Musta Jää (Suomi 2007)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Bad_Taste, 01.11.2007.

  1. Bad_Taste

    Bad_Taste Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2005
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    http://www.mustajaa.fi/

    Enpä löytänyt topikkia. No, ei tarvitse muuta sanoa että paras Suomalainen leffa Häjyjen jälkeen!

    Ainoa hyvä/loistava Suomalainen draama leffa. Itse en moisten elokuvien ystävä, mutta viisi tähteä ja miinus -merkki.

    Loistavat näytteliäsuoritukset paitsi
    sairaanhoitaja/Lea - Ilkan vaimo sairaanhoitaja roolissaan
    . Martti Suosalo, aivan loistava suoritus, Outi Mäenpää samoin sekä samat Ria Katajalle.
     
  2. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 529
    Saadut tykkäykset:
    102
    Samaa mieltä. Kerrassaan hieno elokuva. Näyttelijäsuoritukset upeita, varsinkin naisnäyttelijöiden ja erityismaininta Outi Mäenpäälle. Miesroolit olivat ehkä vähän yksiulotteisia, keskittyivät lähinnä sen "hännän" heiluttamiseen. Itseä tökki ehkä eniten se pienessä sivuroolissa ollut sairaanhoitaja, joka tuli aina ilmoittamaan jotain siellä työpaikalla. Jotenkin se näyttelijä ei selviytynyt sinänsä pienestä roolistaan. Muutama erittäin hieno kohtaus ja hienoa kamerankäyttöä oikeastaan läpi koko elokuvan.

    ****/*****
     
  3. Taavi

    Taavi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    484
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kyllä, hieno elokuva. Heti aloituskuvista kävi ilmi, että kameratyöskentely, värit, sävyt ym. ovat hienoja. Hieno trilleridraamajännäri, vai miksi tätä voisi kutsua. Tunnelma muistutti paikoin Evil Deadia. Aiheethan eivät ole lähelläkään toisiaan, mutta hetkittäinen pysähtynyt jännittävä kerronta toi mieleen ED:n. :p
     
  4. torkkis

    torkkis Guest Guest

    Liittynyt:
    23.01.2002
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, upea tuo oli. Hyvin näytelyä, kirjoitettu ja ohjattukin. Osa kohtauksista on rakennettu vielä upeasti ilman sanoja, annetaan vihjettä, viedään kuvaa eteen ja kerrotaan myöhemmin miten napsahti. Esim se jäällä liukastelu ja poliisiauto ja yksi suihkukohtaus.
     
  5. monkeyalert

    monkeyalert Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2005
    Viestejä:
    436
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämä oli suomielokuvaksi kertakaikkisen nappi suoritus. Alku oli ehkä hieman tahmea, mutta liikkeelle päästyään leffa imaisi mukaansa. Hienoa kerrontaa ja loistavia näyttelijäsuorituksia. Tiivistä draamaa ja hyppysellinen huumoria. Parhaimpia suomalaisia elokuvia piiiiiitkäään aikaan. 4,5/5
     
  6. sarrad

    sarrad Guest Guest

    Liittynyt:
    29.01.2005
    Viestejä:
    757
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä. Ei ihan montaa suomileffaa tule mieleen jotka näin taitavasti olisi tehty. Hieman tavanomaisesta teemasta on nykäisty varsin näppärä käsikirjoitus, ja Kotwican ohjaus on luultavasti parhainta mitä olen kotimaisessa elokuvassa todistanut.
    Tunnelmien rakentaminen ja psyykkisen intensiivisyyden kuvaus ovat upeaa katsottavaa ja elokuvan voima tulee mainiosti esiin juuri näissä kohtauksissa joissa paino ei ole dialogilla. Kuvaus on veretseisauttavan hienoa ja tätä tukevat loistava valon käyttö sekä taustamusiikki ja äänimaailma ylipäätään.
    Kataja ja Mäenpää omistavat isosti, muu casting on lähinnä porukka statisteja. Varsinkin Mäenpään kasvoillaan näytteleminen toimii kuin junan vessa.
    Vaikutteita on otettu niin Hitchcockilta, Tarkovskilta kuin Bergmaniltakin mutta jotenkin tuloksena on silti omanlainen ja etenkin suomalainen mestariteos.

