Indiana Jones IV eli Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Samppa, 04.12.2001.

  1. Ricky Balboa

    Ricky Balboa Guest Guest

    Liittynyt:
    27.03.2006
    Viestejä:
    391
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eiköhän tämä ole aikamoista shittiä.
     
  2. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
  3. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 993
    Saadut tykkäykset:
    265
  4. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 590
    Saadut tykkäykset:
    216
    Näin heti tuoreeltaan juuri äsken leffan nähtyäni on oma arvosanani ***½/*****.

    En olisi valmis minäkään nostamaan tätä episodia parhaimmaksi Indiana Jones -seikkailuksi, mutta olen kyllä sitä mieltä, että ammattikriitikko tai -toimittaja joka antaa tällä vain yhden tähden on a) väärällä alalla b) jostakin syystä periaatteellisella tasolla asennoitunut pysyvästi negatiivisesti Lucasiin ja/tai Spielbergiin c) ryypännyt aivonsa kukkakaaliksi. Tokihan tässä tuoreimmassa Indyssä vedettin moni asia överiksi, mutta silti.

    Kun elokuvaa analysoi omana teoksenaan omine ansioineen eikä anna ennakko-odotusten häiritä ja muuttaa arvosteluaan, niin onhan se ihan OK. Popcorn -kertakäyttöviihteenä tuotos on jopa ensiluokkainen.

    Lievä pettymys kuitenkin, myönnettävä se on. Ihan noin vilkasta touhotusta ja "rohkeaa" juonta en olisi toivonut...
     
  5. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    No ei todellakaan ole. Nyt on kyllä Luca$-fanilla laput silmillä.
     
  6. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 590
    Saadut tykkäykset:
    216
    Ei ole taidetta ei eikä lappuja silmillä, mutta kenties käsityksemme hyvästä kertakäyttöviihteestä sattuu vain olemaan erilainen?
     
  7. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Call it a truce then.
     
  8. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Lähes roskaahan tämä oli. Lucasin vaikutus näkyi halki elokuvan valitettavan vahvana, touhu oli juuri sitä samaa hilipatihippaa, jota tuoreemmat Star wars -elokuvatkin ovat pullollaan. Alusta alkaen tunnelma oli kadoksissa, muistumia vanhasta loivat oikeastaan vain pari haudan-/temppelintutkimiskohtausta. Täysin epäonnistuneen valaistuksen luoma kirkkaankelmeä yleisilme piti sielläolonfiiliksen tiukasti loitolla. Elokuvan pohjanoteeraus oli viidakossa alkanut loputtomantuntuinen takaa-ajokohtaus, jossa mopo karkasi tekijöiltä täysin käsistä. Onko valkokankaalla pitkiin aikoihin nähty mitään naurettavampaa, kuin Blanchett perse pitkänä seisoskelemassa kaahaavan jeepin lavalla...

    John Williamsilla oli tainnut olla muita kiireitä, koska elokuvan musiikit olivat kaukana aiempien Indy-elokuvien hienoista teemoista. Nyt kuultiin pelkkää täyteäänimassaa koristeltuna vienoilla lainauksilla alkuperäisteemasta, mitään uutta ja tälle elokuvalle omaa ei sitten jostain kumman syystä oltu edes yritetty luoda. Ja ne äänitehosteet sitten... pahimmillaan mentiin Lucasille niin rakkaisiin "ribbitiribbiti-piupautwiit"-'ääniin. Pitikö tämänkin olla elokuvassa, ja vielä kolmeen otteeseen...

    Odotettavissahan tämä oli jo siinä vaiheessa, kun Lucas sai läpi oman juoni-ideansa, johon muut tiettävästi alkuvaiheessa suhtautuivat epäilevästi. Näkemättä jää mitä muiden pitämästä, mutta Lucasin hylkäämästä Darabontin käsikirjoituksesta olisi saatu aikaan, tuskin ainakaan mitään tätä huonompaa.

    :):)
     
  9. tane

    tane Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.12.2001
    Viestejä:
    570
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vanha kunnon viihtyvyysindeksi osoitti leffalle miinuksia: jos tekee mieli vilkuilla kelloa elokuvan aikana, on kyseessä varsin pitkästyttävä tekele. Siitä viidakossa tapahtuvasta takaa-ajokohtauksesta lähtien odottelin lähinnä vain lopputekstien ilmestymistä ruutuun. Tätä en olisi uskonut Indiana Jones -elokuvalta.

