Z-wave ja logitechin kaukosäätimet

Keskustelu osiossa 'Kaukosäätimet' , aloittajana säätäjä, 18.05.2007.

  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Ylöspäin lisää, alaspäin vähentää.

    Toinen himmentää, toinen ei.

    ZDW232:lla kannattaa huomioida, että se toimii _vain_ hehkulampun kanssa. Himmennettävää mallia, joka toimii myös muilla kuin hehkulampuilla, ei ACT:ä löydy. On/off, jotka toimii kaikille, kyllä löytyy, mutta ne vaatii myös maan.
     
  2. Taikaviitta

    Taikaviitta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.10.2007
    Viestejä:
    50
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitokset infosta.

    Näillä näkymin käyttöä olisi parille seinäkytkimelle himmentimellä ja ainakin yhdelle on/off pistorasialle. Kenties vielä yhdelle on/off seinäkytkimelle. Käsitin että Logitechin 895 riittää perustoiminnoille eli tätä ACT:n omaa kakea ei tarvita ohjelmointiin?

    Nyt pitäisi enää tietää toimittaako joku noita suomeen järkevään hintaan? Tietty tuo pistorasiamalli löytyy tarvittaessa verkkokaupasta, mutta mielellään hoitaisi yhdellä tilauksella samasta paikasta. Täytynee kysellä suoraan ACT:lta jälleenmyyjiä...


    Muuten, onko jotain muita z-wavea tukevia merkkejä saatavilla Suomesta? Valmistajia kun ilmeisesti on kuitenkin kohtuullisesti. Ainakin GE ym. tuli jenkkisaiteilla vastaan.
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kyllä, Logitech riittää yksinkertaisiin on/off/himmennys toimintoihin ja osaa ryhmitellä näistä erilaisia scene tiloja.

    Ei taida olla.

    Sellainen huomio näistä "ristiinsopivuudesta" että Logitech 895 toteuttaa z-wave protokollaa vajaasti ts. jos tätä kakea käyttää ohjaamaan moduleita, mikään muu laite ei voi niitä ohjata.
     
  4. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Nyt on.

    Huomasin stömforsin sivulta, että Mertenin (Schnaiderin omistaja) tuotteet on tulleet suomessa myyntiin.

    Onko kukaan ehtinyt vielä kokeilla?
     
  5. nesma

    nesma Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.03.2006
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistähän näitä ZDW232 eli normi valokatkaisin-himmentimii kannattais lähtee ostaa? Ei taida mistään Suomesta saada?

    edit: https://www.letsautomate.com tuolta sais ainakin näköjään tilattua 40 punnan hintaan, toimiiko tää laite sit jos ostais ton logitech harmony 1000 kaken myös?
     
    Viimeksi muokattu: 25.11.2008
  6. Docu

    Docu Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2006
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nokia tekee kännykästä kodin kaukosäätimen

    Nokia haluaa tehdä kännykästä kodin yleiskaukosäätimen. Matkapuhelinjätin uudessa kotiautomaation järjestelmässä puhelin on yhteydessä erilliseen hallintakeskukseen, jolla voidaan säätää ja tarkkailla asunnon turvallisuutta, lämmitystä ja ilmastointia.

    Tarvittavat laitteet omistava puhelimen käyttäjä voi esimerkiksi tarkistaa, kuka soittaa ovikelloa. Ovella odottavan kanssa voi keskustella kännykällä ja halutessaan samalla avata oven.

    Nokian älykotiohjelmasta vastaava Toni Sormunen uskoo, että kuluttajilla on kiinnostusta teknologiaan. Laitteiden hinnat ovat putoamassa, mutta hän arvioi tuotteiden menestyvän markkinoilla vasta muutaman vuoden kuluttua.

    Kaiken keskipisteessä toimii Nokian Home Control Server –niminen palvelin. Sitä voidaan käyttää joko kännykällä tai selainpohjaisella sovelluksella.
    Ensimmäiset tuotteet kauppoihin ensi vuonna

    Hallintapalvelin toimii yhdyskäytävänä, joka auttaa kodin eri laitteita ja puhelinta tai selainta keskustelemaan keskenään. Puhelin on yhteydessä palvelimeen internetyhteyden tai langattoman lähiverkon avulla.

    Nokia lupaa ensimmäisiä järjestelmiä kauppoihin ensi vuoden loppuun mennessä. Myös ulkopuoliset ohjelmistokehittäjät pääsevät kehittämään omia sovelluksiaan järjestelmille, kun yhtiö julkaisee järjestelmälle oman sovelluskehitystyökalun.

