Akustiikkataulu

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jimhoyle, 13.08.2005.

  1. Vega_

    Vega_ Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.04.2005
    Viestejä:
    398
    Saadut tykkäykset:
    41
    Saapa nähä tuoko se dhl huomenna mun akustiikkalevyt davidsoundilta :rolleyes:
    Ei oikein tiedä odottaako mitään vaikutusta niiltä, mutta kokeillaan ny ensinheijastuspisteisiin niitä lätkiä.
     
  2. vpeltola

    vpeltola Guest Guest

    Liittynyt:
    19.11.2004
    Viestejä:
    92
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitoitko canvastaulusi taakse jotain akustointimateriaalia? Jos laitoit niin voisitko kommentoida mitä ja millainen lopputulos tuli? Tämä on mielestäni hyvä idea ja mietin samaa itsekkin...
     
  3. Enoxol

    Enoxol Guest Guest

    Liittynyt:
    21.07.2010
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pitäs akustoida kaiuttimien viereinen seinä ettei naapurit saa slaageja aina ku kattoo elokuvaa, sekä joudun tekemään kauhean virheen ja asentamaan kaiuttimet huoneen kulmiin tosi lähelle seinää.. Mikä olis helppo ja huokea vaihtoehto tähän? En haluaisi kauheasti tuhlata rahaa kun on menny kaikki ropot jo muihin juttuihin. Ajattelin että oisin ostanu tota akustiikkalevyä jostain mutta tuntuu olevan aika tosi kallista.

    Riittääkö jos vuoraan seinän vaikka kaiuttimen viereiseltä ja takana olevalta alueelta vaan?

    Käykö finnfoam levy 30mm akustoimiseen jos sen peittää kankaalla?
     
  4. Lobotomy

    Lobotomy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    893
    Saadut tykkäykset:
    0
    Akustointi ja äänieristys on eri asioita. Akustointi parantaa ääntä huoneen sisällä, äänieristys estää äänen kantautumisen muihin tiloihin tai naapuriin. Äänieristys ei onnistu ilman raskaita ratkaisuja, mikään akustointi paneeli tai villa ei käytännössä paranna eristystä naapuriin. Jos käytännössäkin hyödyllistä äänieristystä haluat, joudut rakentamaan kokonaan uuden tiiviin seinän irti vanhasta seinästä ja sen rungosta. Siltiki rakenteiden kautta osa äänestä siirtyy vielä naapuriin.

    Finnfoam taas ei toimi akustoinnissa. Se ei vaimenna huoneen sisäisiä kaikuja. Ainostaan epätasaiseksi pinnaksi leikattuna, esim. skyline diffuusoriksi, finnfoam voi hajottaa kaikuja ja sitä kautta parantaa akustiikkaa.

    Suosittelen lukemaan akustointiketjuja tältä foorumilta vähän enemmän, jotta saat kuvan miten akustointi toimii. Kaikki on selitetty jo moneen kertaan.
     
  5. Enoxol

    Enoxol Guest Guest

    Liittynyt:
    21.07.2010
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo no kirjotin ton vähä tyhmästi.. Tarkotin nimenomaan akustointia koska tulee kajarit vähä turhan lähelle seinää ja ajattelin että pitää koittaa saada vähä bassoääniä kuriin omassa tilassa (ihan sama auttaako naapureita jos kerran ei).. Kaiuttimien liikuttaminen kun ei ole mahdollista ja paksujen aaltokuvioiden tekeminen vie taas muutenkin niukkaa tilaa..
     
    Viimeksi muokattu: 29.07.2011
  6. Enoxol

    Enoxol Guest Guest

    Liittynyt:
    21.07.2010
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    ...moka...
     
  7. mabe

    mabe Uusi jäsen

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Bassoäänten kuriin saamiseen ei auta myöskään tuommoiset ohuet taulut.

    Täysi paali villaa nurkassa auttaa jo jotain. Eli dsp kehiin jos bassot häiritsee. Tauluilla hoidetaan sitten puhetaajuuksien ja sitä korkeampien selvyyttä ja muita yleisiä asioita.
    Ellei taulu ole puoli metriä syvä :D
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Paksumpaa rautalankaa näemmä tarvitaan:

    Jos bassokaiutin tuottaa 100 dB äänenpaineen ja betoniseinä vaimentaa bassotaajuuksia 20 dB niin NAAPURI KUUNTELEE SINUN BASSOJASI 80 dB VOIMAKKUUDELLA.

