Blu-ray vs. muu maailma... Kuka voittaa?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana tapsas, 06.01.2008.

?

Mikä on seuraava massamarkkinoiden suosikkiformaatti?

  1. Blu-ray *

    54,0%
  2. Video download/streaming

    15,3%
  3. DVD jää pääformaatiksi vuosikausiksi

    30,7%
  1. Willo

    Willo Guest Guest

    Liittynyt:
    14.09.2001
    Viestejä:
    625
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tokihan ne tilastoissa näkyvät, eivät tosin Suomen. Jenkkitilastot hyvin todennäköisesti antavatkin tällä haavaa sikäläisestä tilanteesta selkeästi "oikeaa" tilannetta BD-myönteisemmän käsityksen, koskapa osa muun maailman early-adoptereista hommaa levynsä halvempien hintojen ja paremman valikoiman vuoksi osin sieltä. Kun hinnat muualla laskevat ja saatavuus paranee, vähenee houkutin/tarve tilailla levyjä toiselta puolen maapalloa. Esimerkiksi allekirjoittaneen ostamista BD (ja HD DVD)-levyistä tasan 0,0 prosenttia näkyy Suomen tilastoissa.
     
    Viimeksi muokattu: 03.09.2008
  2. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Uskalsin viimeinkin vastata kun Pleikkari tulossa kotiin lähipäivinä [​IMG]
     
  3. pointreyes

    pointreyes Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2004
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Etkä ole ainoa... Jos euromääräisestä myynnistä tosiaan vain 1% on BD-levyjä, niin se on varmaan jossakin suhteessa myös siihen miten niiden myyntiin on nyt panostettu. 99% kaupan leffamyyntituloista tulee siis DVD-levyistä. Tässä saattaa olla muna/kana-ongelma: hintoja ei kannata laskea ennenkuin on tarpeeksi ostajia eli ostajiksi tarvitaan muitakin kuin early adoptereita. Toisaalta myynti ei ala kunnolla ennenkuin hinnat laskevat. Nettikaupoissa kriittinen ostajien massa on jo saavutettu, hinnat laskevat kun kilpailu on lisääntynyt.
     
  4. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. Butcher

    Butcher Guest Guest

    Liittynyt:
    02.01.2004
    Viestejä:
    167
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites tätä ei oo kukaan ehtinyt vielä liittämään tähän vaikka uutinen monta päivää vanha.. kertonee varmaan että aina "ei jaksa", mutta jos maailman yksi isoimmista firmoista alkaa tuommoista huutelemaan niin taitaa tulla jäitä niskaan fanaatikoille.. itsehän olen tuon streaming kannalla kanssa, mutta sen minä uskallan väittää että kävi viidessa vuodessa mitä tahansa, niin DVD elää yhä. :thumbsup:

    http://www.digitoday.fi/data/2008/09/05/samsung-blu-raylla-viisi-vuotta-elinaikaa/200823076/66?rss=6

    http://pelaajalehti.com/2008/09/04/samsung-blu-ray-kuolee-pois-ennen-playstation-3a/
     
  6. JukkaVaAn

    JukkaVaAn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2007
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli voisiko rivien välistä arvioida että 5v päästä tulee uusi formaatti, oli se sitten fyysinen (BD2) tai henkinen (Digital Downloads), niin siitä pari vuotta eteenpäin voisi olettaa tämän uuden formaatin läpilyöntiä markkinoilla. Eli 7v arvioisin itse BD:n aktiivi ajaksi vaikkakin lopussa suosio laskevaa.

    Vähän saman suuntaista mitä DVD:llä omasta henkilökohtaisesta perspektiivistä katseltuna. 2000 luvun taitteessa soitin kainaloon ja 2007 siirryin BD formaattiin.
     
  7. Leterface

    Leterface Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.04.2007
    Viestejä:
    5 039
    Saadut tykkäykset:
    153
    TOIVOTTAVASTI ja VARMASTI EI fyysinen media tule mihinkään häviämään.

    Jos Toshiba ja Sony rupeavat puuhastelemaan uutta vähintään 5x tukevampaa formaattia niin silloin BD voi hävitä nopeastikin (yhtä nopeasti kuin HD DVD) markkinoilta. Mutta ellei jätit aloita uutta yhteisformaattiprojektia niin BD on ja pysyy. Piste.
     
  8. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin, kannattaneeko tässä vaiheessa edes enää lähteä mukaan BD-kelkkaan :rolleyes:.

    No varmasti vielä tässä vaiheessa, mutta entäpä vuoden parin päästä...?
     
