Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. precious

    precious Guest Guest

    Liittynyt:
    16.05.2006
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä linkki tänään tehtyihin mittauksiin. Tasoitus 1/24. Kelpaako lainkaan, DVB-G & co.?

    http://picasaweb.google.fi/mlatva/Akustiikkamittaus?authkey=MrqDvOVcO-g#5301612100207411938

    Huom. alakertaa on oikaistu BDF:llä (20-200 hz laitettu parit filtterit per kanava)

    Kyseessä 2ch-mittaus paperilla noin 38 hertsiin toistavilla kaiuttimilla. Huone on iso eli 40-50 neliötä laskentatavasta riippuen.Lisäksi tila aukeaa yläkertaan ja keittiöön...

    Kovemmilla volymeilla voi kuunnella nyt puhtaammin, hieno detaljirikas soundi.

    Mutta mitä palstan gurut sanoo pelkän vasteen perusteella? Akustiikka- vinkkejä ?
     
    Viimeksi muokattu: 11.02.2009
  2. pilkkakirves

    pilkkakirves Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2004
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nykyisen betonibunkkerin toisto selkeytyi paremmaksi kun lattialle tuli paksu matto ja 600 x 1800 x 55 mm (40 mm ecophon master SQ) akustiikkataulut ensiheijastusten kohdalle. Kaiuttimien takana olisi verhojen takana tilaa n. 600 x 2000 x 200 mm konstruktiolle bassoansaksi ja tärykaikujen vähentämiseen... Kysymys kuuluukin, että minkälaisella rakenteella voisin tämän tilan parhaiten hyödyntää? Noita Master SQ levyjä on vielä 4 kpl käyttämättömänä, teenkö niistä samanlaiset taulut kuin ensiheijastustenkin paikalle vai onko joku muu rakenne/materiaali parempi?
     
  3. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tasoitus tuhoaa tärkeää informaatiota. Ja pitäisi nähdä käppyrät "ennen-jälkeen". En siis osaa sanoa mitään, ainakaan noin pienestä kuvasta.

    Akustiikan paranemista on muutenkin erittäin vaikea käppyrällä osoittaa, omalla korvalla sen kuulee huomattavasti helpommin. Eli jos silmät peittää ja kaveri käy salaa akustoimassa huonetta tai viemässä akustointia ulos huoneesta, korva kuulee muutoksen. Jos muutos oli todellinen eli akustiikkaa oikeasti muuttava. Pitsipöytäliina tai erivärinen kynttilänjalka ei akustiikkaa paranna tai huononna.



    Kenties havainnollisempi olisi verrata ennen ja jälkeen tehtyä porras- tai impulssimittausta, siis aika-akselilla katsottuna, vaikka Audacity-ohjelmalla äänitettä katsomalla. Silloin näkee, että akustoinnin jälkeen heijastuspiikkien korkeudet ovat madaltuneet ja jopa kadonneet kokonaan pois. Ellei omista varsinaisia pc-mittasoftia, voi vaikka HIFI-lehden testi-cd/dvd-kiekolta toistaa impulssiääntä ja äänittää sitä Audacityn avulla tietokoneelle tai jollain audioäänityslaitteella muistitikkuun/romppuun/kasettiin ja tutkia äänitteen sisältöä aika-akselilla.

    Aika-akselilla näkyy ideaalitilanteessa (kaiuttomassa huoneessa) vain yksi piikki, suoraan kaiuttimesta mikrofoniin edennyt räpsy. Käytännön kaiuttimella piikkejä tulee useita, joka elementti lähettää omansa, joten minä suosittelen mittaamaan AKUSTIIKAN MUUTOKSIA laajakaistaelementillä, se synnyttää vain yhden piikin, eikä täten sekoita tulkintaa. On aivan sama mikä on laajakaistaelementin taajuusvaste tai merkki tai väri tai hinta, koska nyt mitataan MUUTOSTA eli deltaa, tilannetta ennen ja jälkeen akustoinnin.

    Huonossa huoneessa näkyy yhden piikin asemasta satoja piikkejä, kun ääni kimpoilee useista pinnoista edestakaisin.

    Kun akustoidaan vaikka koko katto vaimennetuksi, käppyrästä katoavat katon kautta kimmonneet suorat heijasteet sekä iso liuta monen pinnan kautta pomppineita, koska nyt katto ei enää jatka kimpoilua vaan imee itseensä myös kimmokkeet.

