Rescue Dawn (Werner Herzog)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana E. P., 09.07.2005.

  1. mr.hat

    mr.hat Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Leffassa oli todella pahoja faktojen vääristelyjä:

    Dengler puhui tosielämässä voimakkaalla saksanmurteella ja muilla vangeilla meni kauan ennen kuin he uskoivat Dieterin olevan amerikkalainen.

    Dengler ei opettanut leiriläisille kuinka paetaan, vaan aikaisemmin saapuneilla vangeilla oli jo pakosuunnitelma.

    Dengeler ei opettanut heitä tiirikoimaan käsirautoja, vaan heillä oli jo valmiiksi tehty tiirikka, kun Dengler tuli vankileirille.

    Dengler ei ampunut vartijoita pakotilanteessa vaan sen teki Indradat.

    Gene DeBruin ei ollut hermoraunio kusipää joksi hänet leffassa esitettiin.

    Eli kaikki nämä vääristelyt tehtiin, jotta Dengleristä saatiin leffan sankari. Minusta Herzogilta todella törkeää vedätystä, ja muita urheita vankeja kunnioittamatonta toimintaa.
     
  2. rez

    rez Guest Guest

    Liittynyt:
    21.11.2002
    Viestejä:
    731
    Saadut tykkäykset:
    8
    Elokuvan alussa sanotaan aivan selvästi, että "inspired by true events in the life of Dieter Dengler". Tämä ei ole dokumenttielokuva vaan tositapahtumien inspiroimaa fiktiota (vrt Das Boot).

    Mielestäni Rescue Dawn on hieno elokuva. En tunne Herzogin muita töitä, mutta odotin jotain teknisesti "pienempää" - stereotyyppistä taide-elokuvaa, jossa on keskitytty vain hahmoihin tai juoneen. Upea kuvaus ja musiikki tulivat yllätyksenä. Rankasta materiaalista huolimatta se on yllättävän katsojaystävällinen.

    Christian Bale on tehnyt hyviä rooleja aiemminkin (taitaa vaan käydä välillä Hollywoodissa tienaamassa leipänsä oikeita elokuvia varten :)).

    Herzogin haastattelu NPR:ssa
     
  3. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    Rescue Dawn (2006) :) :) :) :) :)

    Minäkin vankila- ja pakoelokuvien ystävänä tartuin tähän elokuvaan. Katselin sen ja pidin kyllä aivan s***tanasti! Varmastikin yksi parhaita 2000-l. puolivälin jälkeen tehdyistä elokuvista. Jännitystä, vahvaa tarinaa ja hyvää näyttelijätyötä piisasi. Myöskään hieno kuvaus (maisemien, kamerakulmien) nostavat pisteitä. Laitetaan vielä kootusti plussat ja miinukset

    + Balen näyttelytyöskentely (matojen syönti yms.)
    + tarinankerronta ja tarina itsessään
    + kamerakulmat (tetsaa näyttelijöiden kanssa) ja kauniit maisemat
    + alun lentokohtaukset
    + ei ihannoi Ämerikkaa
    + monipuoliset roolit sivuosissa
    + perustuu tositapahtumiin, i.e. todenperäisyys

    - Keskittyy ehkä hieman liikaa Dieterin ympärille, tehden hänestä nii-in suuren sankarin.
    - paikallaankäymistä hieman pakojaksossa (tosin rytmittää loppua kohden)
     
  4. Rottapasi

    Rottapasi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.07.2006
    Viestejä:
    662
    Saadut tykkäykset:
    4
    Pistetään nyt tähän perään vähän vaatimattomampi mielipide. Elokuva kulkee ihan hyvin eteenpäin ja kuvaus on hienoa. Mitään vikaa ei tule mieleen, mutta ei tämä pakotarinana/elokuvana ollut mitenkään loistava.
     