  9. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Parin vuoden päästä soittimia saanee ~100e:lla ja leffatkin löytyy 10e:lla alelaarista. Miksipä ei kannattaisi lähteä mukaan? Itse kyseenalaistasin ennemmin elokuvateatterin järkevyyden, mutta kummasti nekin vain pärjäävät. Leffateatterikäynnin+oheistoiminnan hinnalla ostaa mukavan läjän fyysistä mediaa minkä voi katsella kotona rauhassa useamman kerran hyvässä seurassa ;)
     
    Viimeksi muokattu: 09.09.2008
  10. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    10€ on liian kallis hinta perusjulkaisusta, noin 4-6€ kuulostaa hyvältä :D
     
  11. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tai sitten hakee ilmaisena netistä, jos hinta on ainoa kriteeri... Tuskin tuohon 4-6e hintaan saa mistään laillisesta tuutista 2v sisällä blu-ray laatuista kontenttia(paitsi jos alelaarit yllättävät ja fyysistä levyä aletaan polkumyymään). Tosin voi olla toi mun 10e arvaus yläkanttiin, jos katselee mitä dvd-levyt nyt maksavat. Omista blu-ray leffoista keskihinta postikuluineen on nyt jossain 13e pinnassa(~30 leffaa) kiitos amazonin ja dollarin kurssin. Ja ei, en laske itunesin "hd:ta" blu-ray laatuiseksi. Hirveätä kuraa isolla ruudulla ja ei edes ilman kepulikonsteja saatavilla suomeen(kuten ei myöskään microsoftin eikä sonyn download-palveluita joista hd-kontenttia löytyy)
     
  12. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, mutta sanoinkin, että rupean BD:n ystäväksi kun niitä saa tuohon hintaan. En tarvitse BD:ta vielä, mutta kun hinnat ovat suopeat voin pakottaa itseni tarvitsemaan sitä... :D
    Ja kuten jo tuolla toisessa ketjussa sanoin, olen fyysisen median ystävä, ja tulen aina olemaan. Eli en usko, että näillä näkymin siirryn koskaan tuohon streamaus meininkiin...
     
  13. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Itse roudasin Pleikkarin kotiin eilen ja Anttilasta myös kolme leffaa. Aika surkealta vaikuttaa kyllä Blu-ray -leffatarjonta tällä hetkellä ja hinnat ovat törkeitä. Montakohan vuotta tässä saa odotella, ennen kuin nähdään BD-alelaareja Suomessa.
     
  14. Thingy

    Thingy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2005
    Viestejä:
    650
    Saadut tykkäykset:
    18
    Kyllä nämä sinsongin kommentoinnit on täyttä puutaheinää globaalisti mietittynä. Ehkä E-Koreassa tai Jaappanissa, voi mahdollisesti olla runkoverkko, sisäkaapeloinnit ja päätelaitteet siinä iskussa viiden vuoden päästä että kaikki media kulkee HooDeenä näppärästi joka suuntaan. Muualla maailmassa samasta siirtymästä voidaan puhua 10-15 vuoden aikajänteellä..
     
  15. petepas

    petepas Elämme fataaleja aikoja Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.01.2005
    Viestejä:
    2 441
    Saadut tykkäykset:
    4
    Jaa-a, pelkäänpä että aika kauan. Normikaupoissa nuo hinnat ovat todellaankin naurettavia, ei auta vaikka kiertää anttilat, gigantit sun muut. Normihinta 25-30€...

    Sama juttu monilla nettifirmoilla, Discshop, CDON ja Filmifriikki vetävät kauppojen kanssa samaa linjaa. Itsekään en aikaisemmin kovinkaan paljon tilannut leffoja ulkomailta mutta nythän se taitaa olla pikku pakko :OI

    Tollaista kokeilin hyvien käyttökokemusten perusteella, tuntuu homma pelittävän ihan OK sillä paketti lähti matkaan parissa päivässä ja nyt odotellaan että postintäti tuo kotiin. Kovin paljon suomitekstitettyjä tuolla ei ole mutta jos se ei haittaa on ainakin edullisemmat hinnat...
     
  16. tapsas

    tapsas Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 169
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kun aloitin tämän ketjun BD:n voitettua HDM-formaattien sodan, annoin ääneni nettilevitykselle. Taisipa muutamat todeta että happamia (kun kannatin myös HD DVD:tä BD:n ohella sen tiettyjen erityispiirteiden vuoksi), mutta eipä ole aika mieltäni muuttanut.

    On totta, että DVD ei lyönyt itseään parissa vuodessa läpi. Siinä mielessä ei voida sanoa että BD olisi välttämättä epäonnistunut toistaiseksi, ja onnistuihan se joka tapauksessa peittoamaan HD DVD:n... Mutta toisaalta DVD:llä ei ollut vastassaan niin merkittävää game-changer-uhkaa kuin download/streaming. Kun DVD pääsi vauhtiin, ei ollut mitään muuta formaattia joka olisi ollut pääsemässä samalla tavalla vauhtiin. Mutta kun BD pääsee vauhtiin, samalla on pääsemässä vauhtiin myös elokuvien ja TV-sarjojen nettilevitys.

