HD -ääniformaatit HTPC:llä/vahvistimen hankinta

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana ZED, 05.04.2008.

  1. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisi hankkia AGP-väyläinen kortti, joka osaisi antaa HD-äänet + kuvan ulos HDMI:stä. Onko kellään kokemuksia AH3650 SILENT/HTDI/512M kortista, tai muita suosituksia?
     
  2. masa2

    masa2 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.07.2001
    Viestejä:
    578
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyseessä pelkkä PCI-E väylään menevä äänikortti ja vieläpä ilman HDMI yms. kikkareita. Parasta tuossa on erittäin hyvä ramdac+opamp pääkanaville ja "vain" hyvät muille kanaville. Siis kun ottaa huomioon kortin hinnan n. 80€.

    Itse lykkäsin vahvarin HD luokkaan päivittämisen hamaan tulevaisuuteen ja nyt otan äänet analogisena 5.1 muodossa vahvarille.
     
  3. UrsusArctus

    UrsusArctus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2007
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, taisin pikkasen sekottaa noi kortit.. Siis tarkoitin tätä http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=26490
    Sulla on varmaanki tää: http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=2733

    Oon tässä ootellu sellaista ääni/näyttökorttia jossa olisi tuki uusille ääniformaateille ja että kuva ja ääni kulkisi samassa letkussa vahvariin ja vahvarista näytölle.. En tiä sit toimisko toi Xonorin kalliimpi malli juurikin niin.
     
  4. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikäli lyön koneeseen tämän kortin, työntääkö PowerDVD HD-äänet kuvan kanssa HDMI:stä (tai no, DVI:stä joka vaihdetaan palikalla HDMI:ksi) ulos? Tuntuu vähän turhan halvalta ja helpolta ratkaisulta saada BR-tason kuva ja ääni vahvarille vanhasta pöytäkoneesta :)

    5.1 kanavaa siis riittää.

    Prkl kun on tietotaito jäänyt tuonne vuosituhannen vaihteen tasolle.. Kai tuollaista korttia voi pelkkänä äänikorttinakin käyttää, ts. siirrellä sillä pelkkää audiota HDMI:n läpi vaikkapa foobarilta/winampilta vahvistimelle?

    Lisähaasteena on vielä se, että kuva pitäisi tarpeen tullen saada siirrettyä TV:lle, jossa ei ole kuin S-video input. HDMI->SVID ei ole mikään ongelma, mutta tuskin tuo kortti osaa puskea toisesta DVI:stä ääntä vahvistimelle, ja samanaikaisesti toisesta kuvaa televisiolle? Vahvistimen kautta kuvaa ei voi kierrättää, koska se ei syötä HDMI:n kautta sisäänotettua kuvaa analogisiin lähtöihin (Denon AVR-1909).
     
    Viimeksi muokattu: 19.10.2008
  5. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Radeon HD 3650 ei tue HD-ääniformaatteja, vaan ainoastaan normaaleja S/PDIF:n kautta siirrettävissä olevia (5.1 DD/DTS ja 2.0 PCM). Radeon HD 4xxx mahdollistaa myös 8-kanavaisen LPCM-äänen siirron, jolloin HD-ääniformaatit voi purkaa softalla (PowerDVD:llä) ja siirtää HDMI:n kautta digitaalisesti viritinvahvistimelle.

    Jos näytönohjain tulee vain videotoistoon, eikä sillä ole tarkoitus pelata, viileämpikin kortti riittää. Esimerkiksi Asus EAH4350 SILENT/DI/512M vaikuttaisi ihan hyvältä valinnalta. Tosin siitä puuttuu S-video-ulostulo.

    Kyllä tämän pitäisi onnistua, ellei softassa tai ajureissa ole ylimääräisiä rajoitteita. Työpöydän voi vaikkapa kloonata molempiin ulostuloihin.
     
  6. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paskempi homma. AH (AGP-väyläisenä) sarjasta ei löydy kuin AH3450/HTP/256M, AH3650 SILENT/HTDI/512M ja AH2600PRO/HTDP/512M kortit. Eikä noista muutenkaan ota maallikko selvää miljoonine support sitä ja support tätä lyhenteineen. 2600PRO:ta kehutaan kovin sanoin, mutten saa selvää mihin se pystyy ja mihin ei.