  5. winterland

    winterland Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    5 248
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mikäs vuosi nyt siis on? 2500+? :)
     
  6. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    Heh, nyt vasta äkkäsin tuon kirjoitusvirheen. Tarkoitin siis vuosia 2005-tämän hetkinen tilanne. En kuitenkaan korjaa, kun säilytetään kultupossuille vähän vittuilun aihetta. :cool:
     
  7. quin-

    quin- Guest Guest

    Liittynyt:
    22.09.2004
    Viestejä:
    321
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kyllä mitään kauhean ihmeellistä tarjonnut tämä elokuva. Elokuva oli toki hyvin kuvattu ja tarinakin oli tasaisen varmaa laatua. Ehkä ongelmaksi muodostuikin juuri tuo tasaisen varma. Myös ongelmia oli, joista ehkä eniten ärsytti Bale. Vaikka näyttelytyö olikin laadukasta ja varmaa Balea, ei hän kuitenkaan ollut itsensä kyseisessä roolissa. Vaikea sanoa mikä tuossa tarrasi, mutta jokin ei vain osunut kohdalleen.

    Jos kuitenkin ylimääräistä aikaa löytyy ja Rescue Dawn sattuu osumaan käteen, ei tuossa varmasti mitään menetäkkään. 2,5(3)/5
     
  8. Sleep0

    Sleep0 Guest Guest

    Liittynyt:
    12.09.2007
    Viestejä:
    343
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oliko tämä ihan tahallaan ylinäyteltyä huttua tyyliin Tarantinon/Rodriguezin Grindhouse? Eli tehty tahallaan b-luokan elokuvaksi? Siis olihan aika surkea esitys. Jos elokuvassa haluttiin palata 70-luvun henkeen tietyssä tragikoomisuudessa, siinä onnistuttiin täydellisesti.
    Christian Balekin onnistui menettämään kaiken omasta habituksestaan tämän leffan myötä. Täysin "suoraan DVD-levylle ja Anttilan alennuslaariin" -kamaa. Balen huonoin elokuva, ainakin mitä itse olen nähnyt. :sick:

    1/5
     
  9. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    Näin Prisman mainoksen Episodissa. Siellä Suomijulkaisun julkaisupäiväksi ilmoitettiin 14.12. Hintana kiekolla on kohtuullinen 12,95€ eli ilman extramatsua ihan ok. Varmaan alle kympin päästään kuitenkin kevveemmällä. :)
     
  10. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Samoilla linjoilla, vaikka ei ollut ennakkoon tuttu tuo tositarina taustalla niin leffan aikana tuli monesti mietittyä juuri noita edellä mainittuja "vääristeltyjä" juttuja että näinköhän se Dengler yksin kaiken teki. Arvasin että saan täältä lukea "tosi" puolen. Suurimmat miinuspisteet tulee kyllä lopusta:rolleyes:
     
  11. Abor

    Abor La-di-da, la-di-da, la la Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.08.2004
    Viestejä:
    345
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sinällään kelvollisten tuotantoarvojen pakotarina (ok, alun lentokohtaukset olivat tosin piirun retrohenkiset), joka ei kuitenkaan esittele varsinaisesti mitään uutta tai pääse todenteolla katsojan ihon alle. Perusvarma suoritus Balelta, Jeremy Davies jäi ehkä parhaiten mieleen. Viidakon käytöstä ja tarinan pitämisestä henkilökohtaisella tasolla plussaa mutta muuten elokuva sössii mm. lopussa jatkamalla väkinäisesti emotionaalisen kliimaksin yli, jonka jälkeen homma on pelkkää alamäkeä ja tästä johtuen varsinkin välitön jälkimaku ei jää kovin hyväksi kun paon yhteydessä vaivalla rakennettu tunnelma valuu osaltaan hukkaan.

    3,5/5
     
  12. Hessu

    Hessu Guest Guest

    Liittynyt:
    12.12.2001
    Viestejä:
    1 469
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sain vihdoin Rescue Dawn BD:n katsottua ja pidin. Ja muutenkin kuin Herzogin viidakkokuvauksen ansiosta.