    Yhdistetään soppaan se, että selvästikin monille (ja medialle) BD:n edut eivät ole oikein ilmeisiä. VHS-DVD-siirtymää pidetään paljon merkittävämpänä. Se tarjosi merkittävästi lisää mukavuutta ja kuvanlaatua (ja ääntä, toihan se 5.1-kotiteatterisarjat viimeinkin tavallisten tallaajien ostoslistalle) telkkarikoossa suhteessa videokasetteihin. Nettilevitys tarjoaa taas kerran roppakaupalla lisää mukavuutta. Hyvin sanottu ettei laiskuuden merkitystä pidä aliarvioida...

    Edistyksellisempi teknologiaa palvova puoli minussa toivottaa nettilevityksen tervetulleeksi. Tulisivat nyt vielä Suomeenkiin niin varmasti joskus tulisi vuokra-DVD:iden sijaan harkittua. Toinen puoli ymmärtää että se joka tästä realiteetista lopulta kärsii, ovat me vähän astetta vakavammin asiamme ottavat elokuva- ja kotiteatteriharrastajat. Nettilevitys tarjoaa jotain todella helppoa ja mukavaa ja riittävää telkkarikoossa, ihan niin kuin iTunes tarjoaa mukavuutta ja riittävää laatua iPodeille. Itseasiassa koska en mikään musiikki-hifisti ole, iTunes tarjoaa minullekin jotain ihan riittävää...

    Mutta iso kuva minulla on. Ehkei mikään jättiläinen kotiteatterisarjassa, mutta 92 tuumaa kuitenkin. Ja siinä tulee vuosia olemaan eroa katsoa hyvää HDM-julkaisua verrattuna nettiversioon. Tänä iltana elokuvana oli Casablancan HD DVD arkistoista ja että oli komia. Tokkopa olisi ollut niin komia Xbox Livestä striimattuna tai jotain...

    Yksi asia missä nettilevitys tuntuu olevan myös jäljessä, on extra-materiaali. HD DVD oli tässä todella hyvä. BD:llä profile 2.0:n (tai ylipäätänsä kehittyneemmän interaktiivisen sisällön) tukeminen tuntuu kestävän ja kestävän (julkaisuissa siis, etenkin Euroopassa), into HD DVD:n kuoltua näyttää laantuneen kun profile 1.0 -soittimiakin on maailmalla sen verran... Kestää vuosia ennen kuin BD pääsee sille tasolle ja ohittaa sen missä HD DVD oli. Toivottavasti studioiden innostus BD:hen on riittävää että tämä asia saadaan kuntoon.

    Mutta, extrat niin tai näin, toistaiseksi ja vuosia BD tulee olemaan parasta (ainakin parasta laajalle levinnyttä) kuvanlaatua mitä kotiteatteriin saa ja sellaisena ainakin minä tarvitsen sitä, vaikkei fyysinen media mikään itseisarvo minulle ole. Tässä mielessä toivon BD:lle hyvää ja menestystä.

    Silti, ennustan että nettilevitys tulee ja tappaa, ja lopulta lienen ihan tyytyväinen myös siihen maailmantilaan. Audio on demand on jo arkipäivää, jokin siinä video on demandin graalinmaljassa houkuttaa. Asensin juuri tänään iTunes 8:in ja siinä ihmetellessäni uutta levynkansi-browseria tajusin että jospa voisin tästä vain selailla elokuviani (tai "kaikkia" maailman elokuvia) ja click away kun siltä tuntuu...

    Riittäisikö se kätevyys passaamaan jopa hyvälaatuisen BD:n jos se olisi vaihtoehtona Amazonista tilattavissa? Tuskin aina, mutta joskus. Ostan minä edelleen mieluiten CD:täkin, tosin erolla että siirrän ne koneelle joka BD:llä taas ei onnistu (laillisesti ainakaan). Edelleenkin minulla on niitä leffoja joita kotona katsotaan telkkarista ja niitä jotka katsotaan teatterissa. Teatterissa vaikea nähdä että BD:lle olisi suoraa uhkaajaa (muu kuin BD:n kuolema) minulla vähään aikaan - telkkarin osalta mikä ettei.

    Apple TV menisi varmaan ostoslistalle aika rivakasti jos sen video on demand tulisi Suomeen...
     
    Viimeksi muokattu: 13.09.2008
  17. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen hanke digitaalisen median levitystavan ja formaatin speksaamiseksi. Toivottavasti tuo tai joku muu vastaava tapa saa tuulta allensa, jotta laitteet ja palvelut olisivat keskenään yhteensopivampia. mulla ei ainakaan ole kauheaa hinkua lähteä keräämään kirjastoa vain yhden laitevalmistajan laatikoilla/softalla toimivan palvelun päälle.