    Kun lisäksi akustoidaan sivuseinistä oleellisimmat ekan heijasteen alueet, mittakäppyrä jälleen rauhoittuu huomattavasti, piikkien määrä romahtaa.

    Selän taakse tehty akustointi rauhoittaa piikkimäärää taas selvästi, mutta sitäkin selvemmin selän taakse pantu akustointi parantaa ihmisen aistimaa kokonaisvaikutelmaa. Käyrän piikkimääräkään ei siis paljasta "akustiikan kokemisen fiilistä", joka fiilis paranee äärettömän paljon silloin kun ihminen oleskelee lähellä hyvää akustointia, joko paksua absorbenttia tai tehokasta diffuusoria.

    Eli jos on varaa ostaa vain yksi neliömetri studioluokan huippuakustointia, se kannatta panna niskan taakse, yksiselitteisesti. Sama yksi neliömetri minne tahansa muualle huoneeseen pantuna menee täysin hukkaan.

    Eniwei, kun akustointia vähitellen lisätään kaikkiin pintoihin, mittakäppyrässä näkyvien "väärien" piikkien määrä laskee ja piikkien korkeudet alenevat. Jää jäljelle pelkkä suoraan kaiuttimesta mikrofoniin edennyt voimakas yksi piikki. Silloin kun muut piikit ovat huomattavan mataliä tähän yhteen hyötyääneen verrattuna, ne muut piikit eivät enää haittaa. Lisäksi mitä kauempana ne häiriöpiikit ovat ajallisesti, siis viivästyneenä kaikuna, sitä vähemmän niistä on haittaa.

    En osaa sanoa mikä olisi matemaattinen kaava, jolla määriteltäisiin miten matala tai miten kaukainen häiriöpiikki on hyväksyttävä. Pitää katsoa käppyrää ennen ja jälkeen ja yrittää löytää piikkien korkeuksien ja sijaintien luonteesta jokin yhteys korvilla aistittuun muutokseen.

    Joka tapauksessa piikkikuvasta näkee sen, mikä piikeistä on häiritsevin väärä piikki, eli millä ajallisella etäisyydellä se sijaitsee suhteessa aitoon piikkiin. Aikaviiveestä voi päätellä minkä seinän kautta se piikki on mikrofoniin saapunut. Tuon seinän kun akustoi, kyseinen piikki vaimenee tai katoaa.

    Esim. jos kaiutin ja mikki ovat metrin korkeudella lattiasta ja 2 metrin etäisyydellä toisistaan, suora ääni etenee kaiuttimesta mikkiin 2 metrin matkan 5,797 millisekunnissa, kun äänen nopeus on 345 m/s. Mittakäppyrässä näkyy yksi hallitseva piikki noin 5,8 ms kohdalla, se on se hyötyääni.

    Lattia aiheuttaa suoran äänen perään häiriöpiikin eli lattiaheijasteen, joka kulkee 2,828 metrin matkan, ja kun äänen nopeus on 345 m/s niin ajallisesti häiriöpiikki tulee 8,198 ms viiveellä mittauksen alkuun nähden, siis 2,4 ms myöhemmin kuin suora ääni.

    Katon kautta tuleva ensimmäinen heijaste kulkee (2,5 m korkeassa huoneessa) 3,6055 m matkan, eli viivästyy 10,4509 ms mittauksen alkuhetkestä, ollen hyötyääntä jäljessä noin 4,65 ms. Ja niin edelleen. Heijasteen heijasteita on loputtoman paljon.

    Ensitöiksi kannattaa panna selän eli mikin taakse huippuhyvä akustointi, edes mittauksen ajaksi, jotta saadaan selän takaa nopeasti palaava heijaste pois kiusaamasta mittauksen havainnollisuutta. Jos mikin eli selän takana on vain 30 cm ennen seinää, ääni kulkee 60 cm matkan ja viivästyy hyötyäänestä 1,74 ms. Alkaa olla vaikea erottaa hyötyääntä selkäheijasteesta kun alle 2 ms sisällä näkyy 2 piikkiä, lähes identtisellä voimakkuudella. Tai jos ei akustoida takaseinää, pidetään mielessä, että piikkiparin ensimmäinen piikki on suora ääni ja jälkimmäinen on takaseinäheijaste.



