Monikanavääni YLEllä lähiviikkoina

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana PetteriJarvinen, 25.01.2008.

  1. Pete1

    Pete1 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.01.2005
    Viestejä:
    49
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kellään uudempaa tietoa, milloin nämä 5.1 äänet ovat alkamassa?
     
  2. keni

    keni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.04.2007
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jees.
    Voi juma. Rakennetaanko se tekniikka atomi kerrallaan, vai kuinka muuten voi hankinta kestää näin kauan. :hitme: Tullee taas joku uniikki Erikois-Spesiaali malli, mitä ei mistään edes saa.
    Näinköhän käy, että keväällä aloitusta taas lykätään ja vuoden päästä ollaan edelleen samassa tilanteessa.
     
  3. ZeiTsei

    ZeiTsei Guest Guest

    Liittynyt:
    25.06.2007
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Triidin otsikoksi sopisi paremminkin Monikanavääni YLEllä lähivuosikymmeninä (jos lainkaan).
    :rolleyes:
     
  4. Caporegime

    Caporegime Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.04.2004
    Viestejä:
    1 587
    Saadut tykkäykset:
    3
    En mitään tv-tuotannosta ymmärrä, mutta "Tuotantoon päästään sitten..." antaisi olettaa kysen olevan YLE:n itsensä tuottamista ohjelmista? Mitä erityistä tekniikkaa elokuvien lähettäminen 5.1 äänillä tarvitsee?

    Eikö Euroviisut muuten tullut juuri vuosi sitten "jouluspesiaalina" ja ensimmäisenä kokeiluna?
     
  5. soundcape

    soundcape Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2001
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä sain joskus syyskuussa 2008 sähköpostia YLE:ltä monikanavaäänistä. Viesti oli, että testit edelleen käynnissä ja että lähetykset alkavat keväällä 2009.
     
  6. dimangisilmä

    dimangisilmä Guest Guest

    Liittynyt:
    04.12.2008
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juu multimedian laatu ei puussa kasva varsinkaan rakkaassa pakatussa digiTv:ssämme.

    Kuva ajaa ainakin musta edelle 100 kertaa tärkeämpänä kuin monikanavaäänet.

    Se äänihän on sitten pois kuvasta.

    Ellei kaikki laitteet sitten toimi alasmiksauksessa, jolloin mp2-raita voitaisiin lähetyksen ajaksi kytkeä pois käytöstä.
     
  7. failure

    failure Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näyttää siltä, että yle ei saa aikaiseksi nykyaikaista digiTV:tä (malli 1995) koskaa. Siihen tästä ikivanhasta tekniikasta ei ole. Yle tarpoo edelleen muniaan myöten hel***n upottavalla suolla. Missähän ovat nyt ne puuhamiehet eli suuremman konnat? no vastaan nehän istuu +tv:n hallituksessa.
     
  8. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kerro ihmeessä lisää, mikä nykyisessä lähetystekniikassa on sellaista, mikä estää sen "nykyaikaisen digitv:n" lähettämisen? Nyt ei siis puhuta byrokratiasta tai kanavapoliittisista päätöksistä, vaan tästä "ikivanhasta" tekniikasta.
     
  9. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Haloo, vuonna 1995 ei mistään 5.1-äänistä tiedetty vielä mitään. Mikähän on mielestäsi sitten nykyaikainen DigiTV? Mielummin minä yrittäisin edistää HDTV-lähetysten alkamista/yleistymistä kuin vaatia väkisin monikanavaääniä SD-lähetyksiin muutenkin ahtaisiin mukseihin. :rolleyes:
     
  10. avisio

    avisio Guest Guest

    Liittynyt:
    22.03.2007
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    0
    On tämä kyllä säälittävää näpertelyä.
    Canal plussalla on ollut teräväpiirto, monikanavaäänet, ja toimiva tekstitys jo pitkän aikaa.

