"Varo vanhenevaa Blu-ray-sädettä!"

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana jhu, 08.01.2008.

  1. jhu

    jhu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.12.2002
    Viestejä:
    490
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyseisellä tavalla oli otsikoitu Talouselämä-lehden verkkosivuilla julkaistu uutinen koskien Blu-Ray-leirin saamaa voittoa Warnerin pudotettua HD DVD:t julkaisulistaltaan.

    Vanhenevaksi väitetään uutiskommentissa myös Blu-Rayta, koska:
    Totta lienee, että fyysisen median katoamista jaksetaan povata ja musiikin osalta CD-levyjen myyntimäärät ovat jo selvästi laskusuunnassa.

    Jäin kuitenkin miettimään tätä elokuvien (ja tv-sarjojen) digitaalisen jakelun kohtaloa. Tällä hetkellä ainoa käsittääkseni varteenotettava jakelukanava laitteineen tällaiselle on AppleTV. Kyseinen laite täyttää lähimpänä helppokäyttöisen televisioon liitettävän laitteen ja sisällön verkkokaupan yhdistelmän. Suosio on toistaiseksi ollut aika laimea, ja sisältöä on jopa jenkkilässä ollut tarjolla niukanlaisesti, koska monet studiot ovatkin alkaneet vieroksua iTunes-jakelua jäädessään tuottojen jaossa mielestään liian heikoille. Sen sijaan studiot ovat avanneet omia internet-sivuilta katsottavia sisältöportaalejaan.

    Miten on, siirtyykö elokuvien ja tv-sarjojen jakelu seuraavan 5 vuoden sisällä verkkoon musiikin tapaan? Vai meneekö homma studioden kinasteluksi, osoittautuvatko eri maanosissa tekijänoikeus- ja lähetysoikeusneuvotteluit mahdottomiksi ja suostuvatko ihmiset ostamaan fyysisen median sijaan sisällön käyttöoikeuksia?
     
  2. hkj

    hkj Avatar Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.09.2003
    Viestejä:
    4 126
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minäkin naureskelin tuossa aikaisemmin tuota otsikkoa, joko tyyppi ei tiedä mistään mitään tai on yrittänyt olla hauska. Kaveri on tainnut ostaa kalliin HD DVD-soittimen ja profile 1.0 BD-soittimen, niin katkeralta vaikutti tuo koko artikkeli.
     
  3. Carlo

    Carlo Guest Guest

    Liittynyt:
    05.02.2002
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutta olisiko äänestyksen paikka? Eli tuletko tulevaisuudessa lataamaan mediaa vai ostatko fyysisenä kappaleena etc.Miten DVDplazan kävijöitten kanssa kävisi? Onko halukkaita pistämään polli pystyyn vai onko jo sellainen?
     
  4. Junkieman

    Junkieman Guest Guest

    Liittynyt:
    18.08.2007
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei tule tuo nettijakelu vielä lähivuosina lyömään läpi. Potentiaalia sillä on, mutta ihmiset kuitenkin ovat enemmissä määrin materialisteja ja tahtovat sen levynkin hyllyyn. Nettimusan myyntikin on tällä hetkellä todella marginaalista touhua, vaikka koko ajan onkin kasvussa.
     
  5. Hengga

    Hengga Guest Guest

    Liittynyt:
    09.03.2002
    Viestejä:
    353
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistetään polli siitä investoivatko esim. Suomessa ISP:t viiden seuraavan vuoden aikana ruuhkattomiin ja edullisiin 100 megaisiin jokamiehenyhteyksiin siinä määrin, että HD-leffojen imutus / striimaus muodostuu yleiseksi käytännöksi. Itse
    äänestän "eivät".:rolleyes:
     
  6. Viipperi

    Viipperi Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    06.03.2004
    Viestejä:
    1 199
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joo, laitetaan joka he*vetin asiasta polli pystyyn. :OI
     
  7. erep

    erep Guest Guest

    Liittynyt:
    28.11.2006
    Viestejä:
    1 534
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mutta missä muodossa? kyllä se leffa kelpaa sinne kovalevyllekin. kun noita lättyjä kertyy, alkaa lätyt ja kotelot riittää..
     
