www.eroakirkosta.fi

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Damned, 05.06.2004.

?

Kuulutko kirkkoon?

  1. Kyllä - käyn säännöllisesti kirkossa

    10 ääntä
    1,5%
  2. Kyllä - mutta kirkossa tulee käytyä todella harvoin

    125 ääntä
    18,9%
  3. Kyllä - en tosin käy kirkossa koskaan mutta ei ole tullut mieleen erota

    126 ääntä
    19,0%
  4. En - enää... olen eronnut kirkosta

    372 ääntä
    56,2%
  5. En ole koskaan kuulunutkaan

    51 ääntä
    7,7%
  1. h3mb3

    h3mb3 Digital and smoke-free. Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    1 889
    Saadut tykkäykset:
    0
    Älä ruoki trollia, no ruokin nyt kuitenkin.

    Ei jätetä. Tiedän että suomenruotsalaisheittoni oli kankea, epämääräinen ja sanotaan vaikka naiivi (jotta voit mielessäsi pönkittää "aikuisuutesi" oikeuttamaa auktoriteettia), mutta haluan nyt että vastaat tähän kysymykseen, kun et sitä ole mielestäni ilmaissut:

    Miksi kummassa valtionkirkkojärjestelmä pitäisi säilyttää?
     
  2. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Koska kirkko tekee paljon hyvää saamillaan verorahoilla, eikä 80 %:a suomalaisista haittaa vaikka toiminta onkin "Jeesus-paperiin" kääritty. Tämä on siis minun mielipiteeni, muut voivat olla muuta mieltä.
     
  3. void

    void Guest Guest

    Liittynyt:
    21.01.2003
    Viestejä:
    1 121
    Saadut tykkäykset:
    3
    Microsoftkin tukee rahoillaan hyväntekeväisyyskohteita.

    Kumpikaan ei kuitenkaan ole hyväntekeväisyysjärjestö.
     
  4. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Ja moni muu tukee hyväntekeväisyyttä, sehän on vain ja ainoastaan hyvä asia. Tuo oli vastaus kysymykseen "Miksi kummassa valtionkirkkojärjestelmä pitäisi säilyttää?"

    Lisää kysymyksiä?
     
  5. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Moni muukin järjestö tekee paljon hyvää, muttei niitä tueta lähellekään samassa määrin yhteisin verovaroin. Lisäksi kirkon hyvänteko ei ole järin kustannustehokasta, koska arviolta alle kymmenen prosenttia verotuloista menee varsinaiseen hyväntekeväisyyteen. Loput menee kankean organisaation pyörittämiseen, valtavan kiinteistöomaisuuden ylläpitoon jne.

    Miksi kummassa valtionkirkon erityisasema pitäisi säilyttää?
     
  6. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mutta onhan Mikkisofta sentään käytännössä valtionkäyttöjärjestelmä. Markkinaosuuskin taitaa olla lähellä sama kuin kirkolla.

    Tästä tulikin mieleen, että tätä asemaa voisi virallistaa. Annetaan Mikkisoftalle oikeudet kerätä lisenssimaksut käyttäjiltän verojen kautta, ja kaikki firmat joutuisi maksamaan tämän veron, riippumatta käytetäänkö siellä Mikkisoftan tuotteita vai ei. Taidanpa yrittää myydä idean eteenpäin, saattaisivat Mikkisoftalla innostua. :D;)
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Valtio voisi ilman kirkkoa kerätä veroina 20 % kirkon saamista rahoista ja silti tehdä 2 kertaa enemmän hyvää.

    Vaikka tuo olisi totta (tuskin sentään!) niin aika heikko perustelu se on valtionkirkon olemassaololle. Tuskin se nimittäin kovin monia haittaisi jos toiminta ei olisi "Jeesus-paperiin" kääritty.
     
  8. geru

    geru Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2007
    Viestejä:
    1 389
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika hurjan näköistä menoa kyllä tuolla Palinin kotikirkossa, kuten tässä jo jonkin aikaa kierrossa olleesta videosta näkyy.
     
  9. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin, itse itseäni kommentoiden. Tämä oli vitsin muotoon puettu, mutta sisällössä valitettavan paljon totta.

    Ja selvyyden vuoksi mainittakoon, että olen koko ikäni kuulunut ev.lut. kirkkoon, enkä mitenkään erityisesti sympatiseeraa - mutten halveksikaan - vapaa-ajattelijoita. Nämä ovat jokaisen henkilökohtaisia asioita ja kaikenlaisia vakaumuksia tai niiden puutteita on kunnioitettava. Mahdumme tänne kaikki.

