Stereovahvistin kysymyksiä

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Ozma, 16.12.2008.

  1. Ozma

    Ozma Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tosi typeriä kysymyksiä, mutta ei vaan ymmärrä ...

    Miksi stereovahvistissa on teho aivan eri luokkaa kuin viritinvahvistimissa (kun puhutaan samasta hintaluokasta)? Eli esim viritinvahvistimen 5x100W vs stereon 2x50W?

    Olen siis heivaamassa viritinvahvistimen pois, koska en tule todennäköisesti hetkeen ostamaan 3 kaiutinta lisää (eikä kyllä sais mitenkään sijoiteltua. Nyt siis alkanut kiinnostamaan stereovahvistimet. Kaiuttimina on AE Lite Two. Tsuppari tulee varmaan myöskin mukaan kuvioihin jossain välissä.

    Haluisinkin kysyä, että mistä ihmeestä sitä tietää onko stereovahvistin sitten hyvä vai ei :) Hintaluokissa on niin suuria eroja ettei niistä kyllä ota erkkikään selvää (et mikä olis hyvä). Esim 500eur luokassa on 2x25W ja sitten on 2x100W ....

    Attakee ny ku ei ymmärrä :D
     
  2. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tungetaan ne teholukemat syvälle aunariin ja kuunnellaan korvilla.:thumbsup:
     
  3. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    743
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta, noita teholukemia ei kannata katsella(kunhan ei hurahda jonkun musikaalisen kauppiaan suosituksesta 0,5 watin putkikoneeseen).

    Väittäisin, että normaaliin kuunteluun riittää sinullakin(kun et ainakaan mitään erityistä maininnut) 10 wattia aivan mainiosti. No sanotaan varmuudeksi 20 wattia:)

    Ei-maanjäristysäänenpaineella tapahtuvaan kuunteluun ei tarvita usein kuin 1(yksi) watti tehoa vähänkin herkemmillä kajauttimilla(vaikka 91dB/1W/1m).

    Noissa mitatuissa teholukemissa(varsinkin halvoissa viritinvahvareissa) saattaa THD olla luokkaa vaikkapa 10%, että saavutettaisiin nuo "mairittelevat" teholukemat.
     
  4. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    lähes kaikissa av-vahvistimissa on semi-integroituja trankku/digi -päätteitä ja se mahdollistaa täyden patteriston vahvistimia yhteen isoon "klönttiin" joka pultataan tietysti jäähyyn kiinni ja valmistajat ilmoittavat suhteellisen helppoihin kuormiin (1ms purske tehona tms) nuo tehot eli jos olet lukenut esim wanhaa hifilehteä joka on testannut av-vahvistimia oikeaoppisesti eli niin että kaikkia kanavia kuormitetaan kunnon kuormalla niin useimmiten 5x100w markkinawatit ovatkin todellisuudessa noin 5x50w.

    stereovahvistimissa taas kun on kotelossa tilaa vaikka ydinvoimalalle niin siellä ei tarvitse tehdä komponenttien koon takia kompromissejä ja virransyöttökin on tuhdimpi kuin av-vahvareissa niin kuormitus tilanteissa sitten astetta järeämmät osat sisältävä stereo vahvistin taas ei mene heti polvilleen ja pystyy antamaan mahdollisesti luvatut 2x100w ja saman tehon tai jopa enemmän pienempi ohmisilla kuormilla.


    huomaa se että kun hintaluokka kasvaa niin laatu ei välttämättä enään kasva vaan sitten valmistaja keskittyy vahvistimen suunnittelussa siihen vahvarin tuottamaan soundiin ja tämä kasvattaa hintalappua...
    esim 500e vahvsitin jonka soundi on hyvä voi olla 2x25w mutta vahvistin joka olisi esim 2x200w voi olla huonosoundinen.
    parhaiten tiedät että mikä merkki & malli olisi hyvä niin koe kuuntelemalla niitä kotonasi ja/tai lukemalla hifiä käsitteleviä lehtiä joissa on ko vahvareita..

    yleensä kannattaa pysyä "valtamerkeissä" jos haluaa peruslaatua perussoundilla ja sitten siirtyä tuntemattomiin merkkeihin kun haluaa vahvistimen tuottavan elämyksiä (tai pettymyksiä) tms

    hinta sinänsä ei ole tae laadusta tms sillä mikä merkki vaan voi myydä sinulle 30e osista kasatun 2x10w "hyperhuippumegahighendsuper" vahvistimen 1000e hinnalla :)
     
  5. Ozma

    Ozma Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suuret kiitokset kaikille vastanneille! Taas tajuaa jotain enemmän. Miettein vaan tuota herkkyysjuttua ...

