Maailman talous murenee - kestääkö Suomi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana JPH, 06.10.2008.

  1. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Anteeksi kuinka?

    Voiko olla mahdollista, että täällä foorumissakin voisi joskus kirjoittaa yhden viestin Suomeksi, jonka joku pahvi osaisi lukea.

    Missä on se kehotus sijoittaa osakkeisiin. Pitääkö joka asia vääntää rautalangasta. On käytettävä erittäin lyhyitä lauseita ja sanoja, koska kokonaisiin virkkeisiin ei yleisön ymmärrys näytä riittävän. EN OLE KEHOTTANUT SIJOITTAMAAN OSAKKEISIIN!

    JP -> goodbye.
     
  2. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Eikä kukaan ole tainnut näin väittääkään? :)
     
  3. juhilus

    juhilus Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    En nyt näe asiaa ihan noin synkkänä sillä:
    -Korot rajussa laskussa. 12kk:n euribor kesällä 09 todennäköisesti 1,5-2% nykyistä alempana.
    -Kovat palkankorotukset ensivuodelle jo sovittu.
    -Veronalennukset tulossa.
    -Inflaatio 09 selvästi nykyistä alhaisempi. Itseasiassa talouslehdistössä jo kovasti puhutaan deflaatiovaarasta vuodelle 09.
    -Työttömyys nousee, mutta suurten ikäluokkien eläkkeelle lähtö pehmentää nousua.
    -Uudistuotanto täysin jäässä, eli uutta tavaraa ei markkinoille heti tule.
    -Vuokrat nousussa.
    -Ja pk-seudun tapauksessa muuttoliike tuskin on pysähtymässä.

    En nyt väitä etteikö asuntojen hinnat laskisi nykyisestä, mutta en oikein mitenkään jaksa uskoa mihinkään rajuun esim. 20-30% laskuun. Niin ja jos muuten uskomme IMF:n mallia, niin Suomessa on asunnot jo alihintaisia.
    http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2008/02/pdf/text.pdf
    Sivulta 17 löytyy kuvio asiasta.
     
  4. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    talouden kovassa ytimessä on kyllä rajua pessimismiä....

    reaalitalous sukeltaa nyt.
    yksityinen rakentaminen on täysin seis.
    kuljetusala, joka on muutenkin ollut alhaisella katteella, on nyt täysin kuralla. suurin osa transitoliikenteestä on seis. rahteja ei ole. liikeeitä menee kohta nurin rajusti. koko se osa taloudesta joka tekee "ei-tarpeellista" tuotetta, kuten veneitä, ja muuuta vastaavaa, on täysin seis.
    investointihalu on alhaalla ja luotonsaanti tosi vaikeata.

    kun reaalitalous sukeltaa, tulee työttömyyttä ja julkisen talouden alijäämää. porukka ei klaaraa lainojaan ja kämpät ja muut vakuudet menee realisaatioon.

    viime lama johtui lännen lievästä taantumasta ja itäkaupan pysähtymisestä seinään + markan väärästä arviostustasosta ja rahamarkkinoiden ml. valuuttalainojen aiemmasta vapauttamisesta. länsimarkkinat kuitenkin vetivät kohta taas, ja vientiteollisuus veti suomen nousuun, koska lama oli paikallinen.

    nyt tuleva lama on maailmanlaajuineen.

    repikää siitä

    IMF:kin tietää:

    yllä linkitetyn raportin exec summaryn alku:
    jatkossa keventävät.
    eivät ikinä voi kertoa kuinka kusessa ollaan
     
    Viimeksi muokattu: 05.11.2008
  5. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Miten niin?
     
  6. hmv

    hmv Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2005
    Viestejä:
    380
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hmm, jos talouslehdistössä kovasti puhutaan deflaatiovaarasta, niin se ei välttämättä ole rohkaiseva merkki myöskään asuntomarkkinoiden kannalta? Tietysti voi olla, että puheet jäävät puheeksi, ja inflaatio laskee siihen toivottuun pariin prosenttiin.

    Uudistuotantoa ei ehkä kaivatakaan markkinoille vähään aikaan, koska valmiiden myymättömien asuntojen varasto on jo päässyt paisumaan aika isoksi: pääkaupunkiseudullakin melkein tuhat asuntoa odottaa myyntiä.

    http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/kiinteistot/14860.html

    Työttömyys kasvaa kuitenkin, ja se ehkä on kuitenkin noista muista luetelluista tekijöistä merkittävin. En usko esim. veronkevennysten siirtyvän kovin tehokkaasti asuntomarkkinoille, näin epävarmoina aikoina.

    Asuntokauppa ei oikein käy, ihmisillä on varmaan pelko persiissään, että jos nyt menee kämpän ostaa pamauttamaan, niin jonkun ajan päästä vastaava luukku olisikin kymppitonneja halvemmalla saatavilla...