    Alku oli jopa paikka paikoin viihdyttävä, mutta muutoin Indy IV:ssä on unohdettu lähes kokonaan ne asiat, jotka tekivät edeltävistä elokuvista suosittuja. Leffasta on tehty liian sarjakuvamainen supersankaritarina silmille hyppäävillä CGI-efekteillä kuorrutettuna. Kuvaus, valaistus ja efektit toivat mieleen uusimmat Star Warsit, eikä se todellakaan ole hyvä juttu.
     
  10. Hattori Hanzo

    Hattori Hanzo Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.02.2004
    Viestejä:
    1 141
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kyllähän tuon nyt katseli mutta kyllähän tämä jäi kauas kaikista muista Indyistä. Kaikkien muiden jälkeen on ollut "hyvä leffa-fiilis" tämän jälkeen "no joo-fiilis"...

    Ufot ja alienit menee mun mielestä jo överiksi vaikka olihan muissakin vaikka yliluonnollista, mutta jotenkin tää nyt vaan oli liian överiä.

    Sanoin jotenkin valaistus oli päin prinkkalaa, johtuuko bluescreenistä vai mistä. Muurahaishyökkäys toi mieleeni Muumio leffat ja lähempänä tämä olikin niitä kuin Indyjä.

    Kai tälle 2,5 tähteä voi antaa nostalgiasta ja olihan tässä nyt hieman vauhtia.
     
  11. Crockett

    Crockett Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    01.03.2005
    Viestejä:
    1 075
    Saadut tykkäykset:
    128
    Oli kyllä todella keskinkertanen leffa. Kaikki tarpeellinen on tässä jos useaan kertaan sanottu niin en viitsi alkaa kertaamaan.

    Lopun ufoilu meni pahasti yli vaikka se alussa vaikuttikin ihan hyvältä. Muutenkin leffa tuntui olevan puolen välin jälkeen eri ohjaajan (Lucasin) tekele. Eniten leffassa ärsytti se pitkitetty takaa-ajo viidakossa ja tarinan kannalta yhdentekevät turhat apinat (oli pakko kikkailla sillä CGI:llä.) sekä tarzan-kohtaus.
     
  12. Jakkis

    Jakkis Guest Guest

    Liittynyt:
    30.10.2004
    Viestejä:
    770
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin katsomassa Indiana Jones 4, ja en viitsi edes kirjoittaa tästä kummemmin mitään, koska en viitsi tuhlata aikaa siihen. Tämä elokuva oli niin kauheaa sontaa, että ihan hävettäisi kutsua tätä Indiana Jones elokuvaksi. Mitä Lucasilla ja Spielbergillä on ollut mielessään, kun he ovat tehneet niitä KAUHEITA kohtauksia tähän elokuvaan. Loppu varsinkin kruunasi koko elokuva - HYI.

    1/5

    piste elokuvan aiheuttamasta nostalgiasta ja vanhoihin indyihin kohdistuneista vitseistä.
     
  13. Jiii

    Jiii Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    03.11.2005
    Viestejä:
    381
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yhdyn niihin jotka sanovat uuden Indyn olevan Tuomion Temppelin tasoa. Tehostesotkua tästä löytyi yllättävän paljon, osa toi turhan paljon mieleen Peter Jacksonin King Kongin. Muurahaiskohtaus oli ehkä tehosteista upeimpia, mutta sekin tuntui jotenkin Muumio-leffoista ja King Kongista kopioiduilta. Pahimmat virheet olivat mielestäni ylilyönneissä, joita oli turhan paljon...
    Ensinnäkin se jääkaappi-ydinpommikohtaus meni ihan älyttömyyksiin, ehjin nahoin moisen rymistelyn jälkeen ilman kolhuja, kuka moisesta voi selvitä? Uskottavuus laski myös niissä kolmessa vesiputouksessa, jokaisen putouksen jälkeen kaikki kapusivat kolhuitta "veneeseen" ja taas uutta putousta kohti. Myöskin "upea" miekkailukohtaus Shia Labeoufin ja Cate Blanchettin kohdalla sai tuntemaan häpeää Shian puolesta. Mainittakoon vielä se Tarzan kohtauskin, joka sai jo typeryyden huippuunsa.

