Kokemuksia kodin ledivalaistuksesta?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Dickler, 15.10.2006.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    http://www.led1.de/shop/product_info.php?pName=cree-xre-7090-r2-white-242-lumen-p-1157 (brittikielimoodissa sivusto oltava että linkki toimisi)
    242 lumenin CREE R2 ei sovellu sisävalaistukseen, mikäli halutaan valkoista valoa. Efektivaloihin ja värikalvoilla sävytettynä se tietysti käy koristevalaisuun, mutta sellaisenaan sen valo on lukuvaloksi/yleisvaloksi liian purppuraista, kuin ultraviolettilampulla olisi huone valaistu. SIETÄMÄTTÖMÄN ruma värintoistokyky, kaikki näyttää äärimmäisen epäluonnolliselta ja ärsyttävältä. Melkein silmiä alkaa kirvellä, niin pahasti pielessä valon sävy on. Kaikkeen varmaan tottuisi, mutta minä en halua edes yrittää tottua tällaiseen.

    http://www.led1.de/shop/product_inf...1&cName=luxeon-power-leds-luxeon-k2-c-111_206 (brittikielimoodissa sivusto oltava että linkki toimisi)
    140 lumenin Luxeon K2 on edelleen "kauneinta" valkoista valoa tuottava ledi minkä tiedän. Se ei aiheuta epäluonnollisuuden tunnetta. Päinvastoin, sen valossa on välittömästi kotoinen ja mukava olo. Valon väri näyttää neutraalin valkoiselta. Ei liian kylmä, ei liian lämmin. Puhdas, ammattimainen.



    Tein äsken noilla kahdella ledillä vertailutestejä, luin aikakauslehtiä (Prosessori ja MikroBitti) ja ledi/ledit ampuivat valonsa ylöspäin valkoiseen röpelörapattuun betonikattoon. Ledin etäisyys katosta noin 67 senttiä ja luettava lehti katosta 200 sentin päästä sängyllä, mahallani lojuin lehtiä lukemassa.

    Ledit olivat silmämääräisesti arvioiden suunnilleen yhtä kirkkaita silloin, kun CREE R2 söi puolet siitä virrasta mitä Luxeon K2. En tarkistanut tarkkaa valoisuustasoa kameralla tai mittareilla, silmällä asiaa arvioin.

    1000 mA virralla (3,35 V = 3,35 W) Luxeon valaisi kauniisti ja kotoisasti, olo oli rento. Lehtiä pystyi lukemaan, mutta tuotti vaikeuksia erottaa ohuiden viivojen värisävyt tarkasti. Esim. graafien käppyröistä ei nähnyt mikä viiva oli musta ja mikä tummansininen, mutta tekstiä pystyi lukemaan moitteetta.

    500 mA virralla (3,15 V = 1,58 W) CREE valaisi yhtä kirkkaasti, mutta värimaailma oli omituinen. Olo oli ärtynyt, stressitaso koholla. Lehtiä pystyi lukemaan, mutta tuotti vaikeuksia erottaa värisävyt tarkasti. Graafien käppyröistä oli mahdoton arvuutella värisävyjä. Eli vaikka kirkkausmielessä "näki" yhtä hyvin lukea, niin värintoistomielessä "ei näe värejä" kunnolla. Outo tilanne.

    1000 mA Luxeon (3,35 W) sekä 500 mA CREE (1,58 W) yhdessä palaen (4,93 W): nyt valon määrä oli kaksinkertainen ja lehtien lukeminen helpottui selvästi. Värien erottelukin parani, käppyräviivat pystyi nyt erottamaan toisistaan paremmin. Pääsyy lukemisen helpottumiseen lienee valon määrän kasvussa, mutta ehkä sekin auttoi, että nyt oli 6 eritaajuista piikkiä valontuottospektrissä. Eri vamlmistajilla on erilaiset fosforit ja eri taajuuksiin viritetyt ledit. Luxeon paikkaa niitä kuoppia aallonpituuskäyrässä, joita CREE jättää valaisematta, ja päinvastoin. Lopputuloksena on tasaisempi valontuottospektri.

