Blu-ray vs. muu maailma... Kuka voittaa?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana tapsas, 06.01.2008.

?

Mikä on seuraava massamarkkinoiden suosikkiformaatti?

  1. Blu-ray *

    54,0%
  2. Video download/streaming

    15,3%
  3. DVD jää pääformaatiksi vuosikausiksi

    30,7%
  1. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    VDSL tarjoaa rajatusti jo nyt 100M yhteyttä puhelinlinjoja pitkin. Kaikki uudet ja sähköremontoidut asunnot on jo pitkään varustettu cat6:lla, jolla päästään gigasiin liittymiin. Tällaisiin asuntoihin saa jo nyt 100M netin. Langattomalla puolella HSPA, WiMax, FlashOFDM tekniikat on ensi vuosituhannen puolelle jossain 40M toisella puolella.

    Oma veikkaus on, että 10 vuoden päästä ei alle 100M liittymiä saa ainakaan piuhan kautta.

    Siten suht nopeasti päästään siihen, että väestöllisesti suurimmalla osalla on mahdollisuus saada varsin laadukkaaseen full hd streamaukseen kykenevä nopeus. Ongelman vaan on runkoverkon / solmujen nopeus: verkko ei ainakaan vielä kestä sitä, että jengi streamaa leffoja / televisiosta netistä. Toisaalta kaikkea ei ole pakko saada reaaliaikaisesti, vaan leffan voi hyvin ladata kotiin ja kertakatselunoikeuden voi käyttää esim 1kk kuluessa.

    Massamarkkoilla fyysinen media tulee olemaan dööd, mutta aikaa siihen menee enemmän kuin mitä on blu-rayn ikä.
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    http://www.prosessori.fi/uutiset/uutinen.asp?id=51462

    Luuletko tosiaan, että 1080p tulee olemaan normitarkkuus vielä 30,50 tai 100 vuoden kuluttua?
     
  3. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Eipä taida olla ainakaan omakotirintamalla käytännön tilanne likimaisinkaan niin ruusuinen. Vaikka monissa uusissa taloissa olisikin, erityisesti ei tilanne ole "sähköremontoiduissa" taloissa juurikaan entistä paremmin - jos ei paloturvallisuutta tms. lasketa. Verkkoa tarpeettomina pitävät omistajat ei yksinkertaisesti uhraa ajatukselle euroakaan, jonka olen saanut itsekin karvaasti tässä talossani asuessa harmitella. Se edellinen asukas sattumoisin rakensi juuri oman uuden kämpän ja olen noin 101% varma, ettei kyllä tuohonkaan taloon ole tehty valmiiksi kuin korkeintaan se puhelimen yhden paikan veto tai mitä nyt laki ikinä määrääkään.

    Meillä oli nyt "valmiiksi" rempattuna yksi kerros, johon joudun nyt jälkiasentelemaan enempi ja vähempi piuhoja aina tarpeen mukaan. Kieltämättä pistää vihaksi kun tietää mitä esimerkiksi vaatimattoman verkkokaapeloinnin vetäminen yläkerrasta alakertaan ja alakerran pyörittäminen huoneiston yli olisi maksanut ENNEN kaiken mahdollisen päällystämistä tapeteilla. Voi video mitä akrobatiaa piuhojen piilotus vaatii nyt. Sinänsä kaikki on tehtävissä mutta ongelma on vaan siinä, että harva lähtee näkemään vaivaa ja olenpa itsekin esimerkiksi edelleen jättänyt asentamatta verkkopiuhan mm. pleikkarille, koska ei pelkän päivityksen takia koe sitä tarpeelliseksi vielä. Sekin sijaitsee paikassa, jossa rasioihin esiasennettu kaapelointi olisi ollut aikoinaan minuutin veto mutta kun ei niin ei.
     
  4. JukkaVaAn

    JukkaVaAn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.05.2007
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tähän vielä semmoinen lisäys että kehitys jatkuu varmasti niin kauan kunnes kuva rakennetaan atomin kokoisista partikkeleista. Ihmiset on aina ostanut ja tulee ostamaan kunhan vanha teknologia feidataan pois markkinoilta ja saatavilla on vain tätä uutta ja hienoa. Oletuksena on että vanha menee aina joskus rikki.
     
