El Laberinto del Fauno (Pan's Labyrinth)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Samppa, 05.01.2006.

  1. The Ring

    The Ring Charles Bronson 1921-2003 Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.12.2002
    Viestejä:
    1 526
    Saadut tykkäykset:
    1
    Eilen sain viimein katsottua tämän elokuvan, ja jotenkin elokuvan jälkeen jäi vaan fiilis, että tässäkö tämä sitten oli. El Laberinto del Faunoa on kehuttu täälläkin niin paljon, joten ehkäpä odotukset minulla kasvoivat tällä kertaa liian suuriksi. Näyttelijät vetivät roolinsa hyvin, erityisesti Sergio López loisti sadistisen komentajan roolissa. Elokuvan paras kohtaus sijoittui sen yltäkylläisen ruokapöydän äärelle, jonka ääressä Ofeliaa näytellyt Ivana Baquero suoritti saamaansa tehtävää. Pöydän päässä istuva vartija on kyllä yksi mielenkiintoisimmista hahmoista mitä on viime vuosina tullut vastaan. En tiedä oliko tarinan kerronta aavistuksen liian hidasta vai missä vika, mutta jotain jäin vielä kaipaamaan, että elokuva olisi noussut suurten joukkoon.

    3½/5
     
  2. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 045
    Saadut tykkäykset:
    97
    Faunin Labyrintti teki mieli katsoa ja katsoinkin, koska se on minulla hyllyssäni ja kukaan ei saa sanoa ettenkö saisi elokuvaa katsoa.

    Sen verran olen kielirasisti ainakin elokuvissa, että vierastin espanjankieltä joka on pahimmillaan todella kuvottavan kuuloista. Onneksi nyt ei iskenyt pahasti korvaan vaan ekoista hetkistä pääsin mukaan elokuvaan.

    Asetelma ajallisesti oli mielenkiintoinen ja tähän kun tuotiin mukaan kaunis fantasiatarina niin sellainen kombinaatio oli kyseessä, jollaista ei ole ennen tehty. Taikametsäkin vei tosiaan mukanaan heti kun ensimmäinen "koppakuoriainen" näyttäytyi.
    Pikkutyttö ja julma isäpuoli ei ole mitään uutta, mutta tuo kliseinen asetelma on helppo antaa anteeksi tässä tapauksessa.
    Fantasiahahmot olivat lähes kaikki upeaa katseltavaa, etenkin Pale Man jäi mieleen pelottavana ilmestyksenä.

    Ei pelkkää hyvää kuitenkaan tälle, mitään isoa tunnetta tämä ei saanut aikaan kun lopun hetket läheni vaikka sellaisia olisi varmaan pitänyt päästä kokemaan. Joten tuosta pienestä antikliimaksista miinusta..

    Kaiken kaikkiaan olin positiivisesti yllättynyt että tämä ei ollut vain fanipoikien takia saanut mainetta hyvänä elokuvana, vaan paljastui aidosti komeaksi tekeleeksi.
     
  3. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sen verran vielä että monelle tuntuu olevan epäselvää tapahtuiko tuo onnellinen loppu vain tytön pään sisällä. Ei tapahtunut. Del Toro on toistuvasti haastatteluissa todennut että fantasiamaailma oli täyttä totta eikä siis vain tytön pään sisällä. Tietysti voitte yhä tulkita sen niinkuin haluatte, mutta tuo oli siis Del Toron tarkoitus.
    En vissiin omia kommentteja ole pistänykkään.
    5/5 ja heittämällä meikän top5 suosikki elokuva, brutaalin kaunis, pitkäksi aikaa jäi leffan jälkeen kelailemaan sitä tippa linssissä.
     
  4. KaSmir

    KaSmir Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2004
    Viestejä:
    417
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ymmärsin tuon niin että koska Faun kielsi syömästä ja juomasta mitään, tarkoitti se että tuolla paikassa ruuilla ja juomilla oli erityinen vetovoima eli periaatteessa melkein vasten tahtoa houkuttivat syömään, tälläinen tunne minulle ainakin tuli eikä siis häirinnyt.

    Elokuva oli kyllä mahtava kokemus, todellinen maailma ja fantasia oli mestarillisesti sekoitettu yhteen, tuntui koko elokuvan ajan luonnolliselta. Samoin elokuvan kieli tuntui luonnolliselta, espanjankieli toi mielestäni elokuvaan lisää tunnelmaa. Elokuva kyllä herätti paljon tunteita, välillä nuo väkivallan väläytykset olivat kyllä aika vastenmielistä katsottavaa, mutta hyvin nekin sopivat tarinaan. Elokuvan pahis oli kyllä niin sadistinen ja vastenmielinen, että paremmin tuota ei olisi voinut näytellä. Muunlaista lopetusta elokuvalla ei olisi edes kannattanut harkita, juuri tuollaisena se herätti monenlaisia tunteita ja tuntui että tarina sai arvoisensa lopun. Mestariteos ei voi muuta sanoa! 5/5

    Vielä lisäyksenä että Blu-ray versio elokuvasta oli kyllä upeaa katsottavaa!
     