    Helpostihan sitä ajattelisi, että tällaisen vakavan sotavankielokuvan pääosassa ei pitäisi olla noin erikoinen ja lannistumaton, suorastaan innokas tyyppi, mutta minusta se oli ihan piristävää. Eikä minua rassannut edes lopun juhlintakohtaus. Eihän sellaista tarvitse jättää toimintaleffojen yksinoikeudeksi, jos homma jossain/tässä tapauksessa ilmeisesti meni noin. Erikoinen tyyppi! Meitä on moneen junaan.

    Dokkari olisi kiinnostava nähdä.
     
  13. anarkian

    anarkian Guest Guest

    Liittynyt:
    02.03.2008
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yllätyin siitä, että oikeasti pidin tästä leffasta. Moniin vuosiin en sotaelokuvista ole välittänyt, vaikka edelleen niitä säännöllisesti silti katselen.

    Tämä elokuva ei todellakaan ollut sitä tavallisinta Vietnamia, mitä niin usein saa katsoa. Amerikkalaiset vain tahtovat mielellään tehdä Vietnamista menestystarinan, mitä se ei oikeasti ollut. Tässä sen sijaan ohitettiin kokonaan politiikka ja katseltiin sotaa täysin yhden ainoan miehen silmien kautta. Omalla tavallaan mielenkiintoinen näkökulma. Pakko kommentoida tuota tosiseikkojen vääristelyä sillä, että elokuva on aina elokuva ja dokumentti dokumentti. Elokuva voi perustua tositapahtumiin tai se voidaan insiproida tositaphtumista, mutta harvoin elokuvassa mukaillaan totuutta luotettavasti, eikä se minusta ole tarpeenkaan.

    Elokuva oli koskettava, paikoin hullu ja yhtä aikaa absurdi. Bale vakuutti minut jälleen kerran näyttelijänä, vaikka onkin ollut hyvin tasainen. Hän ei välttämättä ole yltänyt huikeisiin hehkutuksiin, mutta on suoriutunut rooleistaan aina kiitettävästi.
     
  14. geru

    geru Käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2007
    Viestejä:
    1 389
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse en kyllä löytänyt tästä elokuvasta oikeastaan mitään uutta. Näyttelijät tekivät hyvän työn, pidän suurimmasta osasta näistä tyypeistä. Eikä tuossa muutenkaan suurempaa vikaa ollut.

    Mutta kun elokuvan idea on Sotilas päätyy linjojen taakse, joutuu vangiksi, kärsii ja lopulta pakenee, niin tuohon kaipaisi jotain uutta. Sotateeman kun jättäisi pois, tämä menisi mistä tahansa vankilaelokuvasta.

    Vielä kun tuo Herzogkin on minulle jäänyt aika tuntemattomaksi nimeksi, niin leffa jätti aika kylmäksi.

    2,5/5
     
  15. niiles

    niiles Sugar plum fairy Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 969
    Saadut tykkäykset:
    1
    Elokuvaan Rescue Dawn liittyvä dokumentti:

    Little Dieter Needs To Fly (1997) :) :) :) :) :)
    Erinomainen dokumentti! Tarinahan on jokaiselle tuttu: saksasta matkansa taistelemalla aloittanut Dieter Dengler ammutaan alas ja hän selviytyy läpi vankileirin ja viidakkoseikkailun Vietkongin käsittelyssä. Dokumentissa on tasaisen tiivis tunnelma, jonka vuoksi reilut 70 minuuttia tuntuivat lyhyeltä, lisää esimerkiksi pre-Amerikka ajasta olisin kaivannut sekä tarkennuksia esim. perhesuhteisiin. Pidän aikamoisena ihmeenä, että Dieter on lupautunut vielä 40 vuotta kauhun jälkeen palaamaan viidakkoon ja simuloimaan tapahtuneita (hän oikeasti juoksee viidakossa käsiraudoissa). Toisaalta ei miestä voi ihan täysjärkisenäkään pitää, sillä maneerit ovien toistuvasta availusta ja sulkemisesta sekä ylimääräisen ruoan säilyttäminen kellarissa osoittavat että arpia myös pään sisälle on jäänyt. Täytyy sanoa, että Herzog on onnistunut dokumentin teossa erinomaisesti. Kuvaus on hienoa (erityismaininta meduusa-akvatoriosta, joka kuvaa Dieterin mentaalikuvaa kuolemasta). Lisäpisteitä leffalle tulee Carlos Gardelin Volverista sekä Wagnerin Liebestod -kappaleista, jotka taustamusiikkina rajulla voimallaan melkein kastuttivat silmäkulmat. Suosittelen katsomista. :thumbsup:
     
    Viimeksi muokattu: 07.10.2008
  16. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 309
    Saadut tykkäykset:
    596
    Werner Herzog on kuin kotonaan viidakossa, ja jälki on sen näköistä. Hienoja maisemia, kuvakulmia ja kameran liikuttelua. Kyllä kelpasi Blu-rayta katsella.

    Näyttelijät olivat tosissaan liikkeelle, mikä näkyi varsin selvästi ulkoisesta habituksesta. Varsinkin Jeremy Davies oli aika kuivassa kunnossa. Mukava oli nähdä myös kuinka Christian Bale pisteli hymysuin matoja naamariin.

    Tarina muuten oli aika perushuttua. Ei oikein liikuttanut suuntaan eikä toiseen.
    Jäi myös ihmetyttämään, mitä tapahtui sen paon alussa, kun Gene lähti omille teilleen porukkansa kanssa. Ja sitten taas vähän ajan päästä kohdattiin viidakossa, ja höpistiin ihan kummia. Ja sitten lähdettiin taas omille teille.

    Joka tapauksessa ihan hyvä elokuva.

    ***½
     
  17. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 045
    Saadut tykkäykset:
    97
    Hmm mielestäni tuo tagline ei sovi tälle elokuvalle juurikaan.

    No .. Operaatio Rescue Dawn oli ihan kiva selviytymiselokuva eikä Balekaan päässyt ärsyttämään kuin alussa jolloin muutaman minuutin ajan istui tyhmänä huuli mutrulla.

    Saksia olisi voinut käyttää leirikohdissa, mutta ainakin kävi selväksi että tylsää siellä oli. Viidakossa mellastus olikin kivaa katsottavaa ja Vietnamin tuuheat pusikot kaluttiin apuvälineiden kera kivasti.

    Loppu jätti sokerisen maun suuhun.
     
  18. JTX

    JTX Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.09.2001
    Viestejä:
    5 796
    Saadut tykkäykset:
    14
    Saksilla kiduttamista olisi tosiaan voinut näyttää, sillä sitä luultavasti vankileireillä tehtiin. Eipä tuon puute nyt suuremmin häirinnyt.

    Itse muistan tästä leffasta selkeimmin sen että Jeremy Davies näytteli jälleen kerran itseään.
     
  19. Samppa

    Samppa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.06.2000
    Viestejä:
    14 062
    Saadut tykkäykset:
    26
    Ehkä taglinessäsi olisi kuitenkin vähän vielä hiottavaa...