  8. Thingy

    Thingy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.09.2005
    Viestejä:
    650
    Saadut tykkäykset:
    18
    O/T:
    Omasta puolestani, musiikin suurkuluttajana, sanon etten kyllä IKINÄ halua ostaa musa-albumeita netistä. Kyllä minä haluan hyllyyn sen materiaalisen tuotteen, kansineen yms. jos maksan jostain.

    Tuo musiikin nettilevitys koskeekin oikeastaan vain mainstream-pop/soittolista tavaraa, jota tehtaillaankin _vain ja ainoastaan_ dollarit silmissä.

    -nimim. tänään viimeksi ostanut 2 cd-levyä.
     
  9. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    "Pitkällä aikavälillä näyttää myös todennäköiseltä, että elokuvia ei tulevaisuudessa katsella levyiltä, vaan ne liikkuvat paikasta toiseen samassa muodossa kuin musiikkikin nykyisin, eli bitteinä."
    Kiesus sentään, CD-levyillä, DVD-levyillä, BD-levyillä jne. ei tietenkään voi koskaan missään olosuhteissa olla tallenettuna yhtään mitään muuta kuin digitaalista informaatiota. Eli siis bittejä. Eli fyysisesti tarkasteltuna, kahdella eri tavalla laser-valoa heijastavia kohtia (niitä kuuluisia nollia ja ykkösiä).

    Eli artikkelin kirjoittajan oli varmaankin tarkoitus sanoa, että hänen mielestä näyttää todennäköiseltä, että elokuvia ei tulevaisuudessa enää katsella levyiltä, vaan enenevässä määrin verkosta? Tässä tosin tulisi huomioida BD:n melkoinen bittivirta, eli kymmeniä megabittejä sekunnissa. Jäisi siis useimmilla nettiliittymillä haaveeksi ja tulee vielä pitkään jäämäänkin. BD-levyn tallennuskapasiteetti on pienimmilläänkin suuruusluokkaa 25 GB (1 kerros, 1-puolinen levy). Esim. keskimäärin 40 Mbps bittivirralla 2 tuntia BD-elokuvaa vaatisi tilaa melkein 35 GB. Ja 30 Mbps bittivirrallakin vielä 26 GB. En tiedä mitä luvut normaalisti ovat, mutta vaikkapa 8 Mbps:n (teor. maksimi) ADSL-liittymällä ollaan vielä kaukana. Ja eräs ongelma on se, että vaikka liittymän teor. maksimi olisikin 100 Mbps, niin BD-elokuva, tai jopa 6 Mbps:n DVD-elokuvakin- voisi silti pahasti nykiä tai jopa kokonaan pysähtyäkin, todella moninaisista syistä johtuen.
    Samoja bittejähän (digitaalista informaatiota) sieltä verkosta tietenkin aina ladataan kuin BD-levyiltä, muistikuilta, kännykästä tai vaikkapa mp3-soittimen kiintolevyltä. Tietenkin. Ainoa analogista informaatiota sisältävä levy, joka nyt tulee mieleeni, on perinteinen vinyyli, eli LP-levy.
     
  10. Junkieman

    Junkieman Guest Guest

    Liittynyt:
    18.08.2007
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kai niitä ole pakko streamata? Plus eikös niihin voi laittaa sellaiset puskurit, jotta ei ihan lyhyestä pätkäsystä katkase? Sen sijaan tuo nettikaista ei kyllä tosiaan riitä vielä kovin hyvin HD-leffojen lataamiseenkaan, jos ei aleta ronskisti pakkaamaan materiaalia.
     
  11. hartzu

    hartzu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.12.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    4
    Ehtii popkornit kylmetä ja oluet lämmetä, kun odotellaan muutama tunti sen elokuvan latautumista "24Mb" yhteyden yli.
     