  5. torkkis

    torkkis Guest Guest

    Liittynyt:
    23.01.2002
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja tyttöhän oli jätetty ilman ruokaa käytöksensä takia.
     
  6. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Toinen katselukerta takana, tällä kertaa BD-lätyltä. Aivan mykistävän mahtavaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Visuaalinen ilme kertakaikkiaan toimii. Toteutus ja lavastus ovat kauttaaltaan erinomaisia. Tehosteet eivät ole kärsineet vuosista laisinkaan. Johtunee osaltaan runsaahkosta aitojen pukujen käyttämisestä pelkkien tietokoneiden sijaan. Tarinan vaikuttavuus säilyi toiselle kierroksellekin hyvin. Kaikki näyttelijät hoitivat osansa moitteettomasti. Erityismaininnat ovat paikallaan kapteenille ja tytölle.
    Ainoa mikä ihmetyttää, on elokuvan "suunniteltu kohderyhmä". Tavallaanhan satu/fantasiaelokuvat on mielletty lapsille sopiviksi, mutta tässä elokuvassa on julmaa ja yksityiskohtaista väkivaltaa lähes K18 merkinnän edestä. Toisaalta näin taidokkaasti toteutettuna väkivalta lisää elokuvan vaikuttavuutta vielä entisestään. Harmaa synkkyys ja raakuus toimivat todellakin mahtavana kontrastina satumaailmalle. Rohkea, mutta onneksi erittäin toimiva veto tehdä satuelokuva aikuisille.
    Kerrassaan loistava teos. Ansaitsee arvosanan 5/5
    Saattoipa melkein silmäkulma kostua, kun tyttö makasi elottomana kaivon reunalla ja vieno tuutulaulun hyräily alkoi soida taustalla :weep:
     
  7. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mielipiteitä tästä viime tv-esityksen jälkeen:

    Kerrankin samaa mieltä 71 dB:n kanssa joten kehno yliarvostettu leffa on selvästi kyseessä. Näitähän on tullut viime vuosinakin kuin sieniä sateella.
     
  8. SamSon

    SamSon Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.06.2005
    Viestejä:
    640
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaksi kertaa tämän katsoneena voi sanoa, että toisellakin kerralla leffa tarjosi elämyksiä. En oikein ymmärrä näitä kommentteja kohderyhmästä tai tarinan nivoutumattomuudesta. Kohderyhmän osalta miksi aina pitäisi olla kaupallinen näkökulma kohderyhmineen se lähtökohta, joka lokeroi elokuvan toteutuksen. On olemassa taiteellinenkin aspekti, ja minusta ainakin tuntuu, että siitä lähtökohdasta ponnistava elokuva tarjoaa katsojalle usein enemmän (tai sitten lässähtää vielä pahemmin :D).

    Tarinan osalta elokuva sitoo minusta riittävällä tasolla reaali- ja fantasiamaailman yhteen, mutta jättää katsojalle jonkin verran aukkoja paikattavaksi. Parhaat elokuvat juuri antavat jotain mietittävää, kun kaikkea ei ole pureskeltu valmiiksi ja väännetty rautalangasta.
     
  9. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    892
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juurikin näin. Ihmetyttää myös tämä elokuvan lapsellisuudesta keskustelu, varsinkin sellaisten henkilöiden toimesta, jotka fanittavat esim. Star Warsia. :rolleyes:

    Aikuisten satuhan tämä on, eikä mielestäni yhtään lapsellinen. Kaikilla toki on oikeus mielipiteeseensä, vaikken niitä aina ymmärräkään.
     
  10. ipeniemela

    ipeniemela Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.09.2004
    Viestejä:
    797
    Saadut tykkäykset:
    56
    Minä tykkäsin tästä elokuvasta kovasti, se tempaisi mukaansa heti alusta alkaen. Maisemat ovat hienoja, kuvaustyyli kaunista ja musiikki säesti hyvin tapahtumia. Näyttelijät tekivät kaikki loistavaa työtä. Tarina oli tosiaan aikuisten satu ja kaikessa synkkyydessään ei ihan pienten lasten kamaa. Iisisti yksi 2000-luvun parhaista fantasiaelokuvista. Äskettäin katsoin tämän Blurayltä ja näytti mahtavalta. Pitäisi saada hommattua teräväpiirtona myös Cronos ja Espinazo Del Diablo, mutta suomiteksteillä ei löydy ainakaan vielä. 5/5

    Ja anteeksi vain, mutta en pysty ottamaan 71db:n analyyseja vakavasti. Syyt voi jokainen itse päätellä. :D
     
    Viimeksi muokattu: 08.03.2012
  11. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    71 dB on varmaan expertti vastaamaan tähän "syytökseen", mutta kyllähän lapsellisuutta on monenlaista. Sellaista joka ei häiritse ja sellaista joka häiritsee. Naiivius on yleensä huono juttu vrt. avoimesti lapsenmielinen juttu. Star Warseissa lapsellisuus keskittyy vahvasti jälkitrilogiaan ja tietty niihin penteleen ewokeihin..