    Mutta ryhdyin kirjoittamaan lisää siksi, että uskovien parissa on valitettavasti jonkin verran - en pysty sanomaan prosentteja - henkilöitä, jotka ovat kyllä pinnallisesti toisille hyvää tarkoittavia, heikompiaan puolustavia, suvaitsevaisia jne. Toisin sanoen raamatustakin löytyviä, hyviä (riippumatta vakaumuksesta) ohjeita ja aivan yleisinhimillisiä arvoja korostavia ihmisiä. Valitettavaa on se, että tämän kuoren alle saattaa piiloutua varsin omahyväisiä, sosiaalisesti heikommassa asemassa olevia nenänvarttaan pitkin katsovia, 'omiensa' puolta härskisti pitäviä, oikeasti ilkeitä ihmisiä. Ihmisiä, jotka 'tekevät hyvää', mutta oikeasti ajattelevat, että surkeat ihmiset ovat jollain tapaa ansainneet oman surkeutensa.

    Enkä tarkoita nyt pelkästään yksilön ominaisuuksia, tällaisia ihmisiähän tietysti löytyy ihan vakaumuksesta riippumatta. Mutta valitettavasti vaan tunnen useampia melko vakaasti ja julkisesti uskovia ihmisiä, joihin em. kuvaukset sopivat. Tuntuu erityisen pahalta, kun kovaan ääneen esiityy toisenlaisena kuin tosiasiassa on. Ja etsii pontimensa vielä raamatusta, jossa toki on paljon hyvääkin (vaikka monesta epäjohdonkukaisuudesta olenkin täälläkin esitettyjen ateistien kriittisten näkemysten kanssa ihan samaa mieltä).

    Näin näyttää esiintyvän jossain määrin myös ystävämme Pazze, joka monessa käänteessä toteaa uskonnottomat ruipeloiksi, vätyksiksi, hinteliksi tai miksi milloinkin toisin sanoen heikoiksi monella tapaa. Ja kuittaa asian hymiöllä, jolloin jokaisen pitäisi tajuta, että kyseessähän on vain kristityn veljen hyväntahtoinen naljailu, jota toki pitää kestää. Ja turpaan ei moiset surkimukset reippaalle veljelle ainakaan pysty antamaan.

    Kaikkea hyvää vaan ja mielenkiintoisia keskusteluja!
     
  10. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Olisikohan kuitenkin niin että vapaa-ajattelijat (tai yhtä hyvin uskovaiset) eivät ole mikään homogeeninen ihmismassa vaan heistä löytyy sekä sympaattisia etta halveksittavia yksilöitä?
     
  11. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tottakai, halusin vain sanoa tuon, ettei päästä heti lyömään jotain tiettyä leimaa otsaan.

    Tuolla jutullani tahdoin sanoa jotain aivan muuta ja ihmetellä sitä, että miten kummassa itseään uskovaisiksi tituleeraavat mahtavat tuon ns. omantuntonsa kanssa pärjätä toimiessaan/käyttäytyessään kuten toimivat/käyttäytyvät. Siis se valitettava osa heistä, joista puhuin. Väitinkö, että kaikki niin tekevät? Tai väitinkö, ettei vapaa-ajattelijoissa olisi samanlaisia?
     
  12. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Näin savun hälvettyä, aloitan varovasti. Eli hieman lisää kilttiä huumoria videomuodossa, taaskin aihepiiriä viistäen (YouTube). Yhdessä sketsissä ateistitkin mainitaan. Kaikissa näissä esiintyy erityisesti Mr. Beanista tuttu Rowan Atkinson:
    • Amazing Jesus. Tämä löytyy DVD:ltä 'Rowan Atkinson Live'.
    • Welcome to Hell. Tämäkin löytyy 'Rowan Atkinson Live':ltä.
    • With Friends Like These. Hääpuheita. Parin ensimmäisen minuutin ajan pappi puhuu kirkon kannasta fellaatioon. Tämäkin löytyy 'Rowan Atkinson Live':ltä.
    • Gay Christian. Not The Nine O'Clock News.
    • Songs Of Praise. Pappi huonolla tuulella. Not the Nine o'clock news.
    • General Synod's Life of Christ. Tuttu kuvio käännettynä nurinpäin, ainoastaan nimet on vaihdettu, hauska idea. Eli todellinen elokuva 'Life of Brian' --> 'Life of Christ' vs. 'Life of Monty Python'. Not the Nine o'clock news. :thumbsup:
     