    En kyllä silti uskalla ruveta mitään laskuprosentteja veikkailemaan. Mutta arvelen, että edellytykset asuntokaupan vilkastumiselle ja hintojen nousuun kääntymiselle ovat vasta sitten, kun taloudellinen tilanne on vakaampi, ihmisten tulevaisuuden näkymät ovat paremmat, ja asuntojen hinnat ovat laskeneet sen verran, että pahimmat romahduspelot ovat lievittyneet. Siihen menee varmaan vielä jonkun verran aikaa.
     
  7. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Jupe, niin kauan kun kaltaisiasi kehoittaa sijoittamaan ei tarkoita että sinä olisit kehottanut :p
     
  8. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, Kokoomusta on turha 'kiittää' tästä varallisuusveron poistamisesta, siinä oli kyllä demareilla iso osuus. Tosin, se oli koplattu johonkin muuhun asiaan ja jotta työnantajapuoli (eli kokoomus?) olisi saatu diiliin mukaan, poistettiin varallisuusvero. Joka tapauksessa typerintä, mitä Suomen verotusjärjestelmässä on vähään aikaan tehty. Kun tarpeessa oleville pyydetään muutamaa miljoonaa vuodessa (puhutaan nyt sitten lapsista, sairaista, vanhuksista tai kenestä vaan) on todella vaikeata ja tiukkaa, ei pysty. Mutta varakkaimmille voitiin antaa tämä lahja ilman ongelmia, vaikka sen kustannus oli muistaakseni n. 70 Meuroa/ vuosi:eek:

    Vai voiko joku väittää, että yli 1 Meuron arvoisen (verotusarvoltaan, eli käyvältä selvästi yli) omaisuuden omistajilla ei olisi ollut VARAA kantaa korteansa kekoon tältäkin osin. Älkääkä viitsikö sanoa, että 'se omaisuus on työllä hankittu ja kovat verot jo maksettu...'. Varsinkin, kun pääomaveron ja palkkaveron suhde on mikä on:hitme:

    Ja varallisuusveron poistumisesta aiheutui muitakin ongemia, eikä verottajan piirissäkään olla ihan yksimielisiä aiheesta, mutta ne jutut ei taida kuulua tänne (tai kestää päivänvaloa:cool:).

    Että mitäköhän riittävän oikeistolaista sen Kokoomuksen pitäisi vielä tehdä, kyykyttää köyhiä vissiin vähän lisää, vaikkapa työttömyysturvaa heikentämällä, kuten lehdistä on tänäänkin saatu lukea. Hienoa...
     
  9. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Saivartelija. -> ig
     
  10. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Eli tekee päätöksen sitten vaikka vasemmistoliitto, niin loppujen lopuksi syy on aina kokoomuksen, jos ei suoraan niin sitten jonkin salaliittoteorian kautta.
     
  11. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, täällähän KAIVATTIIN nimenomaan kokoomukselta oikeistolaisempaa politiikkaa. Totesin, että varallisuusveron poistosta ei voi kokoomusta (ainakaan kovin suurelta osin) ns. kiittää.

    Ja väitätkö, että tämän hetkisissä hallituksen toimissa sosiaaliturvan uudistamiseksi ei olisi kokoomuksella melko lailla painoarvoa? Täytyyhän ne veronkevennykset jollain rahoittaa...
     
  12. juhilus

    juhilus Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei talouslehdistössä puhuta Suomen kohdalla mistään deflaatiovaarasta, mutta jos muualla on tuo vaara, niin tuskin Suomessa mitään kovin kovaa inflaatiotakaan saadaan. Ja olet oikeassa siinä, että deflaatio ei todella ole mikään hyvä juttu asuntomarkkinoille tai taloudelle noin yleensäkään. Jokainen voi katsoa mitä pitkä deflaatiokierre sai aikaan Japanin taloudelle 90-luvulla. Tämä onkin yksi tärkeä syys sille, että maailman keskuspankit laskevat nyt kilpaa korkojaan.

    Juu, työttömyyden kehityksellä on suurin merkitys asuntojen hintoihin, mutta tärkeitä ovat myös korkotaso ja ostovoiman kehitys. Tietysti alueellisesti vaikuttaa vielä uudistuotannon määrä ja muuttoliike. Eli pointtini on lähinnä, että ilman työttömyyden räjähtämistä(=10%+) en oikein näe aineksia suureen romahdukseen asuntojen hinnoissa.

    Samaa mieltä ja en uskokaan asuntojen hintojen kääntyvän nousuun ennen syksyä 2009.
    Pidän varallisuusveroa aika puhtaasti ideologisena verona, eli "kateusverona". Vaikutus valtiontalouteen aika olematon, mutta on samalla tehnyt suuresti hallaa esim. pitkäaikaiselle Suomalaiselle omistukselle, jonka perään nyt niin kovasti itketään. Verohan on kannustanut pitkäaikaisen sijoittamisen sijaan lyhytaikaiseen, sillä tuo vero oli helppo kiertää myymällä vuoden lopussa osakkeensa ja parkkeerata rahat vuodenvaihteen yli pankkitilille. Tuota mahdollisuutta ei tietysti ole esim. yrittäjillä, joiden omistamat yritykset ei ole listattu mihinkään pörssiin. Voisin vielä jotenkin sulattaa varallisuusveron, jos se koskisi pelkästään sijoitusvarallisuutta, joka tuottaa omistajalleen (toivottavasti) voittoa, mutta kun mukaan lasketaan esim. oma asunto, joka ei tuota mitään, niin ollaan aika hakoteillä.
     