    Elokuvan loppu tosin oli se suurin pettymys, tuli sellainen tunne että nyt Indiana Jones kohtaa E.T:n. Olisivat jättäneet ufot ja muut X-Fileseille ja muille scifi-elokuville.

    Erittäin viihdyttävä ja hauska elokuva, mutta Harrison Ford ei enää ole niin hyvässä vauhdissa kuin ennen. Elokuvan loppuratkaisu on älyttömyydessään pahempi kuin älyttömän typerä, eikä se edes ole Indiana Jones -tyylinen. Mutta viihdyttävyyttä uudesta Indystä löytyi, muttei uskottavuutta niinkään. :rolleyes:

    Arvosana: 2,5/ 5
     
  14. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Leffamakuja on monia, ja neljättä Indyä ei jokaisen ole pakko katsoa tai arvioida nimenomaan elokuvasarjan jatkona (jonka pitäisi noudattaa samaa kaavaa) vaan omana itsenäisenä elokuvana. Siltikään en voi käsittää ZED:n ja varsinkaan sarradin kommentteja. Kuten sanottu, makunsa kullakin, mutta miten voi niin paljon alkuperäisen trilogian kaavasta poikkeavaa, hätäisesti etenevää ja typerällä käsikirjoituksella varustettua bluescreen-ilottelua kutsua edes popcorn-viihteen saralla päteväksi. The Mummy -elokuvat pieksevät tämän neljännen Indyn mennen tullen, ja pahoin pelkään, että National Treasuren ja Saharan kaltaiset elokuvat tekevät melkein samoin. Ja kyllä, At World's End on minusta kymmenen kertaa nautittavampi elokuva kuin tämä elokuva.

    En halua kauheasti toistaa itseäni, joten laitanpa tähän väliin uudestaan listani pahimmista epäkohdista.
    • Harrison Fordin iän tuoma uskottavuuden puute Indy-hahmossa (fyysinen toiminta voimattoman näköistä -> ei uskottavaa)
    • överiksi kirjoitetut toimintakohtaukset, jotka muuntavat Indy-elokuvan joksikin supersankari/matrix -elokuvaksi
    • tökerösti tehty cgi, jolla pilattiin paitsi ympäristön uskottavuus myöskin toimintakohtaukset (bluescreenin tms. käyttö on niin selkeää niissä)
    • unohdettavat sivuhahmot (Mac ei nyt ihan Sallah/Brody/Satipo jne. ole) ja pahis (Blanchett), joka ei ole tippaakaan uskottava osaksi näyttelijättären kuuluisuuden takia ja osaksi hahmon yksiulotteisuutensa ja supersankarisarjiksista revityn ulkokuorensa takia.
    • Indy vs. ufot... Jo itse idea on typerä, ja sitä vahvistaa vielä sekin, että edellisissä leffoissa "aarre" on aina ollut sidoksissa uskontoihin, ja minusta, vaikkei Indyn tarvitsekaan olla maan ulkopuolista elämää poissulkeva, ufo-teema etäännyttää Indyn siitä ideasta mikä teki alkuperäisestä elokuvasarjasta niin nerokkaan
    • huumori ja tribuutit eivät toimineet, koska koko elokuva eteni erittäin sekavasti ja hätäisesti
    • se, että elokuva sidottiin niin vahvasti tiettyyn aikakauteen ja että Indyn sotasaavutuksista kerrottiin, vei tästä elokuvasta pois sen ajattomuuden ja Indy-hahmon tietynlaisen mystisyyden mitkä olivat suuri osa Indy-elokuvien lumoa
    • Macin typerät "olen selkäänpuukottaja, olenkin tupla-agentti, enpäs olekaan" -sekoilut
    • ehkäpä merkittävän kohtaus elokuvassa, mikä sen koko surkeuden todistaa, oli kohtaus siinä "dinerissä", jossa Indy ja Mutt käyvät ensimmäisen keskustelunsa. Kun kuuntelee Indyn sepostusta siitä mitä "aarretta" ollaan etsimässä, niin tajuaa aika pian kuinka tuhoontuomittu elokuvan käsikirjoitus oikeasti on. Se oli oikeasti niin typerän kuuloista, vaikka Harrison onkin loistava ja karismaattinen näyttelijä.

