Monikanavääni YLEllä lähiviikkoina

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana PetteriJarvinen, 25.01.2008.

  1. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ensin:

    ja sitten:

    Josta teikäläinenkin täällä kuitenkin jaksaa kirjoitella palstatolkulla?!?!?

    Tuossa juuri olisi vähän villakoiran ydintä: asiasta voisi vihdoin kertoa muillekin! Tehdä tiedotus kunnolla. Olihan asia sentään pääuutisen arvoinenkin! Väitättekö ettei YLE:llä olisi petrattavaa maineensa kanssa, ainakin jaksatte paasata vastaan. Ei olisi paljon vaadittu julkisen palvelun toimijalta edes yrittää korjata jotakin?!?? Nyt on aiheutettu ehkä enempi hämmennystä näillä ulostuloilla ja tyylillä!

    LÄHES ei olekaan sama asia. Mutta joidenkin mielestä se, että ITSE osaa, riittää sille että muidenkin on sitten osattava.....

    Mutta turha tätä on tahkota tämän enempää... Kuten sanottu, nostan käteni pystyyn. Tulen ehkä sitten joskus sanomaan, että "no minähän yritin kertoa"... ;)

    Seuraan mielenkiinnolla asiasta nousevaa keskustelua ja/tai toimenpiteitä julkisessa mediassa!
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2009
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Musiikki-ihmiset puhuvat matalista ja korkeista äänistä. Akustikot ja muut äänitekniset insinöörit puhuvat pienistä ja suurista taajuuksista. Termejä siis käytetään sen mukaan puhutaanko äänestä fysikaalisessa vai taiteellisessa mielessä.
     
  3. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Voi herraisä mitä tuubaa. Eikö enää muuhun pysty kuin asioita vääristelemään, kun huomaa että on ihan pihalla koko asiasta.

    Kuka täällä on väittänyt, että YLEllä ei olisi petrattavaa maineensa kanssa? Kun jotkut vaan on sitä mieltä, että asia olisi ollut kunnossa, jos siitä olisi kaikille käyty kotona kertomassa. Tämä nyt vaan on asia, joka ei puhumalla ja selittämällä parane. Lähetyspään (YLE) täytyy tehdä asiat oikein, ennen kuin vastaanottopäällä (kuluttaja) on edes teoriassa mahdolista vastaanottaa lähetystä. Ja mitä ihmeen hämmennystä?? Jos asiasta ei ole mitään aiemmin tiennyt, niin ei se kyllä tätä keskusteluketjua seuraamalla selviä. Käytä nyt vähän omaa järkeä ja hanki sitä tietoa.


    Jos kerran "lähes kotiin kertomaan" ei riitä, niin oletko ihan aikuisten oikeasti sitä mieltä, että YLEn olisi ollut järjestettävä sellainen tiedotuskampanja tilaäänen käytöstä jossa olisi käyty "kotona kertomassa". Entä tuo eri tekstivaihtoehtojen valinta digivastaanottimessa? Pitääkö siitäkin järjestää samanlainen tiedotuskampanja? Kuinkahan sitten tuon perinteisen kaksiäänilähetyksen kanssa? Ihan outo asia vai?

    Kertoa mitä? Sitäkö, että YLEn olisi pitänyt tulla kaikille kotiin kertomaan kuinka TV:n lisäpalveluita otetaan käyttöön?

    Toivottavasti jostakin muusta mediasta kuin TV:stä...
     
  4. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Juu, mutta yleensä pientaajuus-termi kattaa koko kuuluvan äänen alueen... suurtaajuus on sitten yleensä vähintään megahertsiluokkaa.

    Näin siis tällaisen muusikko-hifisti-insinöörin kannalta siis.

