www.eroakirkosta.fi

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Damned, 05.06.2004.

?

Kuulutko kirkkoon?

  1. Kyllä - käyn säännöllisesti kirkossa

    10 ääntä
    1,5%
  2. Kyllä - mutta kirkossa tulee käytyä todella harvoin

    125 ääntä
    18,9%
  3. Kyllä - en tosin käy kirkossa koskaan mutta ei ole tullut mieleen erota

    126 ääntä
    19,0%
  4. En - enää... olen eronnut kirkosta

    372 ääntä
    56,2%
  5. En ole koskaan kuulunutkaan

    51 ääntä
    7,7%
  1. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jaahas. Taas ollaan tässä tilanteessa. Samanlaisia kannannottoja on kyllä täällä esitetty jo useammankin kerran, ja niihin on vastattukin, mutta ymmärrän hyvin jos Visionary ei jaksa lukea kaikkia tämän threadin rönsyjä läpi.

    Aluksi voisin todeta, että toi eroasuomenkansalaisuudesta.fi/pakolaisvertaus näyttää, että kirjoittja ei ole ymmärtänyt uskonvapauden alkeitakaan. Jos joku ei usko kirkon oppeihin, niin hänellä ei ole mitään velvoitteita kirkkoa kohtaan, eikä kirkkoon kuulumattomuus tee hänestä yhtään huonommaksi, itsekeskeisemmäksi tai vastuuntunnottomammaksi ihmiseksi. Jos Visionary on sitä mieltä, että kirkko on suurimmaksi osaksi hyvä ja toimiva järjestö, niin on luonnollista, että Visionary haluaa kuulua kirkkoon ja maksaa kirkollisveronsa, mutta se ei anna hänelle yhtään oikeutta vaatia muilta samaa. Kaikki vihjailut siitä, että kirkosta eroaminen olisi jotenkin rinnastettavissa vastuunpakoon ovat sekä asiallisesti vääriä, että kirkkoon kuulumattomia loukkaavia (mutta se oli kai tarkoituskin)

    Tehdäänpä seuraavaksi pieni ajatusleikki. Keskivertopalkansaaja maksaa noin 300€ kirkollisveroa joka vuosi. Jos vaikkapa lähdettäisiin siitä tarkastelemaan millä muulla tavalla kuvitteellinen ateisti voisi tätä rahaa käyttää, niin, että noi Visionaryn vaatimukset (ja pari muuta) täyttyisi mahdollisimman hyvin.

    Yhteisvastuullisuus/Apu muille

    Kuten jo todettiin, niin noin 10% kirkon varoista menee diakoniatyöhön (huom. ei suinkaan suoraan avustuksiin), eli pistetäänpä tuplasti paremmaksi ja lahjoitetaan 60€ järjestöille, jotka antavat hätäapua käärimättä sitä Jeesuskaapuun. Ateistin valinta tällä kertaa on punainen risti ja unicef.

    Itsensä turvaaminen hädän varalta

    Tätä voi olla vaikeata tehdä pienellä rahalla, joten ateisti pistää kokonaisen 80€ perheensä vakuutusturvan parantamiseen. Itsekästäkö? ehkä. Toisaalta oman turvan parantaminen hyödyntää loppupäässä yhteiskuntaakin.

    Perhe/Yhteisöllisyys

    Lapset kehittyy ainakin pieninä parhaiten, jos ne saa olla paljon turvallisessa kodissa vanhempiensa kanssa. Tähänkään ateisti ei tarvitse kirkkoa mitenkään, kirjoja sitäkin enemmän. Siispä hän laittaa symbolisen 20€ lastenkirjoihin, jotta ei tarvitsisi lukea niille raamattua, joka suurilta osin on täysin lapsille sopimatonta tekstiä. Loput kirjoista hän lainaa kirjastosta, jota hän rahoittaa verojen kautta. Naapureihin tutustuminen ei yleensä maksa mitään, ja vaikkapa taloyhtiön hallituksen jäsenenä ateisti voi jopa saada ilmaiset kokouskahvit. Laajemmin ajateltuna hän voisi pistää vaikkapa 50€ jonkun aidosti häntä kiinnostavan järjestön vuosimaksuun. Tämä voisi olla poliittinen puolue, urheilujärjestö, nuorisojärjestö tai mikä vaan. Tärkeintä yhteisöllisyyden kannalta on se että toiminta ei ole yhteiskunnalle turmiollinen ja kiinnostaa ateistia niin paljon, että hän itse on siinä aktiivisesti mukana. Mikäli ateistimme halu auttaa on suuri, niin luonnollinen valinta olisi joku SPR:n VPK:n tms. tyyppinen järjestö.