    Taitaa olla vain kysymys aikaansaavuuden eroissa, kun toteuttajana ovat yhtiöt, joista toisen pitää toimia asiakkaiden ehdoilla, ja toinen toimii kansalaisilta pakko-otetuilla rahoilla.
     
  11. Tuike

    Tuike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.05.2004
    Viestejä:
    684
    Saadut tykkäykset:
    12
    Ei kyllä enää mikään Dolby 5.1 jaksa tässä vaiheessa enää innostaa kun on päässyt kuulemaan häviötöntä surround ääntä blu-ray levyltä. :sleep:
     
  12. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Tätähän se on. 20 vuotta sitten stereoääni oli kova juttu TV-lähetyksissä ja nyt ei enää kelpaa edes DD 5.1. Oletteko pistäneet merkille kuinka tekniikan kehitys syö ikävästi onnellisuuttanne? Tekniikka kehittyy vääjäämättä. Miten siis elää onnellisena? No, omaa suhtautumistaan asioihin voi tarkistaa vähemmän ylimieliseen suuntaan ja arvostaa sitä mitä on. Voitte myös itkeä ja marista asioista koko loppuelämänne. Vapaa maa, vapaa valinta. ;)
     
  13. failure

    failure Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Haloo haloo vaan. Vinkiksi, että DolbyDigital ääni on ensikerran esitetty elokuvateatterissa 1992. Eikö se ole jo kohtuullisen vanhaa tekniikkaa.

    En minä ole vaatimassa mitään monikanavaääntä, kun se näyttää olevan tälle nykytekniikalle ylipääsemätöntä.

    No eipä taida olla enää muistissa millä tämä suttutv meille kansalaisille myytiin. Luvattiin ummet ja lammet: DVD tasoinen kuva, supertekstiTV, EPG, josta piti voida lukea viikkotolkulla etukäteen pitkiä sepustuksia ohjelmien sisällöstä, pankkipalvelua olohuoneessa kaikenkansan katsellessa yms.

    Eihän niistä yksikään ole toteutunut. On kuva, jossa kaiken liikkuvan ympärillä liehuu sontapilvi, ohjelmien tekstitykset sellaista pölkkykirjainta, jota on hyvin vaikea lukea vain vilkaisemalla (siinäkin mentiin taaksepäin) , vanha -70 luvun 40 merkkiä/rivi tekstiTV, EPG:ssä vaivaiset 250 merkkiä/ohjelma, jossa teksti katkeaa kesken sanan miten sattuu, puhumattakaan monikanavaäänistä.

    Se miksi ei tämä toteudu on, että systeemissähän ei yksinkertaisesti riitä bitit aikaansaamaan kaikkea tätä, muutenhan se olisi nykytekniikalla mahdollista.

    Onhan meillä sentään toinen tekniikan huippuprojekti, joka vie Suomen tietotekniikan huipulle, se on mobiiliTV. :sleep:
     
  14. dimangisilmä

    dimangisilmä Guest Guest

    Liittynyt:
    04.12.2008
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sisältöinflaatio on ainakin tapahtunut ;). Ja "sisältöä" liikaa tarkoittaa tarkoittaa huonompaa kuvaa ja ääntä. Jos bittivirta oli tuplana niin olisin tyytyväinen.

    Juu ne DVB-tekstit parantaisivat kuvanlaatua kirjainten ympärillä. Kuvaan pakaaminen tekee häijyn jäljen. Minua on jotenkin ihmetyttänyt se miksi tekstitystä ei tuohon standardiin saatu tekstipohjaisena. Oikein toteuttuna sijoitus ja muotoilu toimisivat.

    Testailin MHP:tä vähän aikaa, kun boksin sain ilmaiseksi ja niitä "palveluita" oli vielä hengissä. "Supertekstin" renderöinti kesti aivan järkyttävän pitkään. Lisää poweria boksin prossuun sen takia tuskin kannattaa.

    Tilanne nyt on mikä on. Itse en näe nykyisessä muksitarjonnassa mitään järkeä monikanavaäänille. Kaapelissa nämä monikanavaäänet kaiketi on maksupuolella käytössä kanavasta riippuen.
     