  12. Sundin

    Sundin Guest Guest

    Liittynyt:
    15.04.2006
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuskimpa kirjoittaja tarkoitaa että verkosta ladattaisiin hd-tason kuvaa ihan lähiaikoina. Valtaosalle ihmisistä riittää DVD-taso, jos leffan saa nopeasti ja helposti parilla klikkauksella olohuoneen sohvalle katseltavaksi, pääasiallinen leffanvuokraus tulee jollakin aikavälillä varmasti siirtymään verkkoon, aivan samoin nykyinen FullHD on 10-vuoden päästä enintään LowHD ja nykyiset adsl yhteydet edustavat lähinnä etanan vauhtia.
     
  13. hartzu

    hartzu Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.12.2005
    Viestejä:
    705
    Saadut tykkäykset:
    4
    Vaan vielä ollaan todella kaukana DVD tasostakin, nopeudesta, puhumattakaan helposta käytettävyydestä ja ennenkaikkea luotettavuudesta. Hyvälläkin nykyisellä yhteydellä vie aivan liian kauan ladata DVD laatuinenkaan elokuva, vaikka se olisikin pakattu uudestaan paremmalla codecilla kuin MPEG2. Pentti Peruskäyttäjältä menee hermot paljon nopeammin ;) Päätelaitteissa olisi vaihtoehtona tällä hetkellä PS3 ja Xbox, PC pohjaiset viritelmät ovat käytettävyydeltään niin hanurista, ettei ne sovi normaaleille "mikä scart" kansalaisille.
     
  14. ExC

    ExC Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.01.2002
    Viestejä:
    1 206
    Saadut tykkäykset:
    3
    Jos miettii mikä on esim. lankoja pitkin vuokrauksen hinta yleensä ollut, niin eiköhän nämä kaikki onnistuta hinnoittelemaan niin päin persettä, että levymyynti jatkuu vielä kauan.

    720p-elokuva tulisi jo melkein siedettävässä ajassa paremmilla nykyisillä kaistoilla. 1080p ei kyllä...

    Nyt kun Sony kertoi laittavansa jatkossa BR-elokuvalevyille myös PSP:lle ja muille kannettaville soittimille tarkoitetun heikompilaatuisen tiedoston, niin sellaisissa voisi olla markkinat ladattuna netin yli. Esim. lataus muistitikulle, josta sitten siirrettäisiin esim. PSP:hen, iPodiin tai kännykkään(!) katsottavaksi. Kaupungeissa jakelukanavana voisi olla myös esim. jonkinlainen videojukeboksi, josta voisi ladata rahalla tikulle haluamansa tiedoston.

    Vaikka elokuvia ei katsottaisi näistä laitteista yhtä paljon kuin tv:n kautta, niin ne on kokonaan avaamattomat täydentävät markkinat.

    Ei kun japaninpoika töihin, siellä kaikki erikoinen on hyvä testata.
     
  15. Nappe1

    Nappe1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.03.2003
    Viestejä:
    332
    Saadut tykkäykset:
    0
    muutamalla foorumilla tämä nettijakelun väittäminen voittajaksi on saanut hypekannatusta ja rohkeimmat ovat jo väittäneet että 5-10 vuoden sisällä HD materiaalia voi ladata raakana (ts. pakkaamattomana) netistä... tästä innostuneena ko. foorumissa (muropaketti) laskeskelin ihan noin teoriapohjalta mitä tämä raaka HD (1080p) leffojen levitys vaatisi:

    että näin... kuinkahan paljon juttu on paisunut matkalla? :) ettei nyt vaan joku Mikkisoftan tai vastaavan markkinointiosasto ole mennyt sanomaan läpi ja päähänsä HD materiaalin nettilevityksen mahdollisuuksista? Toisaalta, nyt kun oma HDi ei saanut suurempaa kannatusta ja VC-1 ei olekkaan se ainut mahdollinen MPEG4 pohjainen codec kaikissa HD levyissä, milläs muulla jalkaansa oven väliin kunnolla saisi, kuin julistamalla että netissä on leffajakelun tulevaisuus...
     