    Vielä on 90€ jäljellä. Ateisti päättää käyttää siitä 50€ kulttuurin kuluttamiseen, vaikkapa teatterilippuihin. Silloin hän tukee samalla suomalaista kulttuurityötä. 20€ hän pistää joka vuosi säästöön, jotta voi sitten maksaa tilavuokrat ja Pro-Seremoniat puhujalle puhujanpalkkiota, jos vaikka menee naimisiin, tai haluaa pitää lapsilleen nimenantojuhlia. Tästä jää myös hautajaiskulujen hoitamiseen.

    Yhteisöjen vakauttaminen

    Mitäköhän toi Visionaryn viimeinen kappale oikein tarkoitti? Maailmanrauhaa ja yhteiskunnan järjestystäkö vielä pitäisi tässä viimeisellä kaksikymppisellä turvata? Pitääkö ateistin nyt antautua ja antaa tämä roponen jollekin kirkolle? Mietitäänpäs: Muslimeilla on Jihad ja ovat muutenkin aivan liian tiukkapipoisia - ei käy. Paavi kieltää kondomien käytön, mikä lisää väestönkasvua - tyhmää. USAn kristillisissä kirkoissa opetetaan kreationismia ja kasvatetaan lapsista pieniä Jumalan sotureita; ja antoihan itse Jumala Bushille lähtökäskyn Irakiin - no way. Suomessa Kirkko sortaa avoimesti homoseksuaaleja, eikä naispappiriitakaan tahdo selvitä - huonoa. Muutenkin täytyy sanoa, että kristillisen kirkon perussanomat joihin kuuluvat mm. olemattomaan uskominen, perisynti, helvetti ja taivas (eli elämän jälkeinen tuomio), seksuaalisuuden tukahduttaminen ja siitä häpeäminen jne. ovat ateistimme mielestä suureksi osaksi läpimätää touhua. Ihmisrakkauteen ateisti löytää kyllä inspiraatiota muualtakin kuin kirkon opeista. Eli ei. Kirkko ei saa ateistiltamme edes pienintäkään roposta. Suomen yhteiskunnan järjestystä ateisti yrittää hyödyntää vaikkapa poliittisen aktiviteetin, tai ehkäpä jonkun kansalaisjärjestön kautta ja viimeisen 20€ ateisti antaa Amnesty Internationalille, tai jos hän haluaa olla hiukan omaperäisempi, vaikkapa tälle nuorelle sekulääriä maailmanyhteisöä rakentavalle organisaatiolle - The Brights.

    ---

    Tähän kaikkeen Visionaryn luonnollinen vastaus lienee, että keskivertoateisti ei kuitenkaan käyttäydy tässä kuvaamallani tavalla. Mutta eipä kirkollisveron maksajakaan ole näissä yhtään ateistia parempi. Joten argumentti kääntyy vihjailuksi siihen että kirkkoon kuulumalla pystyy ostamaan vapautuksen kaikesta tästä maksamalla kirkollisveroa ja antamalla näennäisen tuen kirkon yhteisöllisyydelle. Mutta onko asia oikeasti näin helppo? Pystyykö mitenkään ostamaan vapautuksen kansalaisvastuustaan? Minun mielestäni ei, eikä kirkolta erityisesti. Ja itselleen mieluisan yhteisön pitää jokaisen saada valita itsenäisesti, olipa se sitten vaikkapa Suomen sijasta Ruotsi.
     
  2. jarvan

    jarvan Guest Guest

    Liittynyt:
    27.10.2003
    Viestejä:
    501
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä kelpaa Damnedin paukutella haalareita seuraavassa القاعدة pippaloissa ja القرآنplazalla keskitytään jatkossa vain kirjallisuuden tutkiskelemiseen.
     