    Pankaa muistiin lukema 80 dB. Naapuri soittaa poliisit paikalle 80% varmuudella.



    Oletetaan, että huone on 20 neliömetriä ja 2,5 m korkea eli sen tilavuus on 50 kuutiometriä. Sijoitetaan huoneeseen 49 kuutiometriä vuorivillaa eli jätetään yksi kuutiometri tyhjää johonkin nurkkaan, ja mennään siihen vapaaseen ilmakuutiometriin kaiuttimen kanssa kuuntelemaan musaa.

    Jos bassokaiutin tuottaa 100 dB äänenpaineen ja betoniseinä vaimentaa bassotaajuuksia 20 dB niin NAAPURI KUUNTELEE SINUN BASSOJASI 80 dB VOIMAKKUUDELLA. Verratkaa tätä lukemaa aiemmin muistiin painamaanne lukemaan ja päätelkää kannattaako ostaa 49 kuutiometriä vuorivillaa (tai vähemmän) jos naapurin poliisinsoittotaipumuksia halutaan hillitä.



    Villan määrällä ei ole mitään vaikutusta siihen, paljonko SEINÄ ERISTÄÄ bassotaajuuksia. Etenkään käytännön tapauksissa, joissa huoneesen jätetään useampi kuutio vapaata ilmaa. Villa läpäisee bassot. Betoniseinä läpäisee bassot. Piste.



    20 Hz taajuudella tarvitaan minimissään 4,3 metriä PAKSU villakerros jokaisen seinän päälle, jotta villa alkaisi tappaa 20 Hz ääntä vaimeammaksi. Eli edes täyteen villaa tungettu huone ei kuoleta 20 Hz taajuutta kokonaan pois, ääni pääsee edelleen naapurin korviin oli sitä villaa tai ei. Oli villaa 0,4 senttiä tai 4 metrin paksu kerros, ihan sama; poliisi saapuu pamputtamaan bassokartiot muusiksi.

    Vain ja ainoastaan rakentamalla uusi PAINETIIVIS BETONIBUNKKERI entisen huoneen sisälle, irti entisestä huoneesta, saadaan naapuri olemaan soittamatta poliiseja, eli saadaan ääni eristymään bassotaajuuksilla 60 dB verran hiljaisemmaksi kuin kuunteluhuoneessa. 60 dB eristys tarkoittaa, että naapuri kuulee kuunteluhuoneessa vallitsevat 100 dB bassot enää 40 dB voimakkuudella, ja mahdollisesti sietää sen melutason eikä enää soita poliisia. 70-80 dB eristyskyky seinälle olisi vieläkin parempi toive (naapuri kuulee 20-30 dB bassotasot), mutta alkaa jo betoninkin käyttö silloin olla hankalaa, tarvitaan mieluusti ilmassa roikotettava 3000 baarin painekestoinen teräspallo eli kaasusäiliö, jonne mennään kuuntelemaan musaa. Roikotusvaijeri/jousi/palkki ei saa koskettaa talon vakiorakenteisiin lainkaan, eli mieluusti porataan kattoon tai seinään reikä, jota kautta pallon tuenta viedään lähimaastoon.



    Jokainen talo on akustisesti yksilöllinen tapaus ja bassot voivat hyvällä onnella joko eristyä osittain tai huonolla onnella olla täysin seinän läpäiseviä vaimenemattomia resonansseja, jolloin naapuri kuulee samat äänenpaineet kuin sinäkin. Se, että virallisissa papereissa seinälle mainitaan 55-60 dB eristyskyky esim. 1000 Hz taajuudella, ei takaa yhtään mitään seinän bassojen eristyskyvystä. Käytännössä ja poikkeuksetta bassotaajuuksilla seinän eristys on aina huonompi kuin mikään rakennuslupapaperilla mainittu höpölöpölukema.