    Mutta tosiaan, HD matsku pitäisi saada ulos. Eli pitää jatkaa pähkinän särkemistä / neulan etsimistä. PC:n päivitys ei kuitenkaan tässä vaiheessa tunnu järkevältä rahareiältä.

    Meikäläisen pitäisikin periaatteessa saada tavaraa ulos kolmesta outputista yhtäaikaa. Ääni DVI/HDMI:n kautta vahvistimelle (jolloin kuvaakin siirtyy samalla, ei liene saa pelkkää ääntä ulos?) ja kuva television S-video kolosta sisään. Monitoristakin pitäisi varmaan saada jotain näkymään :)

    Tosin mietin tähän jo kiertotietä (jos tilanne on se että vain kaksi kolmesta DVI/DVI/HDTV ulostulosta toimii kerrallaan). Pistää AV-vahvistimen DVI-ykköseen, ja kun tulee tarve siirtää kuvaa televisiolle, niin aktivoi HDTV outputin, jolloin ilmeisesti DVI-kakkonen sammuu, mutta PC:tä voi silti operoida TV-ruudun avulla?
     
  7. Samu81

    Samu81 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2006
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millaisenkohan tehopuuceen tuo tarvitsee?

    Nyt on uuden TrueHD -ääniä tukevan vaffarin myötä tulossa tarvetta myös päivittää PC -puoli vastaamaan vahvarin ominaisuuksia.

    Matolaatikko on mallia C2D E6400, 4gb muistia, 8800GT ja Vista 64. Osaatko sanoa alkaako tuollainen kokoonpano köhiä jos tarkoituksena on katsella sisäisellä BD -asemalla leffoja TrueHD -äänillä höystettynä.

    Helpoin tapa lienee hankkia ATI:n HD 4870 -näyttäri, josta HDMi:llä äänet vahvariin, vai? Miten tällöin käy netistä ladattavien videopätkien kanssa, joissa on TrueHD -äänet?
    Toinen tapa lienee TrueHD -äänikortti, vaan onko näitä markkinoilla? Tässä topikissa oli hieman puhetta Auzen X-Fi HomeTheater 7.1:stä (sekä jostain Asuksen vastaavasta?), mutta sitä ei kai ole vielä julkaistu?
     
  8. Anjin

    Anjin Guest Guest

    Liittynyt:
    10.07.2008
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse itselleni vastaten postaukseni toiselta foorumilta (tai oikeastaan tarkennuksia ja lisäkysymyksiä esittäen):

    Selvisi, ettei tuollaista korttia yksinkertaisesti ole olemassa. Jos sellaisen haluaa niin on pakko vaihtaa emoon jossa on PCI-E väylä.

    Nykyinen kokoonpano on seuraavanlainen:
    Emo: Asustek P4P800-E
    Prossu: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz (ilmeisesti tyyppiä: Socket 478?)
    Muistit: 2x: 512MB DDR-SDRAM

    Minulla ei ole leffakäytön lisäksi mitään tarvetta päivittää konetta, joten siihen ei huvittaisi kauheasti investoida. Olisikohan mahdollista vaihtaa pelkkä emo PCI-E malliseksi ja lyödä uuteen vanhat palikat kiinni (ok, samalla lisää muistia, mutta muuten)?

    Jos on, niin mitä lautaa suosittelisitte?

    En tarvitse oikeastaan mitään extroja lautaan. Näytönohjain/äänikortti, wlanit etcetc tulevat kaikki erikseen. En edes kellota konetta ;)

    EDIT: Tajusin juuri etten tiedä ainuttakaan PCI-E väyläistä näytönohjainta, joka antaisi ulos HD-tason kuvan lisäksi HD-äänet, eli joko 8-kanavaa LPCM ääntä tai (TrueHD / DTS-HD Master Audio) bitstreamia (liekö näitä bitstreamiin kykeneviä olemassakaan vielä?), ja jossa olisi TV-out. Eli joko saan AGP-kortilla kuvan sekä tykkiin että televisioon ja SPDIF-äänet, tai sitten kuvan vain tykkiin ja HD-äänet, mutta joudun heittämään televisiolla vesilintua. Prkl!

