Virtapiikkejä vastaan ??

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Minbarian, 05.01.2009.

  1. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Paljonko tällainen aito kallis siniaaltoupsi maksaa vähiten kalleimmillaan? Löytyykö esim verkkokaupan maallikon silmin laajasta valikoimasta? Sisäisen akun kapasiteetilla ei ole suurta merkitystä jos laitteeseen vain pystyy jotenkin kytkemään 12V lisäakun..
    Jatkuvaa pesukapasiteettia tarvitsisi luokkaa 1,2kw virtalähteellä varustettu tietokone ja lisätarpeet. T-amp saa pärjätä ilman upsia, tulisi hintaa varmaan sellaisen piikin kestävälle elektroniikalle..
     
  2. mpukki

    mpukki Guest Guest

    Liittynyt:
    26.12.2009
    Viestejä:
    34
    Saadut tykkäykset:
    0
    Virtapiikkejä vastaan auttaa sähkömies, jos on siis kyse senluonteisista piikeistä, jotka aiheuttavat häiriöitä muista laitteista. Ja jos on kyse piikeistä, jotka rikkovat laitteita (salamat, vanhat eristeet ilmassa kulkevissa sähkölinjoissa, jne), niin halvin ratkaisu on vakuutus, joka kattaa sähköverkon aiheuttamat ongelmat. Mutta jos tahtoo käyttää rahansa upsiin (ja se kunnollinen tulee maksamaan enemmän, kuin mainitsemani vaihtoehdot), niin antaa mennä vaan.
     
    Viimeksi muokattu: 15.01.2010
  3. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    965
    Saadut tykkäykset:
    3
    Vanhan UPSin (Powerware 3110) akku vetelee viimeisiään äänimerkkien perusteella. Tähän en kotimaasta ole löytänyt vaihtoakkua (enää). Ulkomailta löytyisi erimerkkisiä tarvikeakkuja joiden luvataan sopivan ko. malliin, mutta onko kokemuksia tällaisista? Lähinnä turvallisuuden kannalta kiinnostaa, mitään itsekseen poksahtavaa akkua ei todellakaan tee mieli hankkia. Mutta toisaalta tuntuu tyhmältä vaihtaa koko laite, kun pelkkä akku riittäisi, jos sellaisen saisi.
     
  4. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Useimmista kunnollisista akkuhuoltofirmoista pitäisi löytyä sopiva akku suoraan hyllystä. Akussa ei suinkaan tarvitse olla UPS-valmistajan logoja kyljessä, vaan tavallinen lyijyhyytelöakku kelpaa, kunhan napaisuus ja ulkomitat natsaa.

    Joihinkin malleihin menee jopa ne kaikkein yleisimmät ja halvimmat varavirta-akut, mitä teollisuuslaitoksista ja virastoista vaihdetaan tuhansia vuosittain (sprinklerijärjestelmien ja poistumisteiden valaistuksen varavirta-akut siis, mitä joutuu vaihtamaan lain mukaan parin vuoden välein). Niitä ainakin on valmiiksi hyllyssä ja edulliseen hintaan jokaisessa liikkeessä.
     
    Viimeksi muokattu: 12.07.2015
  5. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    965
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ok, kiitoksia, tällä eteenpäin.
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Täysin eri tuotteita ovat suurvirtapurkuun suunnitellut UPS-lyijyhyytelöakut ja muut lyijyhyytelöakut.

    UPS-akku käy mihin vain käyttöön, mutta tavallinen ei käy UPS-käyttöön. Tavallisessa on liian suuri sisäinen impedanssi, joka ylikuormitettaessa suurenee entisestään ja akku joko kiehuu+räjähtää tai sen antojännite turvallisesti vain romahtaa ja UPS-laite nukahtaa liian pienen akkujännitteen huomatessaan.

    Toistan: UPS-akut on suunniteltu purettavaksi esim. 2 minuutissa tyhjäksi eli siis 30 C virralla. Tavallinen kiinalainen hyytelö kestää 1 C purkua eli 60 minuutissa tyhjentämisen. Jos nopeammin tyhjentää, akku ylikuumenee ja oikein nopeassa purussa kiehuu kuoliaaksi. Huono akku muuttaa lataus- tai purkuvirran hukkalämmöksi, eikä energia päädy akun lataamiseen tai purkamiseen hyötykäyttöön.



    Tärkein numeerinen tieto on akun purkuvirran sietäminen. Jos arvo on sama tai suurempi kuin alkuperäisessä akussa, ollaan turvassa.

    Kannattaa etsiä akun datalehti netistä. Alkuperäisen sekä uuden akun. Jos purkukäyrät ovat samantyyliset, akut kelpaavat samaan käyttöön.



    Virityskeino (vältetään kalliin UPS-akun osto) on ostaa isokokoinen halpa perusakku (lyijyhyytelö-tyyppinen senkin on oltava latausjännitteistä johtuen), jossa sallittu purkuvirta ampeereina on yhtä hyvä kuin alkuperäisessä pikkuisessa akussa. Saa samalla moninkertaisen varakäyntiajan.

    Jos alkuperäinen kallis pieni akku on esim. 12 V 5 Ah (60 Wh) 30C-purkava (teoreettinen 150 A 1800 W purkuvirta 2 minuutin ajan) niin sen voi korvata halvalla kookkaalla mallilla: 12 V 50 Ah (600 Wh) 3C-purkava (150 A 1800 W 20 minuutin ajaksi).

    Muutaman kymmenen neliömillin johdot joutuu vetämään upsista ulkoiseen akkuun. Mieluusti alle 50 cm pitkät. Mitä lyhyemmät sen parempi. Autotarvikemyymälät ja hifiliikkeet myyvät paksua piuhaa. 10 neliömillin piuhaan voi tunkea 40 ampeerin tasavirran.