  3. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos jossain ehkä tuokin vakautta, niin toisaalla sitten päinvastoin. USAlainen ulkopolitiikan lehti, Foreign Affairs, on julkaissut:

    The List: The World's Worst Religious Leaders

    [​IMG]
    Posted April 2008 [​IMG] [​IMG] When Pope Benedict XVI visits the United States next week, he will likely make the case that religion is a force for peace in the world. Unfortunately, clerics from the world's major faiths have, at times, helped justify and encourage the worst forms of bigotry and violence. This week's FP List looks at the world's leading preachers of hate.

    [​IMG]
    -/AFP/Getty Images​

    Hassan Nasrallah
    Religion: Shiite Islam
    Who is he?: Secretary-General of Hezbollah
    Country: Lebanon
    Quote: "If we searched the entire world for a person more cowardly, despicable, weak, and feeble in psyche, mind, ideology and religion, we would not find anyone like the Jew. Notice I do not say the Israeli."
    Why he matters: Nasrallah and several colleagues formed Hezbollah in the wake of Israel's invasion of Lebanon in 1982. Since then, the group has become a unique entity in world politics—at once an Islamist political party, a terrorist militia, and a virtual state-within-a-state in southern Lebanon. Hezbollah's 2006 battle with the Israel Defense Forces only boosted its prestige. Nasrallah studied Islam at a seminary in Najaf, Iraq, as a teenager and follows the brand of Shiite Islam developed by Iran's late Ayatollah Ruhollah Khomeini. In recent years, as he has emerged as a major power broker within the Lebanese government, Nasrallah has stopped calling for an Islamic revolution and seems willing to work within the state. Nasrallah has not moderated his stance on Israel, though, and still calls for the "Zionist entity" to be wiped off the map.
    [​IMG]
    STUART PRICE/AFP/Getty Images​

    Joseph Kony
    Religion: Christianity/personality cult
    Who is he?: Commander of the Lord's Resistance Army (LRA)
    Country: Uganda
    Quote: "[The spirits] speak to me. They load through me. They will tell us what is going to happen. They say 'You, Mr. Joseph, tell your people that the enemy is planning to come and attack.' They will come like dreaming; they will tell us everything."
    Why he matters: During two decades of civil war, Kony's Lord's Resistance Army has killed more people than al Qaeda, Hamas, and Hezbollah combined. Kony, a former altar boy, aims to overthrow the Ugandan government and establish a regime based on the Ten Commandments. In pursuit of this goal, the LRA has abducted over 20,000 children to serve as soldiers and sex slaves, often forcing them to kill their own parents. Although Kony frequently uses biblical passages to justify his actions and has his child soldiers make the sign of the cross before battle, he mixes Christianity with mysticism and claims to be advised by a "spirit council" from beyond the grave. The LRA is currently in the process of negotiating a peace deal with the Ugandan government, but Kony is reluctant to leave his hide-out while under International Criminal Court indictment.
    [​IMG]
    Yogi Adityanath
    Religion: Hinduism
    Who is he?: Religious leader and member of parliament from Uttar Pradesh, India's most populous province
    Country: India
    Quote: "I want Muslim votes, too. But wash them in Gangajal [Ganges water] first."
    Why he matters: Adityanath is an up-and-comer in India's growing Hindutva—Hindu nationalist—movement. In addition to his membership in the nationalist Bharatiya Janata Party (BJP), he is the founder of the Hindu Yuva Vahini, a radical Hindu youth movement that has been implicated in a number of incidents of anti-Muslim violence. In early 2007 he was arrested for his role in fomenting religious riots in the northern city of Gorakhpur. Yuva Vahini activists set fire to multiple vehicles including a train and an ambulance in response to his arrest. Adityanath has been released and remains in Parliament, where he is known for such publicity-seeking antics as breaking down in tears during speeches and making statements critical of Mahatma Gandhi. Adityanath's extreme views put him at odds with even the BJP, and he is now looking into starting his own party with a strictly Hindutva agenda.
    [​IMG]
    John Moore/Getty Images​