    Öh, tuossa voi nähdä pientä ristiriitaa.. No mulle lapsellisuuden vaikutelman teki se tekotapa, miten sekoitettiin karu todellisuus ja lapsen fantasiakuvaus. Se oli vain liikaa, "pretentious". Ehkä joku toinen ohjaaja olisi saanut toimimaan.

    Huh, kiitos tästä synninpäästöstä!
     
  12. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 560
    Saadut tykkäykset:
    295
    Että voinkin olla täydellisesti eri mieltä.

    Kas kummaa jälleen.
    Loistava elokuva josta en ole vielä kirjoittanut mitään.
    Kuten jaksetaan läähättää, niin tämähän ei ole mikään lastenelokuva, vaan aikuisten satu.
    Siis ei mikään lastenelokuva aiheestaan huolimatta.
    Huomattavan hieno elokuva hyvine näyttelijöineen, joten kritiikki tuntuu lähinnä omituiselta.
    Elokuva jossa kaikki toimii.

    Vertaus Star Warsseihin osoittaa vain kirjoittajiensa täydellistä ymmärryksen puutetta siitä, mikä käsittämätön ero on lastensatujen ja aikuistensatujen välillä.

    Hieno elokuva.
    Pääosanesittäjä penikan suoritus oli varmasti yksi parhaista, joita olen nähnyt.
    Myös upseerijaherrasmies osassaan oli kertakaikkisen hieno.
    Mikä teitä vaivaa, kun elokuva on hyvin tehty ja käsikirjoitus, ohjaus ja näyttelijät ovat kohdallaan, niin verrataan.. Star Warsiin..
    Eihän tässä nyt ole mitään samaa.
    Herätyskellot käteen ja soimaan..
     
  13. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    ^Heh, no hyvä että siellä upposi ja kunnolla! :D

    Vaikken kyllä nyt havainnutkaan kirjoituksestasi kovin paljon selkeitä perusteluita fanilasien läpi lausuttujen iskulauseiden sijaan. Olisi mielenkiintoista, jos voisit ottaa kantaa meidän kritiikkiin tarkemmin, ja/tai eritellä itse miksi nuo kehumasi asiat olivat niin loistavia. Nyt jäi sellainen tunne ettet edelleenkään kirjoittanut tästä mitään. Ja tuon Star Wars -vertailuongelmasi kanssa olet kyllä aika puissa. Ei se nyt ole mitenkään tarpeellinenkaan vertailu, vain esimerkki.
     
  14. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 560
    Saadut tykkäykset:
    295
    No hehheh.

    Fanilasien läpi lausuttujen iskulauseiden sjaan perusteluja?
    Minkä helvetin fanilasien?
    Jos elokuva on hyvä, niin se on hyvä ja vertaus Star Warssiin on kyllä todella kädetöntä.

    Mitähän tarkempia perusteluja vielä kaipaat?
    Ja mihin ihmeen "meidän kritiikkiin"?
    Elokuvassa hyvinkin oleelliset viimeiset puolituntia nukuit ja haluat sitten muilta tarkempia analyyseja.
    Yleensä on varmaan tapana katsoa elokuva kokonaan, ennenkuin siitä voi muodostaa jonkun mielipiteen.

    Ja vaadit sitten tarkempia perusteluja minulta?
    Varsinainen hehheh.

    Jos nyt vaikka aluksi jättäisit fanittamiset vähemmälle ja katsoisit niitä elokuvia ihan itse ja muodostaisit niistä ihan itse jotain mielipiteitä.
     
  15. ipeniemela

    ipeniemela Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.09.2004
    Viestejä:
    797
    Saadut tykkäykset:
    56
    Mielipiteet on kuin persläpiä, jokaisella on omansa. Mä tykkäsin tässä leffassa siitä, että aika paljon miettimistä annettiin katsojallekin, eikä kaikkea oltu pureskeltu valmiiksi. Näyttelijät, kerrontatyyli, musiikki, kaikki natsasivat. Kuvaus ja maisemat henkeäsalpaavan upeita.

