla, jne jne:hitme:

    Mitä suotta edes laittaa kahta kaiutinta, yhdelläkin saa suoran vasteen = täydellinen ääni. :thumbsup: Siitä tulikin mieleen, että kunnon monolaitteiston vielä rakennan.;)
     
  10. Maverick

    Maverick Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ach alspe,

    laitan päiväkirjatiedostooni merkin; olet poikkeuksellisesti oikeassa. :)

    Pöydän alla/wc:ssä taustakuuntelevat epäspottarit, matkapuhelimen 2.0 -kaiuttimilla ympäristöään rääkkäävät yms. todellakin saisivat paremman toiston yhdellä ainoalla kaiuttimella.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2009
  11. RedStar

    RedStar Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    820
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinne 40 - 60 Hz riippuu siitä mikä kuulostaa hyvältä. Toki mittaillakkin voi jos intoa riittää. Itse menisin kuitenkin korvalla...
     
  12. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Täytyy sanoa että subbarin säätäminen mittarin kanssa oli yllättävän helppoa. Kai se korvakuuloltakin menee jos on hommaan tottunut.
     
  13. JS83

    JS83 Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.12.2006
    Viestejä:
    2 563
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt on tullut subbaria ja muita kaiuttimia säädeltyä mm. RadioShack mittarilla.

    Nyt jokaisesta kaiuttimesta lähtee yhtämonta db. Jakotaajudet säädin Etu: 60Hz ja muut ovat 80Hz. LPFofLFE on 80Hz (en tiedä mitä tuo edes tarkoittaa).

    Muut kaiuttimet kyllä onnistuu säätämään korvakuulolla hyvin mutta subbari tuottaakin sitten jo ongelmia.
    Basso kuuluu niin paljon hiljaisemmalta kuin muut testiäänet joten helposti tulee laitettua subia liian kovalle. Korvakuulon ja mittarin erot olivat jopa 7db :eek:.

    Nyt olen jo vähintääkin tyytyväinen siihen mitä olen saanut säädeltyä ja miten kuuluu :thumbsup:
    Mietin, että parantaako tuo tilaamani Anti-mode enää yhtään tuota kuuluvuutta/laatua mihin olen noilla säädöilläkin jo päässyt? Noh ensiviikollahan sen sitten huomaa.
     
  14. Himppe

    Himppe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    725
    Saadut tykkäykset:
    3
    Termi tarkoittaa LFE-kanavan alipäästösuodinta. Se kannattaa säätää asentoon 120Hz, niin et menetä LFE-kanavan sisällöstä mitään. Asennossa 80Hz suodin leikkaa 80Hz yläpuoliset äänet pois.

    Anti-Modella saavutettu hyöty riippuu pitkälti kuunteluolosuhteista. Akustisesti hankalissa betonibunkkereissa hyöty on huima, kun taas puurakenteisissa akustoiduissa olosuhteissa hyöty voi jäädä lähes mitättömäksi. AM on kuitenkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen laite! Kokeilemallahan se selviää, onko siitä hyötyä itselle vai ei.
     
  15. Kimpo86

    Kimpo86 Guest Guest

    Liittynyt:
    10.10.2005
    Viestejä:
    24
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve tämäkään nyt ei ihan osu aiheeseen mutta kun en oikeen löytänyt sopivaa topikkia, tarteisin pikkusen apua.
    Kun monolith pitäs saada speakon liittimellä kiinni vahvariin, sehän tulee kiinni ohjeen mukaan kolme johtoa näin että Oikean ja Vasemman kanavien plussaan johdot ja Vasemman miinus kanavan, mutta miten johdot tulevat tuohon speakon liittimeen jossa mulla on 1+ 1- 2+ 2-. Olisin kiitollinen avusta..:)
     
  16. breez

    breez Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2005
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    1
    1+ vasemman plussaan ja niin edelleen. Tai oikeastaan tässä käytössä 1 ja 2 välillä ei eroa, kun ne kanavien signaalit summataan subbarissa kuitenkin. Mutta tuo on oikea järjestys.
     
  17. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    No g-mies saa luulla ihan mitä vaan, katselee siellä vain viivoitintaan, mitä sillä sitten mittaileekaan. Minulle merkitsee enemmän se, mille systeemi kuulostaa, ei viivasuora mitattu vaste. Kyllähän 3:n euron elementille saa höylättyä suoran vasteen eq:lla, silloin on tulos kuin g:lla, suora vaste, eikä kuulosta hyvälle. Paitsi kohinaa tai sweeppiä kuuntelevasta g-friikistä.