    *****/*****
     
  7. TFL

    TFL Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2005
    Viestejä:
    207
    Saadut tykkäykset:
    0
    4/5

    Allekirjoittaneelle oli dialogi välillä vähän kökköä. Toisaalta sama ongelma on lähes kaikissa kotimaisissa ja aika monissa englanninkielisissäkin leffoissa. Samoin kaikkien roolihahmojen toiminta ei tuntunut aivan loogiselta.

    Kaikenkaikkiaan kuitenkin erittäin hyvä leffa.
     
  8. Streami

    Streami Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.01.2004
    Viestejä:
    800
    Saadut tykkäykset:
    3
    Valittu mukaan Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjaan.
    HS
     
  9. jimmy

    jimmy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.07.2003
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yliarvostettu.

    ***
     
  10. JMal

    JMal Guest Guest

    Liittynyt:
    02.02.2006
    Viestejä:
    792
    Saadut tykkäykset:
    0
    onko tietoa DVD-julkaisun ajankohdasta?
     
  11. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 045
    Saadut tykkäykset:
    97
  12. Willy

    Willy Guest Guest

    Liittynyt:
    20.05.2006
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0

    Näin on. Millaisiakohan muut ehdokkaat mahtavat olla, kun parhaan Jussinkin sai. Juoni ei ole mitenkään erikoinen ja hahmotkin ovat melko kliinisiä. Mutta sentään ihan hyvää näyttelyä ja synkkä tunnelma, eikä tässä nukahtamisvaaraa ollut. 2,5/5
     
  13. LaRe_112

    LaRe_112 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    127
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eniten tässä mätti totaalinen uskottavuuden puute. Lopun tapahtumat meni aivan yli hilseen, kun en pystynyt samaistumaan yhdenkään hahmon toimiin mitenkään. Samoin ärsytti se, että jotkut tietyt tapahtumat vain tapahtuivat, eikä sen kummemmin selitelty, miten niiden tapahtuminen on mahdollista.

    Onko kirurgeilla muka niin paljon rahaa, että voivat ostaa ison kämpän yksin Helsingin keskustasta ja vielä upottautua niin hyvin psykiatrin vai psykologin rooliin, että ostaa kirjahyllyn täyteen alan kirjoja.

    Suomalaiset ei vieläkään osaa tuota rahan alkuperää piilottaa tyylikkäästi, kuten jenkeissä on tapana. Kyllä sen saksalaisen rahan mielestäni meinaan näkee aika helposti. Ei siinä mitään, että rahaa tulee ulkomailta ja varmasti helpottaa elokuvan maailmalle levitystäkin, mutta se saksalainen sivuhahmo oli täysin turha.
    Kyllä sitä suomestakin varmaan "hyvännäköinen pano" löytyisi.

    2/5 ilman suomilisää.
     
  14. ubi

    ubi Guest Guest

    Liittynyt:
    14.02.2006
    Viestejä:
    103
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näytelijäsuoritukset olivat elokuvan parasta antia, mutta siihen se sitten jäikin. Olen tyypillisesti juuri kysyeisen elokuvatyylin suuri fani, mutta kun tarinaa aletaan kertomaan liioitellun raadollisesti ja väliin sönkötetään täysin keinotekoisesti suomi-englantia tuli elokuvaa katsellessa sellainen ylitsepääsemätön myötähäpeän tunne. Ei silti, kyllähän tuo monet muut Suomi-elokuvat pieksi, mutta itselleni ei ikinä iskenyt sillä voimalla, millä elokuvaa minulle hehkutettiin.

    ***/*****
     
  15. KenSu

    KenSu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.09.2005
    Viestejä:
    872
    Saadut tykkäykset:
    0
    On sen verran aikaa leffan näkemisestä, etten varmaksi muista, mutta kävikö missään selväksi että kämppä oli nimenomaan ostettu. Voihan sitä vuokratakin. Eikä se mun mielestä keskustassa ollut vaan pikemminkin tuli fiilis että sijaitsee jossain Sörkan - Vallilan huitteilla. En tiedä mistä, mutta sellainen tunne mulle tuli. No, eipä ne sielläkään ihan halpoja ole.

    Kirjoja voi ostaa pitkin elämää, kuten monet ihmiset tekevät. Jopa sellaisilta aloilta jotka eivät suoraan liity omaan työhön. Jotkut ostavat peräti *kaunokirjallisuutta* hyllyt täyteen, hui kauhistus. Ja kaiken lisäksi *lukevat* niitä, ihan huvikseen!!!!