    Hukkalämpöä Luxeon tietenkin tuottaa vähintään kaksinkertaisesti sen mitä CREE. Mutta minkäs teet, ilman Luxeonia minä en tule toimeen. CREE toimii tavallaan Luxeonin energiansäästön parantajana, se joko lisää valon määrää pienellä energiankulutuslisäyksellä (saadaan tupla valomäärä kasvattamalla sähkönkulutus 3,35 watista 4,93 wattiin) tai tarvittaessa voi pitää sähkönkulutuksen ennallaan 3,35 watissa, mutta saada silti enemmän valoa kuin pelkkä Luxeon yksinään.



    Täten komennan CREE-ledit ajoneuvokäyttöön fillarin kaukovaloiksi, ulkona valon määrä on tärkeämpi asia kuin valon oikea sävy.
    Ja sisällä käytän CREE-ledejä avustavana lisukkeena, Luxeonien toimiessa isäntänä.

    Tosiaan, tämä "3...4 wattia Luxeonia" tai "1,6 wattia CREEtä" on minulle sopiva valon määrä yleisvaloa, katon kautta diffusoiden. Valon määrä ei häikäise monitorin tuijottelua, mutta valaisee riittävästi näppäimistöä ja lehden lukemista.

    Kun halutaan erotella lehdestä värit paremmin, nostetaan teholuokka noin 5 wattiin (Luxeon + CREE). Silloin näppiksen ja lehdet näkee selkeämmin, mutta monitorin tujottelu muuttuu aavistuksen vaikeammaksi. Tällä hetkellä kumpikin ledi palaa, ja tämä valon määrä on tosiaan liian kirkas monitorin kanssa, mutta muuhun kuin monitorinkyyläyskäyttöön kirkkauden kasvatus tietysti tuo toivottua parannusta.

    Luultavasti väsään sellaisen kotivalon, että se kuluttaa tehoa (ledeille) noin 2,5-3,0 wattia. Hieman yli puolet valovoimasta Luxeonin harteille ja alle puolet hoitakoon CREE. 50/50 valosuhteella CREE:n ikävä sävy vielä hieman liikaa pilkistää läpi.

    Lehdenlukutilanteessa käytän erillistä lukuvaloa tai kasvatan diffuusin yleisvalon noin 10 wattiin (2 kpl Luxeoneja lähes maksimitehollaan ja 1-2 kpl CREE-ledejä vajaateholla).
     
    Viimeksi muokattu: 07.12.2008
  2. t301

    t301 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin sähköliikessä kyselemässä tälläisia oversolin lamppuja. Hinta oli vain minusta aika suolainen, eli 100€ kpl. Tietääkö joku mistä saisi vastaavia ledilamppuja vähän edullisempaan hintaa?
     
  3. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jotakin saattaisi löytyä Massiven kuvastoista? http://www.massive.fi/

    Omaan silmään sattui www.lamppukauppa.fi -> seinävalaisimet -> Cube, joka syö GU10-kantaisia lamppuja. GU10-kantaiset esim. 3W:n LED-spotit tosin maksaa vielä jonkin verran maailmalla (5W vielä enemmän) ja loppuhinta jää jonkin verran 100€:sta, joskin valokeila saattaa jäädä kapeammaksi ellei löydä leveämmällä keilalla olevia spotteja.
     
  4. t301

    t301 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. Juicce

    Juicce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
  6. t301

    t301 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuokin on yksi vaihtoehto.

    Kävin sisustusliikessä ihmettelemässä valikoimaa ja silmään osui Philipsin valmistama vastaavan lainen valaisin. Toteutus on tosin miniloisteputkilla, mutta viimeistely on omaa luokkaansa. Hinta oli tosin 80€, mutta oli tosi laadukkaan oloinen. Yritin etsiä sitä mallia Philipsin sivuilta, mutta ei löytynyt johtuen erittäin sekavista sivuista.
     