    Eristysongelma koskee yhtä paljon lattiaa ja kattoa ja ilmanvaihtoa ja vesiputkistoa ja sähköputkituksia. Kaikki ilmaa tai kiintoaineita sisältävät reitit vievät mukanaan melua naapureihin ja kaikki reitit pitää katkaista jos melun eteneminen halutaan katkaista.



    Kustannustehokkain ratkaisu on säätää bassot hiljemmalle tai olla käyttämättä subbareita; elää pelkkien satelliittikaiuttimien kanssa. Mieluiten muoviset 0,5 litran pc-kaiutinpurkit. Silloin naapuri ei soita poliiseja bassojytkeen vuoksi.



    Jos takataskussa pullottaa rahaa mljoonia...satoja miljoonia euroja, silloin voi rakennuttaa oikeasti ääntä eristävän studion/konserttitalon. Ei kuulu bassot naapuriin, eikä kuuntelutilan vieressä huristava rekkaliikenne tärisytä kuuntelijan viinilasia. Ja voin luottamuksella kertoa salaisen faktan, että studioiden ja konserttitalojen äänen ERISTYSTÄ ei ole suoritettu 3 sentin paksulla FinnFoamilla tai millään muullakaan materiaalilla, jonka saa puhaltamalla tai chihuahuahuahuan aivastuksella kaatumaan kumoon.



    Kuinka paksua rautalankaa tarvitaan ennen kuin kaduntallaaja ymmärtää mitä äänen eristäminen vaatii? Näemmä niin paksua, että sentin pituinen pätkä tätä rautalankaa painaa enemmän kuin mailmankaikkeus yhteensä.

    Äänen eristämisellä ei ole mitään tekemistä huoneakustiikan kanssa. Eristäminen vaatii aina painetiiviitä raottomia rakenteita, kun taas akustoiminen vaatii useimmiten huokoisia aineita (absorbentit), tai rakoja sisältäviä kovia rakenteita (resonaattorit, diffuusorit).


    .
     
  9. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Vinoon asennettuna polystyreeni tai muu kovakin levy peilaa ja hajottaa kaiuntaa, eli parantaa huoneakustiikkaa, vaikka levyn absorptiokyky onkin vajavainen. Esim. tärykaiun poistoon se kyllä sopii, kunhan levy asennetaan aina vinoon kulmaan suhteessa vastakkaiseen seinäpintaan. 10...15 asteen kulma olisi hyvä, mutta se saattaa olla hellasärövammaiselle perheelle liikaa, joten molempien vastakkaisten seinien levytys 5...7,5 asteen vinoin levyin auttaa silmää sietämään akustoinnin.

    Mitä pienempiä levypalasia ripottelee vinoin kulmin sikin sokin, sitä parempi (diffuusio). Mieluummin 50*50 cm levypalasia 40 kpl sinne tänne eri asentoihin, kuin yhden neliömetrin palasia 10 kpl yhteen seinään tasaiseksi pinnaksi.



    Akustiikka ja sisustuksellisuus ovat janan vastapäissä. Mitä nätimmältä akustointi näyttää, sitä tehottomampi plasebo se on; rahan hukkaa. Näitä "upeita" esimerkkejä näkee sisustusohjelmissa, joissa munattomat äijänkuvatukset ja ämmänrääpäleet sisustavat (=pilaavat) akustiikkaa. Oikeasti toimiva akustointi puolestaan näyttää (ainakin sisustajan silmään) rumalta ja kuluttaa tilavuuskuutiometrejä pois muusta käytöstä. Jokaisen täytyy asettua janalle haluamalleen kohdalle. Tyhmintä on käyttää rahaa mukamas-akustointiin, joka ei ole akustiikkaa parantava ja silti maksaa maltaita.

    Jos budjetti on pieni, pitäisi saada maksimaalisen hyvä tulos edes silläkin sijoituksella. Puukuitulevy ja vuorivilla ja tarjouslakana/verhokangas astuu silloin hommiin. Villaa seinille, puukuitulevy päälle vinoon asentoon ja verho eteen peittämään rumat aineet näkyvistä. Pelkkä villa korostaa basso-ongelmia tappamalla diskantit. Kuitulevy villan päällä ylläpitää jälkikaiunnan suht tasaisena ja sopivalla sijoittelulla bassovaimennuskin paranee ja tärykaiut poistuvat.