  16. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä ole mitään syytä olettaa että näin kävisi. On sitä cd:stäkin ollut tarjolla korvaavaa hd-versiota, mutta eivätpä ne ole lyöneet itseään läpi. Syy on siinä, että ne eivät tarjoa enää riittävää lisäarvoa. Samoin fullhd tulee säilymään pitkään. Jos ihmiset eivät näe kuvassa eroa, miksi he maksaisivat uudesta standardista? Kuvan terävyyden ohella toinen kehityssuunta voisi olla kuvakoon kasvattaminen entisestään, mutta reilun 100 tuuman kuva on jo maksimi mitä ihmisten koteihin mahtuu ja mitä kotioloissa tarvitaan (sitä suurempi kuvakoko on perusteltua ainoastaan liiketaloudellisin syin: jotta voidaan esittää elokuva mahdollisimman monelle maksavalle katsojalle yhdellä kertaa. Jos et ole perustamassa kaupallista elokuvateatteria, tämän ei pitäisi koskea sinua).

    Entä sitten 3D? Näh. Ei tapa perinteistä elokuvaa mihinkään. Sama kuin vertailisi perinteistä stereoäänentoistoa ja monikanavaista surroundsettiä. Eivät kilpaile keskenään läheskään päät vastakkain.
     
  17. Pyromanne

    Pyromanne Guest Guest

    Liittynyt:
    27.02.2005
    Viestejä:
    415
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tekniikoita tulee ja menee, mutta hörhöt, jotka tekevät teknohuumassa yltiöoptimistisia ennustuksia säilyvät. Eiköhän tässä nähdä ihan turvallisesti vielä yksi optiseen tallennukseen perustuva levysukupolvi ennen kuin verkosta tulee (massamarkkinoilla) todellinen vaihtoehto. (Massamarkkinoista puhun, koska nekin teknorunkut joilla on jo nyt kylän kovin nettiyhteys, joutuvat silti elämään markkinoiden ehdoilla, halusivat tai eivät).

    Eikä levyistä tule arvottomia nettilevityksenkään aikakaudella ja jos joku uneksii, että elokuvien hinnat romahtaisivat kun ei tarvitse maksaa kuin biteistä (ja gigaluokan nettiyhteydestä), niin jatka uneksimista vaan.
     
  18. CeeLo

    CeeLo Guest Guest

    Liittynyt:
    10.06.2006
    Viestejä:
    1 123
    Saadut tykkäykset:
    0
    No joo, onko Radiohead varsinaista mainstrean-pop/soittolista kamaa? On kyllä ainoa albumi, jonka olen itsekään ladannut ja pidän myös levyistä kansineen jne. Mutta tuskin noin jyrkästi hirveän moni ajattelee - ja vaikka ajattelisi tänään, huomenna voi jo toimia toisia. Suuri muutos tuskin tapahtuu kovin nopeasti, tuulipukukansa vastaa hankkii dvd-soittimia (suuret ikäluokat), joten bluray vanheneminen ei heitä pahemmini hetkauta, kun eivät ole koko säteestä kuulleetkaan:D
     
  19. pjarre

    pjarre Guest Guest

    Liittynyt:
    17.06.2003
    Viestejä:
    1 429
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sikäli kuin Suomen tekemisillä on mitään merkitystä, niin Soneralta ja Elisaltahan saa jo 100Mbit/s yhteyksiä. Soneran hintaa ei helpolla löytynyt, Elisan sivuilla sanotaan 42,90/kk. Ei ole kokemusta siitä miten ruuhkaton tuo on. Videopalvelua varten voisi ajatella verkkoon rakennettavan paikallisia palvelimia jolloin kuorma ei runnoisi runkoverkkoa.

    Jos arvotaan nettiyhteyksien hinnan ja nopeuden jatkuvan vielä jonkin aikaa samaa tahtia kuin tähänkin asti, niin eiköhän 100Mbit/s kaapelitalouksiin ole aika peruskauraa viiden vuoden päästä.

    Ja muitakin maita kuin Suomi on: http://www.websiteoptimization.com/bw/0711/
     
  20. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
    youtube sukupolvi voi sitten ajatella hiukka eritavalla. Vähäx vanhaa no niiq kannet ja levyt. ämppärii ja fiiluu vaan. :hitme: