Che - sankari (Steven Soderbergh / Benicio Del Toro, Franka Potente)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 10.11.2008.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    Che - sankari (The Argentine, Che part 1)

    [​IMG]

    Marraskuun 26. päivänä 1956 Fidel Castro purjehtii Kuubaan kahdeksan kapinallisen kanssa. Yksi heistä on Ernesto “Che” Guevara, argentiinalainen lääkäri, joka haluaa Fidel Castron tavoin syöstä korruptoituneen diktaattorin Fulgencio Batistan vallasta. Che osoittautuu korvaamattomaksi taistelijaksi, joka sisäistää nopeasti sissisodan otteet. Kamppailulle omistautunut Che nousee taistelutoveriensa ja kuubalaisten suosioon. Elokuvan ensimmäinen osa seuraa Chen vaiheita lääkäristä komentajaksi ja Kuuban vallankumouksen sankariksi.

    Benicio Del Toro nappasi roolillaan parhaan miesnäyttelijän palkinnon Cannesissa 2008.

    [​IMG] Katso kuvagalleria

    Ensi-ilta Suomessa 27.02.2009 (USA:ssa 12.12.2008)
     
    Viimeksi muokattu: 07.01.2009
  2. TylerDurden

    TylerDurden Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.09.2000
    Viestejä:
    937
    Saadut tykkäykset:
    0
    Traileri mm. täältä: http://www.joblo.com/video/player.php?video=cheintltrl

    Del Toroa voi hyvällä omatunnolla jo nyt pitää varmana best actor- oscarin ehdokkaana, siltä tuntuu. Ja onhan tuo USA:n ensi-ilta juuri oscar- elokuville tyypilliseen aikaan muutenkin. Eihän siinä mitään pahaa sinänsä, odotellaan ja katsotaan mitä Soderbergh on saanut aikaan.
     
  3. Maraballo

    Maraballo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    121
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse vähän epäilen, koska leffa on niin helkutin pitkä. Tosin se taitaa ilmestya kahdessa osassa mutta silti leffa ei kovasti kehuja ole kerännyt:confused:
     
  4. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Olihan tämä varsin kiinnostava elokuva. Millekään romantisoidulle henkilökuvalinjalle ei Soderbergh ole lähtenyt, vaan tapahtumia seurataan toteavasti ilman pyrkimystä sen suurempien tunnesiteiden luomiseen. Kerrontatyyli vaatii katsojalta keskittymistä eikä alueen historiantuntemuksestakaan haittaa ole, sillä taustoja ei liiemmin selitellä.

    Veikkausten vastaisesti Benicio Del Toro ei saanut roolistaan Oscar-ehdokkuutta, vaikka Cannesissa palkittiinkin parhaana näyttelijänä. Mies on kyllä erinomainen roolissaan tehden sen yllättävänkin pienieleisesti, suurta tunteenpaloa tai muuta paisuttelua ei pahemmin nähdä.

    Vaikka aiheesta realistisenoloisen kuvan luokin, niin toiminnallisempana sissisotakuvauksena tätä ei kannata mennä katsomaan, tai huomaa vielä pitkästyvänsä. Tuon sanottuaan voi kuitenkin elokuvan toiminnallisempia jaksoja kehua, parhaimmillaan Che - sankari onkin viidakoiden kätköissä tai loppuosion kaupunkisodan tiimellyksessä.

    :):):):)-

    Salin ovelta sai mukaansa elokuvaa mainostavan kangaskassin. Harvoinpa moista promokamaa jaellaan.
     
  5. koneistaja

    koneistaja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.05.2006
    Viestejä:
    178
    Saadut tykkäykset:
    0
    En voisi olla ylemmän viestin kanssa enempää eri mieltä. Che oli nimenomaan siloiteltu ja romantisoitu kuva vallankumoussankarista, vaikka tunteikkaat palopuheet olikin jätetty pois.

    Che jäi elokuvassa kovin ulkokohtaiseksi, ja näyttäytyi lähinnä jämäkkänä ja oikeudenmukaisena johtajana. Koska elokuva on kuitenkin nimetty hänen mukaansa, niin olisin odottanut, että se olisi mennyt enemmän miehen pään sisään ja tutkinut motiiveja ja ajatuksia. Che näyttäytyy useimmille ihmisille joko sankarina tai roistona. Tämä elokuva ei todellakaan etsinyt mitään välimaastoa johon oikea Ernesti sopisi, vaan mies on yksiselitteinen ja -ulotteinen hyvis tässä elokuvassa.

    Elokuvasta kertoo mielestäni kaiken oleellisen se, että Kuubassa elokuvaa ylistettiin ja Miamin kuubalaiset tyrmistyivät siitä. Jos kumpikin puoli olisi tyrmistynyt tai ylistänyt elokuvaa, niin silloin se olisi ollut oikeasti hyvä biopic.

    Salin ovelta en muuten saanut kassia. Tarjolla oli vain Suomi-Kuuba-seuran julkaisu, joka tuntui lähinnä aikamatkalta 70-luvulle.
     
  6. petma

    petma Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    23.04.2002
    Viestejä:
    1 710
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sanotaan näin, että ihan ok leffa. Leffan kulku oli aika kaavamaista. Marssitaan metsässä, tavataan uusia kapinallisia, puhutaan politiikkaa ja taistellaan. Benicio Del Toro teki erinomaisen roolin Chenä.

    3/5
     
  7. samuel1

    samuel1 Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2010
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Odotukset eivät olleet kovin korkealla ennen leffaa koska soderberghin muistakaan elokuvista eivät muut kuin eka Oceans- leffa ole uponneet, mutta kyllä tämä tylsyydellään kuitenkin yllätti. Ei minulla mitään hidastempoista elokuvaa, kuten esim. Zodiac vastaan ole, mutta esim. juuri zodiacissa jännitettä pidettiin koko ajan yllä kun taas Che:ssä lakonisesti puheltiin ja välillä vähän ammuskeltiin. Olin vuokrannut molemmat osat mutta kakkonen jäi katsomatta tämän totaalisen kökön jälkeen. Benicio oli kyllä ihan hyvä kuten aina:thumbsup:
    1.5/5
     
  8. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Koska olen tiukasti ajassa kiinni, tartun täysin epäoleellisella kommentilla Samapan ja koneistajan vääntöön elokuvan uskottavuudesta. Tieteen Kuvalehden Historia-lehdessä oli juttua elokuvien historiallisesta uskottavuudesta yleensä. Yhtenä arvioitavista teoksista oli Che. Elokuva sai lavastuksesta ja puvustuksesta komeat 5/5 pistettä sekä historiallisesta otteesta vallan pätevän 4/5. Pitää siis huomata, että elokuvan Che perustuu herran, voiko Chen tapauksessa puhua herrasta, omiin päiväkirjoihin, ja meillä kaikilla taitaa olla tapana vähän muutella totuutta itsestä puhessamme.

    Päiväkirjat toki olen lukenut, mutta leffat odottavat vielä hyllyssä katsomista. Elokuvien kokonaiskesto jotenkin tuntuu liialliselta.
     
  9. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    No nyt on katsottu. Olisi pitänyt kai tuntea henkilöt ja tapahtumat etukäteen, sillä näin esitettynä tässä ei ollut mitään mieltä. Elokuva ei jaksanut kantaa. 1/5.