    Minun pikkuisessa vanhassa upsissani oli muistaakseni 30 A sulake akkulinjassa, joten sitä suurempia virtoja akun ei tarvitse kestää minun upsissani. Kilowattien upseissa purkuvirrat ovat suurempia, 150 ampeeria esimerkiksi, joka vaatii 40 neliömillin kaapelia 12 voltin akun ollessa kyseessä.

    Jos pääsee upsinsa avaamaan ja katsomaan millainen sulake siellä akkulinjassa on, se kertoo mikä virranantokyky täytyy vähintään olla uudessakin akussa.

    Samalla kannattaa katsoa mikä regulaattori hoitaa lataamisen. Jos siellä on 1,5 A lineaariregu, niin akun ei tarvitse sietää kuin 1,5 A latausvirta. Mutta jos latauspiiristössä on 600 A fettejä sun muuta jytkyä sälää, voi käydä niin, että halpa korvikeakku savuaa taivalle kun upsi alkaa pikaladata sitä sähkökatkon jälkeen suurella energialla. Ylläpitolataus ja pikatäyttö kun voivat käyttää eri latauspiirejä tai ainakin eri tehoja, eikä pelkän ylläpitolatauksen tutkiminen (= kun akku on täynnä) paljasta mitä tyhjähkölle akulle upsissa tapahtuu. Parhaissa upseissa akun latausteho on sama kuin upsin antoteho (kilowatteja), koska operaatiossa käytetään samaa elektroniikkaa, vain eri suuntaan eri tilanteissa.

    Pitää siis ymmärtää miten upsi purkaa ja lataa akkua, että osaa valita sopivan korvikeakun.



    Jossain määrin olennainen tieto on akun latausjännite. Eri akkuteknologioissa on hieman eri latausjännitetarpeet. Asia selviää käytännön kokeella sormella akkua hiplaten. Jos akku pysyy päivä toisensa jälkeen lämpimänä, silloin upsi ylläpitää akuun nähden liian suurta ylläpitojännitettä ja akku jatkuvasti muuttaa sähköä hukkalämmöksi ja kärsii siitä, akun elinikä lyhenee. Jos akku on viileä, se kestää ylläpitolatauksen mainiosti, mutta voi myös jäädä vajaalatauksen puolelle ja purkutilanteessa saakin vain puolet luullusta varakäyntiajasta.

    0,0X voltin tarkkuudella jännite pitäisi ylläpitää oikeana. Ihan mahdotonta arvata hatusta millaista jännitettä mikäkin akkumalli haluaa, datalehti sen paljastaa. Ja kun akku ikääntyy, ylläpitojännitteenkin pitää muuttua, hieman suuremmaksi, koska akku "venyy" vanhetessaan, eli purkujännite notkahtaa alemmaksi ja latausjännite nousee alkuperäistä suuremmaksi.

    Laatuakku sietää suuret latausvirrat ja ylijännitteellä hetkelliset pikalataamiset, kunhan sen jälkeen palataan nimelliseen ylläpitojännitteeseen, joka on 12 voltin akuilla luokkaa 13,8 volttia. Sen sijaan halpa akku ei siedä ollenkaan ylijännitettä tai suurta latausvirtaa, se alkaa heti lämmetä tai kuplia.

    Kuplintaa voi kuunnella painamalla kova keppi ohimon ja akun väliin, tai mikrofoni akkuun kiinni. Kun kuulet kuplinnan, ostat uuden akun ja opettelet lataamaan/purkamaan sitä hellävaraisemmin. Että kuplimista ei pääse enää tapahtumaan.
    .
     
    Viimeksi muokattu: 13.07.2015
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Snpp:llä oli kuitenkin kyse tuollaisesta suuren jatkojohdon kokoisesta yhden akun perus-upsista, joka on tarkoitettu noin parinsadan watin yksittäistä työasemaa varmistamaan. Vastaaviin yhden akun pikku-upseihin olen vaihdattanut muutamia akkuja (ostettu tai saatu 'rikkinäisinä') ja kaikki yksilöt ovat heränneet akun vaihdolla toimintakuntoon. Moitteettomasti toimivat jokainen vielä vuosienkin jälkeen, kun testiksi esim. vetää piuhat irti parin minuutin ajaksi. Ehkä on ollut hyvää tuuria, tai sitten se vaan ei pienen perus-upsin lyijyakuissa todellisuudessa olekaan 0,0n yksikön tarkkuista puuhaa.

    Kilowattiluokassa akkuja on yleensä useampi, esim 8kpl (96V nimellinen jännite), kuten minulla tuossa yhdessä Eatonin on-line upsissa, joka tyhjänä ilman minkäänlaisia akkuja odottaa parempia taloudellisia aikoja. Tuon teho- ja hintaluokan laitteessa lataus/balansointielektroniikka ja etenkin on-line muunnoksen aiheuttama jatkuva kova kuormitus saattavat jo ehkä aiheuttaakin jonkinlaisia rajoituksia akkujen suhteen.
     
  8. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    965
    Saadut tykkäykset:
    3
    Joo, hyvin karvalakkilaite ja vielä vanhakin sellainen. Alun perin hommattu lähinnä sähköverkon lyhyiden räpsähdysten vuoksi, jotka tuppasivat boottaamaan koneen turhaan, eli sinänsä pitkä varmistusaika ei välttämätön. Mutta kunnossa olevan akun laite vaatii, että toimii piippailematta. Homma järjestyi parhain päin. Paikallisesta kivijalkakaupasta löyty korvaava akku 25 eurolla.