    Järjestelmä tulee myyntiin ainakin Saksassa. Nokia kauppaa sitä yhdessä energiayhtiö RWE:n kanssa. Ajatuksena on tuoda tuote kodin lämmönhallintaan.

    Nokian kotiautomaatio tukee ainakin aluksi vain z-wave-standardin mukaista teknologiaa.

    IDG
     
  7. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Hae googlella ja vain suomenkielisiltä sivuilta.

    Logitech 1000 ei ole z-wave tukea ja 895 kohdalla logot on otettu pois markkinoinnista. Syynä se, että 895 ei tue 100% Z-wave protokollaa eli jos 895 käskee laitetta, mikään toinen kake ei sitä voi tehdä. Tämä sotii vahvasti z-wave protokollan ideaa vastaan, jonka seurauksena logitech ei enää saa käyttää z-wave logoja markkinoinnissaan. Toivottavasti asiat muuttuu tulevaisuudessa.
     
    Viimeksi muokattu: 01.12.2008
  8. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Loistava uutinen! Maailmalla z-wave on jo ottanut aika hyvin tuulta purjeisiin ja tiedossa on, että aika moni suurempi tietotekniikkayritys on z-wave tuotteita testaillut. Uskoisin, että sovelluksia on tulossa muitakin suomifirmoilta.....


    Oma järjestelmä on tässä viimeaikoina hieman laajentunut ja on tullut perehdyttyä valikoimaan aika tiukasti. Tuotteita on tullut jokunen testattua ja tässä hieman kokemuksia:

    - ACT Home Pro tuotteet: Suht edullisia moduleita ja in-wall kytkimiä. Haittana on, että vaativat yhtä poikkeusta lukuunottamatta 0-johdon. Vain hehkulamppuja voi himmentää. ZTH kake ihan pätevä, vaikka aika hirveä näköinen. Kakella voi luoda ajastuksia, itsellä tällä hetkellä herätys toteutettuna niin, että ZTH käynnistää valot ja perusradion. Tällä hetkellä kämpän valoista yhtä lukuunottamatta kaikki ACT tuotteiden takana eli ei tarvii persettä sohvalta nostaa, jos haluaa valoja säädellä

    - Logitech 895 käskee tällä hetkellä omassa kokoonpanossa kaikkia muita paitsi makuuhuonetta. Logitech käskisi myös makuuhuonetta, jos ajastimia voisi tehdä. Valitettavasti logitech ei ajastimiin taivu ja vastaavasti z-wave laite ei voi olla samaan aikaan logitech 895:n ja toisen kaken komennossa

    - Danforssilla on suomalaisiin patteriventtiileihin sopiva z-wave protokollaan tukeva säädin. Säädin tukee muistaakseni 4 aikaavyöhykettä vrk sisällä ts voi viilentää yöksi jne. Säädin osaa kommunikoida kaikkien täysin z-wave protokollaan tukevien laitteiden kanssa (=kaikki muut paitsi logitech). Pyrin saamaan tämän testiin talven aikana

    - Muita moduleita / kytkimiä valmistajia on euroopassa ainakin:

    1) Merten, jota suomessa myydään Stömfors Connect nimellä. Seinän sisäiset rasiat tyylikkäitä ja toimii myös ilman nollaa. Haittana hinta, mertenit maksaa ulkomailta helposti 150e per kytkin, Strömforsin hintoja en tiedä, mut tod näk aika samassa. Merteniltä löytyy koko softa, mutta hintaa en tiedä, näyttää tosi toimivalta.

    2) Innovus - Tanskalainen firma, on/off/dim moduleita ja softa. Tyylikkäitä, mut suht kalliita ja mallisto rajallinen. Softa näyttää pätevältä, mutta mukana tuleva usb laite+softa suht tukevan hintainen ja ominaisuuksiltaan rajattu

    3) Uutena tulokkaana markinnoille ilmeisesti tulossa Tüwi. Esittelivät tässä syksyllä ipodn touhciin pohjautuvat softan. Olen yrittäny saada yhteyttä firmaan ja kysyttyä miten toimii, ei tulosta vielä. Pyrin testaamaan talven aikana. Valmistajalla myös moduleita ja kytkimiä, ei tietoa toimiiko ilman nollaa ja milloin markkinoilla. Tod aika hintavia jos valmistajaa muuten katsoo

    - Sofista vähän turinaa. Kotoa löytyy ACT:n usb interface, jonka teoriassa saa kytkettyä kaikkiin tietokoneella toimiviin z-wave automaatiojuttuihin. Tällä hetkellä ongelma on, että eurooppaan tarkoitettuja USB sovittimia ei hirveästi ole markkinoilla.

    1) Embedded automation - Ihan ok softa, mutta toimintavarmuus ei paras mahdollinen. Aina boottauksen jälkeen ei löydä ACT USB modulia, ellei servicea käynnistä uudelleen. Softa käskee myös hirveätä liutaa x10 sun muita automaatioita. Ajastimiset/scene/sun muut toimii tosi hyvin.

    2) ContolThinkin softa - Pelkästään z-wave varten. Tätä en oo vielä testannut, mutta näyttää tosi pätevältä. Mukana z-wave verkon debuggaamiseen liittyviä juttuja, jotka voi olla eduksi pitkässä käytössä. Tyylikäs käyttöliittymä. Softaan saatavissa kolmannen osapuolen ipod touch / iphone plugari, joka tosin tukee vaan yksittäisiä laitteita, ei scene tiloja. Kehittäjän mukaan scene tilat on tod näk tulossa. IMO ilman niitä ei oikein toimiva: kun z-wave laitteita alkaa olla parikymmentä, scenetilat ja niiden muokkaus on kaiken a ja ö. Tarkoitus olisi testata talven aikana

    3) Tüwi ipod touch / iphone softa, kts yltä

    4) HomeSeer, joka ilmesesti yksi alan johtavista firmoista, tekee monenlaista softaa. Z-wave tuote löytyy myös, mutta ainakin screencapturen perusteella niin kökkö, että ei kiinnosta yhtään. Kannattanee ehkä kuitenkin seurailla, valmistaja lienee luotettava

    5) Merten (=strömfors) Connect kts yltä


    Paljon on vuoden aikana tapahtunut ja tuntuu siltä, että tahti kiihtyy aika kovaa vauhtia. Massamarkkinoille z-wave tuskin iskee 2009, ei välttämättä edes 2010, mutta imo suht selvää on, että tämä protokolla tulee olemaan se, joka vihdoin saa automaation yleistymään euroopassakin.

    Omat kokemukset ovat äärimmäisen positiivisiä. Laitteet maksaa enemmän kun jotkut lidlin kaukosäädettävät rasiat, mutta näiden varaan voi rakentaa todella laajan automaatiojärjestelmän muutamalla tonnilla. Alkuun pääsee jo alle satasella. Sinänsä suht runsaasti rahaa, mutta aiemmin automaatio on helposti tarkoittanut 10ke investointia remontin yhteydessä, kaapelointia ja ammattilaisen konffaustaitoja.... näitä laitteita osaa konffata kuka vaan ja scenetilojen muutokset/laitteiden lisäykset/poistot onnistuu oikeasti minuuteissa.

    Mutta lisää testirapparia kunhan saan käsiini lisää tuotteita :)
     
  9. jori@puuvaja.fi

    jori@puuvaja.fi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onkos kukaan kokeillut HomeSeerillä tai muulla sovelluksella ohjata noita kilkkeitä? HomeSeerhän tukee puheohjausta, nettiohjausta jne...

    Itselläni on menossa nyt testiä nimenomaan puheohjauksen osalta sekä samalla sitte pitäisi päättää lähteekö X10-linjalla vai Z-wavella. Uudet X10-mikrokytkimet tukevat 2-suuntaista datasiirtoa, ja X10-palikat ovat edullisia ja löytyy paljon sovelluksia ja plug-inejä, mutta toisaalta lienevät häiriöherkempiä ilman erillisiä suodattimia kuin z-wave. HomeSeer klaaraa kummatkin protokollat, joten se on melkoisen varma softavalinta ainakin tässä vaiheessa vaikuttaisi siltä...

    Tarkoituksena on pystyä ohjaamaan kaikkia pc-toimintoja sekä valoja yms puhekäskyillä + netin kautta. (sekä tietysti "perinteisin" menetelmin siinä rinnalla).
     
  10. Detrox

    Detrox Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Moi. Kumpaan päädyit, vai jätitkö asian kokonaan? Itse juuri laitoin Z-wavesta tilauksen, jotta pääsee vähän tutustumaan systeemiin.
     