    Athuraliye Rathana
    Religion: Theravada Buddhism
    Who is he?: Monk and member of parliament
    Country: Sri Lanka
    Quote: "Peace negotiations simply made the LTTE [Tamil Tigers] stronger. We mustn't talk to them; we can crush the LTTE. It is like surgery."
    Why he matters: Most people didn't take the Chinese government too seriously when it accused the Dalai Lama of inciting violence in Tibet, but it's actually not unheard of for Buddhist monks to forgo their traditional pacifism. Sri Lanka's Jathika Hela Urumaya (JHU) party is comprised entirely of Buddhist monks from the dominant Sinhalese ethnic group, and its seven members of parliament advocate a militant, ethnonationalist agenda. The party's leader, Athuraliye Rathana, has been nicknamed the "war monk" for his staunch advocacy of military force against the Tamil Tiger rebels who have fought a 25-year insurgency against the state. (For what it's worth, the Tigers exhibit some cultlike characteristics as well.) Athuraliye has worked to scuttle a Norwegian-brokered peace settlement, saying that the Tamils should be crushed militarily and that Sri Lanka has always been a Sinhalese kingdom. The JHU has also sponsored legislation in the Parliament that would ban Sri Lankan Buddhists from converting to Christianity.
    [​IMG]
    Dov Lior
    Religion: Hasidic Judaism
    Who is he?: Head rabbi of Kiryat Arba settlement
    Country: Israel
    Quote: "A thousand non-Jewish lives are not worth a Jew's fingernail."
    Why he matters: Lior is the chief rabbi for Kiryat-Arba, a Jewish settlement near the turbulent West Bank town of Hebron, and leads the council of rabbis for the West Bank settlements. He has stated repeatedly that the killing of Palestinian civilians is compatible with Jewish law and that the commandment "thou shalt not kill"applies only to Jews. Rabbi Lior gave a eulogy at the funeral of Baruch Goldstein, the Jewish doctor who gunned down 29 Muslim worshippers at Hebron's Ibrahimi Mosque in 1994. Lior has also issued a religious ruling forbidding Jews from employing Arabs or renting them property.
     
  4. Jan

    Jan Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.09.2002
    Viestejä:
    1 602
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. sakali

    sakali Käyttäjä

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1 213
    Saadut tykkäykset:
    2
    Missä olet tuon lainannut?
     
  6. Jan

    Jan Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.09.2002
    Viestejä:
    1 602
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kui? Mistä lie kuvasivustolta...
     
  7. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 046
    Saadut tykkäykset:
    97
    Aivan! Kui? Sopii hyvin threadiin kuitenkin.

    Minut tuo sai ajattelemaan ja voin jopa joskus tuon takia pohtia kirkosta eroamista.
    Kiitos mysteerikuva salaperäiseltä sivulta :naminami:
     
  8. geru

    geru Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2007
    Viestejä:
    1 389
    Saadut tykkäykset:
    0
    Teksti on peräisin pdf:stä eroakirkosta.fi:n sivulta, taustan joku salaperäinen hyväntekijä on lisännyt jälkikäteen.
     
  9. JPH

    JPH Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2003
    Viestejä:
    2 907
    Saadut tykkäykset:
    4
    Menee hieman OT:n puolelle, mutta Einsteinin suhtautumisesta uskontoon on kiistelty kohtuullisen pitkään ja jotkin lainaukset mieheltä antoivat ymmärtää, että Einstein ei täysin uskonnoista irtisanoutunut. Viisikymmentä vuotta yksityisessä omistuksessa ja nyt myyntiin tullut Einsteinin kirje antaa kuitenkin aivan toisenlaisen kuvan:

    "Belief in God 'childish,' Jews not chosen people: Einstein letter

    LONDON (AFP) — Albert Einstein described belief in God as "childish superstition" and said Jews were not the chosen people, in a letter to be sold in London this week, an auctioneer said Tuesday.

    The father of relativity, whose previously known views on religion have been more ambivalent and fuelled much discussion, made the comments in response to a philosopher in 1954.

    As a Jew himself, Einstein said he had a great affinity with Jewish people but said they "have no different quality for me than all other people".

    "The word God is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish.

    "No interpretation no matter how subtle can (for me) change this," he wrote in the letter written on January 3, 1954 to the philosopher Eric Gutkind, cited by The Guardian newspaper.

    The German-language letter is being sold Thursday by Bloomsbury Auctions in Mayfair after being in a private collection for more than 50 years, said the auction house's managing director Rupert Powell.

    In it, the renowned scientist, who declined an invitation to become Israel's second president, rejected the idea that the Jews are God's chosen people.