    Tuskin kukaan voi kiistää, että nämä ovat epäkohtia. Jos jonkun mielestä on oikeasti hyvä idea esimerkiksi sotkea Indy
    ufoihin
    , niin se joku ei kyllä ymmärrä Indy-hahmon olemusta tai sitten vaan sattuu pitämään Sahara meets
    x-files
    -tyyppisistä elokuvista. sarradin kommenteista puuttuisin tuohon Shian kehumiseen. Mikä mielestäsi teki hänen roolisuorituksestaan niin hyvän? Minusta mies vaikutti lähinnä siltä kuin hänet olisi viime tingassa palkattu rooliin ja saman tien viskattu näyttelemään ilman kässärin lukemisia ja valmistautumista.

    Hieman surrealistiselta tämä itsestäkin tuntuu, kun joutuu Indy-elokuvaa haukkumaan ja olemaan vielä sitä mieltä, ettei tätä koskaan tule ostettua omaksi edes alelaarista. Olen kuitenkin suuri elokuvasarjan fani, ja pidän tämäntyyppisistä elokuvista. Tämä oli kuitenkin karvas pettymys, ja nämä positiiviset arviot tästä elokuvasta hyppäsivät kerta heitolla "yli ymmärryksen" rankingissani ykköseksi ohi Plazalla todetun "Eyes Wide Shut on täyttä roskaa ja huonoin elokuva minkä olen katsonut" kommentin.
     
  15. att

    att Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.01.2003
    Viestejä:
    1 059
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hieman huolestutti, kun täällä oltiin niin negatiivisia, mutta onneksi Indy piti pintansa. Mainio elokuva. Ei kylläkään paras Indy, mutta parempaa viihdettä kuin lepakkomiehet/hämähäkkimiehet/merirosvot/matrixit/muumiot ym. toimintaelokuvat, joita Hollywoodissa on viime vuosina tehtailtu. Muutama kohtaus toki pisti silmään, varsinkin se pitkä kaahaus viidakossa ja kovin selektiivinen magneettisuus,mutta kyllä Indyssä yhä edelleen näyttää olevan taikaa - kiitos Fordin karisman.
     
  16. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Ei Jones taistellutkaan kommunismia vastaan, vaan olikin itse piilokommunisti. Elokuvassa Indy vihjasi loikkauksesta viitatessaan Leipzigin yliopistossa odottavaan työpaikkaan sekä suositteli opiskelijalle marxismistaan tunnetun arkeologin teoksia.

    Boston Globe
     
  17. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
    En ymmärrä noissa kuvissa ja mainoksissa on todella terävä tuo kuva jne. Mutta elokuvissa oli aika hailakka. Markkinoivat alusta asti blueray julkaisua?
     
  18. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    No ainahan elokuvia on suoranaisten kuvakaappausten sijaan markkinoitu erillisillä still-kuvilla.
     
  19. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    Enpä nyt osaa sitä hyvyyttä sen kummemmin eritellä. Mielestäni poju oli roolissaan luonteva ja rento sekä onnistui tekemään hahmosta kiinnostavan ja hauskan. Yksikään Indy -leffojen sivuhahmo ei ole vastaavaan pystynyt aiemmin, poislukien Conneryn Jones sr.

    Muutenkaan mielipide leffasta ei ole sulattelunkaan jälkeen vielä muuttunut. Katsoisin edelleen Viimeisen Ristiretken jälkeen mieluiten tätä, ja täysin viihdearvonsa takia. (Tosin en taida olla koskaan aiemmin antanut näin paljoa anteeksi ja jättänyt aivoja tosissaan sinne narikkaan, mutta ah kylläpä tuntuu tämäkin hyvältä välillä.)
     