    120 cm leveä ja 240...260 cm korkea akustoiva kiila olisi järkevin rakenne, ei tarvitse leikellä materiaaleja. Kuitulevy pannaan nojaamaan seinää vasten, alapää vaikka 30 cm irti seinästä ja yläpää seinässä kiinni. Taakse jäävä keskimäärin 15 cm ilmarako täytetään vuori- eli kivivillalla. Aivan umpitäyteen villaa ei tarvitse rakoa saada, runsaat puolet kun onkalosta täyttää niin se riittää. Lakana/verhokangas heitetään häkkyrän päälle, ei tarvitse edes kiinnittää sitä mihinkään. Lakana pestään pesukoneella ainakin pari kertaa vuodessa, se kerää paljon huonepölyä itseensä. Tällainen akustoiva moduli on halpa, kallein osa siitä on luultavimmin tekstiili. Poikamiehet eivät tekstiilikerrosta edes tarvitse. Kuitulevyyn voi heitellä tikkoja ja siihen kiinnittää nastoilla por...sasjulisteita.

    Kaksi kuitulevyä jos käyttää yhden akustokiilan tekemiseen ja kiinnittää levyt 30...60*120 cm kokoiseen pohjalevyyn, saa helposti liikuteltavan version.


    .
     
  10. johniemi

    johniemi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.03.2005
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehkä hölmö kysymys mutta miten huokoista materiaalia nuo akustiikkalevyt ovat? Selvennyksenä miksi kyselen: kaverilla on painokone jolla voi painaa kuvia puuhun, metalliin, kankaaseen jne. ja itsellä kävi mielessä että voisin alkaa tekemään käsityönä akustiikkatauluja joihin painettaisiin asiakkaan haluama kuva tai väritys. Maksimi kuvakoko tuossa koneessa on vähän A4 isompi mutta isommatkin kuvat onnistuisivat jos ne jaetaan useammalle taululle. Kehystys onnistuisi myös.

    Mutta tämä on vielä ajatuksen asteella kunnes pääsen/päästään näkemään ja kokeilemaan millainen painopinta akustiikkalevyissä on.

    Toki tässä samalla olisi kiva kuulla olisiko noille menekkiä? Hinta tulisi olemaan kohtuullinen koska tekisin niitä ihan harrastusmielessä (ainakin aluksi).
     
  11. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Äänen häiritsevyys riippuu kovasti korvan herkkyydestä eri taajuuksilla. 20 Hz:llä 80 dB vastaa noin 10 dB:n voimakkuutta 1 kHz:n taajuudella. Ääni on niin heikko, että se varmasti jää taustamelun alle eikä aiheuta mitään toimenpiteitä naapurin toimesta. 120 Hz:llä taas 80 dB vastaa noin 60 dB:iä 1 kHz:n taajuudella, mikä todennäköisesti häiritsee naapuria. Onneksi näihin korkeampiin taajuuksiin tehoaa kohtuullisen paksuiset villavaimentimet.

    Bassotaajuuksilla käsitetään yleensä alue 20-200 Hz. Matalimpia taajuuksia on vaikea vaimentaa villavaimentimella tarvittavan suuren rakennepaksuuden vuoksi. Keski- ja yläbassojen vaimennukseen sitä vastoin villavaimennin soveltuu hyvin. Tällöin se voi myös lisätä ääneneristävyyttä.
     
  12. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Akustiikka ja sisustuksellisuus eivät ole samalla janalla. Molemmat voidaan suunnitella ja toteuttaa erikseen. Kieltämättä tehtävä ei aina ole kovin helppo.
     
  13. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mineraalivillan tiheys voi vaihdella välillä 15-120 kg/m3. Tällöin huokoisuus on luokkaa 95-99.5%.

    A4 on akustoinnissa aika pieni koko. Siitä tulee lisää asennustyötä. Tärykaikua vastaan voi 30x30 cm riittää, mutta muuten käytetään isompia elementtejä.
     