    Esimerkiksi audiovahvistin joka vahvistaa vaikka 1 Hz-100 kHz taajuuksia on pientaajuusvahvistin. Vahvistin joka vahvistaa vaikka radiotaajuisia megahertsiluokan tai gigahertsiluokan mikroaaltotaajuuksia on suurtaajuusvahvistin. Eri audiotaajuuksien yhteydessä en käyttäisi itse pientaajuus- tai suurtaajuus-termejä, ellen sitten pientaajuustermillä tarkoita koko audiotaajuusaluetta matalimmista bassoista korkeimpiin diskantteihin... :)


    Mutta aiheeseen.
    Tässä tänään pääsi digiboksien kanavavirityksen parissa kokeilemaan noilla omilla bokseilla miten ne suhtautuvat oikein lähetettyyn DD-ääneen tehdasasetuksilla, ja myös ilman kotiteatterilaitteistoja. Nyt on mainio tilaisuus monissa kaapeliverkoissa, kuten Helsingin Welho-kaapelissa kokeilla miten tuo tilaääni toimii. Tällaisia kanavia ovat mm. Ruotsin SVT1 ja SVT2, saksalainen RTL, Canal+ First, Hits ja Action ja TV1000-kanavat. Noista parhaimpina testeinä nuo Ruotsin yleisradiokanavat tietenkin.

    Hienosti tuli normaali mpeg2.0-ääni ulos tehdasasetuksilla scartin kautta ainakin omilla Handan- ja Topfield-bokseilla. Ja kaukosäätimen audio-nappia painamalla löytyi myös se tilaääni, Handanissa AC3-merkittynä ja Topfieldissä db-merkinnällä varustettuna.

    Eli normaalisti toimittaessa se ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Lauantain ongelmat johtuivat vain ja ainostaan lähetyspäästä, missä ei jostain syystä onnistuttu lähettämään ohjelmien ääntä sekä mpeg2.0 ja dd5.1-versioina vaan vain jompana kumpana kerrallaan. Vikaa ei ole siis bokseissa, vaan se oli lähetyksessä.

    Kokeilkaa nyt kaikki ainakin Welhon kaapelissa olevat noita SVT1 ja SVT2-kanavia niin ihan itsekin huomaatte miten se toimii ja ei toimi ja tarvitseeko siihen jotain kursseja. Ei tarvitse.
     
  5. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Kyllä, yleisesti puhuttaessa signaaleista asia on juuri näin. Akustikoille kuitenkin kuultavista äänistä puhuttaessa pienet taajuudet tarkoittavat n. 16-200 Hz, keskitaajuudet n. 200-2000 Hz ja korkeat taajuudet n. 2000-20000 Hz. Tarvittaessa mennään myös ultra- ja infraäänialueille.

    Tottakai terminologiassa on sävyeroja eri porukoiden kesken. On selvää että akustikolle pieni taajuus tarkoittaa hertzeissä hieman eri dekadia kuin radiotekniikan insinöörille. Normaalisti tämä ei sotke mitään koska asiayhteys lukitsee merkityksen.


    Kävin kaikki kanavat (Welho) läpi mutta mistään ei tullut monikanavaääntä. :rolleyes:
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ottiko joku koko muksin talteen, tai edes TS-muodossa tallentaen koko TV2-kanavan kaikkine datoineen?

    Bittivirta oli hyvän pullea, MPEG2-PS-tallenteessani (jossa on uutislähetys mukana) bittivirtaa löytyy 1,8916 gigatavua tunnissa eli 4,3044 Mbps.

    Olisi kiinnostava tietää miten isot bittivirrat audiolle oli varattu muksista, tallenteeseeni tuli Mpeg-äänet, jonka bittivirtaa en ole vielä tutkinut.



    Juu, valitan jos tuli väärään topikkiin tämä tekninen pohdiskelu. Pitäisi jakaa poliittiset paskanjauhamiset omaan topikkiinsa (oliko DD5.1-kokeilu poliittisesti korrekti idea ja sen toteutus myös), kuten omaan topikkiinsa potkttakoon myös mummojen valikonkahlauskunnon paskanjauhamiset (miten paljon mummolta voi edellyttää ymmärrystä saada mikäkin ääniformaatti kuuluviin). Minua kiinnostaa asia vain tekniseltä kannalta, eli teknistä paskanjauhantaa olisi kiva lukea, mutta topikin ovat nyt vallanneet poliittisesti aktiivit kommunistinatsidemarisossukapitalistihuorat. Mieluummin lukisin teknohomojen runkvist-runoiluja. Bittivirtanylkyttäjien. Särössä rypevien hekumaa ja desibelivammaisten ähkimistä.
     