  7. Juksa

    Juksa Guest Guest

    Liittynyt:
    08.12.2007
    Viestejä:
    255
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin... Homma edennyt hyvin ja ledit roikkuu katossa jo, viellä pitää keksiä jonkinnäköinen karmi/peitelevy tuonne, sekä johtokouru nurkkaan..

    Väliaikakuvia

    1

    2

    Aika himmeehän tuosta tuli, kuten oli odotettavissa ledin muotoa silmälläpitäen. Tunnelmanluojana toimii kyllä, peitelevy kun viellä tulee, niin se peittänee tuota kannassa olevaa valokeilaa aika hyvin. (Joka muuten korostuu noissa kuvissa, eli livenä ei ole noin "kirkas")

    Seuraavaksi 5 kpl downlitejä vitriiniin, Sidelite (4kpl) ja Ledlite (6kpl)-sarjat odottaa viellä paikkaansa... Yhtä lediä koko kämppä kohta... :D
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Hups, tilasin keskiviikkona ledejä led1.de:stä ja ne tulivat tänään postilaatikkoon, eli kaksi vuorokautta kesti, vaikka 5-10 vuorokauden ilmainen postitusmuoto oli valittuna. Ilmeisesti näin joulun alla joka päivä lähtee tavaraa pikana saksasta tänne, joten panevat samaan pikasyssyyn myös hitaamman postimetodin tuotteet.

    Saattaisi käydä sellainenkin ihme pulla, että jos viikonlopun aikana panisi tilauksen sisään, se maanantaina 22.12.2008 pakattaisiin ja lähetettäisiin, ja mikäli keskiviikkona 24.12.2008 postia kotimaassa jaetaan, tai voisi rahalla komentaa jakamaan ("lauantai-erikoisjakelu"?), niin saisi lisää ledejä joulukuuseen jouluksi. Ellei jouluaattona posti polje edes lahjomalla, 27.12.2008 lauantaina kenties polkee, erikoispalveluna ainakin. Ellei sekään toimi, maanantaina 29.12.2008 tavara ilmestyy postilaatikkoon. Hassua, että ihme joulupyhien takia voi napsahtaa 5 vuorokauden lisäviive jakeluun, jos posti lorvailee jouluaattona.

    En pahemmin valita. Odottelin ledituotteitani vasta ensi viikoksi eli arvioin 7 vuorokauden toimitusajan, mutta 2 vuorokaudessa tulivat mokomat öttiäiset. Hikinen juttu minulle, kuvittelin voivani lorvailla viikon lisää, nyt on pakko alkaa tehdä muotteja, ankarasta lorvikatarrista eli himolaiskuudesta huolimatta.
     
  9. Juicce

    Juicce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljon täällä on viritelty omia ledejä, mutta kerätäänpäs kokemuksia vähän tavallisiin valaisimiin tulevista led-spoteista (ja muistakin, jos nyt jotain yleisvaloja varkkinoilla on..). Itseä kun houkuttaisi saada energiasäästölamput korvattua ledeillä koska lamppujen syttymisaika mitataan minuuteissa. Käytännössä puhun yleisvalaisimiin sopivista e14-kantaisista, mutta tietty muillakin kannoilla vastaavia lamppuja on.

    Teknisesti olen nähnyt pari erillaista toteutustapaa: ängetään kymmenkunta lediä samaan lamppuun sekä yhdellä ledillä ja heijastuspintahärdellillä toteutettu ratkaisu. Mainitut tehot ovat olleet 1W tai 1,8W - oikeastaan tekniikasta riippumatta.

    Itse olen testannut Anttilan "merkitöntä" lamppua, hintaa luokkaa 8e. Toteutus monella ledilla, teho muistaakseni tuon 1,8W. Oli kyllä melkoinen turhake, yölamppuun juuri ja juuri riittää, ei toivoakaan, että neljällä lampulla saisi eteisen käytävää valaistua.