  5. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    No omakotitalot onkin eri juttu ja eihän niissä muutenkaan tee sillä catilla mitään muuta kuin jaksaa sisäverkkoa, koska talojakomoon tuskin yksikään operaattori vetää kuitua (josta sitten se cat tulisi). Omakotitaloissa tekniikka tullee siten tod näke olemaan esim lyhyellä aikavälillä esim vdsl tai muutenkin joku puhelinlinjoja käyttävä protokolla.

    Hajoasutusaluiella lupaavin tekniikka olisi siten ehkä flash ofdm, edellyttäen, että tukiasemiin saadaan kunnon kuidut.
     
  6. Iceman016

    Iceman016 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.01.2007
    Viestejä:
    335
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehkä pääkaupunkiseudulla saa, mutta eipä tälläisessa keskisuuressa kaupungissa ole tarjota kuin nahkasta 24/1 Mbit/s ADSL liitymää järjettömään hintaan. Vaikka tämäkin kerrostalo on rakennettu pari vuotta sitten ja jokaiseen asuntoon menee cat6 kaapelointi.
     
  7. Luckyman

    Luckyman Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2004
    Viestejä:
    569
    Saadut tykkäykset:
    2
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Joskus kaukaisessa tulevaisuudessa tulee olemaan Star Trekin Holodeckin tapaisia leffateattereita, joissa leffaan voi itse osallistua. Ja näyttelijät ovat tietenkin tietokoneen luomia. Kuulostaa tietenkin hullulta, mutta jos ajatellaan aikaa 200,500 tai 1000 vuotta eteenpäin niin varmasti muodossa jos toisessa tuo toteutuu. Jos vain ihmiskunta on hengissä vielä silloin.

    Hyvin mennään taas väärillä raitella tässä threadissä. :thumbsup:
     
  9. nzip

    nzip Guest Guest

    Liittynyt:
    25.04.2005
    Viestejä:
    36
    Saadut tykkäykset:
    0
    reality check #1:

    Harva saa edes sitä ADSL2:n 24Mbit/s yhteyttä puhelinkeskukseen. 2007 70% liittymistä on alle 2mbit/s, 2006 sama luku 73%.. Siitä vaan extrapoloimaan milloin puolet liittymistä >= 2mbit/s, josta voi arvioida kuinka kauan kestää ennenkuin keskimääräinen liittymä on >= 50mbit/s.

    Omassa kohteesani (2004 rakennettu kerrostalo kilossa) on cat6-kaapeloinnit, mutta talojakamoon ei tule kenenkään kuitua. Lisäksi kun puhelinkaapelit kiertää pitkän matkaa tänne, nopein tänne *tarjottava* liittymä on 8/1 !

    reality check #2:

    Suomen kaikki operaattorien välinen liikenne kulkee tällä hetkellä kahden gigabitin reititimmen läpi. HD-streameja (50Mbit/s) mahtuu sieltä huikaisevat 40 kappaletta. Sit voi laskekella montako reititintä tarvitaan jos miljoona kotitaloutta katsoo samaan aikaan teräväpiirtona. multicasting auttaa, mutta harva reititin pystyy siirtämään multicasting-liikenettä tehokkaasti.

    reality check #3:

    Ilmarajapinta on äärimmäisen rajallinen resurssi. Sama millä kirjainyhdistelmillä ajetaan, mainostettu nopeus on yhden solun nopeus. Se jaetaan kaikkien samassa solussa olijoiden kesken. 40mbit wimax solu -> kymmenen käyttäjää -> 4mbit keskimääräinen nopeus. Suurin osa liikenteestä, surffailu, sähköpostit jne on sykäyksittäistä jolloin tuo toimii hyvin. Streamien kanssa menee heikommin.

    reality check #4:

    Käytännössä vain kuitu tarjoaa riittävästi kaistaa HD-lähetysten levittämiseen. Kuitenkin vain murto-osassa suurimpien kaupunkien kerrostalo-asunnoista on siihen mahdollisuus. Osuus kasvaa, mutta koko kansan huvia siitä ei tule vielä seuraavaan kymmeneen vuoteen. Useimmat kunnon kotiteatterin omistajista lienee omakotitaloissa. Niihin ei kuitua ole vielä silloinkaan tulosssa.

    reality check #5:

    Nykyistä digitv-resoluution kuvaa tarjotaan kyllä verkon yli, mutta uudelleenpakattuna h264:lla ja minimibitratella. :sick: Kuvan kelaaminen edestakaisin ei joko toimi, tai toimii huonosti. DRM:n avulla estetään kopioiminen kannettavaan videotoistimeen ja mainosten skippaaminen samaan tapaan kuin nykyisillä DVD:llä. "Ostamiasi" videopätkiä et voi jälleenmyydä, ja kovalevysi hajottua joudut ostamaan ne uudestaan jos et ymmärtänyt ottaa varmuuskopiota (jos DRM edes sallii niitä).

    Juuri siksi näen märkiä unia nettipätkistä. tai sit en.

    Arvioni streamauksen lähitulevaisuudesta:

    nyt: sutta ja sekundaa
    +5v: hyväksyttävä kuvanlaatu ja tekninen toteus toimii, ainakin appletv:llä, muilla heikommin. Saatavilla vain rajatulle käyttäryhmälle ja valikoimat ei kummoisia.
    +10v: hyvä kuvanlaatu, lastentaudit hioutuneet, videovuokraamoa laajempi valikoima, saatavilla suunilleen samalla laajuudella kuin kaapelitv:tä nyt. Suurilla kansan riveillä on keskimäärin 8Mbit/s adsl-liittymät, kuituliittymiä markkinoidaan agressiivisesti.
    +15v: HD-tasoinen nettistreamus alkaa yleistymään.
     
  10. Rooky

    Rooky Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    15.06.2004
    Viestejä:
    3 723
    Saadut tykkäykset:
    0
    Suomi elää aika samoilla linjoilla, kuin suutarin lapset. Onhan Telestellä kehitetty ETTH-järjestelmä, mutta tuskin on Suomeen vielä lähivuosina yleistymässä. Tuohan tarjoaa 100 Mbit/s yhteyden kotiin lankoja pitkin.

    ETTH - High Speed Data Access Solution
     
  11. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Onneksi mikää ei ole niin helppoa kun tulevaisuuden ennustaminen!

    Sun näissä reality checkeissä kuluttajapuolen osalta tehdään kaikissa se kategorinen virhe, että oletat tekniikan pysyvän samana.

    Jos olisit viitsinyt lukea aihetta taaemmas, olisit huomannut, että tässä puhutaan esim siitä 10v haarukasta, ei siitä, mitä on saatavissa vaikka 3kk päästä.

    Jos taas tarkastellaan pitkää aikaväliä, on jokseenkin naurettavaa olettaa, että 80 luvulla kehitetty tekniikka on se, joka tulee palvelemaan kuluttajia 10v päästä. ADSL tulee kasvamaan vielä vuosia, mutta tekniikka on jo nyt vanhaa, jonka takia uusia otetaan koko ajan käyttöön. VDSL kokeillaan ja monissa euroopan maissa ollaan jo aika pitkällä. Nopeudet ovat sitä luokkaa, että yksittäiseen asuntoon saa streamattua hd tavaraa, jos vaan yhtiöön saadaan kunnollinen putki.

    Se, että teillä ei ole kuitua, ei tarkoita sitä, että sitä sinne ei saisi. Ei meilläkään kuitua (vielä) ole, mutta kun pyysin tarjouksia operaattoreilta niin kaikki kuidun tarjojat ovat tuomassa kuitua ilmaiseksi taloon vain sen takia, että asiakaspotentiaali kasvaa.

    Tämä on myös omasta mielestäni suurin ongelma: vaikka kuluttajat saataisiin varustettua kohtalaisen helposti nopeilla liittymillä, verkko ei kykene välittämään hirvittäviä määriä dataa.

