Blu-ray vs. muu maailma... Kuka voittaa?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana tapsas, 06.01.2008.

?

Mikä on seuraava massamarkkinoiden suosikkiformaatti?

  1. Blu-ray *

    54,0%
  2. Video download/streaming

    15,3%
  3. DVD jää pääformaatiksi vuosikausiksi

    30,7%
  1. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei hei, tuskin 20v päästä vielä on sellaisia atomin pienentäjiä tai materian puristimia, että DVD-kokoelman voisi muuntaa jollain härpäkkeellä atoimeiksi ja siirtää langattomalle USBille.

    20v päästä tuolle kuitenkin olisi käyttöä, koska tuntuu jo nyt, että hyllyistä loppu tila kesken. Tuollaisella härpäkkellä voisi kokoelman pienentää, niin saisi tilaa lisää. Ja sitten taas suurentaa, kun on aika katsoa jotain iki ihanaa DVD-pätkää...

    Nyt on joku katsonut liian paljon elokuvia... :)
     
  2. pointreyes

    pointreyes Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2004
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, no niiden devujen varsinaisen sisällön tallentamisesta tässä nyt kai ennemmin oli kysymys, eikä muovin digitoimisesta materiapuristimella :D
    On vain ajan kysymys milloin nykyiset kovalevyt korvautuu flash-muisteilla, 10v on todella pitkä aika tässä kehityksessä.
     
  3. Baroni

    Baroni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.03.2007
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mites muuten on, onko arvioita siitä kuinka kestävä formaatti flash on pitkässä juoksussa? Voidaanko olettaa että data säilyisi 10v, 20v, ehkä jopa pidempään?
     
  4. pointreyes

    pointreyes Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2004
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Flash-muisteissa ei ole liikkuvia osia, joten iskunkestävyydeltään ne ovat ylivoimaisia kovalevyihin verrattuna. Myös kosteuden ja lämpötilan suhteen flash-muistit ovat selvästi kovalevyjä parempia. Valmistajasta riippuen nykyisten flash-muistien elinaika lienee 10v luokkaa ja uudelleenkirjoitusten määrä on rajoitettu (10k kertaa). Mutta kymmenessä vuodessa kehitys kehittyy...

    Jos siis jokin fyysinen formaatti on jäljellä 10v kuluttua, niin toivottavasti se on flash, eikä optinen levy... :thumbsup:
     
  5. Tuike

    Tuike Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.05.2004
    Viestejä:
    684
    Saadut tykkäykset:
    12
    Löysin tälläisen pdf esitelmän netistä kun etsin BD-Livestä juttua.

    Blu-ray esitelmä toukokuu 2008 (englanninkielinen pdf)

    Siellä esitettiin hurja väite, että jo ensi vuonna valtaosa blu-ray levyistä olisi profile 2.0 levyjä. Siinä on myös juttua sivuten ketjun otsikkoa niin ajattelin dumpata tuon linkin tänne.
     
  6. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Joo, oli ehkä vähän huonosti muotoiltu toi.

    Jokatapauksessa kyse on siitä, että tekniikka kehittyy. Joku polttomoottori voi olla vanha keksintö, mutta ei nykyisin ole käytössä samanlaiset polttomoottorit kuin vuonna 1950. Samalla tavalla kuvaputket ja LCD:t on kokeneet valtavan kehityksen, vaikka joku kuvaputki taitaa aina perustua johonkin katodisäteeseen (vai mikä nyt olikaan).

    Pointti ehkä se, että DVD on tavallaan teknisen kaaren päässä. Se tuote ei kehity ja koska se ei kehity, se käy vanhaksi. Se vanhaksi käyminen taas johtuu siitä, että ympärillä kilpailevat formaatit kehittyy hirmuista vauhtia.

    Uskon kyllä, että 20v päästä moni katsoo DVD levyjä, mutta uskon, että nämä monet ovat "tekniikan pyörästä pudonneita" kuten vanhuksia. Heitä ei kiinnosta kokeilla uutta ja koska he eivät kokeile uutta, he eivät tiedä sen eduista (eikä välttämättä kiinnostakaan).