  7. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Nyt menee itselläsikin termit sekaisin. :D
    Pienet ja Suuret, eikä Pienet ja Korkeat.

    Musiikki- ja leffapiireissä puhutaan kuitenkin aina Matalista ja Korkeista taajuuksista, ei Pienistä ja Suurista. Itsekin muusikko-/hifistinä ja ääni-insinörtti-wannabenä (äänitysteknikko) puhun muusikko- ja äänityskavereiden kanssa "matalista taajuuksista", "bassoäänistä", "alapäästä" tai jopa "botnesta". Ei ikinä "pientaajuisesta äänestä".

    Jätetään sellaiset termit tuonne VTT:lle ja puhutaan täällä hifi-/leffafoorumilla kuten normaalit ihmiset, jooko? YLEn insinörttikin voisi puhua subbarikanavastaan ihan normaalitermein, eikä sekoittaa työharjoittelukauttaan VTT:llä tähän. Menee vain turhaan mökin mummon polla sekaisin kun toinen puhuu bassokanavasta ja toinen "pientaajuskanavasta".

    Basso -sanan mummo varmaan tajuaa, mutta mikä ihme on "pientaajuuskanava"? -Oliko se se joka sekoitti minun euroviisuni?
     
  8. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Juuri näin, ei mitään ongelmia. Noilla mainituilla kanavilla joilla monikanavaääntä löytyy, täytyy vain osata painaa sitä äänivalintanäppäintä digiboksin kaukosäätimestä, mikäli se on kytketty digitaalikaapelilla kotiteatterivahvistimeen tai vastaavaan. Ja noilla mainituilla kanavilla tulee dd-ääntä, ohjelmasta riippuen joko 5.1 tai 2.0-kanavaista.

    Esimerkiksi RTL:llä on äänivaihtoehtoina "ger" ja "ger[db]" (jälkimmäinen se dolby digital-ääniraita) eli molemmat ovat signaloitu saksankielisiksi, eli sekään ei ole siis ongelma. Ruotsin SVT-kanavilla ainakin Topfieldin menussa ääniraidat ovat "Track01" ja "Track02[db]" nimillä.
     
  9. JohnX

    JohnX Guest Guest

    Liittynyt:
    26.11.2003
    Viestejä:
    93
    Saadut tykkäykset:
    0
    Netistä olen lukenut, että joillain ei kuulunut enää ääntä Reinikaisenkaan aikana. Itse taas vaihtelin Reinikaisen aikana useaan otteeseen MPEG ja AC3-raidan välillä ja molemmista tuli ainakin silloin ääni.
     
  10. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Ymmärsit väärin. Millään kanavalla minulla ei ole monikanavaääntä tarjolla. On vain 2-kanavaisia vaihtoehtoja. Boksini on digitaalisesti monikanavavahvistimessa kiinni, joten monikanavaäänet kuuluisivat komeasti jos niitä vaan olisi jossain tarjolla.

    On varmaan ohjelmakohtaista, mitä ääntä on tarjolla. Ei kai nyt sentään SVT voi kaikkea ohjelmaa 5.1-äänillä tarjota. Tällä hetkellä Esim. RTL:llä on vain "ger" tarjolla. STV1 ja STV2 -kanavilla on pelkkä "aud". ZDF-kanavalla on vaihtoehtoina "ger" ja "2ch" mutta molemmat antavat saman saksankielisen stereoäänen.
     
  11. Tesa

    Tesa Guest Guest

    Liittynyt:
    28.01.2009
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0

    Minulla ei nyt ole maksukanavia käytössä, joten en pääse kokeilemaan. Mutta yksi asia ihmetyttää. Jos asia on noin yksinkertainen kuin kerroit, miksi Yle nyt tutkii ja selvittää oikein olan takaa?
    Eivätkö ne ymmärrä asiaa? Vai onko asiassa jotain isompaa ongelmaa? Onko se mpeg2.0 ja dd5.1 -äänien lähettäminen yhtaikaa jotenkin Ylelle vaikeata.

    Jos edelleen vastaus on, että ei mitään vaikeutta, niin menkää nyt joku ymmärtäväinen Ylelle kertomaan, miten asia ratkaistaan heti huomisen tiistain aikana tosta noin vaan.

