THE T.AMP TA2400 MK-X vahvistimen mittauksia

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana tko, 07.01.2007.

  1. tko

    tko Guest Guest

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Isojen PA vahvistimien käyttö subbarivahvistimena on yleistynyt viime aikoina myös kotiteatterikäytössä esimerkiksi noiden LLT-subbarien yhteydessä. Kaveri tilasi Thomanilta halvimmasta päästä olevan THE T.AMP TA2400 MK-X vahvistimen:

    http://www.thomann.de/fi/t-amp_ta2400.htm

    Hintaahan tuolla on vain 299 EUR ja teholupaukset hulppeat 2*1200W / 4ohm ja sillattuna 2000W / 8ohm. No näiden todenperäisyyttä tietenkin hieman epäiltiin halpaan hintaan nähden ja vahvistin piti laittaa pikaiseen testiin. Yleisesti ottaen vehje oli jämäkän tuntoinen ja kotelon pelti varmaan 2-3 kertaa paksumpaa mitä yleensä kotihifivehkeissä on totuttu näkemään. Miinuksenahan tässä on nuo tuulettimet jotka pitävät hieman meteliä (taso tietokoneen luokkaa), mutta luultavasti nuo olisi mahdollista modata siten, että eivät pyöri pienemmillä tehoilla.

    Mittauskalusto:

    Keinokuormana toimi omatekoinen, jo vuosia palvellut, kaakelin ympärille kääritty vastuslanka, joka sijoitettaan 5-10 litran vesiastiaan lämpenemisen ja poikkipalamisen estämiseksi. Tuosta saadaan kytkemällä noin 2, 4 ja 8 ohmin kuormat, joiden todelliset arvot hieman heittävät veden lämpötilan mukaan, mutta itse tehomittauksen kannalta tuolla heitolla ei ole juuri merkitystä, kun sekä virta, että jännite mitataan. Tehoa tämä kestää kilowattiluokassa.

    Jännitettä mitattiin Fluke 112 True RMS yleismittarilla ja virtaa Fluke 322 pihtivirtamittarilla. Spektri ja THD arvot selvitettiin SpectraRTA ohjelmalla ja taajuusvasteelle käytettiin myös TrueRTA ohjelmaa. Äänikorttina mittauksille toimi ulkoinen Edirol UA-25 (24bit/96kHz). Vahvistimen ulostulo on kytketty äänikortille vastuksilla tehdyn vaimentimen kautta.

    Ensimmäisessä mittauksessa sisääntulossa on 1kHz sini ja vain kanava A käytössä, kuorma ~4ohm (todellinen 4.4-4,5 ohm). Kuvissä näkyy tarkemmat jänniteet ja virrat, mutta klippaamatonta tehoa saatiin kohtuullisen hyvät 946 W 0,01% THD:llä ja 80dB SNR:llä. Kuvissa myös ~1% ja ~10% säröillä mittaukset. Jos kuorma olisi ollut 4ohm eikä ~4.5 ohm olisi luultavasti kilowatti mennyt rikki. käytännössähän tälläisilla eroilla ei ole juurikaan merkitystä. Tuli myös huomattua, että vahvistimen clip-ledi toimi erittäin hyvin ja tarkasti.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Samat mittaukset 50 Hz siniaallolla. Klippamatonta tehoa 950W / 4ohm, vesi hieman lämmennyt tässä vaiheessa. Hieman isompi säröarvo (0,04%) ja huonompi SNR 77dB, voivat johtua verkkohurinasta, joka sattuu tuohon 50Hz kerrannaisiin, arvot ovat kuitenkin OK, varsinkin näille tehotasoille ja luultavasti noilla eroilla ei ole käytännössä mitään merkitystä.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kanavasta mitattiin myös taajuusvaste nopealla sinisweepillä, 4ohm kuorma kiinni, tehotaso noin 100W. Taajusvaste on vaimentunut 20Hz ja 20kHz noin 1dB, ihan OK tulos.