  14. johniemi

    johniemi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.03.2005
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK... luulin että nuo kaupan akustiikkalevyt olisivat jotenkin kovempaa materiaalia mutta sittenpä ei mitään. En ole oikeaa akustiikkalevyä ikinä nähnyt muualla kuin konserttitalon katossa ja se näytti kovapintaiselta mutta ei varmaan ollutkaan ;)

    Sisustuksellisesti 30 x 30 olisi hyvä koko, tuonkokoisella laatallahan nykyään sisustetaan erilaisia kuvioita, en nyt muista nettisivuja mutta eräs paikallinen yritys täällä Joensuussa tekee mm. tuonkokoisista kuvista isoja kuvia, mm. puita. Eli siis siten että koko kuvan koko on vaikkapa 5 x 5 levyä ja jokaisessa levyssä on "pala" tuosta kuvasta. Vähän niinkuin palapelitaulu mutta isompana ja neliönmuotoisilla paloilla. Olipahan taas hyvin selitetty :hitme:

    Mutta pointti siis että 30x30 levyistä saa rakennettua sisustuksellisesti hienoja isoja kokonaisuuksia kun vaan ymmärtää että jokaisen palan ei ole pakko olla samanlainen vaan voi tehdä palapelisysteemillä.
     
  15. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Akustiikkalevyn pinnassa on usein villaa tiiviimpi suojakangas. Kokeilemallahan tuon sopivuus vain selviää.
     
  16. Enoxol

    Enoxol Guest Guest

    Liittynyt:
    21.07.2010
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt on auennut aika kiitettävästi tää homma, mutta tässä ois vielä tusina kysymyksiä mitä tuli mieleen, kun ei oikeen ymmärrys riitä.. Ja arvostan kaikkia vinkkejä ja ohjeistuksia! :thumbsup:

    Voisin siis ajatella tekeväni kolme taulua tuonne huoneeseen ja ajattelin tekeväni ne jotenkin seuraavan kuvan mukaisesti: katso liitettä taulut.jpg

    Ensimmäisenä, onko tuon kokoisista tauluista nyt sitten oikesti jotain hyötyä?

    sitten vähän tarkentaen->

    Rakentamisesta:

    Miltä kuulostaa jos tekisi 30mm finnfoamista tai jostain sentin paksuisesta vanerista "tiiviin" kotelon, jotka tungen täyteen villaa? Tämä sitten peitetään pingottamalla vielä mustalla kankaalla niin uppoutuu kivasti tonne muutenkin mustaan huoneeseen..

    Eli onko ihan sama mistä aineesta itse kotelo tehdään? Pitääkö jokin sivu olla auki kotelossa vai voiko suoraan vaan tehä laatikon villalle että se ei pääse sieltä pois sitten esim. muutossa varisemaan yms.. Sopiiko villaksi sitten vaikka rockwoolin tai parocin villoista se halvin mahdollinen?

    Asennuksesta:

    Nuo kaksi ensimmäistä voisi tehdä kahdesta erillisestä palasta jolloin saisi helpommin yhden ison muotoillun kokonaisuuden. Kumpi tapa on parempi akustiikan kannalta palojen asettelussa, ensimmäinen vai toinen kuvan malli? Helpommalla tietty pääsen jos teen kaikista vain suorat mallit kuten tuosta kolmannesta, mutta ymmärsin että ehdottomasti muotoilua kehiin? Tuo suora malli tulee kaiuttimista katsottuna vastakkaiselle seinälle, eli katsojan taakse. Onko tästä hyötyä miten vai jätetäänkö pois?

    Kuinka asettelu toimisi PERJAATTEESSA parhaiten kun katsotaan maailmaa "kaiuttimen näkökulmasta"? Eli olisiko taulu hyvä sijoittaa kaiuttimesta vaikka 45 asteen kulmassa seinään, ihan viereen 180 asteeseen vai miten? Ilmeisesti kun menee näiden ääniaaltojen mukaan jotenkin tuo? Vai onko ihan sama?
     
  17. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon kokoista alkaa jo hyvinkin olemaan hyötyä.

    Kotelon ei tarvitse olla tiivis. Mitä suuremman villapaksuden saat sinne mahtumaan niin sitä parempi. Finnfoam ei siis ole tässä tapauksessa ihannemateriaali.