    Mutta jos sen sijaan ajatellaan, että 20v päästä on leffafani, joka ymmärtää edes hiukan kuvan/äänen päälle, ei voi olla ajattelematta, että nykyiset DVD:t ovat auttamattomasti liian vanhoja. Jos saman pätkän saa laadukkaammin "hiirenpainalluksella", jaksaako joku oikeasti kaivaa sen vanhan levyn, joka on hankalampi käyttää ja laadullisesti heikompi?

    Vaikka DVD levy olikin huima parannus VHS verrattuna, siltikin vertailua on pakko hakea sieltä: kuinka moni leffafani jaksaa kaivaa vanhaa VHS kasettia esiin, kun paremaakin on saatavilla ja naurettavan edullisesti? Stremaus ei ehkä ole yhtä suuri hyppäys kuiten VHS->DVD, mutta kuitenkin.

    LP levyihin vertaaminen ei imo sikäli ole oleellista, että LP levyillä on monien mielestä ihan oikeasti parempi ääni. DVD levy taas häviää kaikilla mittapuilla uudemmille formaateille.
     
  7. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vieläkin löytyy elokuvia, jotka on aikoinaan julkaistu VHS:llä, mutta ei vieläkään DVD:llä. Veikkaampa, että sitten streamaus aikaan käy hieman samalla tavalla, eli main streamia sieltä pääasiassa löytyy...?
     
  8. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Aika osoittaa, oma veikkaus on, että menee juuri toisinpäin.

    Perusteet se, että leffan digitoiminen ja jakaminen nettiin on äärimmäisen helppoa, selkäesti helpompaa kuin painaminen, siihen liittyvä suunnittelu, jakelukanavan pystyttäminen/hankkiminen ja lopulta arvio siitä kuinka paljon tavaraa voisi ylipäätään mennä kaupaksi. Kun joku studio päättää ryhtyä jakamaan leffoja digitaalisesti, on valmiiseen järjestelmään helppo ja kannattavaa lisätä leffoja.

    Musiikkimaailmassa tämä on jo nähty: netistä voi hankkia MP3 musiikkia, jota ei fyysisiltä levyiltä saa. Hinnat ovat suht edullisia ja musiikin saa käyttöön heti, vaikka DRM ongelmat voivatkin olla suuria. KK-maksu on myös hinnoittelumalli, johon monet näyttävät olevan menossa.

    Siten oma veikkaus on, että fyysiselle HD formaatille ei tulla ikinä näkemään massaryntäystä, vaan monet tuotteet tulevat suoraan streamattavaksi.
     
  9. bronton

    bronton Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.01.2003
    Viestejä:
    239
    Saadut tykkäykset:
    2

    MP3 on tiedosto on noin 3 MB, mutta HD elokuva noin 30 GB. Kun verkot kehittyvät 10 000 kertaa nopeammiksi, niin fyysistä mediaa ei tarvita. Siihen voi tosin mennä 10 - 15 vuotta ja siihen mennessä markkinoilla voi olla Yber HD elokuvia, joiden koko on 300 GB ja rima siirtyy taas.
     
  10. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    DVD koko taitaa olla jotain 5G eli kaikki tämän yli on plussaa (ja tämän taitaa olla mpeg2)

    Melkein veikkaisin, että 30G leffoja ei tulla näkemään streauksessa kuin hyvin paikallisesti seuraavan 10V aikana. Jos nähdään, niin kyseessä esim ISP palvelu, jossa kuitu tulee paikalliselta ISP:ä kuidulla suoraan talojakomoon. Toki halutessaan leffan voi ladata kotiin ja katsoa myöhemmin.

    Sen sijaan mpeg4 pakattu 720p kuva (mallia apple) on jo tavaraa, jota stremaa paljon helpommin.