    Mitä taas tuohon stremausnopeuteen tulee, niin tässä tuskin ollaan puhumassa mistään 50mbit/s nopeudesta. Appletv on aloitus, heikko sellainen, mutta osoittaa suuntaa. Laadullisesti on olemassa paljon muutakin kuin pelkkä blu-ray ja dvd. Kohtalaisen hyvin pakattu 720p kuva ja dd on sellainen, että 99% talouksista ei edes kykene näkemään eroa 1080p ja pcm signaalin verrattuna.

    Kyse on ehkä siitä, että netin kautta saadaan välitettyä hyvinkin nopeasti selkeästi parempaa kuvaa kuin mitä löytyy dvd:ä. Aika osoittaa, onko se niin hyvää laadullisesti ja pavelutasoltaan, että blu-raylle ei jää mahdollisuutta nousta massaformaatiksi dvd:n tapaan.

    Todellakin totta. Nykyinen HSDPA on tästä malliesimerkki: operaattorit myyvät 2 megan liittymää, mutta kun laitteista myydään kymmeniä tuhansia hyvin lyhyessä ajassa ja monet tukiasemista ovat 2m letkun päässä, homma kusee.

    Mutta jos nyt vaikkapa leikitellään tuolla flash-ofdm:llä: solun kantama jopa 30km. Suurilla solukantamilla saadaan katettua todella helposti esim keskikuuri kaupunki. Koska tukiasemia ei ole montaa, voidaan jopa harkita sitä, että yksittäisen solun luokse tuodaan gigabitin piuha.

    Ei tämä tule tapahtumaan yhdessä yössä, mutta se, että väittää tämän olevan mahdotonta, on lähes yhtä kaukana todellisuudesta kuin väite, että tämä onnistuisi huomenna.

    Tästä koko kansan huvista olen 100% samaa mieltä. Mutta suuren osan huvista jo eri mieltä. Suurin osa jengistä kuitenkin asuu kaupungeissa ja heillä on 10v päästä aivan varmasti nopeus, jolla kyetään vastaanottamaan varsin korkeatasoista kuvaa.

    Kunnon kotiteatteriomistajat eivät tässä leikissä ole missään määrin määrää tekijä. Heitä on promille väestöstä ja tämä porukka puuhailee kuitenkin omiaa, kuten lataa netistä ultra HD pätkää, jotka on "paljon parempia kun heikkolaatuinen blu-ray"

    DRM on syöpä. Onneksi esim. musiikissa amazon sai juuri houkuteltua sonyn mukaan omaan musiikkikauppaan, joka on DRM:stä vapaata. Henk. koht. uskon, että tämä on tulevaisuuden suuntaus: Ihmiset ostavat pääsyn nettikauppaan, josta he voivat vapaasti ladata / streamata videoita / musiikkia. Palvelusta maksetaan kuukadessa kiiteä summa ja tätä summaa pidetään samalla tavalla normaaliana kuin vaikkapa ruokaostosta. Kukaan ei lähde warettamaan, koska rangaistukset ovat kovia suhteessa siihen paljon maksaa ja kuinka helppo on lailllinen tie.

    Oma arvio:
    Nyt apple tv, joka toimii. Ei ehkä 100% varma stream, mutta laittaa vaikka latautumaan ja antaa ladata jonkin aikaa ja sitten lähtee katsomaan. Helppoa, edullista ja nopeaa verrattuna videovuokraamoon. Laatu on heikkoa jos full hd tavaraan vertaa, mutta jengi ei silti valita.

    Jos haluaa laatua, fyysinen media on ainao vaihtoehto.

    Käytännössä kaikki saatavissa netin kautta. Kuluttajat voivat valita kahdesta laadusta, joista heikompi appletv tasoa ja parempi jotain tämän ja blu-rayn väliltä.

    Kaikki studiot ovat mukana markkinoinnissa.

    Palvelu toimii sekä kerta- että kk-pohjaisesti.

    Suurin käyttäjäryhmä ovat appletv kaltaiset suoraan televisioon liitteävät boksit, ei tietokoneet.

    Suurin ongelma on kaista sekä asunnosissa että runkoverkossa. Tämän takia stremaus ei aina onnistu, vaan pitää ladata etukäteen ainakin osa. ADSL poistumassa.