    Pieni ihmetyshän on, että miksei noista valoa riitä, kun led-taskulampullakin saa yhdellä ledillä paljon kirkkaampaa jälkeä aikaan. Tai todennäköisesti taskarissa on selkeästi parempi super-led, mutta ihmetys tulee siinä, että tuollainen taskari maksaa about saman kuin kattolamppu - miksei siis siellä voida käyttää parempia ledejä?

    Lisäksi olen törmännyt ClasOhlsonin "merkittömiin" lamppuihin (molemmat tekniikat), Osramin (moniledinen) sekä Philipsin (moniledinen, tosin ledejä huomattavasti vähemmän). Hintaa näille merkillisille tulee se 15e/kpl, joten ei ole vielä uskaltanut lähteä kokeilemaan, joko näillä energiasäästöspotit korvaisi. Jaa niin ja on tähän ketjuunkin kaikenlaisia valoja linkitetty, en vain ole postimyyntiä vielä lähtenyt kokeilemaan.

    Toinen mikä kiinnostaisi, on valokuvio. Näissä kokeilemissani on hyvin kapea kuvio, vähän kuin halogeenissa. Syy, miksi olen nyt energiasäästöspotteja käyttänyt, onkin juuri siinä, että ne tarjoavat pykälän verran laajempaa valokuviota. Onkohan siis ledistä koskaan tälläiseen yleisvaloon?
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    On tietysti. Pitää käyttää sellaista lamppua, jossa on itseä miellyttävä optiikka ledin/ledien edessä. Tai ei optiikkaa lainkaan, sekin on mahdollista.

    Kertaan kokemuksiani lamppujen rakenteista:

    HUOM: KAIKISSA ON TEHOLEDIT (1-5 W per ledi), ei siis käytetä 20 mA 0,07 W vakioledejä, vakioledilamput eivät minulle kelpaa.

    1) Ylivertaisen homogeeninen eli tasainen valokuvio: Luxeonin pelkkä ledi valaisee jopa yli 180 astetta, eli 2 lediä selät kiinni toisiinsa valaisee koko avaruuden. Ledin valovoima ei kuitenkaan riitä tähän, eli kirkkainkin Luxeon, 5 watin ledi, ei jaksa valaista puoliavaruutta kunnolla. Epäsuoraan valaisuun mainiosti sopiva, mutta varjot ovat liian jyrkkiä suorasti valaistuna. Ledejä voi panna useita vierekkäin, valokuvio pysyy silti sileänä, mutta toki varjojen kappalemäärä kasvaa, eli epäsuoraan valaisuun vain sopii.

    2) Toiseksi paras valokuvio, hieman spottimaisempi: CREE -ledi sellaisenaan, niissä on eräänlainen integroitu miniheijastin ledissä kiinni, valo ei leviä puoliavaruuteen, on selkeästi pimeämpi laidoilla ja kirkkaampi keskellä, tämä valokuvio lienee sisäkäytössä ideaalin spottimainen, ei levitä hukkavaloa liikaa laidoille, eikä toisaalta ole liian pieni valoaluekaan. Yksi ledi ei kunnolla riitä, mutta 2 tai useampi ledi antaa tarpeeksi valoa. Epäsuoraan valaisuun sopiva, varjot ovat liian jyrkkiä suorasti valaistuna. Useita ledejä vierekkäin asennettunakin valokuvio pysyy sileänä, mutta varjoja on yhtä monta kuin ledejä, eli epäsuoraan valaisuun vain käypi.

    3) Maitolasisella tai happomatatulla litteällä linssillä varustettu ledi- tai ledirykelmälamppu, jossa ei ole heijastimia tai kollimaattoreita ledin edessä. Ihan vaan ne paljaat ledit ja maito/happomattalasi niiden edessä. Nyt valotehoa piisaa rajattomasti. Valokuvion leveys rajautuu linssin halkaisijan mukaan (mitä isompi linssi, sitä leveämpi valokuvio), mutta eräänlaisia spotteja nämäkin ovat. Valo on erittäin tasaista ja varjotkin alkavat pehmentyä, kunhan sen maitolinssin halkaisija on noin 5 cm tai enemmän, tämä siis kelpaa suoraankin valaisuun.

