HD-DVD levyjen vaihto Blu-ray levyiksi?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana csjakat, 17.12.2008.

  1. Thingy

    Thingy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2005
    Viestejä:
    650
    Saadut tykkäykset:
    18
    Varsinkin kun leffojen hintakehityksellä on vain yksi suunta, alaspäin. Suomessa varsinkin uuden formaatin leffojen hinnat ovat suorastaan törkeät. Mitä ihmeen järkeä on ollut tosiaan hamstrata leffoja vuosi etukäteen, kun on täysin varmaa ettei ainakaan suurimman osan niistä arvo tule missään tapauksessa kasvamaan?

    Nytkin loppuvuodesta sai ennakkotilattua uutukaisia leffoja kuten The Dark Night ja Hellboy 2, Bluray versiona halvempana kuin DVD-versiot. En edes ymmärrä ihmisten nillitystä siitä ainaisesta vertauksesta dvd 15 euroa vs bluray 30 euroa. Eihän tuo pidä paikkaansa lainkaan ellet varta vasten valitse ostopaikkaa saavuttaaksesi tuon ration. sori OT.
     
  2. Vox

    Vox Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.02.2003
    Viestejä:
    875
    Saadut tykkäykset:
    8
    Vaikea uskoa että kysyjä olisi a) tosissaan, ja b) vilpittömällä mielellä liikenteessä.

    Toisin sanoen olet säilönyt HD DVD -elokuvia hyllyssäsi avaamattomina ainakin 9 kuukautta etkä ole edes hankkinut HD DVD -toistinta (huolimatta siitä että niitä on myyty jopa 10 eurolla). Oliko tarkoituksesi kenties alusta alkaenkin hankkia levyt sillä mielellä että saisit ne myöhemmin ilmaiseksi vaihdettua formaattisodan voittajiin ja kenties vielä amerikanmallin kipurahat päälle? :king:
     
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 193
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Ainoa asia mistä mielestäni voi valittaa on se, että jos joku levitysyhtiö on kivenkovaan väittänyt, että jotain leffaa ei julkaista muussa kuin hd-dvd-formaatissa ja sen takia kuluttaja on joutunut ostamaan kalliin hd-dvd-soittimen. Muuten tuntuu vähän rahastusmeiningiltä.
    Samaa periaattetta voisi sitten alkaa käyttämään kaikkiin firmoihin joiden tuote häviää toiselle kilpailevalle tuotteelle. Kohta eivät firmat enää uskalla tuoda mitään kilpailevia tuotteita markkinoille, kun mahdollisessa häviötilanteessa pitäisi vielä maksaa kuluttajille korvauksia. Ei hyvä.
     
  4. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mutta mikä on kohtuullinen aika? Eihän HD DVD-soittimia oikeastaan edes myyty Suomessa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (Marek, Gigantti ja tietyt verkkokaupat. Oliko muita?). Leffoja sentään myi hieman useampi paikka. Kuinkahan kauan leffat olivat myynnissä kivijalkakaupoissa, reilun vuoden? Ja niitähän saa edelleen nettikaupoista (ainakin ulkomaisista). Nimikkeitäkin on päälle 600, joten onhan siinä katsomista. Lisäksi Toshiba taisi luvata soittimilleen pitkähkön ajan, jolloin korjaus vielä onnistuu. Joten mikä oikein sitten on vikana? Sekä kun uusia julkaisuja ei enää tule? Vai se, että niitä jo hankittuja ei voi mahdollisesti katsoa 20 vuoden kuluttua?


    Ketjun aloittajalle tiedoksi, että HD DVD kuopattiin joskus viime maaliskuussa, jos en väärin muista. Jos silloin et saanut mistään itsellesi soitinta ja vielä pilkkahintaan, niin kyllä täytyy ihmetellä. Ja miksi olet osan leffoista ottanut pois paketista, jos ei sinulla ole soitinta missään vaiheessa ollut? Ja miksi ihmeessä olet ostanut niitä leffoja varastoon? Ja mistä? Houkuttelevista alennusmyynneistä ulkomaisista nettikaupoista? Eihän tossa oo mitään tolkkua :D
     
  5. csjakat

    csjakat Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2004
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen ostanut HD-DVD levyt Suomesta kivijalkakaupoista ja niitä on alle 20 eli vaatimani korvaussumma ei ole kovinkaan suuri. Lopetin ostamisen välittömästi Helmikuussa 2008, kun sain tietää formaatin kuoppaamisesta. Miksi ostaisin markkinoilta poistuvan formaatin tuotteita?