    Kuluttaja pystyy samaan hyvää laatua netistä, mutta blu-rayhin ei vielä päästä.

    2018: Yle lähettää pelkkää full HD:ä.

    ADSL:n seuraajat ovat valloittaneet markkinat, kaupunkialuiella kaikissa kiinteistöissä kuidut. Asuntoihin yhteys jaetaan cat6:lla tai langattomasti jos teleremonttia ei ole tehty. Alle 50 megan liittymiä ei edes myydä, mutta osa pohjautuu langattomaan teknologiaan ja sen takia jäädään teoreettisesta maksimista. Verkon kapasiteetti paranee, mutta edelleen ongelmia.

    Netistä saa stremattua blu-rayn tasoista kuvaa. Blu-rayn alkaa olla tiensä päässä ja seuraaja on jo markkinoilla. Formaatti jää kuitenkin lähinnä ammattisovellusten käyttöön, sillä nettilataus syö markkinat. Kuluttajat eivät myöskään näe hyötyä paremmasta formaatista, vaikkakin muutama kuluttaja vaatii YLE:ä lähettämään ultra HD tason kuvaa. Tähän YLE:n toimitusjohtaja vastaa: So what, ketä kiinnostaa!

    Blu-rayn on ikänsä päässä, fyysistä mediaa suositaan hyvin rajallisesti sekä ympäristö että laatusyistä. Koteihin ei saa alle 100M liittymiä. Verkon kapasiteetti on nostettu tasolle, että se ei aiheuta ongelmia.


    Löydäänkö vetoa ja otetaan uudestaan yhteyttä 5, 10, 15v päästä =)
     
  12. naappa

    naappa Guest Guest

    Liittynyt:
    12.07.2006
    Viestejä:
    179
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinka kauan kesti että ADSL ylestyi? Vuonna 2003 75%:lla oli mahdollisuus saada laajakaista. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, 50% suomalaisista on laajakaista (96%:lla mahdollisuus), ja siitä siis 70 prosentilla alle 2Mb/s. Jos nopeampia yhteyksiä ei vielä ole ede näköpiirissä Suomessa, niin on ihan hyvä veikkaus että mikään tekniikka ei syrjäytä (mene ohi) ADSL:ää kymmenessä vuodessa.

    Mahdollisuus saada, kyllä, mutta eikä tässä ketjussa puhuta siitä koska DVD syrjäytetään? Nettilatauksilla menee siis vuosia että on edes teoriassa mahdollista päästä tähän, Blu-ray sentään on siinä vaiheessa että levyjä alkaa olla joka anttilassa ja gigantissa.

    Toisaalta se meneekö jokin DVD:stä ohi ei nyt sinällään olekkaan kovin kiinnostava, pääasia että jokin HD-formaatti nyt vakiinnuttaisi asemansa markkinoilla. Eli kunhan kaikki uudet leffat tulee bluraylle ja lähimpään vuokraamoon, niin minä olen erittäin tyytyväinen seuraavat kymmenen vuotta. Harkitaan sitä nettilatausta sitten kun samantasoisen leffan saa ladattua helposti alle puolen tunnin.
     
  13. arthur

    arthur Guest Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    2 430
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei nyt ihan noinkaan. Kyllähän FICIX on 10GE (kytkimenä Foudryn BigIron).
    [​IMG]

    Kyllä kaikkien (isojen) operaattorien reittittimet osaavat multicastin ihan linjanopeudella. Eri asia on haluavatko ihmiset katsoa samoja ohjelmia samoihin aikoihin. Muuten ryhmälähetyksestä ei ole hyötyä.
    Totta. Toki lähetysalueita (solukokoa) voidaan pienentää, jos se on taloudellisesti järkevää. Myös tekniikka kehittyy, jolloin siirrettyjen bittien määrä tietyllä taajuuskaistalla lisääntyy.

    Ei sen kuidun ole kuitenkaan pakko tulla jokaiseen asuntoon. Kyllä kuparissakin saadaan talon sisällä menemään ihan riittävästi bittejä HD:tä varten.
    Jotain tällaista.
     