    Kunhan kotelo kestää normaalit elämän rasitukset eikä ole suorastaan rämisevää materiaalia.

    Juu, etusivu pitää ainakin olla auki :D. Muiden sivujen kohdalla avoimuudesta on hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä.

    Katso sellainen villa, jolla saat matalilla taajuuksilla parhaan vaimennuksen. Käytännössä kaikki villat vaimentavat korkeita taajuuksia riittävästi.

    Kolmas tapa on paras koska siinä on suurin materiaalipaksuus.

    Vain, jos olet rakentamassa kaiutontahuonetta erittäin paksuilla rakenteilla. Tässä tapauksessa muotoilusta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

    Voi olla että vaimennusta tarvitaan takaseinälle, tai sitten ei. Vastaus riippuu suoran ja heijastuneen äänen etäisyyksistä.

    Koska kaiuttimet ovat hyvin lähellä nurkkaa, niin vaimentimet tarvitaan kaiuttimen seinän puoleiselle sivulle ja taakse.
     
  18. Enoxol

    Enoxol Guest Guest

    Liittynyt:
    21.07.2010
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    No eipä siitä takaseinän taulusta haittaakaan ole joten voisihan sen tehdä kuitenkin.. Miten toi heijastus homma toimii ja voiko sitä jotenkin helposti arvioida pelkällä maalaisjärjellä?

    Onkohan noista taka vaimennuksista kuinka paljon hyötyä, kun kajarit asennetaan seinätelineillä, niin eipä sinne taakse kovin helposti saa mitään..?

    Voisin tehdä kehikon jostain 20cm "lankusta" ja laittaa jokaiseen kiinnityskohtaan missä puu koskettaisi puuta jonkun kaiflex nauhan tai muun pehmukkeen ja täräyttää kiinni niin ei ainakaan rämise :D Etu osa paljaaksi ja taakse joku vaneri mihin saa kiinnikkeet että saa seinälle..

    Verhoilu sitten jostain mustasta verhosta tai päiväpeitosta, mihin kaveri vois vielä painattaa kuvat ni sit ois pähee :p
     
  19. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos ei järjellä niin korvalla voi ainakin yrittää :). Kun heijastuneen äänen kulkumatka on kahdeksan kertaa pitempi kuin suoran äänen kulkumatka niin silloin ei lisävaimennusta ainakaan tarvita. Lyhyemmillä matkoilla asian laita riippuu sitten monista muistakin tekijöistä.

    Seinään kiinni asennetut kaiuttimet kumisevat, jos alle 500 Hz taajuuksia ei vaimenneta. Vaikka suoraan kaiuttimen takana olisikin vain vähän tilaa niin kaiuttimen ympärillä sitä riittää.

    Tee mieluummin kehikkoon jäykkä ja tukeva nurkkaliitos.

    Kiinnikkeet voi myös kiinnittää kehikon sivuihin, jolloin ei tarvita taustavaneria.
     
  20. Hurubaw

    Hurubaw Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.02.2011
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huoneen koko 4,5m x 2,6m x 2,6m, kaikki seinät betonia(/betoniittia/kiveä tms kovaa)

    Ongelmana voimakas kumina ala ja yläbassoilla tietyillä taajuuksilla. Kaiuttimien/subbarin erilaisilla sijoitteluilla yrittänyt saada ratkaisua ongelmaan tuloksetta, ongelmataajuudet vaan siirtyvät vähän toiseen kohtaan. Kaiuttimina Monitor Audio RX8, kokeillut tulpata kaiuttimet, siirrellä niitä huoneessa, ottaa yli metrin etäisyydelle seinästä, ei auta. Ideoita? yksi seinä on täynnä n. 60-70cm syviä kaappeja, joku kaapeista täyteen rouhevaahtomuovia? Kahteen nurkkaan saisi mahtumaan rouhevaahtomuovista leikatut kolmioansat? Kokemusta siitä, mikä oikeasti toimii? en hae täydellistä, mutta kumina on melko sietämätön musiikkia kuunnellessa, tietty taajuus kun osuu niin jyrää ns. kaiken alleen.