    Yksi formaattihan on aina kuluttajan etu. Jos PS3 ja Xbox 360 pelikonsoleissa pyörisivät kaikki samat pelit, niin kuluttaja ei tarvitsisi pelaamiseen molempia. Tämä on tietenkin estetty yksinoikeuspeleillä.

    Joku esitti väitteen, että Bluray-elokuvia saa yhtä edullisetsi kuin dvd-leffoja. No kertokaapas, mistä saan nyt esimerkiksi uutuuselokuvat Wall-e ja Batman Dark Knight 15-20 euron hinnalla / kpl. Edellytyksenä suomenkielinen tekstitys ja kohtuulliset toimituskulut. Ei niitä ainakaan Discschopissa ja Filmifriikissä myydä juurikaan halvemmalla kuin Anttilassa ja Prismassa. Vai onko nyt kyse joistain ulkomaalaisista verkkokaupoista, joissa ei myydä suomi-versioita?
     
  6. KaSmir

    KaSmir Guest Guest

    Liittynyt:
    30.06.2004
    Viestejä:
    417
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä elokuvassa voi olla suomitekstit vaikka ei olisikaan suomiversio (tuskin takakannessa pitää lukea kuvaus suomeksi?). Esimerkiksi The Dark Knight DVD maksaa suomessa 19.95€ ja mm. Amazon.co.uk:sta (ulkomaalainen verkkokauppa) saa Blu-ray version suomeen 19.93€ (sisältää suomenkieliset tekstit). Lisäksi suosittelen jatkossa pysymään DVD-formaatissa välttääksesi suurempia hintoja tai HD-formaatin kuolemista.
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2008
  7. breakpoint

    breakpoint Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2008
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kauppias ole millään tavoin velvollinen korvaamaan tai vaihtamaan kyseisiä elokuvia mikäli niissä levyissä ei ole mitään vikaa.

    :EDIT: paitsi tietysti normaalin (14pv?) palautusoikeuden puitteissa.

    Vähän sama asia kuin menisit nyt ostamaan PS2:selle pelejä ja kun valmistaja ilmoittaa tulevaisuudessa lopettavansa PS2:n valmistamisen menisit kauppiaan luokse ilmoittamaan että haluat näiden avaamattomien pelien tilalle PS3 pelejä.

    Noh jos ei muuta niin saavat kuluttajavirastossa hyvät naurut sun kanteillesi.
     
  8. equilibrer

    equilibrer Guest Guest

    Liittynyt:
    24.11.2003
    Viestejä:
    945
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikka täällä päin perinteisesti ei osata vaatia oikeuksiaan kuluttajana (mm. myyjän virhevastuu -asioissa), en kyllä saa päähäni millä perusteella tämä valitus voisi mennä läpi.

    Myyjä on myynyt ehjiä, toimivia tuotteita, jotka toimivat vielä tänä päivänäkin. Ei mielestäni mitenkään voi olla myyjän vastuulla, jos kyseisen formaatin tuotteita ei enää valmisteta uusia. Kuitenkin ne vanhat levyt toimii, ja soittimet toimii ja vielä jopa 10kk ajan tuosta kuoliniskuuutisesta on julkaistu uusia tuotteita.

    Jos taas mainoslauseissa puhutaan "uuden sukupolven formaatista" tai vastaavasta ja siitä vedetään johtopäätös, että kuluttajan täytyy pystyä saamaan näitä levyjä ainakin x vuotta (mikä se aika muuten olisi?), niin miten pitäisi tulkita vaikkapa slogan "Peugeot - petojen sukua"? Onko se lupaus auton petomaisuudesta? Tai jos clearasil-mainoksessa heti saa hottisten huomion kun on käyttänyt tuotetta, ja tosi elämässä ei, niin sitten valitetaan vai?

    Kuten tuossa jo sanottiinkin, näin kuluttajana on suorastaan pelottavaa jos tämänkaltaiset valitukset menisivät läpi.