    Minä tulkitsin että ne kirjat oli sillä ollut ikiajat. Esim. eiköhän lääkärin opintoihin kuulu myös jokusen psykiatrian taii psykologian yleistajuisen kirjan lukeminen vaikkei suoranaisesti tuolle alalle erikoistukaan. Ja ainahan sitä voi asiaa harrastaa. Minun tulkintani asiasta on, että ne kirjat vaan sattui olemaan hyllyssä ja kun ne sopivasti sattui silmään, tämä kirurgi hätävaleeksi keksi psykologin roolin.

    Mun mielestä oli kyllä hyvä leffa. Oikein mielelläni sen katsoin.
     
  16. Taavi

    Taavi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    484
    Saadut tykkäykset:
    3
    Onko tämä nyt jotenkin epäuskottavaa? Kun pelaa korttinsa oikein ja tekee jokaisesta kämpästä voittoa, pääsee hiljalleen aika isoon kämppään ilman lisäkustannuksia. Mahdolliset perinnöt ym. säästöt voivat tuoda rahaa. Ja kyllä kirurgin palkka taitaa ihan hyvä olla.
     
  17. LaRe_112

    LaRe_112 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    127
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taaville ja KenSulle

    Kyllä ne kirjat ihan kirjakaupan kassista sinne hyllyyn laitettiin ja hätävaleen jälkeen. Mäenpään hahmohan hankki sen kämpän vasta sen jälkeen, kun tutustui tähän salarakkaaseen ja kertoi olevansa psykiatri/psykologi Crista ja en tosiaan tiedä oliko osto vai vuokrakämppä, koska tätäkään ei kerrottu missään vaiheessa. Mutta siis tuosta asunnosta sen verran, että oikein missään vaiheessa elokuvaa ei annettu ymmärtää, että pari olisi mikään superrikas, vaikka vaimo on kirurgi ja mies arkkitehti. Asuntoonhan ei miehen rahat vaikuttanut, joten niiden piti tulla tältä naiselta itseltään. Teidän pointit voi olla ihan päteviäkin, mutta tuollainen vaan särähtää silmään, kun eipä tätäkään sitten pohjustettu sen enempää, että se olisi selvinnyt.

    Taaville, se niiden Espoon yhteinen asuntohan oli rakennettu ja tuo naisen uusi asunto hommattiin nopeasti, joten mitään asuntokauppa sekoilua siinä ei ollut, joten tuolla ei voi selittää helppoa ostosta. Mutta nämä asiat pitää varmaan selvittää ohjaajalta, kun muillekin nämä asiat ovat jääneet enemmän tai vähemmän epäselviksi.
     
  18. Taavi

    Taavi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.11.2003
    Viestejä:
    484
    Saadut tykkäykset:
    3
    Alkaa mennä ohi aiheen, mutta ei se mitään :). Minusta tuossa ei ole mitään epäolennaista leffan varsinaisen juonen kannalta. Naisen pankkitilin saldohan ei tainnut tulla missään vaiheessa ilmi, joten sitä pesämunaa menneistä asuntokaupoista, perinnöstä tai kenovoitosta saattoi hyvinkin olla, siis vuosienkin takaa. Kirjoittaja ei vain katsonut tarpeelliseksi pohjustaa naisen varallisuutta, vaan keskittyi (onneksi) olennaiseen.
     
  19. blobo

    blobo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.03.2005
    Viestejä:
    338
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis tällaiset asiatko ovat jollekin keskeisiä elokuvissa? Että oikein ohjaajalta pitää selvittää? Huh huh.
     
  20. LaRe_112

    LaRe_112 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.02.2005
    Viestejä:
    127
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onneksi täällä ei viestejä lueta kuin piru raamattua. :hitme:

    Minua nuo hommat häiritsi, mutta jos jotain ei häirinnyt, niin sitten ei häirinnyt. Sainpahan mielipiteeni ilmi ja jotain keskusteluakin aikaan. En kai täysin sitten epäonnistunut.

    Mainitsemani esimerkit olivat siis vain esimerkkejä. Samanlaisia aukkoja löytyy mielestäni aivan tolkuton määrä, joka sitten syö hahmojen tekojen motiiveilta uskottavuutta, mikä taas haittaa elokuvasta nauttimista. Kiinnitin viesteissäni liikaa huomiota pariin juttuun kyllä, mutta esimerkit esimerkkeinä. Niin ja kovinkaan montaa käsikirjoitusta ei ole missä ei olisi ollenkaan aukkoja juonessa, mutta tässä ne häiritsi liikaa. Ei mulla muuta. Haukkukaa vaan lisää, jos huvittaa.