  14. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Wikipedian mukaan ensimmäinen adsl standardi saatiin virallisesti valmiiksi 1999 eli käytössä oltiin parin vuoden päästä.

    adsl2 valmistui 2002 eli taas meni pari vuotta, että oli käytössä.

    Näitä lukuja jos peilaa niin käyttöönotto nimeomaan ADSL tekniikan kohdalla on ollut nopeaa, vaikka itse DSL aika vanhaa tekniikkaa onkin.

    Ylipäätään nyt ollaan imo siinä tilanteessa, että adsl kapasiteetti on saavutettu ja tämä on tajuttu operaattoripuolella jo pitkää aikaa sitten. Operaattorit markkinoivat kuituliittymiä täyttä päätä, koska he haluavat tuloa muualtakin kuin pelkästä bittiputkesta. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista niin pitkään kun maksiminopeus on alhainen ja sitä myötä palvelut lähinnä nettisurffailua.

    Siten operaattorit tekevät kyllä kovaa vauhtia kannattavuuslaskelmia uusista liityntätavoista ja siitä kuinka paljon ja minkälaisia palveluita he voisivat nopeilla liittymillä tarjota. Operaattoreiden ulkopuolella palveluita tulee koko ajan enemmän ja kysyntää on enemmän, joten imo on aika naivia odottaa, että operaattorit eivät panostaisi nimeomaan verkkoinfraan.... tämähän tarkoittaisi sitä, että pitkällä juoksulla heidän liiketoiminta kutistuu.

    IMO suurin ongelma tässä koko asiakas - operaattori - palvelu putkessa on itse asiakas. Esim tällä hetkellä suomessa on satoja tuhansia ADSL päätteitä, jotka eivät mahdollista suuria nopeuksia. Jos / kun operaattori haluaa tarjota nopeat liittymät, miten järjesteää asiat niin, että perässähiihtäjät voivat käyttää vanhaa purkkia ja uudet käyttäjät saavat kuitenkin mahdollisuuden ostaa uusi nopea liittymä. Ei taloyhtiöön voi noin vain marssia, pistää laitteita uusiksi ja ilmoittaa että nyt pitää vaihtaa kaikki päätteet, jotta edelläkävijät saa 100M netin.

    IMO tässä ketjussa keskustellaan enemmän siitä, voiko nettilataus olla niin toimiva palvelu, että se estää blu-rayn massa-adotoinnin pitkällä aikavälillä.

    Blu-ray ei sinänsä tarjoa mitään muuta kuin hyvää kuvaa ja monet eivät tästä välitä / eivät edes kunnolla huomaa. Jos blu-ray ei ota toden teolla tuulta purjeisiin parissa vuodessa, netti-infra alkaa olla sillä tasolla, että monet voivat ihan oikeasti saada leffoja täysin uudella tavalla. Mun pelko on siinä, että uusi ja helppo jakelukanava syrjäyttää vanhan, vaikka se vanha olisi teknisesti parempi. Siten monet saattavat siirtyä dvd:stä nettiin, ei niin että dvd -> blu-ray -> netti.


    Samaa toivon minäkin: kyllähän se ketuttaa jos kotona on full hd laitteisto, mutta sisältöä siihen saa nafisti....
     
  15. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
    No sonera onnex karsii maaseudulta turhat laatajat puis ;) eli bluu raatio sinne jyväjemmareille tulee sitten varmaanki. Plus taivas hd.
     
  16. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
  17. JuKo

    JuKo Guest Guest

    Liittynyt:
    18.02.2004
    Viestejä:
    872
    Saadut tykkäykset:
    0
  18. failure

    failure Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.05.2006
    Viestejä:
    465
    Saadut tykkäykset:
    0
  19. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
  20. hartzu

    hartzu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.12.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    4
    Totta. Vanha totuus jo vuosien takaa: "Never underestimate the bandwith of a jumbo-jet full of tapes" :) Tällöin oli kyse siitä, kun Altavistan indeksejä päivitettiin USA:sta Eurooppaan lentokonerahtina, oli halvempaa ja nopeampaakin. Tosin siirtotie ei takaa takaista siirtonopeutta :D