    Oikeastaan koko valitus on täysin absurdi. Kyllä amiga:kin kuoli pois, ja uusia pelejä ei tullut, mutta vielä vuosien jälkeen tuli pelattua niitä vanhoja pelejä.

    Jos olisikin käynyt niin, että ensin olisi alettu julkaista hd dvd -levyjä, mutta yhtä ainoata soitinta ei olisi tehty koskaan, tällöin korvaus olisi ok.
     
  9. care

    care Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2005
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    En minä enää ihmettelisi yhtään vaikka menisi läpikin. Suomessa lainsäädäntö ei tunnu seuraavan aina maalaisjärkeä, kuten tämäkin kuluttajariitalautakunnan päätös osoittaa. Tarvitsee vain vakuuttaa olevansa täysi käsi näiden teknisten laitteiden kanssa.
     
  10. csjakat

    csjakat Guest Guest

    Liittynyt:
    16.07.2004
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan vakavassa mielessä olen asiassa liikkeellä. Ikävä huomata, että muutamilla kommentoijilla keskustelun taso menee suomi24.fi typpiseksi. Minun mielestäni toistolaitteilla ja pelikonsoleille on tietty elinikä, jonka ajan niille täytyy saada uutta sisältöä. Jos vaikkapa PS3 pelikonsoli olisi kuopattu vuoden jälkeen julkaisusta ja sille ei enää julkaistaisi pelejä, niin täysin kohtuutontahan se olisi kuluttajan kannalta. Hän joutuisi ostamaan taas uuden konsolin nauttiakseen uutuuspeleistä.

    Näiden levyjeni vaihtaminen jälleenmyyjän ja/tai elokuvien maahantuojien toimesta ei varmaankaan vie heitä konkurssiin ja on liikevaihtoon verrattuna mitätön kustannus. Tekijänoikeudethan olen jo maksanut, haluan vain tuotteen toisessa formaatissa eli ylimääräinen kustannus studiolle lähinnä muutaman Blu-ray levyn painatuskustannus (ei liene nykyään paljon).

    Tätä reklamaatiota ei voida verrata VHS-kasettien vaihtamiseen DVD-levyiksi. Kehityshän on kulkenut suunnilleen näin: VHS > DVD > Blu-ray. HD DVD ja Blu-Ray ovat rinnakkaisia kehityssuuntia ts. toinen ei ole toista parempi. Muissa siirtymissä kuluttaja maksaa parantuneesta kuvan ja äänen laadusta. Myös PS3 pelit ovat ainakin grafiikaltaan laadukkaampia kuin PS2 pelit, joten tässäkin vertauksessa on kyse eri asiasta.

    Mutta suurimman osan kanta on nyt tullut selväksi ja onneksi positiivisiakin viestejä sentään muutama. Ilmoittelen tarvittaessa, miten asia etenee. Voitte olla varmoja, että hehkutan täällä mahdollista saamaani korvausta, ellen joudu sen saamiseksi tekemään vaitiolosopimusta. :rolleyes:

    P.S: Minäkin lueskelin kuluttajariitalautakunnan ratkaisuja ja aika yllättäviäkin juttuja siellä on tosiaan ratkaistu kuluttajan eduksi. Olen edelleen toiveikas.
     
  11. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    En kyllä vieläkään ymmärrä perusteluitasi.

    1. Vuosi 2007 ja alkuvuosi 2008. Ostat elokuvia HD DVD-formaatissa, vaikka hyvin tiedät myös kilpailevan formaatin olemassaolosta ja siten mahdollisuudesta, että toinen formaateista putoaa pois. Et kuitenkaan osta HD DVD-soitinta.

    2. Helmi-maaliskuu 2008. HD DVD kuolee pois, etkä vieläkään osta soitinta, vaikka niitä on saanut jo muutaman kuukauden ajan pilkkahintaan.

    3. Joulukuu 2008. HD DVD-soittimen saanti alkaa olla jo hankalaa, käytettynä niitä tosin myydään jatkuvasti, mutta sellainenkaan ei kelpaa. Päätät, että myyjän täytyy vaihtaa HD DVD:t BD:hen.