  20. spöke

    spöke Guest Guest

    Liittynyt:
    23.08.2006
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    0
    Aika lailla subjektiivisia epäkohtia, joista osan voi kyllä kiistää.
    • Osa vanhuudenkankeudesta oli varmasti tarkoituksellista, eikä muutenkaan niin pahasti silmään osunut Fordin voimattomuus, ehkä jopa yllätti miten vanha mies jaksaa vielä riehua.
    • Toki viidakon takaa-ajon överiksi laitto ja vesiputouslasku häiritsi itseäni, sen myönnän, mutta muuta haittaavaa en tältä kantilta löytänyt. Ydinlatauskohta oli mitä mainioin, ei sillä että se olisi uskottavaa vaan pirun viihdyttävää niinkuin Indyn hyppääminen lentokoneesta Tuomion temppelissä.
    • CGI-efekteistä pahasti silmään pisti vain edellämainittu viidakkotakaa-ajo.
    • Osaa sivuhahmoista ei ehkä hyödynnetty tarpeeksi, totta ainakin Macin kohdalla. Kyllä muut, päällimmäisenä Marion ja Mutt ajoivat asiansa mitä mainoimmin. Mitä Blanchettiin tulee niin miten näyttelijän kuuluisuus vaikuttaa uskottavuuteen ja olisikko tähän rooliin pitänyt katuojasta kaivaa joku tuntemattomuus? Ei Blanchett kyllä itselle mikään suuri kuuluisuus ole jos sille tielle lähdetään. Mitä yksiulotteisuuteen tulee, niin oliko Tuomion temppelinkään pahikset kovinkaan moniulotteisia? Ja pitääkö pahisten yleensäkkään olla niin pirun moniulotteisia, erityisesti toiminta/seikkaiululeffassa?
    • Kyllähän tämäkin oli jotenkin sidoksissa Etelä-Amerikan muinaisuskontoihin ellen väärin muista. Ja toisekseen kyllä ne ufot ovat aika pitkälti uskonasia ja osa mytologiaa vaikka nyt ei kristinuskoon varsinaisesti liitykkään. Myyttien perässähän se Indy ravaa. Eikä tässä nyt niitä humanoideja varsinaisesti vilistänytkään mitä tuollaisesta indy vs. ufot-kommentista voisi odottaa.
    • Kyllä minua ainakin huumori nauratti, ei kaikki kohdat tietenkään mutta pääsääntöisesti ainakin hymähdytti vaikka leffa etenikin puolivälin jälkeen liian isolla vauhdilla. Sekavuudesta en osaa sanoa, kyllä itse ainakin kärryillä pysyin. Tribuuteista osa toimi ja osa ei, siitä ei enempää.
    • Jaa, eikö edelliset indyt olleet vahvasti sidottuja tiettyyn aikakauteen? Kas kummaa. Ja eiköhän se ole itsestään selvää että harmaahapsinen indy sijoittuu tulevaisuuteen, nimenomaan 50-luvulle. Vielä epäuskottavampaa olisi ollut jos tästä olisi jotenkin "ajaton" tekele pystytty tekemään. Ja kyllä on oltava herkkähipiäinen jos muutama repliikki indystä sotasankarina rikkoo myyttisyyttä, päinvastoin melkeistä kiinnostaa nyt mitä se Indy on siellä tehnyt.
    • Ei häirinnyt niin paljoa että haittaisi, eikä se sitä takkiaan edestakaisin monesti vaihdellut. Eri asia jos joka välissä olisi mieltään muuttanut.
    • Eipä tämäkään häirinnyt, ja tätä seurannut kapakkatappeluhan oli mitä oivallisin.

    Kyllähän tästä elokuvasta voi montaa mieltä olla, ei siinä mitään. Sitten on jo vikaa jos aletaan elokuvista pitäviä julkisesti syyttämään "ei tunne indyn olemusta, sinulla on huono maku, sinulla on aivovaurio (katso edellisiä postauksia).

    Rento ja luonteva suoritus minusta ainakin, ja muutkin vetivät roolinsa hyvin. Ford oli tietenkin kukkulan kuningas, mutta se ei yllättänyt. Kemiatkin toimi erinomaisesti koko castilla.

    Ja lopuksi vielä todettakoon että ei tämä minusta ole tietenkään parempi kuin Raiders tai Viimeinen ristiretki, mutta todellakin parempi kuin Tuomion temppeli, jo pelkästään siksi että tässä ei ollut raivostuttavaa "lapsitähteä".