    4) Sama kuin vaihtoehto 3, mutta ledien ja linssin välissä on heijastin tai kollimaattori, joka ledillä omansa yleensä. Tämä synnyttää laikukkaamman valokuvion, mutta valotehokkuus paranee, saadaan noin tupla valonkirkkaus samalla sähköteholla kuin vaihtoehdossa 3, ja spotin kokokin saadaan vaikka miten kapeaksi. Varjojen pehmeys riippuu maitolinssin halkaisijasta, taaskin 5 cm tai enemmän saisi linssi olla. On kiikun kaakun, kelpaako valokuvio valohifisteille. Ei ehkä kelpaa, jos heijastin/kollimaattori on huonosti suunniteltu (halpa lamppu). Ei siis voi suoraan valaista taulua tai ryijyä tällaisella lampulla, tulee likaisen laikukas fiilis; Mona Lisalla on musta silmä ja mustelmia poskessa...

    5) Röpelöiset linssit ledin edessä, siis erilaiset "finnit" ja raidat ja muut epätasaiset pallukkakuvioinnit linssissä (toisella pinnalla vain, toinen pinta linssistä on yleensä sileähkö). Linssi itsessään on täysin kirkasta muovia tai lasia, mutta ne valetut röpelökuviot hajottavat valoa suunnittelijan haluamalla tavalla, 1 asteen spotista 180 asteen hajottimeen (kuperalla linssillä pääsee yli 180 asteen). Myös ovaalin muotoista valokuviota voi tuottaa, ne ovat minun suosikkejani tässä kategoriassa. Näiden röpelölinssilamppujen valo on melko laikukasta, ei sovi suoraan valaisuun ainakaan valohifistille, mutta epäsuorana esim. katon kautta toimii moitteetta. Valon määrä saadaan riittävän suureksi, eikä sinänsä ole väliä onko ledin ja röpelölinssin välissä jotain optista heijastinta tai kollimoivaa kamaa, koska se röpelökuvio dominoi ja sanelee kaiken. "500 finniä" antaa tasaisemman valokuvion kun "50 finniä".

    6) Ilman etulinssiä tai sileällä kirkkaalla linssillä varustetut moniledilamput. Yleensä ledien ja linssin välissä on heijastin. Nämä saa heittää kaatopaikalle. Tätä teknologiaa käytettiin kivikaudella, Tyrannosaurus Rex valaisi pesäkolonsa näillä antiikkiesineillä. Ei näitä silmillä siedä katsella, jokainen ledi heittää oman ruman spottinsa, eli jos lampussa on 3 lediä, seinälle tulee kolme todella rumaa valotäplää ja niiden risteymäkohdissa kirkkaammat läntit. Kolme rumaa varjoa. Silmäamputaatio kannattaa mieluummin ostaa niillä rahoilla mitä tällaiseen roskaan aikoisi sijoittaa. Mieluummin ollaaan ilman kuin tällaisella kidutetaan silmämunia.
     
  11. turbo

    turbo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.12.2002
    Viestejä:
    660
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ainakin olen tyytyväinen 78LED E14 kannallisiin spotti lamppuihin, samoin uusin löytöni E14 kantaiset 7W energiasäästöspottilamput.

    Huoneen valaistus pysyi suunnilleen samana verrrattuna aiempiin 40W E14 kantaisiin sähkösyöppö normi spottilamppuihin (toki pari 40W edelleen käytössä, kun en raaskinut kaikkia 7 lamppua kerralla uusia).
     
  12. Juicce

    Juicce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pystyisitkö vähän tarkentamaan, mistä olet ostanut, mitä maksanut, onko jotain merkkiä tms?