  13. geru

    geru Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2007
    Viestejä:
    1 389
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uutisia uskonnon ihmeellisestä maailmasta. Israelin juutalaiset kirivät hyvää tahtia muslimeja kiinni uskonnollisessa sekopäisyydessa, kertoo Guardianin artikkeli. Neljä kuukautta takaperin Jerusalemissa naisen asuntoon tunkeutui kuusi ultra-ortodoksisen Haredi-lahkon jäsentä. Miehet paiskasivat naisen pään lattiaan, yksi miehistä istui naisen pään päälle ja loput potkivat tätä. Mikä olikaan naisen rikos? Aviomiehestä eroaminen ja "sekulaarisen elämän" viettäminen.

    Tämän kaltaisten "säädyllisyyspartioiden" eli uskonnollisten vigilanttien määrä on lisääntynyt Israelissa. Sopimattomien vaatteiden lisäksi partiot vahtaavat mm. mp3-soittimia, jotka ovat nykyään kiellettyjä ainakin Jerusalemissa. Muutenkin teknologian käyttöä vahdataan, moraalioperaation pääpiru Yoel Kreus mainitsee: "Jos löydämme kenenkään kotoa tietokoneen, potkimme hänen lapsensa koulusta pihalle."

    Sopimattomasti pukeutuneita naisia estetään pääsemästä julkisiin kulkuvälineisiin, ja Kreus mainitsee että sekularistit eivät saisi kulkea ollenkaan busseissa, "Sekulaariset kulkevat kuin eläimet, vähissä vaatteissa, ja yllyttävät minua tekemään syntiä." Hallitus onkin vastannut tähän "ongelmaan" tarjoamalla kosher-busseja, joissa naiset saavat istua vain bussin takaosassa, eikä sopimattomasti pukeutuneita päästetä kyytiin.

    Että näin taas 2000-luvulla...
     
  14. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kirkon tutkimuskeskus kartoitti Suomen uskonnolliset yhteisöt (evl.fi)

    "...tietokannassa www.uskonnot.fi on jo yli 800 organisaatiota ja ryhmää. Niiden paikallisyhteisöt mukaan laskettuna Suomessa on yli 3 000 organisaatiota, joissa on mahdollista toteuttaa hengellistä elämää."
    Oho. Aikas monta.

    "jäsenyysluvuilla mitaten viime vuoden lopulla evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului 81,7 prosenttia ja rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin noin 66 800 suomalaista eli 1,3 % väestöstä."

    Samat numerot toisin päin: 18,3 % ei kuulu ev. lut kirkkoon. Ja rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin ei kuulu 98,7 % väestöstä. Suomen ortodoksinen kirkko, toinen verotusoikeudella varustetuista kirkoistamme, on selvästi toiseksi suurin (~1,1 %). Kaikkia muita uskonnollisia yhdyskuntia on yhteensä 1,3 %, kts. taulukko alla.
    Eli johonkin uskonlahkoon tms. kuuluu siis virallisesti 81,7 + 1,1 + 1,3 = 84,1 % suomalaisista. Kääntäen: noin 16 % suomalaisista ei kuuluu mihinkään kirkkoon tai uskonlahkoon. Tästä porukasta osa voi tietenkin ihan itsekseen uskoa vaikka hattivatteihin, mutta virallisesti luvut ovat edellämainitut vuonna 2007.

    Tosin tulevan vuodenvaihteen lukemahan lienee tuon 81,7:n sijaan jo ~80%, sillä kahtena edellisenä vuotena ev. lut. kirkkoon kuuluvien määrä on laskenut 0,7 %. Tuo luku sisältää kirkkoon liittyneet, ilman heitä eroprosentti olisi hieman suurempi. Eli vuonna 2007 ev. lut. kirkosta erosi 0,9 % sen jäsenistä, mutta kirkkoon liittyneet/liitetyt lievensivät luvun "vain" 0,7 %:iin.
    Tuskinpa mikään ainakaan hillitsee eroamisten määrää, sillä ainakin eroakirkosta.fi -sivuston luvut näyttävät entistäkin paremmilta/pahemmilta (riippuen näkökulmasta).

    Eli lähestytään sitä rajaa, jolloin voidaan ihan virallisestikin sanoa, että 1/5 eli 20 % suomalaisista ei kuulu mihinkään kirkkoon tai uskonlahkoon. Tuo virallinen luku on aina virallinen, kaikkihan sen tietävät, että tapakristityt vääristävät tilastoa. Kuten tekevät ainoastaan häiden yms. vuoksi liittyvät. Eli ei suinkaan lasketa aitoja kristittyjä, vaan vain virallisia jäseniä. Vauvat, lapset, kehitysvammaiset ja dementikot mukaanlukien (se on mukamas OK, että heitäkin liitetään kirkkoon, mutta toisin päin toimiminen olisikin moraalitonta...).​




    Wikipedia: Luettelo Suomen rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista
    Koodi:
    [B]Yhdyskunnan nimi                                  Jäsenmäärä 2007[/B] [SIZE="1"][[URL="http://www.vaestorekisterikeskus.fi/vrk/files.nsf/files/FF622675B4BB1110C2257459002561F9/$file/rek.uskonnolliset+yhd,311207.htm"]1[/URL]][/SIZE]
    
    Jehovan todistajat                                      18 071
    Suomen Vapaakirkko                                      13 786
    Katolinen kirkko Suomessa                                9 117
    Suomen Adventtikirkko                                    3 813
    Suomen Helluntaikirkko                                   3 251
    Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko    3 246
    Ortodoksinen Pyhän Nikolauksen seurakunta                1 585
    Suomen baptistiyhdyskunta                                1 498
    Helsinki Islam Keskus                                    1 482
    Helsingin juutalainen seurakunta                         1 059
    
    Kaikki loput: alle tuhat/lahko. 
    "Muita ortodokseja" on yhteensä n. 2 000. Ja juutalaisia vielä vähemmän eli n. 1 200, eli yksistään jo 'Helsinki Islam Keskus' on suurempi ryhmä. Kaikki islamilaiset yhdyskunnat yhdessä käsittävät jo n. 5 500 muslimia. Ja kasvua lienee ihan realistista odottaa, monista muista poiketen. Eikä heidän yhteisöistään aivan noin vain erotakaan...

    Suuria lukuja? No eivät ole, kun suhteuttaa noihin lukuihin sen, mitä em. 16 % todella tarkoittaa. Siis ainakin puhtaan matemaattisesti ajatellen. Tuntuuhan se hieman oudolta, että esim. muslimien uimahalli, ympärileikkaus ja ties mitkä vauhkoilut menevät joskus suomen lain ja hyvien tapojen ohi. Ja kun on olemassa yksi vähäpätöinen kansanosa, siis ne noin 850 000 ihmistä (16% 5,3 miljoonasta), jotka eivät kuulu mihinkään viralliseen uskonlahkoon, ei tätä seikkaa kannata mitenkään erityisesti huomioida. Ongelmatapauksia toki aina löytyy joka porukasta, mutta empä ole kuullut, että uskonnottomat vaatisivat vaikkapa näitä:
    • omat uimavuorot yleisiin uimahalleihin vain uskonnottomille naisille (vrt. muslimit)
    • erityisoikeus rikkoa suomen lakia (esim. lapsien elimistä leikataan paloja pois, vrt. juutalaiset ja muslimit)
    • oikeus antaa lapsen/läheisen kuolla, kun verensiirto pelastaisi hengen (vrt. jehovat)
    • oikeus luistaa varusmiespalveluksesta (vrt. jehovat)
    • suomen lain korvaaminen omalla "paremmalla lailla" (vrt. muslimien sharia-laki, onneksi suomessa vielä fantasian asteella)

      jne. jne. jne.



    EDIT: tuo 1,3 % eli "rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat" ei sisällä Suomen ortodoksisen kirkon jäsenistöä. Hoksasin vasta, kun mietin, että em. taulukossahan on reilusti yli 60 000 henkilöä, mikä tekee 5,3 miljoonasta paljon enemmän kuin laskemani 0,2 %. Tämä korjattu em. tietoihin. Toivottavasti nyt on oikein.
     
    Viimeksi muokattu: 22.09.2008
  15. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Täytyy kyllä tässä vaiheessa kiittää Grokea. Vaikka viestit ovat yleensä todella pitkiä, ne ovat täyttä asiaa ja varsinkin tällaiselle tilastofriikille erittäin mielenkiintoista luettavaa. :thumbsup:
     
  16. hmv

    hmv Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2005
    Viestejä:
    380
    Saadut tykkäykset:
    0
    Helluntaiherätykseen kuuluvia on Suomessa suunnilleen 45 000. Rekisteröity uskontokunta Suomen Helluntaikirkko (jolla on tuossa listauksessa 3251) syntyi kuitenkin vasta vuonna 2002, ja suurin osa helluntailaisista ei ole (ainakaan vielä) liittynyt siihen.

    Siis Ev. Lut. kirkon jälkeen toiseksi suurin uskonnollinen ryhmittymä Suomessa on ortodoksinen kirkko, n. 60 000 jäsentä, ja kolmanneksi suurin helluntaiherätys, n. 45 000 jäsentä.
     
  17. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jahve niitti satoa Kauhajoella. Reilu kaveri.
     
  18. Gunnar Svensson

    Gunnar Svensson Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.07.2008
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeisen vaihtoehdon mies, eli en ole koskaan kuulunutkaan kirkkoon. Täysiverinen "pakana" siis.
     
  19. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos jenkkisotilaan omaiset saivat 7miljoonaa€ niin minkäköhänlaiset korvaukset täällä saataisiin tuomittua jos nuo tosiaan ryömivät paikalle. Toivottavasti edes sadasosan tuosta, poliisit voisivat "vahingossa" kyllä estää kyseisen poppoon pääsyn kenenkään surutyötä häiritsemään.
     
  20. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Edelliseen viestiini sekä hmv:n täydennykseen liittyen, osoitteesta eroakirkosta.fi löytyy tuore laskelma/arvio. Se on otsikoitu näin: Miljoona suomalaista ei kuulu kirkkoon (siis ev. lut. kirkkoon):

    • "VRK:n mukaan 31.8.2008 evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului 4 312 916 henkilöä, jolloin muiden määräksi jää 1 005 597."
      Noiden kahden uutisoidun luvun summasta laskien nuo tekevät 81,1 % ja 18,9 %. Tuossa ev. lut. kirkon jäsenmäärässä on jo nyt laskua 0,6 prosenttiyksikköä vuoden 2007 lopun viralliseen lukemaan (81,7 %). Oma ennusteeni on pitkään ollut "alle 81 % vuoden 2008 lopussa".
      Perinteisestihän vuoden lopussa on ollut erittäinkin selkeä "eropiikki" ja nythän on tuo oletettavasti vilkkain kvartaali vasta edessä. Kts. toteutuneet erot, josta näkee, että vuosina 2004-2007 on aina erottu eniten loka-, marras- ja joulukuussa. Ja noista aina eniten joulukuussa. Eli yllättävän samanlainen kuvio toistuu.
      Juuri nyt yli miljoona ei siis kuulu valtionkirkkoomme eli ev. lut. kirkkoon. Tästä porukasta suurin ryhmä on virallisesti uskonnottomat (82,5 %). Loput siis kuuluvat johonkin, enemmän tai vähemmän viralliseen uskonlahkoon (17,5 %).

    • "noin 830 000 henkilöä, ei kuulu mihinkään uskontokuntaan."
      Oma arvioni edellä oli "noin 850 000", eli samalla hehtaarilla liikutaan. Suomen väkiluvusta 5 302 375 [1] tuo 830 000 tekee 15,7 %. Itse laskeskelin edellä "16% 5,3 miljoonasta". Tämäkin siis likimain sama.

    • "Ortodoksiseen kirkkoon kuuluu 60 000, helluntailiikkeeseen yli 50 000 ihmistä ja muihin vähemmistöuskontoihin yhteensä noin 70 000."
      Eli em. virallisesta suomen väkiluvusta laskien: 1,1 %, yli 0,9 % ja ne muut pienemmät yhteensä noin 1,3 %.
      Tai kaikista niistä laskien, jotka eivät kuulu ev. lut. kirkkoon: 6,0 %, yli 5,0 % ja ne muut pienemmät yhteensä noin 7,0 %.

    • "Helluntailiikkeen todellinen jäsenmäärä on noin 47 000, mutta virallisissa tilastoissa näkyy vain noin 3 000 jäsentä. Syynä on se, että suurin osa helluntailiikettä toimii vielä yhdistyspohjalla...
      ...Tosiasiallisesti helluntailiike ja ortodoksinen kirkko kilpailevat varsin tasaväkisesti suurimman vähemmistöuskonnon asemasta.
      "

      Hmv edellä heitti luvun 45 000, sekin likimain sama. Ja se aiemmin mainitsemani pienempi luku on siis yhä edelleen "virallisesti oikein". En siis löytänyt kovinkaan merkittäviä ristiriitoja. Toki monissa luvuissa on tulkinnoille varaa. Ja em. uutisessakin on "yli 50000 ihmistä" ja "47000", olisikohan se "virallinen 3 000", joka tuossa hämää.