    EDIT2: ATI EAH4670/HTP/512MD3 näyttäisi omaavan VGA+DVI+HDTV ulostulot.
    a) Piirisarja kykenee käsittelemään 8 kanavaista LPCM-ääntä. Kai tuo antaa sen ulos DVI:stä (joka voidaan muuttaa adapterilla HDMI:ksi?)?
    b) Osaakohan tuo antaa kuvan yhtäaikaa ulos sekä TV-Outista että DVI:stä (ks. tämän ketjun posti nro. 4)


    Ja vielä tuo kyseinen posti nro. 4, tai sen relevantti osa:

    Kun katson tykiltä jotain niin ongelmaa ei ole. Toinen DVI vie kuvan monitorille ja toinen kuvan + äänen AV-vahvistimelle. Kikkailua tulee siinä vaiheessa kun pitäisi katsoa kuvaa televisiosta, ja äänen pitäisi kuitenkin kulkea AV-vahvistimelle.

    Mahtaisikohan seuraavanlainen onnistua: Lähtötilanne on se, että toinen DVI vie kuvan monitorille, ja muut lähdöt ovat pimeinä. Aktivoidaan HDTV-outti (jonka siis saa adapterilla tms. muutettua S-videoksi?) ja pistetään kuva televisioon. Tämän jälkeen suljetaan monitorille kuvan vievä DVI, ja aktivoidaan AV-vahvistimessa kiinni oleva DVI, jotta saadaan audio vietyä sinne. Televisiostahan näkisi katsoa mitä koneella säätää, ja se, että AV-vahvistimelle menee äänen lisäksi kuvakin ei haittaa, se vaan jää käyttämättä. Eli monitorin DVI pimeäksi ja kaksi muuta outtia käyttöön. Onko veikkausta tai kokemuksia toimiiko näin?


    Kyse oli tuolloin kortista jossa 2xDVI, ei VGA+DVI
     
  9. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä tuo on ihan riittävän tehokas puucee Blu-rayn salauksen ja HD-äänien purkuun, kun video puretaan näytönohjaimen raudalla. Jää vielä toinen ydin hyödyntämättä.
     
  10. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tuli tässä semmoinen juttu mieleen, että tsellä sattuu olemaan n. 4v vanha av-vahvistin (Pioneer VSX-AX5i-S) ja siinä on i-link-liitäntä (firewire), jonka kautta voi tuoda digitaalisesti monikanavaisen PCM-äänen DVD-audio tai SACD-soittimelta. Sitten päähäni pälkähti ajatus, että voisikohan i-linkkiä käyttää HD-elokuvien äänien ulostamiseen PC:ltä? Ongelmaksihan tässä tulee tietysti tulee se, miten saada PC:n firewirestä i-linkille sopivaa dataa ulos. Normaalissa PC:n firewiressä ei ole i-link tukea, mutta huomasin, että SB Audigy- ja Audigy 2-korteista löytyy firewire, jossa i-link tuki. Soundblaster.com FAQ:ssa joku on kysynyt tuosta I-linkistä seuraavaa:

    Pioneerin manuaalissa on kyllä huomautus, että i-link ei ehkä toimi kunnolla i-link firewirellä varustettujen tietokoneiden, dvd-tallentimien, dv-kameroiden tai sateliittivastaanottimien kanssa. Jos tuon i-linkin saisi kuitenkin pelittämään, niin monikanavaiset PCM-äänethän pitäisi kuulua silloin, kun HD äänet (True HD, DTS-HD MA) purettaisiin PowerDVD:llä tai TotalMedia Theatrella monikanavaiseksi PCM:ksi?

    Itse kyllä epäilen tämän idean toimivuutta, mutta olisi kiva tietää, onko joku kokeillut tätä käytännössä. Tai sitten jos tuo toimisi, niin silloin Audigy varmaan pilaisi äänen jollain resamplauksella. :rolleyes:
     
  11. UrsusArctus

    UrsusArctus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2007
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällänen pikanen kysymys: Vuokrasin uuden Indiana Jonesin ja laiton leffan pyörimään niin huomasin, että englannin kielisen ääniraidan saa ainoastaan DolbyTrueHD muodossa ja vanha vahvistimeni ei tietenkään tuota uutta raitaa tue, joten jouduin katsomaan pelkkänä Stereona... Vitutti! Saksan yms. dubbaukset kyllä toimi Dolby Digitalina, mut ei paljoa kiinnostanu siinä vaihees.
    Pystynkö, jos hommaan uuden vahvistimen, kuljettaman TrueHD äänet SPdiffiä pitkin vahvarill? Vai tarvinko HDMI:in?