    [​IMG]

    Sitten vahvistinta mitattiin sillattuna 8ohm nimelliseen kuormaan (~7,6ohm). Tehoa irtosi suurin lukema, mitä itse olen tähän mennessä mitannut: 1826W (0,02% THD / 82,7dB SNR).

    Tehot tuli mitattua vahingossa sillattuna myös 4ohm, kuormaan jolle vahvistin ei ole speksattu. Tämähän vastaa 2ohm/kanava kuormitusta. Tehoa irtosi jotain 2100-2200W luokkaa, kun asunnosta pomppasi 16A automaattisulake, ja en ehtinyt ottaa arvoja tarkemmin ylös, mutta säröarvot olivat ihan hyvät ja vahvistin kyllä ajoi tuota 2ohm / kanava kuormaa ihan hyvin. Mittausta ei uusittu, koska haluttiin hieman säästää vehkeitä tuollaiselta rääkiltä. Itse vahvistimen takana näkyy olevan 20A lasiputkisulake verkkovirtapuolella. Aletaan siis liikkua sillä tasolla, ettei monessa asunnossa riitä sulakkeet :)
    Alla kuvat, mukana myös hieman säröllä oleva kuva, jossa saatiin 2kW rikki, käy jo vedenkeittimestä:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Mittaukset olivat hieman pikaiset ja paljon muutakin olisi voinut mitata, mutta itselle vahvistin oli positiivinen yllätys varsinkin ottaen huomioon erittäin halvan hinnan. 1826W / 0,02% THD on sellainen lukema 299 EUR hintaan, voisi melkein väittää kyseessä olevan tällä hetkellä markkinoiden halvimmat watit. Thomanilta näkyy saavan vielä 3 vuoden takuunkin vahvistimelle. Hinta on niin kohdillaan, että jos meinaa itse tehdä tehoiltaan vastaavan vahvistimen itse, niin osat tulevat reilusti kalliimmaksi.

    Tuli lopulta aukaistua koko laitos ja tässä muutama kännykamerakuva vahvistimesta:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Muutaja oli melkoinen järkäle, halkaisija oli 190mm, korkeus noin 75mm ja tehoksi oli ilmoitettu 1464VA. Suodatuskonkkina oli 8x 10000uF / 80V (4 per kanava). Päätetransistoreina oli kanavaa kohden neljä paria Toshiban 2SC1943 / 2SA5200 bibolaareja.

    -Teuvo
     
  2. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ohhoh. Plazan asiallisin postaus pitkään aikaan. Kiitoksia erittäin mielenkiintoisesta testistä ja ammattimaisesta toteutuksesta, niin testin kuin sen julkaisun suhteen. :thumbsup: Menee hankintalistalle kyseinen T.AMP...
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    ISO KIITOS! Ja propsit erittäin asiallisesti suoritetuista mittauksista. :king:

    Taajuusvaste voisi kyllä olla alapäässä parempikin. :weep:

    Onko mahdollista saada mittauksia muista PA-vahvistimista? Etenkin Behringer EP-2500 kiinnostaisi kovasti.
     
  4. tko

    tko Guest Guest

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo alapään taajuusvasteen laskeminen johtuu täysin jo manuaalissakin ilmoitetusta 10Hz subsonic suodattimesta, joka kohtuullisen loivana alkaa hivenen jo vaikuttaa 20-30Hz alueella. En tiedä onko tuo toteutettu vain erotuskonkalla, joten sitä kasvasttamalla voisi tuota alarajataajuuttaa nostaa, vai jollain muulla suodatuksella. Tuo erotuskonkan kasvattaminen olisi melko helppo modi.

    Toisaalta korvan herkkyys noilla alueilla on niin huono, että tuollaiset 1-3 dB pudotukset voivat olla käytännössä täysin mahdotonta todentaa kuuntelukokeilla.

    Behringeristähän oli jo tuo testi: http://home.mn.rr.com/hometheater/Beh2500.htm

    Tietenkään tuossa ei ole mitään THD:ta mitattu, mutta tehot tuntuisi olevan samassa luokassa. Kyllähän noita voisi mitata, mutta ei nyt itsellä satu tuollaisia nurkissa pyörimään ja testin vuoksi kehtaisi ostaakaan.