  13. JP

    JP Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    528
    Saadut tykkäykset:
    2
    Saanko kysyä mitä pitkä deflaatiokierre teki Japanin taloudelle 90-luvulla? Käsittääkseni japanissa on edelleen vähän työttömiä, palkkojen ostoivoima on hyvä, keskiluokalla menee paremmin kuin monessa muussa länsimaassa.


    --
    JP
     
    Viimeksi muokattu: 06.11.2008
  14. juhilus

    juhilus Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    227
    Saadut tykkäykset:
    0
    Japanin bkt on kasvoi 90-luvulla keskimäärin noin 1%/vuosi tahtia siitä huolimatta että Japanin hallitus tuki taloutta reilusti alijäämäisillä budjeteilla. Työttömyys nousi samalla noin 2% yli 5%.Tietysti kun vertaa Suomen lukuihin niin oli työttömyys edelleenkin alhainen, mutta trendi todella huolestuttava varsinkin kun talouskasvua ei millään meinattu saada liikkeelle. Pahinta tuossa Japanin 90-luvun tilanteessa oli nimenomaan se, että talouden matalasuhdanne kesti lähes 10-vuotta. 2000-luvulla Japani sai sitten kasvunsa käyntiin ja työttömyys taitaa nykyään olla taas selvästi alle 5%.
     
  15. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vai kateusvero. Onko veronmaksukyky Sinulle tuttu termi?

    Ja sitten tuo oma asunto. Verotettavaa oli luonnollisesti nettovarallisuus, eli omaisuudesta vähennettiin velat. Toisekseen, onko Sinulla mitään käsitystä, minkälaisia verotusarvot olivat? Esim. Helsingissä n. 300 000 €:n asunnon verotusarvo on varallisuusveron kuolinvuonna luokkaa 100 000 €. Joten aika hulppea (ja vieläpä velaton) asunto piti olla, jotta edes lähelle verollisia summia päästiin...

    Aika ristiriitaisia nuo perustelut, varsin mitätön on vero ja fiskaalinen vaikutus, sitten sen kuitenkin pelätään karkottavan omistusta ulkomaille...
     
  16. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Osinkotuotot nousemassa historiallisen korkeiksi
     
  17. Gambit

    Gambit Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2000
    Viestejä:
    1 019
    Saadut tykkäykset:
    6
  18. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yhdysvaltain autoteollisuuden ahdinkoon löytyy toki monia syitä, mutta asiaa ei kyllä auttanut heidän pitkä propagandansa ilmastonmuutosta vastaan ja jotenkin tulee sellanen fiilis että siitäs saitte. Mallistoja ei tarpeeksi nopeasti muutettu muun maailman malliin vaan jatkettiin amerikanmöhkäleitten tekoa.
    Ja kerran kun se autoteollisuus kaatuu, niin sitä ei enää sieltä nosteta, ennenkuin palkat ovat laskeneet alemmalle tasolle. Elämme mielenkiintoisia aikoja.
     
  19. JP

    JP Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    528
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tänään työministeriö toi julki sen mitä moni tarkkasilmäinen on jo voinut aavistaa; Työllisyyden huonoin vuosi osunee vuoteen 2010, jolloin työpaikkoja menetetään eniten.

    Kauppalehden uutinen - Työministeriö: Nyt sattuu pahemmin kuin it-kuplassa

    Eihän tässä näin pitänyt käydä! Taantumakaan ei ollut mahdollinen. Onneksi miellä on sentään ensi keväänä ennätyksellinen osinkovuosi! ja Rautaruukki!



    --
    JP
     
  20. Drokk

    Drokk Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2001
    Viestejä:
    1 576
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jokainen kyllä tietää, että nousua seuraa lasku, ei kukaan ole väittänyt että nousukausi jatkuisi ikuisesti. Ei muutamilla huonoilla vuosilla ole mitään merkitystä, varsinkaan kun nyt on puhallettu kunnolla ilmat pihalle osakkeista jo etukäteen. Toki osakkeet varmaan vielä laskevatkin hieman, mutta silloin tarjoutuu taas mahdollisuus ostaa niitä lisää.

    Muuten, esim. Cramo teki 1.1-30.9 vain miljoonan vähemmän voittoa kuin viime vuonna tähän aikaan. Vuoden alusta kurssi tippunut 68 %. En kyllä suosittele ostamaan tuota firmaa, mutta kertoo hyvin mistä paniikista tässä on kyse ja toisaalta myös siitä, että tervehtymistä on tapahtunut. Nykykurssilla kyseinen firma kestää jopa liikevaihdon puolittamisen - esim. nyt kun ollaan lamassa (Q3) tuli kasvua 20 %, liikevoittoon 15 %. Samankaltaisia esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon ja nyt on kuitenkin kyse yhdestä syklisemmästä firmoista.