    Uutena lamppuna itselle tuli nyt vastaan myös Motonetin merkittömät versiot, näitä oli 36 lediä/3W sekä 48 lediä/4W. Ei uskaltanut ostaa, 13e/kpl olisivat olleet.
     
  13. turbo

    turbo Guest Guest

    Liittynyt:
    06.12.2002
    Viestejä:
    660
    Saadut tykkäykset:
    0
    dotlight.de (led spotit) ja motonet (energia spotit). Web sivuilta löytyy noiden hinnat. Itse odottelen vielä led spottien hintojen laskua ennenkuin tilaan uuden erän...
     
  14. juctuc

    juctuc Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2007
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älkää nyt hyvät ihmiset menkö rahojanne tunkemaan näihin multiledivehkeisiin!!!(36led jne..) Himmenevät erittäin nopeasti.Niissä käytetty ledityyppi ei ole tarkoitettu ollenkaan valaistukseen.

    Ja einkö muutenkin tuntuisi oudolta, että uusimmat hienot valaistukselliset innovaatiot myydään motonetissa tai hong kongissa?? Nuo multiledilamput on roskaa!
     
  15. kenny01

    kenny01 Guest Guest

    Liittynyt:
    27.07.2006
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joulun aikana on paljon tarjolla led-valoja.
    Hommasin led-köyttä 9 metriä ja kiinnitin katon reunaan. :)

    20 euroa maksoi. 230V pistokkeella valmiiksi.
    Ecophonin alumiinikiskoon kiinni nippusiteillä ja kytkentä
    kaukosäädettävään pistorasiaan :thumbsup:

    Yksinkertaista.....

    Katsoo sitten kuin kauan kestää käyttöä :rolleyes:

    https://www.dvdplaza.fi/galleria/data/2/medium/ABCD0009.JPG
     
  16. Juicce

    Juicce Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.10.2001
    Viestejä:
    219
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätä samaa olen itsekin meinannut. Ensimmäisen kokeilun jälkeen on jäänyt aika pitkälti kokeilematta. Nyt potentiaalisimmalta voisi vaikuttaa tuo Phillarin versio, joskin 15e hinta on sellainen ettei ihan muuten vaan viitti alkaa kokeilee. Siksi kyselinkin, että onkos joku näitä kysellytkin.

    Vähän oon kyllä ihmetellyt, että eikö muka led ole tekniikkana riittävän kypsä, että pystyisi energiasäästölampuille kilpailemaan - ei nekään nyt mitään ihmeellisiä tunnu olevan.
     
  17. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilannepäivitystä, lafkasta tuli kuin tulikin 3 kuukauden viivellä tavarat, joskin joko tavaran uupelosta tai korvaukseksi viiveestä paketissä tuli 4Watin lamput 3Wattisten sijaan. Mutta aikasta pieni kompensaatio kun tarve oli ja meni, kun piti puutarhavalot laittaa LED-tälliin. Katsellaan jaksaako lumien sulettua alkaa vielä modailuihin.
     
  18. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
  19. pezku^

    pezku^ Guest Guest

    Liittynyt:
    03.01.2008
    Viestejä:
    32
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kokemusta tuollaisesta ei löydy, mutta tuon vehkeen hyöty riippuu varmasti lähinnä käyttötarkoituksesta; tunnelma-/hämärävalona tuo voi mennäkin, mutta ei tuolla kyllä mitään kämppää valaista. Nuo monilediviritykset on monesti vähän kehnoja valoteholtaan ja toisaalta tuosta voi tulla melko terävä ja epätasainen valokuvio, vaikka avautumiskulmaa mainostetaankin isoksi.
     
  20. Ize

    Ize Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.12.2002
    Viestejä:
    2 273
    Saadut tykkäykset:
    0
    pezku^:n kanssa samoilla linjoilla, hihavakioimalla arvelisin että 18W:n loisteputki valaisee jo enemmän ellei jopa pian 15W:nkin.

    edit: ja saa varmasti tasaisemman valon niin halutessaan
     
    Viimeksi muokattu: 03.04.2009