  11. jori@puuvaja.fi

    jori@puuvaja.fi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Projekti on pahasti vaiheessa. Testailin kahta X10-palikkaa mutta en vielä puheohjauksella. Käyttiksen vaihdoin jo englanninkieliseen versioon, jotta puheohjausvalmiudet löytyvät, mutta en ole vielä jaksanut/ehtinyt vetää puheentunnistus wizardia läpi - osin varmaan siksi että pitäisi hankkia tarkoitukseen sopiva erillinen mikki (nyt ainoastaan valvontakameran mikki käytössä).
    Tarkoitus on kyllä viedä projekti päätökseen mutta aikataulusta ei pysty sanomaan mitään. Kahdensuuntainen kommunikointi palikoiden ja softan välillä on kyllä ehdoton. Z-wavesta tuo löytyy mutta X10 palikoissa vain joissakin uusimmissa. Z-wave taitaa olla järkevämpi ratkaisu muutenkin. Nokia on virittelemässä myös kodinohjausjärjestelmää joka on Z-wave pohjainen.
     
  12. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Jos / kun tämä tulee, niin puhutaan varmaan vuodesta 2011 tjsp.

    Ylipäätään Z-wave on kyllä enemmän tulevaisuuden juttu kuin joku X10, joka on aika muinaishistoriaa. Mielenkiintoinen tieto esim on, että Logitech 1100 kake käyttää Z-wavea välittämään rf datan, vaikka ei muita Z-wave laitteita tuekaan... toivottavasti tarkoittaa sitä, että Z-wave tulee jossain välissä takaisin harmonyn tuoteperheeseen.
     
  13. jori@puuvaja.fi

    jori@puuvaja.fi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taitaa osua samoihin aikoihin oman projektini kanssa :D
     
  14. Detrox

    Detrox Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiva lukea kokemuksistasi z-waven parissa. Milloin tulee uutta testirapparia??
     
  15. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Kunhan tässä vähän aikaa löytäisi....

    Välissä on tullut testattua Danfossin Z-wave patterisäätöventtiili jo todettua että hyvin toimii. Ei vaan omassa kämpässä tarvetta kun on lattialämmitys jonka säätöventtiiit vessassa ja johon tuo Danfoss ei sovi. Sinsänsä ihan toimiva systeemi, voi erikseen ohjelmoida yö ja päiväsähkön, sekä mäpätä scene-tiloihin, joten sähköä tuollaisen avulla voisi kyllä säätää.

    Seuraavana olisi tarkoitus testailla ContolThinkin softaa, joka pyörii tietokoneella ja jota voi käskeä ipod touchilla. Softassa ei ollut joku aikaa sitten scene tiloja, mut nyt on ja siten näyttää aika kivalta.

    Noin muuten ACT ja logitech 895 on nyt ollut käytössä varmaan kohta 2 vuotta ja mitään ongelmia ei ole ollut. Sen verran kivoja nämä z-wave tuotteet, että seuraavaan kämppään (sitten joskus) laitan suoraan kaikki z-waven taakse. Ainoa syy miksi järjestelmää en ole laajentanut on tuo 895 "all in one"-ajattelu: on todella mukavaa kun yksi kake käskee koko kämpän valoja ja av-laitteita.
     
  16. Detrox

    Detrox Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistä hankit tuon patteriventtiilin? Ihan kiinnostava ajatuksena, tosin säätö (tai ainakin semioptimaalinen) menee aika monimutkaiseksi.

    Entä tuo ControlThinkki? Katsastin pintapuolisesti verkkosivut, pelkkää softaa ei ilmeisesti ole saatavilla. Voisi olla mukava&kätevä z-wave -setupin säätämisessä aikanaan.

    Olet varmaan tsegannut tämän: LinuxMCE. Vaatii ainakin Linux-newbiellä aikamoista perehtymistä, mutta näillä näkymin tuosta tulee oma media/automaatio/couch computing -systeemi :)

    DIY-henkisenä vähän harmittaa tuo Z-waven dev kittien älytön hinta.
     
    Viimeksi muokattu: 04.07.2009
  17. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko kukaan testannut act:n seinään upotettavia transmittereita? Kaikki normilamput ovat nyt nätisti ZDW232 moduleiden takana, mutta eteisen porraskytketyt lamput pitäisi saada toimimaan kahdesta paikasta seinässä. Tuo käsittääkseni onnistuu helposti laittamalla toiseen päähän zdw232-modulin käskemään kuormaa ja toiseen päähän ZTW/ZTM230 transmitterin käskemään zdw232:sta.