    Minä vaan en oikein usko, että asia on niin helppo. Kai se tilaääni pantais päälle saman tien, jos se olisi noin yksinkertaista.

    Sanottakoon, että minulla DD-tekstit ja merkkivalot ja käytössä olevien 6 kaiuttimen merkkivalot vahvistimessa valot paloivat hienosti lauantaina, kunnes Yle alkoi sekoilla. Ja normaaliäänetkin sain kuuluviin viisujen alusta alkaen, kun DD ääni hävisi. Boxi on Humax 9200C, vahvistin Yamahan joku malli.
     
  12. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Äh, väsyneenä kiireessä naputin..

    Niinhän minä sanoin. Musiikkiporukka saa niin tehdä aivan vapaasti mutta kun sinä olit niin meidän akustikkojen tyyliä vastaan niin oli pakko avautua.

    Ei se minulle kuulu mitä termejä käytät äänityskavereiden kanssa. Puhu vaikka venäjää jos haluat. Toisaalta sinun pitäisi antaa akustikkojen puhua rauhassa pienistä ja suurista taajuuksista.

    Normaalia ihmistä ei ole olemassakaan. Jokainen saa varmaan esiintyä täällä omana itsenään ja käyttää oman ammattinsa/koulutuksensa mukaisia termejä. Pieni ja suuri taajuus eivät edes ole mitään hepreaa. "Pientaajuuskanava" on sinällään korrekti termi mutta vakiintumaton joten oikeassa olet.
     
  13. sijk

    sijk Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.03.2005
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    SVT1 ja STV2:lla on aina mpeg-äänen lisäksi DD-ääni. Tosin yleensä se on ihan 2.0 eikä 5.1. Kielikoodia kumpaankaan äänikanavaan ei ainakaan nyt näyttäisi liittyvän. Tuskin muulloinkaan. Silti ilmeisesti Ruotsin boksit osaavat fiksusti valita oletuksena mpeg-äänen, tai ruotsalaiset ovat osanneet säätää digiboksinsa oikein.

    Canal+ ja TV1000 tarjoaa suomeksi ja ruotsiksi mpeg-äänen ja DD-ääni on merkitty englanninkieliseksi. Kaikissa noissa toki ääni on oikeasti alkuperäiskielinen, ainakin yleensä.

    Oikea tapa olisi tietysti merkitä kielikoodit semanttisesti oikein, mutta kuten tässäkin threadissa on moneen kertaan mainuttu, se ei välttämättä ole toimivin ratkaisu. Tavallaan hankala tietää, kun testilähetys peruttiin ennen kuin se alkoikaan.
     
  14. Don MC

    Don MC Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.05.2005
    Viestejä:
    1 188
    Saadut tykkäykset:
    39
    Juu juu. Rauha maassa :D En minä ketään ole vastaan. Paitsi no, ehkä sitä YLEn kirjoittajaa vastaan joka käyttää virallisessa tekstissä vakiintumattomia termejä puhuessaan kotiteatterilaitteista ;) En minäkään mene studiossa epävireisesti soittavalle kitaristille sanomaan että "viritäpäs ne kitaranlankasi". Saattaisi tulla noottia. Kyllä ne teknisesti ottaen metallilankoja ovat, mutta niitä kutsutaan kitaraan kiinnitettyinä kieliksi. Samalla tapaa "pientaajuus-äänisäteilijää" kutsutaan musiikintoistolaitteeseen kytkettynä bassokaiuttimeksi. :)

    Saanko näin aihetta sivuten ihan mielenkiinnosta kysyä mitä akustikko tekee? Kullostaa nimittäin kiintoisalta tuo titteli.
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2009
  15. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Ei kun Welhon verkossa juuri nyt on kaikki kanavat ilmaisina, joten juuri nyt pääsee kuka tahansa Welhon kaapeliverkossa olevat ainakin kokeilemaan ihan itse! Ei tarvitse olla korttia tai mitään maksukanavia.