    Asema on LG:n combopyöritin ja näytönohjain 8600GT
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2008
  12. Tze

    Tze Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2006
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Et pysty, ei riitä kaista spdiffissä hd-äänille. Eli hdmi:n tarvit.
     
  13. Hertsikka

    Hertsikka Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2008
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sanotaan nyt vielä vaikka tätä on täällä monessa threadissa jauhettu...
    PowerDVD 8:lla voi downmixata trueHD äänet Dolby Digitaliksi tai DTS:ksi, jotka kulkevat SPDIFfiä pitkin.
     
  14. UrsusArctus

    UrsusArctus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2007
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Okei, kiitos vastauksesta. Eli kuinka tämä downmixaaminen tapahtuu? Toi olis kätevää tähän alkuun ennen uutta vahvistinta. Mutta millanen näytönohjain pitäisi olla että saisin kuvan ja äänen (TrueHD) vahvarille HDMI:llä?
     
  15. Hertsikka

    Hertsikka Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2008
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    PowerDVD:n configuration ja välilehti audio, siltä valitaan spdif ja valitaan output modesta esim. DTS.

    Tietääkseni radeon 4800 sarjalla saa trueHD äänet HDMI:n kautta vahvarille ainakin. Tälläinenkin on olemassa: http://www.engadgethd.com/2008/06/05/asus-intros-hdmi-equipped-xonar-hdav1-3-sound-card/

    En ole tuohon sen enempää paneutunut, riippuu käytöstäkin..
    Kokeile etsiä haulla plazalta, näistä on keskusteltu täällä enemmänkin...
     
  16. Matthew

    Matthew Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman infoa Asuksen Xonar äänikortista:

    http://www.avsforum.com/avs-vbshowthread.php?p=15063177#post15063177
     
  17. geru

    geru Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2007
    Viestejä:
    1 389
    Saadut tykkäykset:
    0
    Radeon 4850/4870 ja Radeon 4830 sivuilta löytyy tarkemmat tiedot. Näyttäisi tuon mukaan ainakin siltä että 4830 ei hanskaa HD-formaatteja, mutta 4850/4870:n spekseissä ne on mainittu. Tai mitä purkua tuo nyt sitten tarkoittaakaan.

    4850/4870:
    4830:
     
  18. UrsusArctus

    UrsusArctus Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2007
    Viestejä:
    181
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos, hyvistä tiedoista!!!
     
  19. Matthew

    Matthew Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.09.2001
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    0
    Päivitystä listaan:

    Total Media Theatren uudella versiolla onnistuu nyt myös Dolby TrueHD.

    Ei onnistu
    It does not bitstream HD-DVDs at all
    It does not bit stream at all with Vista
    It will not send PCM audio exactly the way it is encoded unless you manually select the correct Khz
    It can not pass 24p video through with some ATI cards.

    Onnistuu

    1. Bitstream DD+, Dolby TrueHD, DTS-HD and DTS-MA from Blu-rays in Windows XP with the NEW Asus version of TMT only.
    2. Bitstream DD and DTS from Blu-rays in Windows XP with the Asus version of TMT only.


    linkki Asuksen sivuille jossa uusi versio TMT:stä
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2008
  20. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt löytyy muutama ATI 4650 sarjan kortti passiivisella jäähdytyksellä.

    http://www.geizhals.eu/?cat=gra16_512;asuch=ati+4650;sort=p&xf=134_passiv

    Kellään tietoa saako PCI-E väylässä olevaa korttia sammutettua mitenkään ohjelmallisesti Vistassa tai Linuxissa (X58 emot)? Olisi mukavaa jos voisi pitää tällaista n-ohjainta toisessa 16x PCI-E paikassa ja toiseen laittaisi tehokkaamman kortin raskaampien pelien pelaamista varten.