     
  18. zombix

    zombix Guest Guest

    Liittynyt:
    07.10.2006
    Viestejä:
    200
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä on lainaus ja tämänhän jo tiesiväykin kaikki jotka eivät nukkuneet aikoinaan fysiikan ja biologian tunneilla:

    eskustelupalstoilla käydään keskustelua siitä, pitäisikö ostaa 720 vai 1080 juovan digitelevisio. Valintaongelma ratkeaa helposti kun muistaa mikä HD TV:n perusajatus on: Se ei ole esitystarkkuuden lisääminen vanhaan peruskokoiseen TV -kuvaan. Ei, se on suurempi kuva samalla vanhalla esitystarkkuudella. Sen suuremman kuvan luontiin samalla resoluutiolla tarvitaan tietenkin enemmän juovia ja kuvapisteitä.

    Siten kyselijä, joka haluaa ostaa 1080 juovan television, mutta ei halua entistä suurempaa kuvaa, on harhateillä ja maksaa tyhjästä: Entisenkokoisessa kuvassa hän ei näe mitään tarkkuuseroa 720- ja 1080 -juovaisten televisioiden välillä.

    Oleellista on kuvan koko - nimenomaan suhteellinen koko; ts. kuvan fyysinen koko suhteessa katseluetäisyyteen. Normaaleissa televisionkatseluoloissa 1080 juovan resoluutiota alkaa tarvita vasta 50″:n näytöistä ylöspäin. Pienemmillä näytöillä suurempi resoluutio ei yksinkertaisesti tuo kuvaan lisää tarkkuutta.

    THX:n teatterisuosituksen mukaan 16:9-laajakuvaa pitäisi katsoa sellaiselta etäisyydeltä, että vaakasuuntaiseksi katselukulmaksi tulee 36°. Silloin katseluetäisyys on 1,54 kertaa kuvan leveys. Televisiota kuitenkin harvoin katsotaan näin läheltä, mutta kotiteatterissa se on paikallaan oikean elokuvavaikutelman luomiseen.

    Resoluution valintaItse katselen uutiset ja muut bulkkiohjelmat 32 -tuumaisesta televisiostani (kuvan leveys 26″= 66 cm) 3 metrin (4′) päästä. Oheisesta kaaviosta käy ilmi, että siltä etäisyydeltä on aivan samantekevää, millainen resoluutio televisiossani on. Siten pärjään vanhalla SD-televisollani vielä vallan hyvin. Mutta silloin kun katselen ohjelmaa antaumuksella, katselenkin sitä n. 1,2 metrin matkalta, eli juuri suositusetäisyydeltä. Ja sillä etäisyydellä tarvitsisinkin vähintään 720-juovaisen television. Ja vielä 1080-juovan resoluutiokin toisi lisää näkyvää tarkkuutta, vaikkei sen täyttä hyötyä irti saisikaan.

    Mitsubishi HC6000Tyydyn siis tavallisessa puolihuolimattomassa televisionkatselussa toistaiseksi vanhaan 32-tuumaiseen 100 Hz:n Panasonic TX-32PK20F Tau Flat Screen Quintrix -analogiatelevisiooni, jonka ostin elokuussa 2001. Mutta sen minkä haluan nähdä suurena, sen katson 1080p-resoluutiolla Mitsubishi HC6000 -projektorilla. Kunhan se nyt ensin minulle toimitetaan. Ohjelmalähteenä sille toimii Sonyn PS3, jossa on 1080p -resoluutiota antava Blu-ray -soitin.

    Suuri kuva vaatii paljon kuvapisteitä. Pieni kuva tarvitsee vähän kuvapisteitä. - Ei siinä sen kummempaa viisautta tarvita.
    Jos pientä kuvaa katselee turhan suurella resoluutiolla, resoluutio menee hukkaan. Jos suurta kuvaa katselee liian pienellä resoluutiolla, käy kuin tämän sivun otsikkokuvassa: kuvapisteet näkyvät..."
    :thumbsup:
     
  19. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. Hertsikka

    Hertsikka Guest Guest

    Liittynyt:
    13.03.2008
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Miksi kaiken muka niin kallista täytyy olla? Lukeva BD aseman tietokoneeseen n.150e ja makuunista BD levyjä maanantaisin kaks 5:lla (jos lainaa opiskelija korttia joltain) ja neljällä leimalla samoin kaks yhen hinnalla. Muuten ne maksaa sen arkena sen 4,5e... Eräissä makuuneissa ihan kohtuullinen valikoima, ei nyt hyvä ehkä kuitenkaan vielä, mutta parempaan päin...