    Sinulla on 20 kpl HD DVD-elokuvia. Jos olisit ostanut soittimen, olisit jo voinut katsoa ne. Ne eivät myöskään pilaannu, vaikka uusia elokuvia kyseisessä formaatissa ei enää valmisteta, joten voisit katsoa ne vaikka kuinka monta kertaa uudelleen. Mutta ei, ei käy.

    Miten pientä kuluttajaa nyt tuossa on sorrettu? Vaikka kuinka sitä pohdin, ei aukene sitten mitenkään. Osta nyt ihmeessä se soitin vaikka Huuto.netistä ja katso niitä elokuvia :naminami:
     
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 193
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Itse olen ainakin osittain samaa mieltä tuon päätöksen kanssa. Periaatteessahan tuo yksinkertaistuu siihen, että onko digiaikana (tai juuri ennen analogisten lähetysten loppumista) oikein myydä laitetta, jossa ei ole digiviritintä ja näin ollen myyjä tietää, että laite menee käyttökelvottomaksi. Eli sama jos asiakas haluaisi tv:n joka toimii myös analogisten lähetysten loppuessa ja ostaessaan luulee, että tv:ssä on myös digiviritin jota siinä ei kuitenkaan ole. Tällöinhän asiakas joutuu ostamaan digiboksin vain ja ainoastaan liikkeen virheen takia.

    Eikä sillä myöskään mielestäni ole väliä vaikka asiakas ei digivirittimestä puhuisi, jos myyjä ei siitä mitään kerro. Eli asiakas luulee ostavansa tuotteen joka kestää vuosia, mutta oikeasti tuotteen toimivuus lakkaa heti, kun analogisen lähetyksen loppuvat. Myyjällä on mielestäni velvollisuus kertoa, että laite ei muuten toimi kuin 1,5 vuotta.

    Eri asia on sitten se minkä verran näissä valituksissa on valehtelua takana. Sitä on kuitenkin vaikea kenenkään todistaa minkä verran ostaja on asioista tiennyt ostaessaan tuotteen.

    Voin hyvinkin kuvitella esimerkiksi omat vanhempani ostamaan tuollaisen tuotteen jolla ei digiaikana tee mitään. He eivät juuri mitään tekniikasta tiedä, joten jos myyjä ei asioista kerro niin mistäpä he tietäisivät missä verkoissa jokin laite toimii.

    Menipä taas offtopiciksi.

    csjakat,

    Kerroppa miten voidaan taata se, että jokin tuote on markkinoilla kauemmin kuin vuoden? Jos tuotteen valmistus ja myynti osoittautuu firmalle tappiolliseksi, koska se ei myy juuri ollenkaan niin mikä vastuu firmalla on enää pitää tuotetta myynnissä? Pitäisikö ennemmin irtisanoa työntekijöitä kuin lopettaa tappiollisen tuotteen myynti?

    Itse näen asian juurikin päinvastoin kuin sinä. Mielestäni on hyvä, että markkinoilla on kilpailevia tuotteita vaikkei kaikki niistä pärjääkään. Se alentaa kaikkien samanlaisten tuotteiden hintoja, nostaa laatua ja loppujen lopuksi me kuluttajat yleensä teemme sen päätöksen mikä tuote voittaa ja mikä kuolee pois. Jos me emme osta niitä soittimia niin mikä oikeus meillä on valittaa, että niiden myynti lopetetaan? Minkä verran sinä teit sen eteen, että hd-dvd-soittimet olisivat säilyneet markkinoilla?

    Itse kuluttajana toivon, että valituksesi ei mene läpi. Suomessa on jo nyt muuta maailmaa paremmat kuluttajaoikeudet, kunhan niistä osaa pitää kiinni, mutta liika on aina liikaa. En halua joutua ostamaan tuotteita ulkomailta vain sen takia, että niitä ei uskalleta myydä suomessa.
     
  13. care

    care Guest Guest

    Liittynyt:
    10.12.2005
    Viestejä:
    156
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nimenomaan! Tässä tapauksessa en ole varma, tiesikö myyjäkään laitteen menevän pimeäksi, mutta asian ydin on siinä, että asiakas väitti ostaneensa laitteen hyvässä uskossa. Olettaisin saman analogian toimivan tässä levyasiassakin. Jos asiakas oli tietoinen, että HD-DVD tulee häviämään, vika oli asiakkaan. Luultavasti lopun alennuslevyjä ei siksi tarvitsekaan hyvittää. Olisiko muiden levyjen hyvittäminen reilua myyjää kohtaan onkin sitten jo ihan eri asia.
     