    Tuo yber-HD on tosiaan asia, joka tulee vaikuttamaan. Toisaalta jos full HD on jotain, mistä ei välttämättä olla valmiita maksamaan, millä voisi perustella, että joku yber HD, joka ei edes teoreettisesti ole tarpeelinen, olisi asia, joka innostaa?

    Lyhesti sanottuna: tulevaisuus on helppokäyttöisyys asteen laadukkammalla kokemuksella kuin mitä DVD tarjoaa. Blu-rayn tasoa sen ei tarvitse olla.
     
  11. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toinen asia, joka tässä streamauksessa mietityttää, on jakelijat. Jokainenhan tietää, että Future Film julkaisuja kannattaa vältellä, kun taas esim. Criterionin laadukkaita julkaisuja kannattaa hankkia, niin mitenkä sitten tietää streamaus vaiheessa, että mikä on paras mahdollinen julkaisu? :rolleyes:

    Tästä aloinkin miettimään, että miten sitten elokuvien mukana tulevaa oheiskrääsää saa, jos kaikki tapahtuu streamaus -meiningillä...? Ei se elokuva paljon lohduta, jos tietää että kyseisen elokuvan mukana voisi tulla patsas, sarjakuvalehti tai t-paita :weep:

    :D
     
  12. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Eihän sitä tiedä, mutta toisaalta ei suuri massa ei asiaa edes tajua. Vaikka näytän parasta mahdollista full-hd tavaraa kavereille, jengi on silti "upeaa, mut so what" asenteella....

    Massalle riittää, että homma toimii helposti ja jos mukaan saadaan vielä joku bonus, homma rokkaa. Toi bonus on se, että jengille voi mainostaa "HD laatua", olkoonkin, että se voi olla jotain 720p pilalle pakattua mpeg4 mössöä verrattuna huippulaatuiseen blu-ray pätkään.

    Vannoutuneet fanit tulevat varmaan pitämään fyysisiä medioita tosi pitkään hengillä ja yhtenä syynä tähän on varmasti mainitsemasi lisätuotteet.
     
  13. anidabi

    anidabi Käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hyvin kiteytetty, mut niin se vaan menee. Olemme vähemmistö nyt ja aina, eikä sille mitään voi.

    Sama kuin mun isoveli katsoo ihan onnessaan uudesta hdready samsungistaan jotain kurasta digilähetystä ja sanoa että ompa hyvä kuva... ite olen siinä vieressä.... tuota, joo... :hitme: :rolleyes: :weep:
     
  14. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samaa olen todennut, mutta onko se sitten valitettavaa vai niin? etu se on kuitenkin sille, joka tyytyy siiheen, tulee halvemmaksi...

    Itse olen kuvanlaadun perään, mutta en välttämättä vaadi HD:ta. Loistavan tasoinen dvd-julkaisu riittää. En kuitenkaan tiedä kuuluunko siihen ihmisryhmään, jotka eivät saa HD:sta mitään irti, mutta useita HD-elokuvia katsoneena, ei fiilis ole eri kuin hyvätasoisen dvd:n jälkeen.

    Turvallistahan HD:n katselu on siinä mielessä, ettei tarvitse pelätä, että artefaktit ja muut häiriöt hyppivät silmille jne, mutta tällähetkellä 40" HD-ready LCD:stä ei niitä erota tavallisesta hyvälaatuisesta dvd:stäkään.

    Itse taidan pikkuhiljaa vetäytyä HD-ajasta, ja hypätä kelkkaan takaisin kun uudet kujeet löytyvät hyllystä. Jospa sitten pääsisin nauttimaan 24p:stäkin, ja jos se sitten avaisi minulle jotain uutta.