    Mukavan erilainen Vietnam-elokuva. Repliikkien luonnikas hollywoodmallista poikkeava esittäminen miellytti, joskin viestiketjun kommenttien perusteella jotkut sitä pitävätkin huonona näyttelemisenä. Viidakkoa kuvattiin kaikessa vehreydessään kauniisti. Loppu oli kyllä pöhkö ja joskus aikoinaan nähty dokumentti samasta aiheesta oli kokonaisuutena kiinnostavampi.
    :):):)½
     
  20. Vole

    Vole Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.03.2010
    Viestejä:
    1 927
    Saadut tykkäykset:
    81
    Olisi kiva tietää, onko mielipiteesi Balesta muuttunut. Omasta mielestäni yksi monipuolisimmista näyttelijöistä, kun katsoo historiaa roolien suhteen, näytellyt sankaria (Batman), näytellyt konnaa (Shaft), näytellyt sekopäätä (American Psycho). Sitten löytyy liuta muita rooleja, joista osa perustuu oikeisiin ihmisiin (mm. tämä Rescue Dawn, The Fighter, Public Enemies), löytyy toimintaroolia (Equilibrium, Terminator Salvation ja Batmankin oikeastaan) ja kaikenlaista mitä on vaikea edes luokitella (3:10 to Yuma, I'm Not There, The Prestige, The New World...). Tiedän että kommentistasi on hieman vuosia kulunut, mutta mietin vain että onko Bale jo muuttanut mielesi.

    Itse elokuvasta, tuli eilen telkusta ja piti katsoa, kun on kiinnostanut nähdä jo jonkin aikaa. Elokuva jätti vähän kaksijakoiset fiilikset, koska se oli hyvin kuvattu pääosin ja Bale onnistuu pitämään homman kasassa, mutta ärsytti juuri se Dieterin hahmon nostaminen muiden yläpuolelle tehden hänestä neron ja muut vangit ovat lähinnä statisteja. Etenkin ne aasialaiset vangit jäivät todella olemattomiksi rooleiksi. Myös sellainen vaarantuntu puuttui tai odotin vähän karumpaa meininkiä. Olihan siellä nälkää kärsitty, mutta riutunutta Dieteriä olisi voinut enemmän tuoda esiin. Kyllähän tässä alusta asti tietää miten tulee käymään, mutta nyt jäi hieman toivomisen varaa draaman suhteen.

    Itse paon jälkeinen hetki viidakossa oli hieman hämmentävä, kun kaveri oli mennyt ihan sekaisin. Ilmeisesti ei enää osannut elää vankilansa ulkopuolella, mutta tätä olisi voinut hieman vielä selventää. Davies oli roolissaan ihan hyvä, tuollainen outolintu on hänen bravuurinsa. Zahnia ei muista nähneeni oikein missään, tuntuu saaneen kehuja, kun on totuttu näkemään koomisissa rooleissa ja nyt vähän vakavampaa. Mielestäni aika samanlainen reaktio kuin Will Ferrellin Stranger Than Fiction ja Adam Sandlerin Reign over Me - rooleissa, joissa nähdään koomikko joka ei yritä olla kokoaikaa hauska vaan osaa olla hiljaa ja katsoa alaspäin. Kontrasti roolien välillä on sen verta suuri, että syntyy vähän illuusiota dramaattisista näyttelijäntaidoista, eli hieman yliarvostusta siitä, kun vaihteeksi yrittää tehdä jotain muuta. Zahnia en muista juuri nähneeni missään, joten en ole hänen paras arvioijansa.

    3/5 Mielestäni ihan mukiinmenevä pätkä, ei kyllästyttänyt missään välissä ja Bale tekee hahmosta seurattavan ja kannustettavan. Tuli hyvä mieli lopussa, vaikka jonkun mielestä se oli ehkä hieman siirappinen. Itse tykkäsin ettei leffa loppunut siihen, kun Dieter pääsee helikopteriin vaan että se jatkui siitä vielä vähän aikaa. Monesti tällaiset leffat juuri loppuu siihen pelastushetkeen ja tässä nähtiin vaihteeksi myös reaktioita muiltakin kuin pelastuneelta. Miinusta sitten siitä, että poikettiin aika paljon todellisuudesta ja Dieter nostettiin liikaa muiden yläpuolelle. Odotin myös hieman karumpaa meininkiä. Tällä ei kumminkaan ole suurempaa uudelleenkatsomisarvoa ainakaan omissa silmissäni.