    Ei tätä mihinkään Star Warsiin voi verrata, koska leffat ovat täysin eri genreä. Tätä ei ole suunnattu lapsille, vaan aikuisille. Toki molemmat leffat sisältävät fantasiaelementtejä, mutta Star Wars on kaikesta ansaitsemastaan arvostuksesta huolimatta silti enemmän viihdettä kuin taidetta, Laberinto Del Faunon kallistuessa taas vahvemmin jälkimmäisen puolelle.
     
  16. nugent

    nugent Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2008
    Viestejä:
    939
    Saadut tykkäykset:
    194
    Vhän OT mutta kuitenkin: Kyseinen tyttö muuten löytyy myös Kevin Costnerin The New Daughter- elokuvasta vähän vähemmän penikkana.
     
  17. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    No voihan laseihinkin tottua. Katso vaikka peiliin tai lue uudestaan oma vastauksesi. Suorasukaista perustelematonta kehumista = fanilasitusta.

    Aivan, uskotaan että on hyvä, vielä hauskempaa olisi kuulla miksi. Ja edelleen, älä sitten vertaa. :D

    Noh, ihan mitä vain löytyy sinunhan ne ovat. Nyt et ole sanonut juuri edes perusteluiksi määrittyvää tekstiä.

    Siihen yläpuolelta löytyvään kritiikkiin jota me eli minä ja 71 dB tätä leffaa kohtaan esitimme.

    Nukuin koska omat uneni ovat parempia - huomattavasti vähemmän tylsiä. Ei ole minun tehtäväni tehdä parempia alkuja, vaan elokuvan tekijöiden. Ei tämä poista kritiikkiäni.

    Tämä on kyllä aika käsittämätön hokema. Miksi ihmeessä pitäisi? :confused: Perustele nyt (taas) kerran väität.

    Enkä vaadi. Kunhan olen utelias. Kahden viestisi perusteella niitä ei ole tulossa, mutta olisihan se hauska kuulla miksi tämä EI ole yliarvostettu muotopuoli. :rolleyes:

    Enhän minä tässä ollutkaan fanittamassa. Eiköhän mielipiteeni tästä leffasta poikkea valtavirrasta jos se jotain sinulle todistaa oman logiikkasi mukaisesti? :)
    Etenkään kun et tuohonkaan esittänyt mitään syitä, miksi a) joku toinen katsoi tämän leffan puolestani ja b) tarjosi mielipidettään minulle - miten ja edelleen miksi.. :confused:

    Itse totesit olevasi eri mieltä, ja olevasi tämän elokuvan suuri ihailija, niin odottaisin että esimerkiksi sinulta niitä vastauksia löytyisi, miten tämä on loistava.
     
  18. ipeniemela

    ipeniemela Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.09.2004
    Viestejä:
    797
    Saadut tykkäykset:
    56
    No nyt alkaa mennä jo varsin naurettavaksi vänkäämiseksi.
     
  19. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    892
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ehkä poista, mutta tekee siitä arvottoman. Elokuvaharrastajana sinunkin pitäisi tietää, että viimeiset puoli tuntia saattavat olla hyvinkin ratkaisevia koko elokuvan ymmärtämisen kannalta. Kuten aikaisemmin kommentoit: "En minäkään kyllä oikein ymmärtänyt mitä siinä haettiin, vaikkakin ehkä mitä haluttiin hakea." ja "Ongelmaksi jäi ettei eri tasoja oikein saatu yhteen."

    Seuraavalla kerralla kannattaa ehkä katsoa se elokuva loppuun asti.
     
  20. CleverIndeed

    CleverIndeed Guest Guest

    Liittynyt:
    11.11.2007
    Viestejä:
    5 595
    Saadut tykkäykset:
    1
    No en todellakaan kato, jos ei huvita, kun alkupuoli on ollut liian tylsä ja kehno. Edelleen: miksi ihmeessä pitäisi? Tehkööt parempia alkuja eli tässä tapauksessa n. 3/4 leffasta... Tuskin tuosta valittavat ihmisetkään kattoo mitä tahansa leffoja loppuun asti, tulitikut vaan silmiin niinkö. :D Teidän mielestä varmaan jokainen kirjakin pitäisi lukea loppuun asti. Ja jokainen ihmissuhde katsoa loppuun asti, jotta voi arvioida. :hitme: Uskokaa nyt, jotkut vaan ei pidä tästä ja syitä on lueteltu esim. 71 dB erinomaisesti leffan tiivistäneessä arviossa, mutta niihin syihin ei haluta ottaa kantaa vaan kyseenalaistetaan toisten arviointikykyä kun tätä superihqua leffaa ei saa ilmeisesti kritisoida...

    Lisää syitä joihin ei tarvitse vastata:

    .
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2012