    Painossa näkyy ainakin olevan 6kg ero:

    T.AMP: 23kg
    Behringer: 17kg

    - Teuvo
     
  5. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Ja minä juurikin katselen, että tuossa voisi olla sopivan luonnollinen subsonikki omaan käyttöön... :)

    (edit)Ja niin siinä sitten kävi, että Teuvon testi ns. katkaisi kamelin selän. Yksi kappale T.AMP TA2400 MK-X on tulossa Turkuun. Riippuen vaffin tuulettimen melutasosta, joko modaan tuulettimen tai laitan kaappiin. Käyttökokemuksia saatte, kunhan saan lelun käyttöön. Ja se tulee siis tämän kaveriksi ja BFD:n perään.
     
  6. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Liekö tuota manuaalia netissä? Epäilen kyllä konkkaa, tuskin sinne mitään erikoisempaa suodinta on pistetty.

    Eikös tuo konkan kasvattaminen laske alarajataajuutta?
    Totta, mutta 10 Hz alapuolella vaste näyttää tippuvan todella jyrkästi. 5 Hz:llä vaimennusta on varmaan jo yli 10 dB.

    Tuon testin olinkin jo lukenut. Harmi etteivät mitanneet taajuusvastetta, siitä olisin erityisen kiinnostunut.
     
  7. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jep, matalalle viritettyyn refleksiin/passiiviin tuo on ihan mainio. Järeässä suljetussa perfektionisti voisi surra menetettyjä matalia... :eek:
     
  8. shr-t

    shr-t Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.02.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos tästä testistä, hyvää kamaa, tosiaankin asiallisin postaus vähään aikaan, komeasti näyttää t.amppi selviytyvän spekseihinsä :thumbsup:

    -TA 2400 mk2:sen omistaja
     
  9. Nietze

    Nietze Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    0
    OT:na pakko kritisoida termin "nihilisti" perusteetonta käyttöä. Kuullostaa toki hauskemalta kuin vaikka perfektionisti, mutta tarkoittaa melkein vastakkaista. Asia on toki eri, jos nihilisti on vaikka lempinimi DVB-G:lle. ;)
     
  10. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    No gyllähän se on gauuuuheeeda gun alabassod on boissa dyysdin ja gogonansa.

    Minä en huolisi subbaripäätteeksi laitetta, joka omavaltaisesti pöllii taajuuksia pois kuleksimasta.

    Siispä kolvaajat etsiköön ja mitatkoon modauskeinon, jolla tämä pääte muutetaan subipäätteeksi, nyt se on vain bassopääte tai "integroitu" refleksibassovahvistin-suodin.



    Mitatkaa myös tyhjäkäyntitehonkulutus, että montako wattia tämä vehje tuottaa hukkalämpöä kun subbariin ajetaan äänettömyyttä eli hiljaisuutta. Voi olla melkoinen hukkateho jos muuntajan laadussa on säästelty. Esim. minulla oli yksi 20 watin muuntaja, joka kulutti muistaakseni 3...6 wattia hukkatehoa vaikka toisiokäämiä ei kytketty mihinkään. Päin mäntyä suunniteltu romu. Tuli mukana muutaman euron halogeeni-pöytävalaisimessa. Muuntaja oli aina melko lämmin, vaikka se oli ilman kuormaa. Ihme skeida. Hieman samaan sairauteen viittaa topikin laitteen hinta. Kunnes joku mittauksella todistaa, että vehje ei ole kiuas äänettömyyttä toistaessaan. Toki se ON kiuas silloin kun kilowatit puhuvat puhekelassa omaa möreää, anteeksi: naisellisen kimeää ylipäästettyä ääntä.
     
  11. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Heh, ilmankos se kuulostikin hieman oudolta. En sitten jaksanut alkaa tarkistamaan merkitystä... :D Kiitos huomautuksesta.
     