    Itse omistan tämän tyyppiset kaiutinratkaisut jotka ainakin itseäni miellytti kovasti koekuunnellessa ja nyt ihan käytössäkin ollut kolmisen vuotta.
    http://www.acoustic-energy.co.uk/Product_range/Aelite_series/Aelite_1 2 3_specs.asp

    Kyse ei siis ole mistään hipihipi-kajareista (eipä konemusiikki mielestäni semmosia edes tarvitse), mutta jotenki kovemmilla äänenvoimakkuuksilla ei Pioneerin VSX-916 enää anna bassoa. Tämmöinen ongelma mahdollisesti myöskin kun ostaa stereovahvistimen? Mistä tiedän, että stereovahvistin sopii kaiuttimilleni? Tietty yks vaihtoehto olisi ostaa subi joka kattais sitten 20-100z?
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2008
  6. Tanza

    Tanza Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2008
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuuntele mies kuuntele. Ota vahvistimia kotia ja kuuntele korvalla. Sitte mikä niistä on parhain niin selvä peli.
     
  7. Ozma

    Ozma Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei krpl ... onko tommonenki mahdollista :O
     
  8. Brunberg

    Brunberg Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2005
    Viestejä:
    361
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taisi olla ennemminkin luokkaa 5x20w, toki tuokin riittää normaaliin menoon "helposti" mutta kuitenkin. Noissa halvoissa on sitten säästelty vielä kriittisemmissäkin paikoissa joka saattaa hyvien kaiuttimien omistajia riipiä ja riipiikin.
     
  9. Tanza

    Tanza Guest Guest

    Liittynyt:
    29.04.2008
    Viestejä:
    169
    Saadut tykkäykset:
    0

    Onhan se. Palveleva hifiliike antaa kyllä koekuunteluun laitteet.
     
  10. alspe

    alspe Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja toiseksi, yleensä halvimmat monikanavavahvarit toimii hyvin vaan 8 ohmiin. En välttämättä lähtisi yrittämään ajamaan jotain Dynaudio-settiä halvalla vahvarilla. Omissa edellisissä Dynyissä impedanssi huiteli siellä 2,5-3,5 ohmia alakeskialueella.
     
  11. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    En tiedä onko tässä nyt puhuttu vielä lainkaan päätevahvistimista, vai pelkistä roskista ja puoliroskista, eli integroitujen eri asteista. Päätteet ovat maaapallon ainoita oikeita vahvistimia.

    Esim. wanha 4 kilomarkan eli 666 euron Jammuni posotti ihan iloisesti semmoiset 20 vuotta 2,66 ohmin nimelliseen kuormaan, joka siis tarkoittaa reaktiivisena jotain 1,3 ohmia hetkellistä impedanssia, vaikka muka 4 ohmia oli pienin sallittu kuorma valmistajan mukaan. Hyvissä päätteissä on varmuuskertoimia ja tehoreserviä. Krellini olisi luultavasti jaksanut iloisesti 0,5 ohmiin, mutta 3 ohmin resistiivistä kuormaa siinä käytin, nauhakaiutinta. Tosin se nyt ei oikeastaan liity topikkiin hintalappunsa puolesta, ihan eri kategoriaa ovat HE-vehkeet, niiden kuuluukin olla halpiksia parempia.

    Siis: ihan tavallinen klassinen päätevahvistin (monopääte tai stereopääte) antaa eniten järeyttä ja äänenlaatua suhteessa hintalappuun. Ei mitään turhaa, pelkkää puhdasta ääntä ja paljon.

    Kun laitteeseen ympätään kasa inputliittimiä, volumepotikoita, sävynsäätimiä, pakollista Gainia 20 dB lisää, laite muuttuu kelvottomaksi verkonpainoksi, joka ei edes verkonpainoksi kelpaa luonnonsuojelullisista syistä.

    Nimittäin kun pääte muutetaan integroiduksi tai pahimmassa tapauksessa AV-päätteeksi (hyi stanan stana, ihan puistattaa ajatuskin) niin hinta yleensä tempauksessa alenee vaikka hinnan pitäisi kasvaa vastaamaan lisääntyneiden komponenttien kustannuksia. Laatu täten romahtaa niin alas, ettei nykymatematiikka edes tunne niin negatiivisia lukuja.

    Kannattaa käyttää omia korviaan, omia mittalaitteitaan ja vaikeita kaiutinkuormia, oppii hyvin nopeasti oman vaatimustasonsa. Minäkin aloitin tyhmänä sinisilmänä "testivoittaja"-integroidulla, idioottina noviisina uskoin HIFI-lehden puurokorvaisia testaajia, jotka pitivät laitetta hyvänä, hitto mitä kusetusta sekin testi oli. Vuorokaudessa jo opin, ettei paska (= muiden mielestä testivoittaja) ole minun korvilleni sopiva täyteaine. Sen jälkeen pelkkiä päätteitä olen käyttänyt ja antanut piutpaut "testaajien" mielipiteille. AV-vekottimiin en onneksi ole koskenut, enkä tule ikinä koskemaankaan. 666 euron AV-rähjä ei ikinä yllä samalle tasolle mihin yltää 666 euron monopääte tai stereopääte.

    Ja mikä tärkeintä: opin hukkaostoksestani kertalaakista, että VAIN omiin korviin on luottaminen. Lehtien ammattitestaajat ovat pelkkiä valehtelijoita, massapsykoosin levittäjiä, plasebokauppiaita.

    Haloo: "hyvä" AV-vahvistin; sehän on lähtökohtaisesti paradoksi, mahdottomuus, illuusio, joukkoharha, lehdistön levittämä virus, jolle sairaudelle ovat immuuneja vain ne, joilla on päässään ikiomat aivot ja ikiomat korvat. Ei kaverien korvia eikä kavereilta kloonattuja mielipiteitä.

    Juu, ennakkoluulon vallassa piehtaroin vallan ja tyystin minäkin. Kun näin ilkeästi hyljeksin AV-vehkeitä, vaikka en ole niitä nanosekuntiakaan ikinä kuunnellut, enkä aio kuunnellakaan. Ei nimittäin tarvitse kuunnella. Minä tiedän maistamattakin, miltä maistuu se ruskea erite, joka koiran takapäästä pursuaa, en kaipaa omakohtaisia makukokemuksia tietääkseni, ettei se ole ihmisravinnoksi tarkoitettu. Antaa kärpästen syödä sitä ja kuunnella AV-öklötyksiä, kun kerran sellaisista tykkäävät.

    Ilmeisesti totuuden ymmärtämiseen tarvittaisiin omakohtainen tutustuminen huippuluokan päätteeseen, loppuisi se AV-paskan lutkutus. Edes hetkellinen vertailu olisi opiksi, kaverin päätettä kotiinsa lainaten. Mahtaa monttu jäädä pitkäksi aikaa auki kun omin korvin kuulee saman mistä minä aina luennoin, että vain pääte on kuuntelukelpoinen kapine. Ellei eroa kuule, tilanne on outo. Niin omituinen ja epätodennäköinen tilanne, ettei nykytiede ole siihen varautunut. Ilmeisesti on syntynyt aukko aika-avaruusjatkumoon, ja kuuntelijan korvat ovat kadonneet sinne aukkoon. Johan nyt maamyyräkin erottaa integroidut päätteistä, pelkän hajun perusteella.

    Miksei F-Secure tai huumevieroituskeskus ole kehittänyt viruksentorjuntaa tai pakkohoitokuuria tälle maapallon vaarallisimmalle virukselle/sairaudelle; AV-/integroitujen väärinkäytölle. Onneksi minä en jäänyt integroitujen koukkuun, vaikka integroitua hetken ajan kokeilinkin. Jäin onnekseni koukkuun päätteisiin, mutta sehän on putipuhdas tervehenkinen hyvä harrastus, se nielee ainoastaan rahat ja kaiken ajan, kun ostelee toinen toistaan kalliimpia päätteitä, etsien itselleen parasta ja täydellistä, kuuntelee ja taas kuuntelee. On meinaan todella työlästä kuulla eroja superhyvän ja hyperhyvän välillä. Integroitujen erothan kuulee jo sekunnin jälkeen, siis erottaa todella huonon vielä huonommasta, eli ei ole mitään haastetta vertailla integroituja toisiinsa, niiden erot ovat liian selviä.

    AV-fanien ei kannata ottaa pulttia höpinöistäni, ne ovat vain minun subjektiivisia mielipiteitäni. Jos minä olen allerginen integroiduille, muiden ei tarvitse olla. Jos jonkun korva sietää integroitua, siitä vaan ihan vapaasti, laki ei kiellä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2008
  12. Ozma

    Ozma Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tottaaaaa.... milläs sitten yhdistän nuo n+1 laitetta tuohon yhteen päätevahvistimeen, kun mitä noissa mitä katoin mitkä sopivat mun pudjetille on 2 inputtia ... tosin niistä taitaa olla vain 1 kerrallaan aktiivisena.

    Haluisin myöskin kysyä, koska ilmeisesti sulla on aika kova taso, että onko NAD C372 Stereo Integrated Amplifier mihinkään?
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2008
  13. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    743
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos et osta integroitua(=esi- ja päätevahvistin samoissa kuorissa), vaan päätteen, niin tarvitset kaveriksi esivahvistimen, josta hoidetaan inputin valinta ja voimakkuussäätö.

    Mitä tarkoitat tällä? Ääntähän kuitenkin kuunnellaan yhdestä lähteestä kerrallaan, eikö niin? :)
     
  14. pawe

    pawe Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2005
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joutuisa ja edullinen tapa hoitaa ohjelman valinta ja jopa miksata eri ohjelmalähteitä yhteen on ostaa pieni dj-mikseri esim: tälläinen Ameriikan Audio. Etuasteena hakkaa kiinaripuliintegroidut mennen tullen. Tuosta piuhat päätteeseen, siitä koilottimiin ja ávot. Jos tykkää laulaa karaokea tai muuten vaan huudella hoi-hoita mikkiin, onnistuu sekin.
    Parempia saa enemmällä rahalla, tuosta halvempaa en enää lähtis koittamaan.

    -Paavo
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2008
  15. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    743
    Saadut tykkäykset:
    0
    :sleep:Joo... Puhuimme nyt kohtuullisen hyvästä stereo-integroidusta hifivahvistimesta kotikäyttöön. Nyt kyllä kaikki ei tässä ihan täsmää.

    Jos nyt pidetään nuo pa-systeemit sitten erillään tästä keskustelusta, hifistä oli kuitenkin kyse.

    Yleensä en musiikkia kuunnellessani ja siitä nauttiessani huutele hoihoita mikkiin, en tietenkään muista tiedä sitten:D
     
  16. pawe

    pawe Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2005
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossahan juuri kyseltiin millä valitaan kuunneltava ohjelma erillistä pääteastetta käytettäessä, ja rivien välistä myös miksaus mahdollisuutta. Ja vieläpä huokealla.
    Eli katsotaanpa sitä asiayhteyden täsmäämistä uudemman kerran.

    Millä perusteella pikku DJ mikseri ei sopisi kotioloihin?
    Kun siinä ei ole kaukosäädintä?
    Mikään ei estä käyttämästä DJ mikseriä (mikä muuten on etuaste, ei PA laite) koti-hifeissä. Jengillä on niitä Behringereitäkin aimo kasat subbasia ekvalisoimassa puhumattakaan T. ampeista, mitkä on 100% PA laitteita ja hyvin supattaa
    olkoonkin että IMO en pidä noista kumpaakaan Hi-Fi laitteena
    -Paavo
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2008
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minä olen käyttänyt passiivista etusta eniten. Oikeastaan etunen on pelkkä ohjelmanlähteen valitsin eli kullattu ELMA-kiertokytkin metallilaatikossa. Niitä isoja läpikuultavia kultavalkoisia, muutaman kympin hintaluokkaisia kiertokytkimiä siis:
    http://www.schuro.de/preisl-elma04.htm

    Pikkuinen umpinainen sinertävä ELMA on huono, epäluotettavampi, en suosittele, siitäkin on kokemuksia.

    Kiertokytkin tai releellä tehtävä valinta ei pilaa ääntä, jos käytetään hyviä komponentteja.

    Volumepotikan käyttö passiivietusessa onkin jo pidempi juttu, nostaa koulukuntaedustajat kovaan kiistelyyn, mutta onhan integroiduissakin volumepotikka, joten sekään ei synnittömäksi pääse. Volumepotikan käyttö on mukavuustekijä, mutta se hieman heikentää äänenlaatua.