    "For me the Jewish religion like all others is an incarnation of the most childish superstitions," he said.

    "And the Jewish people to whom I gladly belong and with whose mentality I have a deep affinity have no different quality for me than all other people."

    And he added: "As far as my experience goes, they are no better than other human groups, although they are protected from the worst cancers by a lack of power. Otherwise I cannot see anything 'chosen' about them."

    Previously the great scientist's comments on religion -- such as "Science without religion is lame, religion without science is blind" -- have been the subject of much debate, used notably to back up arguments in favour of faith.

    Powell said the letter being sold this week gave a clear reflection of Einstein's real thoughts on the subject. "He's fairly unequivocal as to what he's saying. There's no beating about the bush," he told AFP. "
    -afp
     
  10. Jazo

    Jazo Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2004
    Viestejä:
    4 428
    Saadut tykkäykset:
    11
    Kirkosta eroaminen siis kiihtyy entisestään, ihan hyvä juttu, mutta taitaa tuo vauhti olla liian hidas, että vielä tällä vuosikymmenellä siihen alle 70% rajaan päästäisiin.

    Seuraavanlainen juttu tuli sähköpostin liitteenä. Poimittu ilmeisesti jostain uskonnollisesta "onko elämää kuoleman jälkeen" -keskustelusta. Ihan hauskaa lukemista. :D

    EDIT: Jee, tämäkin keskustelu rikkoi 1000 viestin rajan! Päästäänköhän tällä ihan lehtiin?...
     
    Viimeksi muokattu: 15.07.2008
  11. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vuosien 2009/2010 aikana päästään kait alle 80% lukemiin, mutta alle 70% lukemiin vaaditaan jo suurempia muutoksia koulutuksessa yms., yksin tuon eroakirkosta.fi sivuston ja vapaa-ajattelijoiden panostuksella siihen ei päästä. Hyvä vauhdittaja olisi, jos jo 16 vuotiaat voisivat erota kirkosta.
     
  12. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sen takia pitää puhua kirkosta eroamisen puolesta ihmisille. Muutaman ihmisen olen jopa saanut eroamaan kirkosta.

    Ei muuta kuin sanaa levittämään.
     
  13. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 529
    Saadut tykkäykset:
    102
    Ja olla siis juuri samanlainen kuin kaikki kuin sanaa julistavat jehovat ym.? Ehkei kuitenkaan
     
  14. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    No tottakai ensin pitää vähän haastatella ihmistä että mitä mieltä on mielikuvitusolennoista. Sitten jos ollaan samaa mieltä niin kerron että miten helppoa kirkosta eroaminen on.
     
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 464
    Saadut tykkäykset:
    783
    No terveintä on puhua tieteellisen maailmankuvan puolesta ja oman järjenkäytön tärkeydestä kriittisyyttä unohtamatta. Ihmiset tehkööt sitten omat johtopäätöksensä. Uskonnottomuudesta ei pidä tehdä sanaa levittävää uskontoa muiden joukkoon.
     
  16. uppiskuppis

    uppiskuppis Guest Guest

    Liittynyt:
    04.04.2006
    Viestejä:
    1 011
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aivan! Mutta mielestäni suurin osa tuttavistani jotka kuuluu kirkkoon ei ole eronnut sen takia koska ei ole ollut viitseliäisyyttä mennä maistraattiin tai vastaavaa.

    Minä vain valistan ihmisiä :p
     
  17. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 464
    Saadut tykkäykset:
    783
    Toki ihmisille saa "paljastaa" että halutessaan kirkosta eroaminen on nykyään helppoa. ;)
     
  18. koomapoika

    koomapoika Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2006
    Viestejä:
    884
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäisköhän sitä... tyttöystävä ei ole koskaan kuulunut eikä mitään muuta voisi kuvitellakaan. Pääsi kyllä kiltti tytteli yllättämään. :)
     
  19. geru

    geru Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2007
    Viestejä:
    1 389
    Saadut tykkäykset:
    0
  20. matarvai

    matarvai Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    24.12.2000
    Viestejä:
    1 466
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tulipahan itsekin erottua tuossa pari viikkoa sitten. En ole kirkossa käynyt sitten vuoden 93 niin ajattelin että turhaan sitä makselee.