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Niin, ja kauan ennen tätä vuonna 1969 käytiin ensi kertaa kuussa. Kumma kun ei vieläkään ole avaruusturismi yleistä!

    Ennemminkin se on "vähemmän tärkeää" kuin ylipääsemätöntä. Suurin osa ihmisistä kuuntelee (valitettavasti) TV-ohjelmien äänet uuden 32" LCD:nsä onnettomista kääkättimistä jotka eivät pysty tuottamaan edes kunnollista stereokuvaa! Eipä varmaan monikanavaäänistä olisi heille mitään hyötyä. Kannattaa myös huomata että esim. pelkkiin elokuviin keskittyvillä maksukanavilla monikanaäänet ovat oleellinen asia mutta esim. YLEn kanavilla tulee paljon ohjelmaa joissa monikanaäänet eivät tarjoa juuri mitään lisärvoa (esim. uutiset, joissa monoääni riittää periaatteessa uutisankkurin puheelle).

    On muistissa mutta ainakin minä osaan suhtautua moiseen markkinointiin ottaen huomioon tuon ajan teknologisen optimismin ja tietynlaisen naivismin. Näin jälkikäteen on tietysti helppo olla jälkiviisas kun on nähty miten homma meni. Tuohon aikaan käytettiin CRT-telkkareita joissa Digitv ja DVD-kuva todellakin on aika samaa laatua. LCD muutti tilanteen. Interaktiivisiin palveluihin suhtauduin aina epäillen ja en yllättynyt niiden epäonnistumista yhtään. Omalla CRT-telkkarillani digitv tarjoaa huomattavasti paremman "suttukuvan" kuin kohinainen ja komposiittisignaalista kärsivä analogitv, anamorfisen kuvan tuesta nyt puhumattakaan. En siis jaksa valittaa. :rolleyes:

    Taitaa olla digiboksikohtaista tuo teksitys. Minulla ihan luettavaa. EPG-tukea/tekstiTV:tä ei karvalakkiboksini edes tarjoa. :D Anamorfinen kuva kuitenkin toteutui ja hyvä niin. Kanavia saatiin myös lisää. Minulla myös kuvan laatu parani rutkasti mutta käytänkin huipputason CRT-telkkua (kunnes pamahtaa)

    Valintakysymys. On valittu mielummin enemmän kanavia kuin DVD:n ylittävä überlaatu.
     
  16. unreal

    unreal Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2004
    Viestejä:
    3 805
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja millään tällä ei ole tekemistä sen kanssa millainen tekniikka digitelevision välittämiseen on valittu. Kaikki luvattu on valitun standardin puitteissa mahdollista, tekniikka on täysin syytön siihen, että kanavat ovat päättäneet tunkea muksit niin täyteen, että jokaista kilobittiä pitää laskea erikseen.

    On turha puhua esimerkiksi siitä, että olisi voitu valita tekniikka, jossa yhteen muksiin mahtuu enemmän bittejä (ei olisi, siinä vaiheessa kun näitä päätöksiä tehtiin), koska ei ole yksinkertaisesti mitään merkkejä siitä, että ylimääräinen kaista käytettäisiin oheispalvelujen parantamiseen. Sen sijaan on runsaastikin merkkejä siitä, että todennäköisesti tilaan olisi vain sullottu lisää kanavia.
     
  17. Ohramies

    Ohramies Uusi jäsen

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kunhan kaiutinkaapelit ovat oikeanlaiset :rolleyes:
     
  18. kkh

    kkh Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2004
    Viestejä:
    273
    Saadut tykkäykset:
    0
  19. Axa

    Axa Guest Guest

    Liittynyt:
    31.12.2005
    Viestejä:
    334
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. Caporegime

    Caporegime Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.04.2004
    Viestejä:
    1 587
    Saadut tykkäykset:
    3
    No vihdoinkin.