  14. maxx

    maxx Guest Guest

    Liittynyt:
    13.07.2001
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pienemille liikkeille varmaan kyllä muutaman tuhannen euron laksutkin tuntuu aika kivuliaasti.

    Elokuvayhtiöt voisivat myös olla sitä mieltä että et ole mitään tekijänoikeuksia maksanut vaan vain hankkinut käyttöoikeuden yhteen levyyn. Blu-Ray levy on kuitenkin sisällöltäänkin erinlainen kuin HD-DVD. Masteroinnit, valikot jne on kuitenkin tehty levyille uudelleen.
     
  15. ATD

    ATD Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.01.2006
    Viestejä:
    546
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kylläpäs joulumieli nousee oikeen kohisten kun tätä lukee. Onnea vaan matkaan! Tai sitten vaan mieti kannattaisiko sittenkin ostaa/lainata soitin ja katsoa leffat tai vaikka jopa myydä ne ja olla tyytyväinen niihinkin ropoihin niin kuin moni on jo sanonutkin. No joo... :hitme:
     
  16. Håkan

    Håkan Guest Guest

    Liittynyt:
    22.09.2005
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nimenomaan juuri näin EI ole. Jos minulla olisi käyttöoikeus yhteen levyyn, voisin esittää sitä sairaaloissa, kerhoissa ym. sekä kopioida levyä mieleni mukaan. Olisi todella hauska tietää (ja saada kuluttaja-asiamiehen päätös), mitä itse asiassa asiakas ostaa, kun ostaa elokuvan jossain formaatissa. Jos ostetaan oikeus katsoa elokuvaa, niin silloin pitäisi tulevat formaatit saada ilmaiseksi. Toiveajattelua, tottakai, mutta nykyisessä tilanteessa kuluttajalla ei ole oikeastaan mitään oikeuksia ostamansa elokuvan suhteen.
     
  17. KnightOfNi

    KnightOfNi Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2003
    Viestejä:
    815
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei herranjumala. Itse suosittelen sinua ottamaan asianajajan sijasta yhteyttä oman terveyskeskuksesi hoitohenkilökuntaan. Siellä voi ihan rauhassa kertoa mikä mieltä painaa ja saada siihen tarvittavaa hoitoa.
     
  18. Tonppa

    Tonppa Guest Guest

    Liittynyt:
    13.04.2000
    Viestejä:
    1 327
    Saadut tykkäykset:
    2
    Menee OT, mutta:
    Ei hitto mikä juttu tuossa linkissä. Tuon päätöksen perusteella voi siis saada hyvitystä mistä tahansa vuonna 2005 ostetusta televisiosta, jossa ei ole digiviritintä. Sillä verukkeella tietty, ettei myyjä ole maininnut digivirittimen puuttumisesta mitään. Aivan kipeää toimintaa. Pitäisiköhän ottaa käyttöön? :D Sattuu nimittäin olemaan yksi moinen LCD-töllö taloudessa...
     
  19. Thingy

    Thingy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2005
    Viestejä:
    650
    Saadut tykkäykset:
    18

    HAHA, Aivan! Mullakin on 18 kk vanha 42" fullhd töllö, jonka arvo on käytännössä pudonnut alle puoleen. Niin tekisi kyllä mieli päivittää vähän isompaan ja parempaan. Saisinkohan rahat tästä takas tuon päätöksen nojalla, kun ei tässä ole digiviritintä saatikaan sitten HD-viritintä! :eek:
     
  20. Tonppa

    Tonppa Guest Guest

    Liittynyt:
    13.04.2000
    Viestejä:
    1 327
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ooo! Tuossahan on uusi reikä! "Ei sanonut myyjä, ettei laitteessa ole HD-viritintä! Tottakai ostajana uskoin, että HD-televisiossa on HD-viritin! Miten se muka muuten voisi olla HD-televisio!"

    Tuosta täytyisi saada jo vähintään 50% rabattia, koska joutuu katsomaan SD-viritinkuvaa!! :D