    Aikaisemmat testit toimivat hyvin edesmenneellä Extra-kanavalla ja tosiaan nuo SVT1:n, SVT2:n, RTL:n, Canal+:n ja TV1000:n sekä Dolby Digitalin ja joissain tapauksissa useidenkin mp2 2.0-ääniraitojen lähetykset toimivat täysin ongelmitta. DD-ääniraita on ohjelmasta riippuen noissa kaikissa joko 5.1 tai 2.0-kanavainen ja se on aina päällä mp2-raidan rinnalla.
     
  16. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Itse kyllä siis tarkistin ennenkuin kirjoitin viestiä.

    Joko et ole Welhon verkossa tai sitten jostain syystä laitteesi eivät toimi oikein. Itse testasin sekä Handan 7800- että Topfield 5100-bokseilla. Molemmissa toimi ja näkyivät noilla kanavilla DD-äänet. Sitä edellistä viestiä kirjoittaessani SVT1:llä tuli 5.1-kanavaista ohjelmaa, SVT2:lla 2.0-kanavaista, RTL:llä 5.1:stä ja noilla Canal+:n ja TV1000:n leffakanavilla suurimmalla osalla 5.1-kanavaista. Defaulttina kaikissa siis aluksi normaali mp2-ääniraita.

    Ja kyllä minulla noilla kanavilla on koko ajan tuo DD-raita kuunnteltavissa. RTL:llä on ger ja ger[db] Topfieldissä ja Handanissa taas DD-raita on merkitty AC3-merkinnällä. Tällä hetkellä RTL:llä ei tule 5.1-kanavaista ohjelmaa, vaan siinä on 2-kanavainen mp2-raita ja 2-kanavainen ac3-raita. Mutta tänä iltanakin on tullut 5.1-kanavaista ääntä ac3-raidalla.

    Saattaa tietysti olla että jotkut boksit ovat oikeastikin viallisia jos niillä ei toimi SVT:n, RTL:n, Canal+:n ja TV1000:nkaan DD-äänet. Normaalit mp2-äänet toimivat silti niilläkin, eikä niinkuin tuossa lauantain YLE:n ja Digitan epäonnistuneessa lähetyksessä, missä ääntä puuttui molemmista ajoittain, oli toki jommassa kummassa vähintään... ainakin mitä itse kokeilin lauantaina tekemääni tallennetta, siinä oli niin.
     
  17. V12

    V12 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.06.2006
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    1
    Pohdiskelen tässä, että saammekohan lukea tästä tilaääniepisodista jonkin tietotekniikkaan paneutuneen aikakausilehden kolumnista...?
     
  18. DigiPeeHoo

    DigiPeeHoo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.12.2005
    Viestejä:
    111
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh... eiköhän me kuvapuolellakin palata kohta siihen "vanhaan hyvään aikaan" jolloin kuulemme telkkarista:

    "tämä on stereo/monikanavaäänen testi. Nyt äänen pitäisi kuulua vasemmasta kaiuttimesta, nyt keskeltä ja nyt takaa jos pirtin mammalla on takana kaiuttimet. Jos et kuule takaa ääntäsi on kissasi kuollut!".

    vakavasti ottaen olisi ehkä ihan hyväkin että johonkin aikaan päivästä tulisi niiden kaikkien visailujen tilalla jonkinlainen stereo/monikanavatesti jolloin niitä asetuksia voisivat ihmiset laittaa kohdilleen.... ennen kuin alkaa se tuikitärkeä onnenpyörä....
     
    Viimeksi muokattu: 03.02.2009
  19. abmas1

    abmas1 Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä ihmettä sä täällä vielä meuhkaat noilla jutuillasi?? Lakkaa ensinnäkin vääristelemästä ja vääntelemästä tekstejäni tulkinnoillasi!

    Meillä on vain kaksi vaihtoehtoista tapaa hoitaa minkään sortin tiedottaminen, jos katsotaan meidän kahden vaihtoehtoja pelkästään. Onko tilanne tavatonta tällä palstalla??

    Onko sulle yleensäkin ongelmallista, jos joku on kanssasi eri mieltä?

    Olokaapa hyvä vaan!! Jatkakaa! :D
     
    Viimeksi muokattu: 03.02.2009
  20. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Welhon verkossa ollaan joten laitteeni (Galaxis Matrix) ei näköjään tue monikanavaääntä. P*ska juttu.