    :)
     
  15. roflator

    roflator Guest Guest

    Liittynyt:
    08.05.2007
    Viestejä:
    1 129
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uskoisin, että laadukas kuva tulee olemaan tulevaisuudessa kysytympää kuin nyt tai mitä oli menneisyydessä. Yksi argumentti tämän puolesta on se, että ihmisillä on varaa ostaa yhä isompia ja parempia ruutuja katselua varten. En minäkään fullhd:sta ja blu-raysta välittäisi, jos katsoisin liikkuvan kuvan 32" ruudulla.

    Fyysiselle medialle kyllä tulee olemaan kysyntää, koska perähikiälle ei ihan lähitulevaisuudessa saada nopeaa bittiä joka taloon. Ei varsinkaan, jos "kaikki" haluavat tuota bittiä käyttää mainostetulla nopeudella. Perähikiäähän löytyy suomen ulkopuoleltakin, miljardi kiinalaista ja toinen miljardi intialaista jne. Pitkä aika(10v+?) ennen kuin koko maapallo on realistisesti digitaalisen hd-jakelun piirissä.

    Oma veikkaus on, että sekä digitaalinen formaatti että fyysinen formaatti ovat täällä pysyäkseen. Itsekin aion käyttää molempia kunhan palveluiden taso ja hinta ovat kohdallaan. Tällä hetkellä ei taida kovin montaa netissä toimivaa vuokrauspalvelua suomessa olla jotka jakavat edes huonoa hd-kontenttia kohtuu hinnalla(vrt. katsooko sarjan kaikki episodit vuokrattuina netistä vaiko ostaa blu-raylla koko kauden pysyväislainaan). Nelosen hot from usa ja 4e per episodi huonolla laadulla ja webbiselain ui:lla oli jotain ihan käsittämätöntä. Noilla hinnoilla ei tarvi kahta kertaa miettiä ostaako dvd/blu-rayn vai vuokraako netistä.
     
    Viimeksi muokattu: 22.08.2008
  16. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Viimeksi muokattu: 26.08.2008
  17. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Blu-ray saanut haltuunsa jo lähes 6% viikottaisesta dollarimääräisestä myynnistä verrattuna DVD myyntiin, harmi kun luvuissa ei ole mukana nettilatauksia.

    http://www.engadgethd.com/2008/09/0...gh-def-market-share-for-week-ending-august-2/

    Näyttää siltä että vuonna 2009 BD alkaa vihdoin päästä vauhtiin (PS3, halvat perussoittimet, BD tietokoneissa, uusissa nimikkeissä saatavuus lähenee DVDn tasoa, jne...)!
     
    Viimeksi muokattu: 02.09.2008
  18. Iceman016

    Iceman016 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.01.2007
    Viestejä:
    335
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onhan se käynyt välissä jopa 10%:ssa, joten ei ainakaan nousua ole viime aikoina tapahtunut.
    Viimeiset 6 viikkoa: 6%, 8%, 7%, 10%, 8%, 9%
     
    Viimeksi muokattu: 02.09.2008
  19. Baroni

    Baroni Guest Guest

    Liittynyt:
    27.03.2007
    Viestejä:
    134
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tilanne on toisinsanoen vieläkin parempi, keskimäärin jopa 8% luokkaa.

    Viikkovaihtelut eivät tässä vaiheessa kerro mitään. En itse olisi uskonut että homma on edistynyt noinkin hyvin.
     
  20. pointreyes

    pointreyes Guest Guest

    Liittynyt:
    03.07.2004
    Viestejä:
    862
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jenkkistatistiikat eivät tosin kerro juuri mitään Suomen tilanteesta... Suomen Elokuvasäätiön vuoden 2007 tilastojen mukaan Blu-ray -myynti on reilun 1% luokkaa DVD-myynnistä euroissa laskettuna ja alle 0,5% kappalemäärässä laskettuna. Tänä vuonna prosentit kohoavat jonkin verran, tosin en usko että kovin paljoa koska suurin este Blu-ray -kiekkojen ostamiselle Suomesta on liian korkea hintataso (ulkomailta ostetut eivät taas näy näissä tilastoissa).

    http://www.ses.fi/dokumentit/Tilastot 2007.pdf