    Volumesäädön omaava cd-soitin tai muu äänilähde ei tarvitse kuin ohjelmalähteen valitsimen ja päätevahvistimen. Soittimen antojännite, noin 2 volttia, tai tietokoneen äänikorttien noin 4 volttia, riittää yliohjaamaan kaikki kuluttajapäätteet, niille riittää 0,7...1,0 volttia antamaan täyden antotehon.

    Erikoisen hiljaisia äänityksiä varten voidaan kytkeä käyttöön erillinen aktiivinen linjavahvistin, jossa on säädettävä Gain. Akkukäyttöisenä paras ääni syntyy, poistuu mahdollisuus galvaanisiin ja kapasitiivisiin ja induktiivisiin maalenkkeihin, joita verkkovirtamuuntajallinen vahvistin voi aiheuttaa. Esim. 2 kpl 18650-litiumakkuja (2400 mAh) tuottaa +-3,7 voltin jännitelähteen, joka sopii moderneille opareille, ja toiminta-aikaa saa suunnilleen 10 vuorokautta putkeen (240 kuuntelutuntia) ennen kuin akkujen latausta tarvitaan. 100 vuorokautta akut kestävät jos käyttää vähävirtaisia opareita, joille milliampeerin virta riittää, mutta kyllä se kymmenenkin päivää ihan hyvä latausväli on. Etenkin kun niitä hiljaisia äänitteitä ei joka päivä eteen satu, eli pärjätään täyspassiivimoodissa valtaosa ajasta.



    ELMA tekee myös volumesäätimiä eli kiertovalintaisia vastusjakajia, kiertokytkimien lisäksi:
    http://www.elma.com/Europe/English/Products/RotarySwitches_4/AudioSwitches_50.aspx
    Muu valikoima:
    http://www.elma.com/Europe/English/Products/RotarySwitches_4.aspx
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2008
  18. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 281
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sopiihan se, mutta jos halutaan kohtuullinen tai jopa hyvä kanavaerotus sekä sellaiset kohina-arvot & häiriöetäisyydet, että laitetta jaksaa kuunnella, saatikka esitellä kavereille, maksaa se reippaasti enemmän kuin kunnon stereovahvistin. Esim. Yamahan uusi A-S700 on ns. "budjettiluokan" (~700 €) parempi vahvistin, jolla tulee toimeen.
     
  19. pawe

    pawe Guest Guest

    Liittynyt:
    20.11.2005
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osuipa silmiini käytetty sievä pieni tehopaketti: Chevin A500 400€. Tämä on 100% pa laite, mutta ei sen toiminta kotona miksikään muutu.

    Nyt kun en muista noita pienimpiä vehkeitä kunnolla, niin tuossakin saattaa olla tuuletin, mikä tietty miinnoitaa audiphiilistelyn sikäli kuin se pyörähtää käyntiin (sub-käytössä viimeistään). Tuurilla tämä on passiivi jäähy. Hakkaa Yamahan pääteasteena 1000000 - 0. Jopa teholupauksiin voi luottaa.

    Tuohon astetta, kahta parempi etunen (300€) on se sitten mikseri- tai kotimallinen, niin tulos kyllä kuuluu. Ja kelpaa elvistellä kavereilleen jos sen kokee tärkeäksi osaksi signaalitietä.

    -Paavo
     
  20. Ozma

    Ozma Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    37
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päk tu bisness. Vuoden asian kanssa pähkäiltyäni olen päätynyt jo suunnattomaan vitutukseen ainakin myyjien kanssa. Taas kun kävin ns. "alan" liikkeessä niin tuntui, että kasa paskaa heitetään naaman eteen....

    Olen päätynyt 2 eri vaihtoehtoon ja tahtoisin kuulla teiltä (jotka olette kokeilleet ja ehkä jopa tiedätte asioista jotain) asiaan.

    vaihtoehto 1.
    Arcam FMJ A18 - stereovahvistin

    vaihtoehto 2.
    Pioneer VSX 916 ns. "etuvahvistimena" ja Arcam P38 päätevahvistimena.

    Olen myöskin tutkaillut noita monen näkösiä juttuja ja kysellyt muualta yms. ja yksi pointti mikä on esitetty oli aika mielenkiintoinen mihin en kaiuttimia ostaessani kiinnittänyt huomiota. Kaiuttimien ilmoitettu 6ohm. Nähnyt 4 ja 8ohm ties missä, mutta tuo 6 on aika hauska. Vaikuttaako tuo "väliinputoaja" 6ohm mitenkä vahvistimien toimintaan?