    Ainoa ongelma tässä on se että assosiointi modulien välillä pitää ilmeisesti tehdä act:n omalla ohjaimella. Haluaisin kuitenkin Harmonyn käskyttävän näitäkin valoja. Onnistuuko noiden naittaminen harmonylle assosioimisen jälkeen?
     
  18. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse itselleni vastaten: ei onnistu. Pitkän säätämisen jälkeen löysin kuitenkin kiertotien:

    Tarvittavat osat:
    -Controlthink usb stick (eu-frequency)
    -Thinkessentials softa (tulee tikun mukana)
    -Joku zwave ohjain (esim zth-200)
    -Intelliremote-softa
    -zwavecommander server-softa (serveri-osa on ilmainen; iphone/ipod touch client on maksullinen)
    -Tietokone (mieluiten 24/7 päällä oleva)
    -mce (tai jokin muu intelliremoten tukema) ir-vastaanotin

    Ensin määritin zwave-verkon zth-200:lla ja kopioin verkon tiedot thinkessentials-softalla controlthinkin tikulle. Tämän jälkeen asensin zwavecommander-serverin joka osaa lukea tiedot tikulta ja ohjata zwave-verkkoa iphone sovellukselta saatavien käskyjen mukaan.

    Intelliremotella voi määrittää mce-kaukosäätimen napeille mitä tahansa toimintoja kuten näppäinyhdistelmiä, toimintoja tai AutoIt-skriptejä. Softan kehittäjä teki pyynnöstäni :)eek:) zwavecommanderiin http-osion, jolle voi lähettää skriptin, joka käskee valoja. Tein siis eri napeille eri skriptit joilla voin ohjata valoja miten haluan. Harmonylle tein erillisen laitteen VALOT jolle opetin eri napit, eli nyt voin ohjata valoja infrapunalla. Oma serverini sijaitsee kaapissa jonne laitoin harmonyn rf-extenderin eli valojen ohjaus tomii todella yksinkertaisesti ketjulla Harmony-> rf-> ir-> intelliremote-> skripti -> zwavecommander -> usb-tikku -> valot:p.

    Intelliremote-softa osaa myös ohjata tikkua suoraan, eli serverisofta ei ole pakollinen. Tikku ei vain voi olla samaan aikaan usean ohjelman käytössa. Tämä on kuulemma zensysin sirun rajoitus. Eli jos ipod/iphone ja muu etäohjaus ei ole tarpeellista voi zwavecommanderin jättää pois. Etäohjauksen yksi hyvä puoli on se että voin esimerkiksi makuuhuoneen clientin kaukosäätimeen määrittää yhden napin jolla kaikki kämpän valot sammuvat mutta samalla myös ipod, harmony, zth-200 ja ZTM-230 toimivat.

    Jos joku tästä jotain selkoa sai ja kiinnostui niin kannattaa lueskella mellowaren-foorumia.
     
  19. Detrox

    Detrox Guest Guest

    Liittynyt:
    03.04.2005
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiva kun vastasit itsellesi, tämä on henk.kohtaisesti palstan mielenkiintoisin ketju.

    Olenkohan jo mainostanut tätä www.linuxmce.org. Jumantsuikka, tuolla hoidat kertomasi setupit ja vaikka mitä muuta varsin elegantisti! Kannattaa vilkaista, mutta varoituksena, proggis on hyvin addiktoiva. Itseäni kiinnostaisi nähdä muiden linuxmce-installaatiota, ts. suomalaisia, mutta toistaiseksi en tiedä ketään kotimaan käyttäjää.

    Mistä muuten ostit noita z-wave -kamoja? Mielestäni ovat aika kalliita. Itse kun hankkisin yhdellä kertaa riittävän määrän, luokkaa 100-150 laitetta.
     
  20. Slarti

    Slarti Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.03.2005
    Viestejä:
    508
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikuttaa mielenkiintoiselta sydeemiltä mutta en millään jaksaisi ruveta kohtuu vakaasti toimivaa windows/mediaportal/zwavecommander-setuppia korvaamaan linuxilla (vaikka kovasti houkuttelisikin). Aika ei yksinkertaisesti riitä...

    Ihan verkkokauppa.comista ja elekhomicalta. Sikahintaisiahan nuo ovat, mutta toimintavarmuus ja ominaisuudet ovat eri luokkaa X10:n verrattuna. Itsellä ei ole kuin 6 moduulia ja ehkä 3 tulossa lisää, eli puhutaan "hieman" eri laajuisista järjestelmistä. 100-150 kappaleen erästä varmaan saisi aika hyvät tukku-alennukset...