    Jos musiikkia haluaa kuunnella, kannattaa käyttää korviaankin mikrofonin ja viivoittimen sijaan. Tällöin voi huomata, että g:lle voi keksiä muutakin käyttöä. Vaikka kukkapylvääksi tai haudata kaatopaikalle :)
     
  18. mr_man

    mr_man Guest Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvari: Onkyo TX-SR705
    Subwoofer: BK electronicsin XLS200
    Pääkaiuttimet: B&W DM-110
    Drive Units
    Frequency Response
    Sensitivity
    1 x 26mm dome/coil construction of
    special polymide material
    1 x 200mm nominal piston dia and
    26mm high temperature voice coil with
    critically impregnated composite short
    fibre cone
    ± 3dB 70Hz to 20kHz
    89dB (2.83V, 1m)
    Power Handling
    Dimensions
    Finish
    10W – 75W
    Height: 490mm Width: 260mm
    Depth: 250mm
    Ongelmana on että muutaman päivän säädön jälkeen eivät oikein soi kunnolla yhdessä :hitme: Onkyon automaattikalibrointi antaa oudot tulokset, esim laittaa pääkaiuttimet Full Bandiksi. Subbarin olen liittänyt RCA monopiuhalla ja laittanut jakosäätimen vahvarin hommaksi.

    Musiikin kuuntelu on päähomma ja siinä basso ei oikein tunnu kuuluvan. Gain on subbarista puolivälissä, crossover täysillä, phase nollassa. Pääkaiuttimet säädetty 80Hz. Pitäisikö tähän laittaa joku toinen arvo?

    Iso kiitos kaikista vastauksista!

    EDIT: järkeilin tätä asiaa hieman: Eikös optimitilanne olisi se että kun b&w:t toistavat 70hz asti, niin subbari hoitaisi kaiken sen alle, ja b&w:t kaiken sen yli? Ainoa vaan että Onkyo ei anna säätää LFE:tä alle 80Hz..
     
    Viimeksi muokattu: 17.02.2009
  19. mehuk

    mehuk Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2003
    Viestejä:
    201
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vahvistin: Sony STR-DB790
    Subbari: Amphion Impact 500
    Etukaiuttimet: Amphion Argon
    Takakaiuttimet: Amphion Helium 2

    Kysymys kuuluu, että mitä taajuuksia kyseinen vahvistin puskee subwoofer outtiin silloin kun kuuntelee kaksikanavaista lähdettä vahvistimen ollessa "auto"-moodissa, jolloin outputti näkyy ohjautuvan sekä pääkaiuttimille että subbarille.

    Vaikuttaako small/large-asetus ja (vahvistimen) jakotaajuus myös tuossa 2-kanavaisen musiikin (PCM) kuuntelussa?

    Eli toisinsanoen, mitkä on parhaat kytkennät ja asetukset kuunnella 2-kanavaista musiikkia (cd, mp3) kyseisellä vahvistimella, kun halutaan pitää subbari päällä. Tosin koska laitteistolla myös katotaan leffoja, niin subbari on pakko olla kytketty LFE-liitäntään.
     
  20. pokkus

    pokkus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2006
    Viestejä:
    284
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen nyt yrittänyt päästä pikkasen jyvälle tuosta SVS PB12-NSD subin phasen oikeasta asennosta. Kaikkien kaiuttimien ja subin äänentasot on säädetty kohdilleen Hifi-lehden testi-dvd:n avulla noin 82 desibeliin. Mittailin nyt Radioshack-mittarin avulla eri äänenpaineita (LRC-kanavat) erilaisilla subin phasen asennoilla eri taajuuksilla (50, 63, 80 ja 100Hz). Vahvistimessa kaikki kaiuttimet on asetettu small-tilaan ja jakotaajuudeksi kaikille 80Hz. Alla kuvassa saamani tulokset.

    Olenko ymmärtänyt oikein, että paras asento phaselle subissani on nyt 45 astetta? Voisiko joku ottaa tähän kantaa, kiitos.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • Phase.jpg
      Tiedostokoko:
      49,4 KB
      Katsottu:
      253