  12. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Täytyy vähän loiventaa tuota aikaisempaa kommenttia kyseisen vahvistimen taajuusvasteesta. Kyllähän se ihan riittävän tasainen on tuolla alapäässäkin. Vaikka -3 dB piste on "jo" 10 Hz:ssä, vaste laskee 10-20 Hz välillä vain 1,5-2 dB/okt. jyrkkyydellä. Vaikka jyrkkyys nouseekin hieman 10 Hz alapuolella, on se vielä silti kaukana esim. 1. asteen suotimesta.

    Olisi kyllä mukava nähdä miten Behringer EP-2500 pärjää tässä vertailussa. Epäilen että taajuusvaste on hyvin samanlainen.
     
  13. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Jep. Tuon taajuusvasteen kuvaaja on skaalattu niin, että se näyttää aika pahalta, mutta todellisuudessa ei sitä ole. 10 Hz -3 dB on ihan kelpo suoritus, vaimentuneet alle 10 Hz taajuudet eivät kiinnosta kuin hardcore-harrastajia. 300€ ja 2 kilowatin vahvistin - sanoisin, että ihan hyvä diili.
     
  14. mappe

    mappe Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2001
    Viestejä:
    253
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri tälläisiä juttuja itse haen foorumilta. Kiitos paljon tekijälle.
    Jos joku vielä kertoisi kokemuksia tuulettimien modauksesta, niin alkaisi mainoskampanja T.Ampille olemaan valmis :thumbsup:

    Meni ostoharkintaan...
     
  15. searover

    searover Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.02.2002
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    0
    Loistava testi! Juurikin olen haeskellut faktaa tukemaan ostopäätöstä. Lähti tilaukseen.
     
  16. shr-t

    shr-t Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.02.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä ostin RS:lta YEOY:n kautta pari kappaletta pieniä termostaatteja (~10e), liimasin ne kummankin siilen päälle ja vedin tuulettimien johdot niiden kautta. Termostaatit mahtuvat juuri sopivasti kannen alle. Nyt siis tuulettimet pyörähtävät käyntiin, kun lämpö nousee 50'C:hen ja pysähtyvät kun lämpö alittaa 35'C, muistaakseni.
    Mutta tuulettimet voisi myös vaihtaa hiljaisempiin, ne mukana tulevat on jotain halpoja ja meluisia, esim. joku Papstin 24V malli vois rokata...
     
  17. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
  18. shr-t

    shr-t Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.02.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jep, juuri tuollaisia, noista vaan pitää katkaista noi Abiko-liittimet poikki, että mahtuu siilin päälle. 2U on suhteellisen tiivis paketti 2kW vahvarille...

    (Ei muuten toimi nuo linkit suoraan, pitää poistaa SessionID linkistä...)
     
  19. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tuuletuksen frekvenssiä voi virittää. Hidastaa siis. Eli jos ottaa pattiin, että tuuletin ulvoo 5 minuuttia, on hiljaa 5 minuuttia, ulvoo 5 minuuttia jne, tuon syklin saa hitaammaksi kun kasvattaa lämpöä varaavan massan ominaislämpökapasiteettia tai massaa.

    Alumiinisiilin voi vaihtaa kupariseen tai lisätä siiliin muutaman kilon kuparimötikän, tai parin litran vesitäytteisen metallikappaleen. Joutunee tekemään laitteen ulkopuoliseksi moiset modaukset, ja ottamaan kansipellin pois tai tekemään siihen reikiä.

    Modatulla laitteella on eduksi jos tuulettimet ovat supertehokkaita. Että se viilennysvaihe olisi mahdollisimman nopea.

    Ja lisämassat olkoon mahdollisimman suuria. Jopa 30 litran vesiämpäri laitteen päällä ja sinne johtava metalliyhteys jäähdytyssiilistä. Näin saa jopa leffan mittaisen hiljaisuuden aikaiseksi, että vasta leffan loputtua alkaisi tuulettimien ulvonta. Ainakin niin kannattaisi virittää systeeminsä.
     
  20. Nietze

    Nietze Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä mahtaa olla tämän vehkeen tyhjäkäynti-virrankulutus?