    Sopivalla softalla näkee lähes reaaliaikaisesti mittakäppyrän, joten pystyy käsikopelolla siirtelemään akustiikkalevyn paikkaa seinällä/katossa/lattialla ja näkee mittakäppyrän häirikköpiikin madaltumisesta milloin akustiikkalevy on optimaalisella paikalla suhteessa tiettyyn häiriöpiikkiin. Esim. SpeakerWorkshopilla mittakäyrä päivittyy sekunnin...parin välein, muutokset näkee riittävän reaaliaikaisena.
     
    Viimeksi muokattu: 13.02.2009
  4. ja[ffons

    ja[ffons Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    457
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saako etolasta näitä hyviä rouhevaahtomuoveja?
     
  5. Faitteri

    Faitteri Guest Guest

    Liittynyt:
    01.03.2009
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen rakentamassa jonkin tasoista kotiteatterihuonetta. Olen seuraillut akustoinnin keskustelua ja kunnollinen akustointi muutaman kymmenen sentin vaimennuksineen ei ole mahdollista.

    Kysyn tietävämmiltä, kannattaisiko lattialaminaatti ottaa ylös ja laittaa sen alle 30 - 40 mm kivivilla a la Paroc SSB askeläänieriste. Laminaatti olisi kelluvana päällä ja laminaatin päälle vielä paksu villamatto.

    Yrittäisin saada tällä ratkaisulla akustoitua bassoja, mutta olenko väärässä? Kannattaako laittaa ko. levyt myös seinään ja päällystää jollain kankaalla hellasäröä vähentääkseni?

    Myös muunlaiset vaimennukset ohjeet otetaan kiitollisuudella vastaan!
     
    Viimeksi muokattu: 01.03.2009
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Etolasta minä omat rouhevaahtomuovini muinoin ostin.

    Nykyään Etolan nimi on ETRA.



    Rouhevaahtomuovin laadun todentaminen on erittäin helppoa. Mennään myymälään kokeilemaan oman korvan kera vaahtomuoveja:

    Toiseen korvaan pannaan korvatulppa, kuunnellaan asioita vain yhdellä korvalla.



    Absorptio ja läpäisyvaimennus:

    Plasebo-vaahtomuovit) Kun panee nukkumapatjavaahtomuovia korvansa päälle, esim. 5 cm paksua levyä, äänimaisema ei muutu käytännössä lainkaan. Kaveri jos sanoo vesihiisi sihisi hississä, sen kuulee moitteetta vaahtomuovin läpi. Tällainen vaahtomuovi ei vaikuta akustisesti. Läpäisyvaimennus on lähes nolla, absorptio lähes nolla. Onneksi heijastuskin on olemattoman pientä, eli varsinaista haittaakaan näistä ei ole. Rahanhukkaa lukuunottamatta.

    Hyvät vaahtomuovit) Kun panee hyvää rouhevaahtomuovia korvansa päälle, esim. 5 cm paksua levyä, äänimaisema vaimenee huomattavasti. Kaverin puhe kuulostaa tältä: vehihiihi hihihi hihhihhä ja varsin vaimeana sekin höpinä kuuluu. 10 cm paksun levyn läpi kuuluu vain epämääräistä muminaa, josta ei puhetta voi tunnistaa.

    Harhauttavat vaahtomuovit) Kun panee lateksikumi-vaahtomuovia (?) tai jotain muuta erikoisempaa tiivistä ja kallista vaahtoa korvansa päälle, jälleen 5 cm paksua levyä, äänimaisema vaimenee huomattavasti, ihan kuin rouhevaahdollakin kävi. Kaverin puhe menee taas muminaksi. MUTTA nyt onkin kyse äänen ERISTÄVYYDESTÄ; vaahto on liian umpisoluista. Tällaiset tukevat vaahdot toimivat kyllä hyvin tuoleissa ja moottoripyörissä, mutta akustisesti nämä ovat liikaa heijastavia, eivät ime ääntä tarpeeksi hyvin itseensä.



    Heijastavuus:

    Kuunnellaan kaverin sanelemaa vesihiisirunoa tai pissiksen sihisevää ässää. Nenät vastakkain, metri väliä sihistelijän ja koekuuntelijan välillä. Ellei pissiksiä vaahtomuovimyymälästä löydy, soitetaan kännykällä (kaiutinmoodissa) jotain diskanttipitoista soittoääntä tai musiikkia. Tuijotetaan kännykkää kohti.

    Pannaan korvan viereen korvan taakse (sen korvan, jossa EI ole korvatulppaa) vaahtomuovilevyn kappale tai ison levyn nurkka-alue. 45 asteen kulmaan, "peiliksi". Kokeillaan kaapata eli heijastaa levyn pinnan avulla pään ohi menevät äänet korvan sisälle. Ellei peilaustestailu ole ennestään tuttua puuhaa, harjoitellaan aluksi kovakantisella kirjalla tai peilillä tai lasilla tai metallilevyllä, paistinpannulla,... millä tahansa kovalla tasomaisella otuksella. Kyllä sen kuulee milloin peilaus tapahtuu.

    Heijastusominaisuuksiltaan "hyvät" (=vain vähän heijastavat) materiaalit eivät heijasta ääniä pinnaltaan. Ideaali absorbentin heijastemateriaali olisi yksisarvisen keskimmäinen silmä. Sitä kun ei ole olemassa, se ei myöskään akustiikkaan vaikuta mitenkään. Reaalimateriaalit aina heijastavat hieman ääniä, pitää vain löytää se paras niistä eli vähiten haitallinen heijastaja.

    Nukkumapatjamuovi läpäisee heijastetestin, se ei sanottavammin muuta vesihiiden lausujan ääntä tai diskanttipitoista musiikkia. Sihinän/kihinän määrä ei siis kasva. Eikä toisaalta pienenekään, vaahdon vaikutus on olematon.

    Hyvä rouhevaahtomuovi ei heijasta ääniä, kihinän määrä ei kasva, mutta koska erinomaiset materiaalit taivuttavat ääniaaltoja puoleensa, kuten studioprofiililevyt tekevät, äänen taso voi silti hiljentyä. Hyvä levy "varastaa" äänet itseensä korvan vierestäkin. Vaikka korvaa ei siis peitetä, vaan levyä pidetään 45 asteen kulmassa peilinä. Mitä enemmän tällainen peililevy hiljentää ääntä ja rauhoittaa äänikuvaa, sitä parempi se on, suorastaan maaginen on tämä äänten varastamisen efekti.

    Tiiviit vaahdot, myös Styox ja kova polyuretaani, ne peilaavat ääniä tehokkaasti; vesihiiden sihinä voimistuu kiusallisen ärsyttäväksi, tekee mieli vetää ässsssääänsä sihistävää pissistä lättyyn, paistinpannulla, koska huono vaahtolevy heijastaa äänet yhtä pahasti kuin se paistinpannukin.



    Se levymateriaali, joka läpäisee kummatkin kuvaillut testit, on hyvä.
    - Aineen pitää vaimentaa ääniä korvan päälle painettuna.
    - Aine ei saa heijastaa ääniä korvan taakse 45 asteen kulmaan asetettuna.


    .
     
    Viimeksi muokattu: 02.03.2009
  7. mjherran

    mjherran Guest Guest

    Liittynyt:
    10.05.2006
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päätinpä ketjusta innostuneena itsekin alkaa askartelemaan.

    Työpaikalla purettiin vanhat akustiikkakatot pois ja nappasinpa sieltä mukaan pari pakettia ecophonin 20 mm classic A:ta. Liimasin niitä kaksi päällekkäin ja kääräisin kankaan sisään. Päälle liimasin bilteman profiloitua 'kaiuttimen vaimennusmateriaalia' diskantteja imemään ja diffusoimaan.

    Ero betoniseinään pään takana on kyllä aivan uskomaton. Yritin kuvatun laisella yhdistelmällä saada mahdollisimman tasaisen vaimennuksen, ja lähikenttään tällainen tuntuu sopivan loistavasti. Bilteman profiili ei ehkä aivan optimaalinen ole, mutta vaikea on mitään heijastuksia havaita. Ehkä myöhemmin, kun korva on kehittynyt riittävän kultaiseksi :D

    Tuntuu vain, että nälkä kasvoi välittömästi tämän rakentamisen jälkeen. Puoliavaruuden akustointi auttaa kuulemaan paljon tarkemmin kuuntelutilan muut puutteet. Alkajaisiksi pitäisi kuuntelupaikka siirtää huoneen keskelle symmetrisesti ja hoitaa ensiheijastukset kuriin... ainakin jos asuisi yksin... No, joka tapauksessa levyjä riittää askartelua varten, ja eiköhän ne esillekin voi asettaa kun käyttää päällysteissä sopivia värejä :hitme:
     

    Liitetyt tiedostot:

    • taulu2.jpg
      Tiedostokoko:
      46,1 KB
      Katsottu:
      1 354
  8. Higher

    Higher 1. Stanley Kubrick Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.02.2004
    Viestejä:
    845
    Saadut tykkäykset:
    15
    Sprayllä varmaan maalasit 'lehden' pintaan?
     
  9. mjherran

    mjherran Guest Guest

    Liittynyt:
    10.05.2006
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kylläpä vain, kaikkea sitä tekeekin saadakseen hallituksen suostuvaiseksi :)
    Nyt taulu on 'samaa sarjaa' maton kanssa.
     
  10. Olavivalo

    Olavivalo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.11.2008
    Viestejä:
    252
    Saadut tykkäykset:
    0
    Seuraavassa linkissä varsin oivat tee-se-itse bassoansat. Ja näyttääkin hyvältä.:thumbsup:

    http://www.hometheatershack.com/forums/home-audio-acoustics/7758-corner-traps-finally-finished.html
     
  11. Rush4u

    Rush4u Guest Guest

    Liittynyt:
    03.10.2007
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuntuu palstalla löytyvän kovasti asiantuntemusta akustiikasta. Jos nyt tämänkin ketjun loistavat neuvot ja räväkät mielipiteet eivät osu ihan kohdalle ja väkisinkin haluaa hankkia näitä enemmän kosmetiikkaa kuin akustiikkaa parantavia akustiikkatauluja, niin kumpanenkos näistä tässäkin ketjussa mainituista vaihtoehdoista olis akustisesti paree?

    Soften S1 wallpanel akustiikkatäytteellä vaiko
    Offectan Soundwave Scrunch

    Scrunch on speksien mukaan paksumpi, 80mm vs S1 50mm, molemmat ovat polyesteihuopaa, mutta S1 levyä saa erityisellä/paremmalla(?) akustiikka täytteellä (25mm Ewona wool). Ota tuosta nyt sitten selvää, kun ei löytynyt jälleenmyyjää, joilla olisi molempia levyjä näytillä.

    Tarkoituksena olisi hankkia 2 x 3 kpl olohuoneen kuuntelupuolen seinälle sohvan ylle. Huoneen akustiikka ei lähtökohtaisesti ole onneton, mutta parannettavaa selkeästi olisi. Huone on suorakulman muotoinen ja kuuntelupaikka pidemmällä sivulla symmetrisesti kohtisuorassa "viihdekeskukseen", kaiuttimet ovat irti seinistä lähes metrin verran. Sivuseinustoilla on jo kirjahyllyä ym. eikä sinne saa paneeleita, eli kuuntelupuolen seinä jää siis parhaaksi vaihtoehdoksi koittaa parantaa soundia. Tietyissä tapauksissa korkean taajuuden instrumentit eivät kuulosta hyvältä/aidoilta ja jos noille levyillä saisi korkeampia taajuksia kuriin, niin se olis hyvä alku.
     
  12. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kotiteatterihuone on perinteinen betonikuutio jolla kokoa hieman alle 20 neliötä. Katselu/kuuntelupaikkana sohva, joka on takaseinässä kiinni. Takakaiuttimet hotspotista noin 1,5 sivulle ja samanverran ylös. Takakaiuttimet ovat telineissä, ja niiden diskatti/keskikohta on 25 cm irti seinästä. Kaiuttimet on kallistettu alas siten, että ne on suunnattu seinän suuntaisesti suoraan hotspottiin.

    Pitäisi edes jotenkin yrittää akustoida tuota kuuntelupistettä, ja käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi jää tavaran lätkiminen takaseinään sohvan/pään taakse. Sohvan / kaiutinten / projektorin rajaama alue, jolle akustointilevyä on mahdollista laittaa, on 110cm korkea ja 320cm leveä. Käden taidot ja budjetti ovat hyvinkin niukat, joten tarvitsisin neuvoa valintaan seuraavien vaihtoehtojen välillä:

    a) Takaseinään jotain sileää sellaisenaan hellasärölle läpi menevää levyä, kuten valkoista Paroc Royalia 50 mm paksuisena.

    b) Takaseinään akustointi.fi Standard Sine levyä, jonka päällystäisi jotenkin.

    Voiko profiililevyn päällystää niin, että sen ympärille tekee korkeimpien kohtien korkuisen kehikon, jonka päälle pingottaa päällystysmateriaalin? Häiritsevätkö kehikon reunat sivulta (takakaiuttimista) tulevaa ääntä, ja onko profiloidusta levystä mitään iloa noiden takaäänien suhteen, jos levyn päälle pingoitetaan sileä kangas? Ja mitä, mielellään maalattavissa (ja niin millä?) olevaa, kangasta tuollaiseen päällystämiseen voi käyttää, niin että se sotkee akustointia mahdollisimman vähän?

    Kiitos ja anteeksi.
     
  13. Higher

    Higher 1. Stanley Kubrick Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.02.2004
    Viestejä:
    845
    Saadut tykkäykset:
    15
    Tälläiset tuli itse väsättyä, osa vielä laittamatta.

    [​IMG]

    Elikkä ostin Biltemasta loput 400x500x30 paneelit ja lisäksi tota halpaa eli matalaa (20mm) harmaata, mitä ewö toi röpelö pintainen onkaan. Halvalla kun ei saa hyvää, mutta pääasia että ääni silti parantui ja itse olen tyytyväinen parannukseen.

    Spray liimalla röpelöt kiinnittelin itse paneleihin. Takaylänurkan paneelit about 60 asteen kulmassa, naru ympäri ja koukku kattoon kiinni ja roikkumaan etunojaan eli paneleiden etuosa nojaa kattoon. Näin tuli vielä säätövaraa jokunen sentti suuntaan tai toiseen kun voi narua koukussa liuttaa.

    Vaakatasoiset omilla liimoillaan (paneleiden toinen puoli itseliimautuva) kattoon kiinni 1-2cm tarkkuudella ettei aivan näytä "umpimetsältä" eikä tosin Pro:ltakaan, välttää mulle kun ei ole mtn. hella säröäkään piipittämässä.

    Eron huomasin kun seistessä Guitar Heroa pelasin/tiluttelin. Myös sointi ainakin "pääkallo" paikalla pehmeni kun SACD:tä / hyviä MP3:sia soittelin parisen tuntia.
     
  14. pilkkakirves

    pilkkakirves Guest Guest

    Liittynyt:
    15.10.2004
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eikö olisi kannattanut esim mattamustalla sprayllä käydä läpi nuo ylempien levyjen reunat ennen pinnan/paikalleen liimaamista? Aika paljon ne paistaa silmään
     
  15. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jatkan arpomista:

    DVB-G oli viitisen vuotta sitten toisessa threadissa kirjoitellut, että kankaan tulisi myötäillä aaltomuotoa, muuten siitä saatava hyöty menetetään. Pitääkö tämä tosiaan paikkansa, vaikka kyseessä olisi akustisesti läpinäkyvä (tai ainakin kohtuullisen hyvin "hengittävä") kangas?

    Edelleen mietityttä tuo kuinka paljon kehikon reunat häiritsisivät.. Jos kyseessä on pinnaltaan voimakkaasti aaltoileva korkeimmilta kohdiltaan 10 cm paksu akustiikkalevy, ja sen tungetaan esim. 10,5 cm syvän kehikon sisään, joka päällystetään esim. muslin-kankaalla, joka sitten maalataan vesi/peiteväreillä. Levyhän ei tuolloin "näy" lainkaan sivuille, vaan sieltä tulevaa ääntä vastassa on sileä lauta..
     
  16. mhelin

    mhelin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    917
    Saadut tykkäykset:
    1
    Noissa voisi käyttää jotain seinän väriin mätsättyä verhokangasta, tai tuon mustan kankaan sijaan esim. Gyptone levyä joka maalattaisiin seinän väriseksi niin nuo bassoansat nurkissa olisivat oikeasti hyvännäköiset. Myös harvakudoksinen säkkikangas maalattuna seinän sävyisellä lateksilla toimisi. Olen nähnyt (ja kuullut) myös yhden treenikämpän jonka seinät peittävät villalevyt oli maalattu lateksimaalilla kokonaan, ja yllättäen lopputulos kuulosti todella hyvältä (ei tärykaikua). Olisiko ollut jossain patentissa kun lateksimaaliin (siis tavalliseen seinämaaliin) sekoitettiin jotain mikropallojen tapaista (esim. epoksin täyteaineena käytetty joka maksaa muutaman euron per litra, en kyllä muista mikä oli raekoko), tämä jättää maalin kuivattua maalipintaan pieniä reikiä.

    E: Tämä taisi olla se patentti, ilmeisesti mikropallerot ovat liian pieniä tuohon homman kun tuossa puhutaan isoista partikkeleista, en kyllä tiedä mikä mittayksikkö on "mesh", mutta jotain 40-150 meshiä niiden täytekappaleiden pitäisi olla kooltaan (joukoon laitetaan kyllä pienempiäkin 325 meshin kokoisia partikkeleita). Ilmeisesti kuitenkin tuo luku on jotenkin kääntäen verrannollinen kokoon.
    http://www.patentstorm.us/patents/6284351/claims.html

    "The coating prior to application to the substrate is about 70 to about 85 percent solids by weight and consists essentially of a latex, large size inert filler particles ranging from about 40 to about 150 mesh, very small size inert filler particles ranging from about 325 mesh and finer, and water."

    Mesh yksiköt on selitetty täällä:
    http://www.espi-metals.com/tech/mesh.htm
     
    Viimeksi muokattu: 26.03.2009
  17. jukkas

    jukkas Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2006
    Viestejä:
    138
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko joku ehtinyt hankkia Paroc Visual-konseptin mukaisia sisustustauluja, kts. esim. http://www.sisustaja.com/index.asp?s=/artikkelit/4038/paroc+visual+-.htm
    tai värkännyt isoa digitulostetta akustiikkalevyyn muulla keinoin? Tulostuslaitteisto on olemassa; mitä olisi huomioitava metsästettäessä n. 50mm paksuja sellaisenaan "tulostusvalmiita" levyjä - suosituksia Parocin tuotteiden lisäksi?
     
  18. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hankin profiililtaan aaltomaisia (vaahtomuovisia) akustiikkalevyjä, jotka ajattelin liimata kovalevyn palasiin, lätkäistä kovalevyn taakse huopapalat ja ripustaa siimasta seinälle roikkumaan. Hallitus ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle tummanharmaista levyistä, joten olen saanut käskyn "maisemoida" ne jotenkin.

    Onko akustiikan / levyn "tehon" kannalta kovin tuhoisaa, jos vaahtomuovin pintaan vetää ohuen kerroksen spray-liimaa, ja liimaa (jonkun perus puuvilla) kankaan suoraan sen pintaan profiilia mukaillen?

    Nimim. Marimekkoa takaseinään

    Mikäli rakennan levyn ympärille kehikon ja pingotan kankaan kehikon ympärille, pitäisi löytää jostain sekä mukavan näköistä että ääntä erittäin hyvin läpäisevää kangasta, josta kehikko ei kuitenkaan paistaisi pahasti läpi, ja tämä on osoittautunut hankalaksi hommaksi.
     
  19. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Sprayliima varmaankin tukkii vaahtomuovin huokosia jonkin verran. Kun puhutaan tavallisista puuvillakankaista, niin niiden pitäisi toimia ihan hyvin. Vaikka levyn absorptio pienenisikin diskanttitaajuuksilla, tästä tuskin on haittaa. Lisäksi levyn aaltomainen muoto auttaa jo itsessään diffusoimaan korkeita taajuuksia. Itse näkisin kankaan pingottamisen kehikon avulla turvallisemmaksi vaihtoehdoksi kuin sprayliiman käytön. Molemmilla tavoilla pitäisi kyllä saada vaimennusta aikaiseksi keskiäänille.
     
  20. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kehikon kanssa on (sen lisäksi että sen päälle pingotettu kangas "peittää" aaltoilevan profiilin) se ongelma, että katselupaikkana toimiva sohva on kiinni takaseinässä, ja >100 mm paksu puukehikko voi tuntua niskassa nihkeämmältä kuin vaahtomuovi ;)

    Pingotetun kankaan kanssa mietityttävät myös takakanavien äänet. Kaiuttimet kun ovat suoraan seinän suuntaisesti (elementti yhtä kaukana seinästä kuin korva). Ei taida sileäksi pingoitettu puuvillakangas kovin paljoa absorboida lähes sen suuntaisesti kulkevaa ääntä? Etukanavien, eli lähes kohtisuoraan kangasta päin tulevien, äänien kanssa ei taida olla niin justiinsa kummalla tavalla homman hoitaa..

    Mutta lähinnä näiden kahden pointin vuoksi päädyin miettimään kankaan liimaamista suoraan elementtiin.